1. Markten Live
 2. Live blog
live

Vastgoedaandelen brokkelen af

Boeing houdt in zijn eentje de Dow weer boven water, terwijl de door Irma gehalveerde sinaasappeloogst Minute Maid, dus Coca-Coal parten speelt. Koopadviezen geven AvH en Balta een boost in Brussel, de opwaartste druk op de rente speelt de vastgoedsector parten.
 • Goedenavond

  We sluiten de boel, maar geven u natuurlijk eerst nog de agenda voor morgen mee. Resilux-aandeelhouders staan al te popelen voor de aangekondigde kapitaalvermindering die per aandeel 16,3 euro oplevert:

  VRIJDAG 15 SEPTEMBER 2017
  ECONOMIE/FINANCIEN
  Belgie:
  - Handelsbalans juli, 15 uur
  Eurozone:
  - Handelsbalans juli, 11 uur
  - Loonkosten tweede kwartaal, 11 uur
  Verenigde Staten:
  - Kleinhandelsomzet augustus, 14.30 uur
  - Industriele productie augustus, 15.15 uur
  - Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) september, 16 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - 2Valorise: halfjaarresultaten
  - 4Energy Invest: resultaten eerste halfjaar
  - Emakina: halfjaarresultaten
  - Greenyard Foods: algemene vergadering, 14 uur
  - Montea: kapitaalverhoging met voorkeurrecht tegen 41 euro per aandeel. 6 bestaande aandelen geven recht op 1 nieuw. T.e.m. 21 september. 
  - Resilux: notering ex kapitaalvermindering 16,30 euro

 • Den Haag verkoopt nu ook stuk ABN AMRO

  De Nederlandse staat verkoopt via de Stichting administratiekantoor beheer financiële instellingen (NLFI) - een vorm van staatsholding - een belang van 7 procent in de financiële groep ABN AMRO. Dat maakte ABN AMRO na beurs bekend. Daardoor daalt het belang van de overheid tot 56 procent. NFLI liet eerder weten dat het de bedoeling is op termijn het volledige pakket van de hand te doen. De staatsholding biedt de certificaten - die aandelen vertegenwoordigen - aan via een versnelde procedure aan 'gekwalificeerde beleggers', aldus de mededeling van ABN AMRO. NFLI heeft de bookrunners beloofd de komende 2 maanden geen nieuwe aandelen ABN AMRO te koop aan te bieden. Het aandeel ABN AMRO sloot vanavond 0,3 procent lager op 23,95 euro. De operatie levert de Nederlandse staat bruto bijna 1,6 miljard euro op.

  Vanmorgen voor beurs raakte bekend dat Den Haag zijn volledige belang in de Nederlandse verzekeraar ASR van de hand had gedaan, wat 1,02 miljard dollar 

 • Bel20 eindigt waar hij begon

  De Bel20 is zo goed als ongewijzigd geëindigd. De index klokte af op 3.989,41 punten dat is 0,28 punt meer dan bij het slot van donderdag. Ackermans & van Haaren eindigde vooraan met een winst van 2,4 procent, geholpen door een koopadvies. Ontex kreeg de rode lantaarn met een verlies van 2,2 procent. Winnaars en verliezers hielden elkaar perfect in evenwicht. Met die status quo deed de Bel20 het wel minder goed dan de twee grote Europese indexen. De Euro Stoxx 50 ging een kleine 0,2 procent hoger, de Stoxx Europe 600 iets meer dan 0,2 procent. Op de brede markt waren dit de grootste stijgers en dalers:

  Top   Flop  
  TiGenix +6,52% Exmar -2,00%
  Ablynx +5,03% Ontex -2,17%
  IBA +3,54% Wereldhave Belgium -2,25%
  Ackermans-V.H. +2,41% Genkyotex -2,30%
  Miko +1,99% Bone Therapeutics -3,17%
  Zenitel +1,89% Asit Biotech -4,09%
  Ter Beke +1,76% Montea -4,27%

   

 • Winkelverkopen nog niet uit sukkelstraatje in VS

  Vrijdag komt het ministerie van Handel met cijfers over de kleinhandelsverkopen en economen vrezen dat die (weer) zullen tegenvallen. De echte test volgt pas met het rapport over september met de volle impact van Irma. Structureel blijven de retailaandelen ook onder druk door de toenemende concurrentie van onlinewinkels à la Amazon. Drie van de tien grootste dalers in de S&P 500 zijn momenteel retailers, met name Tiffany & Co , Under Armour en Macy's .

 • Vastgoedaandelen zien af in Brussel

  Minder dan een uur voor het slot staat de Bel20 exact waar hij gisterenavond eindigde, winnaars en verliezers houden elkaar in evenwicht. AvH blijft op kop na een koopadvies, Ontex sluit de rij. Op de brede markt valt de sterke prestatie van de biotech op en een nieuwe daling van de vastgoedaandelen. Van de 17 gereglementeerde vastgoedgroepen zijn er maar 2 die stijgen. De gvv's hebben allicht last van de aanhoudende stijging van de rendementen op overheidspapier nu zowel in de VS als in het VK het sentiment om nog dit jaar de rente te verhogen toeneemt. Dit zijn de voorlopige winnaars en verliezers in Brussel:

  Top   Flop  
  TiGenix +6,73% Ontex -1,75%
  Ablynx +4,78% EVS -2,14%
  IBA +3,11% Orange Belgium -2,15%
  Ackermans-V.H. +2,55% Wereldhave Belgium -2,17%
  Miko +1,99% Montea -3,84%
  Zenitel +1,89% Asit Biotech -3,86%
  Van de Velde +1,87% Bone Therapeutics -4,15%

   

 • Energie wint aan kracht in Wall Street

  Dat energie met een winst van 0,9 procent de best presterende sector van de S&P 500 (-0,1%) is, zal niet verbazen. De olieprijs blijft immers stijgen en de economische groeivooruitzichten zijn nog steeds goed. De top 10 van de brede index wordt dan ook bevolkt door olie- en energiegroepen. De sectoren voeding en duurzame consumentengoederen doen het dan weer slecht (allebei 0,7 procent lager) door het nieuws over de onverwacht scherpe stijging van de inflatie in augustus.

  De eerste B787 'Dreamliner' voor El Al arriveerde einde augustus op Ben Gurion. Boeing drijft de productie van de 787 op en houdt er nu eindelijk een stevige kasstroom aan over. ©REUTERS

  Intussen zet Boeing zijn opmars verder, het is momenteel zelfs de sterkste stijger in de Dow Jones en meteen ook opnieuw de trekker van die index als zwaarst wegende aandeel. In zijn eentje houdt de vliegtuigbouwer de Dow uit het rood, ondanks de slechte prestatie van rode lantaarn Coca-Cola (-1,3%). Coke wordt mogelijk geconfronteerd met hogere kosten omdat de helft van de sinaasappeloogst in Florida bedreigd is. Coca-Cola heeft fruitsappenreus Minute Maid in portefeuille

  De Nasdaq is de enige van de drie grote indexen met een duidelijk verlies. Dat is voor een belangrijk deel te wijten aan de technologiesector die opnieuw terrein verliest. Apple zakt voor de derde dag op rij, maar drie andere leden van de FAANG zien hun waarde dalen. Enkle Netflix (+0,5%) gaat erop vooruit. 

 • Inflatie versnelt in VS

  De inflatie in de Verenigde Staten is in augustus op jaarbasis gestegen tot 1,9 procent. Dat is 0,2 procentpunten meer dan in juli. De prijsstijgingen zijn hoger dan verwacht. Het cijfer zit nog wel onder het streefdoel van de centrale bank, met name 2 procent. Hoe dan ook zien waarnemers nu de kansen stijgen dat de Fed, de centrale bank, in december de rente zal verhogen.

  'Ik vind niet dat ze de rente moeten verhogen in december, maar ze zullen het wel doen, met de bedoeling om te reageren op eendere welke vertraging van de economische groei', oordeelt Robert Pavlik, chief market strategist bij Boston Private Wealth. Volgens onderzoeksorganisatie CME Group zijn de kansen op een renteverhoging in december nu voor het eerst sinds jullie tot 50 procent gesteen.

 • Irma zet druk op arbeidsmarkt

  Het aantal Amerikanen dat een aanvraag voor een werkloosheidsvergoeding indiende in de week tot 10 september bedroeg 284.000. Dat is een stuk minder dan de 298.000 van een week eerder. Dat laatste cijfer was het hoogste in in 2,5 jaar en een gevolg van Harvey, de orkaan die Houston onder water zette.

  Economen verwachten dat het cijfer de weken na 10 septemer weer kan stijgen als gevolg van Irma, de orkaan die onder meer Florida teisterde. Duizenden mensen werden als gevolg van natuurrampen technisch werkloos. In de periode voor de orkanen schommelde het aantal nieuwe aanvragen rond 235.000, het laagste peil sinds de jaren '70.

  Een cijfer onder 300.000 wordt beschouwd als 'gezond' voor de arbeidsmarkt.

 • Europees Hof stuurt Ryanair lager

  De uitspraak van het Europese Hof van Justitie dat de thuisbasis van de bemanning van een vliegtuig een belangrijke indicator is voor het bepalen van de werkplek én de wetten en reglementen die op hem/haar van toepassing zijn, maakt van Ryanair momenteel de grootste verliezer op het koersenbord van de luchtvaartmaatschappijen.

  Ryanair hanteert de regel dat zijn hoofdzetel in Ierland is en dat dus de sociale en fiscale wetten van dat land op al zijn personeel van toepassing zijn. De Ierse maatschappij reageert dat de uitspraak niet per se wil zeggen dat voor Belgisch personeel nu ook de Belgische sociale wetten van toepassing zijn.

  Zes bemanningsleden hadden vier jaar geleden een zaak ingespannen tegen Ryanair. 'Het Hof verwerpt het argument van de vakbond CTC dat de thuisbasis de enige determinant zou zijn voor wie bevoegd is in arbeidsgeschillen', interpreteert de Ierse budgetvlieger. 'We gaan dus gewoon door zoals we bezig zijn', aldus personeelsdirecteur Eddie Wilson.

  CEO Michael O'Leary van Ryanair ©AFP

  Ryanair heeft verloren roepen zowel de pilotenvakbond European Cockpit Association als de internationale vakorganisaties ITF en ETF. 'De uitspraak van het hof stelt dat een werknemer zijn werkgever kan dagvaarden bij een rechtbank die hij of zij verkiest en bevestigt dat discussies over een arbeidscontract binnen de jurisdictie van een rechtbank van een land waar ze werkzaam zijn', aldus ITF en ETF.

  'De uitspraak van het Hof maakt een einde aan de fictie van Ryanair dat een Ryanair-vliegtuig louter Iers territorium zou zijn met Ierse werknemers, onderworpen aan Ierse rechtspraak', aldus de ECA.

  Hier leest u meer.

 • Dow Jones start in het rood

  De Dow Jones is zopas 0,05 procent lager geopend, de bredere S&P 500 verliest 0,2 procent. Intussen blijven de Europese beurzen twijfelen tussen winst en verlies met een klein verlies voor de Euro Stoxx 50 en een kleine winst voor de bredere Stoxx 600. De Bel20 houdt maar net het hoofd boven water.

 • Olie blijft gas geven

  De olieprijs zet zijn opmars verder. Voor een vat Texaanse WTI moet nu al meer dan 50 dollar betaald worden. Brent-olie kost nu 55,70 dollar, een stijging met een halve dollar tegenover het slot van woensdagavond.

   

 • Harvey geeft Amerikaanse inflatie rugwind

  De orkaan Harvey heeft de Amerikaanse inflatie in augustus een duwtje in de rug gegeven. De stijging van de levensduurte verdapperde van 1,7 naar 1,9 procent. Harvey zette een groot deel van de Amerikaanse raffinagecapaciteit rond oliestad Houston buiten gebruik, wat de benzineprijs fors hoger stuwde. 

  De ondergelopen raffinaderij van Marathon in Texas City, nabij Houston ©AFP

 • Meer achtergrond over het Brits pond ...

  ... leest u hier

 • Bank of England jaagt pond stevig hoger

  De Britse centrale bank lijkt te suggereren dat er dit jaar nog een renteverhoging kan komen. 'Als de economie op het huidige pad blijft (...) dan zal vermindering van de monetaire stimulus in de komende maanden gepast zijn om de inflatie weer op de doelstelling te krijgen. 

  ©BoE

  Die passage sorteert effect. Het Brits pond stijgt van iets meer dan 90 pence per euro naar 89,4 pence. Eind augustus leverde één euro nog 92,7 pence op. Toch is de heropleving relatief: vlak voor het brexit-referendum van juni vorig jaar kostte één euro 76,5 pence. 

 • Twee tegenstemmers bij Brits rentebesluit

  De Bank of England houdt de rente zoals verwacht op het bodemtarief van 0,5 procent. Van het negen man sterke beleidscomité stemden er twee tegen. 

 • Galapagos sluipt naar recordkoers

  Het is bijna ongemerkt gegaan, maar met een winst van 1,4 procent naar 86,61 euro is Galapagos goed op weg naar een recordkoers. 'Als een jongensboek', omschreef CEO Onno van der Stolpe ooit het verhaal van zijn bedrijf dat dankzij het potentiële reumamiddel filgotinib tot een miljardenwaardering is uitgegroeid.

  Een spannend jongensboek was ook de beurskoers dit jaar. Eerst de euforie in april, toen Galapagos op Wall Street met de vingers in de neus 338 miljoen euro ophaalde. Daarna leek de markt met die toevloed van nieuwe stukken even verzadigd. Daar kwam bij dat in het beloftevolle onderzoek naar taaislijimziekte rivaal Vertex een voorsprong wist uit te bouwen, terwijl een andere Amerikaanse gigant - AbbVie - snel vorderingen boekt met een concurrerend reumamiddel

  Op korte tijd verloor Galapagos meer dan 1 miljard beurswaarde. Welnu: die 1 miljard is er intussen weer bijgekomen, met flink wat intrest. Beleggers waarderen Galapagos nu op 4,4 miljard euro, 1,2 miljard meer dan begin augustus. De kentering kwam er op 10 augustus. Toen kondigden de Mechelaars goede studieresultaten aan voor het potentiële longmedicijn GLPG1690, wat de groep naast het onderzoek rond reuma en dat rond mucoviscidose meteen een derde steunpilaar gaf.

  'Het ideale moment om het aandeel op te tikken', klonk het bij analisten toen.  En oppikken, dat deden beleggers enthousiast. Eerder deze week verhoogde beurshuis Jefferies nog zijn koersdoel tot 129 euro, het advies blijft - uiteraard - 'kopen'. 

  ©Tijd Multimedia

 • Riksbank: 'We zijn geen kamikazepiloot'

  'After you, Mario'. Dat is nog eens duidelijk de boodschap van de Riksbank, die ondanks sterke groei, oplopende inflatie en een huizenzeepbel het beleid ultrasoepel houdt. 'Het zou een kamikazemissie zijn om het beleid te normaliseren voor de Europese Centrale Bank dat doet', zegt de Zweedse centraal bankier Per Jansson. Let wel: hij staat in Zweden te boek als een 'duif', zeg maar een softie die veel nadruk legt op groei dan inflatiebestrijding. 

 • Jane Austen fleurt het pond op

  Vandaag brengt de Bank of England een nieuw biljet van 10 pond in omloop. Met daarop schrijfster Jane Austen.

 • De capriolen van Montea

  Zoals wel vaker lijken beleggers bij de complexe wiskunde van een kapitaalverhoging - hier meer uitleg in de rekenmeester van vandaag - even de mist in te gaan. Het aandeel noteert rond de theoretische startkoers van 44,30 euro, maar tuimelde eerst naar 43,625 euro om vervolgens naar 45,50 euro te stijgen. 

  Intussen noteert het inschrijvingsrecht tegenover de startkoers van 0,56 euro 9 procent lager op 0,50 euro. De theoretische waard bij een Montea-koers op 44,30 euro is nochtans 0,55 euro (één zesde van het verschil tussen de koers en de intekenprijs van de kapitaalverhoging, 41 euro). 

 • Degroof Petercam zet AvH op kooplijst

  Sterkste stijger in de Bel20 is Ackermans & van Haaren , met een spurtje van 1,5 procent tot 145,45 euro. Degroof Petercam verhoogt het advies van 'houden' naar 'kopen', met een koersdoel van 155 euro. 

  'Wij vinden de koersdaling sinds de halfjaarcijfers onterecht', schrijft analist Thijs Hoste. Hij verwijst ten eerste naar de uitstekende staat van dienst, met sinds de beursintroductie in 1984 een gemiddelde jaarlijks rendement van 14,4 procent. Ten tweede is er de diversificatie. Hoste: 'AvH draait nu op vier in plaats van twee cilinders. Traditioneel maakte baggerdochter DEME en de financiële poot (Van Breda, Delen) de dienst uit, maar over de eerste jaarhelft leverden vastgoed en energie & grondstoffen een kwart van de courante winst aan. Ten derde zijn er de sterke recurrente inkomsten, met onder meer het sterke orderboek van DEME en de indrukwekkende commerciële prestaties bij Delen van Van Breda. 

 • Zwitserse frank 'iets minder significant overgewaardeerd'

  De Zwitserse centrale bank (zie post van 8u03) heeft uiteindelijk het woord 'significant' niet uit de toelichting bij het beleid geschrapt. Alleen heeft de recente remonte van de euro de significante overwaardering van de Zwitserse frank 'tot op zekere hoogte verminderd'. De SNB zegt beleggers met negatieve rente en wisselkoersinterventies te zullen blijven ontmoedigen om 'asiel' te zoeken in de frank. 

 • Balta: voltapijt 'tegen 40 procent korting'

  Balta sluipt 0,7 procent hoger naar 11,39 euro. De tapijtfabrikant blijft het dus na het geflopte beursdebuut van juni moeilijk hebben en noteert slechts 1 procent boven het dieptepunt van 12 juli f (11,25 euro) en 14 procent onder de intekenprijs van 13,25 euro. 

  ING-analist Giel-Jan Triest herhaalt zijn koopadvies en koersdoel van 17 euro, onder de kop 'Uitmuntunde groei van vrije kasstroom tegen 40 procent korting'. Hij stipt daarbij enkele factoren aan:

  • de markt overschat de impact van brexit en duurdere grondstoffen
  • de aantrekkelijke groeivooruitzichten, met een gemiddeld verwachte groei van de vrije kasstroom van 34 procent tussen nu en 2019. Wie bij de huidige koers instapt, kijkt volgens de analist tegen 2018 tegen een kasstroomrendement van 7,3 procent aan. Tegen 2019 is dat zelfs 12 procent. 
 • Europese beurzen licht lager

  De openingsbel: de Bel20 zakt 0,2 procent naar 3.981 punten, in lijn met de Europese collega's. ASIT Biotech noteert stabiel, bij Fagron gaat er 0,8 procent af. 

 • Coucke casht op Fagron

  Net zoals de scherpe koersstijging van ASR Den Haag in de gelegenheid stelde het resterend belang te cashen, is ook de scherpe koersstijging van Fagron Marc Coucke niet ontgaan. De ondernemer/investeerder casht een deeltje van zijn belang en strijkt uit de verkoop van 461.446 stuks 5,8 miljoen euro op. Coucke verkocht dus aan 12,66 euro, een aardige meerwaarde van 145 procent op de 5,16 euro per stuk bij de broodnodige kapitaalverhoging van vorig jaar. 

 • Den Haag stapt helemaal uit Fortis-erfgenaam ASR

  De Nederlandse overheid heeft haar resterend belang in verzekeraar ASR verkocht. ASR omvat de Nederlandse verzekeringstak van het negen jaar geleden geïmplodeerde Fortis. Den Haag verkocht de resterende 30,15 miljoen stuks - een belang van 20,5 procent - strijkt de overheid 1,02 miljard euro op. ASR heeft zelf een tiende van die aandelen, 3 miljoen stuks, gekocht en is van plan die te vernietigen. 

  +75%
  ASR is sinds de beursgang in juni 2016 75 procent gestegen

  De timing zit alleszins snor: ASR is sinds de terugkeer naar de Amsterdamse beurs in juni 2016 een frappant succesverhaal. Gisteren vlagde de verzekeraar af op een recordkoers van 34,08 euro, 75 procent hoger dan bij de IPO.

  Die sterke prestatie liet Den Haag toe dat de stukken te verkopen aan 33,75 euro, slechts een minieme korting op de recordkoers dus. 

  Overigens boekt de Nederlandse belastingbetaler dankzij deze verkoop een kleine winst, berekende Het Financieele Dagblad. De Nederlandse staat legde in 2008 3,65 miljard op tafel voor ASR en puurde uiteindelijk 3,76 miljard euro uit die investering.

 • Europese beurzen op weg naar lagere opening

  In het spoor van het bescheiden verlies op de Aziatische markten lijken ook de Europese beurzen op weg naar klein verlies bij de openingsbel. Volgens de indexfutures zullen Bel20 en Euro Stoxx50 zo'n 0,2 à 0,3 procent lager openen. 

  ©Bloomberg

 • ASIT Biotech op zoek naar vers geld

  De resultaten van ASIT Biotech zijn net binnen. En die zien er niet zo fantastisch uit. De cash burn beloopt 6,6 miljoen, terwijl er nog maar 8,2 miljoen in kas zit. Logisch dus dat de hooikoortsspecialist aangeeft dat er bij voorkeur tegen eind 2017 vers geld gevonden moet worden. 

  KBC Securities raamde begin juli dat ASIT zo'n 20 à 25 miljoen euro moet zien op te halen. Dat is een heel forse operatie, voor een biotechbedrijf dat na de koersimplosie nog slechts een beurswaarde van 57 miljoen heeft.

  Het bedrijf lijkt zich echter in te dekken met de boodschap dat indien nodig ook de onderzoeksuitgaven en de algemene kosten fors kunnen teruggeschroefd worden. Niet echt een geruststellende boodschap voor een bedrijf dat afgelopen halfjaar exact nul euro omzet boekte. 

  ASIT sloot gisteren op 4,40 euro, ruim onder de 7 euro waartegen beleggers in mei 2016 konden intekenen

  ©ASIT

 • Zwitsers wikken hun woorden

  Een beetje in de schaduw van de Bank of England, vergadert vandaag ook de Zwitserse centrale bank. En dat is een centrale bank die deze zomer vooral op de beurs van Zürich golven maakte, met een beurskoers die boven de sneeuwgrens piepte

  Toch ziet ING in de beleidsvergadering van vandaag - naar Zwitserse normen - een vleugje opwinding. De vraag is namelijk of ze daar in Zürich blijven hun woorden wikken. Sinds de SNB in januari 2015 op chaotische wijze komaf maakte met plafond van 1,20 frank per euro, prijkt de passage 'de Zwitserse frank is significant overgewaardeerd' in elke toelichting.

  Mogelijk laat de SNB gelet op de recente daling van de Swissie die significant vallen. En dat zou, wel, significant zijn. 

 • Rekenen met Montea

  Even meegeven dat Montea vandaag zijn gisteren aangekondigde kapitaalverhoging aftrapt. Daar komt zoals steeds de betere wiskunde bij kijken. U lees hier een overzicht

 • 100-jarige schuld van een 99-jarig land. Kopen!

  Het is en blijft opvallend: belegger stonden dinsdag rijen dik om de eerste publieke 100-jarige schuld van de eurozone te kopen. Oostenrijk gaf voor 3,5 miljard euro staatspapier uit dat pas in september 2117 wordt terugbetaald.

  Beleggers nemen vrede met een coupon van 2,1 procent. Niet echt enorm voor een land dat na het uiteenspatten van de Habsburgse dubbelmonarchie nog maar 99 jaar bestaat.

  Pro memorie: in de eurozone gaven België en Ierland eerder ook schuld op 100 jaar uit, maar dat betrof telkens kleine emissies op maat van één enkele investeerder.

 • Vandaag: zegt het pond BoE?

  Goedemorgen! Vandaag belooft de Bank of England centraal te staan. De rente zal op het bodemtarief van 0,5 procent blijven - het laagste tarief sinds de oprichting van de 'Old Lady of Threadneedle Street' in 1694.

  Maar vraag is hoe streng de Britse centraal bankiers uit de hoek komen. Recent steeg de speculatie over een sneller dan verwachte renteverhoging door de snelle toename van de inflatie. Langs de andere kant vreet die hoge inflatie aan de reële koopkracht van de Britten, wat dan weer via tragere groeivooruitzichten pleit om de rente laag te houden. 

  Hoe streng komen Mark Carney en de andere Britse centraal bankiers vandaag uit de hoek? ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content