1. Markten Live
 2. Live blog

Mario Draghi krijgt euro niet klein

Met een opvallend optimistische boodschap gaf Mario Draghi donderdag de euro én de Europese beurzen een boost. De ECB-voorzitter liet duidelijk uitschijnen dat er in oktober meer klaarheid komt over een exitplan voor het stimulusbeleid.
 • Tot morgen!

  We zetten een punt achter deze blog voor vandaag. Morgenvroeg pikken we de draad weer op. De agenda voor morgen ziet er als volgt uit:

  VRIJDAG 08 SEPTEMBER 2017


  ECONOMIE/FINANCIEN
  China:
  - Handelsbalans augustus
  Duitsland:
  - Loonkosten tweede kwartaal, 8 uur
  - Handelsbalans juli, 8 uur


  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Exmar: halfjaarresultaten, 17.45 uur
  Verenigde Staten:
  - Kroger: resultaten tweede kwartaal 2017/2018


 • Nog een stroom(pje) resultaten

  -        Sofina boekte in het eerste halfjaar een nettowinst van 190,8 miljoen euro, fors meer dan een jaar eerder (116,7 miljoen).

  -        Ook bij een andere holding, Brederode , verschijnen mooie resultaten: een winst van 91 miljoen euro wat ruim drie keer zoveel is als een jaar eerder.

  -        Bij Home Invest Belgium ging het uitkeerbaar resultaat 3,4 procent hoger tot 5,7 miljoen euro.

  - Thrombogenics besloot het eerste halfjaar met een verlies van 15,2 miljoen euro, in lijn met een jaar eerder. Eind juni had het bedrijf 65,1 miljoen euro in kas tegen 80,1 miljoen eind december.

 • Europese beurzen sluiten half procentje hoger

  De Europese beurzen zijn positief gesloten nadat de ECB haar groeiverwachting voor de eurozone in 2017 optrok tot 2,2 procent. Voorzitter Mario Draghi drukte wel zijn bezorgdheid uit over de sterkte van de euro.

  De EuroStoxx50 eindigde met 0,4 procent winst, de Bel20 schreef 0,8 procent bij.

 • Uitkijken naar nieuws over FLNG bij Exmar

  Exmar , de Antwerpse groep die zich toelegt op het maritiem vervoer en de behandeling van gassen, maakt vrijdag nabeurs de kwartaalcijfers bekend. Hoewel die niet onbelangrijk zijn voor een bedrijf dat een zware schuldenlast torst, kijken beleggers toch vooral uit naar nieuws over de Caribbean FLNG, 's werelds eerste drijvende LNG-fabriek, en over het nieuwe hervergassingsplatform (FSRU). Voor beide tuigen moet Exmar immers nog contracten afsluiten, zo niet blijft de rederij met duur materiaal zitten dat niets opbrengt en alleen maar kost.

  Op de algemene vergadering van midden mei zei topman Nicolas Saverys dat hij voor de Caribbean FLNG twee voorakkoorden op zak had. Als hij een daarvan kan omzetten in een vast contract (wat vooral afhangt van politieke beslissingen rond aardgasuitvoer) is hij gered. Saverys hoopte in mei 'begin september' een vast contract binnen te hebben.

  Eind juli nam Exmar de Caribbean FLNG in ontvangst en toen luidde het dat er zou gecommuniceerd worden over de tewerkstelling ‘van zodra de finale overeenkomst met de klant getekend is’.

  Analist David Vagman van KBC Securities verwacht dat Exmar over het tweede kwartaal een bedrijfswinst (ebit) van 9 miljoen dollar zal boeken. Daarvan zou 3 miljoen afkomstig zijn van de LPG-divisie, 7 miljoen van de LNG-divisie en 0 miljoen van de divisie diensten. De divisie Offshore, die amper werk heeft door de aanhoudende malaise in de olie- en gassector, zou 1 miljoen dollar verlies lijden.

 • Umicore-aandeel gesplitst vanaf 16 oktober

  Bij Umicore vonden vandaag een buitengewone en een bijzondere algemene vergadering plaats. Alle agendapunten werden goedgekeurd, laat Umicore weten.

  Het belangrijkste is dat de aandelen in twee worden gesplitst en zo zullen noteren vanaf 16 oktober. Vanaf die datum zullen er 224 miljoen aandelen Umicore zijn.

  De materiaaltechnologiegroep wijzigt ook de datum van zijn jaarvergadering. Die zal voortaan plaatsvinden op de laatste donderdag van april om 17 uur.

 • Stemadviesbureau ISS verandert van eigenaar

  De private equity-groep Genstar Capital heeft Institutional Shareholders Services (ISS) gekocht voor 720 mijloen dollar. ISS verleent advies aan aandeelhouders, zoals stemadvies op algemene vergaderingen. De groep met meer dan 1.000 werknemers in 13 landen, was al in handen van private equity (Vestar Capital Partners). De Europese afdeling van ISS werd 11 jaar geleid door de Belg Jean-Nicolas Caprasse (ex-Deminor).  Hij verkaste in 2016 naar de concurrent Camberview Partners in Londen.

 • Waarom Buffett een kleine kerk in San Francisco steunt

  Miljardair Warren Buffett veilt elk jaar een lunch en de opbrengst gaat steevast naar de Glide Memorial Church in het district Tenderloin in San Francisco. Dat is een achtergestelde buurt die bekend staat voor weelderig tierende misdaad, talrijke daklozen en drugverslaving. Buffett steunt de kerk omdat de dominee, Cecil Williams, er de voorbije halfeeuw in geslaagd is een hele sociale organisatie uit de grond te stampen die de minstbedeelden en uitgestotenen helpt, onder meer via gratis maaltijden. ‘Ze vangen mensen op die aan de grond zitten en helpen om ze weer een plaats te geven’, zegt Buffett in een gesprek met CNBC.

 • Barnes & Noble blijft krimpen

  Een van de sterkste dalers in New York is Barnes & Noble . De boekhandelketen moest andermaal een omzetkrimp opbiechten, en dat al voor het 13de kwartaal op rij. In het eerste kwartaal van het boekjaar 2017/2018 daalde de omzet met 6,6 procent tot 853,3 miljoen dollar. Ook de vergelijkbare omzet kwam lager uit, met name 4,9 procent. Barnes & Noble verwacht een verdere lage eencijferige terugval in de rest van het jaar. Onderaan de tabel verscheen een verlies van 15 cent per aandeel, wat meer was dan de 12 cent waarop analisten rekenden.

  De boekenverkoper heeft al jaren last van de toenemende concurrentie van onlineverkopers, in de eerste plaats van Amazon.com. Volgens topman Demos Parneros is het bedrijf er wel in geslaagd de verkoopdaling af te remmen en zou de tweede helft van het boekjaar beterschap moeten brengen. Beleggers lijken daar niet veel geloof aan te hechten en sturen het aandeel meer dan 10 procent lager.

  ©Bloomberg

 • Minieme winsten in New York

  Na een tiental minuten winnen de Dow Jones en de S&P500 beide 0,1 procent.

 • Vlakke opening op til in New York

  De Amerikaanse beurzen staan voor een stabiele opening. De future op de Dow Jones noteert 0,055 procent hoger, die op de S&P500 0,09 procent. Met de orkaan Irma, die na een verwoestende doortocht in de Caraïben koers zet naar Florida, is er weinig reden tot juichen. Al bieden ook orkanen kansen voor beleggers, onder meer via huizenbouwers en verkopers van doe-het-zelfmateriaal.

  Er was bovendien minder goed nieuws van het arbeidsfront: de nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering zijn vorige week (tot en met 2 september) met 62.000 gestegen tot 298.000. Economen hadden slechts 241.000 nieuwe aanvragen verwacht. Het nieuwe cijfer is het hoogste in bijna twee jaar.

 • Omcirkel in de agenda: 26 oktober!

  Met beslissingen over een exitplan bedoelt Mario Draghi niet september, niet december. Wel de vergadering van 26 oktober

 • Klemtoon verschuift van lage inflatie naar sterke groei

  De reden waarom de euro stijgt in plaats van daalt na de verbale retoriek van Draghi, is omdat de klemtoon van de persconferentie meer dan ooit op de sterke groei (en niet de lage inflatie) ligt. En dat lijkt te suggereren dat Frankfurt traag maar zeker richting exit schuift, ondanks de hardnekkig lage inflatie. 

 • En de euro? Die blijft stijgen ...

  Als het de bedoeling is de euro naar beneden te praten, dan faalt Mario Draghi spectaculair. 

 • Draghi onderstreept belang van wisselkoers

  'De wisselkoers is geen doelstelling an sich. Maar ze is zo belangrijk dat de euro een factor is bij de verlaging van de inflatievooruitzichten', zegt Draghi. 

 • ECB knipt in inflatieprognoses

  Samen met een optimistischer inschatting van de economie, is de ECB somberder geworden voor de inflatievooruitzichten: 1,5 procent in 2017, 1,2 procent in 2018 en 1,5 procent in 2019. Met andere woorden: de ECB zal volgens de eigen voorspelling tot diep in 2019 grandioos de eigen inflatiedoelstelling misschien. Niet meteen een recept om snel de stimulus terug te draaien, ook al draait de economie als een tierelier. 

 • Veel haalt de wisselkoersretoriek van Draghi niet uit ...

  De euro blijft met de grens van 1,20 dollar flirten. 

 • Draghi bezorgd over wisselkoersen

  'De recente wisselkoersvolatiliteit is een bron van onzekerheid die nauwlettend moet opgevolgd worden;'

 • Mario steekt van wal ...

  De ECB-voorzitter herhaalt dat de inkopen zeker tot eind 2017 doorlopen en sowieso 'zo lang als nodig'.

  De persconferentie van Mario Draghi

 • Groen licht voor Bel20

  De Bel20 bouwt de schuchtere openingswinst uit en gaat intussen 0,8 procent hoger. Enig bescheiden rood vlekje is Colruyt, als typisch toevluchtsoord in moeilijke tijden 'de Zwitserse frank' van de beurbarometer.

  De rentebeslissing van de Riksbank maakte deze ochtend al ampel duidelijk dat centraal bankiers liever te laat dan te vroeg het economisch herstel willen afemmen. En die combinatie van aantrekkende groei en goedkoop geld is er logischerwijs één waar beleggers meer dan vrede mee hebben. 

 • ECB kiest voor status quo, vuurwerk voor half drie

  De mededeling van de Europese Centrale Bank is binnen. Inkoopprogramma en nulrente blijven bij het oude. Sowieso is het vooral uitkijken naar de persconferentie van voorzitter Mario Draghi om half drie. Die belooft sowieso de betere kwadratuur van de cirkel te worden. 

 • Goudprijs hervat zijn klim

  Met dank aan de weer wat zwakkere dollar. Een ounce kost nu 1.340 dollar.

 • Biocartis-CEO en de 'go all-in' mentaliteit

  We kunnen u het interview aanraden met de nieuwe CEO van Biocartis, Herman Verrelst. Verrelst heeft duidelijk geluisterd naar voorzitter Rudi Mariën, die dit voorjaar nog zei dat er na tien jaar verliezen best wel eens een turbo op de groei mag. 

  Ik heb in Silicon Valley geleerd hoe je de juiste marketingverhalen opbouwt. In het geval van Biocartis: hoe je een doorbraak kan uitleggen, om het aan de man te kunnen brengen (..) En hoe je een organisatie voluit laat gaan voor een missie. Die go-all-in mentaliteit is typisch Silicon Valley en wil ik naar hier brengen
  Herman Verrelst
  CEO Biocartis

 • ECB: meer groei, minder inflatie

  De kans is groot dat de nieuwe prognoses van de Europese Centrale Bank de boodschap van voorzitter Mario Draghi nog gaan vertroebelen. Want samen met hogere groeiverwachtingen, zullen de inflatieverwachtingen waarschijnlijk gekortwiekt worden. Het eerste pleit voor minder stimulus, het andere voor meer (of toch minstens handhaven van de huidige stimulus). 

 • 'Rekenen op versnelling bij Biocartis in tweede jaarhelft'

  Biocartis koerst na het halfjaarrapport 0,7 procent hoger naar 10,07 euro. Niet echt euforisch dus, maar dat is niet onlogisch aangezien de resultaten grosso modo in lijn met de verwachtingen lagen. Voor het tweede helft leggen analisten de lat wel hoger.

  'We rekenen op een versnelling in de tweede helft van het jaar', zegt Degroof Petercam-analiste Stéphanie Put. Daarbij mikt ze als groeimotor op het recent Europees CE-label voor de EGFR-longkankertest, een test waarmee dokters potentieel snel en tijdig het ontstaan van een longtumor kunnen detecteren. Ze stipt aan licht ontgoocheld te zijn over de aangroei van het aantal geïnstalleerde zaklabo's in de eerste jaarhelft: 108, niet veel meer dan de 106 in de eerste helft van 2016.

 • 'Zweedse centrale bank is gek'

  De Riksbank, de oudste centrale bank ter wereld, houdt de basisrente op minus 0,5 procent. Dit ondanks een inflatie die intussen tot 2,2 procent is gestegen en de jongste jaren het gros van de tijd in de nieuwe ingevoerde 'bandbreedte' van 1 à 3 procent zat. 

  'Sorry, maar het is gek om de rente bij de huidige inflatie op min 0,5 procent te houden', stelt SEB-hoofdeconoom Robert Bergqvist. 

 • '100 procent bezetting, inkomsten verzekerd tot 2034'

  KBC Securities-analist Alexander Makar wijst op de toch wel uitzonderlijke cijfers van Care Property Invest (zie post van 8u36) : de specialist in zorgvastgoed heeft een bezetting van 100 procent en gemiddeld zijn de huurinkomsten op de portefeuille nog meer dan 17 jaar gegarandeerd. Met andere woorden: de inkomsten en dus het dividendrendement zijn voor jaren safe. Tot ergens diep in 2034 op dit ogenblik. 

  Toch raakt Makar niet verder dan een 'houden'-advies en een koersdoel van 20,50 euro. De reden? Deze ultieme langetermijnbelegging heeft namelijk een navenant prijskaartje: bij de beurskoers van exact 20 euro betalen beleggers een premie van 35 procent op de netto-actiefwaarde. 

 • Engie versterkt zich in Franse energiediensten

  Engie, het Franse moederbedrijf van Electrabel, neemt het eveneens Franse MCI over. Dat is een specialist in de installatie en onderhoud van koelsystemen en klimaatregeling bij bedrijven. Het bedrijf telt 1.100 werknemers en realiseerde een omzet van 179 miljoen euro.

  MCI voerde recent projecten uit bij de hamburgerrestaurants van Burger King en hypermarkten van Carrefour. Met de overname versterkt Engie zijn divisie Axima, die zich richt op allerlei energiediensten voor ondernemingen. Die divisie telt 7.500 werknemers en is goed voor 1,3 miljard euro omzet.

  Een overnamebedrag werd niet meegedeeld.

 • Amerikaanse deal geeft beurzen boost

  De Euiropese beurzen starten zoals verwacht met kleine winst, met dank aan de (voorlopig) deal in Washington over het schuldenplafond. De Bel20 koerst 0,3 procent hoger op 3.902 punten, de Euro Stoxx50 wint 0,4 procent. Echt grote bewegingen blijven wel uit, in afwachting van de persconferentie van de ECB deze middag. 

 • Europese beurzen op weg naar goede start

  Nu de discussie over het Amerikaanse schuldenplafond weer voor drie maanden opgeschoven is, lijken de beurzen op weg naar een positieve start. Afgaand op de indexfutures, zijn Bel20 en Euro Stoxx50 op weg naar zo'n 0,3 procent winst bij de openingsbel. 

  ©EPA

 • 'Kan ik de Bank of England kopen?'

  Grappige conversatie opgetekend door het kantoor van de Bank of England in Cumbria:

 • Care Property stelt stevig dividend in vooruitzicht

  Care Property Invest , de specialist in zorgvastgoed, kan dankzij de snelle expansie van het voorbije jaar aandeelhouders een stevig dividend voorspiegelen. De huurinkomsten zou tegenover 2016 met 28 procent stijgen tot minstens 20 miljoen. En dat moet Care Propoerty toelaten het dividend te verhogen van 63 naar 68 cent bruto, of - na aftrek van 15 procent roerende voorheffing - 0,578 euro netto per aandeel. 

  Over het eerste halfjaar stegen de huurinkomsten 21 procent naar 9,46 miljoen euro. De courante winst voor belastingen - exclusief boekhoudkundige meer- of minwaarden op de portefeuille en de rente-indekking - sprong 54 procent hoger naar 6,54 miljoen euro. Per aandeel is de toename beperkter: plus 35 procent naar 0,435 euro. 

 • Bijltjesdag bij Ericsson op komst

  Volgens de Zweedse krant Svenska Dagbladet staan er bij de Zweedse fabrikant van netwerkapparatuur nog eens 14.000 banen op de tocht. 

 • Biocartis handhaaft prognoses

  Biocartis installeerde over de eerste jaarhelft van 2017 106 zaklabo's, wat het totaal per eind juni op 497 bracht. Voor heel het boekjaar rekenen de Mechelaars op 250 à 275 plaatsingen, wat het totaal aantal geïnstalleerde labo's van 390 op minstens 640 moet brengen. 

  De kernactiviteit van Biocartis heet Idylla: dat is een labo in zakformaat dat in anderhalf uur een ziekte kan opsporen dankzij moleculaire informatie uit een bloedstaal of weefsel. 

  Om Idylla te doen slagen moeten er wel snel veel tests aan het Idylla-platform worden toegevoegd. Een beetje zoals een smartphone slechts succes heeft naarmate er een ecosysteem van 'apps' rond wordt gebouwd. Op dit ogenblik zijn er tien testen: zes voor darmkanker, twee voor longkanker en twee voor melanoma. 

  Hoe meer Idylla's er geïnstalleerd zijn en hoe meer tests er op kunnen draaien, hoe meer recurrente inkomsten Biocartis boekt via de verkoop van bijhorende patronen (testdoosjes). Die verkoop steeg tot 27.000 stuks, wat nu al meer is dan over heel 2016.

  Daardoor verdubbelde de inkomsten uit de verkoop van producten bijna, van 2,7 naar 5,1 miljoen euro. De globale omzet steeg echter slechts van 6,8 naar 7 miljoen, vooral door minder voorafbetalingen van partners die licenties nemen op testen. 

   Omdat Biocartis zoals veel kleinere biotechbedrijven tot de doorbraak van Idylla en het bereiken van een kritische massa voor de verkoop van testdoosjes een minieme omzet met stevige onderzoeks- en productiekosten combineert, is het bedrijf van nature verlieslatend.

  Over de eerste jaarhelft bedroeg de cash burn 24 miljoen, tegenover 28 miljoen een jaar eerder. Zorgen om cash hoeft het bedrijf zich niet meteen te maken. Eind juni hadden de Mechelaars nog 59 miljoen in kas. In juli vorig jaar tankte Biocartis via bankkredieten en een achtergestelde lening 55 miljoen euro bij, de groep heeft ook nog een kredietlijn van 25 miljoen ter beschikking.

  Op 1 september is de nieuwe CEO Herman Verrelst aan de slag gegaan. Hij volgde oprichter Rudi Pauwels op en kreeg van voorzitter Rudi Mariën de opdracht mee snel een turbo te zetten op de groei, na tien jaar verliezen. 

 • Amerikaanse plafondwerken stellen Azië gerust

  De Aziatische beurzen noteren op bescheiden winst. Dit mede dankzij een verrassende deal tussen Amerikaans president Donald Trump en de Democratische oppositie, waarbij de cliffhanger over het schuldenplafond drie maanden vooruitgeschoven is naar 15 december. 

 • Het halfjaarrapport van Biocartis & co

  Ook al nadert de herfst, toch zijn er vandaag nog flink wat Belgische bedrijven die met de resultaten per 30 juni komen aandraven. Een overzicht:

  • De halfjaarcijfers van Biocartis , de specialist in zaklabo's. Die zijn meteen de vuurdoop voor de nieuwe CEO, serie-ondernemer Herman Verrelst
  • Met de resultaten van de Boël-holding Sofina wordt het 'cijferseizoen' voor de Bel20 afgerond
  • Voorts zijn er ook nog halfjaarrapporten van de de residentiële vastgoedgroepen Home Invest Belgium en Care Property Invest, de holding Brederode en de biotechgroep Thrombogenics
 • Mario Draghi gaat met alle aandacht lopen

  Donderdag belooft de handel op de financiële markten grotendeels in het teken te staan van de zeswekelijkse persconferentie van Mario Draghi. Sinds de voorzitter van de Europese Centrale Bank in juni het deflatiegevaar voor geweken verklaarde, speculeren beleggers over een exitplan.

  Daarbij zou de ECB in de loop van 2018 eerst geleidelijk het inkoopprogramma van schulden - nu nog 60 miljard per maand - verminderen, om in het najaar het pad te effenen voor een eerste voorzichtige renteverhoging en dus einde van het jarenlange nulrentebeleid. 

  Het probleem is echter dat die speculatie de euro een stevige boost gegeven heeft, zeker omdat economen terzelfdertijd hun verwachtingen over het rentebeleid van de Federal Reserve naar beneden toe herzien hebben. 

  Maar net die klim van de euro tot 1,20 dollar maakt het via een goedkopere invoer voor de ECB moeilijker de inflatiedoelstelling - minder dan, maar dicht bij 2 procent - te halen. En dus wordt het voor Draghi vandaag op eieren lopen.

  Stimulerend temperen

  Enerzijds moet hij ergens wel een indicatie geven dat Frankfurt een plan heeft om de stimulus terug te draaien, al was het maar omdat er überhaupt niet meer zoveel Duits papier op de schappen ligt dat kan ingekocht worden. Ook de duidelijk aantrekkende economie suggereert dat de steunwieltjes stilaan van de fiets mogen.

  Blijft dan nog de hamvraag van de hardnekkig lage inflatie. Daar zijn echter potentieel andere structurele factoren aan het werk - zoals een versnippering van de arbeidsmarkt - waar de ECB weinig greep op heeft, maar tegelijk kunnen de centraal bankiers moeilijk de stimulus stopzetten terwijl de inflatie nog altijd ruim onder de doelstelling zit. Het resultaat zal volgens ING-econoom Carsten Brzeski een 'stimulerend temperen' zijn. Tegelijk gas geven en remmen dus, wat de betere verbale acrobatie zal vergen. 

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content