1. Markten Live
 2. Live blog

'Markt onderschat potentieel Nyrstar-mijnen'

Terwijl de meeste Europese beurzen ter plaatste trappelen, boekt de Bel20 kleine winst. Berenberg breekt een lans voor Nyrstar, nu de tot voor kort afgeschreven mijnen een potentiële cashmachine blijken.
 • Op de agenda komende week

  We ronden hier af met een blik op de komende vijfdaagse.

  Nu de halfjaarcijfers echt grotendeels achter de rug zijn en ook de macro-economische kalender vrij leeg oog, kondigt de komende beursweek zich vrij rustig aan. Maar je weet nooit, natuurlijk ... We halen er het belangrijkste 'geplande' nieuws uit. 

  Is einde loonmatiging in zicht?

  Eurostat publiceert vrijdag nieuwe cijfers over de evolutie van de loonkosten in de eurozone. De geringe stijging van de loonkosten  is een  belangrijke reden waarom de inflatie in de eurozone te laag blijft en de Europese Centrale Bank (ECB) aarzelt om haar stimulus af te bouwen.

  ECB-voorzitter Mario Draghi zei donderdag dat er verscheidene redenen zijn waarom het economisch herstel nog niet leidt tot een snellere stijging van de nominale lonen. Bij onderhandelingen over lonen baseren sociale partners zich op de recente (lage) inflatie en vakbonden focussen meer op bescherming van jobs dan op hogere lonen.

  Ook de zwakke productiviteit en globalisering spelen een rol. Draghi verwacht wel dat sommige van die factoren zullen verdwijnen. Het is ook uitkijken naar de Belgische cijfers. De loonkosten per uur in ons land stegen de jongste jaren trager dan in de buurlanden.

  Knalt de champagne voor Vranken?

  Maandagavond publiceert champagnehuis Vranken Pommery halfjaarresultaten. In juli maakte Vranken al een omzetstijging bekend van 6,5 procent. Het tweede kwartaal toonde een versnelling tegenover het eerste. 

  De groep met Belgische roots concentreert zich nu op kasteel- en domeinwijnen. Daarom ging het belang in Listel (roséwijnen) de deur uit. Vranken heeft beloofd om maandagavond financiële details vrij te geven over deze deal. 

  Vranken zei alleen dat de verkoop een positieve impact zal hebben op de rekeningen. Het belang van 48,25 procent in Listel stond in de boeken aan 43 miljoen euro, leert het jaarverslag van 2016. 

   

 • Bel20 op weekbasis klein procent hoger

  De slotbel: de Bel20 won 0,4 procent tot 3.938 punten. Op weekbasis was er iets minder dan 1 procent winst, waarmee de beursbarometer zijn zomerse jojobeweging voortzet. 

 • Amerikaanse schuldencrisis even op sterk water

  Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurt de noodsteun voor Texas goed en stelt tegelijk de discussie over het schuldenplafond uit tot 8 december. 

 • Eerlijke analisten, ze bestaan

  Zal kunstmatige intelligentie - het jongste beleggingsidee van Boël-holding Sofina - jobs vernietigen. Beurshuis Bernstein doet een poging om die vraag te beantwoorden maar antwoordt ontwapenend eerlijk het eigenlijk niet te weten. 'Maar wat we schrijven kan misschien interessant zijn om interessant te doen tijdens een feestje'. 

 • Wall Street start met verlies

  Wall Street gaat van start met bescheiden verlies: de Dow Jones laat 0,2 procent liggen. Kroger gaat na de verrassend sterke krimp van de marges 6,4 procent lager naar 21,32 dollar. 

  ©BLOOMBERG NEWS

 • CFE helemaal hersteld van koersflauwte

  Dankzij het nieuwe contract in Terneuzen (zie post van 13u42) is bouw- en baggergroep CFE nu helemaal hersteld van de appelflauwte van vorige vrijdag, toen beleggers het halfjaarrapport maar matig konden appreciëren

 • Kroger ziet marges forser dan verwacht krimpen

  The Kroger Company, de grootste kruidenier van de Verenigde Staten en dus branchegenoot van Ahold Delhaize-ketens als Food Lion en Stop & Shop, knoopte afgelopen kwartaal weer aan met omzetgroei en handhaaft ook de (in juni verlaagde) prognoses voor heel het jaar. De nettowinst zakte echter bijna een tiende omdat Kroger stevig in de prijzen moest knippen om klanten over de streep te trekken. 

  Amerika is al jaren een bikkelharde markt voor kruideniers, met een mastodont als Wal-Mart en aan de onderkant van de markt prijzenbrekers als Dollar General en Aldi-dochter Trader Joe's. Bovendien gaat die concurrentie nog intenser worden nu Amazon zich met yuppieketen Whole Foods in de mêlée mengt

 • DEME (CFE) bouwt mee aan nieuwe sluis Terneuzen

  Het is nu definitief: de nieuwe zeesluis in Terneuzen, een gezamenlijk project van Nederland en Vlaanderen, wordt gebouwd door het consortium Sassevaart. Dat bestaat uit de Nederlandse bouwgroep BAM, het Belgische bagger- en natte-aannemingsconcern DEME en de Belgische bouwonderneming Van Laere.

  Van Laere is een dochterbedrijf van Ackermans & van Haaren , dat eveneens 60 procent in handen heeft van CFE waartoe DEME behoort. Eind juni kondigde CFE aan dat het samenbrengen van de bouwactiviteiten van Van Laere en CFE werd bekeken, een transactie die in het vierde kwartaal zou kunnen worden afgerond.

  De bouwkosten van de nieuwe zeesluis bedragen 753 miljoen euro. De werken gaan midden volgend jaar van start en moeten tegen 2022 zijn afgerond. De zeesluis is van groot belang om de havens van Gent en Terneuzen toegankelijk te houden voor de grotere schepen van vandaag (en morgen).

  Een impressie van de nieuwe zeesluis in Terneuzen ©Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie

 • PSA ontkent te hebben gesjoemeld

  Een opvallende daler in Parijs is PSA , de autobouwer boven de merken Peugeot, Citroën en DS. Le Monde schrijft vandaag dat PSA mogelijk een boete van 5 miljard euro riskeert wegens betrokkenheid bij het dieselschandaal. De krant baseert zich op documenten van de fraudewaakhond van het Franse ministerie van Economische Zaken.

  In een reactie ontkent PSA alle aantijgingen. De autobouwer zegt niet op de hoogte te zijn gebracht door het gerecht en legt uit dat zijn motoren zijn afgestemd in functie van het gedrag van bestuurders in het werkelijke leven. Die afstelling ‘bevoordeelt een zwakke stikstofoxide-uitstoot (NOx) in de stad en verzekert het beste evenwicht NOx / Co2 op de weg’, luidt het.

  De Peugeot 3008 werd begin dit jaar nog uitgeroepen tot 'Auto van het Jaar'. ©EPA

 • Beurzen vlak in middaghandel

  De EuroStoxx50 trappelt ter plaatse, de Bel20 laat een kleine winst optekenen. Een volledig overzicht van het reilen en zeilen van de Brusselse beurs leest u hier.

  De zeven sterkste stijgers en dalers zijn:

  Brederode

  +5,33%

  MDxHealth

  -1,04%

  Thrombogenics

  +5,16%

  Avantium

  -1,05%

  Jensen Group

  +2,78%

  Vastned Retail Belgium

  -1,06%

  Recticel

  +2,69%

  Ascencio

  -1,13%

  Ter Beke

  +2,67%

  Resilux

  -1,19%

  CFE

  +2,91%

  Ablynx

  -2,13%

  Nyrstar

  +2,28%

  Banimmo

  -2,80%

 • Brederode krijgt hogere rating van Degroof Petercam

  Analist Thijs Hoste trekt zijn advies voor de holding Brederode op van 'houden' tot 'bijkopen'. Zijn koersdoel blijft op 51 euro staan. Brederode maakte goede halfjaarresultaten bekend en de nettoactiefwaarde bedroeg eind juni 1,774 miljard euro of 60,55 euro per aandeel. Dat is 4,04 procent meer dan eind 2016 en slechts een fractie minder dan de 61,2 euro waarop Degroof Petercam rekende. Hoste heeft lof voor de slanke managementstructuur, de erg gediversifieerde portefeuille met een toenemend belang investeringen in niet-beursgenoteerde bedrijven en het sterke track record waarbij Brederode beter presteert dan andere holdings.

 • Koersreacties op wijzigingen CAC40

  Euronext maakte donderdagavond bekend dat de CAC40, de voornaamste Franse beursindex, op 18 september enkele wijzigingen ondergaat. Nokia verdwijnt uit de index, STMicroelectronics wordt erin opgenomen.

  Vranken-Pommery is dan weer een van de (talrijke) nieuwkomers in de CAC Small Index, de CAC Mid and Small Index en de CAC All-Tradable Index.

 • Kleine verliezen in Europa

  Zoals verwacht zijn de Europese indexen lager geopend. De EuroStoxx50 zakt 0,2 procent in de eerste handelsminuten. De Bel20 zit op dezelfde lijn.

 • AkzoNobel geeft winstwaarschuwing

  Het Nederlandse verf- en chemieconcern AkzoNobel , dat eerder dit jaar een overnamebod van zijn Amerikaanse sectorgenoot PPG afsloeg, past de managementstructuur van de 'Paints en Coatings business' aan. Het is een stap op weg naar 'de creatie van twee gefocuste, sterk presterende onderdelen', zeg maar naar een splitsing van de groep. Het is de bedoeling Specialty Chemicals in april volgend jaar af te splitsen.

  AkzoNobel neemt ook een reeks maatregelen 'om de huidige uitdagingen in de markt aan te pakken. Het gaat onder meer om 'ongunstige valutakoersen, tegenvallende marktomstandigheden in de Marine en Protective Coatings, tijdelijke verstoring in de productie en supply chain in het derde kwartaal en de huidige druk op marges door hoger dan verwachte kostenstijgingen van grondstoffen'.

  Door de reeds genomen maatregelen - o.m. hogere verkoopprijzen en kostenbesparingen - zal de bedrijfswinst (ebit) van AkzoNobel dit jaar hoger uitkomen dan in 2016 maar 'minder is dan de eerder gecommuniceerde toename van 100 miljoen euro'. Een duidelijke winstwaarschuwing.

 • UCB zet door met osteoporosemiddel

  De Belgische farmagroep had eerder gezegd dat het in romosozumab (commerciële naam Evenity) blijft geloven. Dat ondanks het feit dat het middel, dat bedoeld is om osteoporose te behandelen bij vrouwen die de menopauze achter de rug hebben, ook hartproblemen kan veroorzaken. UCB gaat nu het middel uitgebreid voorstellen op de jaarvergadering van de American Society for Bone and Mineral Research (ASBMR). Die vindt van 8 tot 11 september plaats in Denver, Colorado.

  Belangrijk is dat UCB en partner Amgen op het congres voor het eerst de gegevens zullen voorstellen van het ARCH-onderzoek. Het is tijdens dit onderzoek dat bij sommige patiënten hartproblemen werden vastgesteld. De KBC Securities-analisten Sandra Cauwenberghs en Lenny Van Steenhuyse vinden het een ‘positief signaal’ dat de twee farmagroepen blijkbaar voldoende vertrouwen hebben om de data in het huidige stadium te delen met wetenschappelijke community.

 • Rode opening op til in Europa

  De Europese beurzen zullen met kleine verliezen van start gaan, indiceren de futures. De future op de EuroStoxx50 noteert 0,3 procent in de min. Beleggers zijn nog steeds de uitspraken van ECB-voorzitter Mario Draghi aan het verwerken en houden ook de verder klimmende euro in het oog.

 • ING voegt 1 euro toe aan koersdoel Recticel

  Analist Giel-Jan Triest blijft positief over schuimrubberproducent Recticel en herhaalt zijn koopadvies. De zorgen over de hogere grondstofprijzen zijn overdreven, meent hij. Hij verwacht dat de prijzen nu zullen stabiliseren. Aangezien Recticel voortdurend zijn prijzen heeft aangepast maar het 3 tot 6 maanden duurt vooraleer dat zichtbaar wordt in de resultatenrekening, zou de tweede jaarhelft er beter moeten uitzien.

  Een tweede reden voor het optimisme van de ING-analist is de Automotive-divisie. Topman Olivier Chapelle beschouwt deze activiteit als niet-strategisch en wil ze in 2018 verkopen. Dat zal het aandeel aanvuren, meent Triest, omdat Recticel dan beter zal kunnen focussen en de opbrengsten zal kunnen gebruiken voor investeringen in activiteiten met een hogere marge en/of voor een speciaal dividend. Bovendien kan de verkoop de 'conglomeraat-discount' verminderen. De Automotive-divisie is volgens Triest overigens een pak meer waard dan de huidige aandelenkoers laat uitschijnen: hij komt op basis van een conservatieve raming op 90 miljoen euro tegen 50 miljoen euro volgens de koers van het aandeel.

  Op basis van de som der delen komt de analist tot een faire waarde van 9,3 euro per aandeel. Hij trekt zijn koersdoel dan ook op van 8,3 euro tot dat niveau.

 • Ahold Delhaize bevestigt vertrek Knoops

  Ahold Delhaize meldt in een persbericht dat Denis Knoops effectief stopt als CEO van Delhaize België, en dit per 11 september. De retailer bevestigt daarmee een bericht in De Standaard. De opvolger van Knoops is echter Xavier Piesvaux, die tot voor kort senior vice president was bij Walmart East Canada. Daarvoor was hij aan de slag bij de Roemeense retailer Mega Image, eveneens een onderdeel van Ahold Delhaize.

  In een apart persbericht laat Ahold Delhaize weten dat Pierre Bouchut, lid van het managementcomité en COO Europe en Indonesië, volgend jaar met pensioen gaat. Hij zal worden opgevolgd door Wouter Kok, de huidige 'brand president' van Albert Heijn.

 • Euro blijft stijgen

  Na de uitspraken van Mario Draghi blijft de euro klimmen ten opzichte van de dollar. Vanmorgen komt er nog eens 0,5 procent bij to 1,2080 dollar. Draghi uitte wel zijn bezorgdheid over de sterke euro maar zei anderzijds dat de ECB in oktober zal beslissen over de geleidelijke afbouw van het stimulusprogramma. Tot december blijft de ECB in ieder geval nog maandelijks voor 60 miljard euro staats- en bedrijfsobligaties opkopen.

 • Berenberg verhoogt koersdoel Nyrstar

  Het beurshuis gelooft al langer in Nyrstar en heeft voor de zinkgroep een koopadvies. De turnaround van Nyrstar is op de goede weg, luidt het in een nieuw rapport over ‘Metals & Mining – Base Metals’.

  De halfjaarresultaten tonen aan dat het bedrijf vooruitgang boekt in zijn streven om een topverwerker van metalen te worden. Het project in Port Pirie zit op schema om tegen eind september te worden opgeleverd en de mijnbouwdivisie levert weer cash op. Dat kan ertoe leiden dat Nyrstar zijn strategie om de mijnen af te stoten herziet, maar ‘we zien dat niet als een slechte zaak’, schrijven vier Berenberg-analisten. CEO Hilmar Rode heeft sowieso de verkoop van de resterende mijnen in de ijskast gezet, nu met de verkoop van de onrendabele mijnen het bloeden gestelpt is.

  Blijven over: vier Noord-Amerikaanse mijnen (East & Mid Tennessee in de Verenigde Staten en Langlois en Myra Falls in Canada). 'De heropstart van deze mijnen kon niet op een beter moment komen', stelt analist Fawzi Hanano, verwijzend naar de zinkprijs die tegen de hoogste koers in tien jaar noteert. 'De markt volgens ons onderschat het potentieel van de Nyrstar-mijnen. We denken dat de mijnbouwtak binnen afzienbare tijd één derde van de brutobedrijfswinst van de groep kan aanleveren en de rest van het decennium 200 miljoen vrije kasstroom kan genereren, na de voorbije drie jaar 100 miljoen cash verbrandt te hebben'. 

  De markt onderschat volgens ons het potentieel van de Nyrstar-mijnen
  Fawzi Hanano
  Berenberg-analist

  Ze passen hun ramingen aan op basis van de hogere verwachting voor de zinkprijs. Dat brengt hen ertoe hun koersdoel te verhogen van 7,40 tot 7,90 euro. Ze gaan ervan uit dat de tijdige oplevering van Port Pirie later deze maand een belangrijke positieve katalysator voor het aandeel zal zijn.  

  ©Berenberg

 • ‘Wissel aan top Delhaize België'

  Volgens De Standaard stuurt Ahold Delhaize de topman van Delhaize België, Denis Knoops, de laan uit. De aanhoudend zwakke resultaten zouden de aanleiding zijn. Knoops zou worden vervangen door Bertrand Loumaye, een directeur van Walmart Canada die vroeger voor Delhaize heeft gewerkt.

 • Goedemorgen! Onder impuls van de Chinese beurzen – zowel op het continent als in Hongkong – gaat de rally van de Aziatische beurzen verder. De MSCI Asia Pacific Index wint 0,4 procent en tikt zo het hoogste peil aan sinds december 2007. De index is dit jaar al bijna 20 procent gestegen dankzij de opverende Chinese economie. Daardoor zijn de verliezen sinds de financiële crisis nu bijna goedgemaakt. Onder de aandelen die het voortouw namen bij de klim noemen we Tencent, Samsung Electronics en Taiwan Semiconductor.

  De winsten in China zijn nochtans niet zo groot. De beurs van Shanghai wint 0,2 procent, Shenzhen 0,3 procent en Hongkong 0,6 procent.

  Tokio en Seoel noteren beide 0,1 procent lager. De vrees bestaat dat Noord-Korea zaterdag een nieuwe intercontinentale raket lanceert. Op 9 september viert het land de nationale feestdag en dan is er doorgaans een ‘speciale event’.

  In december 2016 werd een verbinding gelegd tussen de beurzen van Shenzhen en Hongkong. Dergelijke connectie bestond eerder al tussen Shanghai en Hongkong. ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content