1. Markten Live
 2. Live blog

Belastingzorgen kleuren Wall Street rood

De 'meevallende' Amerikaanse inflatie trok de beurzen maar even uit het rood. Ontex plant de verkoop van zijn Braziliaanse dochter Hypermarcas, maar beleggers blijven op hun hoede. AB InBev leed onder een kritisch rapport en woog op de Bel20.
 • Wall Street sluit afgetekend lager

  De iets milder dan verwachte (maar nog steeds hoge) inflatie bracht maar heel even soelaas in New York. De beurzen eindigden in het rood, vooral door bezorgdheid over hogere belastingen voor bedrijven en over een vertraging van de economische groei. Meer in ons Wall Street-verslag.

 • Sportradar kent vlakke start op Nasdaq

  De Zwitserse specialist in sportdata Sportradar trok naar Nasdaq tegen 27 dollar (zie post 09.29 uur) en dat was precies de koers waarop het aandeel dinsdag opende. Sportradar koos voor een beursintroductie op eigen kracht nadat een eerder plan om te fuseren met een blancochequebedrijf werd opgegeven. De beursgang werd begeleid door JP Morgan, Morgan Stanley, Citigroup en UBS Investment Bank.

 • Bel20 sluit lager

  De Bel20 is met een verlies van 0,4 procent gesloten op 4.173 punten. De hoogvliegers waren Melexis , Colruyt en WDP . De verliezers waren AB InBev , Aperam en Umicore

  De Europese beurzen trappelden ter plaatse.

 • Vacatures VS alwéér op record!

  Het begint bijna te vervelen, maar hier komt de laatste tweet van het Amerikaanse statistiekbureau voor Arbeid: 

  Met het aantal vacatures op 10,9 miljoen in juli zitten we weer aan een nieuw record! Het probleem is echter wel dat veel vacatures niet matchen met het aanbod van arbeid. Want dat het nou ook niet zo'n uitbundig feest is op de Amerikaanse arbeidsmarkt bleek onlangs wel uit het laatste jobrapport, waarbij veel minder banen werden gecreëerd dan verwacht

  Een mismatch op de arbeidsmarkt kan komen doordat er bijvoorbeeld veel technische profielen worden gevraagd, terwijl daar maar weinig geschikte arbeiders voor zijn. Een manier om die kloof te dichten is bijscholing, maar dat kan niet altijd en daarbij kost het bedrijven veel geld. 

 • Ons Wall Street-verslag...

  ... gaat over inflatie, vennootschapsbelasting en Oracle. Hier leest u meer.

 • Azelis komt niet goedkoop naar de beurs

  We hebben er onze rekenmachine op losgelaten na wat speurwerk in het prospectus: Azelis komt niet goedkoop naar de Brusselse beurs. Als we veronderstellen dat de tweede jaarhelft even goed wordt als de eerste, zal een aandeel tegen 19 à 23 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) naar de markt komen. De ondernemingswaarde (beurswaarde + schulden) tegenover de ebitda, een veelgebrukte waarderingsmaatstaf, bedraagt 22 à 26. Dat is stevig.

  'Azelis komt met een kleine korting tegenover zijn sector naar de beurs, maar ook die sectorgenoten zijn niet goedkoop', oordeelt analist Geert Smet van de Belegger. 'Bovendien heeft een sectorgenoot als IMCD al bewezen vlot overnames te kunnen integreren en zijn marges te kunnen verhogen. Tegen de hoogste prijs in de vork zouden we het aandeel links laten liggen.'

  Tegen de hoogste prijs in de vork zouden we het aandeel links laten liggen.
  Geert Smet
  analist De Belegger

  'Al koop je met Azelis wel een forse groeier', nuanceert Smet. 'Op middellange termijn groeide het bedrijf 8 à 10 procent per jaar. De hoge schulden en de goodwill op de balans vormen risico's. De winstgevendheid ligt met een ebitda-marge van 10,4 procent iets lager dan de betere spelers uit de sector.'


 • Inflatie-effect van korte duur

  Het effect van de lager dan verwachte Amerikaanse inflatie is al uitgewerkt. In New York staan verliescijfers op de borden en de kleine winsten in Europa zijn ook weer verdwenen.

  ‘Ik denk niet dat dit veel verandert voor de Fed’, zei Elyse Ausenbaugh van JP Morgan Securities op Bloomberg TV. ‘De tapering is nog steeds nakend en het narratief is nog altijd dat de inflatie van voorbijgaande aard zal zijn. We verwachten dat deze cijfers van vier à vijf procent tegen eind volgend jaar zullen dalen tot meer gematigde niveaus.’

 • Economievoorspellers zijn VEEL te optimistisch

  De eerstvolgende keer dat u weer een voorspelling ziet over de economische groei, trekt u er best wat van het groeipercentage af. Want economievoorspellers zijn notoire optimisten, zo blijkt uit data van de Amerikaanse centrale bank (Fed) en de zakenkrant New York Times: 

  Het verklaart mogelijk ook waarom centrale bankiers niet zo happig zijn om de monetaire stimulus al te snel af te bouwen, omdat de economie nu weer fors lijkt te herstellen en de inflatie op lijkt te lopen. Want de kans is groot dat we achteraf toch WEER moeten vaststellen dat de consument in tweede instantie toch maar niet zijn portemonnee bovenhaalt om spulletjes te kopen en dan zitten we weer met een teleurstellende groei.

 • Intuit doet miljardenovername

  Het Californische bedrijf Intuit , een specialist in financiële software, neemt voor circa 12 miljard dollar zijn sectorgenoot Mailchimp over. De deal zal deels in cash worden voldaan, deels met nieuwe schulden - er is sprake van tussen 4,5 en 5 miljard dollar - worden gefinancierd.

  Mailchimp, een privébedrijf dat in Atlanta gevestigd is, baat een marketingplatform uit voor kmo’s. Intuit breidt zo zijn productengamma voor kleine bedrijven uit. Intuit is in de VS vooral bekend voor de belastingsoftware TurboTax en voor QuickBooks, een cloudgebaseerde applicatie waarmee kmo’s hun betalingen beheren.

  In de vroege handel wint Intuit 1,2 procent.

 • Wall Street opent in de plus

  De Dow Jones noteert na een minuut handel 0,2 procent hoger en de S&P500 0,3 procent. De Nasdaq Composite gaat 0,4 procent hoger.

 • Goldman Sachs zet bankiers zonder broodjes en ijsjes

  Slecht nieuws voor de bankiers van Goldman Sachs in Londen: de prestigieuze zakenbank schrapt de gratis maaltijden en de gratis ijsjes, die het personeel moesten overhalen om op kantoor te komen werken. Goldman Sachs schrapt ook de afstandsregels en opereert in het VK weer op volle fysieke capaciteit. De zakenbank zegt er expliciet bij dat ze met de maatregel de lokale restaurants en andere winkels wil steunen. Er werken 6.000 mensen bij Goldman in het Verenigd Koninkrijk.

  Volgens het researchbureau Metrikus werkt intussen 90 procent van de Britse bedienden weer op kantoor. Vorige maand was dat slechts 58 procent. Dat zorgt voor een horecarevival. De broodjesketen Pret A Manger meldde dat hij vorige maand in de Londense City opnieuw meer broodjes verkocht dan voor de pandemie.

 • Amazon gaat 125.000 mensen aanwerven in VS

  Amazon.com gaat deze maand nog eens 100 logistieke centra openen in de VS, bovenop de meer dan 250 die er dit jaar al bij kwamen. Om die te runnen gaat ’s werelds grootste online retailer meer dan 125.000 magazijniers en vrachtvervoerders in dienst nemen. De bijkomende opslagplaatsen moeten onder meer toelaten levering binnen 24 uur te garanderen voor leden van de getrouwheidsclub Amazone Prime. Op 15 september organiseert Amazon een ‘Career Day’ die het grootste rekruteringsevenement in de VS moet worden.

  Amazon verhoogt ook het gemiddelde startersuurloon tot 18 dollar per uur. In 2018 was het bedrijf een van de eerste retailers om een minimumuurloon van 15 dollar te betalen.

  Sinds de coronapandemie uitbrak heeft het bedrijf van Jeff Bezos al meer dan 450.000 mensen in dienst genomen om tegemoet te komen aan de grotere vraag.   

 • Amerikaanse futures klimmen na inflatiecijfers

  De futures op de voornaamste Amerikaanse indexen noteerden licht lager vóór de publicatie van de inflatiecijfers. Een hoger dan verwachte inflatie zou de Federal Reserve er immers kunnen toe bewegen sneller dan verwacht te beginnen met het afbouwen van zijn stimulusprogramma.

  Nu blijkt dat de inflatie en de kerninflatie lager waren dan verwacht, is er wat opluchting en stijgen de futures. Ze staan momenteel tussen 0,3 en 0,4 procent hoger. Wall Street mag zich dus opmaken voor een positieve start.

 • Straks: Tech- en marktenhalfuurtje

  Naast het weekoverzicht van woensdag op Twitter Spaces (zie post 13u42) kunt u ook vandaag al luisteren - en als u wilt meepraten - naar de Clubhouse-sessie van Roland Legrand en Bas van der Hout. Start om 15u30!

 • Kerninflatie in VS daalt meer dan verwacht

  De Amerikaanse inflatie is in augustus gedaald naar 5,3 procent, tegenover 5,4 procent in juli. Economen hadden ook 5,3 procent inflatie voorspeld. De kerninflatie, zonder voeding en energie, vertraagde meer dan verwacht tot 4 procent. Economen hadden 4,2 procent kerninflatie voorspeld, versus 4,3 procent in juli.

 • Weekoverzicht Tech en Markten

  Morgen zijn onze collega's Bas van der Hout en Roland Legrand weer op Twitter Spaces om de week van tech en markten met u door te nemen. En uiteraard kunt u - als u dat wenst - zelf meebabbelen. Morgen om 21.00 dus:

 • Nieuwe orkaan jaagt olieprijs hoger

  De prijs van een vat Brent-olie stijgt met 0,6 procent tot 73,98 dollar. Voor de Amerikaanse WTI-olie komt er 0,6 procent bij tot 70,88 dollar.

  Een paar weken nadat orkaan Ida de productie in de VS verstoorde, dient zich nu een nieuwe storm aan. Nicholas ging al aan land in Texas en zette daar meteen 400.000 gezinnen zonder stroom. De orkaan vormt een bedreiging voor de raffinaderijen en petrochemische fabrieken op de Texaanse kust.

  Bovendien zijn nog lang niet alle olie-installaties in de VS die wegens Ida waren gesloten of schade opliepen, alweer actief. Volgens het Internationaal Energie Agentschap zal de wereldwijde olieproductie deze maand stabiliseren.

  Ook Azië wordt getroffen door extreem weer.  In de Chinese havens Zhoushan en Ningbo, waar heel wat raffinaderijen en olieopslaginstallaties zijn gevestigd, ligt de activiteit volledig stil door tyfoon Chanthu.

 • Online-luxemodewinkel Mytheresa kent goed jaar

  Voor de Duitse onlinehandelaar in luxemode Mytheresa was de coronapandemie een katalysator. Begoede modefanaten konden tijdens de lockdownperiodes niet meer gaan shoppen – dichtbij of ver weg – en namen hun toevlucht tot spelers als Farfetch of Mytheresa. Topman Michael Kliger van Mytheresa is ervan overtuigd dat de online verkoop van luxekledij verder zal groeien, vooral daar deze sector qua digitalisering nog achter loopt.

  Chique damesmode voor komende herfst en winter

  Het voorbije, op 30 juni afgesloten boekjaar 2020/21 was in ieder geval een topper. De omzet van Mytheresa steeg met 36,2 procent tot 612,1 miljoen euro. De gezuiverde brutobedrijfswinst (ebitda) nam met 55,2 procent toe tot 54,9 miljoen euro en de ebitda-marge verbeterde van 7,9 tot 9 procent.

  Voor het lopende boekjaar 2021/22 voorspelt Mytheresa een omzet tussen 750 en 770 miljoen euro en een (aangepaste) ebitda-marge in de bovenhelft van de langetermijndoelstelling van 7 à 9 procent.

  Mytheresa trok in januari naar de New York Stock Exchange tegen 26 dollar per ADS. Het aandeel piekte een maand later op 34,50 dollar om vervolgens wat te zwalpen. Maandag sloot het op 30,40 dollar.

 • De nieuwe juwelendoos van Pandora

  Pandora, een Deense juwelier, is de sterkste stijger in Kopenhagen na een aangescherpte omzetdoelstelling. Via 'edgy' sierraden wil het in de periode tussen '21 en '23 zijn omzet met 6 tot 8 procent per jaar doen groeien. Pandora is de grootste juwelier ter wereld naar productiecapaciteit. Het mikt op een operationele marge tussen 25 en 27 procent tegen 2023.

  Het voert ook de inkoop van eigen aandelen op. Die aankondiging deed de koers met 5,4 procent opveren.

  Het bedrijf mikt op de zogenaamde 'generatie Z', jongeren tot 25 jaar. 'Generatie Z zal samen met millenials 60 procent van de luxeconsumptie in de wereld uitmaken tegen 2025', zegt CEO Alexander Lacik. 'We moeten dus onze messen scherpen'.

  Het bedrijf genereert 70 procent van zijn omzet via zijn Moment-platform. Dat zijn zilveren armbanden met verzamelbare bedeltjes. Het hoopt nu een nieuwe groeipijler te bouwen op 'gedurfde stukken voor jongere mensen'.

 • Zeer grote vraag naar nieuwe obligatie EU

  De Europese Unie (EU) haalt 9 miljard euro op met de uitgifte van zevenjarige obligaties. Beleggers tekenden in voor ruim 85 miljard euro en zullen dus slechts een klein deel van de gevraagde obligaties in handen krijgen. Het rendement van de obligaties is 14 basispunten lager dan de swaprente, een soort interbankenrente. Dat betekent dat de EU geld ophaalt tegen een rente van zowat -0,29 procent. Een negatieve rente wil zeggen dat beleggers betalen aan de EU om geld uit te lenen.

  De vraag naar obligaties van de EU is groot, omdat die obligaties voorlopig schaars zijn. Maar dat zal veranderen. De EU zal de komende jaren voor zowat 800 miljard euro schuldpapier uitgeven om haar stimulusplan Next Generation te financieren. Zowat een derde van de financiering gebeurt via de uitgifte van groene obligaties. De eerste groene obligaties worden in oktober gelanceerd.

 • Een update van de Brusselse beursdag...

  ... focust op dagwinnaars Hamon en Nyxoah, jaarduupje AB InBev en jaarvedette VGP.

  Hier te lezen.

 • Interactive Brokers maakt cryptohandel mogelijk

  Het beleggingsplatform Interactive Brokers kondigde het in juni al aan, maar nu is het ook echt mogelijk voor Amerikaanse klanten om in cryptomunten te handelen. Ze kunnen nu bitcoin, ethereum, bitcoin cash en litecoin verhandelen. 

  Opvallend is ook dat de broker veel lagere transactiekosten vraagt voor de cryptohandel dan de concurrentie. Wie voor 1.000 dollar aan cryptomunten koopt is 1,80 dollar kwijt, terwijl eenzelfde verhandeling op de cryptobeurs Coinbase 20 dollar kost. 

  Van belang voor de cryptowereld is vooral dat deze broker nu ook toetreedt tot de groeiende lijst aan financiële zwaargewichten die hun visie op crypto hebben aangepast en de handel hierin mogelijk maakten. De voorzitter van het bedrijf, Thomas Peterffy, had eerder kritiek op de volatiliteit rond de bitcoin. 

  Een ander zwaargewicht dat eerder flink draaide was de CEO van JPMorgan, Jamie Dimon. Dimon noemde de bitcoin in 2017 nog een 'zwendel', terwijl JPMorgan dit jaar startte met het aanbieden van fondsen die blootstellen geven aan de cryptomunten. 

  Op de cryptomarkten is er toch weinig te zien van het nieuws. De bitcoin klimt 2,9 procent tot 45.814 dollar en ethereum wint 3,3 procent tot 3.325 dollar. Dat zijn voor de cryptomarkten relatief kleine prijsbewegingen. Interactive Brokers wint voorbeurs 0,4 procent.

 • Zweedse inflatie pak hoger dan verwacht

  De Zweedse inflatie kwam in augustus uit op 2,4 procent. Dat is een vol procentpunt hoger dan de prognose van de Riksbank. Het is ook veel hoger dan verwacht door economen. In reactie op het inflatiecijfer steeg de kroon naar het hoogste peil in twee maanden tegenover de euro. 

  Straks om 14u30 kijken we uit naar de Amerikaanse inflatie. 

 • DSM krijgt fanmails

  De Nederlandse chemiebedrijf DSM krijgt fanmails van meerdere analisten. Wim Hoste van KBC Securities verhoogt zijn houden-advies naar een koopadvies en krikt het koersdoel op van 170 naar 190 euro. 'De aankondiging van een heroverweging van de strategische opties rond Materials - waaronder een verkoop van de tak - maakt het waarschijnlijk dat DSM zich eindelijk zal volledig zal focussen op gezondheid, voeding en biowetenschap.' 

  Hoste denkt dat DSM 4,8 miljard euro kan krijgen voor de divisie. 'Daardoor is het niet meer nodig om onze conglomeraatkorting toe te passen van 5 procent. Daarbij hebben we de waarde van de voedingstak wat verhoogd, zodat we al met al tot een hoger koersdoel en advies komen.' 

  Ook analist Greg Watson van ING zegt dat de onderneming nu eindelijk doet wat veel beleggers vroegen, namelijk om de materialentak in de verkoop te doen. 'Daarnaast maakt het bedrijf een duidelijk statement om zich volledig te focussen op gezondheid, voeding en biowetenschap. Daarmee komt de waarde van de som der delen eindelijk vrij.' 

  Watson zegt dat hij zijn verkoopadvies en koersdoel gaat heroverwegen. 

  DSM maakt een duidelijk statement om zich volledig te focussen op gezondheid, voeding en biowetenschap.
  Greg Watson
  Analist bij ING

 • Handel in Asit opgeschort

  De handel in Asit Biotech  is om 11u geschorst door beurswaakhond FSMA. Dat gebeurt in afwachting van de publicatie van een vonnis van de rechtbank, mogelijk over de verlenging van een chapter11-statuut. Asit geniet gerechtelijke bescherming tegen schuldeisers en werkt ondertussen aan een ultiem reddingsplan.

  Het noodlijdende biotechbedrijf smeedde een voorakkoord met een Franse beeldvormingsgroep (DMS). Die wil Asit Biotech als lege beursschelp te gebruiken. DMS zou op die manier zijn divisie medische beeldvorming op de Brusselse beurs krijgen.

 • Berenberg maakt brokken in biersector

  De biersector lijdt onder een kritisch sectorrapport van Berenberg. Het toonaangevende beurshuis voorspelt dat de kosten om bier te brouwen tot 36 procent kunnen toenemen. AB InBev  is volgens het rapport het best geplaatst om die kosteninflatie het hoofd te bieden, maar ontsnapt niet aan sectordruk. De bierreus noteert na een uurtje handel met 1,7 procent verlies.

  AB InBev is volgens Berenberg de enige resterende koopwaardige naam in de sector. Carlsberg wordt met twee trappen verlaagd van 'kopen' naar 'verkopen'. Heineken en Molson Coors behouden hun houdenadvies.

 • Zwitsers sportdatabedrijf 8 miljard dollar waard op Nasdaq

  Vandaag trekt het Zwitserse sportdatabedrijf Sportradar naar de Nasdaq tegen 27 dollar per aandeel. Dat is aan de bovenkant van de initiële vork van 25 tot 28 dollar. Sportradar dacht eerder via een spac naar de beurs te komen, maar het is dus een traditionele beursgang geworden. 

  Sportradar wordt geleid door zijn oprichter Carsten Koerl, die door de operatie op slag multimiljardair wordt.

  Sportradar verschaft data aan meer dan 900 uitbaters van sportweddenschappen waaronder Draftkings. Tijdens de eerste zes maanden van het jaar realiseerde de groep een omzet van 272 miljoen euro en een nettowinst van 18 miljoen euro. 

 • Befimmo koopt kantoorverdiepingen Antwerp Tower

  Befimmo  laat weten dat het de tweede, derde en vierde verdieping (5.600 vierkante meter) van de Antwerp Tower koopt. De toren in de Van Ertbornstraat ligt op 500 meter van het centraal station. Befimmo's dochter Silversquare zal er de uitbating verzorgen van een co-workingruimte, intussen de tiende in portefeuille.

  De woongedeeltes zullen ontwikkeld worden door Matexi. 

  Dronebeelden van de Antwerp Tower aan de Antwerpse opera.

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert kort na opening met een verlies van 0,2 procent.

  DSM wint 4 procent tot 186 euro, een recordkoers. De groep zet de materialendivisie in de etalage. KBC Securities verhoogt het advies tot bijkopen met een koersdoel van 190 euro. 

  In Parijs wint Vivendi 0,2 procent na de publicatie van het prospectus van UMG. De muziekgroep trekt volgende week dinsdag naar de beurs

  In Kopenhagen krijgt Carlsberg een tik van 4 procent na het verkoopadvies van Berenberg (post 7u12). 

  In Milaan verliest koffiemachine-icoon De' Longhi liefst 9,5 procent na een aandelenverkoop van aandeelhouders. 

 • Bel20 opent vlak | AB InBev | Ontex | Nyxoah | Hamon

  De Bel20  is vlak van start gegaan op 4.190 punten (-0,05%).

  AB InBev  verliest 0,3 procent. Beurshuis Berenberg heeft een kritisch sectorrapport waarin AB InBev het koopadvies behoudt.

  Nyxoah wint 2,8 procent. Het slaapsysteem Genio krijgt een versnelde procedure bij de Amerikaanse toezichthouder FDA. (zie post 8u29)

  Ontex wint 2,2  procent. De luierproducent bekijkt de verkoop van zijn Braziliaanse dochter en zet zich op de ESG-kaart met de aankondiging van een groot zonnepark in Italië.

  Hamon wint 8 procent. De koeltorenproducent blijft operationeel verlieslatend, leren de halfjaarcijfers, maar schrijft netto in het zwart dankzij een schuldherschikking.

 • Ontex krijgt grootste bedrijfszonnepark in Italië

  Ontex is gestart met de werkzaamheden voor wat naar eigen zeggen het grootste bedrijfszonnepark in Italië zal worden. De luierproducent rust zijn fabriek in Ortona (Abbruzzen) uit met zonnepanelen die 11.600 megawattuur aan groene stroom per jaar kunnen produceren, het equivalent van 3.500 gezinnen.

  De bouw van het zonnepark zal 6 maand duren. De uitbating en (niet onbelangrijk) volledige financiering zal gebeuren door nutsbedrijf Menapy.

 • Nyxoah mag op 'fast track' bij FDA

  Nyxoah meldt dat het van de FDA een zogenaamde 'Breakthrough Device Designation' verkreeg. Dat programma is erop bedacht om patiënten vroeger toegang te geven tot medische ontwikkelingen.

  Nyxoah werkt aan de markttoelating van zijn slaapsysteem Genio voor de behandeling van ernstig slaapapneu en voor patiënten met CCC, een verzakking van het gehemelte. Dankzij de FDA-toewijging zal Genio met prioriteit een beoordeling krijgen van de Amerikaanse toezichthouder.

  'Dit versnelt onze weg naar de markt in de VS', zegt Olivier Taelman, CEO van Nyxoah. 'Het vergroot ook de markt die we kunnen aanboren dankzij de opname van patiënten met CCC'.

 • Update futures: minder groen

  De Europese beurzen zouden volgens de recentste futures eerder gemengd openen. 

 • Greenyard lanceert duurzaamheidsdoelen

  Greenyard  stelt in een 'Sustainability Roadmap' duurzaamheidsdoelstellingen voor 2025 voorop. Een selectie: 

  • 50 procent minder CO2-uitstoot tegen 2025, in vergelijking met 2019
  • 100 procent recycleerbare verpakkingen tegen 2025
  • Voedselafval verminderen met een kwart tegen 2025 in de eigen productie
  • Waterverbruik optimaliseren
 • Euronav koopt obligatie vervroegd terug

  Euronav  heeft voor 131,8 miljoen dollar aan obligaties teruggekocht die normaal zouden vervallen in mei 2022. De terugkoop volgt op de lancering van een nieuwe obligatie begin september van 200 miljoen dollar die vervalt in september 2026. 

  Aan de oude obligatie hing een coupon van 7,5 procent, aan de nieuwe eentje van 6,25 procent. 

 • Azelis naar de beurs tegen 22 à 26 euro per aandeel

  Azelis trekt naar de beurs tegen 22 à 26 euro per aandeel. Dat maakt de chemiedistributeur voorbeurs bekend via een persbericht. Er worden sowieso 40 miljoen nieuwe aandelen verkocht, wat de groep afhankelijk van de prijs 880 miljoen à 1,04 miljard euro aan vers geld kan opleveren (voor kosten). Daarnaast worden er 25,4 miljoen bestaande aandelen verkocht.  

  Enkel grote beleggers kunnen inschrijven vanaf vandaag en tot en met 21 september 16 uur, tenzij in geval van vervroegde afsluiting. Het prospectus is hier te vinden

  Azelis hoopt vanaf volgende week woensdag 22 september op de beurs te noteren. 

  Volg hier onze verslaggeving. 

 • Europese beurzen op weg naar winst

  De Euro Stoxx 50 opent naar verwachting met 0,3 procent winst, suggereren de futures. 

  ©REUTERS

 • 'Extreme pieken in grondstoffenprijzen worden het nieuwe normaal'

  Terwijl sommige grondstoffen zoals aluminium en gas tegen records noteren, zijn andere sinds de piek in mei fors teruggevallen, zoals ijzererts en hout. Maar door de lage voorraden en jarenlange onderinvesteringen worden extreme prijsstijgingen het nieuwe normaal, waarschuwen analisten.

 • Positief nettoresultaat bij Hamon

  Hamon kwam nabeurs met zijn langverwacht cijferrapport. Voorbeurs meldde de schoorsteenbouwer al de komst van een nieuwe voorzitter, Jean-François Jacques, ex-voorzitter bij Zetes. De noodlijdende koelschoorstenenbouwer zag zijn orderintake in de eerste jaarhelft met 5,9 procent toenemen naar 108 miljoen euro. Bemoedigend is ook een positieve onderste lijn waarbij Hamon 3,4 miljoen euro winst boekte ten opzichte van een verlies van 17 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

  Maar toch een stevige accolade bij dat cijfer: die winst is louter te danken aan een financiële ingreep, een herkapitaliseringsplan dat werd uitgevoerd op 3 juni waarbij een belangrijke schuldkwijstschelding plaatsvond. Operationeel is Hamon verlieslatend en boekte het in de eerste 6 maand 9,7 miljoen verlies.

 • Berenberg waarschuwt voor inflatiestorm in biersector

  In een sectorrapport waarschuwt beurshuis Berenberg voor een moeilijk 2022 voor bierbrouwers nu ze het hoofd moeten bieden aan 'een inflatiestorm'. Volgens een prijzentracker van het beurshuis zou de onderliggende COGS-inflatie (de kost van de verkochte goederen) met 36 procent kunnen stijgen. Dat is het hoogste tempo in minstens tien jaar.

  Volgens onze indicator kunnen de kosten in de biersector met 36 procent stijgen.
  Javier Gonzalez Lastra
  Analist Berenberg

  AB InBev kan in het rapport zijn koopadvies behouden. De bierreus verloor dit jaar al 13 procent en geldt als achterblijver in de sector. Carlsberg, dat in dezelfde periode 8 procent won, wordt wel in twee trappen tegelijk verlaagd en krijgt een verkoopadvies. Heineken  (+1% sinds januari) behoudt een houdadvies.

 • Eindspel ingezet rond imploderend Evergrande

  De situatie wordt met de dag meer precair voor beleggers in de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande. Wie er nu nog in zit, heeft steeds meer moeite om de aandelen te verkopen. De gemiddelde bied-laatspread van het aandeel - of het verschil tussen de prijzen die kopers en verkopers zoeken - is sinds juli meer dan verdubbeld tot 0,35 procent en is bijna het grootst sinds het uiteenspatten van de Chinese aandelenzeepbel in 2015.

  De spread heeft ook invloed op de transactiekosten, waardoor Evergrande een van de duurste aandelen is om te handelen in China. Hoewel het normaal is dat de bied-laat-spreads groter worden wanneer de handel volatiel wordt, vergroot dit de moeilijkheid voor degenen die hun posities willen verkopen. Het volume was gisteren het laagste in acht dagen, zelfs toen de aandelen bijna 7 procent daalden. Evergrande daalt vandaag opnieuw met 10 procent nadat het twee adviseurs inhuurt voor een schuldherstructurering. Dat niet-Chinese obligatiehouders een haircut van 75 procent moeten slikken, lijkt nu een basisscenario.


 • Ontex zet Braziliaanse dochter in etalage

  De luierfabrikant Ontex is op zoek naar een koper voor zijn Braziliaanse tak, vernam De Tijd. Het proces is al een tijd aan de gang.

  Ontex zit volop in een grondige herorganisatie. In die oefening zijn er geen taboes, zei Esther Berrozpe, de CEO van de luierfabrikant, begin dit jaar. Ze lijkt nu de daad bij het woord te voegen: volgens onze informatie lanceerde de luierfabrikant een verkoopproces voor zijn Zuid-Amerikaanse dochter.

  Lees hier het artikel van collega Michael Sephiha.

 • Focus op inflatie

  Goedemorgen! All quiet on the eastern front. De Aziatische beurzen sterken licht aan. Alleen in China en Hongkong staan lichte verliezen op de tabellen door aanhoudende zorgen rond de zwalpende woningbouwer Evergrande en regelgevende druk op de techsector. In Japan blijft de euforie rond een nakende machtswissel duren en is sterrenkorf Nikkei op weg naar de hoogste slotstand sinds 1990.

  Beleggers leggen hun focus vandaag op een Amerikaans inflatiecijfer. De levensduurte in de VS stijgt met het hoogste tempo in tien jaar. Wellicht toont het nieuwe cijfer voor de vierde maand op rij een stijging met 5 procent of meer. Een hoger dan verwacht cijfer kan de Fed aanmoedigen zijn ultrasoepele beleid sneller te verstrakken.

  Als de inflatie heter uitvalt dan gedacht, kan de tijdslijn voor stimulusafbouw van de Fed vervroegen van december naar november.
  Edward Moya
  Oanda

  'Als het heter wordt dan verwacht, kan de tapertijdslijn vervroegen van december naar november', zegt  Edward Moya, een strateeg bij Oanda aan Bloomberg.

  In Japan wijzen rode koersborden op winst, groene op verlies. ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud