1. Markten Live
 2. Live blog
live

'Motie van vertrouwen in Amerikaanse economie'

Dag op dag zeven jaar na de invoering, maakt de Amerikaanse centrale bank komaf met het nulrentebeleid. U kunt de persconferentie van voorzitster Janet Yellen en alle reacties via deze blog volgen.
 • Op naar de traagste rentecyclus ooit?

  Fondsbeheerder Pimco vraagt zich af of er na de laagste periode zonder renteverhoging nu de traagste rentecyclus ooit komt. Dat zou wel eens kunnen: uit alles wat voorzitster Yellen zei, blijkt dat ze echt niet gehaast is om de rente snel weer tot een 'normaal' peil te laten stijgen. 

  We ronden hier onze liveblog af. Tot morgen!

 • Wall Street finisht op hoogste punt van de dag

  De slotbel: op Wall Street klokt de Dow Jones 1,3 procent hoger af op 17.748 punten, zowat het hoogste peil van de dag. Als het Janet Yellen erom te doen is beleggers te vriend te houden, is ze daar deze avond met glans in geslaagd. 

 • Rentestijgingen niet per se negatief voor Wall Street

  De Amerikaanse fondsengigant Fidelity stipt aan dat rentestijging niet per se armageddon moeten inluiden voor aandelenmarkten. En staaft die stelling met een grafiek:

  ©Fidelity

 • De rentestap in paardensporttermen

  Deze willen we u niet onthouden:

 • Einde van de persconferentie

  Zo. Dat was het voor de persconferentie van Chair Yellen. Eerlijk: geef ons maar de Italiaanse flair van 'onze' Mario D. 

  ©Bloomberg

 • ONRRP, de nieuwe aanwinst bij de lettersoep

  We hebben hier al vermeld dat de rente verhogen tegenwoordig financiële spitstechnologie vergt, omdat het hele Amerikaanse financiële systeem na zeven jaar stimulus in duizenden miljarden liquiditeiten zwemt. Die berg in één keer aftoppen is onmogelijk zonder een zware crisis op de markten te veroorzaken en dus zal de Fed via zijn marktenzaal in New York proberen de berg te bevriezen.

  In essentie gaat - jawel- de Fed financiële spelers betalen om géén kredieten te verlenen. Zo wordt een deel van de liquiditeit in het systeem bevroren en kan de rente stijgen ook al staat iedereen kniediep in de cash. Technisch verloopt dat via onbeperkte ONRRP's ofte 'overnight reverse repurchase agreements. Volgt u nog? 

 • 'Dit is motie van vertrouwen in onze economie'

  Een journalist van de LA Times vraagt wat de voornaamste boodschap van de renteverhoging is voor de man in de straat. Mrs Y:

  Dit is een kleine stap. Maar het is een motie van vertrouwen in de Amerikaanse economie.

 • 'Expansie zal niet van ouderdom sterven'

  Een vraag over de economische outlook. De Verenigde Staten beleven zowat de langste periode van economische expansie ooit, maar Yellen denkt niet dat dat een factor is die een recessie waarschijnlijker maakt. 'Expansies sterven niet van ouderdom. Het is meestal een externe schok die een recessie veroorzaakt.'

 • Wall Street bouwt winst uit

  Hoe langer de toespraak duurt, hoe beter gestemd Wall Street is. De Dow Jones noteert intussen zo'n procent hoger. 

 • Een moeilijke vraag! Eindelijk!

  De Bloomberg-journalist vraagt hoe lang Mrs. Y nog de impact van de olieprijzen als 'tijdelijk' kan omschrijven, aangezien het exact een jaar geleden ook al 'tijdelijk' heette. 'Ja, ik ben verrast door de nieuwe daling', erkent de voorzitster. 'Maar voor de impact op de inflatie te verdwijnen, volstaat een stabilisatie van de olieprijzen'. Ze erkent wel dat mocht de inflatieoutlook wijzigen, ook de outlook voor het rentebeleid zal wijzigen. 

 • 'De echte test komt er in 2016'

  Een reactie van Stefan Kreuzkamp, hoofdstrateeg van Deutsche Asset & Wealth Management. Hij stipt aan dat het ook belangrijk wordt om in de gaten te houden hoe snel de centrale bank haar enorme balans laat krimpen, door de inkomsten van obligaties die op de eindvervaldag komen niet langer te herinvesteren in nieuw papier. 

  De echte test komt er in 2016. Wij verwachten twee extra renteverhogingen, maar 'Fed-watchen' zal opwindender worden. De Fed controleert nu twee hefbomen: de rente én de snelheid waarmee hij het beleid om aflopende obligaties te herinvesteren terugdraait.

 • Don't mention the J-word

  Neen, de Amerikaanse centrale bank is niet de eerste die na jaren probeert af te stappen van de nulrente. Het vorige experiment, de Japanse collega's in 2006, was, euhm, niet geheel geslaagd. 

 • Start van vragenuurtje

  Waarom nu de renteverhoging? Omdat we vonden dat de voorwaarden voor een eerste renteverhoging - arbeidsmarkt verbeterd, inflatievooruitzichten ok - vervuld waren, antwoord Mrs. Y. Makkelijke vraag als opener, quoi. 

 • Goedkope olie tijdelijk? Hmm ...

  Net op het ogenblik dat de Mrs. Yellen de goedkope olie een 'tijdelijk' fenomeen noemt, blijft een vatje van het zwarte goed maar goedkoper worden. Een vat Brent-Noordzeeolie  is weer 3 procent goedkoper en kost nog iets meer dan 37 dollar, dicht tegen het laagste peil in 11 jaar. 

 • Be very afraid of the dot plot

  Hier snapt uw dienaar niets van, maar aangezien sommige twitterati er opgewonden van raken geven we de plot chart voor de slimmere lezer:

 • En inflatie?

  Dat is wat meer tricky. Maar de Fed-voorzitster blijft er bij dat de inflatie op 'middellange termijn' weer richting 2 procent gaat, als de 'tijdelijke effecten' van goedkope olie en dure dollar geleidelijk wegebben. 

 • Arbeidsmarkt belangrijke factor

  Een belangrijke factor bij de beslissing het nulrentebeleid af te voeren, is de arbeidsmarkt. Yellen wijst erop dat 2,2 miljoen nieuwe jobs dit jaar gecreëerd zijn, waardoor de werkloosheidsgraad in de Verenigde Staten tot 5 procent gezakt is. 

 • Yellen trapt af

  'Dit is het einde van een uitzonderlijke periode', zegt de Fed-voorzitster. 'Het economisch herstel is al een eind gevorderd, maar nog niet compleet. Bijgevolg is een bescheiden verhoging van de rente nu gepast.' 

 • 'De renteverhoging is als een goede whisky: loopt vlot binnen'

  Beter kun je de erg vlotte manier waarop de financiële markten de eerste renteverhoging in negen jaar verteren, niet omschrijven:

  Dat brengt ons meteen op een idee voor deze avond bij thuiskomst ...

 • En de euro? Die blijft per saldo onveranderd

  Na eerst een tuimelperte en dan een even snelle remonte. 

 • 'Slechts geleidelijke normalisatie van beleid'

  In de toelichting van het beleid onderstreept de Fed dat de normalisatie van het beleid zeer geleidelijk zal verkopen en de rente dus nog erg lang onder het 'normale' peil zal blijven. 

 • Wall Street enthousiast over 'milde' verhoging

  Wall Street reageert licht enthousiast, de Dow Jones  noteert zo'n 0,6 procent. Niet zo zeer op de renteverhoging, wel op de vrij 'milde' toelichting die duidelijk aangeeft dat de centraal bankiers zéér geleidelijk hun beleid zullen normaliseren. 

  ©AFP

 • Volg live de tekst en uitleg van Janet Yellen

  En wel via deze link. We geven uiteraard via deze blog ook 'ball by call commentary'. 

 • Een renteverhoging, hoe moeilijk kan dat zijn?

  Wel: moeilijker dan je zou denken. Omdat de tijden veranderd zijn in vergelijking met de vorige keer, in 2006. En dan hebben het niet alleen over het feit dat er toen nog geen Twitter was. Wel omdat grootbanken nu zwemmen in de cash, wat het 'regelen' van de geldmarktrente veel moeilijker maakt. Dat proberen we in deze blogpost uit te leggen

  ©Tijd Multimedia

 • Het hoe en waarom van een renteverhoging

  We sleuren er in onze branche veel te gauw de term 'historisch' bij, maar de eerste renteverhoging sinds 2006 mogen we gerust zo noemen. Als Federal Reserve-voorzitster Janet Yellen effectief de rente optrekt, maakt ze meteen ook komaf met dag op dag zeven jaar nulrentebeleid. Over het hoe en waarom leest u alles in deze fijne analyse van collega Wouter Vervenne. 

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud