1. Markten Live
 2. Live blog

Nieuwe records op Wall Street

Wall Street heeft een dipje van twee dagen verteerd, en zet nieuwe records in de tabellen. Ook de Amerikaanse notering van het Chinese Alibaba stijgt netjes mee. Daardoor is het bedrijf nu meer waard dan Amazon.
 • We ronden de blog af, en zien u graag morgen terug.

  Economie/Financiën

  • Verenigde Staten: Federal Reserve: notulen vergadering van 20 september, 20 uur

  Bedrijven:

  • Belgie: Global Graphics: trading update derde kwartaal, 17.45 uur
  • Frankrijk: Engie: notering ex interimdividend 0,35 euro bruto
  • Verenigde Staten: BlackRock: resultaten derde kwartaal, voorbeurs

 • Slot Brussel

  Ondertussen is de Brusselse beurs een fractie hoger gesloten; de winst bedroeg een magere 0,02 procent. Maar we mogen niet klagen, want elders in Europa staan er enkele kleine verliezen op de bordjes. De grootste bijdrage komt met voorsprong van KBC, dat zijn negatieve effect van gisteren helemaal uitwist. De stijging van net geen procent levert de Bel20-index ruim 5 punten op. Geen enkel ander aandeel droeg vandaag meer dan een puntje bij. De grootste daler was Solvay, dat kostte de aandelenkorf bijna 3 punten.

  Dit zijn de grootste stijgers en dalers op de continumarkt:

  Top Flop
  D'Ieteren+4,74%Solvac -1,95%
  Roularta+2,49%Asit Biotech-1,99%
  Ahold Delhaize+2,07%Mithra-2,75%
  Thrombogenics+1,98%Rosier-2,78%
  Aedifica+1,84%E&Z Bebig-3,46%
  Ablynx+1,66%Connect Group-7,53%
  TiGenix+1,35%Kiadis Pharma-9,35%

 • Beurswaarde $BABA en $AMZN sinds beursgang Alibaba

  ©Mediafin

 • Lufthansa bespaart 15 procent op piloten

  Een jarenlang aanslepend conflict tussen de directie en de piloten van Lufthansa is voorbij. De twee hebben een akkoord gesloten over verloning en pensioenen waardoor de Duitse luchtvaartgroep zijn kosten voor die personeelsgroep met 15 procent kan verminderen. Het aandeel gaat 2,5 procent hoger op een dalende Duitse beurs. Een voorakkoord was er al in maart, maar nu is de zaak echt rond. De overeenkomst is geldig tot 2022. Vooral een wijziging in het pensioenreglement - waarbij de pensioenleeftijd gradueel van 58 naar 60 jaar gaat - zou de winst (ebitda) dit jaar alleen al met 'honderden miljoenen' doen stijgen, aldus een mededeling van Lufthansa. Als compensatie krijgen de piloten loonsverhoging. Eerder al had Lufthansa een akkoord met de piloten van zijn lagekostenmerk Eurowings.

 • Alibaba wipt over Amazon

  Oprichter Jack Ma van Alibaba ontmoette in 2015 onze koning Filip in Peking. ©Photo News

  De beurskapitalisatie van de Chinese ecommerce-gigant Alibaba is voor het eerst hoger dan die van zijn Amerikaanse tegenpool Amazon . Beide groepen zijn elk zo'n 470 miljard dollar waard.

 • Activist bijt tanden stuk op Procter & Gamble

  ©REUTERS

  Nelson Peltz, de kwelduivel van conglomeraat Procter & Gamble , krijgt van de aandeelhoudersvergadering geen zitje in de bestuurskamer. Het is een stevige nederlaag voor zijn hefboomfonds Trian Partners, dat in februari een belang van 3,5 miljard dollar bekendmaakte.

  Maandenlang vlogen de verwijten heen en weer, Trian voerde zelfs ex-toplui van P&G op om de zaak te bepleiten. P&G zocht hulp bij verschillende zakenbankiers. Beide sparring partners spendeerden tientallen miljoenen aan de strijd. Daarom had Peltz het in de aanloop naar de stemming nog over 'het domste wat hij ooit had meegemaakt'.

 • Wall Street (alweer) op record

  Na een dipje op vrijdag en op maandag zijn de drie grote beursindexen in New York weer simultaan op recordniveau geraakt. De S&P500 klom even 0,4 procent, de Dow Jones en de Nasdaq gingen boven hun records van gisteren.

  ©REUTERS

  De beste prestaties komen van de energiesector: zij kregen een duwtje gisteren een duwtje uit Saoedi-Arabië. De grootste olie-exporteur ter wereld liet gisteren weten dat het zijn productie nog verder zal terugschroeven om het globale aanbod terug te dringen. Ook de verzwakking van de dollar helpt de olieprijs vooruit. Die wordt immers uitgedrukt in dollar en maakt olie dus goedkoper voor kopers met andere valuta in hun portefeuille.

  Wal-mart schiet omhoog nadat het een goeie kwartaalupdate publiceerde en een inkoopprogramma aankondigde. De megaretailer uit de VS zal 20 miljard dollar uitgeven aan eigen aandelen.

 • Tankertarieven stilaan aan het stijgen

  Goed nieuws voor Euronav , de tankerrederij die voor iets meer dan 16 procent in handen is van Marc en Virginie Saverys: de vrachttarieven voor VLCC’s (supertankers van 200.000-320.000 ton) zijn stilaan aan het stijgen. Ze waren in augustus en september teruggevallen tot minder dan 20.000 dollar per dag, een prijs die onvoldoende is om de kosten te dekken. Deze maand zijn ze weer boven 20.000 dollar uitgestegen, meldt scheepsmakelaar Charles R. Weber.

  ©BELGA

  Ter info: bij Euronav ligt het break even-punt voor een VLCC op 27.300 dollar per dag. In het tweede kwartaal lag het gemiddelde tarief dat de rederij op de spotmarkt behaalde, daar net boven, op 28.351 dollar.

  Vooral in het Atlantisch bekken is er beterschap volgens Weber, wat in verband wordt gebracht met het koudere weer en de winter die in het noordelijk halfrond in aantocht is. Het olievervoer vanuit het Midden-Oosten stond vorige week op een laag pitje door de ‘gouden week’ in China. De Volksrepubliek vierde eerst de nationale feestdag en breide daar het midherfstfestival aan, dat ook in andere Aziatische landen wordt gevierd.

  Door de hogere vraag naar olie wordt het overschot aan VLCC’s beetje bij beetje geabsorbeerd. De tankermarkt beleeft een moeilijke periode doordat er de voorbije jaren te veel nieuwe VLCC’s zijn besteld. Die schepen worden vooral dit en volgend jaar opgeleverd.

 • Groene futures in de VS

  De cijfers van de futuresmarkt wijzen op lichte winsten in de eerste handelsminuten op Wall Street. Zowel de Nasdaq100, de S&P500 als de Dow Jones-index zouden 0,2 procent stijgen. Binnenkort weten we of daarmee ook de toon voor de rest van de dag is gezet.

 • De 'actieve' klanten van Hellofresh

  De Duitse leverancier van maaltijdpakketten trapte vandaag formeel zijn beursgang voor later deze maand in Frankfurt af. De blog FT Alphaville stelt wel terecht vragen bij de wel héél ruime definitie die de Rocket Internet-dochter hanteert om aan 1,3 miljoen 'actieve' klanten te raken.

  Een voetnoot leert dat zelfs klanten die het voorbije kwartaal een gratis maaltijdpakket ontvingen of klanten die één keer een pakket bestelden maar vervolgens besloten dat Hellofresh toch hun ding niet is, worden tot de 'actieve' klanten gerekend. 

 • En ook Pfizer denkt aan opsplitsing

  Niet alleen Honeywell wil zichzelf afslanken, ook Pfizer is aan dezelfde oefening bezig. De Amerikaanse farmareus overweegt zijn consumententak af te splitsen, luidt het vandaag in een mededeling. De tak realiseerde vorig jaar met merken als Advil 3,4 miljard dollar omzet in meer dan 90 landen. 

  ©REUTERS

 • Slappe Typhoon-verkoop kost 750 jobs

  De grootste Europese defensiegroep wil de komende 3 jaar bijna 2.000 banen elimineren. Die afslanking is een gevolg van het uitblijven van orders voor de Typhoon, het gevechtsvliegtuig van het Eurofighter-consortium, waarin BAE Systems de een belangrijk partner is . De groep gaat ook snoeien in zijn divisies oorlogsschepen (340) en internetbeveiliging (150) .

  De 'Typhoon' is de enige concurrent van de F35 van Lockheed Martin die nog in de race is om de opvolger te worden van de F16 van het Belgisch leger. Dassault (met zijn Rafale) diende zijn offerte te laat in, daarvoor hadden Saab (Gripen) en Boeing (F15) al afgehaakt om diverse redenen. 

  BAE haalde vorige maand wel een order binnen voor 24 Typhoons bij Qatar, maar de afronding van dat contract kan nog jaren duren. Tegelijkertijd blijft een opvolgingsbestelling door Saudi-Arabië uit. 'We moeten onze tewerkstelling beter afstemmen op de vraag op korte termijn', aldus CEO Charles Woodburn.

  Daardoor zullen dus circa 1.400 van de 12.500 banen in de divisie gevechtsvliegtuigen verdwijnen, waarvan 750 direct gelinkt zijn aan de Eurofighter 'Typhoon' de rest aan andere vliegtuigprogramma's. Het consortium Eurofighter heeft naast BAE Systems (33%) ook het Italiaanse Alenia Aermacchi van de groep Leonardo (21%) en de Spaanse en Franse divisies van Airbus (46%) als aandeelhouder.

  BAE Systems verliest over de middag 0,35 procent op een Londense beurs die 0,2 procent wint. 

  De Eurofighter wordt geassembleerd in Samlesbury en Warton (zie foto). Daar zouden samen 750 banen sneuvelen. ©REUTERS

 • Honeywell splitst zichzelf op

  De Amerikaanse technologiegigant Honeywell gaat zich tegen eind 2018 opdelen in drie stukken. Twee kleinere onderdelen - controle- en bewakingssystemen voor onder meer huizen en turbo's voor voertuigen - worden ondergebracht in twee aparte bedrijven met een afzonderlijke beursnotering. Dat maakte Honeywell dinsdag bekend.

  De rest van het concern blijft dus voortbestaan onder de paraplu van het 'oude' Honeywell.

  Honeywell is een bonte verzameling van activiteiten die kunnen worden onderverdeeld in vier grote stukken: luchtvaart, gebouwentechnologie, materiaal en technologie om de performantie van productieprocessen te verbeteren en beveiligings- en productiviteitsoplossingen.

  Het geheel was vorig jaar goed voor een omzet van 39,3 miljard dollar. Daar tekenden wereldwijd 131.000 werknemers in ongeveer 1.300 vestigingen voor. Ook in België zijn er meerdere vestigingen.

   Honeywell staat echter net zoals veel andere grote beursgenoteerde bedrijven onder druk van een activistische aandeelhouder. In dit geval Third Point van de bekende investeerder en hefboomfondsmanager Daniel Loeb. Die had Honeywell ertoe aangemaand om zijn luchtvaarttak af te splitsen en zo de aandeelhouderswaarde met 20 miljard dollar op te drijven.

 • Hellofresh hoopt op 300 miljoen euro bij beursgang

  ©BELGAIMAGE

  Maaltijdboxen-verkoper Hellofresh rekent erop bij zijn beursgang 250 tot 300 miljoen euro op te halen. Dat maakte het bedrijf in Berlijn bekend bij de presentatie van zijn beursplannen. Met de uitgifte van de nieuwe aandelen wil het bedrijf nieuwe groei financieren. Uit eigen middelen lukt dat niet: Hellofresh is nog altijd verlieslatend. Wel belooft CEO Dominik Richter dat het bedrijf binnen vijftien maanden uit de rode cijfers kan zijn.

  Hellofresh is in heel Europa actief met zijn maaltijdboxen, ook in België.

  Volgens Bloomberg waardeert Hellofresh zichzelf met de kapitaalronde op 1,5 tot 2 miljard euro. Het bedrijf is nu nog grotendeels (53 procent) in handen van het Duitse internetconcern Rocket Internet, dat eerder al de online-kledingwinkel Zalando naar de beurs bracht. In juni bracht Rocket Internet nog de leverancier van kant-en-klaarmaaltijden Delivery Hero naar de beurs van Frankfurt. Sinds de beursgang steeg de koers van dat aandeel met een kwart. 

 • Colruyt koopt family pack eigen aandelen

  Colruyt kondigde eind september aan de komende twee jaar voor 350 miljoen eigen aandelen te zullen inkopen. En de supermarktketen laat er geen gras over groeien: vorige week kocht Colruyt al 225.623 stuks voor gemiddeld 44,30 euro per aandeel, goed voor net geen 10 miljoen euro. Tegen dit tempo zal het dus lang geen twee jaar duren eer de 350 miljoen gespendeerd is. 

  Belangrijk is dat het inkoopprogramma een bodem onder de koers legt, ondanks de scepsis bij veel analisten over de slabakkende omzetgroei en de bikkelharde concurrentie van harddiscounters als Lidl en Aldi. Colruyt moet zowat het aandeel zijn waar analisten het somberst over zijn: volgens Bloomberg staan tegenover een eenzame koopadvies liefst elf verkoopadviezen. 

  Hoezeer de inkopen een bodembeschermer zijn, blijkt ook vandaag: het aandeel is de grootste stijger in de Bel20 met een winst van 2 procent tot 45,10 euro. 

  ©BELGA

 • Vloedgolf aan nieuwe aandelen haalt Kiadis onderuit

  Dat biotechbedrijf Kiadis tegen een korting van 15 procent via een private plaatsing 18 miljoen ophaalt, zorgt natuurlijk voor stevige verwatering van de huidige beleggers. En dus is het logisch dat de specialist in bloedkankertherapie een tik van 9 procent krijgt tot 8,55 euro. 

 • Wat een luxe bij LVMH

  In Parijs koerst LVMH dicht tegen een recordkoers, met dank aan een ijzersterke kwartaalupdate met een organische groei van 12 procent. 'Met de uitzondering van sterke dranken, klopte LVMH in elke afdeling de verwachtingen', merkt Credit Suisse op. Het advies blijft 'kopen', ook al is het koersdoel van 235 euro intussen bereikt en zelfs overschreden.

  Analist Guillaume Gauvillé merkt op dat de gevreesde vertraging in de tak mode en lederwaren uitgebleven is. In parfum & cosmetica was er zelfs 17 procent groei. 'Dat is de beste prestatie in tien jaar', merkt Gauvillé op. Voor dat laatste geeft LVMH een pluimpje aan Rihanna, dat haar cosmeticalijn Fenty Beauty via LVMH-retaildochter Sephora verdeelt. 

  ©LVMH

  'Fenty Beauty' van Rihanna geeft LVMH een boost

 • '1,6 miljard oorlogskas voor D'Ieteren'

  Degroof Petercam-analiste Nathalie Debruyne slaat aan het rekenen na de forse uitkering die D'Ieteren van Belron ontvangt. 'D'Ieteren ontvangt 94 procent van de 450 miljoen en krijgt een lening van 180 miljoen terugbetaald. Als we de geruchten over een ondernemingswaarde van 3 miljard voor Belron mogen geloven, dan komen we inclusief de nettokaspositie bij D'Ieteren op een oorlogskas van 1,6 miljard', klinkt het. 

 • Waarom D'Ieteren het eigen vermogen van Belron plundert

  Op het eerste zich lijkt het vreemd dat D'Ieteren bij Belron schulden op de balans laadt nog vóór er een partner gevonden is. Maar toch is dat niet zo, stipt KBC Securities-analist David Vagman aan. Ten eerste zal door ten koste van het eigen vermogen meer schulden op de balans van Belron te zetten de toekomstige minderheidsaandeelhouder minder kapitaal moeten inbrengen, wat de zoektocht potentieel vergemakkelijkt. En ten tweede herfinanciert Belron zo de nu relatief dure schuld (4,4 procent rente) op een ogenblik dat de financiële markten dat nog vlotjes toelaten. 

 • Pas op voor valse bodems

  Deze willen we u niet onthouden. Hoed u voor experts die menen te wenen dat een aandeel 'steun' gevonden hebben op een bepaald koerspeil. 

 • D'Ieteren uitblinker op vlakke beurs

  Dat Belron zich diep in de schulden steekt om D'Ieteren te verwennen, kunnen de aandeelhouders van deze laatste smaken: het aandeel gaat 4 procent hoger naar 40 euro. Voor de rest openen de beurzen zoals verwacht vlak: de Bel20 noteert zo goed als stabiel, geen enkel aandeel gaat meer dan 1 procent in deze of gene richting. 

 • Beurzen op weg naar vlakke start

  Eén blik op de futures zegt genoeg: echt een daverende start mogen we niet van de Europese beurzen verwachten. De meeste beursgraadmeters zoals de Bel20 en de Euro Stoxx50 zijn op weg naar een licht lagere opening. 

  ©EPA

 • D'Ieteren laat zich verwennen door Belron

  1,3 miljard euro. Dat is het forse bedrag aan verse schulden dat Carglass-eigenaar Belron aangaat. Hoofddoel? De grootaandeelhouder, de holding D'Ieteren , in de watten leggen. 

  Axel Miller, CEO van D'Ieteren ©Photo News

 • Kobe Steel: geen evenwichtskoers na fraudeschandaal

  Op de Japanse beurs was er na het lange weekend geen evenwichtskoers mogelijk voor Kobe Steel. De staalreus moest zondagavond erkennen de kwaliteitsdata van koperen en aluminium onderdelen voor de auto- en luchtvaartindustrie vervalst te hebben. Een verhaal dat zeker nog lang zal nazindern. 

 • Breaking: géén record voor Wall Street

  Wall Street sloot gisteren met een heel bescheiden verlies, zodat Dow en S&P voor één keer géén record konden bijschrijven. Niettemin: de klim van het voorbij jaar is en blijft indrukwekkend. Niettemin: waagt het niét om 'dit keer is het anders' te zeggen ...

 • IBA in zee met Vinci

  IBA , de dit jaar van zijn voetstuk gevallen Waals-Brabantse wereldmarktleider in protontherapie, gaat in zee met Vinci. De alliantie met de Franse bouwreus moet vermijden dat IBA - zoals nu - nu forse vertraging oploopt bij de bouw van zijn complexe centra voor kankerbestrijding. 

 • Japanse beurs op hoogste koers in tien jaar

  De meeste Aziatische beurzen boeken dinsdag winst. Koploper is de beurs van Zuid-Korea, waar elektronicareus Samsung vooruitlopend op stevige kwartaalcijfers een spurtje van 4 procent trekt. Bovendien is er, onder meer hier bij zakenblad Forbes, flink wat 'buzz' rond de Galaxy X die een te duchten concurrent voor de iPhone kan worden. 

  De Japanse beurs was gisteren gesloten voor een feestdag, maar lukt vandaag een winst(je) van zo'n 0,4 procent. Dat volstaat echter om de brede Topix-index naar de hoogste koers sinds juli 2007 te sturen. 

  ©EPA

 • Kiadis klopt aan bij aandeelhouder

  Goedemorgen! We trappen af met nieuws van gisterenavond. Biofarmaspecialist Kiadis maakt dankbaar gebruik van de gestegen beurskoers om bij de aandeelhouder aan te kloppen. Een opsteker voor een bedrijf dat in acute geldnood zit. De aandelenkoers verdubbelde eind september na positief nieuws uit de Verenigde Staten.

  De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond beslist dat Kiadis' medicijn in ontwikkeling ATIR101 een statuut toekende waardoor het sneller ontwikkeld en goedgekeurd kan worden. ATIR101 zorgt er voor dat beendermergtransplantaties om patiënten met bloedkanker te helpen veiliger en efficiënter kunnen verlopen.

  Het nieuws was een opsteker voor Kiadis dat in acute geldnood zat. Het bedrijf leende eind augustus 10 miljoen euro bij Kreos Capital en moet dar een wurgrente van 10 procent op betalen.

  ©BELGA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content