Advertentie

'Nog geen mijnramp op komst bij Nyrstar'

©edwin timmer

De zinkverwerker Nyrstar organiseert momenteel een soort 'stresstests' voor zijn mijnen. Maar volgens de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley moeten we niet vrezen dat dat tot dramatische waardeverminderingen zal leiden.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden

17.44 uur: We sluiten de liveblog met een blik op volgende week in drie pertinente vragen. Tot dan en een fijn weekend!

1             Sluit Amerikaanse centrale bank renteverhoging in juni uit?

De Amerikaanse centrale bank (Fed) publiceert woensdag de notulen van haar jongste bestuursvergadering, die 29 april plaatsvond. Het verslag kan een hint bevatten van de timing van de eerste renteverhoging. De Fed heeft in april de deur opengezet voor een renteverhoging, vanaf juni. Maar de  centrale bank zal wellicht wachten tot september  omdat de jongste economische cijfers zwakker waren dan verwacht. Deze week bleek dat de kleinhandelsomzet in april stabiel is gebleven. Dat belooft weinig goeds voor de groei in het tweede kwartaal.

Economen hadden een heropleving voorspeld na een zeer zwak eerste kwartaal. De Amerikaanse economis is in het eerste kwartaal bijna zeker gekrompen, onder meer door het slechte weer en stakingen.

2             Blijft economische groei in eurozone versnellen?

Het onderzoeksbureau Markit publiceert donderdag zijn maandelijkse indicator van de economische groei in de eurozone. De zogenaamde PMI-indicator bleef in mei stabiel op 53,9 punten, voorspellen economen. Een score boven 50 punten wijst op een stijging van de economische activiteit in de privésector, en omgekeerd. De eurozone boekte in het eerste kwartaal een groei van 0,4 procent. De hoogste groei in bijna twee jaar was onder meer te danken aan de goedkope euro en olie.

3             Wat heeft Gimv verdiend aan zijn recente exits?

De Vlaamse beursgenoteerde investeringsmaatschappij Gimv komt donderdag met de resultaten voor zijn gebroken boekjaar 2014/2015. Bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers in februari was al duidelijk geworden dat Gimv sterk had geprofiteerd van de uitstekende marktomstandigheden om participaties te verkopen. Ook in het vierde kwartaal werden er nog volop belangen van de hand gedaan. Al kwam het bedrijf ook in het nieuws met zijn investering in het Nederlandse biermerk Oranjeboom. Gimv staat bij beleggers ook bekend als een gulle dividendbetaler - dat de Vlaamse overheid ruim een kwart van het bedrijf bezit zit daar voor iets tussen. Analisten gaan ervan uit dat de groep per aandeel minstens 2,45 euro bruto zal uitkeren over het afgelopen boekjaar.

 

 

 

17.36 uur: De Bel20 sluit de laatste dag van de week uiteindelijk met een verlies van 0,16 procent naar 3.674,13 punten. Uitblinkers binnen de sterindex waren de vastgoedgroepen Cofinimmo (+1,4%, 97,6 euro) en Befimmo (+1,4%, 60,48 euro). Dit waren de grootste stijgers en dalers op de Brusselse koersenborden.

©(rv)

17.25 uur: De tegenvallende Amerikaanse cijfers (zie post 16.35 uur) laten duidelijk ook hun sporen na op de Europese markten. Kort na de publicatie schoot de euro stevig omhoog tot 1,144 dollar per euro. De Europese beurzen doken omgekeerd in de min. De Stoxx 600 verliest 0,3 procent, de Bel20 noteert met 0,2 procent verlies. Ook op Wall Street gaan de belangrijkste indexen licht lager.  

©(rv)

17.10 uur: Collega Wouter Vervenne ontleedde de speech van ECB-voorzitter Mario Draghi in Washington, waarin hij de aandacht vestigt op ongelijkheid. De kern van zijn boodschap: de erg lage rente kan de ongelijkheid vergroten, maar er is geen alternatief.

16.47 uur: Minus 17,6 procent. Dat is op jaarbasis de krimp van de Oekraïense economie tijdens het eerste kwartaal.

Ukraine Recession Deepens as Economy Shrinks 17.6% in First Quarter http://t.co/xDg7p0KCOQ— Fabrizio Goria (@FGoria) 15 mei 2015

 

16.35 uur: Wall Street kijkt tegen mild verlies aan. Het regent tegenvallend economisch nieuws met onder meer een verse krimp van het consumentenvertrouwen én de vijfde opeenvolgende daling van de industriële productie:

U.S. industrial production has now fallen 5 months in a row, the worst run since the 2008-09 crash: pic.twitter.com/YJB8xaPcGF— Jamie McGeever (@ReutersJamie) 15 mei 2015

 

15.23 uur: Gaat de zinkverwerker Nyrstar zwaar moeten afboeken op zijn mijnen? Op de algemene vergadering liet Nyrstar weten dat het de waardering van zijn mijnen opnieuw tegen het licht ging houden nu sommige projecten in Mexico en Canada tijdelijk stilliggen en de zinkprijzen weer aan het stijgen zijn. Volgens Morgan Stanley zal het resultaat van die oefening alvast meevallen. 'Grote afschrijvingen hoeven we wellicht niet te verwachten. De langetermijnprognoses voor de evolutie van de grondstoffenprijzen verschillen niet zo heel veel van die uit de andere waarderingsmodellen. Bovendien lijken de huidige sluitingen tijdelijk van aard.' 

Volgens het analistenteam van Morgan Stanley zou Nyrstar in de problemen kunnen komen als de afboekingen de grens van 250 miljoen euro zouden overschrijden. 'Dan steken de twijfels de kop op of Nyrstar wel kan voldoen aan zijn overeenkomsten met de banken. Maar is het bedrag lager, dan blijft de impact beperkter. Nyrstar kan immers een hogere vrije kasstroom genereren uit zijn bestaande activiteiten, zal wellicht beduidend meer winst kunnen puren als het presteert zoals verwacht en heeft nog marges om zijn schulden te heronderhandelen. Elke stijging van de financieringskosten met 100 basispunten zou de winst per aandeel met 2 eurocent drukken.'

Maar met de winstgevendheid zit het voorlopig wel nog snor, meent Morgan Stanley. Dankzij de betere concurrentiepositie en de stijgende zinkprijzen zou de free cash flow yield - de verhouding tussen vrije kasstroom en beurswaarde - kunnen oplopen tot 20 procent.'

14.37 uur: De Amerikaanse aanbieder van tv via onlinestreaming Netflix, probeert voet aan wal te krijgen in China. Met dat doel voor ogen is Netflix momenteel aan het onderhandelen met Wasu Media, een bedrijf rond Alibaba-topman Jack Ma. Dat meldt het financiële persagentschap Bloomberg. Netflix wilde niet reageren op vragen over de Chinese plannen, maar zei wel dat het de ambitie heeft om tegen 2016 zo goed als over de hele wereld actief te zijn. 

13.48 uur: In Amsterdam koerst het traditierijke DSM stevig hoger. Volgens de financiële blog Betaville denkt het Duitse Evonik aan een miljardenfusie met de Nederlanders. Een toepasselijke gerucht voor een straffe Amsterdamse beursweek, die afgetrapt werd met de fusiegesprekken van Ahold met Delhaize. 

13.25 uur: Na een paar makke eerste beursdagen komt TINC stilaan wat los. Het infrastructuurfonds stijgt 1,7 procent naar 11,30 euro en noteert zo met 11,30 euro voor het eerst duidelijk boven de intekenprijs van 11 euro. 

13.00 uur: Het overzicht van de Brusselse beursdag leest u hier. Met onder meer een Deceuninck dat na de update deze week aan een late herontdekking toe is. 

11.22 uur: Op het openbaar vervoer in Athene zijn nu video's te zien met nazi-misdaden tegen Griekenland. Kwestie van de claim voor 317 miljard dollar schadevergoeding wat kracht bij te zetten

Greece shows graphic Nazi crimes video to push $317 billion war damages claim against Germany: http://t.co/6wgGShILnU pic.twitter.com/o63GyXZAJc— Ivana Kottasová (@IvanaKottasova) May 15, 2015

 

11.09: In Hong Kong is de Hang Seng-index twee procent hoger geëindigd. Beleggers hopen dat de grenzen tussen de economische zones van Hong Kong en Shenzhen verder zullen afgebouwd worden. De index sloot op 27.822 punten, over de hele week is dat een groei met 0,9 procent. De beurs in Shanghai sloot 1,6 procent lager vooral door winstnemingen in de technologiesector.

11.02 uur: SAB Miller  verrijkt zijn portefeuille met nog een flink groeiend craft beer

Can @MeantimeBrewing stay crafty now it's owned by Big Beer producer @SABMiller? http://t.co/OfBHO1TfuK pic.twitter.com/vqg9mRbS1i— Peter Hoskins (@PeterHoskinsTV) May 15, 2015

 

10.48 uur: Alvast twee Europese staalaandelen lijken voor de tweede dag op rij te profiteren van de aankondiging van de Europese Commissie dat ze een onderzoek start naar mogelijke dumpingpraktijken van Chinese en Russische staalbedrijven die exporteren naar de EU. Het Oostenrijkse Voestalpine gaat 4 procent hoger, ArcelorMittal ruim twee procent. Salzgitter, ThyssenKrupp en Tata Steel daarentegen hebben last van winstnemingen. Beleggers lijken te vergeten dat zo'n onderzoek lang kan aanslepen en dat de uitkomst niet noodzakelijk de invoering van anti-dumpingmaatregelen betekent. Het onderzoek spitst zich naar verluidt vooral toe op koudgewalst staal.

Een fabriek van Voestalpine in Donawitz ©REUTERS

10.40 uur: Na ruim anderhalf uur handel staan alle Europese beurzen op winst. De Bel20 doet er bijna een half procent bij. Opnieuw trekt Delhaize - dat een koersdoelverhoging kreeg van Rabobank - de kop (+2,2%), hekkensluiter is Solvay (-2,1%) maar dat heeft alles te maken met couponnetjesgeknip. Op de brede markt leidt Quest for Growth (+5,1%) de dans, Galapagos (-4,1%) heeft last van winstnemingen en sluit de rij.

10.11 uur: Straf nieuws uit de wereld van de grote vermogensbeheerders. De Amerikaanse gigant Pimco doet niet langer aan stockpicking. Een vijftal jaar geleden had Pimco de Franse Virginie Maisonneuve aangeworven als aandelenstratege. Maar nu wordt ze voor bewezen diensten bedankt. Pimco wil nu alleen nog maar focussen om passieve aandelenfondsen (denk aan indextrackers) en natuurlijk op obligaties.

Ook hoofd aandelenbeleggingen verlaat Pimco http://t.co/bV9Ai6j2LX pic.twitter.com/YBNBWK3xgw— DFT (@dft) 14 mei 2015

 

9.30 uur: Rabobank verhoogt zijn advies voor de supermarktketen Delhaize naar Buy, met een koersdoel van 100 euro. De Nederlanders schatten de slaagkansen voor een fusie met het Nederlandse Ahold op 70 procent. De Rabo-analisten zien in totaal 800 miljoen euro aan brutobesparingen. 

9.18 uur: Hoewel het aandeel opnieuw met een forse winst was gestart, achten beleggers in Galapagos de tijd stilaan rijp voor winstnemingen. Galapagos was donderdag met veertien procent de hoogte ingegaan nadat het meer geld dan verwacht had opgehaald bij Amerikaanse beleggers. Ook het Amerikaanse beursdebuut van de groep was een succes, gisteren. 

9.02 uur: Beleggers in Quest for Growth reageren erg positief op de geplande verkoop van het belang in het Britse biotechbedrijf Prosonix. Zij sturen het aandeel bijna vier procent hoger. Gimv, dat nochtans ook profiteert van die verkoop, daalt met 0,2 procent. 

9.00 uur: Brussel is de dag met lichte winst gestart. De Bel20 noteert 0,2 procent hoger. 

8.10 uur: Nog meer nieuws uit de biotechsector. De investeringsmaatschappijen Quest for Growth en Gimv verkopen hun belang in de Britse biotechnologiegroep Prosonix aan diens land- en sectorgenoot Circassia. Voor Quest for Growth zou de deal de intrinsieke waarde per aandeel opkrikken met 0,86 euro, voor Gimv gaat het om 0,30 euro.

7.22 uur: Ook ar-Gen-X  geeft eerstekwartaalcijfers. Over de eerste drie maanden van het jaar bedroeg de cash burn 3,8 miljoen euro, waardoor de groep vandaag 52,2 miljoen euro in kas heeft. Netto dook het bedrijf voor 3 miljoen euro in het rood.

7.10 uur: Beursnieuweling Bone Therapeutics heeft zopas zijn business update voor het eerste kwartaal gepubliceerd. Mede dankzij de beursgang in februari sloot Bone Therapeutics het eerste kwartaal af met een kaspositie van 40,8 miljoen euro. In totaal kwamen de kosten verbonden aan de beursgang en de omzetting van een converteerbare obligatie uit op 4,6 miljoen euro, daarnaast waren er nog 3,3 miljoen euro operationel kosten en kosten voor investeringen. 

De vooruitzichten, dan. Bone Therapeutics herhaalt dat het de ontwikkeling van zijn middel PREOB, voor de behandeling van osteonecrose en niet-helende botbreuken, verder zal versnellen. Later dit jaar moeten ook de eerste testresultaten bekendraken voor een onderzoek naar het gebruik van PREOB voor ander botaandoeningen. Bone Therapeutics heeft ook een ander middel in de pijplijn zitten, ALLOB. Dat onderzoek bevindt zich eveneens in een vroeg stadium. Nieuwe testresultaten zouden in de loop van dit jaar bekend moeten worden. 

6.54 uur: Om in het achterhoofd te houden als u straks opvallende dalingen zou tegenkomen in de koersentabellen. Behoorlijk wat aandelen noteren vandaag voor het eerst zonder de coupon die recht geeft op het dividend over 2014. Dat is het geval voor Bekaert, Fluxys Beligum, Solvay en Solvac.

6.52 uur: Goedemorgen iedereen, welkom bij Marktenlive! Opnieuw behoorlijk wat bedrijfsnieuws op de agenda voor deze laatste handelsdag van de week. Onder andere arGEN-X, Bone Therapeutics, Texaf en Elia komen met een update over hun eerste kwartaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud