1. Markten Live
 2. Live blog

Stimulushoop zet beurzen hoger

De verwachting dat Joe Biden uitpakt met een bijkomend stimuluspakket van 2.000 miljard dollar zorgde voor optimisme. De Bel20 won 0,4 procent. Expansie in de productie van een brandvertrager vuurde Campine aan.
 • Tot morgen!

  Wij gaan er uit voor vandaag en hopen u morgenvroeg opnieuw te mogen verwelkomen. De aandacht gaat vrijdag vooral naar de kwartaalcijfers van drie Amerikaanse grootbanken.

  VRIJDAG 15 JANUARI 2021

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  • Handelsbalans november, 11.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Kleinhandelsomzet december, 14.30 uur
  • Industriële productie december, 15.15 uur
  • Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) januari, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  Verenigde Staten:

  • JPMorgan Chase: resultaten vierde kwartaal, 12.45 uur
  • Wells Fargo: resultaten vierde kwartaal, 14.00 uur
  • Citigroup: resultaten vierde kwartaal, 14.00 uur
 • Belreca handhaaft dividend

  De raad van bestuur van Belreca , de Antwerpse holding die door de familie Van de Put wordt gecontroleerd, heeft besloten over 2020 een dividend van 3,20 euro bruto uit te keren. Netto komt dat neer op 2,21 euro. Dat is evenveel als over het jaar 2019 was betaald. De aandeelhouders van Belreca moeten zich nog over het dividend uitspreken tijdens de algemene vergadering van 26 april.

 • Aedifica koopt drie Britse woon-zorgcentra

  Aedifica , de specialist in zorgvastgoed, breidt uit in het Verenigd Koninkrijk. Het koopt er drie bestaande woon-zorgcentra met een gezamenlijke capaciteit van 263 bewoners voor circa 40 miljoen pond (45 miljoen euro). De centra liggen in Essex, in het oosten van Engeland, in de steden Harlow, Saffron Walden en Colchester. Ze worden uitgebaat door Excelcare, een nieuwe partner voor Aedifica. Het beginhuurrendement bedraagt circa 5,5 procent.

  Eind oktober voerde Aedifica een kapitaalverhoging door van 459 miljoen euro. Sindsdien investeerde het zorgvastgoedbedrijf al 235 miljoen in diverse projecten, terwijl nog eens voor 92 miljoen investeringen in de pijplijn zit.

 • Cofinimmo gaat woon-zorgcentrum in Heverlee uitbreiden

  Voor een bedrag van 15 miljoen euro verwerft Cofinimmo de zakelijke rechten op een terrein in Heverlee (Leuven). Op dat terrein zal het vastgoedbedrijf de uitbreiding van een bestaand complex - een woon-zorgcentrum en assistentiewoningen - realiseren. Het project wordt vervolgens voor 27 jaar in erfpacht gegeven aan Home Vogelzang, dat het bestaande complex beheert. De oplevering is voorzien voor eind maart 2022.

 • Europese beurzen sluiten mooi hoger

  De Euro Stoxx 50 won donderdag 0,7 procent, net als de brede Stoxx Europe 600. De hoop op een bijkomend stimulusplan in de VS veroorzaakte optimisme.

  In Brussel moest de Bel20 genoegen nemen met 0,4 procent winst. De grootste winsten in de index waren voor Argenx (+2,8%), Umicore (+1,8%) en Barco (+1,6%). Colruyt (-1,7%), Ageas (-1,7%) en Solvay (-1,3%) werkten tegen.

 • Ons Wall Street-verslag...

  ... gaat over chipwaarden, ruimtevaartbedrijven, Delta Air Lines en BlackRock. U vindt het hier terug.

 • Ruimtevaartaandelen zitten in een raket

  In New York behoren de aandelen van enkele ruimtevaartbedrijven tot de sterkste stijgers. De aanbieder van commerciële ruimtevluchten Virgin Galactic schiet 19,1 procent omhoog, de satellietfabrikant Maxar Technologies is op weg naar de maan met 25,1 procent winst.

  De reden voor de koersexplosies? De vermogensbeheerder Ark Invest heeft bij de Amerikaanse beurswaakhond een aanvraag ingediend om een Space Exploration ETF te lanceren. Ark biedt al zeven actief beheerde ETF’s aan die focussen op disruptieve innovatie zoals genomica of robotica, en wil nu dus uitbreiden naar de ruimte.

 • BlackRock onderuit ondanks sterke resultaten

  In New York verliest het aandeel BlackRock 2,9 procent. De vermogensbeheerder had nochtans beter dan verwachte kwartaalcijfers gepubliceerd.

  Vermoedelijk nemen de beleggers winst. BlackRock bereikte woensdag een recordhoogte door speculatie dat de Amerikaanse vermogensbeheerder de vruchten plukte van de betere marktomstandigheden.

  Tot en met woensdag won het aandeel dit jaar al 8,1 procent. Dat is meer dan een index van Thomson Reuters, waarin meer dan een dozijn sectorgenoten van BlackRock zitten. Die index ging 5,2 procent hoger.

 • Positieve start in New York

  Zoals verwacht gaan de Amerikaanse beurzen met winst van start. Na een minuut handel noteert de Dow Jones 0,3 procent hoger en de S&P500 0,2 procent. De Nasdaq Composite doet er 0,3 procent bij.

 • Licht hogere opening Wall Street op komst

  De Amerikaanse beurzen zullen positief van start gaan, geven de futures aan. De future op de Dow Jones noteert 0,3 procent hoger, die op de S&P500 0,2 procent. De future op de Nasdaq Composite blijft bijna onveranderd.

  Het lijkt erop dat de hoop op een bijkomende stimulus zwaarder doorweegt dan de tweede impeachment van president Donald Trump. Zijn opvolger, Joe Biden, zou later vandaag een nieuw stimulusprogramma van 2.000 miljard dollar voorstellen.

 • Amerikaanse steunaanvragen kennen sterke toename

  Vorige week dienden 965.000 Amerikanen een aanvraag voor een werkloosheidsuitkering in. Dat zijn er 181.000 meer dan de week voordien. Het is de sterkste toename sinds eind maart. Het tegenvallende cijfer duidt erop dat de arbeidsmarkt in de VS kreunt onder de coronapandemie. Het aantal coronabesmettingen in de VS is al wekenlang torenhoog.

  Sinds eind vorig jaar zijn er elke week weer meer dan 750.000 nieuwe steunaanvragen. Door de vrees besmet te worden en de beperkende maatregelen verdwijnen er banen. De toestand moet verbeteren naarmate meer mensen gevaccineerd worden, maar het kan nog maanden duren eer het omslagpunt is bereikt.

 • Kwartaalwinst BlackRock hoger dan verwacht

  BlackRock , ’s werelds grootste vermogensbeheerder, heeft een prima kwartaal achter de rug. De Amerikaanse presidentsverkiezingen en de vaccinrally tekenden voor meer activiteit op de financiële markten, wat in hogere vergoedingen resulteerde. De beurzenklim trok bovendien meer klanten en meer investeringsgeld aan, zodat het beheerd vermogen van BlackRock een record bereikte.

  In het vierde kwartaal realiseerde BlackRock een aangepaste nettowinst van 10,18 dollar per aandeel. Dat is meer dan de 9,14 dollar waar analisten op rekenden.

  De activa onder beheer zwollen aan tot 8.690 miljard dollar op 31 december. Een forse stijging tegenover een jaar eerder, toen BlackRock voor 7.430 miljard dollar instond. Zowel de ETF’s (trackers) als de actief beheerde fondsen trokken meer beleggers aan. De netto-instroom in het vierde kwartaal bedroeg 126,93 miljard dollar.

 • Amerikaanse beleggers bezorgd om hun land

  De bestorming van het Capitool in Washington heeft de focus van de Amerikaanse beleggers sterk doen verschuiven. Uit een rondvraag van de beleggerswebsite Investopedia.com blijkt dat de grootste kopzorg 'the state of the nation' is. Liefst 59 procent van de ondervraagden noemde de toestand in de Verenigde Staten als grootste bron van zorgen.

  Zaken als ‘mijn beleggingen’ of ‘mijn gezondheid’ scoorden veel lager in de rondvraag en waren telkens maar goed voor 11 procent.

 • Onze Brusselse beursspiegel...

  ... van vandaag kunt u hier terugvinden.

 • D'Ieteren Auto wordt D'Ieteren

  De Brusselse familiale holding D’Ieteren Group laat weten dat haar dochterbedrijf D’Ieteren Auto, dat instaat voor de verdeling van de VW-merken in ons land, voortaan kortweg D’Ieteren heet.

  ‘D'Ieteren Auto wordt D'Ieteren en neemt een nieuwe merkidentiteit aan om zijn ambities kracht bij te zetten’, klinkt het in een persbericht. De juridische naam van de autodistributietak is D’Ieteren Automotive SA/NV.

  De aanpassing valt samen met de invoering van de nieuwe organisatiestructuur van D’Ieteren Group. Voortaan zijn er vier dochterbedrijven: D’Ieteren, Belron, Moleskine en D’Ieteren Immo.

  D’Ieteren gaat zijn activiteit ook verbreden. Naast de eigenlijke autodistributie wil het tegen 2025 ‘de spontane keuze worden voor mobiliteit in België’.

 • Affirm verdubbelt nagenoeg bij debuut op Nasdaq

  Het is een erg drukke week op het vlak van de Amerikaanse beursintroducties. Er staan er zeker acht op de planning, die samen meer dan 5 miljard dollar willen ophalen. Daarmee is het de dikste IPO-week in meer dan vijf jaar, becijferde Reuters.

  Woensdag zette Affirm Holdings zijn eerste stappen op Nasdaq. Het aandeel van de nieuwbakken kredietverlener trok tegen 49 dollar naar de technologiebeurs en sloot af op 97,24 dollar, een klim van 98 procent.

  Affirm werd in 2012 opgericht door Max Levchin, een van de namen achter PayPal. Het bedrijf biedt rentevrije betaaloplossingen aan naast persoonlijke leningen en spaarrekeningen. Meer dan 6.500 handelsbedrijven werken met Affirm samen.

 • Exane haalt AB InBev van verkooplijst

  Exane BNP Paribas verhoogt het advies voor AB InBev  van 'verkopen' naar 'houden'. Het koersdoel stijgt van 45 naar 62 euro.

  De Belg Nikolaas Faes van Bryan Garnier is volgens Bloomberg nog de enige analist met een verkoopadvies voor de brouwer. Verder zijn er 16 koopadviezen en 17 houdenadviezen.

 • Rodium boven 20.000 dollar

  Het zeldzame metaal rodium heeft 2021 sterk ingezet. De prijs is boven de magische kaap van 20.000 dollar voor een ounce gegaan. De rodiumhausse is positief voor Umicore , omdat de groep als bovengrondse mijnbouwer rodium recycleert uit elektronisch afval.

  Lees hier meer over de impact van rodium op Umicore.

 • Jefferies verlaagt koersdoel Proximus

  Het beurshuis Jefferies verlaagt het koersdoel voor Proximus van 14,9 euro naar 13,1 euro. Analist Ulrich Rathe herhaalt het verkoopadvies.

 • Duitse economie krimpt minder dan tijdens financiële crisis

  De coronacrisis heeft de Duitse economie in 2020 met 5 procent doen krimpen. Dat heeft het Duitse bureau voor de statistiek Destatis meegedeeld. Het valt op dat de krimp kleiner is dan de achteruitgang van 5,7 procent tijdens de financiële crisis van 2009.

  'De Duitse economie presteerde beter dan die van de meeste andere Europese landen', zegt Carsten Brzeski, hoofd macro-economie van ING. 'Dat is te danken aan verschillende factoren: de lockdown in de lente was relatief licht en kort, veel Duitsers bleven tijdens de zomervakantie in eigen land, de regering lanceerde een forse budgettaire stimulus en de economie heeft een sterke industriële basis.' 

 • Kepler knipt koersdoel Ahold Delhaize bij

  Het beurshuis Kepler herhaalt vandaag het koopadvies voor Ahold Delhaize . 'We sluiten een positieve verrassing in de vierdekwartaalcijfers niet uit wegens de lockdowns in Europa en het stijgende aantal covidbesmettingen in het noordoosten van de VS.'

  Het koersdoel wordt wel neerwaarts bijgeknipt van 27,70 euro naar 26,30 euro.

 • Solvay knipt interim-coupon

  Solvay  knipt vandaag een interim-coupon van 1,5 euro bruto, hetzelfde bedrag als vorig jaar. Op 18 januari staat het geld op uw rekening.

 • Le Maire: 'Het idee dat Carrefour wordt gekocht door buitenlandse rivaal...'

  In een gesprek met France 5 tv liet de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire verstaan geen voorstander te zijn van een overname van Carrefour door Couche-Tard. 'Het idee dat Carrefour wordt gekocht door een buitenlandse concurrent... ik ben geen voorstander van deze deal.' De Franse regering heeft de mogelijkheid om de deal te blokkeren.

  Carrefour tuimelt 6 procent naar 16,475 euro. Volgens Fabienne Caron, een analiste van Kepler, is het na de uitspraken van Le Maire 'game over' voor de deal.

  Omdat Carrefour 18 procent onder de biedprijs van 20 euro noteert, heeft de markt dus ook de grootste twijfels.

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50 noteert kort na opening met een winst van 0,3 procent.

  Carrefour duikt tot 6,4 procent lager. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire liet weten dat de Franse regering een tegenstander is van een overname van Carrefour door Couche-Tard.

  Sectorgenoot Tesco  zakt 1,2 procent na een tradingupdate.

  ASMI en ASML winnen 3 à 4 procent naar nieuwe recordkoersen na de beter dan verwachte cijfers van TSMC (post 7u30).

  Prosus  wint 4 procent nu er toch geen verbod komt voor Amerikaanse investeringen in Tencent (post 8u08).

  Peugeot   klimt 1,1 procent na omzetcijfers.

  Nokia wint 1,9 procent. Het wint een 5G contract met T-Mobile.

 • Bel20 opent vlak | Bone | Colruyt | WDP

  De Bel20 opent vlak op 3.727 punten.

  Colruyt  valt 1,5 procent. In de sector tuimelt Carrefour 6 procent na Frans verzet tegen de overname van Carrefour door een Canadese groep.

  WDP blijft bijna stabiel na een expansie in Londerzeel.

  Bone  springt 6 procent hoger na een Italiaanse samenwerking (post 7u18).

 • WDP breidt uit in Londerzeel

  WDP wordt eigenaar van de site van Sip-Well in Londerzeel. Deze locatie is 11.000 vierkante meter aan bebouwde oppervlakte groot, met bijkomend toekomstig ontwikkelingspotentieel. Via deze aankoop kan WDP zijn aanwezigheid in het industrieterrein versterken. De site ligt immers pal naast een WDP-cluster van gebouwen in een industriezone in Londerzeel.

  Sip-Well huurt het pand verder voor een periode van 15 jaar. De overname kost 9,4 miljoen euro.

  De overname wordt gefinancierd via de uitgifte van 348.975 nieuwe aandelen. De nieuwe aandelen zijn uitgegeven aan 26,94 euro per stuk.

 • Suedzucker bevestigt jaarprognose

  De suikerfabrikant Suedzucker verwacht nog altijd een operationele winst in het huidige boekjaar tussen 190 en 240 miljoen euro. De analistenconsensus ligt op 216 miljoen.

  Over de eerste negen maanden van het boekjaar steeg de omzet met 1,2 procent naar 5,09 miljard euro en klom de operationele winst met 73 procent naar 195 miljoen euro. In ons land is Suedzucker actief als eigenaar van Tiense Suiker.

  Het aandeel klimt voorbeurs 1,9 procent.

 • Berenberg verhoogt koersdoel Adyen

  Het beurshuis Berenberg trekt in een sectorrapport het koersdoel voor Adyen op van 1.260 euro naar 1.500 euro. Het advies blijft 'houden'. Analyst Tammy Qiu ziet geen opwaarts potentieel in Adyen. 'De waardering is in 2020 enorm gestegen. De ondernemingswaarde (beurswaarde + nettoschulden) steeg van 70 naar 100 keer de brutobedrijfskasstroom (ebitda).' Qiu schrijft die opwaardering toe aan de coronagedreven opmars van e-commerce. En ze denkt dat dat niet voor herhaling vatbaar is in 2021.

 • Campine zet volop in op ingrediënt dat auto's brandwerend maakt

  De Belgische recycleerder van autobatterijen Campine bouwt een nieuwe fabriek voor de productie van antimoontrioxide, een vlamvertrager die wordt gebruikt in kunststoffen dashboards, kledij en isolatiepanelen. 'Onze technologie is wereldwijd uniek.'

  Campine is een smallcap met een beurswaarde van 40 miljoen euro en een notering op de Brusselse fixingmarkt.

  Lees hier ons interview met CEO Wim De Vos.

 • Goed nieuws voor beleggers in Prosus

  Volgens The Wall Street Journal komt er dan toch geen verbod voor Amerikanen om te investeren in de techreuzen Alibaba, Tencent en Baidu. De Amerikaanse regering heeft de link van de techreuzen met het Chinese leger afgewogen tegenover de economische impact van een investeringsverbod. Negen andere Chinese bedrijven komen wel op een verboden lijst.

  Op de beurs van Hongkong gaat Tencent 5 procent hoger. Dat is ook goed nieuws voor beleggers in Prosus op de beurs van Amsterdam, omdat Tencent het gros van de intrinsieke waarde uitmaakt van de holding.

 • VS vragen dat Tesla 158.000 wagens terugroept

  Het Amerikaanse verkeersveiligheidsagentschap NHTSA vraagt Tesla elektrische wagens in de VS terug te roepen wegens een mogelijk veiligheidsprobleem gelinkt aan het aanraakscherm.

  Tesla zakt nabeurs met 1 procent.

  Lees hier meer.

 • Europese beurzen op weg naar winst

  De futures zijn het voorbije uur niet veranderd. We openen naar verwachting 0,3 procent hoger.

 • TSMC klopt winstverwachtingen

  Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) heeft de winstprognoses geklopt. De omzet steeg het voorbije kwartaal met 14 procent jaar op jaar. TSMC profiteerde van een hogere vraag naar 5-nanometertechnologie, allicht als gevolg van Apple en diens jongste iPhone. Tot 2025 verwacht de groep een jaarlijkse omzetgroei tussen 10 en 15 procent. Voor dit jaar verwacht TSMC een groei van de chipmarkt met 8 procent.

  TSMC kondigde tijdens de conferencecall voor 25 à 28 miljard dollar aan kapitaalinvesteringen aan voor 2021, wat 62 procent meer is dan over 2020.

  De resultaten van TSMC kunnen later vandaag de koersen van meerdere chipaandelen beïnvloeden. TSMC is bijvoorbeeld de grootste klant van ASML , leren berekeningen van Bloomberg. We zien Infineon voorbeurs 0,8 procent stijgen.

 • Zo bouwt u een stevige aandelenportefeuille op

  Al even reclame maken voor de krant van zaterdag, want daarin vindt u ook onze Aandelengids terug. Dit artikel van collega Serge Mampaey kunt u al online lezen : Zo bouwt u een stevige aandelenportefeuille op.

 • Bone werkt samen met Italiaans Rigenerand

  Bone Therapeutics  gaat samenwerken met het Italiaanse biotechbetrijf Rigenerand. De samenwerking richt zich op de product- en procesontwikkeling voor celtherapie.

  Vooruitgang in de procesontwikkeling is essentieel om deze therapieën zo snel mogelijk op de markt te brengen ten gunste van onze patiënten.
  Miguel Forte
  CEO

 • Kiadis trekt 20 miljoen euro onder overbruggingskrediet

  Kiadis  heeft 20 miljoen euro getrokken onder een overbruggingskrediet met Sanofi. Dat krediet is in totaal 27,7 miljoen euro groot. Ter herinnering: Sanofi maakte op 2 november een bod bekend van 5,45 euro per aandeel. Beide hopen de overname in de eerste helft van 2021 af te ronden.

 • Enkele dosis Johnson & Johnson genereert immuunrespons

  Het Covid-19 vaccin van Johnson & Johnson, waarvoor één dosis volstaat, genereerde een langdurige immuunrespons in een vroege veiligheidsstudie. Meer dan 90 procent van de deelnemers maakte neutraliserende antilichamen aan. De immuunrespons duurde voor de volledige 71 dagen van de studie.

  Het aandeel van Johnson & Johnson klom nabeurs met 1 procent.

  Kijkend naar de antilichamen, zou er goede hoop moeten zijn dat het vaccin zal werken.
  Paul Stoffels
  Chief Scientific Officer

 • Winkels sluiten in Portugal

  Supermarkten en voedingswinkels uitgezonderd moeten alle winkels in Portugal sluiten. Dat zei premier Antonio Costa op een persconferentie. Vanaf vrijdag wordt thuiswerk verplicht. In tegenstelling tot in maart en april blijven de scholen wel open.

  Portugal maakte woensdag melding van 10.556 nieuwe coronabesmettingen, een record.

 • Amerikaans resultatenseizoen van start

  Vandaag voorbeurs is BlackRock het eerste grote Amerikaanse bedrijf dat met resultaten op de proppen komt. Morgen is het dan de beurt aan JPMorgan en Citigroup. 

  Lees hier onze vooruitblik op het Amerikaanse resultatenseizoen.

 • Stimulus stuwt beurzen

  Goedemorgen ! De toekomstige Amerikaanse president Joe Biden stelt later vandaag in het Congres zijn Covid-19-steunpakket voor. Volgens CNN gaat het om 2.000 miljard dollar aan steun, waaronder directe betalingen aan Amerikaanse families. De Aziatische beurzen noteren in de plus. Tokio bijvoorbeeld stijgt met 0,6 procent.

  Ook de Europese beurzen gaan een hogere opening tegemoet. De future staat op 0,3 procent winst.

  De huidige Amerikaanse president, Donald Trump, is in het Huis van Afgevaardigden een tweede keer aangeklaagd voor 'grote misdaden en wangedrag'. Nooit eerder viel een Amerikaanse president die 'eer' een tweede keer te beurt.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud