1. Markten Live
 2. Live blog

Telenet trekt Bel20 in de plus

Op een vlakke Europese beurshandel zette de Bel20 geruisloos een vers hoogtepunt in bijna tien jaar neer. Telenet profiteerde van een lovend rapport van JPMorgan, een jarig Fagron vierde een kleine overname met grote winst.
 • Telenet trekt Bel20 in de plus

  De slotbel: de Bel20 vlagt na een aarzelende start 0,5 procent hoger af op 4.064 punten, uiteraard een verse piek sinds januari 2008. Grootste stijger is Telenet . JPMorgan verhoogde vandaag bij een update over de Belgische telecomsector het koersdoel van 62 naar 69 euro, het advies blijft logischerwijs 'kopen'. 

  Telenet-CEO John Porter ©Photo News

 • Netflix klimt naar record

  Op Nasdaq koerst Netflix 4,4 procent hoger op 192,48 dollar, een record. Dit dankzij het bericht dat de wereldmarktleider in videostreaming de prijzen van zijn duurdere abonnementen zal verhogen. Het maandelijkse tarief voor de Netflix HD-dienst stijgt van 10 naar 11 dollar, dat voor Netflix 4K gaat van 12 naar 14 dollar. Het basispakket blijft net als dat van Amazon 7,99 dollar per maand kosten. Netflix wil met de tariefverhoging nog méér eigen series en dus voer voor 'bingewatchers'.

  'The Crown' van Netflix

 • Randal Quarles benoemd tot Fed-bestuurder

  Voor het eerst sinds lang is er nog eens een Fed-bestuurder benoemd geraakt: Randal Quarles is net door de Amerikaanse Senaat (65 stemmen voor, 32 tegen) benoemd tot vice-voorzitter voor bankentoezicht. Quarles staat te boek als een voorstander van meer deregulering voor de financiële sector. 

 • Feest bij Fagron. Tien jaar op de beurs.

  Hans Stols luidde deze ochtend de openingsbel op Euronext Amsterdam. Het is precies tien jaar geleden dat het bedrijf - toen nog onder de naam Arseus - werd afgeplitst van Omega Pharma.

  Er werden toen voor 271 miljoen euro aandelen (aan 10,25 euro per stuk) geplaatst, grotendeels aandelen van Omega Pharma aangevuld met nieuwe. Intussen staat het het aandeel - na een best wel hobbelige rit waarbij een faillissement nipt werd vermeden - op bijna 13 euro. 

  Hans Stols, CEO Fagron

  Hans Stols (nu CEO maar bij de beursgang ook al bestuurder): 'In 2007 was het een bedrijf met veel potentie. Dat heeft het daarna ook bewezen. In 2015 zijn er paar zaken fout gelopen. Dat was heel vervelend en heeft veel mensen pijn gedaan. Dat beseffen we.'

  Het water stond Fagron in 2015 - door een combinatie van hoge schulden en een instorting van de Amerikaanse markt - aan de lippen, maar een kapitaalverhoging van ruim 200 miljoen euro een akkoord met de banken bracht soelaas.

  'Ik ben in de toekomst blijven geloven. ik zag potentieel in 2007, in 2015 en zie dat nu nog altijd. We zitten in een niche waarin we de enige speler van wereldformaat zijn. Ik zit hier met veel plezier.' 

 • Handel in ABO geschorst

  Beurswaakhond FSMA laat weten dat de handel in bodemonderzoeker ABO op vraag van het bedrijf zelf geschorst is, tot de publicatie van een persbericht. Het meest recente persbericht ging over de uitstekende halfjaarresultaten (midden september) en stuurden het aandeel sindsdien dik 40 procent hoger. 

 • Spaanse beurs veert op

  Berichten over onenigheid in de Catalaanse regering, laten de Spaanse beurs opveren. 

 • UPS en Fedex: geen man overboord

  We kunnen niet zeggen dat beleggers heel hard wakker liggen van het nieuws dat Amazon potentieel meer eigen pakjes gaat versturen (zie post van 15u09). FedEx zakt 0,4 procent, UPS 1,3 procent. 

  Wall Street: moeten er nog records zijn? ©EPA

 • Wall Street op weg naar langste recordreeks in 20 jaar

  Wall Street opent met bescheiden winst, maar ook bescheiden winst volstaat om de Dow Jones richting 63ste record van het Trump-tijdperk. De S&P500 wint 0,1 procent en lijkt op weg naar het zesde slotrecord op rij, wat meteen de langste recordreeks sinds 1997 zou zijn. Een gegeven die de bewoner van het Witte Huis maar wat graag op zijn conto schrijft:

 • UPS en Fedex, volgende slachtoffers van Amazon?

  De beurskoers van UPS en FedEx noteert dicht tegen een recordkoers, net als de Dow Jones. Dit in belangrijke mate omdat de twee pakjesdiensten de voorbije jaren munt sloegen uit de 'Amazonisering' van de retail. Waarbij we steeds minder bakstenen winkels binnenlopen, maar steeds meer online bestellen en vervolgens netjes verpakt thuis laten leveren. 

  Maar als we Bloomberg mogen geloven, zou Amazon binnenkort wel eens van vriend tot vijand kunnen evolueren voor de pakjesreuzen. Volgens de nieuwsdienst werkt Amazon aan de uitrol van een eigen pakjesdienst, Seller Flex. Via Seller Flex zou Amazon meer zicht krijgen op de logistiek en de klantendata van derden-verkopers - retailers die de site van Amazon gebruiken als platform. 

 • Vlakke opening Wall Street

  De futuresmarkten wijzen op een status quo in de eerste minuten handelen op Wall Street, waar de openingsbel luidt over een half uur. Enkel de Nasdaq zou een stap vooruit zetten, tot 0,4 procent.

 • ECB-toppers klaar om gaspedaal verder te lossen

  De notulen van de afgelopen ECB-vergadering geven weer dat de beleidsmakers het steeds duidelijker eens zijn over een verdere verlaging van de maandelijkse bulk-inkopen. Momenteel koopt de centrale bank van de eurozone voor een slordige 60 miljard euro obligaties op.

  Een ruitenwasser geeft de kantoortoren van de ECB in Frankfurt een poetsbeurt. ©EPA

  Omfloerst klinkt dat als volgt: 'Er is een standpunt naar voor geschoven dat de omstandigheden steeds beter passen om toe te staan dat de de intensiteit van het soepele monetaire beleid kan aangepast worden. Dat biedt een mogelijkheid om de netto-aankopen van activa terug te schroeven.'

  De consensus onder ECB-watchers is dat de ECB bij zijn volgende rentebesluit (op 26 oktober) zal beslissen om vanaf januari 2018 de maandelijkse koopsom te verlagen. De vraag in hoeveel stappen die afbouw zal verlopen en hoe lang de ECB uiteindelijk zal blijven kopen is voer voor discussie onder de specialisten.

 • Groene cijfers in Europa

  De Bel20 lijkt nu toch voor winst te kiezen, net als andere grote indexen in Europa. Steeds meer indexleden verkleuren van rood naar groen, al blijft groepswinst beperk tot 0,2 procent. Dat is vandaag even veel als zeven punten winst tot net boven de 4.050 punten. De grootste bijdrage komt momenteel van Engie (+4,6 punten voor de index), AB InBev (+4 punten) en Telenet (+1,5).

 • Siemens doet het licht uit

  Een van de grootste verliezers in Europa is vandaag Osram Licht . Het aandeel verliest kort na de middag meer dan 4 procent. Siemens heeft zijn resterend belang van 17 procent in de verlichtingsspecialist van de hand gedaan en streek daarmee 1,2 miljard euro op. 

  De 18,1 miljoen aandelen werden aangeboden aan institutionelen tegen 65,05 euro, wat een korting van 3 procent is ten opzichte van de slotkoers van woensdag. Bloomberg kwam te weten dat de vraag minder groot was dan het aanbod. De plaatsing liep met andere woorden niet van een leien dakje. 

  Voor Siemens is de verkoop geen slechte zaak. Osram trok in 2013 naar de beurs en is sindsdien verdubbeld in waarde. Siemens focust onder topman Joe Kaeser meer en meer op een beperkt aantal activiteiten. De Duitse groep trok zich al terug uit de productie van mobieltjes, hoorapparaten en huishoudtoestellen. Vorige week raakte bekend dat Siemens zijn treinbouwactiviteiten gaat fuseren met die van het Franse Alstom.

 • Airbus Defence moet 'drastisch' besparen

  Airbus Defence and Space, de defensie- en ruimtevaartdochter van de Europese luchtvaartgroep, gaat voorlopig alle investeringen stopzetten en deed een oproep aan zijn 34.000 werknemers om 'drastische maatregelen' te nemen om cash te besparen. De dochter dreigt honderden miljoenen onder zijn prognose inzake kasstroom te eindigen, aldus Reuters dat een memo kon inkijken.

  Gisteren had Airbus nog laten weten aan de verschillende Europese regeringen - waaronder de Belgische - die het militaire transportvliegtuig A400M besteldhebben dat de vertraging van het programma  'zwaar zou blijven wegen op de kasstromen van dit en volgend jaar'. Duitsland heeft 15 procent van het tot nog toe verschuldigde bedrag voor de aankoop van de A400M's niet betaald omdat het toestel niet aan alle vereisten voldoet.

  Over de middag is Airbus Group het slechtst presterende aandeel in de luchtvaartindustrie

  Een A400M van de Britse luchtmacht, onlangs ingezet om de Virgin Islands te helpen. ©EPA

 • Fluxys klikt rente vast

  De beheerder van het aardgasnet Fluxys Belgium is de volgende in het rijtje Belgen om de lage rentevergoeding voor nieuwe schulden vast te klikken voor lange tijd. Het geeft voor 300 miljoen euro schulden uit met een looptijd voor tien jaar, waarop het een brutocoupon van 1,75 euro zal betalen. Op vijftien jaar is de jaarlijkse rentevergoeding 2,375 procent. Daarvan gaf het voor 50 miljoen aan verse obligatieleningen uit.

 • Verhuisplannen sturen Catalaanse banken hoger

  Banco Sabadell, na CaixaBank de grootste bank uit Catalonië, overweegt zijn hoofdzetel te verhuizen naar de regio Valencia, in de buurt van Alicante. De bank wil op die manier haar belangen en activiteiten vrijwaren. De raad van bestuur komt daarover deze namiddag bijeen.

  Het nieuws werd enthousiast onthaald door de markt, het aandeel staat over de middag ruim zes procent hoger. Ook Caixa wint drie procent, ook de Catalaanse nummer één denkt aan een verhuis, volgens El Mundo zouden de Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza) een mogelijkheid zijn. 

 • Het overzicht

  Een samenvatting van de blog staat net online. Dit zijn de grootste stijgers en dalers van het moment:

  Top Flop
  Fagron+5,57%Sipef-1,40%
  Ablynx+2,02%Iep Invest-1,45%
  TiGenix+1,95%Kiadis Pharma-1,72%
  Xior+1,74%Bone Therapeutics-1,76%
  Fountain+1,69%Orange Belgium-1,80%
  Telenet+1,57%Jensen Group-2,28%
  Option+1,56%Campine-4,67%

 • Wolken verdwijnen in Madrid

  Na enkele pechdagen die volgden op het turbulente Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum, kleurt de Spaanse beurs opnieuw (licht)groen. De IBEX35 - zeg maar de Bel20 van Madrid - kan in de vroege handel een koerswinst van 0,8 procent voorleggen. Gisteren bedroeg het verlies 2,9 procent.

  Het herstel wordt gedragen door de defensieve aandelen. De grootste stijgers van de dag zijn Endesa, Red Electrica en Iberdrola. Dat zijn alledrie energiebedrijven.

 • Geneesmiddelen boven

  De vijf toppers op de continumarkt zijn allemaal min of meer sectorgenoten. Tigenix loopt zoals gezegd op kop, met in z'n zog Fagron dat een nieuwe overname aankondigde. Daarna volgt Ablynx dat verder doorstoomt na de resultaten voor het beloftevolle caplacuzimab en de daarop volgende plannen om naar de Nasdaq te trekken. Daarna volgt Argenx, dat in mei naar de Nasdaq trok en na gisteren alweer een verse recordkoers aantikt. Als vijfde is er Celyad, dat ook een doorbraak te melden had. Het kon één ongeneesbaar verklaarde leukemiepatiënt alsnog redden met zijn experimentele middeL

 • Solvay verhoogt capaciteit in India

  Het speciaalchemiebedrijf Solvay zal in Inda een nieuwe fabriek uit de grond doen verrijzen voor de productie van sulfonpolymeren. Tegelijkertijd komt er productiecapaciteit bij in twee vestigingen in de VS. Solvay verkoopt die polymeren onder meer aan luchtvaartbedrijven, de autosector, medische klanten en waterzuiveraars. Sulfonpolymeren doen dienst als plastic dat aan hoge temperaturen kneedbaar en vervormbaar is. 'Dit nieuws onderlijnt de ambitie van Solvay om de bedrijfswinst met 5 à 9 procent te doen stijgen,' reageert analist Stijn Demeester van ING. Hij herhaalt zijn koopadvies met koersdoel van 135 euro omdat hij 'de hoge marges en de hoge groei' niet voldoende gereflecteerd ziet in de beurskoers. 'Zeker nu de polyamiden-divisie is afgestoten en de transformatie van het bedrijf is afgerond.'

  De aankondiging volgt op een persbericht van oktober 2016, waarin Solvay plannen bekendmaakte om de productie van sulfonpolymeren met 35 procent op te trekken in vijf jaar. 'De fabriek in Panoli (India) zal tegen midden 2019 op volledige capaciteit draaien,' staat te lezen in het nieuwe persbericht.

 • Nutsbedrijven boven

  De grote Europese indexen klimmen nu toch een voor een boven het nulpunt, al blijft de koerswinst verwaarloosbaar. De verschillen tussen de sectoren zijn wel merkbaar, dit zijn de subindexen van de Stoxx Europe 600:

  SectorindexKoers (in %)
  Euro STOXX Utilities0,84
  Euro STOXX Telecommunications0,35
  Euro STOXX Banks0,34
  Euro STOXX Basic Resources0,24
  Euro STOXX Retail0,18
  Euro STOXX Technology0,14
  Euro STOXX Insurance0,06
  Euro STOXX Oil & Gas0,03
  Euro STOXX Construction & Materials-0,12
  Euro STOXX Industrial Goods & Services-0,15
  Euro STOXX Media-0,2
  Euro STOXX Travel & Leisure-0,35
  Euro STOXX Chemicals-0,47

 • Startschot Europa

  De Europese beurzen gaan 's ochtends licht lager, met verliezen van 0,3 tot slechts 0,1 procent. De Bel20 blijft als een van de enigen een fractie boven het nulpunt. Tigenix blinkt uit na een persbericht over 'positieve' testresultaten voor zijn potentiële geneesmiddel CX601 tegen perianale fistels. De resultaten zal het wel maar vrijgeven op een congres in het Amerikaanse Orlando dat plaatsvind van 13 tot 18 oktober.

 • Dexia rondt uitbesteding IT af

  De restbank Dexia draagt haar IT-divisie over aan het Amerikaanse Cognizant. De deal, die vóór de zomer al werd aangekondigd, is nu ook afgerond. 

  Cognizant, een van de grotere IT-dienstverleners in de Verenigde Staten, neemt de hele IT-afdeling en het bijbehorende personeel van Dexia op de hoofdkantoren in Brussel en Parijs over. Het uitbesteden van de IT past binnen de strategie van Dexia om de bank uiteindelijk te ontmantelen. In Brussel gaat het om één werknemer, in Parijs om zo'n 150.

  De overeenkomst zal Dexia toelaten zijn kostenbasis flexibeler te beheren en over de hele looptijd van de overeenkomst zo'n honderd miljoen euro te besparen, meldt de restbank.

 • Fagron heeft nog trek in (kleine) overnameprooien

  De producent van ingrediënten voor apothekers neemt een Braziliaans bedrijf minder dan 1 procent van de jaaromzet van Fagron neerzet. All Chemistry  zit recht in de niche van Fagron, en ontstond twintig jaar geleden. Er werken 40 werknemers.

  Fagron maakt van de gelegenheid gebruik om te herhalen dat het gesprekken voert met andere overnamekandidaten. Dit was de tweede overname sinds het bedrijf op de rand van de afgrond kwam te staan. In het verleden kwam het bedrijf in de problemen door een te agressieve overnamestrategie, gefinancierd met schulden. Het bedrijf gaf een pak nieuwe aandelen uit om de verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen terug in evenwicht te krijgen. Vandaag staat een nieuwe CEO aan het roer, en die hanteert een voorzichtigere overnamestrategie.

  ©Wim Kempenaers (WKB)

 • Goeiemorgen!

  Na een nieuwe rist records voor de grote indexen op Wall Street, maakt de Japanse Nikkei maakt pas op de plaats. De beurzen van China, Hong Kong en Zuid-Korea zijn vandaag gesloten.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content