1. Markten Live
 2. Live blog
live

Thrombogenics profiteert van deal concurrent

De Europese beurzen gaan een fractie hoger, de Bel20 zakt lichtjes. Op Wall Street is de richting al helemaal zoek. Agfa gaat door met de verzelfstandiging van de HealthCare IT-activiteiten. Recticel kent een tegenslag door een verontreinigde grondstof.
 • Tot morgen

  Als laatste wapenfeit in deze blog geven we nog de agendapunten van morgen mee. Twee Amerikaanse grootbanken zullen het resultatenseizoen op Wall Street echt op gang trappen: verwacht wordt dat een gebrek aan volatiliteit op de markten de inkomsten uit trading een deuk zal geven, vergeleken met de zomer van vorig jaar.

  DONDERDAG 12 OKTOBER 2017
  ECONOMIE/FINANCIEN
  Eurozone: Industriele productie augustus, 11 uur


  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Care Property Invest: kapitaalverhoging met voorkeurrecht tegen 16,80 euro per aandeel. 7 aandelen geven recht op 2 nieuwe. Tot 23 oktober. 
  - Fagron: trading update derde kwartaal, 7 uur
  Verenigde Staten:
  - Citigroup: resultaten derde kwartaal, 14 uur
  - JPMorgan Chase: resultaten derde kwartaal, 12.45 uur

 • Slot Brussel

  In de laatste handelsminuten kleurde de Bel20 alsnog groen. Ook de meeste andere Europese beurzen sloten af met een kleine winst. Dit zijn de grootste stijgers en dalers van de dag:

  Top Flop
  Deceuninck+3,14%Curetis-1,00%
  Thrombogenics+3,03%Bois Sauvage-1,11%
  4Energy Invest+3,00%Bekaert-1,31%
  Ablynx+2,94%Kiadis Pharma-1,89%
  Connect Group+2,59%Mithra-1,97%
  Fountain+1,77%D'Ieteren-2,66%
  Exmar+1,58%Nyrstar-3,65%

 • 6.000.000.000.000 dollar

  De grootste belegger ter wereld heet nog altijd BlackRock . De vermogensbeheerder kon met zijn kwartaalcijfers de verwachtingen overtreffen, en ziet zijn beheerd vermogen (assets under management) stijgen tot 5.979 miljard dollar. De grootste hulp kwam er van de megatrend richting passieve beleggingsfondsen. BlackRock is ook op het vlak van ETF's (exchange traded funds) de grootste ter wereld. In de nasleep van de financiële crisis plukte het ishares weg bij Barclays, dat blijkt nu een gouden zet.

 • Qualcomm incasseert nieuwe miljoenenboete

  ©ANP XTRA

  De Amerikaanse chipbakker Qualcomm krijgt een boete van 773 miljoen dollar (650 miljoen euro) aangesmeerd door de concurrentiewaakhond van Taiwan. De Taiwan Fair Trade Commission verwijt de wereldmarktleider in computerchips voor smartphones dat het zijn dominante positie misbruikt. Zo zou het weigeren te leveren aan klanten die niet akkoord gingen met enkele eenzijdige voorwaarden van Qualcomm. De praktijken zouden volgens de regulator minstens zeven jaar aangehouden hebben. Qualcomm inde in die tijd tientallen miljarden dollars van Taiwanese bedrijven voor chips en licenties.

  De FTC van Taiwan schreef nog nooit zo'n stevige boete uit. Voor Qualcomm kreeg het eerder wel al aan de stok met regulators uit China, Zuid-Korea, en de Europese Unie, die telkens met gelijkaardige beschuldigingen kwamen. In Europa zal Qualcomm toegevingen doen om het Nederlandse NXP te mogen overnemen.

 • Amerikaanse futures

  De futuresmarkt weet geen richting te kiezen, dit zijn de verwachte koersbewegingen op Wall Street na de openingsbel:

  • S&P500: -0,03%
  • Nasdaq100: -0,05%
  • Dow Jones: +0,01%
 • Orkanen drukken winst Delta Air Lines

  De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines heeft in het derde kwartaal 9,5 procent minder winst  (aangepaste winst voor belastingen) geboekt, 1,7 miljard dollar.  De hoofdoorzaak zijn de orkanen die in september over delen van de VS trokken. Alleen al Irma had een negatieve impact van 120 miljoen dollar. Irma trof ook de thuisbasis van Delta in Atlanta. Ook hogere lonen en brandstofprijzen wogen op de winst.

  Toch presteerde de maatschappij iets beter dan verwacht: de aangepaste winst per aandeel bedraagt 1,57 dollar en dat is 4 cent meer dan analisten volgens Thomson Reuters hadden ingeschat.

  ©Bloomberg

 • Thrombogenics profiteert van deal bij concurrent

  De Amerikaanse farmareus Merck  neemt een belang van 10 procent in KalVista  , een biotechbedrijf dat net als Thrombogenics  een middel ontwikkelt om de oogziekte DME te behandelen. DME (diabetisch macula oedeem) komt vaak voor bij diabetici en resulteert in een beeld met zwarte vlekken.

 • Care Property: ‘Intekenen mag'

  De Belegger is vrij positief over de kapitaalverhoging bij Care Property Invest . Het bedrijf is de voorbije maanden sterk gegroeid en heeft nog heel wat investeringsmogelijkheden. Het blad gaat er dan ook van uit dat de opbrengst van de kapitaalverhoging snel zal worden aangewend – wat Care Property ook zelf te verstaan geeft – en dus ‘snel zal bijdragen tot de winst’. Bovendien zijn twee kenmerken van de vastgoedportefeuille erg geruststellend: de gebouwen zijn voor 100 procent verhuurd en het gaat om zeer lange huurcontracten.

  De voorwaarden van de kapitaalverhoging die Care Property plant, zijn correct volgens De Belegger. Aandeelhouders mogen dan ook intekenen.

 • Beurzen blijven op winst na waarschuwing Rajoy

  De Europese beurzen weten hun winsten te handhaven nadat de Spaanse premier Rajoy een niet mis te verstane waarschuwing stuurde aan het adres van Catalonië. De EuroStoxx50 noteert 0,15 procent in de plus.

  In Brussel blijft de Bel20 (-0,1%) wat achter door verliezen bij Solvay en KBC en de geknipte coupon van Engie . Meer leest u in onze beursspiegel.

  De grootste stijgers en dalers zijn momenteel:

  Thrombogenics

  +3,93%

  Dexia

  -1,42%

  Agfa-Gevaert

  +3,08%

  Celyad

  -1,47%

  Connect Group

  +2,59%

  Solvac

  -1,51%

  Retail Estates

  +1,83%

  Option

  -1,54%

  ASIT Biotech

  +1,77%

  Recticel

  -2,36%

  Bone Therapeutics

  +1,52%

  D'Ieteren

  -2,87%

  Montea

  +1,31%

  Nyrstar

  -3,77%

 • 'Het komt allemaal goed met Parques Reunidos'

  Onder de titel 'Looking past the clouds' bevestigt Morgan Stanley zijn geloof in enterntainmentgroep Parques Reunidos.

  GBL heeft in die Spaanse groep een belang van ruim 15 procent. 'Parques Reunidos presteerde twee jaar na mekaar (boekjaar eindigt op 30 september) zwak, vooral door externe factoren waar het management geen vat op had', aldus de analisten. Zoals slecht weer bijvoorbeeld. Daardoor zal ook het voorbije kwartaal zwak uitvallen, verwacht het beurshuis.

  Maar vanaf volgend jaar (2017-2018) wordt het beter, geloven de analisten omdat er heel wat hefbomen zijn zoals een uitbreiding van het aanbod, dynamische prijsvorming, een nieuw CRM-platform...Bovendien heeft de groep een traditie van strikte kostencontrole.

  Sinds de intrede van GBL in april verloor het aandeel wel meer dan een vijfde van zijn waarde. Mede daardoor trekt MS zijn koersdoel naar beneden tot 16 euro, maar het advies blijft wel 'bijkopen'. Over de middag verliest het aandeel 2,7 procent tot 13,01 euro terwijl de Spaanse beurs (IBEX 35) 1,5 procent wint.

 • Nikkei op hoogste niveau sinds 1996

  De klim van de Japanse beurs dit jaar is onder meer het werk van robots. Figuurlijk dan toch.

 • 'Ongewoon kalme beurzen slechte zaak voor banken'

  Wereldwijd zijn de kapitaalmarkten de laatste maanden veel kalmer - en minder volatiel - dan gewoonlijk. Daardoor is er minder activiteit bij de klanten van banken, wat een rechtstreekse impact heeft op de inkomsten die financiële instellingen uit de marktenactiviteit halen, zegt Standard & Poor's.

  Het kredietwaardigheidsagentschap heeft daarom de verwachtingen verlaagd voor de inkomsten die grote banken in 2017 uit de kapitaalmarkten halen. In plaats van een toename met 5 procent, zoals in april nog werd verwacht, gaat S&P nu uit van een daling tot 5 procent.

  De nieuwe prognose heeft geen gevolgen voor de kredietratings van S&P, maar aanhoudende druk kan sommige banken wel dwingen tot verdere herstructureringen en hun stabiliteit of kapitaalgeneratie aantasten.

 • ‘Verkoop HealthCare IT zou negatief zijn voor Agfa'

  Agfa-Gevaert maakte vanmorgen bekend de afsplitsing van de IT-activiteiten van de HealthCare-divisie in gang te steken. Volgens ING-analist  Giel-Jan Triest zijn er twee mogelijkheden voor wat Agfa daarmee twee wil bereiken.

  Een eerste is dat het er Agfa om te doen is de hogere multiples die gangbaar zijn voor gezondheidszorg-IT-activiteiten te ‘kristalliseren’. Sectorgenoot CompuGroup noteert immers tegen 27 keer de verhouding bedrijfswaarde/bedrijfswinst (EV/ebit) voor 2017 en 17 keer voor 2018 waarij Agfa tegen respectievelijk 9,5/8,5 keer noteert.

  Een tweede mogelijkheid is dat Agfa zijn meest aantrekkelijke divisie klaarstoomt voor verkoop. Dat zou negatief zijn, meent Triest, aangezien beleggers zouden blijven zitten met structureel verzwakkende activiteiten.

 • Spaanse rente zakt

  Het rendement op tienjarige Spaanse staatsobligaties zakt met 3 basispunten tot 1,663 procent. De Catalaanse onafhankelijkheid werd dinsdagavond wel uitgeroepen maar onmiddellijk daarna weer opgeschort en dat zorgt voor enige opluchting.

 • Ratings Care Property Invest opgeschort

  KBC Securities en Degroof Petercam zijn allebei betrokken bij de kapitaalverhoging van Care Property Invest - als joint global coordinator en joint bookrunner - en schorten daarom hun rating en koersdoel op. Logischerwijs spreken zij zich ook niet uit of inschrijven op de operatie interessant is voor beleggers; ze beperken zich tot feitelijke informatie.

 • Philips zet Amerikaanse productie defibrillatoren stop

  Het Nederlandse concern Philips gaat voorlopig geen defibrillatoren meer produceren in zijn fabrieken in Andover, Massachusetts en Bothell, Washington. De drastische ingreep volgt op inspecties door de Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA. Philips moest eerder dit jaar bijna 50.000 defibrillatoren van het type HeartStart MRx terugroepen omdat de toestellen volgens de FDA serieuze verwondingen konden veroorzaken of zelfs de dood.

  Philips verwacht de productie ‘in de loop van 2018’ te kunnen hervatten. De tijdelijke stopzetting zal financiële gevolgen hebben, meldt het bedrijf in een persbericht. De impact op de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebita) zal ongeveer 20 miljoen euro bedragen in het vierde kwartaal en nog eens 60 miljoen euro in 2018. De Amerikaanse defibrillatorenproductie is goed voor een kwartaalomzet van zowat 35 miljoen euro.

  ©Philips

 • Nobelprijswinnaar ‘nerveus’ over beurzen

  Richard Thaler, die maandag de Nobelprijs Economie won, is er niet gerust op. De beurzen zijn al jaren aan het klimmen en sinds de verkiezing van Donald Trump tot president van de VS laten ze record na record optekenen.

  ‘Wij lijken te leven op het meest risicovolle moment van ons leven, en toch lijken de beurzen te dutten’, zei hij dinsdag in een interview met Bloomberg TV. ‘Ik begrijp het niet.’

  ‘Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik ben nerveus. En als beleggers nerveus zijn, zijn ze geneigd angstig te worden.’

 • Dolor-topman in opspraak

  Hendrik Boonen wordt ervan verdacht geld te hebben verduisterd van leden van Dolor, een organisatie die de belangen van gedupeerde beleggers verdedigt.

 • Brussel blijft achter

  De Europese beurzen zijn met kleine winsten van start gegaan. De EuroStoxx50 wint na twee minuten 0,2 procent. De Bel20 daarentegen zakt 0,2 procent en dat is helemaal te wijten aan zwaargewicht Engie . De Franse nutsgroep noteert zonder het recht op het interimdividend, goed voor 0,35 euro bruto. 

 • Aziatische beurzen pieken

  De Aziatische beurzen gaan verder op het elan van Wall Street, waar dinsdag nieuwe record op de borden verschenen. De MSCI Asia-Pacific zonder Japan steeg met 0,5 procent tot 546,38 punten, een niveau dat sinds december 2007 niet meer werd behaald.

  In Tokio won de Nikkei 0,3 procent tot 20.881 punten. De index bleef daarmee onder de in 2015 bereikte piek van 20.952,71 punten, het hoogste niveau sinds 1996. De Nikkei werd afgeremd door Kobe Steel, dat 17,8 procent duikelde door het uitdijende fraudeschandaal. De staalproducent sjoemelde jarenlang met gegevens over de kwaliteit van zijn producten.

 • Matig hogere beurzenstart op komst

  De Europese beurzen zullen hoger openen, afgaand op de futures. De future op de EuroStoxx50 noteert 0,4 procent in de plus. De grootste sprong zal de beurs van Madrid maken: de future op de IBEX35 staat 1,9 procent hoger. De Catalaanse premier Puigdemont riep dinsdagavond eerst de onafhankelijkheid uit om die onmiddellijk daarna weer op te schorten. De Spaanse regering komt straks in spoedberaad bijeen.

  Carles Puigdemont bij zijn aankomst dinsdagavond aan het Catalaanse parlement in Barcelona ©AFP

 • Care Property haalt 72 miljoen op voor verdere groei

  Het vastgoedbedrijf Care Property Invest , dat zich toelegt op woongelegenheid voor senioren, gaat zijn kapitaal verhogen met maximaal 72,14 miljoen euro. Daartoe zullen nieuwe aandelen worden uitgegeven tegen 16,80 euro per aandeel. Die prijs houdt een korting van 15,51 procent in ten opzichte van de slotkoers op 10 oktober (20,44 euro).

  Het gaat om een kapitaaloperatie met voorkeurrecht, waarbij 7 aandelen recht gegeven op 2 nieuwe. Het inschrijvingsrecht op de kapitaalverhoging wordt vertegenwoordigd door coupon nr. 7. Niet uitgeoefende rechten zullen nadien als scrips worden verkocht. De inschrijving loopt van donderdag 12 oktober t.e.m. maandag 23 oktober.

  De opbrengst moet dienen om verder te kunnen groeien en tegelijk de schuldratio op maximum 55 procent te houden. Op 30 juni bedroeg de schuldratio van Care Property 45,41 procent.

 • Agfa gaat HealthCare IT-activiteiten verzelfstandigen

  De raad van bestuur van Agfa-Gevaert heeft beslist het bedrijf te hervormen. De HealthCare IT-activiteiten zullen ondergebracht worden in 'een zelfstandige vennootschapsstructuur en -organisatie binnen de Agfa-Gevaert Groep'. Ze worden met andere woorden klaargestoomd voor een afsplitsing. Agfa gaat in dat proces wel voorzichtig te werk: het begint met Latijns-Amerika en het Midden-Oosten. Eind augustus had Agfa al laten weten over de toekomst van de IT-activiteiten van de HealthCare-poot na te denken.

 • Wachten op Minutes

  Er staat vandaag niet zoveel op de agenda. Het seizoen van de derdekwartaalresultaten is zich op gang aan het trekken, maar het is nog wachten op de grote namen. Later deze weken zijn alvast de grote Amerikaanse banken aan de beurt.

  Vandaag moeten we het stellen met de cijfers van BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder en als dusdanig ook een reus onder de investeringsmaatschappijen. Ook de Britse maar op Euronext Brussel noterende specialist in druksoftware Global Graphics is van de partij, met een trading update over het derde kwartaal.

  De Franse nutsgroep Engie, een Bel20’er, noteert zonder het recht op het interimdividend. Dat bedraagt 0,35 euro bruto.

  Op Euronext Brussel zal ook Recticel in het oog worden gehouden. De schuimrubberproducent heeft van leverancier BASF een maand lang TDI van slechte kwaliteit gekregen, een grondstof voor soepelschuim.

  De meeste aandacht van beleggers gaat naar de Minutes, de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve die op 20 september plaatsvond. Zij zullen speuren naar verwijzingen naar de timing van volgende renteverhogingen en ook van de afbouw van de loodzware balans van de Fed.

  Traders overleggen tijdens de handelssessie in New York. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content