1. Markten Live
 2. Live blog

Beer heeft groeilanden te pakken

De vrees dat de Turkse crisis overslaat naar andere groeilanden deed de beurzen wereldwijd rood kleuren. De Bel20 verloor 1,3 procent. De grondstoffendip woog op Umicore, Bekaert, Nyrstar en Euronav. De besmettingsvrees duwde de korf van groeilandenaandelen in een berenmarkt.
 • Tot morgen

  We ronden hier af, bedankt voor het lezen. Tot morgen, uitkijken hoe de beurzen de Turkse crisis verder uitzweten.

  In Brussel is het uitkijken naar de halfjaarcijfers van Sipef . Het beurshuis KBC Securities rekent op een omzet van 146 miljoen dollar (-6,6%) en een nettowinst van 25,7 miljoen dollar.

  De plantagegroep heeft de palmolieprijs voor 54 procent van zijn productie vastgelegd tegen 736 dollar per ton. Sinds begin juli heeft de palmolieprijs een nieuwe tik gekregen tot 580 dollar per ton. Het is daarom uitkijken naar de vooruitzichten.

  Verder op de agenda:

  ECONOMIE/FINANCIEN
  Eurozone:
  - Handelsbalans juni, 11 uur
  Verenigde Staten:
  - In aanbouw genomen woningen en bouwvergunningen juli, 14.30 uur

  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Sipef: halfjaarresultaten, 7 uur
  Luxemburg:
  - Aperam: notering ex dividend 0,45 dollar bruto
  Nederland:
  - Aegon: resultaten tweede kwartaal, 7.30 uur
  - Boskalis: resultaten eerste halfjaar, 7 uur
  - ForFarmers: resultaten eerste halfjaar
  - NN Group: resultaten tweede kwartaal
  Verenigde Staten:
  - Wal-Mart Stores: resultaten tweede kwartaal 2018/2019, 12 uur

 • Ageas, vierde daling op rij

  Ageas verloor 1,3 procent tot 44,31 euro. 

  De verzekeraar heeft belangen in Turkije. 'Ageas is blootgesteld aan Turkije via een belang van 36 procent in Aksigorta, een Turkse verzekeraar met een beurskapitalisatie van 116 miljoen euro. Het belang werd gekocht voor 162 miljoen euro,' schreef KBC-analist Jason Kalamboussis gisteren in een rapport.

  'Momenteel heeft het een boekwaarde van 100 miljoen euro wat betekent dat de investering al afgewaardeerd werd. Dat komt niet door slechte resultaten van Aksigorta maar door de zwakke prestatie van de lira. In de eerste jaahelft daalde de lira met 15 procent tegenover de euro en werd het belang met 14 miljoen euro afgewaardeerd. Momenteel staat de lira 43 procent lager. We verwachten dus grotere afschrijvingen in de tweede jaarhelft van ongeveer 30 miljoen euro.'

 • Brussel eindigt 1,3 procent lager, Umicore 4,6 procent onderuit

  In de Bel20 konden enkel UCB (+0,2%), Cofinimmo (+0,2%) en AB InBev (+0,5%) boven het nulpunt afsluiten.

  Op de brede markt waren de grondstofgerelateerde aandelen de pineut. Umicore, Bekaert en Euronav verloren meer dan 4 procent. Nyrstar kromp 2,8 procent.

  Rode lantaarn was Curetis met een flinke dip van 9,5 procent na het tegenvallend halfjaarrapport van gisteren.

 • Groeilandenkorf in berenmarkt

  De MSCI-index van de groeilandenaandelen zakt vandaag bijna 2 procent. Dat brengt het verlies sinds de piek eind januari op meer dan 20 procent. De korf van groeilandenaandelen verkeert met andere woorden in een berenmarkt.

 • Tesla 2 procent lager

  Tesla-topman Elon Musk heeft mogelijk voor zijn beurt gesproken op Twitter, door te verkondigen dat hij hulp krijgt van Goldman Sachs en investeerder Silver Lake Partners bij het van de beurs halen van de autofabrikant.

  Die partijen zouden nog niet formeel akkoord zijn.

 • Brexit means Titanic

  Schitterend filmpje over de catastrofale brexit-onderhandelingen.

  De Europese en de Britse onderhandelaars hebben nog maar een paar maanden de tijd om een brexit-akkoord te sluiten, voordat het Verenigd Koninkrijk op 30 maart 2019 de Europese Unie verlaat.

 • Bekaert, Euronav en Nyrstar lijden onder Turkse besmettingsvrees

  De dip in de metaalprijzen heeft in Brussel een duidelijke impact op enkele bedrijven die zonder concreet bedrijfsnieuws lager donderen.

  De West-Vlaamse staaldraadfabrikant Bekaert schuift 4,1 procent uit tot 21,32 euro. Op 20 juli stuurde Bekaert een winstwaarschuwing uit waarna het aandeel 19,2 procent kelderde. Sindsdien was er niet veel beterschap. Het aandeel staat ondertussen 22 procent lager dan de piek.

  Bekaert stelde in de eerste jaarhelft teleur met een magere winstmarge van 5,1 procent. CEO Matthew Taylor had een winstmarge van 10 procent beloofd. Het bedrijf kampt met duur walsdraad en een lage vraag voor staaldraad vanuit de olie-en gassector.

  Een ander bedrijf dat last heeft van een magere vraag vanuit de olie-en gasmarkt is de olietankerrederij Euronav (-4,5%, 6,77 euro). De rederij kon in het tweede kwartaal niet overtuigen en tekende een verlies op van 12,5 miljoen euro.

  De oorzaak is de oververzadigde tankermarkt waar te veel schepen zijn voor een te lage vraag. Een daling van de wereldwijde economische groei is nefast voor Euronav omdat de consumptie van olie en dus de vraag naar olietankers dan daalt. Sinds de presentatie van de kwartaalresultaten is Euronav 8 procent van zijn waarde kwijt.

  Voorts lijdt de Nyrstar (-3,4%, 5,03 euro) onder de malaise van de zinkprijs. De zinksmelter is sterk afhankelijk van de zinkprijs.

 • Verliezen lopen op, rode lantaarn voor grondstoffenaandelen

  Terwijl de Europese indexen rond 13 uur 0,6 à 0,8 procent verloren zijn de verliezen ondertussen uitgediept tot meer dan 1 procent.

  De Bel20 verliest 1,3 procent, de Stoxx 600 laat 1,2 procent liggen. De Amerikaanse Dow Jones verliest na een halfuur handel bijna 1 procent.

  In Europa slikken de mijnbouwbedrijven de grootste verliezen, gemiddeld 3,4 procent. Dat komt omdat verschillende grondstoffen, zoals koper en zink, wegzakken. De koperprijs is gezakt tot onder 6.000 dollar per ton. Dat is het laagste peil in meer dan een jaar. De koerszwakte heeft vele vaders. Ten eerste weegt de sterke dollar op de prijs. Wanneer de dollar stijgt, worden grondstoffen duurder uitgedrukt in andere munt. Dat drukt de dollarprijs omdat de vraag vanuit andere munten daalt. 

  Daarnaast haalt de vrees dat de Turkse crisis overslaat naar andere groeimarkten grondstoffen onderuit. Als de economische groei in opkomende markten gefnuikt wordt, is dat slecht nieuws voor de grondstoffenprijs. Dat zou immers wegen op de vraag. En die staat al onder druk vanwege de handelsoorlog tussen China en de VS. China is de grootste grondstoffenconsument ter wereld.

 • Hoe is Turkse crisis ontstaan, wat zijn de gevolgen en is er een uitweg?

  De crisis samengevat in vier vragen en antwoorden.

 • 17 miljoen euro verlies voor Barclays-trader op Turkse obligaties

 • Wall Street start lager

  De Dow Jones verlies na enkele minuten handel 0,6 procent.

  In de sterindex verliezen Caterpillar, Boeing en General Electric meer dan 1 procent. Grootste stijger is Goldman Sachs met 0,3 procent winst.

  De zorgen over Turkije en andere groeilanden en de handelsoorlog tussen de VS en China wegen op het beleggerssentiment.

 • Amerikaanse productiegroei vertraagt

  De industriële productie in de VS steeg in juli met 0,1 procent. Tegenover de flinke groei in juni (herzien van 0,6 procent tot 1 procent) is er niettemin sprake van een afkoeling. Het cijfer meet de output in fabrieken, mijnen en nutsbedrijven.

  De economen gingen uit van een stijging van 0,3 procent, na een gemiddelde stijging van 0,5 procent in de afgelopen vijf maanden.

  De productie van de industrie steeg met 0,3 procent, in lijn met de prognoses, en droeg bij aan het compenseren van een respectieve daling van 0,3 procent en 0,5 procent in de mijnbouw- en nutsbedrijven.

  De Amerikaanse economie toonde de voorbije jaren een gestage groei. De afkoeling doet vragen rijzen of die het gevolg is van de handelsoorlogen die president Donald Trump voert met de rest van de wereld.

  De Amerikaanse winkelverkopen stegen in juli met 0,5 procent. dan weer meer dan verwacht.

 • Britse centraal bankier kan maar beter gamer zijn

  We schreven vanmorgen al dat de Britse inflatie in juli de eerste stijging van dit jaar liet optekenen. De inflatie tikte 2,5 procent aan, tegenover 2,4 procent in juni.

  De duurdere olie hielp de inflatie een handje. Maar de grootste bijdrage komt van computerspelletjes, gevolgd door de hogere transportkosten. De Britse centraal bankier kan dus maar beter een gamer zijn.

 • Moody's schrijft Zuid-Afrikaanse rand lager

  De Zuid-Afrikaanse rand zakt 2,6 procent tegenover de dollar. Investeerders dumpen de munt nadat het ratingagentschap Moody's voorspelde dat het saneren van de begroting langer zal duren dan de voorspelling van de regering door een zwakker dan verwachte economische groei en stijgende personeelskosten in de publieke sector. 

 • Tencent shockeert beleggers met eerste winstdaling in 10 jaar

  De Chinese internetgigant kende een verrassend slecht tweede kwartaal. Het bedrijf zag de winst zakken, de eerste keer in meer dan 10 jaar. De cijfers zijn het gevolg van strengere maatregelen van de Chinese overheid omtrent de toelating van videogames.

  Tencent verdeelt in China videogames van allerlei ontwikkelaars. De Chinese gamingmarkt is de grootste ter wereld met een geschatte jaaromzet van 39,7 miljard dollar. De nettowinst zakte met 2 procent tot 2,6 miljard dollar. Analisten gingen uit van 2,79 miljard dollar.

  Tencent kan wel nog steeds bogen op het populaire WeChat, de all-in-one applicatie. Het aantal maandelijkse gebruikers nam met 10 procent toe tot 1,06 miljard.

 • Euronext koopt oprichter FastMatch uit voor 1.000 dollar

  De uitbater van de Brusselse beurs heeft zijn belang in FastMatch uitgebreid. Het kocht een pakket aandelen ter waarde van 13 miljoen dollar over van FastMatch-oprichter Dmitri Galinov. Daarvoor betaalde het slechts iets meer dan 1.000 dollar. Met de transactie verhoogt Euronext zijn belang in FastMatch met 8 procentpunten tot 97,3 procent. Dat schrijft het FD.

   Dat Euronext de aandelen zo goedkoop op de kop kon tikken komt door een clausule in het koopcontract toen Euronext vorig jaar 90 procent van FastMatch overnam van Galinov voor een bedrag van 153 miljoen dollar. Galinov, een veteraan in de valutawereld die eerder voor Credit Suisse werkte, kon aanblijven als CEO van FastMatch. In ruil zou Galinov zijn aandelenbelang in het bedrijf moeten verkopen aan Euronext voor een prijs van $0,001 per aandeel, in het geval hij met gegronde redenen zou worden ontslagen als FastMatch-ceo. 

  En zo geschiedde. Euronext zette hem op straat wegens 'verschillende acties die hij heeft ondernomen, die een duidelijke schending waren van zijn arbeidsovereenkomst, het bedrijfsbeleid en procedures'. Galinov denkt daar anders over en vecht de redenen voor het ontslag aan. Volgens de oud-ceo is er sprake van een 'machiavellistisch complot' waarbij Euronext altijd al van plan was hem aan de deur te zetten.

 • Coronabrouwer investeert 4 miljard in wietproducent

  Constellation Brands, de brouwer van het Corona bier, zegt 4 miljard dollar te investeren in Canopy Growth, een Canadese producent van Marihuana. Constellation koopt 104,5 miljoen aandelen tegen een prijs van 48,6 Canadese dollar, een premie van 51,2 procent.

 • Een overzicht van de Brusselse beurs...

  vindt u hier.

 • Europese beurzen betreden rood terrein

  De beurzen in Europa zijn op negatief territorium verzeild geraakt. De voornaamste indices staan nu in het rood. De Europese mijnsector gaat 2,3 procent achteruit. Koper staat op het laagste punt in meer dan een jaar. 

 • Turkije legt shorters van de lira aan banden

  De toezichthouder van het Turkse bankwezen heeft een beperking gelegd op de swaptransacties van banken. Dat zal waarschijnlijk investeerders die speculeren op een koersdaling van de lira afschrikken. De maatregel beperkt de toegang van fondsen tot lira in de buitenlandse swapmarkt. Dat maakt het voor hen moeilijker om lira's te lenen van Turkse banken en te speculeren op een koersdaling.

 • Ladenburg Thalmann verlaagt advies voor Curetis

  Analist Kevin Degeeter verlaagt het advies voor Curetis van 'kopen' naar 'neutraal'.

 • Britse inflatie stijgt in juli

  De inflatie steeg in juli voor de eerste keer dit jaar in het VK. De inflatie tikte 2,5 procent aan, tegenover 2,4 procent in juni. Hogere olieprijzen hielpen de inflatie een handje. De centrale bank verhoogde eerder deze maand de rente om de inflatie in te dammen. Verwacht wordt dat verder rentestijgingen nodig zijn om de dolestelling van twee procent te halen. 

 • Een brexit zonder deal zou tot een scherpe daling van het Britse pond leiden
  Jeremy Hunt
  Brits minister van buitenlandse zaken

 • Amundi veert op na adviesverhoging

  De vermogensbeheerder Amundi wint 3,2 procent. Anil Sharma, analist bij Morgan Stanley, trekt het advies op van 'houden' naar 'kopen'. 'Amundi heeft verschillende competitieve en structurele voordelen tegenover de concurrentie. De recente koerszwakte is een goede gelegenheid om in te stappen,' aldus Sharma. 

  Het aandeel verloor dit jaar al 16 procent. Beleggers maken zich zorgen over de uitdagingen die de industrie te wachten staat. Het tweede kwartaal stemde Sharma ehcter hoopvol door sterke geldstromen naar vermogenbeheerders, vooral in Italië. 

  Volgens Sharma kan Amundi door haar competitief voordeel de komende jaren een netto-geldgroei optekenen van 3 tot 5 procent vergeleken met 2 procent voor sectorgenoten. Sharma verlaagt wel het koersdoel licht van 78,8 euro naar 77,5 euro.

 • Europese beurzen vlak

  De Europese beurzen blijven vlak met lage volumes op deze snipperdag. De indices blijven nagenoeg status quo. Mijnbedrijven zijn met een verlies van gemiddeld 1 procent de grootste verliezers door de zwakte van de koperprijs (zie vroegere post). Veel bedrijfsnieuws valt er op de beurs van Brussel niet te rapen. De aandelen zweven dan ook binnen een bandbreedte van 2 procent rond het nulpunt.

  De Bel 20 daalt 0,1 procent. Rode lantaarn is momenteel Aperam met een verlies van 1,3 procent. Ontex is met 1,4 procent de grootste stijger maar is met een koers van 23,88 euro nog ver verwijderd van het indicatief overnamebod van PAI van 27,5 euro.

 • Buffett koopt Apple bij

  Superbelegger Warren Buffett heeft met zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway 12,5 miljoen Apple-aandelen bijgekocht. Met een pakketje van 252 miljoen aandelen bezitten Buffett en co al 5 procent van Apple, het waardevolste bedrijf ter wereld. 

 • Koper op laagste peil in meer dan een jaar

  De koperprijs is gezakt tot onder 6000 dollar per ton. Dat is het laagste peil in meer dan een jaar. De koerszwakte heeft vele vaders. Ten eerste weegt de sterke dollar op de koperprijs. Wanneer de dollar stijgt, wordt koper duurder uitgedrukt in andere munt. Dat drukt de dollarprijs omdat de vraag vanuit andere munt daalt. 

  Daarnaast haalt de vrees dat de Turkse crisis overslaat naar andere groeimarkten de koperprijs onderuit. Als de economische groei in opkomende markten gefnuikt wordt is dat slecht nieuws voor het koper. Dat zou immers wegen op de kopervraag. En die staat al onder druk vanwege de handelsoorlog tussen China en de VS. China is de grootste grondstoffenconsument ter wereld.

  Tot slot daalt de koperprijs als gevolg van onderhandelingen tussen vakbonden en operator BHP over eventuele stakingen in de Escondida mijn. Dat verzacht de vrees voor productieproblemen in de grootste mijn van Chili en weegt op de koperprijs.

 • China bevriest goedkeuring videospelletjes, Tencent krijgt klap

  De Chinese toezichthouders hebben al 4 maanden geen licenties meer toegekend aan de makers van videospelletjes of hebben de beperkingen voor de spellen fors opgeschroefd. De hele sector wacht nu al een hele tijd om nieuwe videospelletjes vlot op de markt te kunnen brengen. Volgens ingewijden zijn toezichthouders bezorgd om het geweld en gokken in bepaalde spellen. Zowel mobiele, online als consolespellen zijn getroffen.

  China heeft een van 's werelds strengste goedkeuringsprocedures voor videospellen. Dat is te wijten aan de obsessie van de Chinese overheid om controle te houden over wat er online te vinden is om zo dissidentie en andere ongewenste ideeën zoals geweld in de kiem te smoren. Tegelijk is de Chinese gamingmarkt de grootste ter wereld met een geschatte jaaromzet van 39.7 miljard dollar. 

  Voor de concrete aanleiding van de verandering in toekenningsprocedures is het gissen. Analisten denken dat het te maken heeft met een reorganisatie van de departementen die verantwoordelijk zijn voor de goedkeuringen. De nationale radio- en televisieadministratie en het ministerie van cultuur en toerisme kregen immers een nieuwe leiding als gevolg van de recente consolidatie van de macht van president Xi Jinping. 

  Analisten vermoeden dat de nieuwe leidinggevenden geen risico willen nemen om Jinping tegen de schenen te schoppen. De gamingindustrie komt in China vaak in opspraak omdat de inhoud veelal ingaat tegen socialistische kernwaarden.

  Verschillende bedrijven krijgen klappen op de beurs. De Chinese internetgigant Tencent verdeelt videospellen in China en zakt 3,4 procent in Hong Kong. Tencent is sinds de piek in januari al 150 miljard dollar aan marktwaarde kwijt. Het internetbedrijf kreeg van de toezichthouders nog steeds geen toelating om twee razend populaire games - Fortnite en PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG) - te introduceren op de pc. Het mag ook nog geen geld genereren uit de mobiele versie van PUBG hoewel het spel al op 170 miljoen toestellen geïnstalleerd werd.

  Han Joon Kim, analist bij Deutsche Bank, denkt nu dat de omzet van Tencent uit mobiele spellen in het tweede kwartaal met 6 procent zal achteruitgaan vergeleken met het kwartaal voordien. Eerder verwachtte hij dat de omzet met 6 procent zou stijgen.

  Ook Japanese spelletjesmaker gingen achteruit. Nexon verloor 5,9 procent, Capcom verloor 2,7 procent. Nintendo ging in Tokyo 3 procent in het rood.

 • Turkije verdubbelt tarieven op Amerikaanse import

  Turkije heeft invoertarieven op bepaalde Amerikaanse producten zoals personenwagens, alcohol en tabak verdubbeld. Het doet dat als reactie op 'vrijwillige aanvallen van de VS op de Turkse economie'. Vorige week verdubbelden de VS de invoertarieven op aluminium en staal uit Turkije. 

  De VS en Turkije liggen overhoop door diplomatieke spanningen. De VS eisen de vrijlating van een Amerikaanse pastoor. Turkije weigert hem vrij te laten wegens zijn vermeend aandeel in de mislukte coup van juli 2016.

  De invoertarieven op personenwagens, alcohol en tabak bedragen nu respectievelijk 120, 140 en 60 procent. 

 • Heijmans zet remonte door maar voelt druk op woningmarkt

  De verbeteringen bij bouwbedrijf Heijmans hebben zich in de eerste helft van dit jaar verder doorgezet. Het bedrijf zag de omzet fors stijgen en sloot de periode af met een winst van 8 miljoen euro. . Wel ervaart de bouwer steeds meer druk op de woningmarkt.

  De opbrengsten van Heijmans namen toe tot 780 miljoen euro van 646 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De bouwer heeft nog voor 2,2 miljard euro aan werk op de plank liggen, hetgeen een stijging betekende van 300 miljoen euro ten opzichte van eind 2017. Het aantal verkochte woningen van Heijmans daalde in de eerste zes maanden van het jaar tot 1065, waar dit er in de meetperiode een jaar eerder 1106 waren. Volgens Heijmans is er veel aandacht nodig voor het op peil houden van de pijplijn met nieuwe projecten.

  De winstgevendheid van de groep nam toe. Het kon de onderliggende brutobedrijfswinst (ebitda) opkrikken van 9 miljoen euro naar 20 miljoen euro. De nettoschuld nam ook af van 45 miljoen euro eind juni vorig jaar tot 14 miljoen euro eind juni 2018. 

 • Turkse zorgen borrelen weer op

  Goedemorgen! De Europese beurzen trappelden gisteren ter plaatse na twee woelige dagen temidden van een Turkse verkoopgolf. De Turkse munt boekte een herstel van 8 procent tegenover de euro. Vandaag verliest de lira echter opnieuw terrein. De munt geeft 2 procent prijs tegenover de eenheidsmunt. Investeerders hebben geen vertrouwen in de aangekondigde maatregelen van de centrale bank. De bank kondigde aan 'alle nodige maatregelen' te nemen om de munt te stabiliseren en verlaagde de kapitaalvereisten van Turkse commerciële banken. 

  Ook de dollar wint opnieuw terrein. De Chinese Yuan valt tegenover de greenback terug tot het laagste peil sinds mei 2017. Als reactie gaan Aziatische aandelen lager. De Japanse Nikkei gaat 0,8 procent lager. De beurs van Shanghai staat 1,5 procent in het rood. Bezorgdheden over de kwetsbaarheid van sommige groeilanden steken weer de kop op. 'Ik denk dat we het ergste nog moeten zien,' vertelt Peter Tchir hoofdstrateeg van Academy Securities aan het persagentschap Bloomberg. 'Ik denk dat we pas in het oog van de storm zitten en dat de financiële markten in de groeilanden onder druk zullen blijven staan.'

  Na Duitsland gisteren, verschuift de focus van het beleggersnieuws naar de Verenigde Staten. Data over de industriële productie en de kleinhandelsverkopen zullen een eerste richtingaanwijzer zijn om te zien of de Amerikaanse economie deze zomer even sterk blijft groeien als in het tweede kwartaal. Op vlak van bedrijfsresultaten is het vrij rustig. In Nederland opent Heijmans de boeken, in de Verenigde Staten is nabeurs netwerkgigant Cisco aan zet. 

  ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud