1. Markten Live
 2. Live blog
live

Tweede weekwinst van het jaar

De Brusselse beurs ging er vorige week al ruim 3 procent op vooruit, en kon dat deze week bijna evenaren.
 • Volgende week

  Wat gebeurt als het Lagerhuis het brexit-akkoord verwerpt?

  Het Britse Lagerhuis stemt dinsdag over het akkoord dat de Britse regering en de Europese Commissie hebben gesloten over de brexit. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de parlementsleden het akkoord verwerpen.Als dat gebeurt, heeft de Britse premier Theresa May drie dagen tijd om een plan B aan te kondigen. De speculatie groeit dat het Verenigd Koninkrijk de brexit zal uitstellen. Londen kan ook beslissen om een tweede referendum te houden. Dat kan tot gevolg hebben dat de brexit niet doorgaat en dat het Verenigd Koninkrijk dus lid blijft van de Europese Unie. Een andere optie is een brexit zonder akkoord, hoewel de meeste parlementsleden dat niet wensen.Er is ook speculatie dat May na een nederlaag in het parlement ontslag neemt. De socialistische oppositie zal misschien een vertrouwensstemming vragen omdat ze hoopt zo vervroegde verkiezingen uit te lokken.Kortom, er dreigt veel onzekerheid en daardoor turbulentie op de financiële markten.

  Hoe sterk is de Duitse economie?

  Het Duits bureau voor de statistiek publiceert dinsdag een eerste raming van de economische groei in 2018. Economen voorspellen dat de Duitse economie met 1,5 procent is gegroeid, tegenover 2,2 procent in 2017.Als die prognose klopt, is de economische activiteit in het vierde kwartaal wellicht met zowat 0,2 procent gestegen. Sommige economen zeiden eerder deze week na de publicatie van tegenvallende cijfers over de industriële productie in november dat een krimp in het vierde kwartaal niet uitgesloten is. Aangezien de economische activiteit in het derde kwartaal is gedaald zou dat betekenen dat Duitsland zich in een recessie bevindt.

  Netflix: volgen na koersstijging, de resultaten? 

  Netflix heeft de start van het beursjaar niet gemist: dik 25 procent erbij sinds Nieuwjaar . Het is nu uitkijken naar de resultaten donderdag nabeurs. Beleggers gaan ervan uit dat een kwartaal met veel vakantiedagen zich vertaald heeft in een sterke groei van het aantal abonnees. Bovendien werd de Bird Box een historische kijkhit en werd de zwart-witfilm Roma bedolven onder positieve kritiek. Een en ander heeft mogelijk nieuwe abonnees aangetrokken. Een bedreiging is de lancering van streamingdiensten door Disney en WarnerMedia, gepland voor eind dit jaar.

 • Brusselse beurs duikt weekend in

  Het dagverlies van de Bel20 liep nog terug tot 0,1 procent, de weekwinst bedraagt 2,8 procent.

  Top Flop
  Deceuninck+8,81%Nyrstar-2,25%
  Jensen-Group+6,19%Bekaert-2,82%
  AB InBev+3,71%Bone Therapeutics-2,91%
  MDxHealth+2,21%Curetis-4,35%
  Exmar+1,80%Oxurion-6,77%
  Qrf+1,71%ASIT Biotech-6,97%
  Eckert-Ziegler+1,67%IBA-7,53%

 • Amerikaanse inflatie zakt

  Het leven van de gemiddelde Amerikaan was in december 1,9 procent duurder dan in december 2017, leert het inflatiecijfer. Dat cijfer wordt naar beneden getrokken door de sterk gedaalde brandstofprijzen. De kerninflatie - zonder beweeglijke prijzen voor voeding en energie - bleef met 2,2 procent op jaarbasis boven het doelwit van de Amerikaanse centrale bank van 2 procent per jaar.

 • In Brussel begon 2019 heel goed

  De Bel20 is op weg naar een weekwinst van een kleine 3 procent, nadat ook de eerste week van januari al 3,4 procent winst opleverde. Sinds de jaarwisseling gingen enkel Bpost en Proximus lager.

 • Wall Street -0,5%

  ©AFP

  De Amerikaanse beurzen stappen vandaag met het verkeerde been uit bed: de grote aandelenindices verliezen gezamenlijk 0,5 procent terwijl goud er vandaag al 0,4 procent op vooruitging. Als het zo voortgaat breekt Wall Street een winstreeks van vijf opeenvolgende beursdagen af.

 • Amerikaanse inflatie zoals verwacht

  De kerninflatie, dat is zonder voeding en energie, in de Verenigde Staten bedroeg in december 2,2 procent. Dat is 0,2 procentpunt meer dan in november en in lijn met de verwachtingen.

  Door lagere energieprijzen kwam de brede inflatie op 1,9 procent uit, 0,1 procentpunt minder dan in november.

 • ‘AB InBev denkt aan Hongkong'

  Voor de notering van zijn Aziatische tak kijkt AB InBev aan de beurs van Hongkong. Dat vernam Reuters van een Aziatische bankenbron.

  Reuters legde ook zijn oor te luisteren bij analisten en die vinden een waardering van 70 miljard dollar voor de Aziatische activiteiten overdreven. 70 miljard zou ongeveer de helft van de huidige marktkapitalisatie van AB InBev zijn, terwijl de regio Azië/Stille Oceaan in de eerste negen maanden van 2018 voor 20 procent van de volumes en 15 procent van de onderliggende winst tekende.

  Marktpartijen zouden een aparte notering van de Aziatische tak een goede zaak vinden omdat de opbrengst zou kunnen gebruikt worden om de schulden te verminderen. Bovendien noteren Chinese brouwers tegen hogere multiples dan AB InBev.

 • Deceuninck beste klimmer in Brussel

  Met een winst van 7,3 procent is pvc-ramenspecialist Deceuninck de sterkste procentuele stijger in Brussel. De interesse is aangewakkerd door topman Francis Van Eeckhout zelf. Hij verhoogde zijn belang tot 28,8 procent, bleek donderdagavond uit een mededeling. Aangezien hij ook nog warrants bezit, zou zijn belang bij de uitoefening daarvan tot meer dan 30 procent kunnen stijgen.

  In dat geval zou Van Eeckhout verplicht worden een overnamebod te lanceren op het hele bedrijf. Bijna twee jaar geleden benoemde de CEO de situatie, en toen zei hij te willen eindigen in de buurt van 28,5 procent van het kapitaal. 'Ik wil onder 30 procent van het kapitaal blijven omdat er dan extra verplichtingen bijkomen,' klonk het toen. Van Eeckhout was vrijdag niet beschikbaar voor commentaar.

 • Een uitgebreid verslag van Euronext Brussel...

  ... kunt u hier lezen.

 • Europese beurzen zakken weg

  Het verlies van de EuroStoxx50 is opgelopen tot 0,3 procent. De Bel20 houdt nog nipt het hoofd boven water. De Amerikaanse futures staan licht in het rood.

 • Dinsdag staking bij Proximus

  Als reactie op de aangekondigde afvloeiing van 1.900 medewerkers in de komende drie jaar roept het ACV voor dinsdag een staking uit bij Proximus . Dat meldt de VRT.

 • Brits pond licht hoger door mogelijk uitstel brexit

  Premier May maakte intussen duidelijk dat van een uitstel van de brexit geen sprake kan zijn.

 • Degroof Petercam verlaagt advies Elia

  Elia , de beheerder van hoogspanningsnetwerken in België en Duitsland, liet donderdagavond weten dat het Marktenhof zijn beroep tegen een bepaling van de tariefmethodologie 2020-2023 van de CREG ongegrond heeft verklaard. De bepaling stelt dat de financiering van niet-gereguleerde activiteiten gevaloriseerd wordt 'aan voorwaarden die gelijkwaardig zijn aan een financiering die integraal door eigen middelen zou zijn verzekerd'.

  Elia ging tegen deze bepaling in beroep. Het Marktenhof verklaarde het beroep ontvankelijk maar ongegrond. Elia bekijkt nu of het nog rechtsmiddelen kan instellen tegen het arrest. Volgens Elia zal het arrest van het Marktenhof geen impact hebben op de bestaande investeringen in niet-gereguleerde activiteiten.

  Volgens Bart Jooris van Degroof Petercam zou de bepaling betekenen dat Elia, als het nieuwe niet-gereglementeerde activiteiten ontplooit (wat hoofdzakelijk zou neerkomen op buitenlandse expansie), minder vergoeding op zijn eigen vermogen zou ontvangen van de overheid, wat zou leiden tot lagere tarieven en dus minder winst. Dit kan dus een rem zetten op de groei van Elia.

  Jooris verlaagt zijn advies van 'kopen' tot 'houden' en laat zijn koersdoel op 57 euro staan. Zijn adviesverlaging heeft echter niet met het bovenstaande te maken, wel met de sterke run van het aandeel (tot boven het koersdoel) en met de onzekerheid rond de Duitse regelgeving. De winst uit de Duitse activiteiten zou hierdoor kunnen dalen. 'Met mijn adviesverlaging wou ik wat veiligheid inbouwen', legt de analist uit.

 • AB InBev veert op door nieuws rond Aziatische activiteiten

  U leest er straks meer over, maar alvast dit: het aandeel AB InBev schiet cira 5 procent hoger na een bericht van Bloomberg dat stelt dat de bierbrouwer overweegt zijn Aziatische activiteiten apart naar de beurs te brengen. Die operatie zou mogelijk meer dan 5 miljard dollar kunnen opbrengen. De Aziatische activiteiten zouden gewaardeerd worden op liefst 70 miljard dollar. AB InBev wou geen commentaar geven op het bericht van Bloomberg.

 • Gele hesjes knabbelen aan verkoop Richemont

  De Zwitserse luxewarengroep Richemont boerde goed in China, maar de acties van de gele hesjes hebben een rem gezet op de verkoop in Frankrijk tijdens de cruciale eindejaarsperiode. Het aandeel wint niettemin 2,8 procent in Zürich.

 • KBCS positief over herfinanciering AB InBev

  Met deze operatie verlengt AB InBev het maturiteitsprofiel van zijn schulden, al is de gemiddelde coupon op de nieuwe schulden wel iets hoger dan de huidige gemiddelde coupon (circa 3,4 procent), zegt Wim Hoste van KBC Securities.

  Op het moment dat de halfjaarresultaten gepubliceerd werden had AB InBev een nettoschuld van 108,8 miljard dollar - wat overeenstemt met een verhouding schulden op brutobedrijfswinst (ebitda) van 4,87x – en een gemiddelde looptijd van de schulden van circa 12 jaar. Daarvan had 93 procent een vaste rentevoet. Het bierconcern beschikte daarnaast over 16,9 miljard dollar aan liquide middelen.

  De analist verwacht dat, mede dankzij de halvering van het dividend tot 1,80 euro, de schuldgraad in de komende jaren geleidelijk zal afnemen tot 3,2x eind 2022.

  Hij behoudt zijn koopadvies en koersdoel van 105 euro op basis van de solide marktposities, de superieure winstgevendheid en de groeivooruitzichten op lange termijn.

 • Kepler Cheuvreux somberder over autosector

  Midden oktober was Kepler Cheuvreux nog vrij optimistisch over de automarkten in China en Europa, maar nu heeft het beurshuis zijn prognose bijgesteld. Het denkt nu dat de wereldwijde automarkt dit jaar met 2,7 procent zal krimpen, meer dan de eerdere verwachting van -0,6 procent.

  De uitdagende autosector betekent ook dat de visibiliteit voor Melexis in de eerste jaarhelft slecht zal zijn. Daarom blijft het advies op 'afbouwen' en het koersdoel op 44 euro staan.

 • Cartier-moeder Richemont lijdt onder gele hesjes

  ©Photo News

  De eigenaar van luxemerken als Piaget, Jeager-LeCoultre, Cartier en Yoox meldt dat de verkopen in Europa in het vierde kwartaal tegenvielen. 

  Het Zwitserse concern meldt geen omvang van de tegenvaller, maar wijt die wel aan het protest van de gele hesjes in Frankrijk, waardoor winkels zes zondagen op rij gesloten waren in het voor Richemont cruciale feestdagen-seizoen. 

  Wereldwijd steeg de omzet met 5 procent in het vierde kwartaal tot 3,92 miljard euro, maar vlakte die groei in december snel af. De invloed van het protest van de Gele Hesjes in Frankrijk werd uiteindelijk vooral gecompenseerd door een groei van 10 procent in Oost-Azië in het algemeen en China in het bijzonder. Daarmee rekent Richemont voorlopig af met de groeiende vrees dat de Chinese economie stevig aan het afkoelen is.

 • 'Geely heeft Daimler-belang gehalveerd'

  De Chinese groep Geely, die vorig jaar een belang van 9,7 procent in Daimler had opgebouwd, heeft dat belang met meer dan de helft verminderd. Dat vernam Bloomberg uit goede bron. Geely zou een belang van 5,4 procent in Daimler hebben verkocht. Aan wie is niet bekend.

  Geely is ook de volledige eigenaar van Volvo Cars.

 • Kleine openingswinsten in Europa

  De EuroStoxx50 wint bij opening 0,2 procent. In Brussel tekent de Bel20 0,4 procent bij. Deceuninck wint 2,1 procent nadat bekend raakte dat CEO Francis Van Eeckhoudt aandelen heeft bijgekocht en nu 28,8 procent van zijn bedrijf bezit.

 • Olie heeft sterke week achter de rug

  Een vat Brent-olie is deze week al ruim 4,50 dollar of 8 procent duurder geworden. Daarmee is de olieprijs op weg om zijn sterkste weekwinst in ruim twee jaar neer te zetten.

  Twee elementen liggen aan de basis van de prijsstijging: de hoop dat de VS en China een oplossing zullen vinden voor hun handelsgeschillen en dat de OPEC er zal in slagen de overtollige olieproductie onder controle te krijgen. De OPEC-landen en bondgenoten als Rusland hebben beloofd hun productie in de eerste jaarhelft van 2019 te verminderen, maar het is de vraag of ze die belofte ook hard zullen maken.

 • Europese beurzen zullen hoger openen

  Dat valt af te leiden uit de stand van de futures. Die op de EuroStoxx50 staat 0,4 procent in de plus.

 • Jefferies zet stevig de schaar in IBA

  Analist Kit Lee van Jefferies haalt de Waalse specialist in bestralingsapparatuur IBA van de kooplijst. De rating gaat van 'kopen' naar 'houden'.

  Nog forser is de ingreep in het koersdoel: dat zakt van 25 tot 13,10 euro, bijna een halvering. Het nieuwe koersdoel is het laagste van de vijf beurshuizen die volgens Bloomberg IBA opvolgen.

 • Kepler Cheuvreux start opvolging Intervest Offices

  Kepler Cheuvreux gaat voortaan ook Intervest Offices & Warehouses opvolgen. De verhuurder van kantoren en logistieke gebouwen krijgt een 'houden'-advies en een koersdoel van 22 euro opgeplakt.

  IOW werd lange tijd gehinderd door de beperkte financiële mogelijkheden van zijn controlerende aandeelhouders, maar dit is voorbij, merkt Kepler Cheuvreux op. IOW focust nu opnieuw op logistiek en dat heeft een positieve impact op het kasstroomprofiel dankzij hogere bezettingsgraden en langere huurtermijnen.

  In de kantorenportefeuille steken wel nog uitdagingen, al heeft IOW bewezen activa te kunnen heruitvinden met zijn servicegeoriënteerd en flexibel Greenhouse-concept. De groeiambities worden overigens bevestigd door de kapitaalverhoging.

  Het beurshuis ziet in de herontwikkeling van de vroegere Ford-site in Genk, een gewaagd en grootscheeps project, een mogelijke trekker voor de koersprijs.

 • 'Geen recessie in Duitsland'

  De Duitse minister van Economie, Peter Altmaier, vindt dat sommige hooggeplaatste landgenoten te negatief doen over de Duitse economie. Hij vindt het geen goed idee om slechte dingen te zeggen over Duitsland, dat als economische macht en industriële producent wereldwijd 'een enorme reputatie' geniet. Hij wijst er op dat de stemming onder de Duitse bedrijven goed is en dat veel orderboeken vol zitten. 'Duitsland staat niet aan het begin van een recessie', klinkt het in een interview met het Handelsblatt.

 • Interessant project van DEME (CFE)

  Het bagger- en milieuconcern DEME, een volledige dochter van de Brusselse bouwgroep CFE , heeft plannen om op de Schelde een ‘plasticvanger’ te installeren. Ook in rivieren blijkt plastic immers een groot probleem te zijn. DEME heeft bij de Vlaamse overheid een proefproject ingediend. Dat alles vertelt Luc Vandenbulcke, de nieuwe topman van DEME, in een interview met De Tijd.

 • Gigantische schuldenherfinanciering bij AB InBev

  Voor de grootste obligatie-uitgifte van het nieuwe jaar tekent AB InBev . 's Werelds grootste bierbrouwer heeft in zes schijven voor 15,5 miljard dollar aan obligaties uitgegeven. De opbrengst is bedoeld om een deel van de schulden die in 2016 werden aangegaan om SABMiller over te nemen, te herfinancieren.

  AB InBev was aanvankelijk van plan voor 11 miljard dollar aan uitstaande obligatieleningen terug te kopen, maar dreef het aanbod op tot 16,5 miljard dollar, vernam Bloomberg. Dat gebeurde wellicht door de grote interesse in het nieuwe schuldpapier dat AB InBev uitgeeft. Voor de verkoop van de nieuwe obligaties liep het totale ordervolume op tot ongeveer 40 miljard dollar, bijna vier keer meer dan wat de brouwer aanvankelijk beoogde.

  Het grootste deel van de herfinanciering zou een obligatielening zijn met een looptijd van 40 jaar die een rendement biedt dat 2,75 procentpunten hoger is dan Amerikaans staatspapier, hoorde Bloomberg van een betrouwbare bron.

  De opbrengsten zal AB InBev gebruiken om schulden die in 2021 tot 2024 en in 2026 aflopen terug te betalen. In juni beliep de totale schuldenlast van het concern meer dan 110 miljard dollar, waarvan circa 20 miljard dollar in de komende drie jaar op einddatum komt.

  Carlos Brito, de topman van AB InBev ©BELGA

 • Tokio geeft het goede voorbeeld

  Goedemorgen! We gaan van start met een kleine terugblik op Wall Street. De Amerikaanse beurzen kenden een sessie met wipzaaghandel, maar sloten uiteindelijk met behoorlijke winsten. De Dow Jones won 0,5 procent, de S&P500 0,45 procent en de Nasdaq 0,4 procent. Een omzetwaarschuwing van grootwarenhuisketen Macy’s legden beleggers naast zich neer. Het was al de vijfde winstdag op rij in New York.

  Het positieve sentiment is enerzijds te danken aan de flexibele opstelling van de Federal Reserve, anderzijds aan optimisme over de Amerikaans-Chinese handelsbesprekingen. De Chinese vicepremier Liu He komt op 30 en 31 januari voor Washington voor verdere gesprekken.

  De Aziatische beurzen gaan vrijdag eveneens de goede kant op, al zijn de indexwinst meer bescheiden. Tokio geeft het goede voorbeeld met 0,9 procent winst voor de Nikkei225. Hongkong stijgt 0,25 procent, Shanghai 0,4 procent en Seoel 0,5 procent. De beurs van Sydney (-0,4%) zorgt voor een valse noot.

  Globaal stevenen de Aziatische beurzen op hun sterkste week sinds begin november af.

  Werkneemsters van de Tokyo Stock Exchange definleren in kimono ter gelegenheid van de eerste beursdag van het jaar (op 4 januari). ©EPA

Meer uit Markten Live

Tijd Connect