1. Markten Live
 2. Live blog

Wall Street anticipeert op nieuwe iPhone

De Europese beurzen gaan maandag een procent hoger. Eenzelfde verhaal in de VS, waar het meest waardevolle bedrijf ter wereld - Apple - aan de kar trekt. Morgen stelt het bedrijf zijn nieuwe iPhone voor.
 • Tot morgen

  Ook al oogt de agenda voor morgen mager, toch zullen we er opnieuw zijn om samen met u de beurzen in het oog te houden. Tot dan!

  ECONOMIE/FINANCIEN
  Verenigd Koninkrijk:
  - Inflatie augustus, 10.30 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Immo Moury: algemene vergadering

 • Slotbel

  Een ronde dagwinst van 1,00 procent voor de Bel20, dat is het verdict maandagavond. Ageas (+1,7%) is de grootste stijger, UCB (-0,1%) is de enige daler. Ondertussen blijft de Dow Jones met een voorlopige dagwinst van 1,1 procent netjes boven de 22.000 punten, en gaan ook de S&P500 (+0,9%) en de Nasdaq100 (+1%) erop vooruit.

  Top Flop
  Iep Invest+6,41%VGP-1,52%
  Ablynx+3,21%Smartphoto-1,61%
  Avantium+3,04%Hamon-2,48%
  Option+3,03%Zenitel-3,15%
  Nyrstar+2,91%Celyad-3,18%
  IBA+2,74%E&Z Bebig-3,67%
  MDxHealth+2,52%Exmar-5,53%

 • Persberichten Aedifica & Biocartis

  Nabeurs vallen nog twee updates binnen op de redactie: bij Biocartis is de benoeming van Herman Verrelst als nieuwe CEO goedgekeurd door de aandeelhouders.

  Aedifica blijft zijn expansiedrang gestalte geven, deze keer met een overname in het Duitse Dessau-Rosslau, tussen Leipzig en Berlijn. In Seniorenresidenz an den Kienfichten kunnen 88 bejaarden verzorgd worden. 26 kamers zijn voorzien voor bewoners die zelfstandig willen wonen met alle zorgfaciliteiten op aanvraag. De andere 62 kamers zijn bestemd voor senioren die veel verzorging nodig hebben.

 • Dow (alweer) op 22.000 punten dankzij Apple

  Met een stijging van ruim 200 punten neemt de Dow Jones-index opnieuw de kaap van 22.000 punten. Het is ruim een maand geleden dat de geconcentreerde index met 30 leden voor de eerste keer de neus boven deze grens stak. Sindsdien verloor een van de oudste beursbarometers ter wereld een beetje de weg. Op 7 augustus sloot de index af op zijn hoogste peil ooit: 22.118,42 punten.

  De brede S&P500 (met momenteel iets meer dan 500 leden) is wel op weg naar een nieuwe recordslotkoers. Beide indexen worden geholpen door zwaargewicht Apple , dat 2 procent hoger gaat in de aanloop naar de presentatie van de nieuwe iPhone dinsdagavond. De koersstijging brengt het aandeel opnieuw in de buurt van zijn all time high.

 • Wall Street vlot uit de startblokken

  Het mooie weer op de Europese beurzen krijgt een vervolg in New York. De grote indexen (S&P500, Dow Jones) beginnen aan de handelsdag met een koerswinst van 0,7 procent. De (bio)technologie-index Nasdaq doet nog beter, met een sprong van 0,9 procent.

 • Noodklok luidt voor Seadrill

  Een van de grootste verliezers op de Europese beurzen is Seadrill. De aandelen van de grote verhuurder van boorplatforms verliezen 8,6 procent tot 1,48 Noorse kroon. Vorige week werden ze al 35 procent minder waard.

  Seadrill is een van de grootste slachtoffers van de crisis in de olie- en gassector, veroorzaakt door de plotse val van de olieprijs in mei 2015. Daardoor stortte de vraag naar boor- en productieplatforms in en vielen de inkomsten van Seadrill sterk terug. De torenhoge schuldenlast dreigt het bedrijf, dat voor 23 procent in handen is van scheepvaartmagnaat John Fredriksen, nu fataal te worden.

  Als anderhalf jaar poogt Seadrill een schuldenherstructurering door te voeren, tot dusver zonder succes. De volgende mijlpaal is 15 september, wanneer voor 843 miljoen dollar aan bedrijfsobligaties aflopen. Vooraf wil het management Chapter 11 inroepen om zich zo te beschermen tegen schuldeisers.

  Bloomberg meldde vorige week dat Fredriksen en het hefboomfonds Centerbridge Partners aan een doorstart werkten. Daarbij zouden obligatiehouders aandelen krijgen in een nieuw Seadrill, maar voor de aandeelhouders zou er weinig of niets overblijven.

  Werkloze offshore platforms in de haven van Cromarty ©Bloomberg

 • Nyrstar op hoogste peil in zes maanden

  De zinkgroep breit een vervolg aan zijn 3,05 procent-winst van vrijdag en doet vandaag zelfs nog iets beter. Het aandeel staat zo op zijn hoogste peil sinds midden maart.

  Het bedrijf geniet na van het positieve rapport van Berenberg van vrijdag. Het beurshuis stelde daarin dat de markt het potentieel van de overblijvende mijnen onderschat. Nyrstar heeft zijn verlieslatende mijnen van de hand gedaan, maar uit de halfjaarresultaten bleek dat de mijnbouwdivisie weer cash oplevert. 'Dat kan ertoe leiden dat Nyrstar zijn strategie om de mijnen af te stoten, herziet, maar we zien dat niet als een slechte zaak', schreven de Berenberg-analisten.

 • De beurzen op de middag

  Door technische problemen - internetconnectie - verloopt het posten op deze blog vandaag iets moeilijker, waarvoor excuus. We kijken niettemin even hoe de Europese beurzen het doen. En dat loopt op wieltjes: de EuroStoxx50 klimt 1,15 procent, de Bel20 0,9 procent. Op de brede markt valt vooral de afstraffing van Exmar op, het gevolg van tegenvallende halfjaarcijfers en vooral het uitblijven van een contract voor de Caribbean FLNG. Hier kunt u een volledig verslag van de Brusselse beurs lezen.

  De topflop oogt als volgt:

  Floridienne

  +4,81%

  Celyad

  -1,70%

  Avantium

  +3,47%

  Viohalco

  -1,79%

  Nyrstar

  +2,67%

  Atenor

  -1,87%

  Kiadis

  +1,64%

  Hamon

  -2,67%

  Ablynx

  +2,52%

  ABO Group

  -3,17%

  MDxHealth

  +2,49%

  Eckert & Ziegler Bebig

  -3,67%

  Brederode

  +2,36%

  Exmar

  -5,63%

 • Degroof Petercam plakt koopadvies op AMG

  Analist Frank Claassen start de opvolging van AMG, voluit Advanced Metallurgical Group, met een koopadvies. Dit bedrijf bezit de Mibra-mijn in Brazilië, waar vooral tantalum en niobium worden gewonnen, twee zeldzame metalen die in smartphones terug te vinden zijn. Enkele jaren geleden bleek dat er in de ‘afvalvijvers’ van die mijn ook tonnen lithium zitten opgeslagen. Door de stijgende vraag naar elektrische auto’s is lithium, een essentiële grondstof voor batterijen, hot geworden. AMG besloot daarom vorig jaar een raffinagefabriek te bouwen om het lithium te verwerken tot lithiumconcentraat. Eerder dit jaar sloot AMG al een lucratief afnamecontract met een Chinees bedrijf.

  Claassen schat dat de Braziliaanse lithiumfabriek meer dan 40 miljoen dollar ruwe bedrijfswinst (ebitda) zal opleveren. Bovendien volgt binnenkort wellicht de aankondiging dat nog een tweede fabriek wordt opgericht, die nog eens zoveel winst kan genereren. Met zijn bijna schuldenvrije balans kan AMG makkelijk deze groei-investeringen aan.

  Hoewel de lithiumgekte al grotendeels in de koers van AMG is verwerkt, is er toch nog opwaarts potentieel, denkt de analist. Hij zet zijn koersdoel op 38 euro op basis van de som der delen. Met een ebitda-doelstelling van meer dan 200 miljoen euro, die AMG volgens Claassen tegen 2020 zal bereiken, kan het aandeel doorstijgen tot rond 45 euro. Een tweede lithiumfabriek zit immers nog niet in de koers en evenmin een eventuele investering in een fabriek voor lithiumchemicaliën. Een opname in de Amsterdam Midcap Index, mogelijk in maart 2018, zou de visibiliteit van het aandeel ten goede komen. 

 • Nieuwe topman geeft Teva vleugels

  Na zeven maanden is de zoektocht naar een nieuwe topman voor Teva Pharmaceutical Industries voorbij. Het Israëlische bedrijf, ’s werelds grootste producent van generische geneesmiddelen, heeft de 56-jarige Kåre Schultz benoemd tot nieuwe CEO. Schultz komt over van het Deense farmabedrijf H. Lundbeck, dat hij sedert midden 2015 leidde.

  Investeerders sturen al een tijd aan op een opsplitsing van Teva in twee activiteiten - gepatenteerde speciale medicijnen en goedkope kopiemiddelen, zeg maar generieken – en daar zal Schultz ongetwijfeld mee te maken krijgen. Het aandeel Teva schiet 8,1 procent hoger op de beurs van Tel Aviv.

  In Denemarken zien ze het vertrek van Schultz bij Lundbeck met lede ogen aan. Lundbeck dondert 11,3 procent lager op de beurs van Kopenhagen.

 • Chinese bouwers van e-auto's geven gas

  De aandelen van Chinese bedrijven die elektrische auto’s bouwen, hebben een uitstekende dag achter de rug. BYD, waarin Warren Buffett een belang heeft, sloot 5,65 procent hoger in Hongkong. BAIC steeg op een bepaald ogenblik 2,9 procent maar eindigde met 0,8 procent winst. Op de beurs van Shenzhen won Guoxuan High Tech, een producent van batterijen voor elektrische voertuigen, 6,5 procent.

  Aanleiding tot de hausse is een officiële mededeling dat China een deadline zal instellen voor het stopzetten van de verkoop van benzine- en dieselauto’s. Volgens Xin Guobin, viceminister van Industrie en IT, werkt de regering samen met andere regelgevers aan een tijdlijn om te stoppen met productie en de verkoop van auto’s die zijn uitgerust met een verbrandingsmotor. China is de grootste automarkt ter wereld en kampt met ernstige luchtvervuiling.

  Druk verkeer in Peking ©AFP

 • Exmar afgestraft na zwakke cijfers

  De Europese beurzen zijn positief gestart met 0,6 procent winst voor de EuroStoxx50 in de vroege handel. De Bel20 zit bijna op dezelfde hoogte. Grote bewegingen in de index zijn er voorlopig niet.

  Op de brede markt wint MDxHealth meer dan 2 procent na gunstige studieresultaten voor de prostaatkankertest SelectMDx. Exmar dondert zowat 5 procent lager. De gastankerrederij maakte vrijdagavond zwakke halfjaarresultaten bekend en had nog geen nieuws over een contract voor haar drijvende LNG-fabriek Caribbean FLNG.

 • KBC Securities verlaagt winstramingen Exmar

  De halfjaarresultaten van Exmar waren een pak zwakker dan verwacht. Analist David Vagman van KBC Securities had een bedrijfswinst van 7 miljoen dollar verwacht maar het werd een verlies van 25 miljoen dollar. De oorzaak zijn twee eenmalige lasten: een afboeking van 23 miljoen dollar op de LNG-tanker Excel en een boete van 11 miljoen dollar wegens de laattijdige oplevering van de Caribbean FLNG. Zonder deze lasten presteerde de LNG-divisie een fractie beter dan de analist had verwacht. De LPG-divisie verraste nog sterker in positieve zin.

  Vagman is vooral ontgoocheld dat er geen nieuws was over de Caribbean FLNG. Exmar zegt nu met verschillende partijen te onderhandelen en verwacht ten vroegste in de tweede helft van 2018 inkomsten van de drijvende LNG-fabriek. Het drijvend hervergassingsplatform (FSRU) zou ten vroegste in de eerste helft van 2018 beginnen renderen.

  De analist verlaagt zijn wpa-raming voor 2017 van -0,21 naar -0,43 dollar en die voor 2018 van -0,35 naar -0,43 dollar. Hij handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 8 euro. 

 • Naar flink hogere start in Europa

  De future op de EuroStoxx50 noteert 0,7 procent hoger, wat op een duidelijk positieve opening van de Europese beurzen wijst. Na het rentebesluit van de ECB van vorige week hebben de markten in principe een rustiger week voor de boeg. Algemeen is er ook opluchting omdat Noord-Korea op zijn nationale feestdag geen rakettest heeft uitgevoerd en omdat orkaan Irma in Florida minder verwoestingen heeft aangericht dan gevreesd.

  Traders aan de slag in Frankfurt ©REUTERS

 • Goede resultaten voor prostaatkankertest MDxHealth

  Uit een studie gepubliceerd in het vakblad The Prostate blijkt dat SelectMDx, een urinetest van het Waalse biotechbedrijf MDxHealth om mannen met een hoog risico op prostaatkanker er uit te halen, betere resultaten oplevert dan de concurrerende PCA3-test.

  'Vroegdiagnostiek van klinisch significante prostaatkanker is belangrijk om het optimale behandelingsplan te kiezen. Huidige methoden zoals PSA en mpMRI zijn nuttig, maar geven geen informatie over de biologie die ten grondslag ligt aan de kanker. Recente studies hebben aangetoond dat de SelectMDx test correct mannen kan identificeren die een verhoogd risico hebben op agresieve prostaatkanker', aldus een persbericht van MDxHealth.

  Wanneer er vermoedens zijn dat iemand prostaatkanker heeft, wordt eerst een PSA-bloedtest uitgevoerd en wordt de prostaat ook via het rectum betast. In een volgend stadium volgt doorgaans een biopsie, waarbij weefsel wordt weggenomen uit de prostaat. Een techniek die meer en meer in opmars is, is ook mpMRI, wat staat voor multiparametrische MRI (scan op basis van magnetische resonantie).

  De studie in The Prostate, uitgevoerd door onderzoekers van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen, toont aan dat het resultaat van SelectMDx overeenstemt met dat van het mpMRI-onderzoek en daarin beter scoort dan de PCA3-test.

 • Uitkijken naar koersreactie Exmar

  De beursweek start in Brussel rustig, althans wat gepland nieuws betreft. Wel is het uitkijken hoe beleggers het halfjaarrapport van Exmar onthalen. De aardgasrederij, die onder een zware schuldenlast gebukt gaakt, dookt nog veel forser dan gevreesd in het rood. Dit als gevolg van een afboeking van 22 miljoen dollar op de werkloze LNG-tanker Excel. Daar komen nog 11 miljoen dollar kosten bij voor de late oplevering van de drijvende LNG-fabriek Caribbean, die ook nog steeds geen huurder heeft gevonden.

  Exmars LNG-tanker Excel zit zonder werk. ©rv

  Biocartis houdt een buitengewone aandeelhoudersvergadering om Herman Verrelst, de nieuwe CEO van de specialist in zaklabo's voor longkankerdiagnose, in de raad van bestuur te benoemen.

  En nabeurs zijn er resultaten van Vranken-Pommery . In juli maakte het champagnehuis al een omzetstijging bekend van 6,5 procent. Het tweede kwartaal toonde een versnelling tegenover het eerste.

  De groep met Belgische roots concentreert zich nu op kasteel- en domeinwijnen. Daarom ging het belang in Listel (roséwijnen) de deur uit. Vranken heeft beloofd om maandagavond financiële details vrij te geven over deze deal.

  Vranken zei alleen dat de verkoop een positieve impact zal hebben op de rekeningen. Het belang van 48,25 procent in Listel stond in de boeken aan 43 miljoen euro, leert het jaarverslag van 2016.

 • De dollar

  De Europese beurzen trappen de verse beursweek af met één groot vraagteken: de dollar. De euro klokte vrijdagavond af op 1,2040 dollar, een nieuwe dieptepunt sinds januari 2015.

  De appelflauwte kwam er tijdens een vijfdaagse die voor de dollar de perfecte storm vormde. Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, liet zich op de zeswekelijkse persconferentie vrij mak uit over de sterke euro - die hij veeleer toeschreef aan de sterke Europese economie - en beloofde in oktober meer duidelijkheid te geven over een exitplan van het stimulusbeleid.

  Terzelfdertijd groeien de twijfels of de Amerikaanse centrale bank haar geleidelijke verstrakking van het beleid wel zal voortzetten. Fed-watchers dichten alleszins een nieuwe renteverhoging in december steeds minder kans toe.

  Daar zijn verschillende oorzaken voor: ten eerste de collectieve impact van de orkanen Harvey en Irma. Die dreigen de groei in het derde kwartaal af te toppen en kunnen centraal bankiers het perfecte excuus geven om nog wat langer de kat uit de boom te kijken.

  Ten tweede is er het verrassende ontslag van vicevoorzitter Stanley Fischer. Die was met voorsprong de bestuurder die het sterkst voor een normalisatie van het beleid pleitte. Na zijn vertrek blijven er vooral bestuurders met een uitgesproken 'soft' profiel over.

  De Amerikaanse dollar stijgt vanmorgen met 0,2 procent tegenover de euro. Orkaan Irma, die nog steeds over Florida raast en straks verder noordwaarts trekt, was minder vernietigend dan gevreesd.

   

 • Pyongyang en Irma

  Goedemorgen! We beginnen de beursdag met een blik op de Aziatische beurzen. Die noteren bijna zonder uitzondering hoger nadat een nieuwe Noord-Koreaanse test met een intercontinentale raket uitbleef. Zuid-Korea had manoeuvres opgemerkt bij de communistische noorderburen en omdat Noord-Korea zaterdag zijn ‘nationale dag’ vierde, wat doorgaans gepaard gaat met een speciaal militair event, verwachtten sommigen een nieuwe rakettest. Maar zo ver kwam het dus niet.

  Vandaag stuurde het land wel een scherpe waarschuwing uit. Als de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hardere sancties goedkeurt, zullen de Verenigde Staten de ‘grootste pijn’ voelen uit hun geschiedenis, staat in een boodschap van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

  De beurs van Tokio zet vanmorgen een sterke prestatie neer met 1,4 procent winst voor Nikkei. Met dank aan een verzwakkende yen, wat een goede zaak is voor Japanse bedrijven die veel exporteren – en dat zijn er nogal wat.

  Seoel boekt 0,7 procent winst en Hongkong 1 procent. De beurzen op het Chinese continent zijn veel minder in vorm (Shanghai +0,1%). De Chinese centrale bank naam maatregelen om de recente klim van de yuan te stoppen.

  Noord-Koreanen leggen bloemen neer bij de standbeelden van Kim Il-Sung en Kim Jong-Il naar aanleiding van de nationale feestdag. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content