1. Markten Live
 2. Live blog
live

Wall Street op verlies

De Europese beurzen beleefden een rotdag. In Brussel kreeg KBC een klap van 5 procent.
 • Wall Street op verlies

  Tijd voor een blik op Wall Street. De Amerikaanse beurzen noteren in het rood, al is de situatie niet zo erg als in Europa (-1,8%) eerder vandaag. 

  De Dow Jones  verliest 1,3 procent, de Nasdaq  geeft 0,7 procent prijs. 

 • UCB, D'Ieteren en AB InBev topfavorieten voor tweede jaarhelft

 • Plattere rentecurve haalt KBC onderuit

  Een van de grote verliezers vandaag was KBC met een tik van 5 procent. 

  Meer uitleg in ons Brussels beursoverzicht. 

 • Bel20 sluit 1,6 procent lager af

  De Bel20 kende vandaag een baaldag en sloot 1,6 procent lager. Dat is de grootste verliesdag sinds 26 februari. 

 • Sectorrotatie helemaal terug

  Collega Bas heeft het over de sectorrotatie 'oude economie-aandelen naar tech deze week. Dat heeft volgens hem iets te maken met de vergadering van de Amerikaanse centrale bank (Fed).

  Sectorrotatie helemaal terug

 • Inflatieverwachtingen zijn gedaald

  Hoewel de Amerikaanse centrale bank (Fed) volgens de bestuurders twee keer de rente zal verhogen is de Amerikaanse tienjaarsrente sinds het rentebesluit nagenoeg gelijkgebleven. Waarom? Omdat de inflatieverwachtingen gedaald zijn sinds het besluit (zie grafiek). De logica lijkt te zijn: de Fed wordt strenger dus de inflatie zal de komende tien jaar lager zijn.

  Dat werpt ook nog wat vragen op over de invloed die de Fed heeft op de nominale rente. Een veel gehoorde aanname in de financiële sector is dat de rentes zo laag zijn puur door het beleid van centrale banken. Maar het feit dat de markt nu duidelijk een verstrenging verwacht en dat tegelijk de rente onveranderd blijft matcht niet helemaal met deze theorie. 

 • De portefeuille van bankbediende Sandra Schoriels

  Elke vrijdag gluren we in de portefeuille van een kleine belegger. Sandra Schoriels kiest voor Belgisch & duurzaam.

 • Volgende week: Ontex, Siemens & renteverhogingen

  Ontex organiseert maandag een beleggersdag, Siemens doet dat donderdag. En twee Europese landen zullen allicht de rente verhogen.

  Lees hier onze vooruitblik op volgende week. 

 • Toplui Dr. Martens nemen de benen

  Na een forse duik van 11 procent gisteren, gaat Dr. Martens  opnieuw vier procent lager in Londen. Het schoenenmerk ziet volgens de Britse krant The Times twee topmanagers vertrekken. Marktingdirecteur Darren Campbell en chief digital Sean O' Neill verlaten het bedrijf nog dit jaar, aldus de Britse krant. De twee cashten nog stevig op hun aandelen. Toen Dr. Martens in januari naar de beurs trok verkochten ze voor respectievelijk 12,3 miljoen en 8,3 miljoen pond. 

  De producent van de bekende stoere bottines kwam gisteren met cijfers over zijn gebroken boekjaar. Het zag zijn totale omzet vorig jaar met 15 procent stijgen tot 773 miljoen pond (900 miljoen euro). De groei van de onlineverkoop (+73%) kon de winkelsluitingen compenseren.  De brutobedrijfswinst (ebitda) nam met 22 procent toe tot 224 miljoen pond (260 miljoen euro)

  Netto lag de winst ongeveer de helft lager dan een jaar geleden, een gevolg van de kosten die het bedrijf moest maken om in januari naar de Londense beurs te trekken. 

 • Wall Street opent met verlies

  De Amerikaanse beurzen zijn met verlies geopend. De Dow Jones  verloor 0,59 procent bij opening tot 33622,7. De S&P 500 daalde 0,4 procent bij de opening tot 4204,78, terwijl de Nasdaq Composite  0,45 procent inleverde tot 1496,929 bij de openingsbel.

  James Bullard, Fed-bestuurder en voorzitter van de Federal Reserve Bank van St. Louis, zei dat de inflatie sterker was dan verwacht en dat de Fed verschillende vergaderingen zou nodig hebben om na te gaan hoe de stimuleringsmaatregelen passend konden worden teruggeschroefd. (zie vorige post)

 • Fed-bestuurder hint op eerste renteverhoging eind 2022

  James Bullard, een bestuurder van de Amerikaanse centrale bank (Fed), verwacht al eind 2022 een eerste renteverhoging. Dat zegt hij in een interview met CNBC. Bullard verwijst naar de hoger dan verwachte inflatie. De bestuurders van de Fed signaleerden woensdag dat ze wellicht vanaf 2023 de rente zullen optrekken. Slechts 7 van de 18 bestuurders hintten op een renteverhoging in 2022.

 • Straks in het oog te houden op Wall Street

  Adobe  steeg donderdagavond  met bijna 3 procent na kwartaalcijfers. De softwaregroep verhoogde de omzetprognose voor het huidige kwartaal. Minstens zes beurshuizen verhogen het koersdoel.

  Chevron  en Occidental Petroleum  hebben personeel geëvacueerd uit hun faciliteiten in de Golf van Mexico naar aanleiding van een naderende tropische storm.

  Ebay  en het Noorse Adevinta hebben alle goedkeuringen gekregen om hun zoekertjesactiviteiten te combineren. Ebay verkoopt de activiteit aan Adevinta en krijgt daar 2,5 miljard dollar cash voor en 540 miljoen aandelen van het Noorse bedrijf.

 • Verliezen zwellen aan in Europa

  De Euro Stoxx 50 zakt momenteel 0,8 procent weg en de Stoxx Europe 600 0,7 procent. In Brussel loopt het verlies van de Bel20 op tot 0,9 procent. De heropeningsrally wordt even door elkaar geschud. Op sectoren die dit jaar al sterk zijn geklommen, wordt winst genomen. Zo krijgen de bankwaarden rake klappen.

 • Hunter Douglas blijft op Amsterdamse beurs

  Miljardair Ralph Sonnenberg is er niet in geslaagd om genoeg aandelen te verzamelen om zijn reus in raamverduistering Hunter Douglas van de beurs te halen. Er werden in de finale biedronde nog 63.516 aandelen aangeboden, goed voor 0,18 procent van het kapitaal. Sonnenberg bezit daardoor 93,59 procent van de aandelen, terwijl 95 procent nodig is om een uitrookprocedure te starten. Sonnenberg is het daar echter niet mee eens. 'Volgens de regels in Curaçao, waar Hunter Douglas is gevestigd, geeft dit de ruimte om een dergelijke procedure te starten', zei een woordvoerster aan ABM Financial News.

  De hoofdaandeelhouder van Hunter Douglas bood aanvankelijk 64 euro per aandeel, en verhoogde dat later tot 82 euro. Dat vonden sommige aandeelhouders niet genoeg. Het investeringsfonds Add Value, dat 0,6 procent van Hunter Douglas bezit, weigerde zijn stukken aan te bieden en verklaarde dat 175 euro een faire prijs is.

  Hunter Douglas liet weten dat een hoger bod door Sonnenberg wordt uitgesloten. Het bedrijf is bij ons vooral bekend met het merk Luxaflex.

 • Ons verslag van Euronext Brussel...

  ... vindt u hier terug. Vandaag op het menu: vastgoed, Sofina maar ook opnieuw Colruyt en een doorslag van bandendata voor Bekaert.

 • Orphazyme keldert na tegenslag in VS

  Het Deense biotechbedrijf Orphazyme, dat vorige week plots een memestock werd, duikt vandaag de afgrond in. Het aandeel keldert met 62,4 procent in Kopenhagen. In de vroege handel bedroeg het verlies bijna 80 procent.

  De aanleiding is een tegenslag met een kandidaat-geneesmiddel in de VS. Het middel om het zeldzame, erfelijke syndroom van Niemann-Pick te behandelen krijgt voorlopig geen groen licht van de FDA. De Amerikaanse geneesmiddelendienst vraagt meer bewijzen dat het effectief werkt.

  Orphazyme waarschuwt dat zijn bedrijfsverlies een pak groter uitvalt dan voorzien. Het Deense bedrijf heeft nog geen enkel geneesmiddel op de markt.

  De analisten van de onlinebank Nordnet zijn scherp: ‘Orphazyme heeft geen geld en geen substantiële projecten. (…) Beleggers hebben geld uitgegeven aan een compleet onrealistisch scenario dat door memetrends werd aangevuurd.’

 • UBS start opvolging Argenx op Nasdaq op

  UBS gaat voortaan Argenx opvolgen. Niet het aandeel dat op Euronext Brussel noteert, maar de ADR's. ADR staat voor 'American depositary receipt' en zijn Amerikaanse effecten met als tegenwaarde een buitenlands aandeel.

  De ADR's van Argenx die op Nasdaq noteren, krijgen een koopadvies. Het koersdoel zetten de Zwitsers op 390 dollar. Argenx sloot donderdag op Nasdaq op 314,91 dollar, zodat het koersdoel van UBS bijna 24 procent opwaarts potentieel oplevert.

 • Sofina op nieuwe piek

  Het aandeel Sofina , dat het deze week wat moeilijker had (na de recordkoers van vorige vrijdag, 360,20 euro), veert vandaag weer op. Er komt 2,9 procent bij tot 361,40 euro en dat is meteen een nieuw record.

 • Mak debuut voor Aramis in Parijs

  Aramis Group, het dochterbedrijf van Stellantis dat tweedehandsauto’s verkoopt, beleeft een zeer rustig debuut op Euronext Parijs. De introductieprijs van 23 euro was al aan de onderkant van de prijsvork (23-28 euro), wat op matige interesse wijst.

  Het aandeel opende 0,4 procent in de plus en noteert momenteel op 23,05 euro, een stijging van 0,2 procent.

  Het sentiment op de beurzen is ook niet fantastisch. De Europese beurzen zakken gemiddeld 0,1 procent. De Federal Reserve maakte deze week duidelijk dat zijn monetair beleid stilaan strakker zal worden: de discussie over een vermindering van de obligatieaankopen begint en in 2023 zou de Amerikaanse rente weer omhoog gaan. Daarnaast blijft de stijgende inflatie een bron van zorgen, net als de stijging van het aantal coronabesmettingen in het VK.

  Aramis is bij ons vooral bekend als het moederbedrijf van autosupermarkt Cardoen.

 • Japanse centrale bank plant actie tegen klimaatverandering

  De Japanse centrale bank heeft onverwacht een initiatief aangekondigd in de strijd tegen de klimaatverandering. Ze is van plan geld te lenen aan financiële instellingen die meer kredieten verstrekken voor projecten die de klimaatverandering tegengaan. De centrale bank zal in juli meer details meedelen over haar plannen en wil de kredietfaciliteit tegen eind dit jaar lanceren.

  'De ondersteuning van de inspanningen van de privésector zal bijdragen tot een stabilisering van de economie op lange termijn', zegt de Japanse centrale bank. Ze volgt met haar plannen het voorbeeld van sommige andere centrale banken. De Bank of England is van plan haar portefeuille bedrijfsobligaties te vergroenen. De Europese Centrale Bank bekijkt bij de evaluatie van haar strategie wat ze zal doen in de strijd tegen de klimaatverandering.

 • ING hervat opvolging Cofinimmo met koopadvies

  ING neemt Cofinimmo opnieuw op in zijn aandelenresearch. Analiste Francesca Ferragina zal de vastgoedinvesteerder opvolgen. Ferragina trapt haar coverage af met een koopadvies en een koersdoel van 150 euro. Dat is goed voor een premie van 42 procent op de intrinsieke waarde van de vastgoedportefeuille.

  Cofinimmo wordt op de beurs gewaardeerd als kantoorvastgoedspeler, terwijl het groei- en risicoprofiel veel dichter bij zorgvastgoedspelers ligt en een hogere waardering rechtvaardigt.
  Francesca Ferragina
  Analiste ING

  'Cofinimmo transformeert van kantorenspecialist steeds meer naar zorgvastgoedspeler', zegt de analiste. 'Een stap die wij verwelkomen'. Momenteel is 60 procent van de portefeuille van 5 miljard euro zorgvastgoed. De bedoeling is dat tegen 2022 op te trekken naar 70 procent. 'Enkele recente verkopen van kantoorvastgoed geven vertrouwen over de waarderingen die Cofinimmo kan vangen', klinkt het.

  Cofinimmo noteert tegen 17,9 keer zijn winst. 'Dat is in lijn met waarderingen in de kantorenmarkt, terwijl het groei- en risicoprofiel van Cofinimmo veel dichter aansluit bij de markt voor zorgvastgoed waar de koers-winstverhouding gemiddeld 26,6 bedraagt', zegt de analiste.

 • 'Umicore Hoboken voldoet aan veiligheidsnormen'

  Wim Hoste, analist van KBC Securities, meldt dat de provincie Antwerpen haar maximumwaarden heeft verstrengd voor de hoeveelheid lood in het bloed voor kinderen. De recyclingfabriek van de kathodekoning Umicore in Hoboken moet zich aan die limieten houden en Hoste zegt dat de fabriek voor dit jaar aan de doelstellingen zit.

  'Umicore heeft tot doel  verdere verbetering te bieden in de komende jaren', zegt de analist. 'Dat doet het door gebruik te maken van data over de weercondities om  de timing van het transport te optimaliseren. Daarnaast wil het een groene zone bouwen rond de fabriek.' 

 • Tesco kent vrij goede jaarstart

  Tesco , de grootste Britse supermarktgroep, zag op vergelijkbare basis de omzet met 0,5 procent stijgen in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar. Concreet gaat het om de periode van 13 weken tot 29 mei.

  Analisten hadden een omzetdaling van 1 procent verwacht. De vergelijkingsbasis was moeilijk, omdat de Britten een jaar eerder massaal hamsterden en door de lockdowns ook meer producten kochten om zelf klaar te maken.

  In vergelijking met het eerste kwartaal van 2019-20 bedroeg de vergelijkbare omzetgroei – zonder brandstofverkoop en zonder btw – 9,3 procent.

  Tesco schrijft de goede verkoopprestatie toe aan het feit dat de klanten meer maaltijden thuis gebruiken dan voor de pandemie. Daarnaast was er een sterke verkoop van non-food: 10,3 procent voor ‘general merchandise’ en 52,1 procent voor kleding.

  Tesco handhaaft zijn winstprognose voor het lopende boekjaar.

 • Gunstige Michelin-data voor Bekaert

  Wim Hoste, analist van KBC Securities, haalt deze ochtend de marktdata van Michelin over de bandenmarkt erbij, een belangrijke markt voor de staaldraadproducent Bekaert . 'Die laten voor de maand mei een sterke groei zien in de meeste landen, behalve in China', zegt Hoste.

  De markt voor vervangingsbanden in de categorie 'Personenwagens en lichte vrachtwagens' steeg met 51 procent. In China daalde het cijfer met 2 procent door een moeilijke vergelijkingsbasis. Dat komt omdat China sneller herstelde van de coronacrisis dan de rest van de wereld. 

  Ook de bandenvraag die voortkomt uit de productie van nieuwe personenauto's en lichte vrachtwagens steeg wereldwijd met 57 procent, terwijl de vraag uit China met 7 procent daalde. 'China had onder andere last van tekorten in de chipindustrie', zegt de analist. 

  De vervangingsmarkt in de categorie 'Vrachtwagens en bussen' steeg wereldwijd met 30 procent, terwijl de markt voor nieuwe vrachtwagens en bussen met 1 procent kromp. Daarbij moet worden opgemerkt dat de Europese en Amerikaanse markten wel sterk groeiden door een eenvoudige vergelijkingsbasis. 

  'Hoewel de vergelijkingsbasis voor China moeilijker is geworden, onderstrepen de Michelin-data het positieve momentum dat Bekaert had in zijn rubberversterkingstak in het eerste kwartaal (omzetgroei van 19%). We verwachten voor het tweede kwartaal een omzetgroei met 66 procent in deze divisie tot 485 miljoen euro, waarbij we rekening houden met de hogere gemiddelde verkoopprijs door de gestegen materiaalkosten.' 

  Hoste behoudt zijn opbouwenadvies en koersdoel van 45 euro. Bekaert zakt 0,7 procent. 

  We verwachten voor het tweede kwartaal een omzetgroei met 66 procent in Rubberversterking.
  Wim Hoste
  Analist bij KBC Securities

 • Bel20 opent licht hoger

  De beurzen blijven dicht bij huis. De Euro Stoxx 50 noteert na drie minuten een fractie lager (-0,04%). De Bel20 wint 0,2 procent.

  Over volgende bedrijven was er sinds donderdagavond nieuws:

  * Leasinvest roept een BAV samen over de geplande combinatie met Extensa. Leasinvest blijft stabiel.

  * Oddo BHF haalt Colruyt van de verkooplijst. Het aandeel zakt 0,5 procent.

 • Leasinvest roept BAV samen over fusie met Extensa

  Leasinvest Real Estate organiseert een buitengewone algemene vergadering (BAV) op maandag 19 juli waarop de aandeelhouders zich moeten uitspreken over de – door Ackermans & van Haaren bekokstoofde – businesscombinatie met Extensa Group. Daarbij zal Leasinvest zijn statuut van gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV) opgeven en ook daar moeten de aandeelhouders mee instemmen.

  Concreet wordt Extensa in Leasinvest in natura ingebracht tegen een waarde van 290 miljoen euro. In ruil zal Leasinvest nieuwe aandelen uitgeven tegen 72 euro het stuk.

  Leasinvest meldt nog dat de due diligence op Extensa intussen is afgerond en dat het een fiscale ruling met betrekking tot de exit uit het GVV-statuut heeft bekomen. De raden van bestuur van Leasinvest en van AvH hebben ook hun zegen gegeven voor de operatie.

  De BAV van 19 juli vindt in principe fysiek plaats, maar dat kan natuurlijk veranderen mochten de coronamaatregelen tegen dan weer strenger worden.

 • Oddo BHF haalt Colruyt van verkooplijst

  Het beurshuis Offo BHF verhoogt zijn advies voor Colruyt van 'underperform' (verkopen) naar 'neutral' (houden). Het koersdoel zakt lichtjes, van 47 tot 46 euro. 

 • Fysieke AV bij Retail Estates

  Het boekjaar van Retail Estates loopt tot 31 maart, vandaar dat ook de algemene vergadering later plaatsvindt dan voor bedrijven met een boekjaar dat het kalenderjaar volgt. De algemene vergadering van de verhuurder van perifeer winkelvastgoed vindt plaats op maandag 19 juli op 10 uur in Ternat. Nu de beperkende maatregelen zijn versoepeld, kan de AV fysiek plaatsvinden op de zetel van het bedrijf, zo blijkt uit een persbericht.

  Over het toch wel moeilijke jaar 2020/21 presenteerde Retail Estates zeer degelijke cijfers.

 • Naar vlakke start in Europa

  De Europese beurzen gaan een vlakke opening tegemoet, geven de futures aan. De future op de Euro Stoxx 50 noteert stabiel. De impact van de uitlatingen van de Fed neemt af en er staat maar weinig bedrijfsnieuws op de agenda, en ook geen belangrijke macro-economische cijfers.

 • Wat mogen we verwachten van Cardoen-moeder Aramis?

  Aramis Group, een dochter van de autobouwer Stellantis (Peugeot, Citroën, Fiat, Chrysler…), zet vandaag zijn eerste stappen op Euronext Parijs. De verkoper van tweedehandsauto’s is in vier Europese landen actief: Frankrijk (met Aramisauto.com), België (Cardoen), Spanje (Clicars) en het VK (CarSupermarket).

  De beursgang moet Aramis in staat stellen verder uit te breiden in Europa. De concurrentie is hevig, met almaar meer spelers die volledig op onlineverkoop van tweedehandsauto's inzetten: AutoHero, Cazoo, Driverama…

  De introductieprijs voor Aramis is vastgesteld op 23 euro, aan de onderkant van de prijsvork, en waardeert het bedrijf op 1,9 miljard euro.

 • Slechte punten voor PostNL en GLS

  PostNL en GLS worden in ons land al vervolgd voor mogelijke sociale fraude bij hun pakjesbezorgers. Bij nieuwe controles zijn opnieuw heel wat inbreuken vastgesteld bij hun koeriers. Het gerecht dreigt er nu mee de depots van PostNL en GLS te laten verzegelen, wat zoveel is als sluiten.

  Het is afwachten of er straks een impact is op de koersen van PostNL in Amsterdam en van Royal Mail , het moederbedrijf van GLS, in Londen.

 • Indiase miljardair Adani verliest 13,2 miljard in een week

  De Indiase miljardair Gautam Adani kan de ambitie om de rijkste persoon ter wereld te worden voorlopig even opbergen. De tycoon beleefde een beroerde week en zag zijn vermogen met 13,2 miljard dollar (11,1 miljard euro) krimpen. Hij houdt wel nog 63,5 miljard dollar over.

  Het verlies werd veroorzaakt door een artikel dat vragen opriep over sommige offshore-investeerders. De Economic Times meldde dat India's nationale aandelenbewaarinstelling de rekeningen van drie op Mauritius gevestigde fondsen had bevroren wegens onvoldoende informatie over de eigenaars. Het grootste deel van de holdings, ongeveer 6 miljard dollar, zijn aandelen van Adani's bedrijven. Dat veroorzaakte een stormloop op de zes beursgenoteerde aandelen van het conglomeraat van de 58-jarige magnaat.

 • JPMorgan koopt Britse online vermogensbeheerder Nutmeg

  JPMorgan Chase versterkt zijn positie in het Verenigd Koninkrijk met de overname van Nutmeg, een digitale vermogensbeheerder. Nutmeg heeft meer dan 140.000 klanten en ruim 3,5 miljard pond onder beheer. Het werd in 2012 gelanceerd en biedt financiëleplanningdiensten tegen lagere kosten.

  Van de deal zijn geen financiële details vrijgegeven, maar volgens Reuters zou de overnameprijs dicht tegen 700 miljoen pond liggen.

  Met deze acquisitie wil JPMorgan opboksen tegen de gevestigde Britse retailbanken, maar ook tegen de groeiende groep fintechspelers. De Amerikaanse bank wil in het VK een volwaardige retailbank uitbouwen onder de merknaam Chase. Ze komt daarmee oog in oog te staan met haar landgenoot Goldman Sachs , die in 2018 in het VK het consumentenmerk Marcus lanceerde.

 • Techrally in New York

  Goedemorgen. De Amerikaanse beurzen eindigden donderdag verdeeld. Dat de Federal Reserve begint te praten over een vermindering van de obligatieaankopen en de eerste renteverhoging er wellicht al in 2023 aankomt, woog op de Dow Jones (-0,6%) en de S&P500 (-0,04%). Het vertrouwen in de sterkte van het economisch herstel stuwde anderzijds de technologiewaarden hoger. De Nasdaq sloot met 0,9 procent winst.

  In Azië blijven de beurzen grosso modo stabiel vanmorgen. De beurzen van Hongkong (+0,6%) en Sydney (0,4%) gaan hoger, Tokio blijft nagenoeg stabiel en Sjanghai (-0,5%) noteert lager. De Japanse centrale bank handhaaft haar ultrasoepel beleid. De Chinese beurzen lijden onder een Amerikaans voorstel om producten van Huawei Technologies en vier andere Chinese elektronicafabrikanten te verbieden.

  Traders aan het werk op de beursvloer van de New York Stock Exchange ©BELGAIMAGE

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud