1. Markten Live
 2. Live blog

Wall Street tilt niet zwaar aan jobrapport

De Europese beurzen gingen unisono in het rood. Na zes records op rij keek Wall Street tegen miniem verlies aan, maar beleggers tilden niet al te zwaar aan een tegenvallend jobrapport.
 • Excel levert Exmar nog 23 miljoen op

  De gastankerrederij en gasbehandelaar Exmar meldt na beurs dat de LNG-tanker Excel verkocht werd. Het schip dat dateert van 2003 werd vandaag vrijdag overgedragen aan de nieuwe eigenaars, aldus een persbericht. Netto levert de verkoop Exmar 23 miljoen dollar op. Eerder schreef Exmar 22,5 miljoen af voor de oude werkloze tanker.

 • Fijn weekend

  We gaan eruit, maar geven u eerst nog enkele agendapunten mee voor volgende week waar u kan naar uitkijken:

  - In de VS worden woensdagavond (onze tijd) de notulen bekendgemaakt van de Fed Reserve, de centrale bank. Die geven doorgaans meer inzicht over de evolutie van de mindset van de centraal bankiers onder meer in verband met inflatie en renteverhogingen. Overigens publiceert de Amerikaanse overheid twee dagen later, vrijdag dus, de inflatiecijfers over september.

  - Wat de eurozone betreft is het donderdag uitkijken naar de cijfers van de industriële productie van augustus. Uit die eurozone komen nog niet veel bedrijfsresultaten over het derde kwartaal, daarvoor moet weer uitgekeken worden naar de andere kant van de oceaan.

  - Grote jongens die met cijfers komen zijn onder meer BlackRock (woensdag), Citigroup en JPMorgan Chase (donderdag) en Wells Fargo (vrijdag)

  - Toch ook al wat Belgisch bedrijfsnieuws: Fagron (farma) komt op donderdag met een trading update over het derde kwartaal, voor beurs.

   

  -

 • Brussel verliest bijna half procent

  De Bel20 is zopas ruim 0,4 procent lager geëindigd op 4.047 punten. Daarmee zat Brussel helemaal in de lijn van de brede Europese Stoxx 600 index. De grote aandelen die huizen in de Euro Stoxx 50 deden het iets beter (-0,3%).

  In de Bel20 konden slechts twee aandelen winst boeken: ING (0,35%) en Telenet (+0,2%). Grootste verliezer was materialentechnologiegroep Umicore (-1,5%) die allicht last had van winstnemingen.

  Op de brede markt zette tapijtengroep Balta zijn remonte verder en moesten aandelen die het de voorbije dagen erg goed deden (Roularta, Celyad) weer wat terrein prijsgeven. 

  4Energy Invest +8,80% TiGenix -1,67%
  Balta Group +2,66% Kiadis Pharma -1,82%
  Recticel  +2,19% Nyrstar -1,84%
  Exmar +1,69% Picanol -1,94%
  EVS +1,55% Roularta -2,79%
  Argen-X +1,54% Fagron -2,80%
  Warehouse Estates +1,41% Celyad -4,07%

   

 • Renault mikt op 5 miljoen

  De Franse autobouwer wil binnen 5 jaar 5 miljoen auto's verkopen, dat zijn er 44 procent meer dan vorig jaar. In 2020 wil Renault de consument bovendien 8 types van elektrische auto's aanbiden, 12 hybride modellen en liefst 15 autonome (zelfrijdende).

   

  De Renault Dezir werd al drie jaar geleden voorgesteld in Brussel, hij is volledig elektrisch ©Thomas De Boever

 • 'Elon Musk verkoopt onzin'

  Volgens een directeur van General Motors slaan de beloftes van de topman van Elon Musk inzake zelfrijdende auto's nergens op, 'he's full of crap', klinkt het.

 • Spaanse fondsen lopen leeg

  In de week tot 4 oktober vloeide er 229 miljoen euro weg uit Spaanse aandelenfondsen. Dat is de grootste uitstroom in drie jaar, volgens dataverschaffer EPFR Global, zo meldt FT

 • ABO bundelt krachten met Esher

  De milieuconsultant ABO neemt de Gentse rivaal Esher over. Die is eveneens gespecialiseerd in water- en bodemonderzoek, waardoor ABO Belgisch marktleider wordt. ABO betaalt inclusief schulden 513.000 euro voor Esher. Ter vergelijking: ABO heeft zelf een beurswaarde van 41 miljoen euro, zodat het om een relatief kleine deal gaat. 

  De handel in ABO was in afwachting van de mededeling geschorst. Pro memorie: het aandeel was na de publicatie van sterke halfjaarresultaten met 40 procent gestegen. 

 • Wall Street tobt niet te hard over jobs

  Zeggen dat Wall Street verbouwereerd is over de hapering van de jobmarkt, is de waarheid geweld aandoen. De Dow Jones zakt 0,1 procent, de S&P500 gaat 0,2 procent lager. Een heel bescheiden verkoopgolfje dus. En ook een logisch verkoopgolf, na zes opeenvolgende records - de langste serie sinds 1997 - voor de S&P. 

  ©EPA

 • Amerikaanse futures kleuren lichtrood

  Na de records van donderdag en het tegenvallende banenrapport staan de Amerikaanse futures lichtjes in het rood. De future op de Dow Jones noteert 0,1 procent lager, die op de S&P500 0,2 procent.

 • Langste periode van jobcreatie in VS voorbij

  Met het verlies van 33.000 banen vorige maand is een einde gekomen aan een 83 maanden durende periode van jobcreatie.

 • Geen bijkomende banen in VS in september

  In september hebben overheid en privésector (zonder de landbouw) samen geen nieuwe banen gecreëerd. In tegendeel, er verdwenen er 33.000. Economen rekenden op de creatie van 80.000 jobs. Het is de eerste daling sinds 2010.

  Het slechte resultaat is in hoofdzaak te wijten aan de orkanen Harvey en Irma die vorige maand over delen van de VS raasden, daar het openbare leven een tijdlang lamlegden en voor miljarden schade aanrichtten, ook bij bedrijven.

  De werkloosheidsgraad nam wel verder af, van 4,4 tot 4,2 procent. Dat is het laagste peil sinds februari 2001. Bovendien stegen de lonen met 2,9 procent.

 • Exmar beste klimmer

  De Antwerpse scheepvaart- en gasbehandelingsgroep Exmar is momenteel de sterkste stijger op Euronext Brussel. Het aandeel veert op na een afdaling die in augustus begon en in september versnelde na de publicatie van tegenvallende halfjaarcijfers.

  Beleggers kijken nog steeds uit naar nieuws over een contract voor de Caribbean FLNG, de drijvende LNG-fabriek die 350 miljoen dollar kostte maar voorlopig geen werk heeft. Op de algemene vergadering in mei zei topman Nicolas Saverys dat hij in september een huurcontract verwachtte, maar intussen blijkt dat er wat vertraging op zit. Dat is niet zo verwonderlijk want het gaat om erg complexe contracten, waarbij de politiek een dikke vinger in de pap heeft.

  ©Exmar

 • Het aspirientje en Xarelto

  De Duitse groep Bayer en zijn Amerikaanse partner Johnson&Johnson kennen een tegenslag met de bloedverdunner Xarelto. Dat middel is al goedgekeurd voor een aantal cardiovasculaire aandoeningen, onder meer het voorkomen van beroertes door voorkamerfibrillatie, een hartritmestoornis.

  In een Fase 3-onderzoek werd de werking van Xarelto vergeleken met die van aspirine in lage dosis. Xarelto bleek bij beroertepatiënten als preventiemiddel niet beter te werken dan aspirine en zelfs iets meer bloedingen te veroorzaken. Het onderzoek werd daarom voortijdig stopgezet.

  Xarelto is Bayers best verkopend geneesmiddel, vorig jaar goed voor 2,9 miljard euro aan inkomsten. Bayer raamt het potentieel op termijn op meer dan 5 miljard euro en behoudt die doelstelling na het vervroegd afgebroken onderzoek.

 • Slecht rapport voor pretparken GBL

  Barclay's snijdt stevig in zijn koersdoel voor de Spaanse pretparkengroep Parques Reunidos, het gaat van 15,70 naar 12,20 euro. Bij Morgan Stanley zijn ze eveneens teleurgesteld over de recente update en behoorlijk verrast over de terugval van de winst, maar behouden ze voorlopig toch hun koersdoek van 17,5 euro met een advies om 'bij te kopen'. In april stapte GBL in het kapitaal van de Spaanse groep, met 15,16 procent is het de op één na grootste aandeelhouder.

  Zoals andere entertainmentgroepen met openluchtpretparken, had Parques Reunidos last van het slechte weer in Europa en vooral de VS (orkanen). De groep is van plan om de ontwikkeling van indoorentertainment verder te zetten. 'Hoe dan ook, we kunnen het feit niet ontkennen dat de winst onder het niveau van 2014 zal belanden', aldus de analisten van Morgan Stanley. Ze overwegen daarom hun verwachtingen voor de winst per aandeel met 20 tot 25 procent te verminderen.

  Het aandeel verliest 0,6 procent in Madrid. Sinds de intrede van GBL in de groep is de beurswaarde met bijna 22 procent gedaald.

  Het Parque Warner in Madrid

 • Europese beurzen kleuren lichtrood

  Rond het middaguur staan nog steeds lichte verliezen op de borden in Europa. De EuroStoxx50 verliest 0,2 procent maar achter dat gemiddelde gaan uiteenlopende prestaties schuil. Londen, Frankfurt en Parijs gaan licht hoger, Brussel en Amsterdam licht lager. De grootste verliezen zijn voor Milaan (-0,7%) en Madrid (-0,8%).

  De Bel20 zakt 0,1 procent, vooral onder invloed van Umicore en AB InBev , die last hebben van winstnemingen. Meer in onze beursspiegel.

  De topflop ziet er momenteel als volgt uit:

  Exmar

  +3,11%

  Texaf

  -1,08%

  Argen-X

  +2,25%

  MDxHealth

  -1,16%

  Balta

  +1,60%

  Connect Group

  -1,18%

  Co.Br.Ha

  +1,32%

  Thrombogenics

  -1,26%

  Vastned Retail Belgium

  +1,07%

  Curetis

  -1,31%

  TiGenix

  +0,65%

  Montea

  -1,71%

  Avantium

  +0,86%

  KKO

  -2,13%

 • Degroof Petercam trekt Recticel op

  Analiste Nathalie Debruyne wijdt een uitgebreid aan schuimrubberproducent Recticel , die volgens haar de goede richting uitgaat. Uit de halfjaarresultaten bleek al dat het bedrijf goed weet om te gaan met de opstoten van de grondstofprijzen. Dat stelt haar gerust dat Recticel over heel 2017 minstens evenveel ruime winst (ebitda) zal realiseren als in 2016, ondanks enkele grote uitdagingen. Denk aan de scherpe prijsstijgingen voor MDI en TDI (met respectievelijk 60 en 85 procent sinds midden 2016), twee cruciale grondstoffen voor hardschuim. Daar kwam nog een tekort aan MDI in Europa bij, te wijten aan overmacht, terwijl Recticel ook af te rekenen had met een brand in zijn fabriek in Tsjechië.

  De toekomst ziet er echter beter uit. De productie van MDI en TDI zou tegen begin 2018 moeten normaliseren, wat op middellange termijn zal resulteren in prijsdalingen. Bovendien blijft de PU-markt (polyurethaan) sterk groeien, zowat 1,7 keer sneller dan de economie, wat een solide vraag naar Recticels isolatiematerialen garandeert en ook een mooie groei in Bedding (matrassen) en soepelschuim. De herstructurering van de tak Bedding zou de komende jaren solide resultaten moeten opleveren. Debruyne verwacht ook dat de Automotive activiteiten in de komende 12 tot 18 maanden zullen worden verkocht.

  Vooruitkijkend naar 2018 past ze haar som-der-delenwaardering voor Recticel aan. Vermits een aantal sectorgenoten al een hogere waardering kregen, laat ze haar koersdoel stijgen van 8 tot 9,4 euro. Recticel noteert nog steeds tegen een aantrekkelijke 6,7 keer de verhouding bedrijfswaarde op ebitda (EV/ebitda) en met een stevige discount tegenover concurrenten als Kingspan, de leider in PU-isolatiemateriaal. Haar advies blijft ‘kopen’.

  PU-isolatie van Recticel ©Recticel

 • Rotweek voor Brits pond

  Het pond zakt vanmorgen verder weg – met 0,2 procent tegenover de euro tot 1,1184 euro – en stevent af op zijn slechtste week van het jaar. Er zijn toenemende twijfels of premier Theresa May wel kan aanblijven, nadat ze flaterde in haar speech op de partijconferentie van de Tories. Ook de aanhoudende onduidelijkheid over hoe de brexit zal gerealiseerd worden, zet druk op de munt.

  Het pond sinds het brexit-referendum ©Bloomberg

 • Renault heeft grote ambities

  De Franse autobouwer, die geleid wordt door de flamboyante multi-CEO Carlos Ghosn, heeft vanmorgen zijn nieuw strategisch plan 'Drive the Future 2017-2022' ontvouwd. Enkele hoogtepunten:

  • tegen 2022 wil Renault een omzet realiseren van meer dan 70 miljard euro en een operationele winstmarge van meer dan 7 procent
  • de groep wil dan meer dan 5 miljoen wagens (en bedrijfswagens) verkopen (tegen 3,47 miljoen in 2016), waarbij de omzet buiten Europa moet verdubbelen
  • speerpunten zijn onder meer Rusland (met forse investeringen in Avtovaz, de bouwer van Lada) en China, maar er liggen ook groeikansen in Brazilië, India en Iran 
  • Renault zal 21 nieuwe wagens lanceren
  • het gamma zal 8 volelektrische wagens tellen en 15 zelfrijdende wagens
 • Nieuwe Stada-topman kijkt verder dan generieken

  Claudio Albrecht, de CEO van Stada Arzneimittel , gaat met zijn bedrijf nieuwe paden bewandelen. Hij gaat zich toeleggen om meer complexe geneesmiddelen en op medische hulpstukken. Hij ziet onder meer groeipotentieel in het VK, Oost-Europa en het Midden-Oosten, zegt hij in een interview met Bloomberg.

  Albrecht, een 58-jarige Oostenrijker, kwam eind vorige maand aan het hoofd van de op drie na grootste generiekenproducent in Europa. De wissel kwam er nadat Stada voor 5,4 miljard euro werd overgenomen door de private equity-groepen Bain Capital en Cinven.

  De Stada-topman ziet onder meer brood in ‘biosimilars’, kopieën van complexe, dure medicijnen op basis van levende cellen. Hij heeft echter geen interesse in twee activiteiten die te koop staan: de voorschriftvrije geneesmiddelen van Merck KGaA en de generieke dochter Zentiva van Sanofi .

 • Bel20 opent licht lager

  De Europese beurzen gaan met kleine verliezen van start. De EuroStoxx50 zakt in de eerste handelsminuut met 0,1 procent. Op Euronext Brussel doet de Bel20 hetzelfde. Argenx schiet nog maar eens hoger.

 • Veel interesse voor generieken Sanofi

  Sanofi maakt zich op om het verkoopproces te lanceren voor zijn Europese divisie generische geneesmiddelen, bekend onder naam Zentiva. Volgens Le Figaro hebben zeker zes investeringsfondsen al interesse laten blijken aan de gemandateerde zakenbanken, Rothschild en JPMorgan. Het gaat onder meer om Blackstone, CVC, BC Partners, Carlyle, Cinven en Advent. Sanofi hoopt met de verkoop tot 3 miljard euro op te strijken, aldus de Franse krant. De farmagroep zelf wou geen commentaar geven. 

 • Vlakke opening in het verschiet

  De Europese beurzen staan voor een vlakke opening, geven de futures aan. Individueel zullen er wel verschillen zijn: onder meer Londen en Frankfurt zullen bij opening een kleine winst boeken. De EuroStoxx50 zal worden afgeremd door Madrid. De IBEX35 herstelde donderdag met 2,5 procent maar zou nu wel 0,3 procent kwijtspelen. De crisis rond Catalonië blijft de Spaanse beurs parten spelen.   

 • Duitse fabrieksbestellingen in de lift

  De Duitse fabrieksbestellingen, aangepast voor seizoensinvloeden en inflatie, stegen in augustus met 3,6 procent nadat ze in juli met 0,4 procent (herzien cijfer) waren gedaald. Dat is de sterkste toename sinds december. Economen hadden volgens Bloomberg slechts een stijging met 0,7 procent verwacht. In vergelijking met een jaar eerder kwamen de fabrieksbestellingen liefst 7,9 procent hoger uit.

  Het sterke cijfer toont aan dat de Duitse economie stevig op het groeipad blijft. De Duitse exportgerichte bedrijven profiteren van het wereldwijd economisch herstel. Voor de eurozone bijvoorbeeld wordt de sterkste groei in tien jaar verwacht.

  ‘In combinatie met sterke business-peilingen, die aantonen dat de productieverwachtingen en de orderboeken dicht bij recordhoogten staan, ziet het er naar uit dat de Duitse industrie het jaar tegen topsnelheid zal besluiten’, schrijft ING-econoom Carsten Brzeski in een commentaar.

 • Consonance bezit meer dan 3 procent van Ablynx

  De Amerikaanse investeringsmaatschappij Consonance Capital Management, die focust op gezondheidszorg (healthcare) en gecontroleerd wordt door arts-zakenman Mitchell Blutt, heeft zijn belang in het Gentse biotechbedrijf Ablynx opgetrokken. Daarbij werd op 3 oktober de grens van 3 procent overschreden. Consonance CapMan bezit nu iets meer dan 2,2 miljoen aandelen Ablynx, wat overeenstemt met 3,59 procent van het kapitaal.

  Begin deze week bleek dat Ablynx dicht bij de lancering van zijn eerste geneesmiddel staat.

 • Lantaarns en mooncake

  De Aziatische beurzen trekken vandaag de winstlijn van Wall Street door. De Amerikaanse beurzen bereikten donderdag nieuwe recordstanden door optimisme dat president Trump er zal in slagen de beloofde belastinghervorming door te voeren.

  ©REUTERS

  De MSCI Asia/Pacific Index zonder Japan noteert 0,3 procent in de plus en stevent over de hele week op 1,6 procent winst af. In Tokio laat de Nikkei ook 0,3 procent winst optekenen. In Hongkong stijgt de Hang Seng-index met 0,4 procent, onder meer dankzij Chinese autobouwers en financiële aandelen. De index tikte bij opening even de hoogste stand sinds december 2007 aan.

  De Chinese en Zuid-Koreaanse beurzen zijn nog steeds niet actief. Het openbaar leven in die landen – en ook in Vietnam – ligt deze week stil ter gelegenheid van het ‘Midherfstfestival’. Feestvierders ontsteken dan massaal lantaarns en eten ‘mooncake’, een gebak met een vulling van rodebonen- of lotuszaadpasta en dooiers van gezouten eendeneieren.

 • Orkanen remmen jobcreatie

  Vrijdag belooft de handelsdag grotendeels in het teken te staan van het Amerikaanse jobrapport. Al hoort er dit keer wel een disclaimer bij: er zit namelijk meer dan gewoonlijk 'ruis' op die cijfers, voor zover je orkanen ruis kunt noemen. Door de impact van de orkanen Harvey en Irma zal de jobcreatie in september waarschijnlijk gehalveerd zijn, tot 80.000.

  Maar aangezien de 'onderliggende' jobcreatie waarschijnlijk stevig blijft, is de kans klein dat zo'n terugval de centraal bankiers er toe kan aanzetten hun beleid te wijzigen. De meeste economen verwachten nog steeds dat de Federal Reserve in december opnieuw de rente verhoogt.

  De orkaan Irma richtte in Florida heel wat schade aan en zette dagenlang een rem op het economisch leven. ©AFP

 • Wall Street grossiert in records

  Goedemorgen! 

  Onverwoestbare optimisten. Dat zijn beleggers op Wall Street tegenwoordig. Geen Noord-Koreaans rakettengekletter of Catalaans separatisme kan de kooporders doen opdrogen. Donderdag klokte de Dow Jones op het 63ste record sinds de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president - in november 2016 - af. De bredere S&P500 boekte zijn zesde slotrecord op rij, een serietje dat van 1997 geleden was.

  Net als de voorbije weken waren het vooral de banken die de hausse aanvoerden. Zij slaan net als de Europese collega's munt uit de hogere rente, die hun kernmetier - kortlopende spaardeposito's in langlopende kredieten recycleren - rendabeler maakt.

  Eerder op de dag was ook de Bel20 onder impuls van Telenet en AB InBev na een aarzelende start 0,5 procent hoger afgesloten. Met 4.064 punten zette de beursbarometer een nieuw hoogtepunt sinds 9 januari 2008 neer.

  De rally in New York gaat onverminderd door. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content