Zwartste beursdag ooit voor Hamon

EVS en Option kregen na hun halfjaarcijfers stevige tikken. De zwaarste klap was echter voor Hamon, dat 'out of the blue' na een boekhoudfout van 40 miljoen een kapitaalronde moet doen. De Europese beurzen sloten allemaal lager, met uitzondering van Milaan.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet om via de comments te reageren, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.03 uur: Om af te ronden een pertinente vraag. Tot morgen

Good question. pic.twitter.com/DoLK8X3Vbk— Occupy Wall Street (@OccupyWallStNYC) August 28, 2014

 

17.39 uur: Alle Europese beurzen, met uitzondering van Milaan (+2,07%) sloten lager. De Bel20 verloor 0,4 procent tot 3.197 punten. Dit zijn de grootste winnaars en verliezers:

17.21 uur: De topman van de Amerikaanse verzekeraar AIG (25,87 dollar -0,7%) heeft nog hoogstens een jaar te leven en dus gaat hij sneller met pensioen. 'I'm not going to play the odds', aldus CEO Robert Benmosche:

Benmosche says he sped up exit amid year-to-live prognosis: Bloomberg http://t.co/6kYLhTUZ11— Reuters Business (@ReutersBiz) August 28, 2014

 

17.11 uur: Hamon beleeft de zwartste dag uit zijn beursgeschiedenis met een koersval van meer dan 16 procent. Nooit eerder ging het aandeel op één dag zo stevig onderuit. De markt rekent de boekhoudfout van 40 miljoen zwaar aan. Dat er nu noodgedwongen een kapitaalverhoging zit aan te komen om het eigen vermogen weer op te krikken, hielp ook niet echt.

17.04 uur: De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft zich gunstig ontwikkelen, het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is opnieuw gedaald:

Jobless claims drop as labor market improving http://t.co/nAVaRBIcdY via @usatodaymoney— 24/7 Wall St. (@247WallSt) August 28, 2014

 

16.42 uur: Bank Degroof trekt het koersdoel voor vastgoedbevak Cofinimmo (93,83 euro, -0,5%) op van 90 naar 95 euro maar blijft wel bij zijn advies 'houden'. Het verschil tussen de koers en de netto-actiefwaarde is immers minder groot dan bij vergelijkbare bedrijven en bovendien blijft de intrest laag. Jean-Marie Caucheteux merkt ook op dat Cofinimmo nu dicht bij zijn doel zit om hoogstens 40 procent kantoren in portefeuille te hebben. De waarde van die gebouwen maakt nu nog 41,5 procent uit, die van de zorgsector is gestegen tot 39,5 procent

15.56 uur: Een troost voor Lufthansa en Air France: het kan altijd nog erger, zoals bij Malaysia bijvoorbeeld

To cap a nighmare year for #MalaysiaAirlines lost $97 million in latest quarter. @CRrileyCNN http://t.co/o5G4uvydgh pic.twitter.com/Oq6suvghNU— CNNMoney (@CNNMoney) August 28, 2014

 

15.37 uur: Wall Street is zopas net als de Europese beurzen lager geopend. De Dow Jones verliest 0,4 procent, net als de Nasdaq en de S&P 500. Dat Abercrombie (41,25 dollar, -6,6%) niet langer hip is, wist u al. De verkopen blijven maar dalen en het aandeel krijgt een oplawaai van 5,5 procent. Nochtans was het dit jaar al met 34 procent gestegen. De kwartaalomzet zakte met 6 procent tot 891 miljoen dollar, de winst ging wel hoger, van 14 naar 17 cent per aandeel. Maar de blote basten zijn niet de enige retailergroep die het lastig heeft. Guess Inc (23,58 dollar, -8,0%) moest snijden in zijn winstprognose en dat levert de kledinggroep een nog groter verlies op.

15.10 uur: Volgens De Telegraaf is de kans reëel dat de Nederlandse familiale investeringsmaatschappij HAL Trust - van de familie van der Vorm, ooit eigenaar van de Holland America Line - vanavond details vrijgeeft over de beursplannen van optiekersketen Pearle Vision. Met een recordnotering lijkt de belegger al een voorschot genomen te hebben, zeker nadat HAL Trust in mei al aangaf beursplannen te koesteren voor Pearle. 

14.37 uur: De Amerikaanse groei is opwaarts herzien tot 4,2 procent op jaarbasis.

If you'd told someone in 2007 that US GDP would be growing 4.2%pa and the 10yr UST would be 2.3%, they'd think you were mad.— Stephen Baines (@spbaines) 28 augustus 2014

 

14.22 uur: Ook al is de Belgische inflatie tot het nulpunt gezakt, de Duitse inflatiecijfers lijken de ECB even een adempauze te gunnen:

Duitse Inflatie onveranderd op 0,8%. Voorbode voor stabiele inflatie Eurozone? Geen reden voor ECB om extra stappen te nemen in september.— KBC AM Strategieteam (@KBC_AM) 28 augustus 2014

 

13.50 uur: Het overzicht van de Brusselse beursdag leest u hier.  

13.20 uur: Op de fixingmarkt spurt Spadel na de sterke halfjaarresultaten 6,9 procent hoger. 

13.08 uur: Over de middag zijn de Europese beurzen verder weggezakt. De ESI van de Europese Commissie, die het economisch sentiment meet, zit op zijn laagste niveau sinds december. Het bericht van Kiev dat er nu echt een Russische invasie is begonnen, helpt ook niet echt. De Bel20 verliest 0,6 procent, de Euro STOXX 50 zit meer dan één procent lager. Van paniek is dus niet echt sprake. De sterkste dalers en stijgers in Brussel vindt u hieronder:

12.47 uur: De opbrengst van Duitse obligaties op drie jaar is opnieuw negatief geworden nu de Oekraïnse president meedeelt dat Russische troepen de grens zijn overgestoken. Een bevestiging van de uitspraak is er voorlopig niet. Petro Poroshenko vraagt een dringende bijeenkomst van de Verenigde Naties. De beurzen zakken verder weg en de euro eveneens.

#Germany's 3yr Bund yield drops to negative again as #Ukraine President Says Russian Troops Have Entered #Ukraine. pic.twitter.com/WrvC0NSNEz— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) August 28, 2014

 

12.33 uur: Een opsteker voor Mitsubishi Aircraft, een onderdeel van Mitsubishi Heavy Industries. De vliegtuigbouwer heeft 32 stuks van zijn regionale jet MRJ verkocht aan Japan Airlines (JAL), het gaat wel om een principeakkoord, een order is er nog niet. JAL bestelde ook 27 Embraers, waarvan 12 opties. De MRJ, die volgend jaar zijn eerste testvlucht zou maken, wordt het eerste nieuwe Japanse burgervliegtuig in meer dan een halve eeuw. De Belgische bedrijven Sonaca en Asco werken mee aan de Embraer-programma's, Asco ook aan de Bombardier-vliegtuigen. Maar bij de MRJ is geen Belgische betrokkenheid. Tot nog toe werden 191 MRJ's vast besteld.

12.26 uur: Nog maar eens een omzetwaarschuwing. De Franse groep Bouygues (28,39 euro, -0,3%) , actief in telecom en de bouw, boekte een daling van 61 procent in zijn operationele winst over het eerste halfjaar tot 134 miljoen euro. De marktconsensus bedroeg 178 miljoen. De groep gaat nu uit van een jaaromzetdaling van 1 à 2 procent. Bouygues zegt last te hebben van de prijzenoorlog in de Franse telecomsector en van de slabakkende wegenbouw.

12.22 uur: Het aantal eboladoden is volgens de WGO opgelopen tot 1.552, in totaal werden 3.069 besmettingen vastgesteld. De gevolgen voor de drie ergst getroffen landen Liberia, Sierra Leone en Guinée worden steeds erger, maar ook de rest van de Afrikaanse economie lijdt eronder. Zo is het toerisme in Kenia gekelderd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie dreigen 20.000 personen besmet te worden, niettemin hoopt ze de epidemie binnen drie maanden een halt toe te roepen.

11.44 uur: De Amerikaanse technologie bedrijven Snapchat en Square zien hun waardering stijgen tot respectievelijk 7,5 miljard en 4,5 miljard euro. Zelfstandig analist Wim Lewi luidt de alarmbel: 'Van alle socialemediabedrijven die vandaag zo populair zijn, zullen er hooguit drie standhouden. Facebook is in mijn ogen duidelijk de grote winnaar.'

11.30 uur: Net EVS-topman Joop Janssen mogen bellen. Het omzetalarm komt er omdat het technologiebedrijf de jongste weken met het uitstel van enkele projecten werd geconfronteerd, met name in Azië. De spanningen tussen Rusland en Oekraïne en de onrust in het Midden-Oosten zijn een van de boosdoeners maar evenzeer een zender die zijn subsidies voor een nieuw gebouw en nieuwe kanalen zag vertraagd en een grote bestelling die over verschillende jaren wordt gespreid omdat de klant ze niet in één keer kan afnemen.

Meer algemeen behoudt Janssen en de raad van bestuur het vertrouwen in de langetermijngroei van de sportevenementen en de entertainment, nieuws en media (ENM). Hij wijst erop dat EVS afgelopen zomer een recordbedrag van 14 miljoen euro haalde uit de sportevents, meer dan het gemiddelde van 10 miljoen van de voorbije jaren.

En hoewel concurrenten als Sony en Grass Valley veel marketing hebben gemaakt over hun nieuwe producten heeft EVS de deals in sport en ENM kunnen bestendigen. 'We verliezen geen marktaandeel. EVS heeft al meermaals marketingaanvallen met succes afgeslagen. We blijven investeren in onze producten.'

Janssen is volgende week (3 september) exact twee jaar CEO van EVS. Een parcours van stevige ups en downs, zo toont de koersgrafiek. Het aandeel staat vandaag 10 procent lager dan bij zijn aantreden. 'Ik werk hard om EVS te doen groeien in sport, entertainment, nieuws en media. Ik ben blij met de gemaakte progressie. Ik had gewild dat zich dat zou vertalen in het koers van het aandeel. Helaas, maar de koers doet wat ze doet. Mijn team en ik en de raad van bestuur hebben vertrouwen in de toekomst.'

11.23 uur: De piloten van Lufthansa (13,55 euro, -1,2%) zijn vastbesloten morgen vrijdag opnieuw te gaan staken als de gesprekken met de directie vandaag over vervroegd pensioen geen resultaat opleveren. De piloten willen dat het mogelijk blijft om op 55 met pensioen te gaan met behoud van een groot deel van hun loon. Het aandeel is op Air France-KLM (8,20 euro, -1,8%) na de grootste verliezer van de Europese luchtvaartaandelen. En dat heeft allicht te maken met het feit dat ook de piloten van Air France mogelijk het werk neerleggen de week van 15 tot 22 september. De grootste pilotenvakbond zegt dat hij vandaag een stakingsaanzegging gaat indienen. Air France wil zijn piloten flexibeler kunnen inzetten op zijn hoofdlijnen en bij lowcostdochters als Hop en Transavia.

11.20 uur: Na Pictet & Cie heeft nu ook de oudste private bank van Zwitserland voor het eerst in zijn geschiedenis resultaten bekendgemaakt. Cie. Lombard, Odier SCA uit Genève werd opgericht in 1796:

Geneva’s Oldest Bank Reports Profit for the First Time http://t.co/MjL10ZJrKi— Tim Höfinghoff (@TimHoefinghoff) August 28, 2014

 

11.15: In augustus werd het leven in ons land niet meer duurder. Met een inflatie van 0,02 op jaarbasis zit België nu op het randje van de deflatie. Hier leest u meer.

Belgian inflation drops to lowest in five years— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) August 28, 2014

 

11.05 uur: De Franse alcoholische drankengroep Pernod Ricard (89,50 euro +1,6%) zet 900 medewerkers aan de deur. Door een tegenvallende consumptie van dure dranken in China en de kwakkelende economie wereldwijd, moest de groep in februari een besparingsplan van 150 miljoen euro aankondigen. CEO Pierre Pringuet had toen al gezegd dat aan de tewerkstelling zou geraakt worden. Bij de groep werken 19.000 mensen. Over het boekjaar tot einde juni daalde de omzet met 7 procent tot 7,94 miljard euro, de nettowinst ging zelfs 14 procent lager tot 1,02 miljard.

11.00 uur: Ook winstwaarschuwingen bij onze zuiderburen. Certificatiespecialist Bureau Veritas (18,60 euro, -6,5%) gaat onderuit in Parijs na een winstwaarschuwing. Ook de resultaten over het eerste halfjaar vielen lichtjes tegen.

10.18 uur: Hamon tuimelt intussen al 8 procent, na de onverwachte kapitaalronde. 

9.55 uur: Hamon zakt 5,5 procent na de publicatie van zijn halfjaarrapport. Daarin biecht het bedrijf op dat het de resultaten van de voorbije jaren met 40 miljoen euro moet herzien, door een 'boekhoudkundige fout'. Die boekhoudkundige fout heel wel grote gevolgen, aangezien Hamon niet langer aan een deel van haar schuldconvenanten voldoet. Het eigen vermogen zakt tot 24,6 miljoen, de schuldenlast is met 66,5 miljoen 2,7 keer groter: .

9.53 uur: Bank Degroof verlaagt zijn koersdoel voor EVS van 40 naar 35 euro. Analist Bart Jooris plaatst zijn 'houden'-advies 'under review'

9.48 uur: Goed en slecht nieuws uit Spanje. Het economisch herstel wint vaart - beste prestatie in 6,5 jaar -, maar ondertussen diept de deflatie wel uit.

Spanish Q2 #GDP confirmed at +0.6% - INE— Markit Economics (@MarkitEconomics) August 28, 2014

Spanish deflation accelerates to -0.5% in Aug, a 5-yr low (although not as bad as -0.6% expected) pic.twitter.com/kcy8tokdrf— Jamie McGeever (@ReutersJamie) August 28, 2014


9.40 uur:
Begin deze week belandde Umicore (36,68 euro, -1,1%) op de verkooplijst van Deutsche Bank. Vandaag valt de materiaaltechnologiegroep van de kooplijst van Redburn, het advies gaat naar 'houden'.

9.26 uur: Bij KBC Securities verlaagt Guy Sips zijn koersdoel voor EVS (35,42 euro, -6,8%) van 44 naar 42 euro. Hij houdt wel vast aan zijn koopadvies ('opbouwen'). 

Dezelfde Sips verhoogt zijn advies voor Smartphoto (stabiel op 0,35 euro) van 'houden' naar 'opbouwen', maar verlaagt zijn koersdoel van 0,60 naar 0,50 euro. Het verlies werd in de eerste zes maanden teruggedrongen, maar ook de omzet kalfde af.

Zijn collega Ruben Devos verlaagt dan weer zijn koersdoel voor RTL (73,90 euro, -0,8%) van 88 naar 86 euro, maar benadrukt wel dat de recente correctie overdreven is. Hij verwacht dit jaar 6,50 euro aan dividenden en handhaaft zijn 'opbouwen'. Het Parijse beurshuis Exane verlaagt zijn advies voor de mediagroep van 'houden' naar 'verkopen'.

9.13 uur: Rabobank-analist Hans Slob verlaagt na het omzetalarm van EVS (35,09 euro, -7,7%) zijn omzetverwachting voor het volledige boekjaar van 8 naar 3 procent. 'Dat cijfer en een verwachte groei van de operationele uitgaven (opex) van 11,5 procent indachtig daalt mijn verwachte bedrijfswinst van 50,3 naar 45,2 miljoen euro - een neerwaartse herziening van 10 procent dus.'

9.08 uur: Na drie opeenvolgende winstdagen verliezen ook de andere Europese beurzen terrein. De pan-Europese Stoxx600-index zakt met 0,2 procent.

9.07 uur: De grootste stijgers en dalers in Brussel:


9.05 uur: Waarom RHJ vandaag in trek is? Na een lijdensweg van drie jaar vervelt RHJ eindelijk tot privaatbankier Kleinwort Benson. Kleinwort Benson fuseert tegelijk met de nutteloos geworden moederholding RHJ, die van naam verandert. Dat gebeurt tegenover 5,56 euro per aandeel, een forse premie op de beurskoers.

9.01 uur: Openingsbel in Brussel. De Bel20 start 0,3 procent lager. EVS krijgt een tik van 6,6 procent, Option gaat 4 procent lager. De winnaars: IBA +3%, RHJ +3,5%.

9.00 uur: E-tailer Zalando, de chouchou van elke shopverslaafde, blaast vandaag in Berlijn verzamelen voor investeerders. Het Duitse bedrijf trekt in september naar de beurs.

Zalando: omzet groeide in eerste semester met 29,5% op jaarbasis— Emmanuel Vanbrussel (@evanbrussel) August 28, 2014


8.52 uur:
De handel in Hamon is tot 9.20 uur opgeschort, waarschijnlijk omdat het bedrijf zijn halfjaarcijfers pas kort voor de openingsbel heeft doorgestuurd. Op die manier krijgen beleggers toch nog wat tijd om de resultaten te bekijken.

8.47 uur: Goedemorgen beste lezers. Hier zijn we, een pak later dan gepland maar daar hebben we een goede reden voor: een karrenvracht aan halfjaarcijfers deze ochtend:

EVS knipt in zijn jaarprognose

De winstgroei van Kinepolis wordt wat afgeremd door het WK voetbal en de recente overnames

De baggerdeal stut de winst van AvH

Bij CFE was DEME de winstmotor

Option bleef ook in de eerste zes maanden aanmodderen met zijn CloudGate

IBA is voor het eerst in jaren schuldenvrij

Ablynx boekte meer inkomsten en minder verlies

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud