1. Markten Live
 2. Live blog
live

Wall Street buigt verlies om in winst

De Amerikaanse beurzen zetten verlies om in lichte winst na goed macronieuws en puike bedrijfsresultaten bij onder meer JPMorgan en Goldman Sachs. Europese beurzen gaan licht hoger. Het pond zakt naar een nieuw diepterecord.
 • Brussel is Europese primus na positieve handelsdag

  De belangrijkste beurzen in Europa hebben de beursdag positief afgesloten. Brussel was de Europese vaandeldrager. De Bel20-index stond bij slot 0,75% hoger, op 3.649,64 punten.

 • Fidelity versnelt prijzenslag in fondsenmarkt

  De Amerikaanse fondsenbeheerder Fidelity Investment laat weten dat het 5 nieuwe trackers lanceert tegen 0,05 procent lopende kosten. Het versnelt daarmee de aanval op zijn grote concurrent Vanguard Group, wereldmarktleider in beursgenoteerde fondsen. In de VS woedt al jaren een prijzenoorlog tussen de aanbieders van indexfondsen. Fidelity stuntte eerder al met de lancering van een gratis tracker. 

  Belgische beleggers kunnen daar geen garen bij spinnen. Door recente Europese regelgeving is het niet langer mogelijk Amerikaanse trackers te kopen. 

 • Wall Street opent lager

  De Dow Jones tekent een klein verlies op van 0,07% naar 27.349,32 punten. De Nasdaq Composite ziet een licht verlies van 0,07%, naar 8.251,66 punten.

  Het cijfer over de Amerikaanse kleinhandelsverkopen verschaft beleggers nochtans goed nieuws. De waarde van de winkelverkopen is voor de tweede maand op rij gestegen met 0,4 procent. Consumenten nemen al een voorschot op de Amerikaanse renteverlaging later deze maand. 

 • Fondsenmanagers blijven op cashberg zitten

  Fondsenbeheerders steken deze maand gemiddeld 5,2 procent van hun portefeuille in cash. Een lichte verbetering ten opzichte van juni, toen maakte cash nog 5,6 procent van de portefeuilles uit. Dat was een recordpeil sinds Lehman Brothers. Dat leert de Global Fund Manager Survey van BofA Merrill Lynch.  De redenen die het meest gegeven worden voor de historisch hoge cashpositie zijn 'een negatieve visie op de markten' en 'liever cash dan een laagrentende obligatie'. Fondsenmanagers noemen de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China nog steeds het grootste risico voor de markt, maar hun stemming is licht verbeterd ten opzichte van juni.  

 • Domino's Pizza mist kruiding

  De Amerikaanse pizzabakker Domino's Pizza stelt teleur. In het tweede kwartaal groeide de verkoop op de thuismarkt met een magere 3 procent, een stuk minder dan de 4,6 procent voorspeld door analisten. Ook internationaal blijven de verkoopcijfers onder de lat.

  De winst klokt af op 811,6 miljoen dollar, dat is ruim 20 miljoen lager dan de verwachting.

  Beleggers sturen het aandeel 8 procent lager in de voorbeurshandel. 

 • Pond op laagste peil in 6 maanden

  De toenemende vrees voor een harde brexit duwt het pond sinds begin mei stelselmatig lager. Een pond is nu nog 1,1085 euro waard. Dat is de laagste koers sinds begin dit jaar.

  ©Bloomberg

 • Wells Fargo scoort boven de lat

  De op 3 na grootste bank ter wereld (in beurswaarde) rapporteert een winst van 5,85 miljard dollar in de maanden april, mei en juni, oftwel 1,30 dollar per aandeel. Dat is een stijging met 22 procent ten opzichte van Q2 2018.

  Analisten mikten op 1,15 dollar per aandeel. 

  Wells Fargo sneed het afgelopen jaar ingrijpend in het personeelsbestand en de kostenstructuur en dat stuwt de marges. De bank moest enkele maanden geleden wel door het stof omwille enkele schandalen, onder meer rondom fraude en wanpraktijken bij verkopers. 

 • Tesla knipt prijzen in China

  Tesla knipt de prijzen voor de auto's die het naar China exporteert. Dit zegt het persbureau Bloomberg nadat het de prijslijst had ingezien.

  De prijzen van het Model S en het Model X worden met zo'n 4 procent verlaagd.

  Zo zou autobouwer de betaalbaarheid van de auto's willen verbeteren.

  Het aandeel gaat voorbeurs bijna 2 procent lager.

 • Winst Goldman Sachs slinkt minder dan verwacht

  Goldman Sachs boekt over het tweede kwartaal een nettoresultaat van 3,48 miljard dollar. Dat is een daling met 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee doet de bank het beter dan de analistenverwachting.

  De zakenbank, met roemrijke alumni als Mario Draghi, Steven Mnuchin in Robert Zoellick, verhoogt ook het kwartaaldividend met bijna de helft, van 0,85 dollar naar 1,25 dollar per aandeel.

 • JPMorgan waarschuwt voor lagere intrestinkomsten

  Een donker randje bij de overigens puike kwartaalresultaten van bankenreus JPMorgan (zie post 12u55). CEO Jamie Dimon meldt dat de bank zijn verwachte intrestinkomsten naar beneden bijstelt. Vorige week hintte FED-voorzitter Jerome Powell op een renteknip eind juli. Een lagere beleidsrente kan de bank over het volledige boekjaar 500 miljoen dollar in rente-inkomsten kosten, luidt de verwachting. 

  Het aandeel JPMorgan verliest 1,7 procent in de voorbeurshandel. 

 • J&J ziet kwartaalwinst met 41,8 procent stijgen

  De farmareus Johnson & Johnson (J&J) ziet de nettowinst in het tweede kwartaal met 41,8 procent stijgen. De resultaten zijn beter dan verwacht.

  De nettowinst klimt naar 5,61 miljard dollar van 3,95 miljard dollar een jaar eerder. Dit komt neer op een winst per aandeel van 2,08 dollar. De gezuiverde winst per aandeel stijgt met 22,9 procent naar 2,58 dollar, terwijl analisten maar op 2,45 dollar rekenden.

  De verkopen dalen met 1,3 procent naar 20,56 miljard dollar. Dit komt voor een belangrijk deel door de slechte prestatie in de VS, waar de omzet met 2,2 procent daalt. Daarnaast heeft het bedrijf last van de zwakke buitenlandse munten. Zo stijgt de omzet in het buitenland in lokale munten met 7,6 procent, maar daalt de omzet in dollars met 0,3 procent. Dit laat zien dat zelfs voor Amerikaanse bedrijven met een belangrijke thuismarkt, wisselkoersen een belangrijke rol spelen.

  Voor heel 2019 heeft het bedrijf de bandbreedte van de omzetverwachting verhoogd van 80,4 tot 81,2 miljard naar 80,8 tot 81,6 miljard dollar. De bandbreedte voor de gezuiverde jaarwinst per aandeel blijft staan op 8,53 tot 8,63 dollar.

  We hebben in het tweede kwartaal een sterke groei van de verkopen en de winst gerealiseerd. Dat geeft ons de mogelijkheid om te investeren in innovatie zodat we onze prestaties sneller kunnen verbeteren.
  Alex Gorsky
  CEO J&J

  Het aandeel gaat voorbeurs 0,5 procent hoger.

 • JPMorgan rapporteert stevige winstgroei

  De kwartaalresultaten van JPMorgan Chase&Co zijn binnen. De grootste bank in de Verenigde Staten meldt een nettoresultaat van 9,65 miljard dollar of 2,82 dollar per aandeel. Dat is een stijging met 16 procent.

  Het klopt daarmee vlotjes de verwachting van analisten. Zij gingen uit van 9 procent winstgroei. 

  + 16 %
  Winstgroei JPMorgan
  De kwartaalwinst klopt vlot de analistenverwachting.

  JPMorgan kon profiteren van de lagere Amerikaanse bedrijfsbelasting die het resultaat voor 768 miljoen dollar heeft opgestuwd.

 • TKH verkoopt meerderheid industriële connectivity-activiteiten

  In het kader van het 'Simplify and Accelerate' programma dat in juni werd aangekondigd, heeft het Nederlandse TKH de meerderheid van zijn industriële connectivity-activiteiten verkocht. 

  Het technologiebedrijf - dat ooit 'Twentsche Kabelfabriek' heette - verkocht de activiteiten aan het Nederlandse private equity-bedrijf Torqx Capital Partners voor 113 miljoen euro. TKH verwacht een boekwinst van tenminste 30 miljoen euro te maken op de transactie. 

  De afgestoten onderdelen gaan op in de joint venture Cable Connectivity Group. 

  De techspeler verlaat de activiteiten nog niet helemaal, want het investeerde tegelijk 17 miljoen in de nieuw opgerichte entiteit om een belang van 44 procent te krijgen.

  Het aandeel klimt met 0,9 procent.

 • Griekenland geeft nieuwe schulden uit

  Amper 9 dagen na de verkiezingen, plant de nieuwe regering van Grieks premier Kyriakos Mitsotakis een schulduitgifte. Dat melden onder meer de Financial Times en Bloomberg. Griekenland wil naar schatting 2,5 miljard euro ophalen via de plaatsing van een staatsobligatie met een looptijd van 7 jaar. Het zou daarop een rente bieden van 1,9 procent. Dat is naar Griekse maatstaven een bodemrente.

  De schulduitgifte is pas de derde sinds het land niet meer onder curatele staat van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

  ©AFP

 • Schots frisdrankicoon wankelt

  Minder goed dan Burberry vergaat het in Londen AG Barr , dat zowat een kwart van zijn waarde verliest. De producent van de in Schotland alomtegenwoordig oranje frisdrank Irn-Bru waarschuwde in een update dat de winst dit boekjaar zo'n vijfde zal dalen. 

  De reden is dubbel: de eerste is de suikertaks die de Britse regering invoerde. Maar de andere is het meest typisch Brits van alle onderwerpen: het weer. Terwijl Schotland en het noorden van Engeland - de traditionele afzetmarkt voor Irn-Bru - vorig jaar van een ongewoon lange en hete zomer genoten, is het nu weer 'business as usual' met geregelde Atlantische plensbuien. En dus grijpen Schotten minder naar 'hun' oranje drankje om de dorst te lessen. 

  Een verregende Royal Ascot paardenrace in juni. Het meer 'klassieke' Britse zomerweer speelt frisdrankproducent AG Barr parten. ©Photo News

 • Problemen met Boeing 737 MAX hinderen Ryanair

  De Ierse budgetmaatschappij verlaagt haar raming voor het aantal passagiers dat ze in de zomer van 2020 hoopt te vervoeren. Ze denkt 5 miljoen passagiers minder te vervoeren dan aanvankelijk geraamd.

  Ryanair vreest dat de levering van nieuwe Boeings 737 MAX vertraging oploopt door de aanhoudende problemen met het toestel. Het bedrijf verwacht wel dat nog dit jaar weer met het toestel mag worden gevlogen.

  Het aandeel Ryanair gaat niettemin hoger. Volgens traders ziet de markt ook een positieve kant aan de hele zaak. De problemen met de B737 MAX zouden tegen volgende zomer deels de overcapaciteit in de luchtvaart tenietdoen.

  Ook andere luchtvaartaandelen zitten in de lift: Air France-KLM , Lufthansa , IAG en EasyJet .

 • Beleggers somberder over Duitse economie

  Het pessimisme van beleggers over de vooruitzichten voor de Duitse economie is in juli toegenomen. De indicator van het onderzoeksinstituut ZEW daalde naar -24,5 punten, tegenover -21,1 punten in juni. Economen hadden een kleinere daling naar -22 punten voorspeld. Een negatieve score betekent dat het aantal beleggers en analisten dat een verslechtering van de Duitse economie verwacht groter is dan het aantal dat een verbetering verwacht.

 • Palmoliebeurs in Singapore loopt gesmeerd

  De gloednieuwe palmoliebeurs in Singapore draait beter dan analisten eerder hadden verwacht. Dat meldt het persbureau Bloomberg.

  In de drie maanden dat de beurs bestaat was het dagelijkse verhandelde volume voor contracten van 10 ton op de meeste dagen hoger dan 20.000. Op 24 mei werd er een piek bereikt van 34.575 contracten. Dit is nog steeds een stuk minder dan de leidende palmoliebeurs in Kuala Lumpur die dagelijks meer dan 40.000 contracten van 25 ton verhandelt. 

  Met de opkomende concurrerende beurs probeert Kuala Lumpur zijn positie te behouden door nieuwe producten te introduceren, zoals een contract van volledig duurzaam geproduceerde palmolie. 

  De prijs voor de levering van een ton palmolie stijgt dinsdag met 0,3 procent naar 479 dollar op de palmoliebeurs van Singapore.

 • Renault verkoopt 6,7 procent minder wagens

  In de eerste zes maanden van het jaar heeft de groep Renault wereldwijd 6,7 procent minder voertuigen verkocht. De daling is iets kleiner dan de krimp van de wereldmarkt, die 7,1 procent bedroeg. De Franse groep behield naar eigen zeggen haar marktaandeel van 4,4 procent.

  In Europa bleef de verkoop stabiel terwijl de markt met 2,5 procent kromp. Elders in de wereld volgde de verkoop de sterk dalende trend.

  Het hoofdmerk Renault (-11,5%) kreeg klappen, maar Dacia (+4,5%) en Lada (+6,8%) boden tegengewicht.

  De verkoop van elektrische voertuigen zat sterk in de lift (+42,9%), maar blijft beperkt tot 30.600 wagens op een totaal van 1,94 miljoen.

 • ABN Amro verlaagt koersdoel Fagron

  Eric Wilmer van ABN Amro laat zijn koersdoel voor Fagron zakken van 18 tot 17,50 euro. Zijn rating blijft 'kopen'. De analist denkt dat de ruime winstmarge (de verhouding tussen rebitda en omzet) voor Noord- en Latijns-Amerika tussen 2019 en 2021 ongeveer stabiel zal blijven. Hij heeft ook de impact van de schikking die Fagron met het Amerikaans gerecht heeft getroffen, verwerkt in zijn ramingen.

 • Degroof Petercam knipt advies Intervest bij

  Intervest  heeft er dankzij de zoektocht van beleggers naar de resterende eilandjes rendement een opmerkelijke rally op zitten dit jaar, net als zowat alle Belgische vastgoedgroepen met hun stevig en voorspelbaar dividend: het aandeel won tot nog toe dit jaar 30 procent, na een verschroeiende eerste jaarhelft

  Degroof Petercam vindt de rally stilaan welletjes en knipt het koersdoel bij van gewoon 'kopen' tot 'bijkopen', het koersdoel blijft 28 euro. 'Tegen een premie van 30 procent op de intrinsieke waarde per aandeel noteert het aandeel nog altijd goedkoop dan de Belgische pure logistieke spelers WDP en Montea, maar in lijn met de waardering van wat al lang onze favorieten zijn: VIB Vermögen en Argan', merkt analist Herman van der Loos op. Hij voegt er ook aan toe dat een opvolger vinden voor de langdiendende CEO Jean-Paul Sols, die eind 2019 na 13 jaar vertrekt, niet evident belooft te worden. 

 • Nieuwe ontwerper maakt Burberry hipper

  Tijdens het eerste kwartaal van het boekjaar 2019/20 zag Burberry  bij een constant aantal winkels de verkoop met 4 procent stijgen. Dat is dubbel zoveel als analisten hadden verwacht (+2%) en een forse verbetering tegenover het laatste kwartaal van 2018/19 (+1%).

  De collecties van de Britse modegroep kenden meer succes en dat heeft alles te maken met de Italiaanse ontwerper Riccardo Tisci die Burberry heeft aangetrokken. Tisci kwam over van concurrent Givenchy. De verkopen van kledij die door Tisci was getekend, groeiden met 10 procent en meer. Onder meer in China liep de verkoop goed, ondanks de tragere economische groei in de Volksrepubliek.

  Tisci maakte het merkteken van Burberry meer zichtbaar. De nieuwe look werd al snel gedragen door popsterren Rihanna en Madonna en door het Russische model Irina Shayk.

  Burberry bevestigt de prognose over het lopende boekjaar een stabiele omzet en operationele winstmarge te realiseren bij constante wisselkoersen.

  De Britse actrice Lily James in een creatie van Riccardo Tisci ©Photo News

 • Kleine openingsverliezen in Europa

  De Euro Stoxx 50 opent 0,1 procent lager, de Bel20 blijft vlak. Crescent gaat 7,8 procent hoger, Mithra wint 4 procent.

 • Wat brengt het Amerikaanse resultatenseizoen?

  Analisten verwachten dat de Amerikaanse bedrijven opnieuw met lagere resultaten voor de dag zullen komen.

 • Lagere beurzenstart op komst

  De Europese beurzen zullen lager van start gaan, geven de futures aan. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 0,2 procent in de min.

  Het interieur van het beursgebouw in Frankfurt ©REUTERS

 • LVMH strikt Stella McCartney

  Modeontwerper Stella McCartney brak vorig jaar met Kering – ze kocht het 50 procent-belang van Kering terug – en gaat nu een samenwerking aan met concurrent LVMH . De Franse luxewarengroep verwerft een belang in het modehuis van Stella McCartney, maar laatstgenoemde behoudt wel de meerderheid. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

  Door Stella McCartney, dochter van ex-Beatle Paul McCartney, binnen te halen wil LVMH zijn modeproducten een duurzamer en ethischer karakter geven. Stella McCartney weert dierlijk leder, pioneert met lijmloze sneakers en promoot ook hergebruik van kleding. Volgens LVMH-topman Bernard Arnault gaat ze het hele concern adviseren om meer duurzame mode te produceren.

  Gekende modemerken van LVMH zijn onder meer Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy, Kenzo en Loewe.

  Stella McCartney na de voorstelling van haar herfst/wintercollectie in Parijs in maart jl. ©REUTERS

 • EU maakt zich op voor Amerikaanse importheffingen

  De Europese Unie gaat ervan uit dat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) de Verenigde Staten groen licht zal geven om importheffingen in te stellen op Europese producten ter waarde van 5 tot 7 miljard dollar. Het gaat om compensatie voor de subsidies die de Europese vliegtuigbouwer Airbus krijgt. Over de subsidiëring van Airbus en Boeing ruziën de EU en de VS al 14 jaar lang.

  De Amerikaanse heffingen zouden gelden voor helikopters en vliegtuigonderdelen, maar ook voor meer dagdagelijkse producten als kaas, olijven en pasta. Ook whisky zit in het pakket.

  Een uitspraak van de WTO wordt deze zomer verwacht.

  Een Airbus A350-1000 maakt een demonstratievlucht tijdens het recente luchtvaartsalon van Le Bourget. ©Photo News

 • Mithra benoemt nieuwe 'chief scientific officer'

  Het Luikse farmabedrijf Mithra heeft zijn management versterkt met de benoeming van een nieuwe 'chief scientific officer'. Graham Dixon vervangt in die functie Valérie Gordenne, die als consultant in dienst blijft. Dixon werkt al 27 jaar in de internationale farma-industrie, onder meer bij AstraZeneca, Entomed en Galapagos, en heeft een ruime onderzoekservaring in tal van therapeutische domeinen.

  Een tweede functie die Mithra invult, is die van 'plant manager' van de Mithra CDMO. Het gespecialiseerde productie- en onderzoekscentrum in Flémalle wordt voortaan geleid door Renaat Baes, die 20 jaar ervaring met productie en logistiek in de farmasector heeft. Sinds begin dit jaar is het aantal werknemers in de Mithra CDMA met 30 procent gegroeid, van 190 tot 250.

  In hetzelfde persbericht laat het bedrijf van François Fornieri ook weten klaar te staan om de fase 3-onderzoeken met Donesta en PeriNesta te beginnen. Mithra ligt iets voor op de planning en wacht nu op groen licht van de bevoegde instanties. Donesta is een middel tegen opvliegers tijdens de menopauze, PeriNesta is een combinatie van een anticonceptiepil en een symptoombestrijdend middel voor vrouwen die net voor de menopauze staan. 

  Fornieri bevestigt ook dat de aanvragen om de anticonceptiepill Estelle in de VS en de EU op de markt te brengen eind dit jaar worden ingediend.

 • Venezuela verkoopt opnieuw ton goud

  Het regime van Nicolas Maduro heeft vrijdag bijna 1 ton goud verkocht uit de Venezolaanse goudvoorraad, wat ongeveer 40 miljoen dollar opbracht. De goudreserves van het Zuid-Amerikaanse land zijn nu geslonken tot 8,1 miljard dollar in waarde, vernam Bloomberg. Dat is het laagste peil in bijna drie decennia.

  Maduro verkocht het goud aan bedrijven in de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije. Sinds begin april heeft hij al circa 24 ton goud van de hand gedaan. De opbrengst gebruikt hij om zich te verzekeren van de steun van het leger.

 • Tweede Osram-jager haakt af

  Osram Licht zorgde maandagavond voor een verrassing door aan te kondigen dat nog een tweede partij interesse had betoond om de Duitse verlichtingsspecialist over te nemen. Het gaat om de Oostenrijkse sensorenfabrikant AMS. Osram werd naar eigen zeggen benaderd met een niet-bindend bod van 38,50 euro per aandeel of ongeveer 3,7 miljard euro.

  Eerder deze maand stemde Osram in met een overnamebod van 35 euro per aandeel of 3,4 miljard euro in totaal van de private equity-spelers Bain Capital en Carlyle Group.

  Tot een biedstrijd zal het evenwel niet komen. AMS liet weten dat het de gesprekken over een eventuele overname van Osram stopzet. Het bedrijf ‘ziet onvoldoende basis om de discussies voort te zetten’.

  Osram zelf had de kans op een deal met AMS ‘vrij laag’ ingeschat. Het bedrijf met hoofdzetel in München had twijfels bij de manier waarop AMS de transactie zou financieren, vernam Bloomberg uit goede bron.

 • Drie Amerikaanse banken rapporteren

  Voor de openingsbel op Wall Street komen JPMorgan Chase, Goldman Sachs en Wells Fargo met tweedekwartaalresultaten. Ook farmareus Johnson & Johnson opent de boeken. De resultaten zijn een lakmoesproef voor de markten, meent collega Bas van der Hout.

 • Uitkijken naar resultaten en Amerikaanse data

  Goedemorgen! De Amerikaanse beurzen sloten maandag met heel lichte winstcijfers. Citigroup blies het resultatenseizoen op gang met een gemengd rapport: een iets hogere winst dan verwacht maar een zwakke prestatie van de tradingactiviteiten.

  Ook de Aziatische beurzen doen voorzichtig aan bij een vrij dunne handel. Beleggers houden zich gedeisd nu Amerikaanse bedrijven hun kwartaalrapporten presenteren. Ze kijken vandaag ook uit naar de Amerikaanse industriële productie en kleinhandelscijfers.

  Het meest beweging is er in Tokio. Die beurs was maandag gesloten en kleurt rood. De Nikkei 225 verliest 0,7 procent.

  Een Japanner in pak bekijkt een koersenbord van beurs van Tokio. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud