1. Markten Live
 2. Live blog
live

AB InBev duwt Bel20 stevig in het rood

De Europese beurzen gingen temidden de zorgen over de groeimarktcrisis voor de vierde keer in vijf dagen in het rood. AB InBev zakte naar het laagste peil in meer dan vier jaar, Kiadis vertaalde een koopadvies in een tijgersprong.
 • Bel20 voor vierde keer in vijf dagen onderuit

  De slotbel: door de escalerende crisis in veel groeimarkten dook de Bel20 net als de Europese collega's voor de vierde keer in vijf dagen in het rood: minus 0,9 procent naar 3.671 punten. Dit vooral onder druk van zwaargewicht AB InBev . De biergigant wordt door de groeimarktcrisis midscheeps getroffen en noteert nu op het laagste peil sinds mei 2014.

  We zijn er uiteraard morgen in alle vroegte terug met een verse liveblog over een ongetwijfeld weer boeiende beursdag. Tot dan!

 • Exit LNG-topman haalt Exmar onderuit

  In de aanloop naar de halfjaarcijfers - donderdag nabeurs - duikt Exmar 6,8 procent lager naar 5,49 euro. Beleggers reageren verschrikt op het bericht dat de topman van lng-tak de aardgasrederij heeft verlaten

  Bart Lavent was sinds 2006 verantwoordelijk voor de lng-activiteit. Lavent was samen met CEO Nicolas Saverys al jaren op zoek naar een huurder voor de werkloze mastodont Caribbean FLNG, een drijvende lng-fabriek. Die Caribbean is al een hele tijd een molensteen rond de nek van de met schulden overladen groep. De exit van de topman lijkt dan ook niet meteen goed nieuws voor de zoektocht naar een job voor de Caribbean. 

 • BioMerieux scoort in Parijs

  Op de Parijse beurs trekt BioMérieux een spurtje van 5,7 procent naar 58,50 euro. De Franse specialist in de diagnose van kanker en infectieziektes kwam met beter dan verhoopte halfjaarcijfers en verhoogt de jaarprognose voor heel het boekjaar. BioMerieux rekent nu op een organische omzetgroei van 9,5 procent, in plaats van 8 à 9 procent. 

  Die beter dan verwachte verkopen sijpelen lager op de resultatenrekening door. De biotechgroep rekent nu op 340 à 350 miljoen euro bedrijfswinst, een stijging tegenover de 335 miljoen euro over boekjaar 2017. Bij de publicatie van de jaarcijfers over 2017 lag de lat op 325 à 345 miljoen. Ongeveer een stabilisatie tegenover 2017 dus en die voorzichtige prognoses - onder meer als gevolg de dure euro - hadden de beurskoers onder druk gezet. 

  De remonte van BioMerieux is goed nieuws voor Sofina . De holding beleeft sowieso een uitstekende zomer, nadat ze in de tweede nieuwsbrief uit haar geschiedenis duidelijk aangaf dat 2018 een boerenjaar wordt

  Sofina controleert 2,1 procent van de Franse groep. BioMerieux vertegenwoordigt zo volgens het jongste - vers van de pers ! - holdingoverzicht van KBC Securities 3 procent van de portefeuille van de Boël-holding. Daarmee is het aandeel de op vier na belangrijkste beursgenoteerde participatie, na Danone, Colruyt,Orpéa en SES. 

 • Bitcoin onderuit

  De prijs van bitcoin valt 5 procent tot onder 7.000 dollar. Aanleiding is een mediabericht over Goldman Sachs dat zijn plannen om een tradingdesk in cryptomunten op te richten, zou schrappen. Goldman Sachs wil het bericht niet bevestigen, en herhaalt dat het zo'n tradingdesk bestudeert.

 • Spadel bruist niet meer

  Tijdens de tweede fixing was er geen herstel voor het aandeel Spadel : na de waarschuwing voor een prijzenoorlog zakt het aandeel van de mineraalwaterproducent vandaag 9,4 procent naar 212 euro. 

 • Nike krabbelt overeind, ondanks tweet van Donald

  Na de koersdaling van gisteren - in reactie op de controversie rond Colin Kaepernick - herstelt het aandeel Nike vandaag op Wall Street. De sportartikelenfabrikant noteert trouwens dicht tegen een recordhoogte, ook al tweette de Amerikaanse president Trump dat het aandeel 'vermorzeld' wordt door anti-Nike-campagnes. 

 • Nasdaq duikt in het rood

  De wetten van de zwaartekracht blijken dan toch - even - ook even voor Nasdaq te gelden. Onder druk van de tot voor kort hoogvliegende giganten Apple en Amazon zakt Nasdaq intussen zo'n 1 procent. 

 • Brexitrapport jaagt pond hoger

  Het Brits pond veert na een beroerde zomer tegenover dollar en euro ruim 1 procent op, dankzij een bericht op Bloomberg. Het persbureau meldt dat Londen en Berlijn enkele cruciale eisen hebben laten varen bij de onderhandelingen over de brexit, wacht potentieel het pad effent naar een vrij vaag 'akkoord' over de echtscheiding tussen het VK en de 27 overige EU-leden.

  Dat zou uiteraard belangrijke vragen gewoon naar de toekomst opschuiven, maar zou tenminste vermijden dat er op de dag dat het VK uit de EU tuimelt, op 29 maart, geen enkel akkoord voorhanden is. 

 • Tegoeden spaarboekjes op recordhoogte

  De inlagen op gereglementeerde spaarboekjes zijn in juli met 406 miljoen euro gestegen naar een recordhoogte van 266,2 miljard. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De spaartegoeden groeiden dit jaar al met 6 miljard euro, hoewel de spaarrente historisch laag is. De meeste banken bieden alleen de wettelijke minimumrente van 0,11 procent inclusief getrouwheidspremie.

 • Wall Street houdt eens te meer het hoofd koel

  Same old, same old. Terwijl de Europese beurzen nog maar eens in het rood noteren, beperkt Wall Street de schade. De Dow Jones gaat een minieme 0,1 procent lager naar 25.927 punten. 

  ©AFP

 • AB InBev glijdt naar laagste peil in vier jaar weg

  Het aandeel van de biergigant staat met een verse tuimelperte van 2,5 procent nu op het laagste peil sinds mei 2014. U leest er via deze link meer over het hoe en waarom. 

 • Amerikaans handelstekort diept flink uit

  Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans is in juli met 4,3 miljard uitgediept tot 50,1 miljard dollar. Het is de grootste maandelijkse stijging sinds 2015.

  De export daalde met 2,1 miljard tot 211,1 miljard dollar. De import 2,2 miljard aandikte tot 261,2 miljard dollar.

  Belastingenverlagingen en hogere federale uitgaven deden de binnenlandse vraag stijgen, terwijl de export werd gefnuikt door afkoelende economieën in het buitenland.

 • Goldman Sachs dumpt bitcoin-plannen, bitcoin

  De bitcoin zakt 5 procent tot onder 7.000 dollar.

 • Europese verliezen lopen terug

  Brussel verliest nog een half procent, de Europese aandelen 0,6 procent. Eerder op de dag was dat nog 1 procent.

  De Amerikaanse futures staan 0,3 procent lager.

 • Europese bedrijfsleiders vrezen impact handelsoorlog

  De PMI-index voor de bedrijfsactiviteit in de eurozone steeg in augustus licht van 54,3 tot 54,5 - in lijn met de eerste raming van 54,4.

  De bedrijven ondervinden voorlopig dus weinig last van de protectionistische koers die Donald Trump voert.

  De Europese bedrijfsleiders vrezen op termijn echter wel een impact. De index die het optimisme meet zakte immers van 63,1 tot 61,6, het laagste peil in bijna twee jaar.

  Trump zou China morgen al nieuwe importtaksen opleggen, na de eerdere tarieven op 50 miljard dollar aan Chinese export.

 • Vertragende dienstenbedrijven nekken Chinese beurs

  De Chinese aandelen verloren woensdag gemiddeld 1,7 procent.

  De PMI-index gaf aan dat de Chinese dienstenbedrijven tegen het traagste tempo groeien in tien maanden.

 • Deutsche Bank herhaalt koopadvies voor ING

  ING  zakt 0,9 procent en doet daarmee slechter dan zijn Europese sectorgenoten (-0,3%). Gisteren ging er ook al 1,2 procent van de koers af. Toen raakte bekend dat de bank 775 miljoen betaalt om niet vervolgd te worden voor vier witwaszaken.

  Volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft die megaschikking geen invloed op de kredietwaardigheid van de groep. ING kreeg voorts bevestiging dat de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) geen actie onderneemt in de witwaszaak.

  De analisten van Deutsche Bank handhaven hun koopadvies en koersdoel van 17 euro. Ze zijn blij dat de bank van z'n enige rechtszaak verlost is. 'De betaling heeft een impact op de kernkapitaalratio's, maar ING blijft ruim boven de regulatoire vereisten en de bank heeft zijn progressieve dividendbeleid bevestigd.'

 • Spadel duikt 6 procent lager

  Boosdoener is de prijzenoorlog waar de water- en frisdrankenproducent last van heeft.

  Klik hier voor de volledige tekst en uitleg.

 • Overzicht Brusselse beurs

  ... kan u hier lezen.

 • Lager koersdoel voor Quest for Growth

  Voorlopig heeft het aandeel daar geen last van.

 • Europese beurzen diepen verliezen uit

  Voor de vierde dag in vijf beursdagen verliezen de Europese beurzen flink terrein. Is de najaarscorrectie begonnen?

  Brussel laat 0,8 procent liggen, de Stoxx 600 gaat 0,7 procent lager. Zorgen over de crises in groeilanden als Argentinië, Turkije en Zuid-Afrika leiden al enkele dagen tot de negatieve beursstemming.

 • Activist laat Telenet niet los

  Lucerne, de ontevreden minderheidsaandeelhouder (3%) van Telenet , wil twee agendapunten toevoegen aan de buitengewone algemene vergadering (BAV) over het superdividend van 5,20 euro per aandeel, goed voor een bedrag van 600 miljoen euro.

  Vooreerst eist Telenets luis in de pels dat er een recurrent dividendbeleid komt. Daarnaast vraagt het hefboomfonds de auditeur het beslissingsproces van de raad van bestuur te onderzoeken. Lucerne verweet in het verleden dat de bestuurders de handpop zijn van Liberty Global, de Amerikaanse moeder van Telenet.

  De BAV vindt plaats op 26 september.

 • Bayer meer dan 3 procent onderuit

  Waarom? Daarom: teleurstellende winstprognose voor dit boekjaar.

 • Kiadis in trek na flink hoger koersdoel

  Het Nederlandse farma-aandeel schiet 5 procent omhoog op de Brusselse beurs.

  Kiadis doet onderzoek om familieleden van leukemiepatiënten vlotter te kunnen inzetten als stamceldonor.

 • Brusselse beurs opent 0,4 procent lager

  Ook de andere Europese beurzen verliezen 0,3 procent.

 • Prijzenoorlog weegt op Spadel

  De Belgische beursgenoteerde waterbottelaar zag zijn bedrijfswinst in de eerst helft van 2018 met 15,6 procent dalen naar 17,8 miljoen euro. Zonder de recent overgenomen Bulgaarse activiteiten bedroeg de daling zelfs meer dan een vierde.

  De reden voor de daling zijn stijgende grondstofkosten, maar vooral de druk van supermarktketens om de prijzen te verlagen. Dat effect zal ook in de tweede helft van het jaar spelen, zegt Spadel . ‘De commerciële omgeving is alsmaar competitiever en wordt gekenmerkt door een sterke promotionele druk en een prijzenoorlog in de sector van de grootdistributie.’

  Het bedrijf verwacht in de twee jaarhelft niettemin een hogere winst dan in het eerste semester, dankzij de prachtzomer. Over heel het jaar zal er winstgroei zijn tegenover vorig jaar.

  Spadels aandeel noteert tegen 36 keer de nettowinst over 2017.

 • Naar licht lagere opening in Europa

  De futures op de Euro Stoxx 50 en nationale indexen zakken zowat 0,2 procent. Gisteren verloor de Stoxx 50 1 procent.

 • Bayer stelt teleur

  De chemiereus zag zijn nettowinst in het tweede kwartaal bijna 35 procent zakken tot 799 miljoen euro. De omzet zat daartegen nagenoeg 9 procent in de lift tot 9,4 miljard euro.

  De stijging van de bruto bedrijfswinst (ebitda) met 3,9 procent bleef licht onder de verwachtingen.

  Het is Bayers eerste resultatenrapport sinds de 63 miljard dollar overname van de Amerikaanse agrogigant Monsanto en de verkoop van dochter Covestro om die acquisitie te helpen financieren.

  Voor het eerst sinds die grote transactie geeft de groep een winstprognose, en die valt tegen: 5,70 à 5,90 euro tegen een consensus van 6,22 euro.

 • Handelszorgen wegen op Aziatische beurzen

  De beurs van Hongkong is de grootste daler met 1,9 procent verlies. De Japanse Nikkei-index zakt 0,3 procent en de aandelen in China laten gemiddeld 0,9 procent liggen. Seoel zakt 1 procent.

  De Indonesische beurs (Jakarta) kreeg een tik van 3,3 procent. De munt van het land, de roepia, staat onder druk door de turbulentie in de groeimarkten.

 • Deutsche Bank valt uit Euro Stoxx 50

  Duitslands grootste bank verdwijnt op 24 september uit de pan-Europese index van de vijftig grootste Europese bedrijven.

  Sinds zijn piek in 2007 verloor het bankaandeel zowat 90 procent. Dit jaar zakte Deutsche Bank 37 procent.

  Na een reeks schandalen en miljardenboetes heeft de bank nooit het vertrouwen kunnen herstellen. De jongste drie jaar was Deutsche Bank verlieslatend en de analisten twijfelen aan het jongste reddingsplan van CEO Christian Sewing.

  Een zitje in de sterindexen is heel belangrijk aangezien zowat 30 procent van de op Europa gerichte aandelenfondsen - goed voor een totaal vermogen van meer dan 40 miljard euro - die indexen spiegelen in hun beleggingen. Om die reden worden ze passieve beleggingsfondsen genoemd.

  Sector- en landgenoot Commerzbank dreigt vanavond uit de DAX te tuimelen. Dat is de nationale sterindex van de beurs van Frankfurt.

 • Als de dominostenen beginnen te vallen...

  De Duitse banken zijn via hun investeringen in Spaanse banken flink blootgesteld aan de crisis in Argentinië en Turkije.

 • VGP spijst oorlogskas

  De logistieke vastgoedspeler  haalt met een obligatie-uitgifte 175 tot 225 miljoen euro op. De vervaldatum van de obligaties is 19 maart 2026.

  De vaste rente van de obligaties bedraagt 3,50 procent bruto per jaar, het nettorendement 2,304 procent.

  De obligaties worden uitgegeven in coupures van 1.000 euro. Aan de retail beleggers wordt een plaatsingscommissie van 1 procent per coupure aangerekend.

  De intekenperiode loopt van 7 tot en met 12 september, onder voorbehoud van een vervroegde afsluiting.

  VGP zal een deel van het opgehaalde geld gebruiken om 75 miljoen euro schulden terug te betalen. De rest wordt gebruikt voor de aankoop van ontwikkelingsgrond op bestaande en nieuwe markten, met name in Nederland en Italië (80 miljoen euro) en om de ontwikkeling van nieuwe projecten op ontwikkelingsgronden verder te financieren (68,1 miljoen euro). Dat laatste zal binnen het jaar tot anderhalf jaar gebeuren.

 • Goedemorgen!

  De specialist in zorgvastgoed Aedifica presenteert vandaag haar jaarcijfers. Daar is het vooral uitkijken of het management met een woord rept over een nakende kapitaalverhoging. Aedifica ging in de eerste helft van het boekjaar voor 478 miljoen euro nieuwe projecten aan, vooral in Nederland en Duitsland.

  Daarmee steeg de schuldgraad naar 45 procent. CEO Stefaan Gielens verwacht dat die in de herfst stijgt naar 50 procent. Een kapitaalronde dringt zich dan op. Aedifica legt zichzelf immers een limiet op van 50 à 55 procent. We zullen ook te weten komen of het beloofde dividend van 2,5 euro per aandeel (+11% op jaarbasis) er komt.

  We kijken ook uit naar de het persbericht van Econocom. Begin juli stuurde de groep een winstalarm uit. De informaticagroep schroefde de winstverwachtingen voor 2018 drastisch terug. Het aandeel kreeg toen de grootste klap ooit. De omzetupdate enkele weken later kondigde een aankoopprogramma van 30 miljoen euro aan. Dat kon niet verhinderen dat het aandeel sinds begin dit jaar 46,8 procent van haar waarde verloor.

  Ruben Devos, analist bij KBC Securities, raakte niet veel wijzer van de trading update. Het is niet duidelijk wat er precies aan de hand is in de leasingtak. Hij weet ook niet hoeveel marge er op de prognose van een recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) van 120 miljoen euro zit. Mogelijk komt er vandaag meer duidelijkheid.

  Een trader in Brussel. ©Lieven Van Assche

Meer uit Markten Live

Tijd Connect