1. Markten Live
 2. Live blog

Wall Street sluit in het groen

De Amerikaanse beurzen sloten hoger. Dankzij de biergigant AB InBev kon de Bel20 het hoofd boven water houden, in tegenstelling tot veel andere Europese beurzen.
 • Wall Street sluit in het groen

  De Amerikaanse beurzen zijn gesloten met winst. De Dow Jones won 0,9 procent tot een nieuw record, de S&P500 klom 0,8 procent en de Nasdaq won 0,4 procent. 

  Hier leest u onze samenvatting van Wall Street!

 • GBL bouwt belang LafargeHolcim verder af

  De holding GBL heeft in het eerste kwartaal voor 1,4 miljard euro middelen geroteerd van traditionele bedrijven naar groeibedrijven. De holding verkocht daarbij voor meer dan een half miljard euro aandelen van de Franse cement- en bouwmaterialengroep LafargeHolcim.

  De investeringsmaatschappij van de families Frère en Desmarais klokte het eerste kwartaal af met een intrinsieke waarde van 130,70 euro per aandeel. Dat is 32,9 procent meer dan  vorig jaar, maar slechts 2,9 procent meer dan eind 2020.

 • Een versnelling terug

  Wij schakelen nu even een versnelling terug, maar blijven letten op nieuws vanuit New York. Uiteraard zijn we om 22.00 zeker terug om het slot van Wall Street op deze blog te zetten!

 • Morgen: Aperam

  Morgen komt inoxproducent Aperam om 7.00 uur met cijfers over het eerste kwartaal. Als we kijken naar de topcijfers van staalproducent ArcelorMittal (zie post 10u51) - het beste kwartaal in een decennium - dan mogen we morgen vuurwerk verwachten. 

  Analisten voorzien alvast een omzet van 1,17 miljard euro. De brutobedrijfswinst zou uitkomen op 136,7 miljoen euro. 

 • Quest for Growth ziet intrinsieke waarde stijgen

  De privak Quest for Growth meldt nog even dat de intrinsieke waarde eind april gestegen is van 9,88 (eind maart) naar 10,09 euro. Eind april noteerde het aandeel aan 7,84 euro, waardoor de korting 22,3 procent bedroeg. 

 • Brederode optimistisch over verder verloop van het jaar

  Brederode heeft naar eigen zeggen goed geprofiteerd van de heropening van de wereldeconomie in het eerste kwartaal. De intrinsieke waarde per aandeel kwam eind maart uit op 97,29 euro, tegenover 91,19 euro eind december. Dat is een stijging met 6,7 procent, leert een trading update.

  De holding van de familie van der Mersch belegt zowel in aandelen als in private equity (niet-genoteerde aandelen) via fondsen. De nieuwe intrinsieke waarde houdt rekening met de beurskoersen van eind maart en met de private equity waardering van eind december. Private equity – onder meer via fondsen van Bain, Carlyle en Apollo – vertegenwoordigde eind maart een bedrag van 1,66 miljard euro, of een gewicht van 60 procent in de portefeuille. Brederode voerde in het eerste kwartaal in de beursgenoteerde portefeuille geen enkele wijziging door. Het rendement lag na drie maanden op 8,5 procent.

  Brederode belegt in de sectoren tech (Alphabet, Intel, Prosus), holdings (Sofina, Brederode), energie (Iberdrola, Enel, Shell, Toal), verbruiksgoederen (Unilever, Nestlé) en farma (Novartis, Sanofi). Brederode had eind maart voor 57 miljoen euro schulden, of amper 2 procent van het eigen vermogen van 2,85 miljard euro.

  De holding zegt optimistisch te zijn over het resultaat in 2021, ‘met dank aan de massale steunmaatregelen in de VS en Europa’.

 • Cofinimmo bevestigt overnames in Spanje en Italië

  In maart meldden wij dat de vastgoedspeler Cofinimmo een deal had gesloten voor overnames in Spanje en Italië voor een bedrag van meer dan 300 miljoen euro. Nu bevestigt het bedrijf deze overname in een persbericht.

  Het gaat uiteindelijk om de overname van 24 verzorgtehuizen (18 in Spanje, 6 in Italië) voor een bedrag van 340 miljoen euro (190 miljoen voor Italië en 150 miljoen voor Spanje). Het brutorendement zou boven de 5 procent liggen.

 • Bel20 sluit met winst

  De Brusselse graadmeter sloot met een winst van 0,1 procent af op 4.018 punten. De hoogvliegers waren AB InBev , Aperam en Solvay . De laagvliegers waren dan weer Melexis , Galapagos en Argenx

  De Europese beurzen verloren 0,2 procent.

 • Fastly keldert kwart lager

  Het cloudsoftwarebedrijf Fastly keldert met 23 procent nadat het zijn vooruitzichten heeft verlaagd voor het tweede kwartaal en het volledige jaar. Tegelijk meldde het bedrijf bij de kwartaalresultaten nabeurs dat de financiële topman vertrekt. 

  De omzet in het eerste kwartaal steeg met 34,9 procent naar 85 miljoen dollar, terwijl analisten rekenden op 84 miljoen. Maar voor het tweede kwartaal verlaagde het bedrijf zijn omzetprognose tot tussen 84 en 87 miljoen dollar, terwijl analisten uitgingen van 91,7 miljoen. Daarnaast verwacht het een verlies per aandeel tussen 16 en 19 dollarcent terwijl analisten een verlies van 9 dollarcent voorspelden. 

  Voor het volledige jaar verwacht de onderneming een omzet tussen 380 en 390 miljoen dollar en een winst per aandeel tussen 35 en 44 dollarcent. Beleggers maken zich nu zorgen over het groeipad van de onderneming.

 • Nasdaq zakt voor zesde dag op rij

  Oké, het verlies van vandaag is met 0,7 procent niet ernstig te noemen, maar het is al wel de zesde handelsdag op rij dat de techindex Nasdaq daalt. Vanaf zijn top op 26 april is de graadmeter al 4,7 procent gezakt, terwijl de Dow Jones  op een record staat. 

  Daarmee houdt de sectorrotatie aan. Daarbij verruilen beleggers techaandelen voor aandelen van de oude economie om voluit te profiteren van de economische heropeningboom die verwacht wordt. 

 • Vaccinaandelen verder afgestraft

  Woensdag kregen de vaccinaandelen al klappen op Wall Street nadat de VS hadden gemeld dat ze een tijdelijke patentenban voor coronavaccins zullen steunen bij de Wereldhandelsorganisatie (WHO). Vandaag volgt een tweede afstraffing. Moderna zakt 10 procent, BioNTech verliest nog eens 9 procent (Amerikaanse notering) en ook Pfizer moet 3 procent inleveren. 

  Lees hier meer over het effect op de vaccinaandelen.

 • Uber fors lager bij opening

  Het taxi-aandeel Uber gaat meer dan 5 procent lager bij de opening. Zoals eerder gezegd (zie post 13u17) kwam het bedrijf woensdag nabeurs met kwartaalcijfers. Vooral de omzet en het aantal taxiboekingen vielen tegen.

  Een call met analisten maakte het er niet beter op. Daarin zei Uber dat het extra geld moet uittrekken om chauffeurs weer op de baan te krijgen. Die zijn daar niet zo happig op door het risico op een covidbesmetting. Dat betekent dat de 'take rate', het percentage dat Uber als fee pakt op taxiritjes, zal dalen. 

 • Wall Street start in het groen

  De Amerikaanse beurzen starten gemengd. De Dow Jones stijgt 0,2 procent, de S&P500 veert 0,1 procent op en de Nasdaq zakt 0,2 procent. De beurzen worden geholpen door beter dan verwachte economische cijfers over het aantal werkloosheidsaanvragen (zie post 15u15).

 • Minder werkloosheidsaanvragen dan verwacht

  De nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS zijn vorige week gedaald naar 498.000. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Economen gingen uit van 527.000 werkloosheidsaanvragen. 

  De daling laat zien dat de Amerikaanse economie sterk herstelt van de coronacrisis. Door de relatief snelle vaccinuitrol zijn almaar meer Amerikanen gevaccineerd, waardoor de coronamaatregelen almaar meer afgebouwd kunnen worden. Dat is positief voor de economie en de werkgelegenheid. 

 • ING: 'DeFi kan meer disruptief worden dan bitcoin'

  ING plaatste onlangs een paper over de lessen die geleerd kunnen worden uit DeFi (kort voor decentralized finance). In een reactie over de paper tegenover de cryptonieuwssite Coindesk zei het de hoofdinitiatiefnemer op het gebied van blockchain bij ING Herve Francois, dat DeFi 'meer disruptief dan bitcoin' kan zijn voor de financiële sector. In de paper benadrukt ING dat er grote voordelen kunnen liggen in het combineren van de traditionele manier van werken en DeFi.

  Bij DeFi worden bijvoorbeeld zogenaamde 'smart contracts' gebruikt om de rol als tussenpersoon - nu nog vaak een financiële instantie - bij bepaalde financiële transacties te vervangen. Onze collega Bas van der Hout heeft het onlangs over deze smart contracts gehad in zijn vlog over de digitale munt ethereum:

  Bas over 'smart contracts' op de ethereum-blockchain

 • Coronavaccin maakt van Moderna winstmachine

  De verkoop van 102 miljoen dosissen van zijn coronavaccin heeft het Amerikaanse biofarmabedrijf Moderna in het eerste kwartaal flink wat omzet en winst opgeleverd. De omzet kwam uit op 1,9 miljard dollar, een groot contrast met de 8 miljoen dollar van een jaar eerder. Moderna verkocht vooral vaccins in de VS, maar de internationale verkoop komt nu ook op toerental.

  Na aftrek van de verkoopkosten (193 miljoen dollar), de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling (401 miljoen dollar) en de algemene kosten (77 miljoen dollar) houdt het bedrijf een nettowinst over van 1,2 miljard dollar. Het is de eerste winst ooit voor Moderna. In het eerste kwartaal van 2020 verscheen een verlies van 124 miljoen dollar in de boeken. Per aandeel bedraagt de winst 2,84 dollar, waar analisten 2,39 dollar hadden verwacht. 

  De kaspositie was eind maart aangedikt tot 8,2 miljard dollar van 5,2 miljard eind december.

  Moderna past zijn vooruitzichten aan. Het bedrijf verwacht dit jaar tussen 800 miljoen en 1 miljard dosissen van zijn coronavaccin te verkopen en investeert om de productiecapaciteit volgend jaar op te trekken naar 3 miljard dosissen. Voor dit jaar zijn al voorverkoopovereenkomsten gesloten voor een bedrag van 19,2 miljard dollar. In het tweede kwartaal denkt Moderna tussen 200 en 250 miljoen vaccindosissen te leveren.

  In de voorbeurshandel zakt het aandeel circa 9 procent. Dat heeft vermoedelijk met het mogelijke patentverlies te maken.

 • Aperam doet stevige overname

  De inoxproducent Aperam kondigt een relatief grote overname aan. Hij koopt een wereldleider in roestvrij staal en legeringen: ELG. Aperam neemt het bedrijf over voor een ondernemingswaarde van 357 miljoen euro. 

  ELG verzamelt, verhandelt en recyclet roestvrij staal en hoogwaardige legeringen. Het heeft, naar voltijdsen gecorrigeerd, 1.300 mensen in dienst op 52 locaties in 18 landen. De onderneming draait een brutobedrijfswinst van 55 miljoen. De transactie wordt afgerond in de tweede helft van dit jaar. 

  'Deze transactie plaatst Aperam in het centrum van de circulaire economie. Het investeren in duurzame recycling zal onze ecologische voetafdruk verbeteren en zal het behalen van onze CO2-reductiedoelen ondersteunen', zegt Aperam. 

 • Carlos Brito en het aandeel AB InBev: spijtig van die tweede helft

  Even het tijdperk Carlos Brito voor het aandeel AB InBev  in één beeld gieten. Tien jaar ging het prima, met begin 2016 een enorme voorsprong op de Europese rivalen Heineken en Carlsberg. 

  Toen kwam SABMiller. Niet zozeer die deal an sich was het probleem. Wel het prijskaartje: 44 keer de nettowinst. Een prijs die het gros van de synergieën die de fusie opleverde naar de verkopende aandeelhouders van SABMiller transfereerde

  Erger nog: de miljardendeal zadelde de bierreus met een enorme schuldenberg op. De cashflow om die grotendeels in dollar en euro uitgedrukte schulden terug te betalen incasseerde een dubbele klap: de implosie van groeimarktmunten als de Braziliaanse real en de Zuid-Afrikaanse rand in 2018, en de pandemie in 2020. 

 • Uber op de rem

  Het aandeel Uber lijkt meer dan 4 procent lager te gaan openen. De taxi-app kwam met kwartaalcijfers waaruit bleek dat ze haar nettoverlies fors kon beperken dankzij de verkoop van haar zelfrijdende tak. De omzetgroei viel echter tegen en het was opvallend dat de boekingen van het aantal taxiritjes kwartaal op kwartaal niet verbeterde, terwijl de vaccinatiecampagne in de VS toch stevig op stoom kwam.

  In een call met analisten meldde het bedrijf dat het bonussen en extra prikkels gaat geven om de chauffeurs weer op de weg te krijgen. Chauffeurs zijn niet happig om opnieuw in de auto te kruipen uit angst besmet te raken met het coronavirus. De extraatjes voor chauffeurs zullen de 'take rate' van Uber aantasten. Dat is de commissie die Uber krijgt op ieder taxiritje. In het eerste kwartaal bedroeg die bijna 23 procent. 

 • Inkoopprogramma stuurt SES naar de sterren

  Een van de grootste stijgers op Euronext Parijs is SES . Het aandeel van de satellietuitbater wint 9 procent na de publicatie van degelijke kwartaalcijfers en de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma. SES gaat voor 100 miljoen euro eigen aandelen inslaan, een bewijs van ‘ons vertrouwen in de langetermijnfundamentals van de business’, staat in een persbericht.

  In het eerste kwartaal zag SES de omzet met 8,9 procent dalen en de aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) met 6,9 procent terugvallen naar 268 miljoen euro. Dat laatste cijfer is  hoger dan verwacht. Dankzij lagere operationele kosten steeg de aangepaste ebitdamarge van 60,1 naar 61,4 procent. De aangepaste nettowinst kwam 41,5 procent hoger uit op 75 miljoen euro, wat ook aan kleinere afboekingen en afschrijvingen en lagere rentekosten te danken was.

  SES zegt op schema te zitten om zijn prognose voor dit jaar te halen. Van de beoogde jaaromzet van 1,76 à 1,82 miljard ligt 85 procent al onder contract.

 • Bank of England vermindert wekelijkse obligatieaankopen

  De Britse centrale bank heeft onverwacht beslist haar obligatieaankopen te verminderen van 4,4 naar 3,4 miljard pond per week. De totale enveloppe voor de obligatieaankopen blijft 895 miljard pond, waarvan 875 miljard pond voor staatsobligaties.

  Afscheidnemend hoofdeconoom Andy Haldane wilde als enige van de negen bestuurders de enveloppe voor de aankoop van staatsobligaties verminderen. De basisrente blijft zoals verwacht 0,1 procent.

 • PayPal klaar om te stijgen

  PayPal staat de popelen om van start te gaan op Wall Street: het aandeel schiet voorbeurs meer dan 4 procent hoger. De betaalspecialist kwam met beter dan verwachte kwartaalcijfers op de proppen. 

  De winst per aandeel steeg van 0,07 dollar een jaar eerder naar 0,92 dollar, terwijl analisten op 0,67 dollar hadden gerekend. De omzet klom met 31 procent naar 6,03 miljard dollar, waar de consensus een omzet van 5,91 miljard voorspelde. 

  CEO Dan Schulman is tevreden met de resultaten. 'Onze recordresultaten laten zien dat we ons momentum weten te behouden in een wereld die richting de digitale economie verschuift. Onze markt blijft groeien nu we nieuwe producten en diensten aan onze 392 miljoen actieve gebruikers aanbieden.' 

  Een voorbeeld van die nieuwe producten en diensten is de mogelijkheid die PayPal biedt om cryptomunten te (ver)kopen en aan te houden. Daarnaast maakt het bedrijf het mogelijk met digitale munten te betalen. 

  Onze recordresultaten laten zien dat we ons momentum weten te behouden in een wereld die richting de digitale economie verschuift.
  Dan Schulman
  CEO van PayPal

 • Wall Street op weg naar hogere opening

  De Amerikaanse beurzen lijken ook vanmiddag weer onder een groene vlag te gaan varen. De futures voorspellen dat de Dow Jones en de S&P500 0,2 procent winnen bij de opening. De Nasdaq zou 0,3 procent klimmen.

 • Intervest O&W knipt coupon

  Intervest Offices & Warehouses  knipt vandaag een brutodividend van 1,53 euro. Dat is hetzelfde bedrag als vorig jaar. De verhuurder van logistiek en kantoorvastgoed noteert tegen een nettodividendrendement van exact 5 procent. 

 • Orange blijft na heropend bod op Orange Belgium steken op 77 procent

  Na de heropening van het vrijwillig bod op dochter Orange Belgium werden in totaal 14,37 miljoen aandelen ingebracht. Dat stemt overeen met 23,94 procent van het aandelenkapitaal van Orange Belgium en met 50,97 procent van de aandelen waarop het bod betrekking heeft (de free float). Vóór het heropend bod had Orange 46 procent van de beoogde aandelen verworven.

  De Fransen hebben nu 76,97 procent van hun Belgische dochter in handen. Orange Belgium van de beurs halen blijft - tegen de volgens velen te laag geachte biedprijs van 22 euro per aandeel – een verre droom.

  ‘We hebben het doel dat we voor ogen hadden bereikt: een juiste prijs bieden aan de aandeelhouders die hun aandelen willen verkopen en ons versterken in het kapitaal van Orange Belgium’, klinkt het in het persbericht van Orange. De Franse groep zegt nu over de middelen te beschikken ‘om de financiële flexibiliteit van Orange Belgium te verbeteren’, de strategie van waardecreatie op lange termijn efficiënter te ontplooien en Orange Belgium toe te laten ‘beter te reageren op de grote transformaties op de Belgische markt’.

 • 'Belgische economie herstelt tegen zomer 2022'

  De economische activiteit in België zal voor de zomer van 2022 weer het niveau van net voor de coronacrisis bereiken. Dat voorspelt Arne Maes, econoom van BNP Paribas Fortis. 'De vaccinatiecampagne draait op volle toeren, dit weekend worden sommige coronamaatregelen versoepeld en het eerste kwartaal bracht positief nieuws.' Maes verhoogt zijn groeiprognoses en voorspelt nu 4,3 procent groei in 2021 en 3,3 procent in 2022.

  Maar de heropleving van de economie herstelt niet alle schade van de pandemie. 'Het bruto binnenlands product blijft in de zomer van volgend jaar bijna 4 procent lager dan in een wereld zonder covid.'

 • De opvallendste uitschieters van Europa

  De Europese beurzen dalen lichtjes. De Euro Stoxx 50 gaat er met 0,3 procent op achteruit. 

  Dit zijn de belangrijkste uitschieters:

  • BioNTech , de Duitse vaccinbouwer gaat 14 procent onderuit. De EU en de VS maken beiden plannen om de patenten van de vaccins vrij te geven. Dit gebeurt in het licht van de alarmerende situatie in India en grote delen van Azië.
  • Curevac , het vergaat de andere Duitse vaccinbouwer niet beter. Het aandeel keldert 15 procent.
  • Air France-KLM , de Franco-Nederlandse luchtvaartmaatschappij boekt 1,48 miljard euro verlies in het eerste kwartaal. Tegenover 1,8 miljard euro verlies over dezelfde periode vorig jaar. Het verwittigt zijn aandeelhouders dat er geen herstel op komst is in het tweede kwartaal van dit jaar door de verdergezette coronamaatregelen. Tegen het tweede kwartaal hoopt het bedrijf 50 procent van het aantal passagiers van het tweede kwartaal van 2019 te hebben. Het aandeel daalt 1,7 procent. 
  • For Farmers , de veevoederfabrikant gaat er 6,6 procent op achteruit op de Nederlandse beurs. Het bedrijf verwacht een lagere EBITDA voor het komende kwartaal tegenover dezelfde periode vorig jaar door stevige prijsdrukking. 
  • Unilever begint met het terugkopen van 3 miljard euro aan eigen aandelen. Het aandeel stijgt 0,3 procent.
  • Volkswagen , waarschuwt voor de gevolgen van het chiptekort. Het aandeel tuimelt 3,3 procent.
  • Société Générale , het aandeel van de Franse bank stijgt 3,2 procent na het bekendmaken van de beste resultaten van zijn aandelenportefeuille sinds 2015.
 • Immobel en Pictet AA kopen kantoorgebouw in Parijse topwijk

  Pictet Alternative Advisors en de Belgische vastgoedontwikkelaar Immobel hebben in de wijk Paris-Opéra, aan de rue de Richelieu 73, een kantoorgebouw van circa 4.500 m² aangekocht. Het pand telt zeven bovengrondse verdiepingen en een ondergrondse parkeergarage met 100 plaatsen. Het staat leeg en zal herontwikkeld worden ‘met een sterke focus op ESG’ (milieu, sociale impact en deugdelijk bestuur). Eens gemoderniseerd, kan het zowel voor een als voor meerdere huurders dienen. De partners maken geen financiële details bekend.

  Pictet Alternative Advisors is een afzonderlijke entiteit van de Zwitserse vermogensbeheerder Pictet die zich bezighoudt met beleggingen in hefboomfondsen, niet-genoteerde aandelen en vastgoed.

 • Norges Bank hint opnieuw op renteverhoging later dit jaar

  De Noorse centrale bank herhaalt dat ze van plan is in de tweede helft van dit jaar de rente te verhogen. 'Volgens de huidige beoordeling van de vooruitzichten wordt de beleidsrente wellicht in de laatste helft van 2021 verhoogd', zegt gouverneur Oystein Olsen in een mededeling. ING verwacht de renteverhoging in september of december.

  Norges Bank loopt voor op de meeste andere centrale banken in Europa. De Europese, Britse en Zwitserse centrale banken plannen geen renteverhoging voor het einde van dit jaar. De Tsjechische centrale bank zal dit jaar wellicht wel haar monetair beleid verstrakken. De Noorse munt daalde na het rentebesluit met zowat 0,1 procent naar 10,03 kronen per euro. ING ziet de munt tegen het einde van dit jaar stijgen naar 9,80 kronen per euro.

 • Europese consument weer kooplustiger

  De kleinhandelsverkoop in de eurozone is in maart met 2,7 procent toegenomen tegenover februari. Tegenover maart 2020, toen het ene land na het andere in lockdown ging, lag de verkoop 12 procent hoger. Beide cijfers zijn sterker dan verwacht: economen mikten op een stijging van 1,5 procent maand op maand en 9,6 procent tegenover een jaar eerder.

  Vooral de verkoop van niet-voeding (zonder autobrandstoffen) ging hoger: +4,6 procent tegenover februari. Ook hier komt de sterke stijging van de onlineaankopen op het voorplan. Tegenover maart 2020 namen ze met 37,2 procent toe.

 • Beste kwartaal in decennium voor ArcelorMittal

  De aantrekkende industriële activiteit en de boomende staalprijzen hebben ArcelorMittal volgens topman Aditya Mittal 'het sterkste kwartaal in een decennium' bezorgd. De brutobedrijfswinst (ebitda) schoot 235 procent hoger naar 3,24 miljard dollar, wat nog beter is dan de consensusverwachting van 2,96 miljard dollar. Ook de nettowinst van 2,28 miljard dollar overtrof ruimschoots de verwachting.

  De grootste staalproducent buiten China gaat er nu vanuit dat de vraag naar staal dit jaar aan de bovenkant of boven de in februari geformuleerde groeivork van 4,5 à 5,5 procent zal uitkomen. Vorig jaar kromp de staalvraag door de coronapandemie.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

  We zoomen logischerwijs in op de koers- en analistenreacties op de sterke kwartaalrapporten (plus managementwissels) bij Bpost  en AB InBev . Zeker voor Bpost is het verwachte winstherstel in 2021 bemoedigend, maar de weg is nog lang:

 • Brusselse bigdataspecialist Riaktr in Zweedse handen

  Het Zweedse Seamless Distribution Systems (SDS) staat op het punt de Brusselse bigdataspecialist Riaktr in te lijven. Seamless betaalt meer dan 10 miljoen euro voor de Belgische start-up. Onder meer Fortino en Gimv  zijn er aandeelhouder. 


  Riaktr, het voormalige Real Impact Analytics, is een bigdataspecialist. Het turft massa's telecomdata om bedrijven te helpen strategische (investerings)beslissingen te nemen. Gimv en Fortino, het durfkapitaalfonds rond Duco Sickinghe (ex-CEO Telenet), stapten vijf jaar geleden in het bedrijf naar aanleiding van een kapitaalronde van 12 miljoen euro.

  Meer details leest u hier.

 • KBCS zet UCB op favorietenlijst

  KBC Securities heeft zijn Dynamic Top Picks List aangepast. ING en Tubize verdwijnen van de lijst, UCB komt erop.

  Volgens de analisten weerspiegelt de huidige waardering van het farmabedrijf niet het potentieel van de pijplijn. De vrees over de concurrentiekracht van bimekizumab is overdreven en beleggers zijn ook onterecht voorzichtig over het aflopen van de patenten van Vimpat en Cimzia, klinkt het. De prognose van een omzet van minstens 6 miljard euro in 2026 toont het vertrouwen in de pijplijn aan en de bereidheid te investeren in onderzoek en ontwikkeling en innovatieve geneesmiddelen.

  Tubize wordt van de favorietenlijst gehaald omdat de holdingkorting gedaald is van 50 tot 30 procent en omdat KBCS veel opwaarts potentieel ziet in het onderliggend actief: UCB. Het aandeel ING heeft de voorbije dan weer sterk gepresteerd, zodat het koersdoel is bereikt.

 • CFE krijgt hoger koersdoel van Kepler Cheuvreux

  Na het incident met de Ever Given in het Suezkanaal – veroorzaakt door stormweer, maar onrechtstreeks ook door het feit dat containerschepen almaar groter worden – bekijkt Kepler Cheuvreux de verschillende opties om de capaciteit van de vaarweg uit te breiden. Het beurshuis onderzoekt ook alternatieven voor deze route.

  Mochten de Egyptische autoriteiten beslissen het Suezkanaal nog eens te verbreden, dan zou CFE – via dochter DEME – een van de grootste begunstigden zijn. Kepler Cheuvreux heeft zijn ramingen voor 2021 en 2022 verlaagd wegens het uitstel van offshorewindprojecten. Het koersdoel stijgt echter van 87 naar 101 euro op basis van de recordachterstand. Het advies blijft ‘kopen’.

 • KBC Securities verhoogt koersdoel Bpost

  'Massaal beter dan verwacht', vat KBC Securities-analist het kwartaalrapport van Bpost  samen. 

  'Terwijl in het vierde kwartaal van 2020 eindejaarseffecten de cijfers verpestten, speelde de operationele hefboom volop in het voorbije kwartaal', stipt analist Thomas Couvreur aan. Hij verhoogt zijn koersdoel van 10 naar 11 euro, het advies blijft logischerwijs 'kopen'. 

  Er is een sweet spot in de pakjesvolumes en die heeft Bpost vorig kwartaal in de roos gemikt
  Thomas Couvreur
  KBC Securities-analist

  Couvreur wijst op de gelijkenissen met het derde kwartaal van 2020: omzet grosso modo in lijn met de verwachtingen, in combinatie met een 'belachelijk sterke' bedrijfswinst. 'De hoofdreden zijn de geïntegreerde sorteercentra, die vorig kwartaal geen kerstkaartenpiek moesten bolwerken en dus efficiënt pakjes konden versturen'. 

  'De pakjesvolumes waren ook meer gespreid over het kwartaal, waardoor Bpost minder een beroep moest doen op onderaannemers', vervolgt de analist. 'Er is een sweet spot in de pakjesvolumes en die heeft Bpost vorig kwartaal in de roos gemikt'. 

  Pro memorie: Bpost verwerkt pakjes en brieven samen in grote verdeelcentra. PostNL werkt met meer en kleinere verdeelcentra voor pakjes, die ook gescheiden zijn van de brievenpost. Daardoor kunnen de Nederlanders piekvolumes beter aan. 

 • Zalando verhoogt jaarprognose

  Zalando , de grootste Europese onlinekledingverkoper, heeft een beresterk eerste kwartaal achter de rug. De omzet schoot 46,8 procent hoger naar 2,2 miljard euro en was daarmee in lijn met de in april gepubliceerde voorlopige kwartaalcijfers. Net als andere internetwinkels profiteert Zalando van de lockdownmaatregelen, die meer en meer mensen ertoe aanzetten online kleding te bestellen. Het Duitse bedrijf boekte een gezuiverde bedrijfswinst van 93,3 miljoen euro tegenover bijna 100 miljoen euro verlies een jaar eerder.

  Op basis van de sterke groei verhoogt Zalando zijn omzet- en winstprognose voor 2021. De omzet zou met 26 tot 31 procent toenemen naar 10,1 à 10,5 miljard euro. Tot dusver rekende Zalando hoogstens op 10,3 miljard. De gezuiverde bedrijfswinst zou tussen 400 en 475 miljoen euro uitkomen in plaats van hoogstens 425 miljoen euro.

 • AB InBev helpt Bel20 in de plus

  De openingsbel. De Bel20  koerst 0,3 procent hoger naar 4.024 punten. 

  • AB InBev  gaat na de managementwissel en het sterk kwartaalrapport 2 procent hoger naar 60 euro
  • Bpost  vertaalt de nieuwe voorzitster en het erg sterke kwartaalrapport in een winst van 8 procent naar 9,75 euro. 
  • Euronav  noteert na de rode kwartaalcijfers (zie post van 8u18) 2 procent lager
 • Jefferies: 'AB InBev blijft sleutelaandeel van heropeningsrally'

  Het beurshuis Jefferies handhaaft na de managementwissel en het sterke kwartaalrapport van AB InBev   het koopadvies voor de biergigant, met koersdoel van 70 euro. 

  'De benoeming van een interne kandidaat als CEO neemt het risico op een externe nieuwkomer en 'kitchen sink' weg', zegt analist Edward Mundy, verwijzend naar de traditie van externe nieuwe CEO's om via een gootsteentherapie de balans op te kuisen met miljardenafboekingen. Zo'n ktichensinking is bij AB InBev een reëel risico wegens de vele goodwill op de balans

  'AB InBev blijft een sleutelaandeel om in te spelen op de heropening van de economie, gelet op het verbeterende momentum en de gunstige waardering', besluit Mundy.

  AB InBev blijft een sleutelaandeel om in te spelen op de heropening van de economie, gelet op het verbeterende momentum en de gunstige waardering
  Edward Mundy
  Jefferies-analist

 • Euronav duikt flink in het rood

  Een verrassing is het niet, gezien de erg zwakke tankermarkten: Euronav heeft in het eerste kwartaal stevig verlies geleden. Door de lage vrachttarieven bedroeg de omzet van 113,4 miljoen dollar amper een kwart van die van een jaar eerder, toen de tankertarieven piekten. Onderaan de tabel verschijnt een nettoverlies van 71 miljoen dollar. In het eerste kwartaal van 2020 was er nog 225,6 miljoen dollar winst.

  Hoewel de afbouw van de OPEC+-productieverlagingen later deze maand een bemoedigend teken is, blijft het overaanbod aan vervoerscapaciteit wegen op onze sector.
  Hugo De Stoop
  CEO Euronav

  Euronav keert zoals beloofd een vast kwartaaldividend uit van 3 dollarcent.

  De tankerrederij is voorzichtig positief voor de korte termijn. Door de afbouw van de productieverlagingen van de OPEC+ zou de markt moeten verbeteren. Tot dusver was het tweede kwartaal bijzonder zwak met dagopbrengsten van amper 10.000 dollar voor de VLCC’s (supertankers van 200.000-320.000 ton) en 10.500 dollar voor de Suezmax-tankers (120.000-200.000 ton). Dat is een eind onder de break-evendrempel.

 • AB InBev: '10 procent winstgroei in 2021'

  De afscheidnemende CEO Carlos Brito (zie post van 7u15) koppelt het verrassend sterke kwartaalrapport (zie post van 7u07) van AB InBev aan een optimistische outlook voor heel 2021. 

  De bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) gezuiverd voor wisselkoerseffecten zal met 8 à 12 procent toenemen. Dat is wel een kleinere stijging dan de omzet, door een 'gezond evenwicht tussen volume en prijs' (lees: de biergigant gaat op prijs concurreren om marktaandeel terug te winnen). 

  Dat is een stuk optimistischer dan in februari bij de voorstelling van de jaarcijfers over 2020. Toen lag de klemtoon nog op de krimpende marges:

 • Naar licht hogere beursopening in Europa

  De futures wijzen op een licht hogere start van de Europese beurzen. Beleggers zullen voorzichtig blijven omdat ze heen en weer gesleurd worden tussen het vooruitzicht op een krachtig economisch herstel en de vrees voor een versnellende inflatie, waardoor centrale banken hun beleid vroegtijdig zouden moeten verstrakken.

 • Meer over de Braziliaanse machtwissel bij AB InBev ...

  ... leest u hier

 • Intervest heeft nieuwe voorzitter

  Intervest Offices & Warehouses  meldde woensdagavond degelijke resultaten over het eerste kwartaal. In een notendop: de courante winst steeg van 0,36 naar 0,38 euro per aandeel, de bezettingsgraad bleef stabiel op 93 procent en de waarde van de vastgoedportefeuille steeg met 3 procent naar 1,045 miljard euro.

  In een apart persbericht liet Intervest ook weten dat Ann Smolders de nieuwe voorzitster van de raad van bestuur wordt. Smolders deed 30 jaar ervaring op in financiële materies, met een specialisatie in fusies en overnames en de waardering van vennootschappen. Bij PwC leidde ze vier jaar het vastgoedteam. Smolders is ook gastdocent aan de KU Leuven.

 • Hyloris mikt met pijnstiller ook op Zuid-Amerika

  Hyloris Pharmaceuticals meldt dat zijn partner voor Maxigesic IV, AFT Pharmaceuticals, de bestaande licentie- en distributieovereenkomst met Pharma Bavaria International voor deze pijnstiller heeft uitgebreid naar Zuid-Amerika. In februari 2020 sloot AFT al een overeenkomst met Pharma Bavaria voor de commercialisering van Maxigesic IV in 12 landen in Centraal-Amerika.

  Voor Maxigesic IV zijn er nu licentieovereenkomsten in meer dan honderd landen, waaronder de grote markten in Europa en de VS. ‘De focus in de komende 24 maanden zal nu verschuiven naar het versnellen van regelgevende goedkeuringen en lanceringen in deze territoria’, aldus het persbericht.

  Maxigesic IV is een samengestelde pijnstiller – van paracetamol en ibuprofen – die als infuus wordt toegediend na operaties.  Uit klinisch fase 3-onderzoek is gebleken dat Maxigesic IV goed wordt verdragen en snel werkt. Het middel heeft volgens Hyloris het potentieel om ‘de epidemie van opioïden in pijnbestrijding’ te bekampen.

 • ...en doet dat met een sterk laatste kwartaalrapport

  De aandacht gaat logischerwijs grotendeels naar de CEO-wissel (zie post van 7u07) bij AB InBev , maar Carlos Brito neemt ook met een degelijk rapport afscheid. 

  Over het eerste kwartaal van 2021 vertaalde 's werelds grootste brouwer een volumestijging van 13,3 procent in een 17,2 procent hogere omzet. Dat is ruim beter dan de 7,3 procent en 8,7 procent groei waar analisten gemiddeld op rekenden

  De hogere verkoop vertaalde zich in een stijging van de 'organische' brutobedrijfswinst (ebitda) - dus zonder rekening te houden met wisselkoerseffecten - met 14,2 procent (6,6 procent verwacht). Dat betekent wel dat de winstmarge zoals verwacht afneemt, zij het minder fors dan gevreesd: met een klein procentpunt tot 34,7 procent. 

 • Carlos Brito zwaait na 32 jaar af bij AB InBev ...

  Een paukenslag bij AB InBev . Samen met het kwartaalrapport maakte AB InBev bekend dat Carlos Brito afzwaait als CEO. Hij wordt op 1 juli opgevolgd door zijn gedoodverfde kroonprins Michel Doukeris, die als hoofd van de Noord-Amerikaanse markt onder meer scoorde met de introductie van de hard seltzers

  Michel Doukeris, de nieuwe CEO van AB InBev ©AB InBev

 • Bpost: the post(wo)man surprises twice

  Woensdag nabeurs was er een paukenslag bij Bpost . Net als PostNL - dat die verrassing vorige maand al in een positieve waarschuwing meldde - presteerde Bpost over het eerste kwartaal veel beter dan verwacht, met een 9 procent hogere omzet en een 40 procent hogere bedrijfswinst. 

  +10%
  Het herstel is ingezet
  Na jaren afbrokkelende winst voorspelt Bpost voor 2021 een bedrijfswinst van minstens 310 miljoen, 10 procent meer dan over 2020

  Bovendien is de kaalslag bij de top na het dramatische jaarrapport over 2020 al voor de helft verholpen: met Audrey Hanard krijgt de postgroep verrassend snel een nieuwe voorzitter die de lijnen kan uitzetten. 

  Voor heel 2021 rekent Bpost op een bedrijfswinst van 'minstens 310 miljoen euro'. Dat is een stuk meer dan de 291 miljoen waar analisten tot nog toe op rekenden en 10 procent meer dan de 281 miljoen over het boekjaar 2020. 

 • Zo dadelijk: AB InBev

  AB InBev , de pin-up van de Brusselse heropeningsrally en motor van de (nog altijd niet definitieve) herovering van de 4.000 punten voor de Bel20  , komt zo dadelijk met het rapport over het eerste kwartaal. 

  Gelet op de sterke resultaten bij rivalen als Heineken, Carlsberg, CR Beer en Tsingtao rekenen we op een sterk kwartaalrapport
  Sanjeet Aujla
  Credit Suisse-analist

  De analistenconsensus staat hier op de webstek van AB InBev, maar is volgens het beurshuis Credit Suisse achterhaald wegens enkele weken oud. 'Wegens de sterke resultaten bij rivalen als Heineken, Carlsberg, CR Beer en Tsingtao rekenen we op een sterk kwartaalrapport', schrijft analist Sanjeet Aujla in een vooruitblik. 

  De analist mikt op een omzetherstel van 13,3 procent, een stuk forser dan de consensusprognose van 8,7 procent. Dat zou zich moeten vertalen een 10 procent hogere bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda), terwijl de consensus op een plus van 6,6 procent rekent. 

  'Dit moet de vrees voor tegenvallende marges in 2021 temperen', stelt Aujla. Hij verhoogt zijn koersdoel naar 62 euro, maar blijft bij zijn neutraal advies. 

 • Wall Street schrijft nog maar eens record bij

  Goedemorgen! Het wordt eentoning, maar toch even melden dat op Wall Street de Dow Jones  bij de heropeningsrally nog maar eens een record bijschreef. 

  Opvallend: Pfizer , de hofleverancier van vaccins, bleef onbewogen bij het bericht dat Washington zich - onder voorwaarden - achter een tijdelijke patentenban op vaccins kan scharen. Daar wel meteen de kanttekening bij dat Pfizer tot nog toe ook relatief weinig geprofiteerd heeft van de heropeningsrally die de farmareus zelf met zijn gamechangervaccin in november heeft afgetrapt. 

  ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud