AB InBev en CMB sterkhouders

De Europese beurzen trokken dinsdag hoger. Beleggers waren optimistisch dat de maatregelen van de ECB om de inflatie aan te jagen, ook de aandelenmarkten zullen ten goede komen. In Brussel maakten AB InBev en CMB het mooie weer.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.01 uur: We gaan er uit voor vandaag. In New York zakt de Dow Jones intussen 0,1 procent. Voor morgen/woensdag staat er weinig op de agenda. In de namiddag roept Sipef wel zijn aandeelhouders bijeen op het kasteel Calesberg in Schoten. Een stijlvolle algemene vergadering waar doorgaans nieuws te rapen valt. Tot morgen!

17.44 uur: En dit waren de zeven best en slechtst presterende aandelen. Vooral de sprong van CMB was vandaag opvallend. Een mogelijke verklaring voor de 4,4 procent winst is China, waar de inflatie in mei (2,5%) onder de regeringsdoelstelling van 3,5 procent uitkwam. Dat betekent dat er ruimte is voor monetaire versoepeling, waardoor de economische groei kan worden aangewakkerd. En meer economische groei betekent een grotere nood aan grondstoffen en dus meer vraag naar drogebulkschepen, een sector waarin CMB via Bocimar actief is. Een bijkomende reden voor het herstel is dat CMB de voorbije weken onder 20 euro was gezakt. 

17.41 uur: Zo is de Bel20 vandaag geëindigd.

17.34 uur: De Bel20 is 0,3 procent hoger gesloten. Met dank aan AB InBev, dat 2,35 procent bijschreef tot 83,33 euro. 's Werelds grootste bierconcern kreeg een koersdoelverhoging van Credit Suisse, van 87 naar 90 euro. Het 'outperform'-advies blijft overeind. In een rapportje verlagen de analisten het advies voor AmBev, dat nochtans een dochter is van AB InBev, omdat ze zich zorgen maken over de groei op middellange termijn in Brazilië (als zal het tweede kwartaal dankzij het WK natuurlijk wel goed worden). AB InBev, dat in veel meer landen en regio's actief is, staat er daarom beter voor.

In de markt zat er echter ook opnieuw speculatie over een mogelijk samengaan van AB InBev met SABMiller (+5,6%).

17.18 uur: Als eerste Amerikaanse luchtvaartmaatschappij gaat United Airlines een lijndienst naar Chengdu in Centraal-China uitvoeren, vanaf dinsdag en vertrekkend uit San Franciso. Het is na Beijing en Shanghai pas de derde bestemming op het Chinese vasteland die rechtstreeks vanuit de VS wordt aangevlogen.

17.14 uur: Een van de grootste verliezers in New York is RadioShack. De elektronicawinkelketen kwam met slechte kwartaalcijfers en dondert 9,7 procent lager.

RadioShack shares plunge on dismal first quarter results: trib.al/nJ8LQVl... $RSH— TheStreetVerified account (@TheStreet) 10 Jun 2014

16.36 uur: We geven ook nog even de Bel20 mee.

16.35 uur: Volgens The Wall Street Journal zorgt de mogelijke opheffing van het Amerikaans verbod op de export van aardolie voor een nieuwe golf van tankerorders. Om die olie te kunnen verschepen zijn extra tankers nodig, ook VLCC’s (supertankers van 220.000-320.000 ton). Wat ook meespeelt is dat de prijzen voor nieuwe tankers nog altijd vrij laag zijn, ook al zijn ze sinds midden vorig jaar al zo’n 10 procent gestegen.

16.07 uur: Nespresso is in Parijs veroordeeld tot een schadevergoeding van 500.000 euro (plus 40.000 euro advocatenkosten) aan Ethical Coffee Company (ECC). Dat bedrijf maakt capsules die in de koffiemachines van Nespresso passen, maar deze laatste zou via Nespresso Club denigrerende informatie hebben verspreid over die capsules. Ze zouden niet compatibel zijn, van mindere kwaliteit, minder veilig enz. Ten onrechte, oordeelde de Parijse handelsrechtbank. Nespresso is een onderdeel van Nestlé.

16.04 uur: EBay verliest 2,8 procent in New York. Het gevolg van de overstap van David Marcus, hoofd van PayPal, naar Facebook. Dat aandeel wint trouwens 2,2 procent. De komst van Marcus voedt de geruchten dat de socialenetwerksite een groter deel van de koek van het betalingsverkeer naar zich toe wil trekken. Ook voor de traditionele banken is dat overigens geen goed nieuws.

15.53 uur: Omdat de koersenmodule op onze site het blijkbaar nog steeds niet doet, even de toppers en floppers van de Brusselse beurs op dit ogenblik.

15.46 uur: Intussen zijn de beurzen in New York van start gegaan. De indexen verliezen lichtjes terrein - net als in Europa – na een vierdaagse rally. De Dow Jones zakt 0,2 procent, de brede S&P500  eveneens en de Nasdaq gaat 0,1 procent lager. 

15.31 uur: Brazilië is niet alleen een land van feesten - zoals carnaval en voetbal - maar ook een land dat milieubehoud niet bepaald hoog in het vaandel voert. En wie daartegen protesteert, past maar beter op zijn tellen.

Brazil most dangerous place to be an environmental activist - 448 killed in 10yrs, next is Honduras on 109 #WorldCup globalwitness.org/sites/default/...— Ewa Jasiewicz (@ewajasiewicz) 10 Jun 2014

14.37 uur: De raad van bestuur van Allergan, bekend van de antirimpelbehandeling Botox, heeft unaniem het verhoogde bod van Valeant verworpen. Dat bod bedroeg 53,5 miljard dollar of per aandeel 72 dollar in contanten plus 0,83 aandeel Valeant.

13.52 uur: De plaatsing van 300 miljoen euro converteerbare obligaties bij Bekaert is al rond. De obligaties met een looptijd van 4 jaar en jaarlijkse coupon van 0,75 procent werden geplaatst bij institutionele investeerders (buiten de VS, Canada, Australië, Zuid-Afrika en Japan). Ze werden uitgegeven aan 100 procent, terwijl de conversieprijs is vastgelegd aan 37,06 euro per aandeel. De obligaties zullen noteren op het vrijemarktsegment van de beurs van Frankfurt. Bij de operatie traden BNP Paribas Fortis en J.P. Morgan Securities op als joint global coördinators en joint bookrunners.

13.37 uur: Het is op Wall Street straks uitkijken naar de koersreactie van eBay. Het aandeel verloor gisteren in de nabeurshandel 2 procent nadat bekend was geworden dat David Marcus, de topman van dochter PayPal, de betaalspecialist verlaat voor Facebook. Hij wordt er verantwoordelijk voor mobile messaging. 

13.25 uur: De (laatste) algemene vergadering van Sucraf is achter de rug. En verliep niet altijd even rimpelloos. Het drietal Vlaamse aandeelhouders dat aanwezig was, leek zich te hebben neergelegd bij het besluit van de raad van bestuur om Sucraf in vereffening te stellen en te laten ontbinden (mits goedkeuring van de aandeelhouders op een BAV). Maar de Waalse aandeelhouders, die vertegenwoordigd werden door Jean-François Adam - die overigens zijn ontslag indiende als bestuurder - konden daar geen vrede mee nemen. Zij hadden gewild dat Sucraf nog een poging deed om in Congo te redden wat nog te redden valt.

De BAV over de invereffingstelling is voorzien op 30 juli, maar de kans is reëel dat dan het vereiste quorum (50 procent van de aandelen dient aanwezig of vertegenwoordigd te zijn) niet wordt gehaald. Een tweede BAV zou dan plaatsvinden op 20 augustus.

De Vlaamse aandeelhouders blijven intussen niet bij de pakken zitten. Bestuurder Guido Wallebroek, die 8,12 procent van Sucraf bezit, is ijverig contacten te leggen met het oog op de verkoop van de 'lege beursschelp' die Sucraf is geworden. Bedrijven die een beursnotering op het oog hebben, zouden dat zo tegen een erg lage prijs kunnen realiseren.    

13.10 uur: Morgenochtend 8 uur is er een ondernemingsraad gepland bij Delhaize (52,05 euro, -0,6%). Afgelopen weekend meldde De Tijd dat er winkels zullen worden gesloten om de daling van de rendabiliteit te counteren. Hoeveel en hoeveel mensen daardoor hun job verliezen, komen we dus morgen te weten.


13.06 uur: Lees hier het volledige verslag van de Brusselse beurs.

12.49 uur:  Op de brede markt ziet de toestand er zo uit - Punch noteert zonder het recht op dividend van (bruto) 4,50 euro per aandeel:


12.47 uur: Omdat de koersenmodule op de site het laat afweten - er wordt aan gewerkt - geven we het beeld van de Bel20 om 12.45 uur:


12.08 uur: Het aandeel van Rémy Cointreau tikt bij op de Parijse koerstabellen, met meer dan 3 procent tot 68 euro. Niet dat de vorige week gepubliceerde resultaten goed waren, maar ze worden ingeschat als 'het dieptepunt'. Geen van de analisten heeft intussen zijn advies verlaagd, wat wordt geïnterpreteerd als een signaal dat het stilaan beter moet gaan. Volgens de analisten van Barclays moet er in 2016-2017 een groei van de winst van ongeveer 20 procent mogelijk zijn; zij verhoogden hun koersdoel van 68 naar 74 euro.

11.50 uur: De Duitse luxewagenbouwer BMW blijft zoals verwacht op recordkoers. Ook in mei boekte de autobouwer nieuwe recordverkoopcijfers. Dat heeft BMW dinsdag bekendgemaakt. Wereldwijd leverde BMW 177.741 wagens van de merken BMW, Mini en Rolls-Royce, vooral gestuwd door de hoge vraag uit de Verenigde Staten en China. Het gaat om een stijging met 6,8 procent in vergelijking met de maand mei in 2013. Sinds begin dit jaar leverde BMW al 826.865 wagens af. Dit jaar wil het autoconcern voor het eerst meer dan twee miljoen wagens verkopen

11.24 uur: Collega Michael ging door het prospectus voor de beursgang van beurzenuitbater Euronext:

Staatsholding FPIM krijgt belang v 4,5% in Euronext. Investering v 60 à 79 miljoen euro (@tijd berichtte 50-100) #ipoeuronext— Michael Sephiha (@sephke) June 10, 2014

Investering BNP Paribas Fortis in Euronext: 20 à 26 miljoen euro. Ganse groep BNP Paribas 93 à 122 miljoen. België bezit 10,3% v BNPP— Michael Sephiha (@sephke) June 10, 2014

Euronext bezit sinds april 2,75% v Euroclear... die de belangrijkste partij wordt in zn eigen verankeringsconstortium (8%) #ipoeuronext— Michael Sephiha (@sephke) June 10, 2014

Euronext waarschuwt: zijn marktaandeel in handel op Euronext-genoteerde bedrijven is gedaald en kan nog dalen #ipoeuronext— Michael Sephiha (@sephke) June 10, 2014

Risico Euronext: 'we may be at greater risk from terrorism than other companies' #ipoeuronext— Michael Sephiha (@sephke) June 10, 2014


10.59 uur:
De daling van D'Ieteren (30,705 euro, -1,7% of nominaal 0,53 euro) is ingegeven door het feit dat het aandeel zonder het recht op de coupon van 0,80 euro (bruto) noteert.

10.49 uur: De meeste Europese beurzen hebben ondertussen de kleine ochtendverliezen weggewerkt.


10.47 uur: Op de beurs van Amsterdam loopt Gemalto in de kijker nadat bekend werd dat het bedrijf zijn chips mag leveren aan China Telecom. De chips maken contactloos betalen met een smartphone mogelijk. Het aandeel gaat 3,2 procent hoger tot 84,60 euro.

10.30 uur: Clemens Fuest, voorzitter van het Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW) - een invloedrijke denktank - , haalt in het Handelsblatt uit naar het 'gratisgeldbeleid' van de Europese Centrale Bank:

10.08 uur: Opstekertje - met de nadruk op de laatste lettergreep - voor de Franse economie. BNP Paribas verwacht in het huidige, tweede kwartaal enige verbetering voor de zwakke economie.

French industrial output rises 0.3% in April (RT poll was +0.4%) vs revised -0.4% (prev reported as -0.7%) in March - INSEE— Markit Economics (@MarkitEconomics) June 10, 2014

Bank of France estimates Q2 #GDP growth at +0.2% q/q— Markit Economics (@MarkitEconomics) June 10, 2014


9.54 uur:
Goed om weten wat u moet doen als u afgelopen weekend hagelschade hebt geleden: bel zo snel mogelijk met uw verzekeraar.


9.39 uur: Umicore (34,36 euro, +0,2%) strijkt neer in Polen. Het investeert 40 miljoen euro met de bouw van een productie-installatie voor autokatalysatoren. Het is de eerste industriële site van Umicore in het Oost-Europese land.

9.21 uur: Wat kunnen de rijken der aarde zoal kopen met hun fortuin? Volledige steden (de huizen), zo blijkt.

These billionaires could pick up an American city and still have some cash leftover: http://t.co/eD29G87mqK pic.twitter.com/mhjVn7sflM— Redfin (@Redfin) June 9, 2014


Sporza WK app op basis van C-Cast van EVS

9.05 uur: De beeldtechnologie van het Luikse EVS (38,79 euro, +1%) is al jaren omnipresent in de live verslaggeving van grote sportwedstrijden - wereldwijd gebruiken beeldregisseurs in de grote regietrucks de servers en apparatuur van het bedrijf om de beelden zo scherp en zo goed mogelijk in de huiskamer te krijgen.

Vandaag wordt de technologie van EVS nog iets meer tastbaar voor de kijker. Met C-Cast kan hij tijdens het WK Voetbal de regie zelf in handen nemen. Hij bepaalt zelf welke herhaling vanuit welke hoek hij bekijkt en hij kan de hele wedstrijd door de vaste camera's op de trainers en de topspelers bekijken.

100 zenders uit 80 landen namen een licentie op C-Cast. Sporza is er één van, diens app steekt vanaf vandaag in de app stores van Google en Apple.


9.03 uur: IBA profiteert van de miljoenendeal in Japan. (zie 8u27) De grootste stijgers en dalers in Brussel:


9.00 uur: Openingsbel. De Europese aandelen zakken gemiddeld met 0,1 procent, dat geldt ook voor de Bel20.

8.50 uur: Bandenreus Michelin koopt voor 440 miljoen euro Sascar Participações, een Braziliaanse specialist in fleet management van trucks.


8.45 uur: Nieuws uit de Franse telecomsector. Vivendi zal geen belang nemen in Dailymotion, de videodienst van Orange. Volgens de krant Les Echos zijn de onderhandelingen daarover stopgezet.

En nog groter nieuws: Na Orange heeft ook concurrent Iliad, moeder van lagekostenoperator Free, zijn oog uitdrukkelijk op Bouygues Telecom laten vallen. Maar het bod van 4 à 5 miljard euro werd niet weerhouden - het nummer drie van de Franse markt wordt op 7 à 8 miljard euro gewaardeerd.

8.39 uur: De meeste Aziatische beurzen sloten hoger. Japan, daarentegen, liet 0,8 procent liggen. In China stegen de aandelen gemiddeld met 1 procent. De centrale bank van het groeiland gaf aan dat het de reservevereisten voor sommige banken met 0,5 procentpunt vanaf 16 juni zal verlagen. Op die manier zouden er meer kredieten naar de bedrijven moeten vloeien.

China zag de consumentenprijzen in mei met 2,5 procent aantrekken, vooral door de stijging van de voedselprijzen. De inflatie bereikt daarmee het hoogste peil in vier maanden.

8.38 uur: De Europese beurzen zullen lager openen, de futures staan 0,1 à 0,2 procent in het rood.

8.35 uur: Dag van de beursgang. Het prospectus van het Gentse biotechbedrijf Argen-X is goedgekeurd. Het bedrijf wil 30 tot 60 miljoen euro ophalen.

8.27 uur: IBA, de Waalse specialist in systemen voor bestralingstherapieën, mag een tweede protontherapiesysteem van het type Proton ONE aan Japan leveren. De verkoopprijs schommelt tussen 20 en 25 miljoen euro. Het systeem zal in 2017 operationeel zijn.

Biotechnieuws: #IBA tekent 2de Proteur ONE contract in Japan (in lijn met FY14, positief) & #Ablynx gaat extra ALX0061 data geven (positief)— Tom Simonts (@TSimonts) June 10, 2014


8.22 uur: Bekaert
geeft voor 300 miljoen euro converteerbare obligaties uit. Enkel voor institutionele beleggers. De looptijd is 4 jaar, de uitgifteprijs is a pari (100% van nominale waarde) en de coupon ligt tussen 0,25 en 0,75 procent.  

De staaltechnologiegroep herneemt voorts zijn inkoopprogramma van eigen aandelen.

8.18 uur: De kalender mag dan leeg zijn, nieuws is er genoeg. Om te beginnen de details van de beursgang van beurzenuitbater Euronext. De prijsvork bedraagt 19 tot 25 euro. Eerste notering op 20 juni. Meer details leest u hier.

Aandeel Euronext kost 19 à 25 euro. Waardering 1.3-1.7 miljard #ipoeuronext— Michael Sephiha (@sephke) June 10, 2014


8.17 uur:
Goeiemorgen beste lezers. In tegenstelling tot vorige week - met het rentebesluit van de ECB en het Amerikaanse banenrapport - oogt de macro-economische kalender deze week eerder leeg. Op Euronext Brussel noteert D'Ieteren vandaag zonder het recht op het dividend van 0,80 euro (bruto).

De Europese beurzen sloten gisteren met kleine winsten. De Bel20 eindigde 0,2 procent hoger. Hét grote nieuws gisteren was dat Gimv zijn belang in Barco verkoopt aan het Vlaamse Van de Wiele.

Op Wall Street zorgde het farmabedrijf Merck & Co voor enige animo met een miljardenbod op Idenix Pharmaceuticals, dat enkele medicijnen tegen hepatitis C in ontwikkeling heeft. Het aandeel Apple werd gisteren in zeven gesplitst.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud