1. Markten Live
 2. Live blog
live

AB InBev en Telenet duwen Bel20 lager

De Europese beurzen zetten de rally verder, maar de Bel20 kleurde rood. De winst van AB InBev ontgoochelde en ook Telenet kon niet bekoren.
 • Wall Street sluit in het groen

  Wall Street sluit de dag in schoonheid. De Dow Jones wint 0,4 procent. De Nasdaq stijgt 0,1 procent. De S&P-500 gaat er 0,4 procent op vooruit.

 • Robinhood maakt teleurstellend beursdebuut

  Lees er hier alles over!

 • Ons Brussels beursoverzicht ...

  leest u hier.

 • Quest for Growth zet verlies om in winst

  De nettowinst van de privak Quest for Growth kwam over de eerste helft van het jaar uit op 24,6 miljoen euro (1,47 euro per aandeel) tegenover een verlies van 2,6 miljoen (0,15 euro per aandeel) in dezelfde periode vorig jaar.

  Lees hier meer. 

 • Bel20 sluit 0,4 procent in de min

  De Bel20 was een negatieve dissonant in Europa door de koersdalingen van AB InBev (-5,6%) en Telenet (-3%). 

 • Wall Street: Materialise schittert, Facebook onderuit

  Ons Wall Street-overzicht leest u hier

 • De uitschieters van Wall Street

  Wall Street kleurt groen op donderdag. De Dow Jones wint 0,6 procent. De Nasdaq stijgt 0,3. De S&P-500 noteert 0,4 procent hoger. 

  Op deze zonnige beursdag zijn dit de uitschieters:

  • Facebook waarschuwt voor een sterke vertraging van de groei. Het aandeel zakt 3,2 procent.
  • Ford boekt onverwachte winst in het tweede kwartaal. Het aandeel stijgt 5,2 procent. (Zie post 15:11)
  • Yum Brands , het bedrijf boven ondermeer Pizza Hut en KFC geniet van de heropening van de economie en post zeer goede resultaten. Het aandeel noteert 3,5 procent hoger. (Zie post 13:52) 
  • Paypal gaf een lager dan gehoopte guidance voor het derde kwartaal. Het onlinebetaalsysteem verliest 5,3 procent op de beurs.
 • Wall Street opent in het groen

  Wall Street opent overwegend in het groen. De Dow Jones stijgt 0,6 procent. De Nasdaq blijft terplekke trappelen. De S&P-500 noteert 0,4 procent hoger. 

 • Nu: Clubhouse!

  De dagelijkse Clubhouse-sessie van Roland Legrand en Bas van der Hout is nu bezig:

 • Exmar en Nutrien gaan samen CO2-arm ammoniakschip ontwikkelen

  De Antwerpse gastankerrederij Exmar en de Canadese meststoffenfabrikant Nutrien hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten om samen een schip te ontwikkelen en te bouwen dat vaart op CO2-arme ammoniak. Het initiatief sluit aan bij de decarbonisering van de scheepvaart – die nog in de kinderschoenen staat – en bij het voornemen van de internationale scheepvaartvereniging IMO om de uitstoot van schepen te verminderen.

  Concreet is het de bedoeling van Exmar en Nutrien om een ammoniakmotor en een aanvoersysteem te selecteren en een scheepsbouwer te zoeken die een ammoniakaangedreven schip kan bouwen. De CO2-arme ammoniak zal aangeleverd worden door Nutriens fabriek in Geismar, Lousiana. Het is de bedoeling dat het schip in 2025 in de vaart komt.

  Nutrien is een jarenlange klant van Exmar.

 • Ford verhoogt vooruitzichten

  Ford Motor verhoogde zijn winstverwachting voor het jaar na het rapporteren van een verrassende winst in het tweede kwartaal. Dankzij de hoge vraag naar nieuwe voertuigen, zoals de Ford Bronco SUV. Het bedrijf focuste zich vooral op de productie van duurdere meer winstgevende modellen, een tactiek die ondermeer Mercedez-Benz ook succesvol toepaste.

  Het bedrijf waarschuwt wel voor de gevolgen van het wereldwijde chiptekort. Het aandeel stijgt 4,7 procent voorbeurs

 • Steunaanvragen blijven boven 400.000

  De aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen in de VS blijven hoger dan verwacht. Voor de week die eindigde op 24 juli kwamen er 400.000 aanvragen bij. Economen vertelden de Wall Street Journal dat ze verwachtten dat het aantal nieuwe werklozen naar 380.000. De week ervoor waren de analisten al negatief verrast door de 419.000 nieuwe aanvragen toen.

 • Amerikaanse economie herstelt naar niveau van voor pandemie

  De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal met 6,5 procent op jaarbasis gegroeid. Hoewel de groei lager was dan verwachte 8,4 procent is de economische activiteit nu hoger dan net voor de start van de pandemie. Het krachtig economisch herstel is te danken aan de forse stimulus van het begrotingsbeleid, de snelle vaccinatiecampagne en de versoepeling van de lockdown.

 • Energie- en transportkosten remmen winstgroei Titan Cement

  De Griekse cementgroep Titan Cement International , die behalve in Athene ook noteringen heeft op Euronext Brussel en Euronext Parijs, heeft een goed halfjaar achter de rug. De hogere vraag resulteerde in een omzet van 821,1 miljoen euro, wat 4,4 procent meer is dan een jaar eerder. Geen spectaculaire groei dus zoals bij veel bedrijven, maar in de eerste helft van 2020 had Titan Cement zeer goed standgehouden. De omzetgroei werd ook afgeremd door wisselkoerseffecten: in lokale munten bedroeg de groei 11,7 procent.

  De brutobedrijfswinst (ebitda) hield gelijke tred en nam met 4,2 procent toe tot 142,6 miljoen euro. Naast wisselkoersen hadden ook hogere energiekosten en hogere vrachttarieven een remmend effect. De nettowinst kwam 2,5 keer hoger uit op 58 miljoen euro.

 • Duitse inflatie stijgt naar 3,1 procent

  De Duitse inflatie gemeten volgens de Europese geharmoniseerde definitie is in juli gestegen naar 3,1 procent, tegenover 2,1 procent in juni. Economen hadden 2,9 procent inflatie voorspeld. De forse versnelling van de inflatie is vooral een gevolg van de tijdelijke btw-verlaging in de tweede helft van vorig jaar. Die btw-verlaging deed de Duitse inflatie in de tweede helft van vorig jaar onder nul dalen.

  De Duitse inflatie volgens de Duitse definitie klom naar 3,8 procent, versus 2,3 procent. Economen hadden volgens die maatstaf 3,2 procent inflatie voorspeld. De Europese Centrale Bank kijkt naar de inflatiecijfers volgens de Europese definitie.

 • Omzetgroei Yum Brands sterker dan verwacht

  Yum Brands , de groep boven de fastfoodketens Taco Bell, KFC en Pizza Hut, heeft een aardig graantje meegepikt van de heropening van de economie. De versoepelingen inzake reizen en restaurantcapaciteit en de heropening van kantoren hebben ertoe geleid dat weer meer mensen buitenhuis eten.

  Op vergelijkbare basis groeide de omzet in het tweede kwartaal met 23 procent. Analisten rekenden op 20,5 procent. De voornaamste motor was KFC met 30 procent groei.

  De nettowinst van Yum Brands klom van 206 naar 391 miljoen dollar, of van 67 cent naar 1,29 dollar.

 • Materialise voorspelt recordomzet in 2021

  Ook 'Nasdaq-Belg' Materialise  komt met het rapport over het tweede kwartaal. En frappant: uitvoerend voorzitter Peter Leys durft na een sterk tweede kwartaal - de omzet herstelde een derde tot ruim 50 miljoen euro - voor het eerst een prognose voor heel 2021 te geven. 

  'We verwachten op dit ogenblik dat onze omzet in 2021 die van 2019, 197 miljoen euro, zal overschrijden en dicht in de buurt van 200 miljoen zal liggen', klinkt het. De bedrijfswinst voor afschrijvingen ziet hij rond 25 miljoen euro uitkomen. 

  Met andere woorden: Materialise stevent af op een verbetering van het recordjaar 2019. In omzet toch, want de ebitda kwam in 2019 met 26,7 miljoen nog iets hoger uit dan de nu voorspelde 25 miljoen. 

  Vraag is hoe beleggers op dit 'fundamenteel nieuws' zullen reageren. De beurskoers is over het voorbije jaar vooral bepaald door de in- en uitstroom bij het fondsen van de invloedrijke Californische vermogensbeheerder Cathie Wood. Met eind december een stratosferische klim in het ijle en daarna een even ijzingwekkende terugval (zie grafiek). 

 • Nestlé waarschuwt voor lichte margedruk

  De Zwitserse voedingsreus Nestlé publiceerde vanmorgen een goed halfjaarrapport met toch een duidelijke bemol. De totale omzet steeg met 1,5 procent tot 41,8 miljard frank, vooral dankzij de sterke vraag naar koffie. Op organische basis was de omzetgroei aanzienlijk groter: 8,1 procent.

  De onderliggende operationele winstmarge – UTOP (underlying trading operating profit) in het Nestlé-jargon – bedroeg 17,4 procent, wat evenveel is als een jaar eerder. De onderliggende winst per aandeel nam met 8,3 procent toe tot 2,17 frank.

  Koffie - hier Nespresso-capsules - was een van de krachten achter de omzetgroei bij Nestlé. ©REUTERS

  Nestlé past zijn vooruitzichten aan en verwacht nu voor het hele jaar een organische omzetgroei tussen 5 en 6 procent. Tot dusver ging het concern uit van een sterkere groei dan vorig jaar (+3,6%).

  De UTOP zou rond 17,5 procent uitkomen omdat er vertraging zit tussen de hogere grondstofprijzen en de prijszetting. Daarnaast zijn er ook eenmalige integratiekosten voor de van The Bountiful Company overgenomen merken. Vanaf 2022 verwachten de Zwitsers weer margeherstel. Ter vergelijking: vorig jaar bedroeg de UTOP 17,7 procent. De winstprognose is dus een lichte ontgoocheling.

  Het aandeel verloor in de vroege handel tot 3 procent en zakt nu nog 0,6 procent op de beurs van Zürich.

 • Shell verwent belegger

  De Nederlandse oliereus Shell  krikt het dividend met 40 procent op en start de inkoop van eigen aandelen voor 2 miljard dollar. Vorig jaar verlaagde Shell nog het dividend met tweederde, nadat corona de olieprijs deed kelderen. 

  Vorig kwartaal profiteerde Shell volop van de herstelde olieprijs en ook van een florerende chemiemarkt. De oliegroep verdiende vorig kwartaal 5,53 miljard dollar, bijna tien keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar. 

  Beleggers duwen het aandeel bijna 4 procent hoger. 

 • ‘Cofinimmo ondergewaardeerd tegenover sectorgenoten'

  Cofinimmo publiceerde sterke, beter dan verwachte halfjaarresultaten, zegt Herman van der Loos van Degroof Petercam. De schuldgraad is opgelopen tot 48,2 procent, maar zal naar verwachting tot minder dan 45 procent dalen tegen het einde van het jaar. De analist verwacht immers dat de converteerbare obligatie die in september afloopt, in aandelen zal worden terugbetaald.

  Hoewel Cofinimmo steeds meer het profiel van een zorgvastgoedspeler heeft, blijft er een substantiële waarderingskloof met sectorgenoten, meent van der Loos, zelfs wanneer een korting wordt verrekend voor de kantoren die het bedrijf bezit. Hij trekt zijn koersdoel met 17 euro op tot 155 euro en herhaalt zijn koopadvies.

 • Melexis krijgt iets hoger koersdoel van Degroof Petercam

  Na de prima tweedekwartaalcijfers van chipontwikkelaar Melexis heeft Michael Roeg van Degroof Petercam zijn ramingen voor omzet en marges verhoogd. Zijn raming voor de winst per aandeel stijgt met 8 procent voor dit jaar, met 5 procent voor 2022 en met 4 procent voor 2023.

  De sterkere verhoging voor 2021 heeft te maken met een onverwachte meevaller van 3 miljoen euro in het netto financieel resultaat, meer bepaald om een winst op een in februari gesloten indekkingscontract, legt de analist uit.

  Zijn koersdoel klimt van 87 naar 90 euro. Zijn advies blijft op ‘houden’ staan.

 • Belgische inflatie stijgt onverwacht boven 2 procent

  De Belgische inflatie is in juli gestegen naar 2,27 procent, het hoogste peil sinds maart 2019. Vooral energieproducten werden duurder. Het Federaal Planbureau had slechts 1,84 procent inflatie voorspeld. In juni bedroeg de inflatie 1,63 procent. De inflatie zonder energie blijft met 1,13 procent relatief laag.

 • Vertrouwen eurozone piekt

  Het economisch sentiment in de eurozone heeft in juli het hoogste niveau ooit bereikt. Met dank aan de razend snel herstellende economie. De maandelijkse rondvraag door de Europese Commissie leverde een stand van 119 punten op tegen 117,9 punten in juni. Dat laatste cijfer was al het hoogste in 21 jaar.

  De kans is reëel dat stilaan de piek is bereikt. De positieve impact van het heropstarten van de economische activiteiten begint te verzwakken. De vrees bestaat ook dat de zich snel verspreidende coronavariant roet in het eten komt gooien.

 • Beste kwartaal in 13 jaar voor ArcelorMittal

  De combinatie van een sterk aantrekkende vraag en boomende staalprijzen heeft ArcelorMittal de beste kwartaalcijfers in 13 jaar opgeleverd. De staalreus draaide in het tweede kwartaal een omzet van 19,3 miljard dollar tegen 16,2 miljard in het eerste kwartaal en net geen 11 miljard een jaar eerder. De bedrijfswinst kwam uit op 4,4 miljard dollar tegen 2,6 miljard in het voorgaande kwartaal. Een jaar eerder, in het moeilijke tweede kwartaal van 2020, tekende ArcelorMittal een bedrijfsverlies van 253 miljoen dollar op.

  De brutobedrijfswinst (ebitda) van 5,05 miljard dollar was niet alleen zeven keer hoger dan een jaar eerder, maar overtrof ook de verwachtingen: analisten rekenden gemiddeld op 4,7 miljoen euro. Het is bovendien het hoogste kwartaalcijfer sinds 2008.

  ArcelorMittal kondigt een nieuw aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 2,2 miljard dollar dat tegen eind dit jaar moet zijn afgerond.

 • Belgische economie groeit 1,4 procent in tweede kwartaal

  Het herstel van de Belgische economie versnelt, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De economische activiteit steeg in het tweede kwartal met 1,4 procent na een groei van 1,1 procent in het eerste kwartaal.

  Een apart artikel over de groeicijfers leest u hier.

 • Nokia topper na verhoogde prognose

  Nokia, de Finse specialist in netwerkapparatuur, klopte in het tweede kwartaal zowel met zijn omzet als zijn winst de verwachtingen. De turnaround die werd ingezet vóór de coronapandemie uitbrak, lijkt vruchten af te werpen. Nokia is er bovendien in geslaagd om aan de groeiende vraag te beantwoorden zonder de kosten te doen oplopen. Het bedrijf kreeg ook wat hulp van buitenaf: geopolitieke spanningen bemoeilijken de zaken voor zijn concurrent Ericsson.

  In het tweede kwartaal steeg Nokia’s omzet met 4 procent tot 5,3 miljard euro. De operationele winstmarge verbeterde van 3,3 tot 9,1 procent. De 351 miljoen euro nettowinst is 3,5 keer meer dan een jaar eerder.

  Nokia trekt zijn omzet- en winstprognose op en rekent nu voor het hele jaar op een omzet tussen 21,7 en 22,7 miljard euro. Tot dusver stond de verwachting op 20,6-21,8 miljard euro. De vergelijkbare operationele winstmarge zou tussen 10 en 12 procent uitkomen in plaats van tussen 7 en 10 procent.

  Het aandeel veert in Helsinki 6,6 procent op.

 • KBCS ziet nog ‘waarderingskloof' bij D'Ieteren

  Geen resultaten van de Brusselse holding D’Ieteren , maar wel een hogere koers. Een uitvoerig rapport van KBC Securities is daar debet aan.

  Michiel Declercq en Wim Hoste bogen zich over de – lang verwachte, forse - investering in TVH Parts en over de verandering in aandeelhouderschap bij Belron, waarbij de specialist in herstellingen van autoruiten op 21 miljard euro wordt gewaardeerd. Tot dusver achtten de KBCS-analisten Belron 12 miljard euro waard.

  Ze komen tot de conclusie dat het belang in TVH Parts goed past in D’Ieterens portefeuille en nog heel wat onontsloten waarde inhoudt.

  Ofschoon het waarderingsveelvoud voor Belron – met name 36 keer de recurrente bedrijfswinst van 2020 – hen overdreven lijkt, geloven ze dat de nieuwe aandeelhoudersbasis de groei nog kan versterken.

  De koers van D’Ieteren reageerde positief op de hoge Belron-waardering, maar die reactie was al bij al maar bescheiden, merken ze op. Dat betekent dat er nog een grote waarderingskloof te vullen is. Lees: dat er nog flink wat opwaarts potentieel is.

  De analisten verwachten dat de kloof zal verkleinen naarmate de volumes bij Belron normaliseren. Daarom behouden ze hun koopadvies en koersdoel van 190 euro.

 • Cofinimmo krijgt hoger koersdoel van Kepler Cheuvreux

  De halfjaarresultaten die Cofinimmo woensdagavond uitstuurde, waren een tikkeltje beter dan Kepler Cheuvreux had verwacht. Het beurshuis wijst erop dat de schuldgraad na een druk investeringssemester op 48,2 procent staat zodat er mogelijk nood is aan vers kapitaal. Cofinimmo heeft daarvoor diverse opties, zegt de analist, zoals converteerbare obligaties of de verkoop van een deel van de kantorentak.

  Hij past zijn model aan en rolt het naar de toekomst uit. Dat levert een nieuw koersdoel van 156 euro op (tegen 147 euro voorheen). Het advies blijft ‘kopen’.

 • KBCS knipt koersdoel Ontex

  Het winstherstel bij Ontex loopt wat vertraging op, maar zal er uiteindelijk wel komen, zegt KBC Securities-analist Wim Hoste op. Hij blijft Ontex appreciëren voor het aanzienlijk zelfhelppotentieel – dat het nieuwe managementteam zal ontsluiten – en de aantrekkelijke waardering. Hij herhaalt zijn koopadvies maar verlaagt zijn koersdoel van 16 tot 14 euro.

 • KBCS trekt koersdoel Solvay op

  Solvay rapporteerde beter dan verwachte resultaten over het tweede kwartaal en verhoogde zijn winstverwachting (voor de onderliggende brutobedrijfswinst), merkt analist Wim Hoste van KBC Securities op. Hij gaat zijn ramingen wat verhogen. Hij behoudt zijn ‘bijkopen’-advies en trekt zijn koersdoel op van 115 naar 120 euro.

  Solvay kan hem bekoren door de combinatie van solide leiderschapposities, significant zelfhelppotentieel, een mogelijke strategische transformatie en een aantrekkelijke waardering.

 • Europese beurzen openen met winst | AB InBev onderuit

  De Euro Stoxx 50 noteert na een minuut handel 0,3 procent in de plus. De Bel20 daarentegen zakt 0,3 procent door stevig koersverlies voor AB InBev.

  Rond volgende bedrijven is er sinds woensdagavond nieuws:

  * AB InBev heeft in het tweede kwartaal meer bier verkocht maar haalde daar minder winst uit dan verwacht. Het aandeel verliest 5,7 procent.

  * Solvay presteerde nog beter dan verwacht in het tweede kwartaal en verhoogt de jaarprognose. Solvay stijgt 0,5 procent.

  * Ontex zag de omzet in het tweede kwartaal weer groeien, maar duurdere grondstoffen en wisselkoersen drukten de winst. Ontex verliest 0,5 procent.

  * Ook Telenet kon de omzettrend in het tweede kwartaal ten goede keren. Het aandeel wint 0,5 procent.

  * UCB kende een sterk halfjaar maar laat de jaarprognose ongemoeid. UCB trekt 1 procent hoger.

  * Cofinimmo verhoogt na een goed halfjaar de winstverwachting. Het vastgoedbedrijf wint 0,4 procent.

 • STMicroelectronics profiteert van sterke chipsvraag

  De Frans-Italiaanse chipproducent STMicroelectronics kan zowel over het tweede kwartaal als over de eerste zes maanden sterke resultaten voorleggen. In het tweede kwartaal realiseerde het bedrijf een omzet van 2,99 miljard dollar. Dat is een klein miljard meer dan een jaar eerder (2,09 miljard dollar) en overtreft de gemiddelde analistenverwachting (2,89 miljard dollar).

  Voor het derde kwartaal schuift STM een omzet van 3,2 miljard dollar naar voor. Analisten gingen tot dusver uit van 3,08 miljard dollar.

  Over het eerste halfjaar boekte STM 776 miljoen dollar nettowinst. Dat is 175 procent meer dan een jaar eerder.

 • Ontex boekt omzetgroei in tweede kwartaal

  De producent van hygiëneproducten Ontex is er in het tweede kwartaal in geslaagd om de omzettrend te keren. De omzet steeg met 4,5 procent tot 501 miljoen euro. Op vergelijkbare basis bedroeg de groei zelfs 6,2 procent.

  Door fors duurdere grondstoffen en tegenzittende wisselkoersen zakte de recurrente brutobedrijfswinst (ebitda) echter met 14,2 procent. Volgens Ontex konden de gestegen grondstofprijzen wel wat gecompenseerd worden door een ‘sterke verbetering van de structurele operationele efficiëntie’ en door lagere overheadkosten. Met 10,3 procent was de recurrente ebitda-marge in lijn met het eerste kwartaal.

  De resultaten voor het eerste halfjaar ogen zwak: bijna 7 procent minder omzet, bijna 20 procent minder recurrente brutobedrijfswinst. Ontex houdt amper 7 miljoen euro nettowinst over tegen nog 41 miljoen in de eerste helft van 2020.

  ‘We zijn niet tevreden met de financiële resultaten van het eerste halfjaar’, zegt CEO Esther Berrozpe dan ook in het persbericht. Ze maakt zich sterk dat het nieuwe managementteam zal toelaten ‘het veranderingsproces te versnellen’ en wijst ook op de geslaagde herfinanciering die wat ademruimte biedt.

  Voor het hele jaar gaat Ontex uit van een stabiele vergelijkbare omzet en een recurrente ebitda-marge van circa 10 procent.

 • Fors minder winst voor Credit Suisse door schandalen

  Een misser van formaat komt vanmorgen van Credit Suisse. Door de schandalen rond Archegos Capital Management en Greensill boekte de Zwitserse grootbank in het tweede kwartaal slechts 253 miljoen frank (234,8 miljoen euro) winst. Dat is 78 procent minder dan een jaar eerder en minder dan verwacht: analisten rekenden op 334 miljoen frank.

  De risicovolle beleggingen in Archegos en Greensill deden 5,5 miljard dollar in rook op gaan en bezoelden het blazoen van Credit Suisse. De bank moest 2 miljard dollar vers kapitaal ophalen. Later dit jaar komt er wellicht een strategiewijziging. ‘We nemen deze twee gebeurtenissen zeer ernstig en zijn vast besloten er de juiste lessen uit te trekken’, aldus CEO Thomaas Gottstein.

 • Neem Chinese verkoopgolf best serieus

  Collega Bas van der Hout legt uit dat de Chinese overheid nergens voor terugdeinst en dat beleggers zich grote zorgen maken. 'Ben je als aandeelhouder eigenlijk nog wel echt eigenaar van Chinese bedrijven?', vragen beleggers zich mogelijk af.

  Chinese aandelen krijgen rake klappen

 • Elia sluit liquiditeitscontract

  Netbeheerder Elia heeft een liquiditeitsovereenkomst afgesloten met Exane BNP Paribas, blijkt uit een persbericht. Exane BNP Paribas krijgt het mandaat om aandelen van Elia aan te kopen en te verkopen op de gereglementeerde markt van Euronext Brussel.

 • Naar vlakke tot licht lagere opening

  Het ziet er naar uit dat de Europese beurzen hun Aziatische collega’s niet hoger zullen volgen. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 0,1 procent in de min.

 • Meer over Solvay...

  ... kunt u in het hieronder vermeld artikel lezen.

 • Argenx boekt winst in eerste halfjaar

  Hoewel het biofarmabedrijf Argenx nog geen product op de markt heeft, kan het over het eerste halfjaar toch winst voorleggen. De omzet kwam zowat 20 keer hoger uit dan in de eerste zes maanden van 2020 op 470,4 miljoen dollar (sinds dit jaar rapporteert Argenx in dollar en niet meer in euro). Dat is aan twee zaken te danken: de stopzetting van de samenwerking met Janssen (rond het kandidaat-leukemiemiddel cusatutumab) leverde 315,1 miljoen dollar op en de strategische samenwerking met Zai Lab (rond efgartigimod) bracht 151,9 miljoen in het laatje.

  Ondanks fors hogere kosten voor onderzoek en ontwikkeling en hogere algemene bedrijfskosten schiet er 63,2 miljoen dollar nettowinst over. Ter vergelijking: een jaar eerder was er 226,6 miljoen dollar verlies.

  Argenx verwacht dit jaar bijna dubbel zoveel middelen te verbruiken als vorig jaar, mede door het opzetten van een wereldwijde commerciële infrastructuur en voorraadopbouw, dit alles met het oog op de verwachte lancering van efgartigimod in de VS. Het bedrijf zit echter nog steeds royaal bij kas: eind juni bedroegen de totale kasmiddelen 2,73 miljard dollar.

 • Telenet ziet omzet in tweede kwartaal weer klimmen

  Telenet is er in geslaagd om in het tweede kwartaal weer meer omzet te realiseren, na de krimp (-1%) in het eerste kwartaal die werd toegeschreven aan de ontbundelende klant. De omzet trok bijna 4 procent hoger dankzij een toename van de totale abonnementsopbrengsten en flink herstel van de advertentie- en productie-inkomsten. Over de eerste zes maanden blijft de groei beperkt tot 1 procent tot 1,29 miljard euro.

  De positieve trend bij de winst is nog iets sterker: de bedrijfswinst nam met 3 procent toe tot 312,5 miljoen euro. De nettowinst komt 14 procent hoger uit op 211,7 miljoen euro door lagere netto financiële kosten.

  In het persbericht zegt CFO Erik Van den Enden dat de omzetgroei in de tweede helft zal vertragen door de minder gunstige vergelijkingsbasis (in het derde kwartaal van 2020 werd de strenge lockdown opgeheven).

  Telenet herhaalt de prognose voor het hele jaar: 1 procent meer omzet en een groei van 1 à 2 procent van de aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda), dit alles op herwerkte basis.

 • UCB laat spijts sterk halfjaar jaarprognose ongemoeid

  UCB  presteerde over de eerste jaarhelft beter dan verwacht. De netto-omzet kwam 6 procent hoger uit op 2,65 miljard euro, een stuk beter dan de 2,56 miljard waar analisten gemiddeld op rekenden.

  De biofarmaciegroep wijst als verklaring naar een nieuw distributiemodel voor Keppra in Japan. Daardoor draaide het epilepsiemiddel 485 miljoen omzet in het eerste halfjaar, terwijl analisten een krimp tot iets minder dan 400 miljoen verwachtten. 

  Ook de brutobedrijfswinst (ebitda) kwam met een toename van 8 procent tot 843 miljoen euro boven de analistenverwachten (een stabilisatie op 784 miljoen) uit. 

  Toch handhaaft CEO Jean-Christophe Tellier iet of wat verrasend gelet op de sterke start de jaarprognose: een jaaromzet rond 5,55 miljard euro en een winstmarge die daalt naar 27 à 28 procent. Die laatste is verbonden aan de beloftevolle pijplijn aan nieuwe producten: UCB heeft veel producten in de laatste (en duurste) klinische testfase en investeert ook fors in marketing voor de lancering van nieuwe producten op de cruciale Amerikaanse markt. 

 • AB InBev: meer bier, minder winst dan verwacht

  AB InBev , ’s werelds grootste brouwer, komt met een tweedekwartaalrapport dat – op het eerste gezicht – niet over de hele lijn overtuigt. In de periode april-juni steeg het totale verkoopvolume met 20,8 procent en dat is nog iets beter dan verwacht (19,4%). De totale omzet van de groep trok 27,6 procent hoger terwijl analisten slechts een toename van 24,1 procent zagen.

  De winst trekt ook flink hoger, maar blijft iets onder de consensusverwachting. De genormaliseerde brutobedrijfswinst (ebitda) nam met 31 procent toe in het tweede kwartaal. Hier lag de lat op 35,3 procent. Ook de onderliggende winst per aandeel, die uitkomst op 0,75 dollar, is een tikkeltje lager dan verwacht (0,78 dollar).

  De schuldgraad is wel gevoelig gedaald in de eerste jaarhelft: de verhouding nettoschuld/ebitda bedroeg eind juni 4,4 tegen 4,8 eind december.

  Voor het hele jaar blijft AB InBev uitgaan van een ebitda-groei van 8 tot 12 procent.

 • Solvay krikt na sterke lente jaarprognose op

  Het kwartaalrapport van Solvay  is er. De chemiegroep presteerde over het tweede kwartaal nog een stuk beter dan analisten verwachtten. De omzet steeg 13 procent naar 2,46 miljard euro, de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) ging zelfs 37 procent hoger naar 602 miljoen euro. 

  CEO Ilham Kadri verhoogt de jaarprognose en rekent nu op een ebitda van 2,2 à 2,3 miljard over 2021. Eerder lag de lat op 2 à 2,2 miljard. 

 • Robinhood, de nieuwkomer van de dag

  Logischerwijs zal de aandacht in de namiddag verschuiven naar Wall Street. Daar staat vandaag ook een belangrijke gebeurtenis op de agenda: de coole beleggingsapp Robinhood maakt zijn debuut op Nasdaq.

  De voortekenen zijn echter niet zo gunstig: de intekenprijs is vastgelegd op 38 dollar, aan de onderkant van de vooropgestelde prijsvork. Afwachten hoe groot het enthousiasme is.

 • Cofinimmo stap dichter bij lagere roerende voorheffing

  In het tweede kwartaal is het aandeel van zorgvastgoed in de portefeuille van Cofinimmo gestegen tot 59 procent. Belangrijk voor beleggers want vanaf 60 procent daalt de roerende voorheffing op dividenden van 30 tot 15 procent.

  Over het eerste halfjaar maakte Cofinimmo goede resultaten bekend. De vastgoedspeler verhoogt zelfs de winstverwachting – voor de nettowinst van de kernactiviteiten – voor het hele jaar tot meer dan 7 euro per aandeel. Drie maanden geleden voorspelde Cofinimmo een winst van 6,9 euro per aandeel.

 • Afbouw Amerikaanse stimulus nadert

  De Federal Reserve kwam woensdagavond met een al bij al bemoedigende boodschap. Het tijdstip om de stimulus te beginnen afbouwen nadert omdat er vooruitgang is geboekt inzake de dubbele doelstelling van de Amerikaanse centrale bank: maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit.

  Maar een afbouw is nog niet voor meteen: het tijdstip om te beginnen verminderen nadert heel langzaam en vanzelfsprekend in functie van het verder herstel van de Amerikaanse economie.

 • Wat te verwachten van AB InBev straks?

  U leest het hier in onze voorkennis, met focus op het takenpakket van de nieuwe CEO Michel Doukeris.

 • Facebook: booming business, maar ...

  Net als Apple een dag eerder legde socialemediagigant Facebook  gisteren nabeurs ijzersterke resultaten voor, al waarschuwt ook CEO Mark Zuckerberg dat er over de komende kwartalen 'een duidelijke vertraging' van de groei komt. 

 • Chinese beurzen krabbelen overeind

  Goedemorgen! Op Wall Street eindigde de Dow Jones  licht in het rood. Kleppers als Apple en Microsoft konden met beresterke kwartaalcjifers de markt niet op sleeptouw nemen, omdat ze die cijfers koppelen aan een iet of wat teleurstellende outlook

  Beter nieuwe in het Verre Oosten: daar boeken de Chinese beurzen wat herstel, dankzij sussende geluiden vanuit Peking. De eerdere verkoopgolf als gevolg van de harde aanpak van de Chinese communistische partij tegenover verschillende sectoren ebt zo even wat weg. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud