1. Markten Live
 2. Live blog
live

AB InBev remt Bel20 af

Wall Street zet in de aanloop naar het 'cijferseizoen' de recordjacht voort, met dank aan de soepele Federal Reserve. De Brusselse beurs bleef wat achter bij de Europese klim, door zwaargewicht AB InBev.
 • Bel20 vlagt ondanks AB InBev hoger af

  De slotbel: de Bel20  ging met dank aan de prima stemming op Wall Street ook mondjesmaat hoger, ook al zette AB InBev  een rem op de klim. Beleggers werden opgeschrikt door het bericht dat de biergigant voorlopig niet de prijs vastprikt voor de beursgang van zijn Aziatische dochter in Hong Kong. Dat voedde bij beleggers de vrees dat AB InBev mogelijk minder zal vangen dan verhoopt voor. 

  We ronden hier af, met de boodschap dat we volgende week uiteraard terug zijn met een verse liveblog. Komende week start ook het 'cijferseizoen', met in België resultaten van onder meer Barco en Befimmo, in Nederland ASML en op Wall Street kleppers als JPMorgan, Goldman Sachs, Johnson & Johnson, Netflix en Microsoft. Tot dan!

 • Washington waarschuwt, New York geeuwt

  De Amerikaanse minister van Financiën waarschuwt het Congres dat zonder dringende verhoging van het schuldenplafond Washington in september zonder geld zit. 

  En Wall Street? Dat blijft onverstoord op recordkoers. Pro memorie: de Verenigde Staten zijn de grootste schuldenaar ter wereld, met op dit ogenblik een schuldenberg van 22.022 miljard dollar

  'Dancing on the ceiling', een 80s klassieker van Lionel Richie

 • De gouden week van Orange Belgium

  We gaan er morgen in de weekendkrant - en deze avond op de website - in het beursweekboek op door, maar het is een uitstekende week voor Orange Belgium . Eerst het rapport van de telecomwaakhond BIPT dat het nummer drie van de telecom ammunitie geeft om dit najaar om met een scherp geprijsd kabelknippersaanbod te komen, gisteren de alliantie met marktleider Proximus die het prijskaartje voor de uitrol van een performant supersnel mobiel netwerk (5G) wat minder exorbitant kan maken. 

  Het resultaat: een koerssprong over de vijfdaagse van meer dan 10 procent. Terwijl Proximus 3 procent lager ging en Telenet zelfs 7 procent. 

 • Libra stuit op zware tegenwind in VS

  De twee machtigste mannen van Amerika hebben deze week kritiek gegeven op de digitale munt van Facebook. Daardoor lijkt de toekomst van de munt in gevaar.

  Lees hier ons artikel over de libra.

  ©REUTERS

 • Wall Street zet recordjacht voort

  Op Wall Street zet de Dow Jones  de recordjacht voort, met dank aan de boodschap van de centrale bank dat er later deze maand een renteknip komt. De Dow Jones gaat vlot 0,5 procent hoger naar 27.088 punten.

  Bovendien liggen er voorlopig niet niet veel wolfijzers in de weg. Die zijn er pas volgende week, als de kwartaalcijfers op gang komen. Citigroup trapt maandag af, dinsdag volgen JPMorgan, Goldman Sachs en Johnson & Johnson, woensdag Netflix, donderdag Microsoft en Morgan Stanley en vrijdag Blackrock en zijn altijd outspoken CEO Larry Fink

  ©EPA

 • Amerikaanse producentenprijzen stijgen licht

  De producentenprijzen in de VS zijn in juni licht gestegen. Dit meldde het Amerikaanse ministerie van Arbeid vandaag. 

  Op maandbasis stegen de prijzen met 0,1 procent, terwijl economen dachten dat de prijzen gelijk zouden zijn gebleven.

 • Beleggers doen aandeel Thomas Cook kelderen

  We gaan dieper in op de door Fosun voorgestelde redding van Thomas Cook (post 7.34 uur). Beleggers reageren alvast negatief met een koershalvering.

  Lees hier ons artikel.

 • 'Vlaanderen groeit ook volgende jaren meer dan Wallonië'

  De Vlaamse economie blijft de komende vijf jaar sneller groeien dan de Waalse en Brusselse economieën. Dat blijkt uit nieuwe economische vooruitzichten van het Federaal Planbureau en de drie gewesten.

  In Vlaanderen groeit de economische activiteit met gemiddeld 1,6 procent in de periode 2018-2020 en met 1,4 procent in 2021-2024. In Wallonië bedraagt de groei tussen 2018 en 2024 maar 1,2 procent per jaar en in Brussel amper 0,9 procent.

 • Overzicht Brusselse beursdag

  Voor een overzicht van de Brusselse beursdag kunt u hier terecht.

 • Belgische 'duif' kritisch voor communicatie bij Bank of England

  Gertjan Vlieghe, de Belgisch-Britse econoom in het monetaire comité bij de Bank of England, heeft in een toespraak forse kritiek geuit op het communicatieleid bij de Britse centrale bank. 

  De BoE moet volgens hem dringend een 'rentepad' publiceren en meer transparantie bieden over toekomstige beleidsacties.

  ©REUTERS

  Nu is het beleid vaak niet consistent met de Britse groei- en inflatievooruitzichten, vindt hij. 

  De Bank of England moet dringend transparanter communiceren.
  Gertjan Vlieghe
  Econoom Bank of England

  De Britse centrale bank ligt al langer onder vuur voor haar troebele communicatie. De markten prijzen momenteel een Britse renteknip in, terwijl de beleidsmakers eerder hinten op een renteverhoging.

  Het leverde de 300 jaar oude centrale bank in het Verenigd Koninkrijk de bijnaam 'unreliable boyfriend' op.

 • UBS verhoogt advies Deutsche Bank

  Het aandeel Deutsche Bank wint 1,4 procent na een adviesverhoging van UBS. De Zwitserse zakenbank verhoogt het advies van 'verkopen' naar 'houden'.

  De adviesverhoging komt nadat de grootbank eerder deze week heeft gezegd dat ze ongeveer 18.000 jobs zou schrappen. CEO Christian Sewing noemde de reorganisatie 'een van de meest fundamentele transformaties van Deutsche Bank in decennia'.

 • Europese industriële productie stijgt meer dan verwacht

  De industriële productie in de eurozone is in mei met 0,9 procent gestegen na een daling met 0,4 procent in april. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. De cijfers zijn veel beter dan verwacht, want economen hadden een toename met maar 0,2 procent voorspeld.

  In alle vier de grootste economieën van de eurozone - Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje - steeg de productie. Het is de eerste keer sinds de zomer van vorig jaar dat dat gebeurt. Er zijn geen cijfers beschikbaar voor België. Vooral de productie van kapitaalgoederen en consumptiegoederen nam toe.

  De industriële productie ligt nog steeds 0,5 procent lager dan in mei vorig jaar. Daarom zijn de hoger dan verwachte productiecijfers voor de Europese Centrale Bank (ECB) wellicht niet voldoende om de verwachte extra stimulus af te blazen. Het ziet er naar uit dat de ECB in juli of september de rente verlaagt en/of de obligatieaankopen heropstart.

 • IEA: 'Vraag naar OPEC-olie gaat dalen'

  Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) daalt volgend jaar de vraag naar olie die geleverd wordt door het OPEC-kartel. Dat meldt het IEA vrijdag.

  De olie uit OPEC-landen zal in 2020 naar 28 miljoen vaten per dag dalen, het laagste niveau sinds 2003. Dat komt doordat de Amerikaanse olie-export maar blijft stijgen. In juni kon een aanbodstijging van 390.000 vaten per dag van niet-OPEC-landen niet opgevangen worden door een productiedaling van 90.000 vaten door de OPEC.

  Ondanks het nieuws stijgt de prijs van een vat Brent-olie met 1,1 procent.

 • 'Beursgang AB InBev Azië wordt mogelijk uitgesteld'

  De intekenprijs voor AB InBev Azië komt er ten vroegste maandag. Volgens een bron die het persbureau Bloomberg citeert, is zelfs een uitstel van de beursgang een optie.

  Volg hier onze verslaggeving. 

 • Slechte bankkredieten zakken naar dieptepunt

  De slechte kredieten van de banken in de eurozone zijn in het eerste kwartaal gedaald naar 3,67 procent van de kredietportefeuille, het laagste peil sinds het begin van de statistieken in 2015. In het vierde kwartaal van 2018 bedroegen de slechte kredieten 3,81 procent van de portefeuille en in het tweede kwartaal van 2015 nog 7,48 procent, blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank.

  De slechte kredieten zijn het hoogst in Griekenland (41,4%), Cyprus (20,3%) en Portugal (11,5%). Ze zijn het laagst in Luxemburg (0,89%), Duitsland (1,19%) en Finland (1,57%). De Belgische banken hebben 2,11 procent slechte kredieten. Dat komt overeen met een bedrag van 9,95 miljard euro op een kredietportefeuille van 470,8 miljard.

  In absolute cijfers hebben de Italiaanse banken met 148 miljard euro de meeste slechte kredieten. Dat bedrag vertegenwoordigt 8,37 procent van hun kredietportefeuille.

 • Analisten over Orange Belgium en Proximus

  Analisten geven hun visie op het samenwerkingsverband dat Orange Belgium met Proximus is aangegaan:

  Ruben Devos van KBC Securities zegt dat de samenwerking een logische stap is. 'Door de stijgende vraag naar mobiele diensten zijn er significant meer telefoontorens en basisstations nodig', zegt de analist. Hij meldt ook dat de deal aansluit bij een Europese trend. Steeds meer telecomspelers delen hun netwerken. 

  Ulrich Rathe van Jefferies zegt dat de door beide bedrijven genoemde kostenbesparingen (Proximus: 35 tot 40 miljoen euro per jaar, Orange Belgium: 30 miljoen per jaar) geloofwaardig lijken. Daarnaast verwacht Rathe dat de autoriteiten geen probleem zullen maken van de samenwerking. 'Er zijn precedenten in Europa (in Zweden en Italië, red.) en de samenwerking leidt niet tot minder concurrentie', legt hij uit.

  Volgens David Vagman van ING is de contante waarde van de deal voor Orange Belgium 1,25 euro. Tegenover de slotkoers van gisteren betekent dat een opwaarts potentieel van meer dan 6 procent.

  Kepler noemt de samenwerking een 'goede deal' die het rendement op kapitaal verhoogt. 

  Orange Belgium wint 2,8 procent en Proximus klimt 0,3 procent hoger.

 • JPMorgan verhoogt belang in PostNL

  De zakenbank JPMorgan Chase & Co heeft zijn belang in PostNL substantieel verhoogd. 

  Het kapitaalbelang steeg sinds 17 juni van 0,22 naar 5,76 procent.

  Het aandeel klimt met 1,7 procent.

 • Opening: AB InBev onder druk

  De Bel20 opent 0,1 procent lager.

  AB Inbev gaat 3,2 procent lager nu Reuters meldt dat de intekenprijs voor zijn Aziatische dochter Budweiser Brewing Company APAC pas maandag wordt bekendgemaakt (zie post 8.49 uur).

  Orange Belgium gaat 5,9 procent hoger na een adviesverhoging van Barclays. Daarnaast reageert de koers op het samenwerkingsverband dat de telecomspeler met Proximus heeft gesloten (zie post 8.08 uur).

  Melexis gaat 0,6 procent lager na het winstalarm van Daimler (zie post 8.38 uur).

 • Reuters: 'Intekenprijs Aziatische dochter AB InBev uitgesteld naar maandag'

  Volgens Reuters maakt AB InBev de intekenprijs voor de Aziatische dochter Budweiser Brewing Company APAC pas maandag bekend. Reuters beroept zich daarbij op twee anonieme bronnen. Het bedrijf zelf geeft geen commentaar.

 • Overnamebod op Wessanen is formeel gelanceerd

  Het overnamebod van PAI Partners op Wessanen is officieel gestart. De Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft met het bod ingestemd. Dat maakten de twee partijen donderdag nabeurs bekend. 

  Begin april maakte PAI bekend dat het de Nederlandse producent van biovoeding wil overnemen. Toen bedroeg het bod 11,50 euro, maar omdat er inmiddels per aandeel 0,14 euro dividend is uitgekeerd, bedraagt het bod nu 11,36 euro.

  De biedingsperiode gaat vanaf vandaag in en loopt tot 6 september. Het bestuur van Wessanen steunt het bod.

  Het overnamevoorstel wordt op 29 augustus toegelicht op een buitengewone aandeelhoudersvergadering van het bedrijf.

 • Daimler geeft winstalarm - Aandeel zakt voorbeurs 4 procent

  Daimler waarschuwt dat de bedrijfswinst (ebit) dit jaar 'significant' onder het niveau van vorig jaar zal uitkomen. In het tweede kwartaal slikte Daimler een bedrijfsverlies van liefst 1,6 miljard dollar. De verkoper van Mercedes-auto's verwijst naar hogere dieselgerelateerde kosten. Het Duitse ministerie van Verkeer verplichtte Mercedes meer dan 60.000 dieselwagens van het type GLK 220 terug te roepen. In de auto's zou verdachte software aangetroffen zijn, wat Daimler ontkent.

  De Mercedes Benz-divisie maakte in het tweede kwartaal 700 miljoen euro bedrijfsverlies (ebit). De truckdivisie was wel rendabel met een positieve ebit van 700 miljoen euro.

  Het is voor Daimler het vierde winstalarm in ruim een jaar. Toch zijn beleggers verrast: het aandeel gaat voorbeurs 4 procent onderuit.

 • WPP rijft 3,1 miljard dollar binnen

  Het Britse reclamebedrijf WPP  bevestigde zonet de verkoop van een belang van 60 procent in de marktonderzoeker Kantar aan de investeerder Bain Capital. De deal kent Kantar een ondernemingswaarde toe van 4 miljard dollar, WPP rijft netto 3,1 miljard dollar binnen.

  De aandeelhouders genieten mee: WPP keert 1 miljard pond uit. Hoe dat precies gebeurt, wordt later bekendgemaakt. De rest van het geld dient om de schulden bij WPP af te bouwen. In 2020 wil WPP de ratio nettoschulden tegenover de ebitda afgebouwd hebben naar de onderkant van de vork tussen 1,50 en 1,75. 

  De structurele wijziging van onze industrie vereist een lagere schuldgraad dan vroeger.
  Reclamebureau WPP

 • Orange Belgium krijgt koopadvies van Barclays

  Barclays-analist Simon Coles verhoogt het advies voor Orange Belgium  van 'houden' naar 'kopen'. Het koersdoel van de telecomspeler gaat van 20 naar 25 euro. Tegenover de laatste slotkoers biedt dat een opwaarts potentieel van 33 procent. 

  Inmiddels heeft het bedrijf 10 koopadviezen, 11 houdadviezen en 3 verkoopadviezen. 

  Het is vandaag ook uitkijken naar de koersreactie van de samenwerkingsovereenkomst tussen Orange Belgium en Proximus . De twee telecomspelers bundelen de krachten voor de basisinfrastructuur van hun mobiele netwerken. Zo bepsaart Orange Belgium jaarlijks 30 miljoen. Lees hier meer over de samenwerking.

 • Europese beurzen op weg naar winst

  De Europese beurzen openen circa 0,3 procent hoger, voorspellen de futures. De Europese beurzen sloten gisteren lager af, waarna de S&P500 enkele uren later een nieuw slotrecord neerzette. Europa gaat dus een inhaalbeweging maken.

  ©AFP

 • Nog steeds geen intekenprijs voor beursgang Aziatische dochter AB InBev

  We hebben tegen de verwachting in nog steeds geen intekenprijs voor de beursgang van Budweiser Brewing Company APAC, de Aziatische dochter van AB InBev . Gisteren meldden we dat de prijs allicht aan de onderkant van de vork tussen 40 en 47 Hongkongse dollar zou uitkomen.

  Budweiser Brewing Company APAC wordt geleid door de Belg Jan Craps. ©Bloomberg

 • Trump waarschuwt Facebook

  De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde Facebook gisteren voor zijn digitale munt: de libra.

  De president zei op Twitter dat hij geen fan is van digitale munten, omdat hun waarde op 'gebakken lucht' gebaseerd zou zijn. Daarnaast zou Facebook volgens hem een bankvergunning moeten aanvragen als het zijn libraproject wil doorzetten. Hierbij zou het aan alle financiële regelgeving moeten voldoen, net als alle andere Amerikaanse banken.

  Het aandeel van Facebook sloot gisteren 0,7 procent lager.

 • Chinezen willen 834 miljoen euro pompen in noodlijdend Thomas Cook

  Het Chinese conglomeraat Fosun, dat onder meer eigenaar is van Club Med en Cirque du Soleil, overweegt een forse financiële injectie in de noodlijdende reisorganisatie Thomas Cook . De gesprekken bevinden zich in een vergevorderd stadium, zegt Fosun. Het zou gaan om een injectie van 750 miljoen pond (834 miljoen euro) aan steun.

  Zo zou de toerismetak van Fosun de controle krijgen over de touroperaties van Thomas Cook en een minderheidsbelang in de luchtvaartorganisatie van het Britse bedrijf. Een deal moet nog wel de goedkeuring van belanghebbenden en toezichthouders krijgen.

  Het in Hongkong genoteerde Fosun, ook actief in verzekeringen en medicijnen, heeft al een belang van ongeveer 18 procent in Thomas Cook. Het is de grootste aandeelhouder.

  Eerder bleek al dat de twee met elkaar in gesprek waren. Thomas Cook bevestigt de gesprekken. Voorts meldt de touroperator dat de zomerboekingen iets voorliggen op vorig jaar, maar dat de marges zwak blijven door stevige concurrentie en grote promoties. Daardoor komt het onderliggende bedrijfsresultaat (ebit) in de tweede helft van het jaar wat lager uit.

 • Handelszorgen steken weer de kop op

  Goedemorgen! De Aziatische beurzen staan er vandaag gemengd voor. Beleggers maken zich nog altijd zorgen over de handelsoorlog, nadat de Amerikaanse president Donald Trump gisteren een boze tweet heeft gestuurd.

  Azië lijkt het gemengde beeld over te nemen van Amerika. Gisteravond ging de Nasdaq met 0,1 procent lager, terwijl de Dow Jones met een winst van 0,9 procent door 27.000 punten wist te breken

  Initieel gingen de drie belangrijkste Amerikaanse graadmeters - de Dow Jones, de S&P500 en de Nasdaq - allen hoger. Maar dat optimisme kreeg een knauw toen Trump een tweet uitstuurde met de boodschap dat China de VS in de steek laat. China zou minder landbouwproducten van Amerika kopen dan het had beloofd tijdens de handelsbesprekingen.

  In Azië boeken de beurzen in Japan, Hongkong, China en Zuid-Korea kleine winsten, terwijl de beurzen in Australië, Taiwan en Maleisië er licht op achteruitgaan.

  Het beeld op de Aziatische beurzen is gemengd. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud