Advertentie

AB InBev trekt Bel20 in de plus

UBS deelt Bpost een tik uit ©Photo News

De Europese beurzen sloten door de uitschuiver van olieaandelen op licht verlies. Op de Brusselse beurs deelde UBS Bpost een stevige tik uit, maar de recordjacht van AB InBev trok de Bel20 nipt in de plus

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

18.00 uur: We ronden hier af. Fijn weekend en tot maandag voor weerom een boeiende beursweek (zie 17u00)!

17.50 uur: De slotbel: De Bel20 finishte met dank aan AB InBev (+1,2%) 0,1 procent hoger. Bpost verloor na de adviesverlaging van UBS 1,3 procent, RealDolmen moest na teleurstellende resultaten 4,9 procent prijsgeven. 

17.40 uur: Wat de Black Friday shoppinggekte (zie foto) allemaal niet teweeg brengt (zie ook 16u13). Wal-Mart Stores - 's werelds grootste privé-werkgever - klimt met dik 3 procent winst naar een record. 

©EPA

17.30 uur: Vlak voor de slotbel hijst de Bel20 zich nipt in de plus. Dit met dank aan the usual suspect: AB InBev De biergigant zet nog maar eens een record neer en dat laat zich met een weging van 14,7 procent in de Bel20 meteen voelen.

U komt morgen in de weekendeditie van De Tijd een uitgebreide analyse lezen van het recordjaar voor de brouwer, maar samengevat spelen twee factoren: 1. met weerom sterke resultaten heeft AB InBev over 2014 nog maar eens bewezen in zijn sector geen gelijke te hebben in cashflowgeneratie. 2. De jongste maanden komt daar weer wat overnamespeculatie bij , met bijvoorbeeld geruchten rond een bod op rivaal SABMiller. 

17.00 uur: Collega's Wouter Vervenne en Christophe De Rijcke blikken al vooruit op de komende beursweek. Welke gebeurtenissen stipt u best rood aan in uw agenda?

1 Kondigt de ECB QE aan?

De Europese Centrale Bank (ECB) moet donderdag beslissen of zij nieuwe stimuleringsmaatregelen (QE) lanceert om de te lage groei en inflatie op te krikken. De druk op Frankfurt is de jongste weken toegenomen, omdat de economische groei in november onverwacht vertraagde en de inflatie daalde naar amper 0,3 procent.

Maar ECB-ondervoorzitter Vitor Constancio suggereerde deze week dat de ECB pas begin 2015 zal kijken of bijkomende stimulansen nodig zijn. De ECB wil wellicht eerst zien hoeveel goedkope vierjaarskredieten de banken op 11 december zullen opnemen. Die zogenaamde TLTRO’s  moeten samen met de aankoop van pandbrieven (gedekte obligaties) en herverpakte kredieten de balans van de ECB met 1.000 miljard oppompen. Analisten geloven dat de huidige maatregelen niet volstaan om dat bedrag te bereiken.

2 Hoe duurzaam is herstel op de Amerikaanse arbeidsmarkt?

Het Amerikaanse banenrapport dat vrijdag wordt gepubliceerd, kan leiden tot een bijsturing van het beleid van de Amerikaanse centrale bank (Fed). Analisten geloven dat de Amerikaanse economie in november 225.000 jobs heeft gecreëerd, tegenover 214.000 in oktober. De werkloosheidsgraad stabiliseerde wellicht op 5,8 procent, het laagste peil in zes jaar. De Fed beloofde tot dusver dat hij het nulrentebeleid nog geruime tijd zal voortzetten. Het duurzame herstel van de arbeidsmarkt kan tot gevolg hebben dat de Fed op 17 december beslist om deze belofte af te zwakken. Economen verwachten dat de Fed vanaf midden 2015 geleidelijk de basisrente zal verhogen. 

3. Krijgt Nyrstar steun voor zijn financieringsplan?

Een buitengewone algemene vergadering (BAV) is meestal een saaie bedoening, maar die van donderdag belooft spannend te worden. Er is geen quorum vereist en er is met Trafigura een grote onvoorspelbare aandeelhouder opgedoken. Trafigura is een grondstoffenhandelaar die - volgens de laatste cijfers - een belang van 15,3 procent opbouwde. Een week nadat dit belang was bekend geraakt, ontsloeg de raad van bestuur CEO Roland Junck. De aandeelhouders moeten onder meer een recente obligatieuitgifte van 350 miljoen euro goedkeuren, zoals bepaald door de wet. Bij een afkeuring moet Nyrstar dat geld binnen 45 dagen terugbetalen. Een heel onwaarschijnlijk, maar niet uitgesloten, scenario is dat Trafigura het plan tackelt, om Nyrstar goedkoop over te nemen. WV/CDR

16.17 uur: Volgende week donderdag is het dus uitkijken naar de ECB-rentemeeting. Een legertje economen verwacht dat de ECB de langverwachte QE (aankoop staatsobligaties) zal aankondigen, zoals ook Ken Wattret van BNP Paribas.

We continue to expect the ECB to announce next week that it will broaden its asset purchases to include sovereign bonds, in tandem with cuts to its already low staff inflation projections.
Ken Wattret
BNP Paribas

16.13 uur: Het volledige Wall Street-overzicht vindt u hier. Winkelketens als Wal-Mart  slaan munt uit de koopjesgekte van Black Friday.

15.48 uur: Wall Street noteert licht in het verlies, volgens de S&P500. Oliebedrijven zoals ExxonMobil en Chrevron krijgen klappen.

14.46 uur: Over de Brusselse beursdag leest u hier alles

14.30 uur: U zoekt een slachtoffer van de disruptieve opmars van taxidienst Uber? Kijk niet verder dan Medallion Financial - beursticker TAXI - op de Nasdaq.  Medallion is de financier van licenties ('medallions') voor de klassieke Newyorkse 'yellowcabs'. En zag zijn beurskoers de jongste jaren tuimelen, zodat de beurswaarde nog maar 270 miljoen dollar is. Dat is een fractie van de 44 miljard die Uber nu 'waard' is

Surprised I haven't heard more people talk about shorting Medallion Financial ($TAXI) as an Uber play pic.twitter.com/OLjTzLRcaL— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) 28 november 2014

13.55 uur: Nog even over de kapitaalverhoging van Tessenderlo. Het aandeel noteert aan 20,63 euro, het inschrijvingsrecht - bij een handelsvolume van tot nog toe 33.000 stuks - aan 1,34 euro. Dat is min of meer in lijn met de theoretische waarde van 1,38 euro. Met drie rechten kun je immers intekenen op één nieuw aandeel tegen 16,50 euro per stuk, een voordeel van 4,13 euro of 1,38 euro per recht. 

13.40 uur: Nog meer Russische problemen. Rosneft tuimelt in Londen dik 4 procent. Volgens Bloomberg is er steeds meer ongerustheid over de met schulden overladen balans van de oliegigant. Sinds begin dit jaar is de beurskoers gehalveerd. Beleggers achten de Russische reus nu nog 50 miljard dollar waard. Dat is minder dan de 55 miljard dollar die Rosneft in 2013 neertelde voor TNK-BP. De tuimelende olieprijs betekent weinig goeds voor de cashflow, terwijl de groep tegen eind 2015 zo'n 30 miljard dollar schulden moet zien te herfinancieren. 

13.35 uur: De Russische roebel zet de vrije val voort. Voor één euro krijgt je nu al bijna 62 roebel, tegenover zo'n 46 roebel in juli. Economen gaan er van uit dat een zware recessie in Rusland onvermijdelijk is, nu bovenop de westerse sancties de tuimelende olieprijs helemaal de bodem uit de Russische economie wegslaat. 

13.10 uur: Nog Nederlands nieuws. De Londense City heeft een nieuw 'speeltje' gevonden: Nederlandse sociale woning. De Britse vastgoedinvesteerder Round Hill Capital koopt voor 365 miljoen euro 3.786 woningen over van het Wooninvesteringsfonds. Meteen de tweede grote deal in korte tijd: in juni kocht CBRE Global Investors al 1.534 woningen op voor 180 miljoen euro. Veel Nederlandse woonvereniging scheurden hun broek aan rentederivaten en moeten nu noodgedwongen grote delen van hun portefeuille verkopen om het hoofd boven water te houden. 

Hier ziet de City dus brood in: 

12.29 uur: Ballast Nadam is een uitschieter op het Damrak. De Nederlandse baggeraar Van Oord neemt voor een niet nader genoemd bedrag de activiteiten van Ballast Nedam Offshore over. Meer uitleg hier.

12.12 uur: De toeleveranciers aan de oliesector krijgen klappen. Lagere olieprijzen zorgen onvermijdelijk voor lagere investeringen bij de olieproducenten. Vooral de bedrijven met veel schulden zijn kwetsbaar, meldt Credit Suisse in een rapport. Het Italiaanse Saipem bijvoorbeeld heeft een nettoschuldpositie van 5 miljard euro, goed voor een nettoschuld/eigen vermogen ratio van 100 procent. Het Franse Technip daarentegen zit dankzij een nettokaspositie van 747 miljoen euro op het einde van het derde kwartaal in een sterkere positie. Maar vandaag gaan alle aandelen in de sector onderuit.

11.52 uur: Solvay en Randstad komen op de kooplijst van Petercam. Het beurshuis wijst bij Solvay op de gediversifieerde portefeuille met veel nadruk op speciaalchemie en de groeimarkten. Bovendien verwacht Petercam een positieve nieuwsstroom, onder meer door een sterk vierde kwartaal. Randstad heeft de nominatie te danken aan een positieve trading update. De uitzendgroep verwacht een bedrijfswinstmarge van 5 à 6 procent tegen 2016, vroeger dan ingecalculeerd door Petercam.

11.37 uur: Bpost is de grootste daler in de Bel20. Het beurshuis UBS verlaagt het advies van 'kopen' tot 'houden'. Bpost blijft evenwel een populair aandeel bij analisten: 9 koopadviezen, 10 houdenadviezen en slechts 1 verkoopadvies, leren de gegevens van Bloomberg.

11.07 uur: De inflatie in de eurozone is teruggevallen tot 0,3 procent.

Pressure on #ECB rises as #Eurozone Nov CPI drops to 0.3% from Oct +0.4%. Core CPI remains unchanged at 0.7% as expected.— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) November 28, 2014

 

10.25 uur: Morgan Stanley voorspelt een verdere daling van de olieprijs, en het staat daarmee niet alleen.

 

Without OPEC action or an outage, cash cost is the only true floor. Marginal cost of investment is not the relevant metric, it’s variable operating cost, which is closer to $35-40/bbl on the high end. We suspect few producers are willing to test these levels.
Adam Longson
Morgan Stanley

10.19 uur: Tanken wordt vanaf morgen een flink pak goedkoper. De maximumprijs voor benzine zakt 4,1 cent tot 1,479 euro per liter, voor diesel zakt de prijs met 5,1 cent tot 1,298 euro. Meer over de impact van de kelderende olieprijs op uw energiefactuur, leest u hier.

10.11 uur: Belangrijk nieuws voor aandelen- en fondsenbeleggers. De beurstaks stijgt iets minder dan verwacht. De taks bij de aan - en verkoop van aandelen stijgt van 0,25 naar 0,27 procent, leert de bij het parlement ingediende programmawet. De regering had eerder gesproken over een stijging naar 0,28 procent. De taks bij de verkoop van kapitalisatiefondsen stijgt van 1 naar 1,32 procent, en dus niet naar 1,35 procent. Bovendien blijft het plafond wel degelijk bestaan. De plafonds stijgen alleen maar, van 740 naar 800 euro voor aandelen en van 1.500 naar 2.000 euro voor beleggingsfondsen.

10.00 uur: UCB heeft met de Japanse farmagroep Daiichi Sankyo een overeenkomst gesloten om het epilepsiemiddel Vimpat (Lacosamide) op de markt te brengen in het land van de rijzende zon. De deal kan UCB tot 180 miljoen euro opbrengen. Het bericht heeft geen impact op het advies en het koersdoel van KBC Securities. Meer uitleg hier.

09.37 uur: GBL staat licht onder druk, mogelijk het gevolg van zijn belegging in Total . GBL kondigde gisterenavond een nieuwe financiële directeur aan: William Blomme (foto), de gewezen partner van Deloitte.

 

09.29 uur: Guy Sips van KBC Securities verlaagt het koersdoel voor RealDolmen van 26 naar 22 euro. Het advies blijft bijkopen'. Het nieuwe koersdoel impliceert een opwaarts potentieel van zo'n 25 procent.

09.18 uur: De nieuwe wereld van olie maakt winnaars en verliezers. Vliegtuigmaatschappijen als Deutsche Lufthansa en vliegen hoger op de beurs, oliereuzen als Total en Royal Dutch gaan onderuit.

09.10 uur: Frank Vranken, de strateeg van PuilaetcoDewaay, wijst op de gevolgen van de OPEC-beslissing voor een land als Venezuela.

Year-to-date Venezuela saw its 10 year $-denominated government bond rise with 544bps versus US treasuries. Venezuela is quickly running into a default. Thank you OPEC…
Frank Vranken
Strateeg PuilaetcoDewaay

09.02 uur: De Europese beurzen openen licht hoger. In Brussel krijgt RealDolmen een klap na teleurstellende halfjaarresultaten.

08.52 uur: Hoogtijd voor een blik op de oliemarkt. De Brent-olieprijs zakt verder tot 71,5 dollar nadat de OPEC er gisteren niet in slaagde overeenstemming te vinden over een verlaging van de olieproductie. Olie-expert Michael Wittner van Société Générale spreekt over een 'nieuwe wereld van olie'.

So what does this decision mean? It is unambiguously bearish. The decision means that Saudi Arabia and OPEC will no longer be the mechanism to balance the market from the supply side. They have relinquished that role. Instead, the market itself - prices, in other words - will be the mechanism to rebalance the market. We cannot overstate what a dramatic and fundamental change this is for the oil market.
Michael Wittner
Olie-expert SG

08.43 uur: De hedgie Chris Hohn, de man die ABN AMRO en Deutsche Börse vlotjes op de knieën kreeg, is niet opgewassen tegen zijn vrouw. En moet haar liefst 337 miljoen pond (425 miljoen euro) toeschuiven. De Britse pers smult van de duurste scheiding ooit in de Britse geschiedenis.

08.34 uur: Koen Dejonckheere (CEO Gimv) eist de hoofdrol op in Game of Thrones (zie post 08u09).

Vlaams Beeld van de Dag. @Gimv pic.twitter.com/0SsP8PZpAu— Tom Simonts (@TSimonts) November 28, 2014

 

08.30 uur: Voor de derde maand op rij vertraagt de inflatie in Japan. In oktober kwam de inflatie uit op 2,9 procent, maar exclusief de btw-verhoging van april bedraagt de inflatie slechts 0,9 procent. 'De Japanse consument houdt de vinger op de knip sinds die btw-verhoging', zegt Minoru Nogimori, econoom van Nomura.

08.16 uur: Het weekblad De Belegger meldt op zijn website dat de resultaten van RealDolmen 'erg tegenvallen'. 'De harde concurrentie, het verlies van een belangrijke klant en het gebrek aan grote datacenterprojecten snijden te hard in de marges.' Het aandeel wordt verwijderd uit de 'actieve koopselectie' en het advies zakt naar 'houden'. Positief is wel dat RealDolmen nog steeds financieel gezond is (nettokaspositie).

08.09 uur: Gimv stapt in de Duitse 3D-specialist Mackevision. Mackevision tekende niet alleen voor de coole 'snowmonster'-reclame van de Stuttgartse stadsgenoot Mercedes, maar ook voor de 3D-animaties voor het vierde seizoen van de razend populaire televisieserie 'Game of Thrones':

08.07 uur: De Aziatische beurzen finishen de week stevig met winsten die doorgaans tot meer dan 1 procent oplopen. De Indiase Sensex-index laat voor de zoveelste keer dit jaar een record optekenen, in de hoop dat de nieuwe regering het land een stevige economische boost zal geven.

Sensex hit record high of 28,765.52 points surpassing its previous high of 28,541.22 it touched on Nov 25. #business #news— India News Headlines (@HeadlinesIndia) 28 november 2014

 

08.05 uur: IT-dienstenleverancier RealDolmen rapporteerde donderdag nabeurs zoals voorspeld een zwakke eerste jaarhelft. De tweede jaarhelft wordt 'aanzienlijk beter'. Topman Marc De Keersmaecker houdt over heel het jaar vast aan een bedrijfswinstmarge van 5 procent.

08.00 uur: Goedemorgen!  Vandaag start de kapitaalverhoging van Tessenderlo . Dat leidt bij de beursopening tot een 6 procent lagere koers dan donderdagavond op de bordjes stond. Panikeren hoeft niet, als aandeelhouder hebt u vandaag niet enkel aandelen maar ook voorkeurrechten in handen, en die zijn ook geld waard. 

Per drie bestaande aandelen mogen aandeelhouders intekenen op één nieuw, tegen 16,50 euro per stuk. Wie gebruikt maakt van zijn voorkeurrecht zal dus geen drie aandelen van 21,80 euro - de slotkoers van donderdag - meer hebben, maar vier aandelen die gemiddeld 20,47 euro (3 van 21,80 euro plus één van 16,50 euro) waard zijn. De theoretische startkoers voor het aandeel is dus 20,47 euro en ligt dus 6 procent onder het slot van donderdag.

Het voorkeurrecht is bij de start 1,32 euro waard: één derde van het prijsverschil tussen de startkoers van 20,47 euro en de intekenprijs van 16,50 euro voor het nieuwe aandeel. Die voorkeurrechten noteren apart op de beurs. 
De niet-uitgeoefende inschrijvingsrechten worden na de intekenperiode geveild als ?scrips? aan grote beleggers. Luc Tack, die 28,5 procent van Tessenderlo in handen heeft, liet al weten dat hij scrips 'kan' kopen. Daarmee kan de CEO zijn belang tot boven 30 procent opdrijven. Zonder dat hij verplicht wordt om een overname op het volledige bedrijf te doen. Die regel geldt immers niet bij een kapitaalverhoging.

Over de kapitaalverhoging leest u hier alles, wat Tessenderlo met het geld van plan is kan u in dit interview nalezen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud