AB InBev verliest 128 miljoen euro per minuut

Het aandeel AB InBev maakte om 16u22 een plotse duik. De beurswaarde kelderde in iets meer dan een uur tijd 8,7 miljard euro, of 128 miljoen euro per minuut. Hamon zette zijn opmars verder en won al dik 20 procent op amper twee dagen tijd.

Hier vindt u de li­ve­ver­slag­ge­ving over de mark­ten: in­for­ma­tie van de re­dac­tie, van beurs­hui­zen, sites en so­ci­a­le net­wer­ken. Van­daag zijn uw ver­slag­ge­vers Kurt Vansteeland, Guido Meeussen, Koen Lambrecht en Roland Legrand. Heeft u sug­ges­ties, vra­gen en/of op­mer­kin­gen: aar­zel niet, we hou­den er in de mate van het mo­ge­lij­ke re­ke­ning mee.

17.57 uur: Gedaan voor vandaag. Tot morgen. 

17.55 uur: Nog een laatste bedenking van Kurt Vansteeland over AB InBev. 'Dat Washington de Corona-deal afblokt, doet een beetje denken aan het prille begin van de beurscarrière van het toenmalige Interbrew. Nauwelijks een maand na de beursintroductie blokte de Britse overheid de overname van Bass door Interbrew af en kelderde de beurskoers van de brouwer in één trek met een kwart tot ruim onder de intekenprijs.  Het groeiverhaal van bij de IPO – de kostenbesparingen die Interbrew de komende jaren uit de Bass-deal zou puren om de winstgroei te ondersteunen – viel immers weg.'

'Het voorbije decennium groeide Leuven uit tot de kampioen in synergieën tot de laatste cent uit elke overname puren. Dat was zo bij het samengaan van Interbrew en Ambev (2004) tot InBev en de overname van Anheuser-Busch (2008), een behoorlijk inefficiënt geleide Amerikaanse brouwer waar CEO Carlos Brito flink wat ‘laaghangend fruit’ kon plukken. Die twee deals waren telkens goed voor jaren groei. De Corona-deal moest de synergiemotor weer op gang trekken, nu Anheuser-Busch stilaan ‘lean and mean’ is.'

 

 

17.52 uur: Ook Modelo gaat op de Mexicaanse beurs tot 10 procent lager.

17.48 uur: De Bel20 is met 1,5 procent verlies gesloten. Grotendeels de schuld van AB InBev, dat 7,8 procent zakte na berichten dat de Modelo-deal (tijdelijk?) geblokkeerd is. het bierbedrijf verloor vandaag 8,7 miljard euro beurswaarde. De plotse daling begon om 16u22. Dat betekent dat het bedrijf per minuut 127 miljoen euro minder waard werd.

17.35 uur: Slotbel. De Brusselse Bel20 verloor 1,5 procent tot 2.520 punten. Het gros van het verlies staat op het conto van AB InBev (-7,8%, 63,90 euro). Op de brede markt vierde Hamon (+13,9%) voor de tweede dag op rij feest (zie hieronder). De Europese aandelen verloren vandaag gemiddeld 0,2 procent. 

Op te merken valt ook dat Telenet sloot op 34,85 euro, dat is onder het bod van 35 euro van Malone. 

17.30 uur: Hamon stak in het laatste halfuur nog een flink tandje bij. Het aandeel vlamt 13,9 procent hoger tot 14,70 euro. Het koopadvies van ABN AMRO blijft zijn werk doen. 

Een stevige remonte, maar ze valt in het niets als we er het plaatje op de lange termijn bijnemen. Vorig jaar verloor het aandeel een vijfde van zijn waarde. En dat terwijl de andere kleine aandelen gemiddeld 15 procent hoger gingen. In 2011 kelderde Hamon zelfs 45 procent. 

Het aandeel kent een hoge volatiliteit door zijn lage liquiditeit. Maar er was de voorbije jaren meer aan de hand dan dat. In Europa en de VS lijdt Hamon onder de overcapaciteit van energieopwekking. Daardoor staan de energieproducenten niet meteen te springen voor investeringen in nieuwe of extra capaciteit. ABN AMRO stipt verder aan dat beleggers mogelijk bezorgd waren over de balans van het bedrijf. De analisten verwachten echter niet dat de convenanten zullen worden geschonden. 

'Alles samen legt de aandeelkoers (12 euro bij publicatie van het rapport) te veel pessimisme aan de dag en weerspiegelt ze niet het herstel van de resultaten de komende jaren', stellen de analisten. Dat herstel zal vooral uit de groeilanden komen, die ondertussen het gros van resultaten bepalen (45% van de omzet, 65% van de orderder).  

17.17 uur: Wanneer de Amerikaanse rechter beslist of AB InBev mag opslorpen - al dan niet met concessies - is niet duidelijk. Evenmin of er tegen de uitspraak beroep mogelijk is en of AB InBev al heeft onderhandeld met de Amerikaanse autoriteiten. Eén ding is wel zeker: 'de kans op een succesvolle, snelle overname met weinig concessies is grondig gehypothekeerd. Er komt serieuze tegenwind uit de VS', stelt KBC Securities-analist Wim Hoste.

Hoste berekende enkele maanden geleden dat de overname van Modelo via synergieën AB InBevs winst per aandeel dit jaar met 2 à 3 procent kan opkrikken, en volgend jaar met 6 procent.

17.06 uur: Reactie AB InBev op de rechtszaak rond Modelo. De bierreus zal de be­slis­sing krach­tig aan­vech­ten, maar de overname zal zeker niet meer in het eerste kwartaal worden afgerond, luidt het. Het aandeel zakt 6,2 procent tot 64,97 euro. 

17.01 uur: Belgacom-topman Didier Bellens slaat mea culpa over zijn uithaal naar de politiek. Ecolo vat de hele heisa samen in een strip:

16.59 uur: Somberte over de Europese autosector:

Mooie vooruitzichten; Fitch verwacht dat Eur. autosector maar tegen 2020 op het niveau van voor 2008 zal zitten.— Stijn Decock (@VOKA_sdecock) 31 Jan 13

 

16.31 uur: AB InBev krijgt een tik van 7 procent tot 64,53 euro. 7,6 miljard euro beurswaaarde - de waarde van Belgacom of UCB - gaat in één klap in rook op. De Amerikaanse autoriteiten starten een rechtszaak om de opslorping van Modelo te blokkeren. AB InBev wil de helft van de aandelen kopen die ze nog niet bezitten. Een deal van 20,1 miljard dollar. De VS stellen dat de overname de binnenlandse biermarkt zou verstoren. 

Justice Department files suit challenging Anheuser-Busch buy of Grupo Modelo. [QUOTE] data.cnbc.com/quotes/ABI-BE%…— CNBC (@CNBC) January 31, 2013

 

16.22 uur: Het nieuws uit Chicago (zie vorige post) was positief genoeg om Wall Street te doen keren: de Nasdaq staat nu 0,2 procent hoger, de Dow 0,1 procent maar de S&P500 staat nog marginaal lager. Facebook bracht het verlies terug tot 3,65 procent. Blackberry laat nog altijd 7,9 procent liggen. 

16.14 uur: Nu weer een positief macrobericht uit de VS. De index van de aankoopdirecteurs in Chicago steeg het meest sinds oktober 2009, zegt Zero Hedge

16.04 uur: Materiaaltechnologiegroep Umicore (-0,9%, 38,85 euro) geeft volgende donderdag inzage in zijn resultaten. Bank Degroof en ING blikken al vooruit. De beurshuizen verwachten een groei van de jaaromzet met 5 à 6 procent. De recurrente bedrijfswinst, daarentegen, zou zo'n 10 procent terugvallen. In het vierde kwartaal zou de vertraging van de groei in de meeste activiteiten worden bevestigd. 

ING-analist Filip De Pauw verwacht een verhoging van het dividend van 1 tot 1,1 euro per aandeel. Prognoses verwachten hij en zijn Degroof-collega Bernard Hanssens pas later op het jaar. De consensus mikt voor dit jaar op een stijging van de recurrente bedrijfswinst met 8 procent. Beide analisten vinden het aandeel voor de korte termijn duur gewaardeerd.

15.51 uur: Grote beweging weg uit obligaties en naar aandelen toe? De fondsengigant Pimco ziet het zo nog niet. Het geld dat naar aandelen gaat, komt van elders. 

Gross: Great rotation? January flows at PIMCO show few signs of bond/stock rotation. Cash/money markets may be the source.— PIMCOVerified (@PIMCO) 31 Jan 13

 

15.49 uur: Positieve cijfers over de Amerikaanse economie. Zerohedge heeft zijn bedenkingen.

HUGE BEAT: Chicago PMI Jumps To 55.6 (Est. 50.5) read.bi/UG3F4q...— The Money Game (@themoneygame) 31 Jan 13

When is the next downward revision to the Chicago PMI?— zerohedge (@zerohedge) 31 Jan 13

 

15.34 uur: Wall Street opent licht lager, de Dow en de S&P500 zakken 0,2 procent, de Nasdaq staat heel licht lager. Research in Motion/Blackberry noteert 8 procent lager na de voorstelling van het nieuwe platform en toestel. Facebook levert na zijn kwartaalrapport 6,8 procent in. 

15.26 uur: Volgende week rapporteren heel wat Belgische bedrijven hun kwartaal- en jaarresultaten. Onder meer Mobistar, Nyrstar, Umicore en Barco. Bij die laatste gaat Rabo Securities uit van een goede prestatie. De omzet zou in 2012 8 procent zijn toegenomen tot 1,1 miljard euro en de bedrijfskasstroommarge zou aantrekken van 12,5 tot 13,5 procent.

De analisten mikken voorts op een verhoging van het dividend van 1,10 tot 1,30 euro, op basis van de sterke balans en dito vrije kasstroomgeneratie. Die uitkering kan aangevuld worden met een (klein) inkoopprogramma van eigen aandelen. Een outlook voor dit jaar verwachten ze niet. De analisten hebben alvast hun verwachtingen voor de divisie Entertainment (digitale cinema) verlaagd. Barco heeft aangegeven dat de conversie naar digitale cinema wat vertraagt. Het Barco-aandeel zakt 1,4 procent tot 58,67 euro. 

15.09 uur: Macronieuws uit de VS: wekelijkse werkloosheidsaanvragen (368.000) gingen 2,6 procent hoger terwijl er 0,8 procent was verwacht. Persoonlijk inkomen steeg in december 2,6 procent terwijl 0,8 procent was verwacht en de uitgaven stegen 0,2 procent, minder dan verwacht. 

14.07 uur: Belgacom-topman Didier Bellens slaat mea culpa in een persbericht:

13.50 uur: BlackRock, 's werelds grootste vermogensbeheerder, heeft een belang van 8,21 procent opgebouwd in de Britse voetbalclub Manchester United. Ook miljardair George Soros is aandeelhouder. ManU trok midden vorig jaar naar de beurs van New York. 

13.28 uur: Atlas Copco krijgt een oplawaai van 4,1 procent in Stockholm. De Zweedse leverancier van compressoren, industriële technieken en boor- en graafapparatuur voor de mijnbouwsector, besloot een recordjaar met een goed kwartaal. Dat zijn althans de woorden van Ronnie Leten, de uit Limburg afkomstige topman van de groep. Hij waarschuwde echter dat de vraag naar de producten en diensten van Atlas Copco in de nabije toekomst iets zal verzwakken. 

13.15 uur: De Amerikaanse producent van huishoudtoestellen Whirlpool boekte in het vierde kwartaal iets meer winst dan verwacht – zonder speciale elementen 2,29 dollar per aandeel waar 2,23 was verwacht – maar de omzet bleef licht onder de verwachtingen. Om de rendabiliteit op te krikken heeft Whirlpool prijzen verhoogd en in de kosten gesneden.

Whirlpool quarterly profit tops estimates; sales miss reut.rs/14yPkKV...— Reuters Business (@Reuters_Biz) 31 Jan 13

 

12.39 uur: De aandelen van autoconstructeurs krijgen rake klappen. Het kredietratingagentschap Fitch zei woensdag in een rapport dat de Europese automarkt pas tegen het eind van het decennium kan herstellen tot het precrisisniveau - als dat al lukt. Fitch verwacht trouwens een nieuwe daling van 3 procent voor de West-Europese autoverkoop in 2013.

De Europese autoverkoop piekte in 1999 op 15,1 miljoen eenheden, maar wellicht wordt dat niveau nooit meer gehaald. Fitch ziet een evolutie zoals in Japan, waar de autoverkoop sinds 1998 25 tot 45 procent lager uitvalt dan de piek van 1990.

Behalve de slechte economische toestand in veel Zuid-Europese landen, speelt ook mee dat auto's steeds beter worden en langer meegaan, en dat er kortere afstanden mee worden afgelegd. 

Peugeot, dat midden in een zware herstructurering zit, zakt 6,1 procent. Fiat, dat woensdag 4,8 procent verloor nadat bleek dat de winst in 2012 volledig te danken was aan de Amerikaanse dochter Chrysler, verliest 3,3 procent. Daimler moet 1,9 procen lager, Renault 1,8 procent en BMW 1,5 procent.

12.12 uur: Nog snel enkele analistencommentaren meegeven:

ING over Umicore: Valuation remains rich on 2013F, at 8.6x EV/EBITDA and 12.0x EV/EBIT. We see risks to 2H12F and 2013F REBIT, while valuation seems rich. Wewait for a better entry point, seeing long-term growth drivers as still in place.

KBCS over GDF Suez: GDF Suez yesterday hosted a conference call regarding the favourable French gas tariff ruling by the Conseil d'Etat and the new tariff formula. We especially welcome the new framework. This should lower political risk in France. However, given the weak outlook for European power prices, and the shareholder policy being criticised by S&P we stick to our Hold rating.

12.04 uurOok Solvay was ooit een start-up. Ter gelegenheid van de 150e verjaardag van het chemiebedrijf, stuurt het PR-team maandelijks een aflevering uit de geschiedenis van Solvay door. 

Enkele elementen uit eerste kroniek: Oprichter Ernest Solvay had geen universitaire opleiding. Een longvliesontsteking stak daar een stokje voor, maar hij voerde thuis wel constant experimenten uit. Dat leidde tot het Solvay-procédé om soda (natriumcarbonaat, veel gebruikt in de papier- en glasindustrie) te produceren op basis van zeezout, ammoniak en koolzuur. De toenmalige minister Frère-Orban stelde Solvay destijds zelfs vrij van de belasting op zout, om het bedrijf alle mogelijkheden om zich te ontplooien. De eerste aandeelhouders? Ernest Solvay. Friends Fools & Family. En glasfabrikant Valentin Lambert. 

 

 

11.40 uur: Hamon zet opmars verder. Aandeel is op twee dagen al 15 procent in waarde gestegen. En dat allemaal dankzij een laaiend enthousiast rapport van Rabo Securities. De Nederlandse analisten plakken een koersdoel van 22 euro (!) op het aandeel. (Maar wie twaalf maanden geleden in Hamon stapte, zit nog altijd op verlies. zie grafiek.)

10.58 uur: Nu, op Bear&Bull, een must-read gastbijdrage van Philippe Gijsels, Head of FI Research and Marketing BNP Paribas Fortis Global Markets. Zeg niet meer Tina, maar Tony en Mady. 

10.40 uur: Farmagroep AstraZeneca krijgt een tik van 5 procent op de Londense beurs nadat de nieuwe CEO Pascal Soriot een somber beeld van 2013 schetste. Omdat verschillende patenten vervallen rekent hij op een omzetverlies van 5 tot 10 procent dit jaar. In het vierde kwartaal van 2012 ging de omzet al 16 procent lager tot 7,28  miljard dollar, de courante winst per aandeel zakte 3% tot 1,56 dollar. Analisten hadden meer omzet verwacht maar minder winst

10.28 uur: Na anderhalf uur staat de Bel-20 al meer dan een half procent in het rood. De index zit daarmee op dezelfde lijn als de andere Europese beurzen. De grootste verliezer is momenteel de Turkse met een daling van 3,9 procent, maar ook Madrid (-1,7%) gaat stevig lager. Enkel Stockholm (+0,3%), geholpen door Ericsson, gaat hoger

10.15 uur: De overname van het Mexicaanse Modelo door AB InBev  (ABI) is nog niet voor morgen, vreest analilst Hans D'Haese van Bank Degroof. Hij baseert zich daarvoor op de New York Post die schrijft dat de regulator de tegenstanders van de deal van 21 miljard dollar vraagt om hun definitieve argumentatie - tegen de overname - te bezorgen. De vrees dat het departement van Justitie bijkomende toegevingen zal vragen aan ABI neemt nu toe, aldus D'Haese. Maar in China zou ABI dan weer een akkoord hebben om Nanchang Asia Brewery in te lijven. Op dit ogenblik is ABI één van de vier aandelen van de Bel 20 die stijgen.

10.00 uur: Onze oosterburen mogen dan al niet meer spenderen, hun jobmarkt blijft verbazen. De werkloosheidsgraad daalde in januari onverwacht weer tot 6,8 procent.

German unemployment rate falls in January - surprisingly - to 6.8% from 6.9%, near the post-unification low.— Jamie McGeever (@ReutersJamie) 31 Jan 13

 

09.34 uur:De Zweedse producent van telecomapparatuur Ericsson heeft de markt aangenaam verrast met een hoger dan verwachte courante winst. Die ging van 4,1 naar 4,8 miljard kronen, analisten hadden maar op 4,3 miljard gerekend. Netto was er wel een zwaar tekort van 6,3 miljard door forse afboekingen op het belang in ST-Ericsson, de joint-venture met STMicroelectronics. Het aandeel springt 8,5 procent hoger.

09.23 uur: De grootste producent van gedestilleerde dranken Diageo kon zijn omzet het tweede halfjaar van 2012 maar met 5 procent verhogen, minder dan de 5,6 procent waar analisten op gerekend hadden. Vooral de verkoop in Europa viel tegen. De operationele winst ging van 1,87 naar 2,03 miljard pond, iets beter dan de verwachting van de markt. Diageo heeft merken als Johnnie Walker, Smirnoff en Guinness in portefeuille. Diageo Plc verliest 0,8 procent.

09.22 uur: Bij het grootste beursgenoteerde vastgoedbedrijf, maar relatief onbekende Unibail Rodamco stapt Guillaume Poitrinal op als CEO en wordt hij opgevolgd door de huidige COO Cristopher Cuvillier. De groep maakte zopas goede cijfers bekend over 2012. De huurinkomsten stegen  tot 1.318 miljoen, de recurrente winst per aandeel met 6,7 procent tot 9,60 euro. Kort na de opening in Parijs verliest het aandeel 0,6 procent tot 174,5 euro.

09.03 uur: De Europese beurzen starten met klein verlies, de Bel20 noteert vrijwel onveranderd. Royal Dutch Shell gaat na de kwartaalcijfers 1 procent lager, Deutsche Bank veert ondanks het monsterverlies 2 procent op.

08.56 uur: Dramatisch nieuws over de Duitse consument. De kleinhandelsverkopen boeken de grootste terugval (jaar op jaar) sinds 2009.

*GERMAN DEC. RETAIL SALES FALL REAL 4.7% FROM YEAR EARLIER— lemasabachthani (@lemasabachthani) 31 Jan 13

 

08.51 uur: De Europese beurzen lijken op weg naar een licht lagere start, leert een blik op de belangrijkste indexfutures.

08.50 uur: België zit nu dus in een recessie. En erg veel beterschap lijkt er niet in te zitten. Ons ondernemersvertrouwen lijkt zich los te koppelen van het Duitse, niet bepaald een bemoedigende trend.

Belgische recessie dus in 2012. En vervelend begin 2013 is dat Belgisch producentenvrertrouwen Duits herstel niet volgt pic.twitter.com/fkuc1Hp6— Edwin De Boeck (@EdwinDeBoeck) 31 Jan 13

 

08.31 uur: In de Europese politiek is het anders, maar net als de voetballers kloppen ook de Spaanse bankiers hun Duitse collega's soms. Banco Santander is met een winst van 2,2 miljard het spiegelbeeld van Deutsche Bank. Ook als dit wat teleurstellend.

Not the best Q4 results for 2 of Europe's banking giants. Deutsche reports whopping €2.2B loss, Santander misses estimates with €2.2B profit— Jamie McGeever (@ReutersJamie) 31 Jan 13

 

08.24 uur: Een consortium aangevoerd door investeringsmaatschappij CVC praat nu met de Nederlandse rampbank SNS Reaal over een kapitaalsinjectie, meldt het FD.

Volgens FD praat #SNSReaal met een consortium olv #CVC over kapitaalsinjectie #aandeelvoortraders pic.twitter.com/SZSHkple— Tom Simonts (@TSimonts) 31 Jan 13

 

08.00 uur: De Nikkei klom tegen de licht negatieve Aziatische trend 0,2 procent. Dat bracht de winst over de maand januari op meer dan 7 procent. De beste start voor Japanse aandelen sinds 1998.

[REUTERS] Nikkei rises to 33-month high, posts best January gain in 15 years (03:15pm JST) bit.ly/U0pKN6...— Tokyo Outsider Wire (@t0_wire) 31 Jan 13

 

07.59 uur: Een flink pak kwartaalresultaten vandaag. We houden u via de MarktenLive op de hoogte. Onder meer ook het stevige verlies van 2,2 miljard euro dat Deutsche Bank over het vierde kwartaal van 2012 slikte.

Deutsche Bank posts €2.2bn Q4 losses. Let the Deutsche Bank opera begin. A version of Götterdämmerung maybe?— Yannis Koutsomitis (@YanniKouts) 31 Jan 13

 

07.50 uur: Goedemorgen! Krimpcijfers voor de Belgische en vooral de Amerikaanse economie deden beleggers woensdag op de rem staan, ook al gaan de Amerikaanse centraal bankiers door met hun royale stimulus. De beurzen sloten nipt in het rood. Ook de meeste Aziatische markten gaan donderdag wat lager.

Donderdag is het uitkijken hoe beleggers de resultaten van Facebook onthalen. De kwartaalcijfers kwamen iets boven de Wall Street-consensus uit, maar inclusief personeelopties verschompelde de nettowinst over het eerste boekjaar als publiek bedrijf met 95 procent.

De stroom kwartaalcijfers zwelt donderdag - traditioneel dé cijferdag van de week - nog aan. In Brussel opent gastankerrederij Exmar nabeurs de boeken, in Europa staan kleppers als Deutsche Bank, LVMH, Royal Dutch Shell, Ericsson en Atlas Copco op het menu. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud