1. Markten Live
 2. Live blog
live

Yellen duwt Nasdaq stevig in het rood

De ogenschijnlijk onschuldige opmerking van Janet Yellen dat de rente een beetje hoger kan, duwde Nasdaq stevig in het rood. De Bel20 sloot 1,5 procent lager, met Melexis en Argenx als grootste dalers.
 • Wall Street sluit af in het rood | Nasdaq het hardst getroffen

  Wall Street sluit af in het rood. De Dow Jones stijgt ligtjes met 0,1 procent. De Nasdaq daalt bijna 1,9 procent. De S&P-500 gaat er 0,7 procent op achteruit. 

  Het uitgebreide artikel leest u hier.

  Tot morgen!

 • Yellen: 'Rente moet misschien een beetje stijgen'

  De budgettaire stimulus van de regering-Biden zal misschien een lichte rentestijging vereisen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen gezegd. 'De rente zal misschien iets moeten stijgen om te garanderen dat onze economie niet oververhit, hoewel de bijkomende overheidsuitgaven relatief klein zijn in verhouding tot de economie. Dit kan een zeer bescheiden rentestijging veroorzaken.'

 • Europese beurzen sluiten stevig in de min

  Het sentiment op de beurzen sloeg in de vroege namiddag plots om. Wat de concrete aanleiding was, is niet duidelijk. Traders verwezen naar de oplopende spanning tussen China en Taiwan, de strengere lockdown in Singapore en verschoven doelstellingen van Ferrari. Volgens sommige analisten heeft de omslag naar ‘risk-off’ te maken met de hoge stand van de beurzen en de flink gestegen waarderingen. Anderen vermelden de toenemende inflatoire druk, waardoor het ultrasoepel monetair beleid van de centrale banken wel eens sneller dan verwacht ten einde zou kunnen komen.

  De Euro Stoxx 50 sloot 1,9 procent lager, de brede Stoxx Europe 600 verloor 1,4 procent.

  De Bel20 gaf 1,5 procent prijs tot 3.955,01 punten. Flinke uitschuivers maakten Melexis (-4,4%), Argenx (-4,3%) en Umicore (-2,5%).

 • DNCA ziet brood in bankaandelen

  De hoop op een duurzaam economisch herstel in de komende kwartalen heeft cyclische waarden en value-aandelen de voorbije maanden doen opveren. Dat heeft mede te maken door de meer inflatoire omgeving waarin we zijn beland. Volgens Jean-Charles Mériaux, hoofd beheer bij de Franse vermogensbeheerder DNCA Finance, zijn de financiële markten vandaag correct gewaardeerd, maar noteren sommige segmenten nog tegen een forse korting, terwijl andere sterk overgewaardeerd zijn.

  Fors potentieel ziet hij in bankaandelen. ‘Dat is een van de goedkoopste sectoren op dit moment. Talrijke beleggers nemen op dit moment totaal geen aandelen uit deze sector op in hun portefeuille. Dat was nog te begrijpen na de crisis, gelet op de regelgevende beperkingen die toen werden opgelegd. Maar vandaag is dat niet meer van toepassing, want de resultaten in 2020 waren goed en het is mogelijk dat er de komende maanden opnieuw dividenden worden uitgekeerd.’ Hij voegt toe dat de bankensector eveneens zal profiteren van hogere groei en van de stijgende rentevoeten.

  Twee andere sectoren die hij aantrekkelijk vindt, zijn telecom en media. Hier spelen vooral de hoge en regelmatige rendementen mee. Daarentegen blijft hij voorzichtig voor sectoren die op herstel mikken, zoals de luchtvaart of de hotelketens. Hij sluit niet uit dat de terugval van de activiteit daar structureel van aard is.

 • Wordt ethereum de nieuwe cryptokoning?

  Collega Bas van der Hout legt in zijn nieuwe vlog uit wat de drijvende kracht is achter de eindeloze recordjacht van de cryptomunt ethereum. Hij gaat ook in op de vraag of de tweede grootste wereldmunt bitcoin van zijn troon kan stoten:

  Wordt ethereum de nieuwe cryptokoning?

 • De uitschieters van Wall Street

  Wall Street daalt een uur na opening over heel de lijn. De Nasdaq stort 1,9 procent. De Dow Jones verliest 0,7 procent en de S&P-500 gaat er 1 procent op achteruit.

  Enkele uitschieters van de woelige beursdag:

  • CVS Health , de uitbater van apotheken profiteert van COVID-19 en de massale vraag naar vaccins. Het bedrijf presteerde beter dan verwacht over het afgelopen kwartaal en schroefde de verwachtingen op voor het hele jaar. Het aandeel wint 3,4 procent.
  • iRobot , de maker van de zelfrijdende Roomba stofzuigers ziet zijn goede resultaten niet vertaald in koerswinst. Beleggers maken zich zorgen om gebrekkige schipping en dure onderdelen. Het aandeel zakt liefst 12,6 procent.
  • Vaxart , het farmabedrijf kan bemoedigende resultaten voorleggen in een eerste testfase van zijn orale COVID-vaccin. Het vaccin zou even goed moeten werken als dat van concurrenten Moderna en Pfizer maar dan zonder inenting. Het aandeel schiet alvast 10,9 procent de hoogte in. 
  • Apple , de techgigant lijkt niet te ontsnappen aan de algemene daling van techaandelen. Daarbovenop moet de maker van de iPhone deze week een rechtzaak uitvechten met gameproducent Epic Games. Apple zou onfaire praktijken uitvoeren op zijn appstore en misbruik maken van zijn monopolie. Het aandeel zakt 3,3 procent.
 • Ageas rondt verkoop belang Tesco Underwriting af

  Ageas en Tesco Personal Finance (Tesco Bank) kondigden midden oktober aan dat deze laatste het 50,1 procent-belang van Ageas UK  in Tesco Underwriting zou overnemen. Tesco Underwriting was een joint venture tussen Ageas UK en Tesco Bank actief in ‘niet-leven’. De deal kreeg groen licht van alle toezichthoudende instanties en is vandaag voltooid, laat Ageas weten in een persbericht.

  Voor de verkoop ontvangt Ageas UK 111 miljoen pond in cash. De achtergestelde schuld die door Tesco Underwriting was uitgegeven en door Ageas UK voor een bedrag van 21 miljoen pond was onderschreven, is terugbetaald bij de afsluiting van de transactie.

  Op basis van de cijfers over 2020 verwacht Ageas dat de verkoop een positieve impact van 3 procentpunten zal hebben op zijn solvabiliteitspositie.

 • Wall Street opent in het rood

  Wall Street opent vandaag in het rood. De Nasdaq daalt 0,9 procent. De Dow Jones verliest 0,2 procent. De S&P500 moet een half procent inboeten.

 • Waarom de beurzen zakken

  De Europese beurzen verliezen gemiddeld 1,2 procent. Een eenduidige verklaring lijkt er niet te zijn. Volgende factoren spelen wellicht mee:

  • De Amerikaanse futures noteren duidelijk negatief. De rotatie van groeiwaarden naar bedrijven die baat hebben bij de heropening van de economie gaat verder.
  • De inflatievrees neemt toe nu de prijzen van zowat alles omhooggaan, van hout en graan tot metalen en chips.
  • De beurzen noteren hoog en de waarderingen zijn fors opgelopen. Winstnemingen zijn dan niet ongewoon, zeker nu het besef groeit dat ‘een in rotvaart heropenende economie ook sneller dan verwacht een vervaldatum op de extreme stimulus van centraal bankiers zet’, om even een gewaardeerde collega te citeren.
  • Het snel stijgende aantal besmettingen in India en andere Aziatische landen baart zorgen. In India zijn nu meer dan 20 miljoen coronabesmettingen geteld en meer dan 222.000 coronadoden. De immens populaire cricketcompetitie is opgeschort.
 • Stuurloos Ferrari krijgt knauw na uitstel doelstellingen

  In Milaan is Ferrari de klos met een dreun van 6,8 procent, de scherpste daling voor het bedrijf dit jaar. De Italiaanse autobouwer stelde een eerder gemaakte winstdoelstelling met een jaar uit. Eerder nam het bedrijf zich voor om tegen 2022 ten minste 1,8 miljard euro brutobedrijfswinst (ebitda) te draaien. Dat wordt 2023.

  Ferrari zit al bijna vijf maanden zonder CEO na het verrassende ontslag van Louis Camilleri in december. Bestuursvoorzitter John Elkann, een telg uit de Agnelli-familie en CEO van de luxeholding Exor, is op zoek naar een vervanger.

  'Een CEO vinden die de bedrijfscultuur in stand kan houden en tegelijk de overgang naar elektrificatie kan maken, blijkt moeilijk', aldus Bloomberg-analist Joel Levington. De nieuwe CEO zal een bedrijf erven dat aarzelde om de verbrandingsmotor op te geven. Een maand voor Camilleri om persoonlijke redenen aftrad, vertelde hij analisten dat hij Ferrari nooit ziet overschakelen naar 100 procent elektrische voertuigen. Ook sloot hij uit dat het bedrijf tijdens zijn leven zou overstappen op 50 procent elektrisch.

 • Bel20 verliest 1 procent | Tech onder druk

  De beurzen zijn de voorbije twee uur in het rood gedoken. De Bel20 verliest 1,1 procent. Hoewel de Bel20 niet veel technologieaandelen telt, zetten vooral techwaarden de Europese beurzen onder druk. Het Duitse Infineon verliest 4 procent. In Brussel verliest het nieuwe Bel20-lid Melexis  3 procent.

 • Amerikaanse futures nemen duik

  Omstreeks 13.30 uur begon een verzwakking van de Europese beurzen en doken de Amerikaanse futures scherp omlaag. De future op de Dow Jones noteert nu 0,5 procent in de min, die op de S&P500 zakt 0,65 procent en die op de Nasdaq 0,95 procent.

  Het is niet helemaal duidelijk wat er aan de hand is. Traders verwijzen naar de militaire spanningen tussen China en Taiwan, de strengere lockdown in Singapore en de vooruitgeschoven financiële doelstellingen van Ferrari (hierover straks meer).

  De handelsdag was tot dusver vrij rustig in Europa. De rotatie uit pandemiewinnaars naar sectoren die van de economische heropleving zouden moeten profiteren gaat verder.

 • Amerikaans handelstekort groter dan ooit

  Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans is in maart met 5,6 procent gestegen naar een recordhoogte van 74,4 miljard dollar. De invoer steeg naar 274,5 miljard en de uitvoer naar 200 miljard dollar. De import stijgt flink, omdat de gezinnen hun conumptie-uitgaven sterk verhogen en meer buitenlandse producten kopen.

 • Middagupdate van de Brusselse beursdag?

 • Pfizer krikt winstprognose stevig op

  Het kwartaalrapport van Pifzer  loopt binnen. Een belangrijk rapport voor CEO Albert Bourla, want tot nog toe heeft de Amerikaanse farmagigant zijn gamechangervaccin voor een coronamoeë wereld nog niet in een fors hogere beurskoers kunnen vertalen

  Mogelijk is het rapport het startschot voor een herontdekking van het aandeel: Bourla verhoogt de prognose voor de winst per aandeel in 2021 tot ongeveer 3,60 dollar per aandeel, van 3,15 dollar in februari. Voor heel 2021 verwacht de CEO nu dat 1,6 miljard geleverde dosissen van het vaccin zich in 26 miljard dollar extra omzet zullen vertalen. Eerder lag de lat op 15 miljard. 

  Bovendien zal de vaccinboost voor de gigant geen 'one shot' - pun intended - zijn. Voor 2022 rekent Pfizer op een productie van 3 miljard stuks, tegenover 2,5 miljard in 2021 leert de beleggerspresentatie

 • Dividenden stijgen doorgaans meer dan inflatie

  Een studie van vermogensbeheerder Fidelity bracht aan het licht dat de groei van de dividenden bij Amerikaanse bedrijven in drie op de vier jaren hoger ligt dan de inflatie.

  Collega Serge Mampaey dook in de studie, hier leest u zijn artikel.

 • DuPont verhoogt jaarprognose

  Dankzij een forsere vraag vanuit de chipindustrie en het herstel in de autosector trekt de Amerikaanse producent van industriematerialen Du Pont zijn omzet- en winstprognose op. Voor 2021 rekent hij nu op een omzetcijfer tussen 15,7 en 15,9 miljard dollar in plaats van 15,4 tot 15,6 miljard. De gezuiverde winst per aandeel zou tussen 3,60 en 3,75 dollar uitkomen, waar tot dusver 3,30  tot 3,45 dollar de verwachting was.

  In het eerste kwartaal ging DuPont ook boven de lat. Het concern realiseerde een 8,3 procent hogere omzet van 3,98 miljard dollar en overtrof daarmee de gemiddelde analistenverwachting van 3,85 miljard dollar. De gezuiverde winst per aandeel bedroeg 91 dollarcent, terwijl op 76 cent was gerekend.

 • Kater voor Nightcap na pubdeal

  In Londen keldert pubuitbater Nightcap  na de overname van sectorgenoot Adventure Bars. De overname gaat gepaard met de uitgifte van nieuwe aandelen waardoor bestaande aandeelhouders verwateren. Nightcap is het bedrijf van de Britse horeca-ondernemers Sarah Willingham en Michael Toxvaerd. Onder meer de Londense pubs Tonight Josephine, Blame Gloria en Bar Elba maken deel uit van Nightcap.

  De bedoeling is om via de overname te groeien tot 40 pubs verspreid over het hele Verenigd Koninkrijk.

  De hippe 'rooftop bar' Elba nabij Waterloo Station in Londen is een eyecatcher in de portefeuille van Nightcap.

 • Dogecoin terug op record

  Het is zover, de dogecoin heeft een nieuw record te pakken door boven zijn oude record van 0,45 dollar te breken. De munt met de Shiba-Inu als logo schoot vanochtend boven de 0,49 dollar. 

  In eerdere vlog legde collega Bas van der Hout uit dat de digimunt nu groter is dan autobouwer Ford:

  Dogecoin groter dan Ford

 • Dassault Aviation geniet van Egyptisch contract

  Nog in Parijs trekt Dassault Aviation 6,6 procent op. Egypte heeft bevestigd nog eens 30 gevechtsvliegtuigen van het type Rafale aan te kopen, nadat het land in 2015 al een contract voor 24 Rafales sloot. Volgens de Franse minister van Defensie Florence Parly zal de bijkomende bestelling toelaten de komende drie jaar 7.000 banen te behouden.  

 • Forse winststijging voor Trigano

  Hoogvlieger op Euronext Parijs is vandaag Trigano . De campingcarbouwer publiceerde maandagavond prima halfjaarresultaten. In het eerste semester van het boekjaar 2020/21 steeg de omzet met 17,6 procent tot 1,37 miljoen euro. Door de nog steeds niet bedwongen coronacrisis blijft veilig reizen in Europa moeilijk, wat resulteert in een sterke vraag naar campingcars. Trigano verkocht goed ondanks de sluiting van de Marquis-verkooppunten in het VK en de impact van een cyberaanval op de productie begin februari.

  De courante bedrijfswinst schoot 68,3 procent hoger tot 151,4 miljoen euro. Dat levert een winstmarge op van 11,1 procent tegenover 7,7 procent een jaar eerder. De nettowinst kwam uit op 114,4 miljoen euro tegen 65,7 miljoen in de eerste helft van 2019/20.

  Trigano verwacht dat de vraag naar zijn producten ook in de tweede jaarhelft sterk zal blijven, maar wijst ook op enkele problemen: tragere levering van bepaalde onderdelen en de sluiting van de Ford-fabriek in Kocaeli gedurende acht weken (wegens een tekort aan elektronische onderdelen). Trigano denkt hierdoor zowat 1.500 voertuigen minder te kunnen leveren.

  Het aandeel Trigano profiteert ook van een ratingverhoging: Société Générale gaat van 'houden' naar 'kopen'.

 • Crédit Suisse ziet goed kwartaal voor AB InBev

  Aansluitend op de sterke kwartaalcijfers van andere bierbrouwers trekken de analisten van Crédit Suisse hun groeiverwachtingen voor AB InBev op. Ze rekenen nu op een organische omzetgroei van 13,3 procent in het eerste kwartaal (tegen voorheen 9,8 procent) en zien de brutobedrijfswinst (ebitda) met 9,9 procent klimmen (in plaats van met 7 procent).

  Een van de voornaamste thema’s van dit resultatenseizoen was dat de biercategorie goed standhoudt in de groeimarkten. Dat belooft veel goeds voor de herstelvooruitzichten van AB InBev op korte termijn.

  Als de omzet van de bierreus inderdaad zo sterk groeit, zal dat wellicht positief onthaald worden door de markt en kan het de margezorgen voor 2021 milderen, menen de Crédit Suisse-analisten. Ze verhogen hun koersdoel van 57 tot 62 euro en blijven bij hun ‘neutral’-advies (houden).

 • Voor al uw prangende beleggersvragen ...

  ... is er zo meteen de wekelijkse livechat. Hierheen!

 • Ethereum zet recordjacht voort

  De cryptomunt ethereum blijft maar doorstomen. Gisteren brak hij door zijn 3.000-dollargrens en inmiddels staat het digidukaat alweer op 3.362 dollar. De munt doet het daarmee beter dan de bitcoin, die nog altijd ruim 11 procent onder zijn top van 63.684 dollar staat.

  Het is altijd lastig om bij cryptomunten te bepalen wat de oorzaak is van een forse koersstijging. Bij ethereum lijkt het zo te zijn dat steeds meer mensen het nut van de blockchain van ethereum onderkennen. De blockchain kent namelijk een bredere toepassing dan die van de bitcoin. Ethereum werd namelijk bedacht om de blockchaintechnologie in te zetten voor allerlei andere toepassingen dan het regelen van betalingen.

  Zo zijn zogenaamde 'smart contracts' een belangrijk onderdeel van de ethereum-blockchain. Met deze slimme contracten is het mogelijk om een soort onafhankelijke geheel digitale 'tussenpersoon' te creëren die vertrouwensproblemen wegneemt. Dat lijkt een slimme financiële innovatie die dit keer dus niet uit de financiële sector zelf komt.

 • Reisaandelen stijgen op Europees perspectief

  De Europese Commissie wil deze zomer weer toeristen en zakenreizigers van buiten de EU verwelkomen, mits ze met een erkend vaccin beschermd zijn. Dat vooruitzicht, samen met de versnellende vaccinatie, stuwt de reisaandelen in Europa vandaag hoger. Bij de vliegtuigmaatschappijen wint Lufthansa 3 procent, British Airways-moeder International Airlines Group 2,05 procent en Air France-KLM 1,3 procent. Hotelgroep Accor gaat 1,3 procent vooruit.

 • 'Verrassende move van Colruyt'

  Analisten staan stil bij de overname van fitnessketen JIMS door Colruyt . 'Een verrassende move die voorlopig niet echt synergieën toont met Colruyts bestaande portfolio', zegt ING-analist Hans D'Haese.

  Wij schatten dat Colruyt ongeveer 50 miljoen euro betaalde voor JIMS.
  Alan Vandenberghe
  Analist KBC Securities

  'Ook wij zijn benieuwd om meer te horen over de synergieën die Colruyt met deze deal beoogt', aldus analist Alan Vandenberghe van KBC Securities. . 'Als we de op basis van de kapitalisatie van Basic-Fit kijken, komen we aan een waardering per club van ongeveer 2,75 miljoen euro'. Op basis daarvan schat de analist dat Colruyt zowat 50 miljoen neertelde voor JIMS dat 27 clubs uitbaat in de Benelux.

  'Met de ruggensteun van Colruyt verwachten we dat JIMS agressiever in de markt zal staan', aldus beurshuis Kepler Cheuvreux.

 • Mediaset en Vivendi beëindigen vijf jaar aanslepend dispuut

  Mediaset, de grootste commerciëletelevisiegroep van Italië, en het Franse mediaconcern Vivendi hebben een bitter geschil rond een geschrapte betaaltelevisiedeal dat vijf jaar aansleepte eindelijk bijgelegd. Beide partijen stoppen alle juridische acties in heel Europa en Vivendi zal het grootste deel van zijn belang in Mediaset – opgericht door de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi – van de hand doen.

  Vivendi bezit vandaag circa 19 procent van Mediaset via het fonds Simon Fiduciaria en zal dat belang in de komende vijf jaar verkopen. Daarnaast zal Fininvest, de holding van Berlusconi, een belang van 5 procent dat rechtstreeks door Vivendi wordt aangehouden, overnemen. Uiteindelijk zullen de Fransen nog 4,6 procent van Mediaset overhouden.

  Het dispuut tussen de twee mediagroepen ontstond in juli 2016. Vivendi trok toen een streep onder een plan om de betaaltelevisietak van Mediaset te kopen via een aandelenruil ter waarde van een klein miljard euro. Mediaset eiste daarop miljarden schadevergoeding van Vivendi.

  In Milaan schoot Mediaset in de vroege handel tot 6 procent hoger; daarvan blijft nu nog 2,8 procent over. De koersreactie bij Vivendi is heel wat minder: het aandeel blijft nagenoeg stabiel (-0,1%).

 • 'Euronav is beste koop in olievervoer'

  Kepler Cheuvreux heeft zijn waarderingsmodel voor Euronav  opgefrist op basis van de jongse vrachttarieven. Dat resulteert in een verlaging van de verwachtingen voor het lopende kwartaal. Maar Kepler blijft fan van Euronavmet een winstverwachting voor dit jaar die 8 procent hoger ligt dan de consensusverwachting. 'We verwachten dat partijen uit het Midden-Oosten en de VS stevig terug in de markt zullen komen waardoor het zeetransport van olie zal aanwakkeren en de vrachttarieven terug op winstgevende hoogte zullen komen', aldus het rapport.

  'Euronav komt bovendrijven als meest aantrekkelijk geprijsde tankerspeler in de markt met een waardering van slechts 0,8 keer de boekwaarde', zegt het beurshuis. De analist kleeft een koersdoel van 12,4 euro en herhaalt zijn koopadvies.

  Euronav wint 0,9 procent naar 7,27 euro.

  In januari kwam Euronav als meest koopwaardige aandeel in Brussel naar boven volgens de berekeningswijze van beursgoeroe Joel Greenblatt.

 • Acacia Pharma betaalt schuld vervroegd terug

  Acacia Pharma  is met een winst van 3 procent de sterkste stijger in Brussel. Aanleiding is het vervroegd terugbetalen van een kredietfaciliteit aan durfkapitaalfonds hercules. Daar had Acacia een schuld van 4,3 miljoen euro uistaan die nu volledig werd vereffend. Acacia kent ook extra aandelen toe aan een andere financier, Cosmo Phamaceuticals. In ruil daarvoor krijgt het Brits-Belgisch-Amerikaanse biotechbedrijf een intrestkorting van 500.000 euro.

 • Meer tekst en uitleg bij de kathodedeal van Umicore ...

  ... leest u hier

 • Europese beurzen in het groen | HelloFresh | Adecco | Infineon

  De Europese beurzen noteren na een halfuur handel met gemiddeld 0,3 procent winst.

  In Frankfurt moet HelloFresh  het ontgelden. De maaltijdbezorger levert 5,4 procent in na recordcijfers. Over het voorbije kwartaal verdubbelden omzet en winst ruimschoots en klokte het bedrijf af op een record van 7,3 miljoen klanten. Mogelijk zien beleggers die groei niet als houdbaar naarmate de horeca weer opent.

  Nog in Frankfurt moet Infineon  2,6 procent inleveren. De chipproducent verhoogde vanochtend zijn omzetprognose. (zie post 8u58).

  In Zürich moet Adecco 1,8 procent lager na cijfers. Het Zwitserse uitzendkantoor kon weer aanknopen met winstgroei in het eerste kwartaal, maar de cijfers vielen mager uit in vergelijking met de groei van sectorgenoot Randstad.

  In nasleep van de zwakke prestatie voor techbedrijven maandag op Wall Street, kennen Alfen  en Ease2Pay  en Fastned een zeldzame off-day in Amsterdam.

 • De Beurs van Tegenwoordig: is duurzaam beleggen de toekomst?

  In de vijfde aflevering van onze podcastreeks De Beurs van Tegenwoordig spreekt Ellen Vermorgen met Simon Renty, de duurzaamheidsexpert van De Belegger. Wat betekent duurzaam beleggen voor het rendement? En moeten beleggers opletten voor bubbelvorming in duurzame aandelen?

 • Brussel opent vlak | Mithra | Biocartis | Umicore | AB InBev

  De Bel20  is volledig stabiel geopend op 4.017 punten.

  Mithra  verliest 1,1 procent. Grootaandeelhouder Fornieri verkocht fors te midden van een zaak rond handel met voorkennis.

  Biocartis  wint 3,6 procent. Het Mechelse diagnosticabedrijf versterkt zijn samenwerking met AstraZeneca rond longkankertesting. (zie post 7u26)

  Umicore wint 0,4 procent.  De materialengroep sluit een patentendeal met BASF.

  AB InBev knipt een dividend van 0,5 euro (zie post 6u59). De koers verliest minder dan de coupon en noteert op 58,84, tegenover een slotkoers van 59,16 euro gisteren.

  Ook GBL  , Van de Velde   en Tubize  onthechten hun dividend.

  Qrf opent stabiel na een kwartaalrapport dat binnen de verwachtingen lag.

  Vastned Belgium  - voorheen Vastned Retail Belgium - verliest 0,7 procent. De bezettingsgraad bij de winkelvastgoedverhuurder steeg in het eerste kwartaal met 0,6 procentpunt tot 96,8 procent.

  Deceuninck wint 0,3 procent. Stichterszoon Frank Deceuninck zit steviger in het kapitaal met een belang dat 5 procent overschrijdt (zie post 7u08).

 • Infineon verhoogt omzetjaarprognose

  Infineon  verhoogt de jaaromzetprognose naar aanleiding van de resultaten over het tweede kwartaal. De Duitse groep verwacht dit boekjaar een omzet van 11 miljard euro, met een 'foutenmarge' van zo'n 3 procent. Eerder ging de chipbakker uit van 10,8 miljard euro, met een foutenmarge van ongeveer 5 procent. Bovendien zou de bedrijfswinstmarge (ebit) op 18 procent uitkomen, tegenover een eerdere prognose van 17,5 procent. Het boekjaar van Infineon loopt tot eind september.

  De chipmarkt is aan het boomen. Electronica die de energietransitie helpen versnellen en die het leven op het werk en thuis gemakkelijker maken blijven zeer populair. De vraag is groter dan het aanbod voor de meerderheid van onze applicaties.
  Reinhard Ploss
  CEO Infineon

 • Umicore en BASF sluiten patentendeal

  Umicore  kondigt voorbeurs een niet-exclusieve licentieovereenkomst over patenten aan met de Duitse chemiereus BASF. De overeenkomst dekt een brede waaier aan kathodematerialen.

  Deze overeenkomst met BASF is een belangrijke stap om de innovatie van kathodematerialen te bevorderen.
  Marc Grynberg
  CEO Umicore

 • Marktenchat | Van crypto tot Buffett

  Straks om 12 uur kan u chatten met collega Kurt Vansteeland. Hij probeert al uw marktgerelateerde vragen te beantwoorden, van het hippe ethereum tot de twijfels over de topbelegger Warren Buffett.

  Hier kunt u al vragen achterlaten.

 • Wilt u met pensioen op uw 30ste?

  De adepten van de FIRE-beweging geloven dat dat kan. Collega Sonja Verschueren legt u in deze Focus de principes van FIRE uit.

  Als u Sonja liever hoort praten over FIRE, kan dat via deze podcast.

 • Miniwinstje op komst in Europa

  De Europese futures noteren nu toch in het groen. De Euro Stoxx 50 is op weg naar een kleine winst van 0.1 procent.

 • Bill en Melinda Gates blijven stichting samen besturen

  Bill en Melinda Gates zetten na 27 jaar een punt achter hun huwelijk. De financiële boedelscheiding van het koppel belooft niet evident te worden met een geschat gezamelijk vermogen van 146 miljard dollar. In hun stichting beheren ze een brede porteuille van investeringen in bedrijven, onderzoeksinstellingen en giften aan goede doelen rond klimaatverandering en sociale kwesties.

  Ze zullen hun filantroptie samen verderzetten, luidt het in de verklaring en als co-voorzitters fungeren binnen hun stichting.

  Volgens een recente transparantiemelding bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC, houdt het echtpaar via de stichting onder meer lijvige belangen aan in Caterpillar , UPS  en waterzuiveringsbedrijf Ecolab .

 • Indicator voor economisch herstel? Gewone broeken kloppen joggingbroeken

  Gespot op Twitter: een correspondent voor Financial Times merkt op dat er voor het eerst weer meer broeken met knoop en rits werden verkocht dan broeken met een elastiekband bij de New Yorkse kledingretailer L.L. Bean op Fifth Avenue.

  Met zicht op de heropening van de economie en een meer normaal sociaal leven, opteren mensen dus weer voor 'gewone' kledij. Het hoeven niet altijd PMI-cijfers te zijn natuurlijk om het ritme van de economie te voorspellen.

 • Fornieri verkoopt voor meer dan 8 miljoen euro aandelen Mithra

  Tussen 20 en 29 april heeft gewezen CEO François Fornieri in zes transacties voor liefst 8,1 miljoen euro aandelen Mithra verkocht. Dat leren nieuwe meldingen op de FSMA-website. Fornieri deed 319.022 aandelen van de hand tegen koersen tussen 26,87 euro (20 april) en 25,05 euro (29 april). Ook begin april verkocht Fornieri aandelen. In totaal incasseerde hij met de verkopen tussen 1 en 29 april 8,7 miljoen euro.

  Fornieri is de oprichter en de belangrijkste aandeelhouder van het Luikse farmabedrijf. Vorige week woensdag werd hij door de politie ondervraagd in een zaak van mogelijke handel met voorkennis. Het dossier heeft betrekking op 'dubieuze aankopen' van Mithra-aandelen in de periode eind 2018-begin 2019.

  Opvallend: ook bestuurder Jean-Michel Foidart verkocht 20.000 aandelen Mithra op 9 april tegen 27 euro, goed voor een verkoopsopbrengst van 540.000 euro. Hoewel de transactie bijna een maand geleden plaatsvond, werd hij op pas 3 mei aangemeld. De wettelijke termijn om een transactie te melden aan de FSMA is drie werkdagen. Foidart is de co-oprichter van Mithra en Uteron Pharma.

 • Robinhood vs Warren Buffett

  'Mensen zijn het beu dat de Warren Buffetts en Charlie Mungers van deze wereld zichzelf als de enige beleggersorakels beschouwen', schreef de gratis tradingapp Robinhood maandagavond in een blogpost.

  Het vitriool tegen 'de oude garde' komt er nadat Buffett (90) en Munger (97) dit weekend op de jaarvergadering van leer trokken tegen Robinhood, omdat de app de beurs tot een casino zou degraderen.  

 • Europese beurzen op weg naar vlakke opening

  De futures wijzen op een openingsverlies van -0,05 procent voor de Euro Stoxx 50.

 • Badkamerklussers stuwen Geberit

  De trend om in pandemietijd aan 'home improvement' te doen, en dan met name de badkamer te renoveren, ligt aan de basis van een sterk cijferrapport bij Geberit. De Zwitserse producent van sanitair en badkameronderdelen meldde een omzetstijging van 14 procent in het eerste kwartaal, waarbij het zelf een enorme toename van het aantal woningrenovaties door klanten meldt. Installateurs en loodgieters verhoogden ook hun voorraden nadat ze deze in het onzekere jaar 2020 hadden afgebouwd. Daarbij werden nieuwe leidingen en keramiek gekocht in anticipatie op prijsstijgingen dit jaar.

  De verkoop steeg tot 910 miljoen Zwitserse frank (995 miljoen euro). De bedrijfswinst steeg met 24 procent tot 276,4 miljoen frank (302 miljoen euro).

 • HelloFresh heeft record van 7,3 miljoen klanten

  Zowat de hele bevolking van Hong Kong of Bulgarije is klant bij HelloFresh . De maaltijdbezorger sluit het kwartaal af met een record van 7,3 miljoen klanten. De cijfers bevestigen de hogere omzet- en winstprognose die medio april al aankondigde.

  Zowel de omzet als de winst verdubbelden ruim. In het afgelopen kwartaal boekte HelloFresh een omzet van 1.443 miljoen euro tegenover 699 miljoen euro een jaar eerder. De brutobedrijfswinst kwam uit op 159 miljoen euro, in het eerste kwartaal van 2020.

 • Biocartis sluit nieuwe samenwerking met AstraZeneca

  Goed nieuws voor Biocartis : de  Britse farmareus AstraZeneca  versterkt zijn toegang tot Idylla, het minilabo dat Biocartis produceert. De bedrijven sluiten een nieuwe samenwerking om via Idylla bepaalde 'biomarkers' voor longkankerpatiënten op te sporen.

  Financiële details zijn niet bekendgemaakt. Deze nieuwe overeenkomst bouwt voort op een eerder 'mastercontract' uit 2018 tussen beide bedrijven. Gezamelijk onderzoek bracht aan het licht dat Idylla sneller werkt om bepaalde longkankermutaties (EGFR-mutaties die bij 10 tot 15 procent van de Europese en Amerikaanse longkankerpatiënten voorkomen) op te sporen dan andere diagnosemethodes.

  Het opsporen van mutaties bij longkankerpatiënten kan leiden tot een meer gerichte behandelingsaanpak.
  Herman Verrelst
  CEO Biocartis

  'AstraZeneca is een betrouwbare zakenpartner voor ons. We zijn dan ook verheugd om onze samenwerking te zien rijpen en groeien', zegt CEO Herman Verrelst. 'Het opsporen van deze biomarkers bij longkankerpatiënten kan leiden tot een meer gerichte behandelingsaankpak. Maar nu worden velen niet getest. Deze samenwerking verlaagt die drempel'.

 • Stichterszoon steviger in Deceuninck

  Uit een transparantiemelding leren we dat Fidec, de familiale holding van Frank Deceuninck boven de drempelwaarde van 5 procent is uitgestegen in het kapitaal van Deceuninck . Frank Deceuninck is de zoon van stichter Roger Deceuninck die samen met zijn broer Michel de PVC-speler uitbouwde tot een leidende speler in Europa.

  In 2014 verwaterde het belang van Frank Deceuninck, toen het West-Vlaamse bedrijf de Turkse pvc-specialist Pimas Plastik overnam. Om die overname te financieren volgde een kapitaalverhoging van 50 miljoen euro waarbij de nieuwe aandelen onder meer werden verkocht aan huidig CEO Francis Van Eeckhout en Sofina. Die operatie zette toen kwaad bloed bij Frank Deceuninck die naar eigen zeggen niet de kans kreeg om te participeren.

 • GBL en AB InBev keren (min of meer bijgeknipt) dividend uit

  De couponnetjestrein dendert voor. In de Bel20 noteren vandaag GBL  en AB InBev  zonder recht op dividend.

  De grootste holding van het land kondigde vorig jaar al aan het dividend met een vijfde te verlagen, tot bruto 2,50 euro per aandeel. Maar dat is klein bier - pun intended - vergeleken met de brouwer. Die heeft om zijn schuldenberg onder controle te houden de jongste drie jaar de hakbijl gezet in de uitkering: van 3,60 naar 0,50 euro bruto per aandeel, waarmee jaarlijks dik 6 miljard euro extra in huis blijft. 

  Nog meer dividenden: Van de Velde  laat een coupon van bruto 1 euro naar de aandeelhouders vloeien. En bij Tubize 0,68 euro bruto. Het familiale controlevehikel boven UCB bouwde de jongste jaren de schulden fors op en kan zo het dividend stilaan wat minder zuinig maken

 • Ascencio strikt CFO Wereldhave Belgium

  Met enkele minuten verschil stuurden Ascencio en Wereldhave Belgium gisteravond een HR-nieuwtje uit betreffende dezelfde man: Cédric Biquet. De financieel directeur verlaat Wereldhave Belgium om in dezelfde functie aan de slag te gaan bij Ascencio.

  Daar neemt huidig CFO Michèle Delvaux na 9 jaar afscheid om zich aan persoonlijke projecten te wijden. De 47-jarige Biquet werkte onder meer voor KPMG en Befimmo en was gedurende 3 jaar de financieel directeur bij Wereldhave Belgium. Bij de winkelvastgoedverhuurder zijn ze een aanwervingsprocedure gestart om een opvolger te vinden.

 • Wat doet Pfizer, de Skoda onder de vaccinproducenten?

  De Porsche van de vaccins wordt door Wall Street als een Skoda gewaardeerd. Aan Pfizer-CEO Albert Bourla om daar vanmiddag verandering in te brengen. Voor de Amerikaanse openingsbel komt Pfizer met een kwartaalupdate waarin analisten marge zien om de jaarprognoses te verhogen.

  Lees meer in onze rubriek Voorkennis.

 • Grondstoffen op piek, beurzen nemen pauze

  Goedemorgen! Aziatische aandelen en Westerse futures noteren overwegend met verlies gevolgd op de zwakke prestatie bij technologiereuzen op Wall Street gisteren. In Taiwan moet de belangrijkste index een verlies van liefst 3,3 procent slikken nadat die beurs in april alle andere wereldgraadmeters klopte. De handel in Azië is dun: China en Japan zijn omwille van een feestdag gesloten.
  Een graadmeter voor de grondstofprijzen bevindt zich op het hoogste niveau sinds 2012 terwijl een andere indicator van de betaalde prijzen voor materialen naar het hoogste niveau steeg sinds 2008. Die cijfers herinneren beleggers eraan dat het herstel van de pandemie nog steeds risico's met zich meebrengt, zoals een snellere inflatie.
  Op de kortere termijn kun je enige terugval op de markten verwachten, maar het bredere sentiment blijft optimistisch
  Rupal Agarwal
  Stratege Sanford C. Bernstein


  'We geloven dat de inflatoire druk dit jaar zal aanhouden en dat wordt gedreven door een wereldwijd soepel monetair  beleid', zegt Rupal Agarwal, strateeg bij Sanford C Bernstein, op Bloomberg. 'Op de kortere termijn kun je enige terugval op de markten verwachten, maar het bredere sentiment blijft optimistisch, aangezien de heropening en reflatiehandel van kracht blijft, zei ze.  

  In China en Japan zijn de beurzen gesloten: in China vieren ze 'Youth Day', in Japan 'Citizen's Day', een onderdeel van de Gouden Week ©EPA

   
   
   

   Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud