1. Markten Live
 2. Live blog
live

AB InBev zet Bel20 op winst

Bij een rustige handel - Wall Street is dicht voor Thanksgiving - sloegen beleggers weer gezapig aan het kopen. In Parijs vlamde Rémy Cointreau naar een record, VGP stond na de geldronde stevig onder druk.
 • Ascencio kijkt rustig uit naar vierde markt

  Naar aanleiding van de jaarresultaten van Ascencio (zie post 18.10 uur) hadden we een gesprek met CEO Vincent Querton. Hij liet zich ontvallen dat er over een paar jaar een vierde markt kan bijkomen voor de verhuurder van retailparken.

 • Befimmo ziet financieel directeur vertrekken

  Bij Befimmo , verhuurder van kantoorgebouwen en uitbater van coworkingruimtes, vertrekt financieel directeur Laurent Carlier. Hij vervulde 15 jaar de functie van CFO bij Befimmo en wenst nu ‘andere professionele doelstellingen’ na te streven, aldus een persbericht.

  Befimmo is de zoektocht naar een opvolger gestart. Carlier blijft nog tot eind dit jaar beschikbaar om de overgang te begeleiden. CEO Jean-Philip Vroninks neemt tijdelijk de taken van de financieel directeur over, in samenwerking met het financiële team en het uitvoerend comité.

 • Britse fondsbeheerder Otus Capital koopt zich in bij EVS

  Uit een transparantiemelding van EVS blijkt dat de Britse vermogensbeheerder Otus Capital Management een belang van 5,73 procent heeft opgebouwd in de Luikse fabrikant van video-apparatuur voor live uitzendingen.

  Otus is daarmee een van de grotere aandeelhouders van EVS geworden en vertoeft nu in het gezelschap van Michel Counson (5,64%), Degroof Petercam AM (4,78%) en EVS zelf (6,25%). Al deze cijfers dateren van 24 augustus; de percentages kunnen intussen dus wat geëvolueerd zijn.

  Otus Capital Management is voor 30 procent in handen van Canepa-OCM Holdings en voor 70 procent van Andrew Gibbs, portefeuillebeheerder en een van de oprichters van Otus.

 • Ascencio verhoogt dividend

  De Waalse verhuurder van retailvastgoed Ascencio heeft een goed jaar achter de rug. In het gebroken boekjaar 2020/21 waren er nog enkele verplichte sluitingsperiodes, maar de impact op de huurinkomsten bleef beperkt tot naar schatting 1,2 miljoen euro. Over het hele jaar stegen de huurinkomsten met 3,9 procent tot 46,29 miljoen euro.

  De EPRA-winst, de winst uit de operationele activiteiten, steeg eveneens met 3,9 procent tot 30,56 miljoen euro. Per aandeel bedraagt de EPRA-winst 4,63 euro. De nettowinst maakt een spectaculaire sprong en vervijfvoudigt tot 45,65 miljoen dankzij een herwaardering van de vastgoedportefeuille en de financiële instrumenten.

  Ascencio trekt zijn dividend op van 3,65 tot 3,70 euro bruto per aandeel. Op basis van de huidige koers levert dat een rendement op van 7,4 procent.

 • Beurzen sluiten met redelijke winsten

  De Europese beurzen hervatten donderdag de eindejaarsrally. Vooral defensieve sectoren waren in trek. Een opvallende positieve uitschieter was Rémy Contreau (+13,3%). De Euro Stoxx 50 eindigde 0,4 procent hoger.

  De Bel20 deed beter en won 0,8 procent tot 4.237,54 punten. AB InBev schoot 3,8 procent hoger en Sofina 3,2 procent, terwijl Telenet 1,4 procent herstelde. De grootste dalers in de index waren Aperam (-0,6%), Galapagos (-0,6%) en Proximus (-0,5%).

 • AB InBev zet Bel20 op winst

  AB InBev  trekt plots een spurtje van 3,7 procent. Het zwaargewicht zet bijgevolg ook de Bel20  op een mooie winst, we staan plots 0,8 procent hoger. Dat is ruim dubbel zo goed als het Europees gemiddelde. 

 • Goldman Sachs: 'Fed zal tempo tapering verdubbelen'

  De Amerikaanse centrale bank (Fed) zal vanaf januari de obligatieaankopen met 30 in plaats van 15 miljard dollar per maand verminderen. Daardoor zullen de obligatieaankopen al midden maart in plaats van in juni eindigen, voorspelt de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Zij verwacht ook dat de Fed al in juni in plaats van in juli een eerste keer de rente verhoogt.

  De economen van Goldman Sachs verwijzen naar de stijgende inflatierisico's in de VS. Recente cijfers wijzen op een sterke stijging van de consumptie en een extreem krappe arbeidsmarkt. De Amerikaanse inflatie steeg in oktober naar het hoogste peil in 30 jaar.

 • Spaanse waakhond tackelt voetballer over cryptotweet

  Ha! U dacht dat we het vandaag niét over de crypto's zouden hebben? Dat is dan buiten ons, of beter Andres Iniesta, gerekend. De Spaanse stervoetballer liet gisteren via een tweet weten dat hij zich aan het verdiepen is in cryptobeleggingen via de app Binance. 

  De tweet was niet naar de zin van de Spaanse beurswaakhond CMNV. Die Iniesta vriendelijk opriep zich eerst goed in te lezen over de risico's van cryptohandel voor hij er in begint te investeren en voor hij anderen aanraadt dat te doen. 

 • 'ECB moet na december alle opties openhouden'

  De bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) vinden dat ze na de vergadering van 16 december alle opties moeten openhouden, omdat de onzekerheid over de inflatie uitzonderlijk hoog is. Dat blijkt uit de notulen van de jongste bestuursvergadering van 28 oktober. De ECB zal op 16 december bijna zeker beslissen om eind maart het pandemieprogramma van de obligatieaankopen stop te zetten.

  De centraal bankiers herhalen dat de hoge inflatie vooral te wijten is aan tijdelijke factoren. Maar ze merken ook op dat de hoge inflatie wat langer zal aanhouden dan verwacht. Dat creëert een risico van stijgende lonen en extra prijsstijgingen.

 • 'Behoorlijk eencijferig rendement voor aandelen in 2022'

  Luca Paolini, de hoofdstrateeg van de Zwitserse vermogensbeheerder Pictet Asset Management, denkt dat obligaties een moeilijk jaar tegemoet gaan. Amerikaanse staatsobligaties, die de toon zetten op de obligatiemarkten, zullen in 2022 verliezen boeken. Paolini verwacht dat de Fed volgende zomer de rente zal verhogen, wat de wereldwijde obligatierendementen hoger zal duwen.

  Beter ziet het er uit voor aandelen, in de eerste plaats omdat het economisch herstel aanhoudt. Als gevolg van de hoge waarderingen, een strakker monetair beleid en een expansief fiscaal beleid, en een oplopende inflatie zullen de beurzen minder sterk stijgen. Pictet rekent op een 'behoorlijk eencijferig rendement'.

 • Sectorgenoten lonken naar Intertrust

  Apex Group en CSC Global, specialisten in financiële en andere adviesdiensten, overwegen een overnamebod van 1,9 miljard euro op Intertrust  (of 21 euro per aandeel), een expert in juridisch en fiscaal advies. Dat zeggen bronnen aan de nieuwsdienst Bloomberg. 

  Eerder deze maand bood het investeringsfonds CVC 18 euro per aandeel voor Intertrust, goed voor 1,63 miljard euro. CVC wil Intertrust vervolgens fuseren met TMF Capital, een sectorgenoot waarvan het ook eigenaar is. 

  Eerder deze week zei Intertrust andere biedingen te hebben ontvangen tot '22 euro per aandeel'. 

 • BBVA sust belegger over Turkse dochter

  Echt schitterend was de timing niet: de Spaaanse grootbank BBVA lanceerde midden november een uitkoopbod ter waarde van 26 miljard lira op haar Turkse dochter Garanti. 

  Toch beweegt de aandelen- en obligatiekoers weinig, de implosie van de Turkse lira ten spijt. De bank - met de Turkse CEO Onur Genç - weet beleggers te sussen met de boodschap dat ze wel weet hoe je een muntcrisis moet uitzweten. De Spanjaarden hebben al decennia een belangrijke dochter in Argentinië en hebben dus al aardig wat pesocrisissen gemanaged. 

  Het voordeel is wel dat het uitkoopbod alleen maar goedkoper geworden is. Bij aankondiging was het bod omgerekend 2,25 miljard euro waard. Nu nog - afhankelijk van de minuut waarop je de lira checkt - 1,9 miljard euro. 

 • Beurskoers Unifiedpost verliest fors terrein

  Na de niet overtuigende update vorige week - de jaarprognose halen zal een forse spurt vergen dit kwartaal - staat Unifiedpost  onverminderd onder druk. De specialist in digitale facturatie gaat 5,5 procent lager naar 15,80 euro. 

  Behoorlijk wat druk op de ketel voor CEO Hans Leybaert, die woensdag een strategische update verschaft op de beleggersdag. 

 • Geen Wall Street vandaag

  In de Verenigde Staten is het Thanksgiving Day, een nationale feestdag die in familie met een kalkoenmaaltijd wordt gevierd. Thanksgiving was aanvankelijk een dankfeest voor de voorbije oogst, maar is nu vooral de aanzet tot een lang weekend met veel shoppen. Want morgen is het Black Friday, de start van het eindejaarsaankopenseizoen.

  Het maatschappelijk leven ligt stil in de VS en dus houdt ook Wall Street de deuren gesloten. Vrijdag is er slechts een halve dag handel.

 • Elekta doet beter dan verwacht

  De Zweedse fabrikant van kankerbestralingstoestellen Elekta heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2021/22 (augustus – oktober) sterker gepresteerd dan verwacht. Het bedrijf realiseerde een omzet van 3,7 miljard Zweedse kronen, wat bij constante wisselkoersen neerkomt op 7 procent groei. Analisten hadden volgens Factset circa 3,6 miljard verwacht. Met een nettowinst van 382 miljoen kronen, een fractie meer dan een jaar eerder (375 miljoen), klopte Elekta eveneens de analistenconsensus van 299 miljoen.

  Volgens voorzitter en CEO Gustaf Salford profiteert Elekta van het gradueel herstel van de markt voor bestralingsapparatuur. ‘Er is nood aan aanhoudende investeringen in radiotherapie, want de achterstand van kankerpatiënten blijft een grote zorg voor gezondheidszorgverstrekkers in vele landen’, zegt hij in het resultatenrapport. De marktgroei komt ook tot uiting in het orderboek, dat in constante wisselkoersen met 12 procent aangroeide in een jaar tijd.

  De problemen in de havens en de tekorten aan componenten leidden tot hogere kosten en voorraadniveaus. De operationele winstmarge verbeterde in het tweede kwartaal wel tot 14,4 procent, maar bedroeg een jaar eerder nog 15,8 procent.

  Op de beurs van Stockholm won het aandeel Elekta in de vroege handel ruim 6 procent, maar rond het middaguur is dat afgenomen tot 2,2 procent. Sectorgenoot IBA wint 0,8 procent.

 • Alle ogen op OPEC+ en schalieolie na Bidens 'druppel in oceaan'

  De beslissing van het Witte Huis om via de vrijgave van oliereserves de oliemarkt af te koelen is volgens experts politiek theater. Een revancherende OPEC+ kan de situatie nog erger maken. De oplossing ligt bij de Amerikaanse schalieoliesector, maar kan en wil die wel?

 • VGP: van stratosfeer naar troposfeer

  Graag hierheen voor het Brusselse beursoverzicht van Bas van der Hout. 

 • Centrale banken in 2011 en 2021: executive summary

  Met dank aan de ECB-watcher bij Pictet:

 • Riksbank sloft naar de exit

  De Sveriges Riksbank, de oudste centrale bank ter wereld, houdt de rente stabiel op nul, maar dat is niet het belangrijkste nieuws in haar 'penningpolitisk rapport'. 

  Belangrijk in dat rapport is dat de rente naar verwachting pas eind 2024 verhoogd zal worden en - vooral - dat de Zweedse centrale bank vanaf 2023 van plan is haar door inkopen van schuldpapier fors gezwollen balans weer te laten inkrimpen. 

  'Het opvallendste is dat Zweden waarschijnlijk de balans zal beginnen inkrimpen vóór de rente omhoog gaat. Daarin zal de Riksbank zich waarschijnlijk onderscheiden van de collega's', merkt op ING-econoom James Smith op. 

 • Vitol opent deur naar Afrika met overname Vivo Energy

  De Nederlandse grondstoffentrader Vitol brengt een overnamebod uit op de Britse brandstoffenverkoper Vivo Energy , die hij al voor 36,1 procent in handen heeft. Vitol gaat de tweede referentieaandeelhouder Helios, die 27,1 procent controleert, uitkopen en wil ook de rest van de aandelen in handen krijgen.

  Vitol biedt per aandeel 1,79 dollar in contanten plus een speciaal dividend van 6 cent. De biedprijs komt neer op 139 pence en houdt een premie van 25 procent in tegenover de slotkoers van woensdag. Het bod van Vitol, goed voor ongeveer 2,3 miljard dollar, wordt unaniem aanbevolen door de raad van bestuur van Vivo.

  Vivo Energy ontstond in 2011 toen Shell een deel van zijn downstreamactiviteiten van de hand deed. Shell beheerde Vivo aanvankelijk als een joint venture, maar in 2016 kochten Vitol en Helios Shell voor 250 miljoen dollar uit.

  Met Vivo krijgt Vitol een stevige voet aan de grond in Afrika, waar het bedrijf in 23 landen actief is met zowat 2.330 tankstations van de merken Shell en Engen. Het aandeel Vivo schiet circa 20 procent hoger, maar blijft onder de naar pence omgerekende biedprijs. Vitol is niet beursgenoteerd.

 • 'Nieuwe telecomspeler op consumentenmarkt onwaarschijnlijk'

  ING-analist David Vagman reageert op het politieke akkoord over het toelaten van een vierde speler op de Belgische telecommarkt. Het is de bedoeling ruimte te geven aan een vierde telecomspeler. Die mag zich zowel op de consumenten- als op de bedrijvenmarkt gooien. Daardoor ligt de weg open voor een 5G-spectrumveiling, die in de zomer van 2022 gepland staat.

  'Het was voor ons een wat negatieve verrassing', zegt Vagman. 'We dachten dat de lokale overheid meer weerstand zou bieden tegen de wil van de federale overheid om ruimte te bieden aan een vierde speler. We denken nog altijd dat de wettigheid van een vierde speler onzeker is omdat de Raad van State nog niet een duidelijk akkoord heeft gegeven aan de federale overheid. Het is volgens ons nog altijd mogelijk voor de betrokken partijen om dit juridisch aan te vechten.'

  Volgens de analist is er nog altijd weinig kans dat er een nieuwe speler op de consumentenmarkt komt, omdat de spectrumveiling zo flexibel is gemaakt dat potentiële spelers op de Belgische telecommarkt ook alleen op de (lucratievere) bedrijvenmarkt actief kunnen worden. En omdat Orange Belgium waarschijnlijk VOO overneemt verdwijnt een potentieel relatief vlot toegangsticket tot de Belgische markt.

  We denken nog altijd dat de wettigheid van een vierde speler onzeker is.
  David Vagman
  Analist bij ING

 • Rémy Cointreau klimt naar recordkoers

  Het is een beetje vroeg op de ochtend voor sterke drank, maar we moeten het over Rémy Cointreau  hebben. Net als landgenoot en grote rivaal Pernod Ricard heeft ook de groep boven de Rémy Martin-cognac en de Bruichladdich-whisky niet alleen de coronacrisis verteerd, Remy Cointreau floreert zelfs. 

  +33%
  Schol!
  Rémy Cointreau boekt het voorbije halfjaar een winstmarge van 33 procent, de beste ooit

  Dat leert het rapport over het halfjaar tot 30 september. De omzet stijgt met 50 procent naar 645 miljoen euro, de bedrijfswinst verdubbelde naar 213 miljoen euro. Resultaat: de winstmarge zit op een record van 33 procent. Voor het volledige boekjaar rekent CEO Eric Vallat op een sterke groei van de omzet en een zeer sterke groei van de bedrijfswinst. 

  Het aandeel Remy Cointreau koerst op de Parijse beurs ruim 10 procent hoger naar 207 euro, een record. 

 • 'Explosief groeipad voor VGP in komende jaren'

  Analist Wim Lewi van KBC Securities reageert op de 300 miljoen euro die VGP gisteren ophaalde. 'De boeken waren gevuld binnen een uur. De korting bedroeg 9 procent, maar we moeten niet vergeten dat de koers met 13,1 procent was opgelopen sinds de slotkoers van donderdag, nadat het bedrijf een zeer goede tradingupdate had gegeven.'

  Lewi voorziet dat de schuldratio (nettoschulden / balanstotaal) zal zakken van 30,4 procent eind juni naar 20,5 procent voor het volledige jaar. 'We verwachten dat deze ratio pas weer in 2025 op 30,2 procent komt te staan. Verder verwachten we een ontwikkelingspiek in de periode 2022-2023. Wanneer de ontwikkeling in snelheid mindert, zal het inkomen uit de joint venture blijven groeien waardoor het geïnvesteerde kapitaal terug zal vloeien in de periode 2024-2025. Het bedrijf verwacht daarnaast een kredietrating van S&P te krijgen in de nabije toekomst. Een hogere kredietrating zal de rente op de schulden drukken.'

  Een hogere kredietrating voor VGP zal zorgen voor een lagere rente op de schulden.
  Wim Lewi
  Analist bij KBC Securities

  De analist voorziet een explosief groeipad voor VGP in de komende twee tot drie jaar, waarbij het bedrijf nieuwe regio's zal betreden zoals Frankrijk, Servië en Zweden. 'Nu de landprijzen en constructiekosten stijgen zal de hoeveelheid benodigd kapitaal ook stijgen. De onderneming verwacht echter dat ze haar ontwikkelingswinsten per vierkante meter minstens stabiel kan houden.'

  'Nu VGP zich verspreidt over nieuwe regio's is er ook een kans dat de investeringsportefeuille de historische bandbreedte van 200.000 tot 250.000 vierkante meter zal overstijgen', zegt Lewi. 'Daarnaast is er een mogelijkheid om de ESG-investeringen te verhogen.'

 • Bel20 spurt uit de startblokken

  Onze geliefde Brusselse beursgraadmeter begint met een winst van 0,2 procent. 

  Sofina ligt op kop met een winst van 1,3 procent. KBC volgt met een klim van 0,5 procent.

  VGP zakt 6,8 procent. De logistiekvastgoedspeler wist in luttele uren 300 miljoen euro op te halen (zie post 6u45) tegen een fikse korting op de beurskoers.

 • De Neefjes: scoren zij in de Beursrally?

  Nieuwe concurrenten voor u in de Beursrally! (Doet u nog niet mee? Registreer vlug hier!) Wie dan? De neefjes van collega Bas van der Hout, ze gaan voetballen voor aandelen in hun portefeuille! Oh en Bas doet een wanhopige poging tot een Vlaams accent: komt dat zien!

  De Neefjes: scoren zij in de Beursrally?

 • Mana to the moooooooon! En Justin Bieber toooooo!

  Cryptobeleggers gaan helemaal metaverse. Dat leidt ertoe dat cryptomunten zoals mana, de munt van de virtuele wereld Decentraland, keihard hoger gaan. Ook de afgelopen 24 uur was het weer raak, want de munt steeg met 35 procent naar 5,40 dollar. Sinds Mark Zuckerberg over de metaverse begon te praten is het digidukaat al ruim maal vijf gegaan:

   

  Maar even over die metaverse. Valt daar al wat te beleven? Zeker! En om dat te laten zien - en zeker niet omdat uw liveblogger van dienst fan is van Justin Bieber - laten we u nu een video van Justin Bieber zien die optreedt in VR met het nummer 'Peaches'. Een nummer dat gaat over hoe Justin zijn perziken in Georgia koopt, maar zijn wiet in Californië: 

  ustin Bieber - Peaches (An Interactive Virtual Experience) Live

 • Euro glijdt af naar laagste niveau sinds juni 2020

  De euro zit op een ingezeept hellend vlak en zakt naar nauwelijks 1,12 dollar. De reden is de toenemende kloof tussen het Europese en Amerikaanse monetair beleid. Terwijl de Amerikaanse centrale bank (Fed) de stimuluskraan al dicht begint te draaien, smoorde de voorzitster van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, begin deze maand nog de speculatie over een renteverhoging in 2022 in de kiem

  En dat zien we terug in de tienjaarsrente, die zeker in de VS oploopt. En wat doen beleggers dan? Hun geld verplaatsen van de plek waar het weinig oplevert naar de plek waar het iets meer oplevert, in dit geval de VS. Daarvoor moeten ze eerst hun euro's omwisselen in dollars, waardoor de koers van de euro ten opzichte van de dollar zakt. 

 • ForFarmers-CEO stapt op

  Bij de Nederlandse veevoederproducent ForFarmers kondigt CEO Yoram Knoop aan af te treden na de eerstvolgende algemene vergadering, op 14 april 2022. Dit na 'onderling overleg' met de raad van bestuur. De zoektocht naar een opvolger is begonnen. 

  De beurskoers van ForFarmers  is naar een dieptepunt gezakt na een zoveelste winstwaarschuwing begin deze maand. 

  -28%
  AEX in reverse
  Terwijl de AEX dit jaar al met 27 procent steeg, vormt ForFarmers bijna het spiegelbeeld met een verlies van tot nog toe 28 procent

 • HAL voorspelt 'significant' hoger resultaat

  De Nederlandse holding HAL verwacht over 2021 een significant hoger nettoresultaat dan over 2020. Verwonderlijk is dat niet. HAL verkocht begin juli zijn belang van 76,72 procent in het optiekbedrijf GrandVision aan EssilorLuxottica en realiseerde daarop een nettoboekwinst van 3,5 miljard euro.

  De nettoactiefwaarde van HAL bedroeg eind september 13,35 miljard euro of 154,11 euro per aandeel. Tegenover eind 2020 betekent dat een stijging met 2,8 procent, die voornamelijk te danken is aan de hogere waarde van GrandVision en Boskalis. De daling van de beurswaarde van Vopak had dan weer een negatief effect.

  Eind september beschikte de holding over 5,9 miljard euro aan cash.

 • Uitgestelde orders en duurdere sjekel wegen op Payton Planar

  Het Israëlische technologiebedrijf Payton Planar , een producent van transformatoren en inductoren, publiceert over de eerste negen maanden van het jaar iets minder goede cijfers. De omzet komt uit op 29,2 miljoen dollar tegen 30,8 miljoen een jaar eerder. Het bedrijf schrijft de daling toe aan de vraag van klanten om leveringen uit te stellen omdat ze met tekorten aan onderdelen kampen.

  -18,4%
  Winstdaling Payton Planar
  De bedrijfswinst van Payton Planar daalt met 18,4 procent tot 6,4 miljoen dollar.

  Payton Planar kende hogere ontwikkelings- en loonkosten, die vooral te wijten zijn aan de stijging van de Israëlische sjekel tegenover de Amerikaanse dollar en het pond. De bedrijfswinst daalt met 18,4 procent naar 6,4 miljoen dollar. De nettowinst bedraagt 5,2 miljoen dollar tegen 6,8 miljoen een jaar eerder.

  Positief is dat de orderboeken goed gevuld zijn. Eind september had Payton Planar voor 28,2 miljoen dollar aan bestellingen binnen tegen 18,9 miljoen dollar eind 2020. Als gevolg van de wereldwijde grondstoffenschaarste kan de productie wel langer duren. Payton Planar denkt dat het grootste deel tegen eind september 2022 zal zijn afgewerkt. 

 • Atenor boekt commercieel succes in Luxemburg

  De projectontwikkelaar Atenor liet gisteravond in een persbericht weten dat alle 36 appartementen van het geplande Twist-gebouw in Belval zijn 'gereserveerd', lees  potentieel verkocht. Eerder had Atenor al voor de volledige kantoorruimte en administratieve diensten een huurovereenkomst op lange termijn gesloten met een Luxemburgse overheidsdienst.

  De grondwerken voor het negen verdiepingen hoge Twist-gebouw zijn bezig. De ruwbouw start in februari. De oplevering is gepland in april 2024.

  Belval is een nieuwe stadswijk die in de gemeenten Esch-sur-Alzette en Sanem in het groothertogdom Luxemburg wordt gerealiseerd.

 • VGP haalt vlotjes 300 miljoen op

  Via een private plaatsing die woensdagmiddag werd aangekondigd, heeft VGP  300 miljoen euro opgehaald. De ontwikkelaar van logistieke parken gaf 1,25 miljoen nieuwe aandelen - 6,1 procent van het totale aantal uitstaande aandelen - uit tegen 240 euro het stuk.

  Die prijs houdt een korting van 9,1 procent in tegenover de laatste koers van woensdag (264 euro). Tegenover de laatste koers vóór de tradingupdate van 19 november houdt de uitgifteprijs een premie van 3 procent in.

  Er was veel interesse van zowel lokale als internationale investeerders.
  Jan Van Geet
  CEO van VGP

  Volgens Jan Van Geet, de CEO van VGP, was er veel interesse van zowel lokale als internationale investeerders. VGP gaat de opbrengst gebruiken om nieuwe investeringsopportuniteiten te grijpen en de pijplijn te realiseren.

  Bij de kapitaalverhoging traden JPMorgan AG en KBC Securities op als 'joint global coordinators' en 'joint bookrunners'. Andere 'joint bookrunners' waren BNP Paribas Fortis en Belfius Bank (in samenwerking met het beurshuis Kepler Cheuvreux).

  Door de kapitaaloperatie stijgt het aantal aandelen VGP naar 21.833.050 stuks.

 • Why don't we do it in the road?

  Disney+ zet het Thanksgivingweekend in de VS in met een Beatles-marathon. In Brussel heerst baanwinkelmania nu de vastgoedgroep Ascencio haar jaarcijfers publiceert.

  U leest het allemaal in de Voorkennis van collega Pieter Suy! >hierheen<

  The Beatles: Get Back | Offical Trailer

 • Aziatische beurs focust op Chinees kussentje

  De Aziatische beurzen staan er wat gemengd bij. De Japanse Nikkei225 wint 0,8 procent, de Honkongse Hang Seng trappelt ter plaatse, de Chinese CSI300 verliest 0,3 procent en de Zuid-Koreaanse Kospi laat 0,4 procent liggen. 

  Beleggers leggen de focus op de Chinese overheid, want die roept de lokale overheden op de economie te stimuleren. Een kussentje zodat de economie niet te hard valt nu de Chinese vastgoedmarkt wankelt. De Chinese premier Li Keqiang zegt de overheden dat ze meer constructiewerken moeten doen aan het begin van 2022. 

  Keqiang zegt dat voor de economie 'vernieuwde neerwaartse druk' dreigt. Ook economen zijn daar bang voor, want ze verlaagden de groeiprognoses voor het vierde kwartaal naar 3,1 procent. Sommigen voorspellen voor 2022 de traagste groei sinds 1990, als de inzinking door de pandemie van vorig jaar niet wordt meegerekend. 

  Er dreigt hernieuwde neerwaarste druk voor de Chinese economie.
  Li Keqiang
  Chinese premier

 • Snellere stimulusafbouw?

  Een hele goede morgen beleggers! Goed nieuws, want de beurzen gaan na enkele dagen van dalingen straks hoger starten, althans als we de indexfutures mogen geloven. En daarmee trekken beleggers zich weinig aan van de Fed-notulen die gisteravond naar buiten kwamen, die toch een snellere afbouw van het stimulusbeleid kunnen betekenen. 

  Op hun jongste rentevergadering drukten meerdere beleidsmakers van de Federal Reserve op de noodzaak om bij de afbouw van het inkoopprogramma van staatsobligaties en herverpakte hypotheekleningen flexibiliteit aan de dag te leggen. Ze doelden zowel op het tempo van de afbouw als op de timing van de renteverhogingen die eraan zitten te komen. Dat blijkt uit de Minutes, de notulen van de rentevergadering van 23 november.

  De Fed kocht sinds de coronacrisis maandelijks voor 120 miljard dollar effecten op. Vanaf november zou dat elke maand met 15 miljard dollar worden verminderd, zodat het programma tegen juni volgend jaar stilvalt. Mocht de inflatie hoog blijven, dan kan het afbouwtempo versneld worden. De toestand van de arbeidsmarkt zal daarbij eveneens bepalend zijn.

  ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud