1. Markten Live
 2. Live blog

AB InBev zet schuimkraag op Bel20

Proximus rekent niet op winstgroei in 2019. Beleggers waren not amused, het aandeel was zelfs de grootste daler in pan-Europese Stoxx600-index. De Bel20 boekte niettemin een stevige remonte, met dank aan de klim van AB InBev.
 • Blik op volgende week

  We laten het hierbij. Hieronder de vier zaken waar u volgende week naar uit kunt kijken. Fijn weekend !

  1. Lanceert ECB nieuwe stimuli?

  De Europese Centrale Bank (ECB) bespreekt donderdag of extra stimuli nodig zijn om de lage groei en inflatie op te krikken. Opties zijn extra langlopende leningen aan de banken en een belofte om de rente ook na de zomer te handhaven op het huidige niveau. De druk op de ECB nam gisteren toe, omdat de kerninflatie (zonder voeding en energie) in februari onverwacht is gedaald van 1,1 naar 1 procent. De kerninflatie is een betere voorspeller van de toekomstige inflatie dan de algemene inflatie. Bovendien is de economische groei de jongste maanden sterk vertraagd. Of ECB-voorzitter Mario Draghi volgende week al nieuwe stimuli lanceert is niet zeker. De notulen van de jongste bestuursvergadering en aanwijzingen dat de Europese economie in februari uitbodemde suggereren dat de ECB misschien nog even zal afwachten. ING voorspelt dat Frankfurt in april nieuwe maatregelen aankondigt.

  2. Op hoeveel groei mikt China in 2019?

  Chinese topfuntionarissen houden zondag en dinsdag hun jaarlijkse vergadering over het regeringsbeleid. Beleggers kijken uit naar de economische doelstellingen die premier Li Keqiang zal bekendmaken en het beleid dat nodig is om die doelstellingen te halen. Chinese media signaleren dat de regering de groeidoelstelling in 2019 misschien zal verlagen naar ‘6 à 6,5 procent’, tegenover ‘ongeveer 6,5 procent’ in 2018. De groei van de Chinese economie daalde in 2018 naar 6,6 procent, het laagste peil sinds 1990. Die vertraging was onder meer te wijten aan de verhoging van de Amerikaanse importtaksen op Chinese producten.

  3. Wordt Amerikaanse arbeidsmarkt nog krapper? 

  Het Amerikaanse ministerie van Arbeid publiceert vrijdag zijn maandelijkse jobrapport. Economen verwachten dat het aantal banen in februari met 185.000 is gestegen, tegenover 304.000 in januari. De werkloosheidsgraad daalde wellicht met 0,1 procentpunt naar 3,9 procent. De krappe  arbeidsmarkt leidde tot grotere  loonstijgingen, maar de inflatie blijft beperkt.

  4. Kan Balta terug winstgroei realiseren?

  Dinsdag voorbeurs publiceert Balta jaarresultaten. Ter herinnering: Balta beloofde dat de brutobedrijfswinst (rebitda) in de tweede helft van 2018 zou stijgen, oftewel minstens 20,8 miljoen in het vierde kwartaal. ‘Wij verwachten dat Balta in het vierde kwartaal terug ebitda-groei  heeft gerealiseerd’, zegt KBC Securities. Het is ook uitkijken naar de nettoschulden. Die bedroegen eind september 276,9 miljoen, goed voor een forse schuldhefboom van 3,9.

 • Euronext: D'Ieteren schakelt de turbo in

  Een overzicht van de Brusselse beursdag leest u hier

 • Kabouter Management verkoopt aandelen Greenyard

  We krijgen nog een transparantiemelding binnen van Greenyard . De Amerikaanse investeerder Kabouter Management heeft het belang in het groente- en fruitconcern verminderd van 8,6 procent tot 7,4 procent. Reden voor de verplichte melding is dat Kabouter Management onder de drempel van 7,5 procent is gezakt. 

 • Afschrijving op Berenberg duwt Bois Sauvage in verlies

  De resultaten van de holding Bois Sauvage  komen binnen. 

  Enkele highlights: 

  Het operationele resultaat bedraagt 45 miljoen euro in 2018, tegenover 51,1 miljoen in 2017. 

  Het nettoresultaat gaat 16,5 miljoen euro in het rood, tegenover een nettowinst van 45,3 miljoen euro in 2017. Het nettoverlies is vooral te wijten aan een afschrijving op het belang in Berenberg Bank (31,8 miljoen euro). 

  Bois Sauvage stelt een brutodividend voor van 7,70 euro, een stijging met 1,3 procent. 

 • Bel20 sluit 1,1 procent hoger af

  Een mooie winst voor de Bel20 vandaag. Op weekbasis ging de Brusselse beursgraadmeter 2 procent hoger.

  Toppers vandaag: Hamon (+13,8%), D'Ieteren (+10,9%) en Mithra (+7,5%).

  Floppers: Bekaert (-3,8%), Rosier (-3,3%) en Proximus (-3,2%).

 • Guido Van der Schueren: 'Bod heeft mij minder gekost dan had gekund'

  We hadden een gesprek met Guido Van der Schueren, de voorzitter en sinds vandaag ook meerderheidsaandeelhouder van Global Graphics. Van der Schueren wou Global Graphics van de beurs halen maar strandde op een belang van 50,1 procent.

  Bent u tevreden over de uitkomst van het bod?

  Ik heb nu de operationele controle over het bedrijf en dat is goed. Bovendien heeft het mij minder geld gekost dan had gekund. Ik had namelijk verwacht in de buurt van 70 procent te stranden. Maar al die extra stukken had ik dan wel moeten betalen (het bod van 4,25 euro was onvoorwaardelijk), terwijl het bedrijf niet van de beurs ging.

  Uiteindelijk haalt u een nipte absolute meerderheid. Zonder uw aankopen op de beurs terwijl het bod al liep was u onder de helft gestrand. Zat u dat uit te rekenen?

  Neen, ik was blind aan het varen en niet op de hoogte van hoeveel er aandelen er al binnen waren. 

  En nu, een hoger bod dan maar?

  Zeker niet, wie daarop zit te wachten vergist zich. In de komende 12 maanden mag ik trouwens geen nieuwe poging doen, of ik zou aan iedereen die nu verkocht heeft de prijs moeten gunnen die ik dan bied. Toen het bod startte was ik ervan overtuigd nog dit jaar een delisting te bereiken. Nu denk ik: voorlopig laten we het hierbij.

 • Montea stevig uit de startblokken na hervatting handel

  Sinds 16 uur is er terug handel mogelijk in Montea . Het aandeel gaat meteen ruim 3 procent hoger. Het grootste deel van de dag was de handel geschorst door de veiling van de scrips. Die veiling verliep succesvol (zie post 15u48).

 • Consumentenvertrouwen in VS veert minder op dan verwacht

  Een indicator van het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in februari met 2,6 punten gestegen naar 93,8 punten. Dat zegt de Universiteit van Michigan. Economen hadden een veel grotere stijging tot 95,9 punten voorspeld.

  Het consumentenvertrouwen blijft relatief laag, want slechts een derde van de forse daling in januari is goedgemaakt. Dat is opmerkelijk, want de aandelenmarkten zijn hersteld, de shutdown is voorbij en er is hoop op een handelsakkoord tussen de VS en China.  

 • Amerikaanse industrie groeit traagst in twee jaar

  De ISM-indicator van de industriële activiteit in de VS is in februari met 2,4 punten gedaald naar 54,2 punten, het laagste peil in twee jaar. Economen hadden een kleinere terugval naar 55,8 punten voorspeld. Een score boven 50 punten wijst op een toename van de industriële activiteit, en omgekeerd. De afkoeling van de industrie is een aanwijzing dat de groei van de Amerikaanse economie vertraagt.

 • Inflatiecijfer geeft Wall Street een duwtje in de rug

  De Amerikaanse beurzen openen met winst. De Dow Jones en de S&P500 stijgen met 0,8 procent en Nasdaq gaat met 0,7 procent omhoog. 

  Beleggers kijken vandaag naar Amerika. Daar zijn de consumptieuitgaven in de maand december met 0,5 procent gedaald. Dit was slechter dan de voorspelde 0,5 procent door economen. Daarnaast waren er Amerikaanse inflatiecijfers. De inflatie nam in december af van 1,8 naar 1,7 procent. De cijfers zetten verdere druk op de Fed om toekomstige renteverhogingen uit te stellen.

  Tesla gaat bij opening met meer dan 5 procent onderuit na de lancering van 'Model 3', een goedkopere variant van de auto. Daarnaast heeft de automaker aangegeven een grote hoeveelheid showrooms te gaan sluiten. Beleggers lijken hier dus niet van gediend. Naast showroomsluitingen gaat het bedrijf ook de prijzen van alle modellen met ongeveer 6 procent verlagen.

 • Montea sluit kapitaalverhoging succesvol af

  Vastgoedgroep Montea  heeft zijn kapitaalverhoging succesvol afgerond. Bestaande aandeelhouders schreven in op 86,91 procent van de nieuwe aandelen. De niet-uitgeoefende inschrijvingsrechten werden allemaal verkocht als scrips. De opbrengst van de scrips - belangrijk voor wie niet inschreef - kwam uit op 0,48 euro per stuk. De nieuwe aandelen worden geleverd op 5 maart. Op die dag wordt ook de inschrijvingsprijs betaald. 

  Met de kapitaalverhoging haalt Montea 160 miljoen euro vers geld binnen. 

 • Ebay bereikt akkoord met activisten

  De onlineveilingsite Ebay  heeft een akkoord bereikt met de activisten Elliott Management en Starboard Value. De twee krijgen een zit in de raad van bestuur en Ebay is bereid strategische opties te evalueren, waarbij een verkoop van het bedrijf een mogelijke optie is. Elliott en Starboard namen in januari een belang en eisten dat Ebay zichzelf zou opbreken. 

 • Aperam keert dividend uit

  Aperam   is een van de weinige dalers in de Bel20 vandaag. Dat heeft een technische oorzaak. Vandaag gaat de producent van roestvrij staal ex-dividend. De coupon bedraagt 0,40 euro. 

 • Bank of England: 'Obligatiemarkten gevoeliger voor flash crashes'

  Met de groei van het aantal elektronisch verhandelde obligaties neemt ook het risico op een flashcrash in de obligatiemarkten toe. Dit zegt Rohan Churm - hoofd van de Foreign Exchange Division van de Bank of Enland (BoE) - in een toespraak op de Londense beurs. 

  Met name de klim in het aantal verhandelde Exchange Traded Funds (ETF's) en futures zijn een punt van zorgen. Deze producten kunnen namelijk verhandeld worden door computers razendsnel verhandeld kunnen worden. Hierdoor kan deze markt ook last krijgen van de flash crashes waar valutamarkten soms plots door overvallen worden.

  Met name als de elektronische handel toeneemt in relatief illiquide markten, zoals die van de bedrijfsobligaties, kan dit voor problemen zorgen. In deze markten hebben gedwongen verkopen een grotere prijsdaling van het actief tot gevolg.

  Deze prijsdalingen kunnen er weer voor zorgen dat andere partijen - door het gedaalde onderpand - in de problemen komen. Ook zij zullen dan hun obligaties moeten verkopen, wat de prijs weer verder doet dalen. Deze handelingen gaan bijna met de snelheid van het licht, zodat er razendsnel grote prijsschommelingen in de markt kunnen ontstaan. Ook de liquiditeit valt dan weg.

  Flash crash van de Zwitserse franc in beeld (CHF/EUR)

 • Gap krijgt lof voor afsplitsing Old Navy

  De Amerikaanse kledinggroep Gap heeft besloten het merk Old Navy af te splitsen. In tegenstelling tot de merken Gap en Banana Republic blijft Old Navy goed presteren. Het is daarmee de voornaamste winstmotor van Gap.

  Analisten juichen de afsplitsing toe. Randal Konik pleit al enkele jaren voor het losmaken van Old Navy van de groep Gap. ‘Dit laat de markt toe Old Navy juist te waarderen voor zijn hoge marges en sterke kasstromen.’ Minstens vier beurshuizen trokken in een reactie hun koersdoel voor Gap op.

  In de voorbeurshandel schiet het aandeel Gap tot 25 procent hoger.

 • Consumptie Joe Sixpack daalt meer dan verwacht

  De consumptie-uitgaven van de Amerikaanse gezinnen zijn in december met 0,5 procent gedaald. Economen hadden een terugval met slechts 0,3 procent voorspeld. De shutdown van sommige overheidsdiensten had een negatieve invloed op de consumptie.

  De inflatie volgens de favoriete maatstaf van de Amerikaanse centrale bank (Fed) brokkelde in december af van 1,8 naar 1,7 procent. De kerninflatie bleef stabiel op 1,9 procent. De Fed streeft naar 2 procent inflatie.

 • OPEC draait de kraan verder dicht

  De OPEC heeft opnieuw minder geproduceerd in februari. Hiermee houden de leden van het oliekartel zich aan de afgesproken productiebeperkingen. De productie van het kartel daalde met 560.000 vaten per dag naar 30,5 miljoen vaten per dag. Dit blijkt uit een rondvraag van Bloomberg bij insiders, analisten en scheepvaartdata. 

  Meer dan de helft van de aanboddaling werd veroorzaakt door Venezuela en Iran. Deze landen hebben last van de handelssancties die de Amerikaanse president Trump ze heeft opgelegd. Hierdoor hebben ze moeite om hun olie te verkopen.

  OPEC beperkt productie

  Trump gaf onlangs via twitter nog aan dat hij juist wil dat de OPEC haar productie verhoogt:

  Van de olieprijs zien we weinig reactie. De prijs van een vat Brent-olie stijgt vandaag met 0,5 procent tot 58,30 euro per vat.

 • Beurzen besluiten week op positieve noot

  In de vroege namiddaghandel winnen de Europese beurzen gemiddeld 0,9 procent. In het bijzonder de autosector is in goeden doen. Vooral dankzij AB InBev doet de Bel20 nog iets beter.

  De bezorgdheid over de wereldeconomie is iets geluwd nadat er vandaag geruststellende cijfers over de Chinese economie werden gepubliceerd. Volgens een rondvraag van IHS Markit voor mediagroep Caixin is de industriële activiteit vorige maand hersteld. De PMI kwam uit op 49,9 punten in februari, duidelijk meer dan in januari (48,3) en het hoogste niveau in drie maanden. De index blijft wel onder 50 punten, de grens tussen groei en krimp.

  Beleggers hopen ook op een handelsdeal tussen de VS en China. Bloomberg vernam dat leden van de administratie-Trump een handelsakkoord aan het uitwerken zijn dat de Amerikaanse president en zijn Chinese evenknie over enkele weken zouden kunnen ondertekenen.

 • ECB blijft hopen, maar schiet telkens hopeloos tekort

  De Europese Centrale Bank (ECB) heeft 1 doel: de inflatie lager, maar nabij 2 procent houden. En ze schiet hierin hopeloos tekort. Talloze keren heeft ze ook haar eigen verwachtingen niet waar gemaakt. Maar ze blijft hopen:

  ECB schiet tekort

 • Frankrijk en Nederland leggen geschil rond Air France-KLM bij

  De Franse overheid was de voorbije dagen in alle staten nadat bekend raakte dat de Nederlandse regering in stilte een belang van 14 procent had opgebouwd in Air France-KLM , de holding boven de twee luchtvaartmaatschappijen. Dat is bijna evenveel als de Franse regering aanhoudt (14,3%). Het aandeel Air France-KLM verloor woensdag 11,7 procent en donderdag nog eens 3,4 procent; vandaag herstelt het wat.

  De Franse en Nederlandse ministers van Financiën, Bruno Le Maire en Wopke Hoekstra, zaten vrijdag anderhalf uur bijeen in Parijs en legden hun geschil grotendeels bij. Ze gaan een werkgroep oprichten die tegen juni elk misverstand uit de wereld moet helpen. Volgens Le Maire is het gezamenlijk doel om van Air France-KLM ‘de meest performante luchtvaartmaatschappij ter wereld’ te maken.

  ‘Ik ben mij ervan bewust dat onze belangenneming niet zeer orthodox is, maar ze vertrekt van goede bedoelingen’, zei Hoekstra vrijdag zonder dieper in te gaan op de motieven van de Nederlandse regering.

 • Bone Therapeutics kan weer cash verbranden in 2019

  Het biotechbedrijf Bone Therapeutics gaat in 2019 13 tot 14 miljoen euro aan cash verbranden. Dat meldt het bedrijf bij de presentatie van zijn cijfers. Het bedrijf wil dit onder andere financieren met een obligatielening. Op dit moment staat er 8,2 miljoen op de rekening en de obligatie-uitgifte moet 5,2 miljoen opbrengen.

  Bone gaat niet lekker op de beurs. Dit komt doordat de specialist in beenderceltherapieën in november bekend maakte de ontwikkeling van een medicijn tegen heupaftakeling stop te zetten. Dit gebeurde wegens 'futiele' onderzoeksresultaten.

  In dit artikel gaan we dieper in op de cijfers van Bone Therapeutics.

 • Voor het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... hierheen!

 • Lagere kerninflatie verhoogt druk op ECB

  De kerninflatie in de eurozone is in februari onverwacht gedaald naar 1 procent, tegenover 1,1 procent in januari. Vooral de prijsstijging van diensten vertraagde. De aanhoudend lage kerninflatie verhoogt de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om nieuwe stimuli te overwegen. De ECB vergadert volgende week donderdag. Ze zal dan bijna zeker haar groeiprognoses verlagen en misschien maatregelen aankondigen om de groei en inflatie op te krikken.

  De algemene inflatie steeg in februari zoals verwacht van 1,4 naar 1,5 procent, omdat de prijzen van voeding en energie sneller stegen. Aangezien de prijzen van voeding en energie volatiel zijn is de kerninflatie een betere voorspeller  van de toekomstige inflatie. De ECB streeft naar een inflatie van 'minder dan maar dicht bij 2 procent'.

 • Montea trekt gezwind verse miljoenen aan

  Vastgoedaandeel Montea bewijst eens te meer dat de gereglementeerde vastgoedvennootschappen op de Brusselse beurs hondstrouwe aandeelhouders hebben: bijna 87 procent van de bestaande aandeelhouders koopt de nieuwe aandelen die het bedrijf besliste uit te geven. Met de vingers in de neus komt er dus 139 miljoen euro binnen, en de niet uitgeoefende voorkeurrechten verkocht krijgen zal waarschijnlijk even probleemloos verlopen. Het totale bedrag dat Montea op het oog heeft ligt net boven 160 miljoen euro. Zo kan het bedrijf stevig investeren in groei zonder dat de schuldgraad boven de wettelijk toegestane  grens van 60 procent uitpriemt.

  De handel in Montea begon vanmorgen niet, op aanvraag van het bedrijf zelf. De beurshandel herbegint pas na een persbericht over de veilig van de onbenutte voorkeurrechten (scrips), later vandaag.

  > Ons weekendverhaal van vorige week: Baksteen op de beurs brengt op

 • Beter Bed blijft onrustig slapen

  Beddenverkoper Beter Bed schrok beleggers vanochtend wakker met slechte cijfers. Het bedrijf heeft grote problemen op de Duitse markt. Daar werden potentiële klanten toch wat onrustig van een gifschandaal bij toeleverancier BASF.

  Door wegblijvende klanten daalde de brutowinst tot 221 miljoen euro, tegenover 236 miljoen vorig jaar. Het nettoverlies bedroeg 23 miljoen euro, terwijl het bedrijf in 2017 nog een nettowinst behaalde van 9,5 miljoen. 

  De cijfers passen bij het beeld van een slechte slaapmarkt dat CEO Olivier Chapelle van Recticel  gisteren schetste. Dat deed hij in een interview met De Tijd.

  Het bedrijf is wel druk bezig om het tij te keren en heeft volgens het management zijn eerste fase in het herstructureringsproces voltooid.

  Herstructureringsplan Beter Bed

  Ook de analisten van KBC Securities vinden dat de juiste stappen zijn genomen in het herstructureringsproces. Ze behouden hun koopadvies en zetten het koersdoel op 6,50 euro.

 • Analisten leggen verschillende accenten bij Bekaert

  Na de winstwaarschuwing van december komen de resultaten van Bekaert in lijn met de consensusverwachtingen uit. ‘De vooruitzichten zijn echter weinig inspirerend’, zegt Wim Hoste van KBC Securities. Bekaert is voorzichtig in zijn commentaar, geeft geen precieze guidance voor 2019 en verlaagt zijn margedoelstelling op middellange termijn. De analist blijft bij zijn ‘houden’-advies en koersdoel van 23 euro.

  Ook bij Degroof Petercam geen veranderingen qua advies (houden) en koersdoel (24 euro). Stefaan Genoe vindt de dividendknip vrij streng maar een logische weerspiegeling van de zwakke resultaten. De prognose voor een onderliggende ebit-marge van meer dan 7 procent stemt overeen met zijn raming van 7 procent voor 2020 en een verdere verbetering in 2021. Volgens hem had Bekaert de doelsteling van 10 procent al een tijdlang laten schieten.

  ‘Geen verrassingen’, oordeelt Kepler Cheuvreux aangezien Bekaert al gewaarschuwd had voor lagere resultaten. Wegens de beperkte zichtbaarheid is voorzichtigheid geboden en geeft Bekaert geen prognose voor de onderliggende bedrijfswinst. ‘Verwacht een negatieve reactie op deze resultaten’, klinkt het. Het beurshuis verandert niets aan zijn ‘houden’-rating en koersdoel van 24 euro.

  ING-analist Stijn Demeester (kopen, 29 euro) is milder in zijn oordeel en bespeurt in de vooruitzichten voor 2019 zowel positieve als negatieve elementen. Het grootste minpunt is dat Bekaert niet langer op een significante bijdrage van de zaagdraadactiviteiten in 2019 rekent wegens zware prijserosie - en trouwens het grootste deel van de uitrusting en immateriële activa van zaagdraad heeft afgeboekt.

  Positief is dan weer dat de opstartproblemen van nieuwe capaciteiten worden verholpen, dat staalkoord in China weer aan prijszettingskracht en marktaandeel wint, dat de toestand bij kabeldochter BBRG verbetert overeenkomstig het driejarenplan voor winstherstel en dat Bekaert de kosten goed in de gaten houdt.

  Demeester wijst er op dat de consensusverwachting voor de onderliggende ebit-marge op 6 procent staat, wat dus al een verbetering zou zijn tegenover de marge van 4,9 procent die over 2018 werd behaald. Hij verwacht wel een bijsturing van de rebit-consensus van 266 miljoen euro, omdat sommige analisten blijkbaar nog op een aanzienlijk herstel van de zaagdraadactiviteiten rekenden.

  De ING-analist juicht de drastische veranderingen in organisatie en bestuur toe, omdat die in ‘een meer functionele bedrijfsstructuur en verbeterde corporate governance’ zullen resulteren.

 • Ter Beke groeit als kool

  De vleeswarenproducent Ter Beke kan vandaag schitteren met prachtige resultaten. De omzet dikte met 37 procent aan tot 680 miljoen en de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) steeg met 36 procent naar 50,2 miljoen.

  De hogere verkopen zijn in elk geval geen verrassing. De vleesproducent deed in 2017 maar liefst vier overnames: de Franse pastaproducent Toselli, het Nederlandse Offerman en het Britse KK Fine Foods. Deze bedrijven werden voor het eerst opgenomen in de resultatenrekening.

  Dividend

  De sterke resultaten leiden niet tot een hoger dividend. Dat blijft onveranderd op 4 euro per aandeel.

  We gaan dieper in op de cijfers van Ter Beke in dit artikel.

 • Indiërs bekijken opties voor Jaguar

  Het Indische conglomeraat Tata, bekijkt momenteel of het zijn merk van luxewagens Jaguar deels zou willen verkopen. Dat meldt het financiële persagentschap op basis van anonieme bronnen. Het is een van de kroonjuwelen in de portefeuille van Tata, en dus lijkt de kans klein dat het de controle zou willen delen met een andere partij. Er kan wel een minderheid van de aandelen de deur uit. Vandaag is Jaguar Land Rover voor 100 procent eigendom van het beursgenoteerde Tata Motors, waarvan Tata Group ruim een derde bezit. De bronnen van Bloomberg zeggen dat er niet noodzakelijk een deal uit zal voortvloeien.

  Het automerk Jaguar bestaat al sinds 1922. ©Thomas Vanhaute

 • DVB Bank verkoopt luchtvaartfinancieringstak aan Japanners

  DVB Bank, een specialist in internationale transportfinanciering, doet zijn divisie vliegtuigfinanciering van de hand. Overnemer is Mitsubishi UFJ Financial Group, de grootste Japanse bank. De deal omvat de 5,6 miljard euro zware kredietenportefeuille alsook het personeel en wordt naar verwachting in de tweede jaarhelft afgerond.

  Reuters had als midden november gemeld dat Mitsubishi UFJ in pole position lag voor de overname van de luchtvaartfinancieringstak van DVB Bank. De financiering van locomotieven, wagons en andere spoorvervoermiddelen werd voor Kerstmis verkocht aan de Landesbank Hessen-Thüringen. DVB zit in de problemen door slechte scheepsleningen. De 7 miljard euro grote scheepsfinancieringstak staat eveneens in de etalage.

  DVB Bank is bijna helemaal in handen van DZ Bank, naar activa de tweede grootste bank van Duitsland. DZ Bank is een coöperatieve bank en niet beursgenoteerd. DVB Bank stond op de beurs van Frankfurt tussen 1988 en augustus 2017.

 • Degroof Petercam verhoogt advies D'Ieteren

  Na de jaarcijfers trekt Degroof Petercam het advies voor D'Ieteren op van 'houden' naar 'bijkopen', het koersdoel blijft op 38 euro maar laat voldoend opwaarts potentieel voor een bijkoopadvies.

  Analiste Nathalie Debruyne blijft het echter moeilijk hebben om enthousiast te worden over Moleskine, de schriftjesfabrikant die de holding in 2016 tot ieders verrassing overnam en tot nog toe niet bepaald rendeerde. 'Er is een begin van beterschap, maar vertrekkend van een laag peil. Ook al lijkt Moleskine nu op koers, de bijdrage aan de groep blijft gering en er is dus nog veel werk te doen'. 

 • ING blijft bij verkoopadvies Proximus

  Proximus  heeft nu Bekaert ingehaald als grootste daler op de Brusselse beurs. ING handhaaft na de jaarcijfers en prognose voor een vlakke winst in 2019 het verkoopadvies en koersdoel van 18 euro. Analist David Vagman vreest dat de sterke commerciële prestatie die de marktleider in 2018 neerzette, op zijn laatste benen loopt.

  'Dat momentum was volgens ons vooral te danken aan de zwakke prestatie van Telenet op de Brusselse kabelmarkt en zwakke score op de mobiele markt in het algemeen', luidt het. 'In februari heeft Telenet echter zijn mobiel aanbod aangescherpt, waardoor het moeilijker zal worden voor Proximus op mobiele klanten te blijven winnen'. 

 • Beleggers nemen voorschot op handelsakkoord

  De Europese beursrally wint vaart, met de DAX op kop. Die Duitse sterindex zit volgepropt met grote exporteurs als BMW, Daimler, Siemens, Henkel, Bayer en BASF en is voor beleggers hét instrument om in één muisklik de 'wereldhandel' te kopen of te verkopen. En afgaand op de remonte nemen beleggers al een voorschot op een verhoopte doorbraak op de Chinees-Amerikaanse gesprekken om het handelsconflict niet verder te laten escaleren. 

 • ... Sioen en Roularta schakelen een versnelling hoger

  Het is niet zo spectaculair als D'Ieteren, maar ook Roularta  en Sioen  gaan na de jaarcijfers - ook gisteren nabeurs hoger. Op een drafje:

 • D'Ieteren zet de turbo aan ...

  Na de sterke jaarresultaten trekt D'Ieteren  een spurt van 7 procent naar 35,86 euro. KBC Securities handhaaft het koopadvies en koersdoel van 50 euro. De winst voor belastingen steeg over 2018 met 16 procent, nog beter dan de in september al verhoogde prognose (10 à 15 procent groei). Ook voor 2019 voorspelt de holding een winstgroei van minstens 10 procent. 

  KBC Securities-analist Cédric Duinslaeger spreekt van een 'drieslag', aangezien alle drie activiteiten op een sterk 2019 afstevenen: zowel de autoverdeler D'Ieteren Auto, de Carglass-eigenaar Belron als de schriftjesproducent Moleskine. 

 • Bod op Global Graphics flopt

  Meer info leest u via deze link

 • Proximus en Bekaert incasseren tik

  Bekaert  - tempert langetermijndoelsteling - en Proximus  - verwacht geen winstgroei in 2019 - krijgen een tik van respectievelijk 7 en 4 procent.

 • Europese beurzen nemen stevige start

  De opeingsbel: de Bel20  koerst in lijn met de Europese collega's 0,6 procent hoger op 3.604 punten. 

 • Handel in Montea geschorst

  De handel in Montea  is geschorst, meldt beurswaakhond FSMA. Dit in afwachting van de veiling van de niet-uitgeoefende inschrijvingsrechten op de kapitaalverhoging van de specialist in logistiek vastgoed. Die worden als 'scrips' geveild. 

 • Global Graphics blijft voorlopig op de beurs

  Na de biedperiode heeft voorzitter Guido Van der Schueren 50,1 procent van het bedrijf in handen. Hij had 90 procent nodig om het van de beurs te mogen plukken.

 • Europese beurzen op weg naar stevige start

  In het spoor van de sterke Aziatische handel lijken ook de Europese beurzen koers te zetten naar een stevige start. Afgaand op de futureshandel, zouden Bel20  en Euro Stoxx50  bij de openingsbel zo'n half procent hoger noteren.

  ©AFP

 • Dividend keert terug bij Smartphoto

  Goed en minder goed nieuws bij de maker van fotoboeken en fotogeschenken Smartphoto . De omzet groeide er vorig jaar met 2,1 procent en de bedrijfswinst kwam 4,6 procent hoger uit, maar door wisselkoerseffecten en minder gunstige belastingen zakte de nettowinst met circa een vijfde.

  Positief is dat Smartphoto voor het eerst in zeer veel jaren - in 15 jaar als we het goed hebben - weer een dividend uitkeert. Het brutodividend bedraagt 0,50 euro per aandeel.

 • Indexreus geeft Chinese stierenmarkt extra boost

  Op de Aziatische beurzen zetten de Chinese beurzen hun stierenmarkt voort met een winstje van 0,5 procent. Sinds nieuwjaar, ons nieuwjaar weliswaar, beloopt de winst nu 23 procent voor de Chinese beurzen.

  Dit mede dankzij de beslissing van de indexgigant MSCI om de weging van lokale Chinese aandelen in zijn beursbarometers te verviervoudigen. Het beursgenoteerd beleggingsfonds of 'tracker' iShares MSCI Emerging Markets is op Wall Street een populaire manier om in één muisklik een korf aandelen uit opkomende markten te kopen. 

 • VGP krikt dividend fors op

  Na een recordjaar krikt VGP  het dividend fors op: 2,20 euro per aandeel, 16 procent meer dan over boekjaar 2017. De vastgoedontwikkelaar boorde initieel een goudader aan in Tsjechië, maar is intussen al in 12 landen actief. De samenwerking van Allianz Real Estate, de vastgoedpoot van de Duitse verzekeraar, gaat nog een versnelling hoger en wordt uitgebreid naar nieuwe landen. 

 • Mithra zit op stevige pot cash

  Het belangrijkste bij de jaarcijfers van biotechbedrijf Mithra  is de cash: die is aangezwollen tot een comfortabele 119 miljoen euro

 • Proximus verwacht geen winstgroei in 2019

  Ook het rapport van Proximus  is er. De binnenlandse omzet - dus zonder internationale carrierdochter BICS - bleef met 1.128 miljoen euro licht, 6 miljoen euro, onder de verwachtingen. En de brutobedrijfswinst (ebitda) kwam met 449 miljoen drie miljoen euro tekort.

  Proximus wijt de lichte tegenvaller aan de lagere verkoop van mobiele toestellen, een trend die ook uit de cijfers van Telenet en Orange Belgium naar boven kwam. Heel erg vinden de telecomoperatoren het niet dat we onze smartphone minder snel vervangen, ze boeken toch amper marge op die verkopen.

  rv

  In het aantrekken van nieuwe klanten lijkt het bedrijf van CEO Dominique Leroy, in tegenstelling van Telenet, minder last te hebben van prijsbreker Orange Belgium. Televisie was in het laatste kwartaal van 2018 goed voor 16.000 nieuwe klanten, mobiel (postpaid) 32.000, breedband 16.000 en gezinsbundel Tuttimus 31.000. Vaste telefonie is de enige verliezer met 26.000 minder klanten in het vierde kwartaal en 108.000 over het volledige boekjaar.

  Voor 2019 is Leroy voorzichtig met de prognose van een 'bijna stabiele' omzet tegenover de 4,46 miljard over 2018 en een stabiele ebitda. Over 2018 kwam de brutobedrijfswinst uit op 1,865 miljard. Analisten rekenden tot nog toe gemiddeld op 1,878 miljard euro. 

 • Bekaert keert 100 procent van nettowinst uit

  Bekaert knipt na het zwakke 2018 stevig in het dividend: dat zakt met 40 cent of 36 procent naar 0,70 euro per aandeel. Daarmee keert de staaltechnologiegroep niettemin de volledige nettowinst aan de aandeelhouders uit: de winst per aandeel zakt namelijk veel forser dan het dividend, van 3,26 naar 0,70 euro per aandeel. 

 • Bekaert schrapt margedoel van 10 procent

  De resultaten van Bekaert  zijn in lijn met de - eind vorig jaar verlaagde - prognoses en analistenverwachting: 210 miljoen euro bedrijfswinst (-30%) op 4,3 miljard euro omzet, waardoor de marge krimpt van 7,3 naar 4,9 procent. 

  Opvallend, CEO Matthew Taylor laat de belofte vallen dat de winstmarge op termijn naar 10 procent kan. Nu heet de ambitie een winstmarge 'boven 7 procent' te zijn. 

  ©rv

  De '10 procent' dateerde nog van begin 2017, toen Taylor met verbluffende resultaten over boekjaar 2016 en een winstmarge van dik 8 procent uitpakte. Sindsdien is de CEO via een reeks waarschuwingen van zijn voetstuk gedonderd, de meeste analisten beschouwden de margedoelstelling sowieso al als onbereikbaar. 

  ©rv

 • En gisterenavond? D'Ieteren en Sioen

  Openden gisteren nabeurs de boeken:

  • Textiel- en coatingspecialist Sioen  rondde dankzij overnames in 2018 de kaap van 500 miljoen euro en gunt beleggers een hoger dan verwacht dividend
  • De holding D'Ieteren  ziet beterschap gloren bij schriftjesproducent Moleskine en is positief over 2019. 'Un peu de liquidité', noemt Axel Miller de 1,14 miljard euro cash. 
 • Proximus en Bekaert openen de boeken

  Goedemorgen! Na de zondvloed gisterenochtend staan er dezer ochtend iets minder jaarresultaten op het menu van Belgische beleggers. Wel twee kleppers. We geven een spiekbriefje:

  Bekaert  : de staaltechnologiegroep waarschuwde rond Kerstmis al dat als gevolg van afboekingen bij probleemdochter BBRG (wereldmarktleider in stalen kabels) het beloofde margeherstel in de tweede jaarhelft er niet gekomen is.

  Logisch dat analisten de lag niet hoog leggen: ze rekenen op 212 miljoen euro bedrijfswinst - 30 procent minder dan de 301 miljoen over 2017 - op een omzet van 4,3 miljard, 5 procent meer dan in 2017. Daardoor zakt de winstmarge behoorlijk spectaculair van 7,3 naar 4,9 procent, nog niet de helft van de 10 procent die CEO Matthew Taylor op middellange termijn ambieert. 

  Dominique Leroy, CEO van Proximus ©BELGA

  Recent was er wel positiever nieuws over de sector, vooral dan een verrassend positieve outlook van bandenreus Michelin voor 2019. Dat hielp ook het aandeel Bekaert, leverancier van staalkoord voor de versteviging van banden, aan herstel. 

  Telecomoperator Proximus  komt ook met de jaarcijfers. Eerder wist Telenet niet te overtuigen, maar de prijsbreker Orange Belgium - die volgens beurshuis Barclays marktleider Proximus serieus pijn kan doen - wel.

  De analisten verwachten dat de telecomgroep van CEO Dominique Leroy de jaarprognoses zal inlossen: een stabiele binnenlandse omzet en een 2,5 procent hogere brutobedrijfswinst. Het is vooral uitkijken naar de vooruitzichten en het dividend. Analisten mikken op een stabiele omzet, lichte hogere winst en onveranderd dividend van 1,50 euro.

Meer uit Markten Live

Tijd Connect