1. Markten Live
 2. Live blog
live

AB InBev zet schuimkraag op Bel20

Beleggers zijn goed gemutst door afnemende zorgen over de volatiliteit rond aandelen als GameStop en de hoop op stimulus. In Brussel lopen Nyxoah, VGP en Argenx in de kijker.
 • Tot morgen!

  We sluiten de liveblog voor vandaag. Straks coveren we nog de resultaten van Amazon en Alphabet in onze algemene verslaggeving.

  Morgen trekken we een vers blik beursnieuws open met onder meer de jaarcijfers van Melexis voorbeurs. Prettige avond!

 • Aandeelhouders Kiadis binden zich aan Sanofi-bod

  Kiadis laat weten dat 36,6 van de uitstaande aandelen op volledig verwaterde basis zijn toegezegd onder het bod dat Sanofi in november uitbracht op het biotechbedrijf. Sanofi kondigde toen aan Kiadis te willen inlijven voor tegen 5,45 euro cash per aandeel (308 miljoen euro).

  Kiadis en Sanofi hebben nu overeenstemming bereikt met enkele aandeelhouders, onder meer Empery, Life Sciences Partners, de voormalig aandeelhouders en optiehouders van CytoSen en Kreos Capital om hun aandelen aan te melden.

 • DEME van start met bouw prestigetunnel

  We kunnen u nog meegeven dat DEME (CFE) gestart is met de bouw van 's werelds langste onderwatertunnel tussen Duitsland en Denemarken. DEME maakt samen met moederbedrijf CFE deel uit van een internationaal consortium dat vijf jaar geleden het 'voorlopige' contract in de wacht sleepte voor de bouw van een 18 kilometer lange tunnel tussen het Duitse eiland Fehmarn in Sleeswijk-Holstein en het Deense eiland Lolland, in het zuiden van het land.

  De tunnel wordt de langste verkeers- en spoortunnel van de wereld met twee kokers voor het spoor en twee voor het wegvervoer.

 • GameStop: buy the dip?

  We mogen GameStop niet te snel dood verklaren. In het jongste uur beginnen de verliezen te milderen. GameStop stond op een gegeven moment rond 80 dollar. Bij die crash werd het aandeel weer vaker gekocht waardoor het opnieuw is gestegen.

 • Argenx: geen cholesterolproblemen met efga

  Argenx stuurt een persbericht uit naar aanleiding van een (vrijwillige) pauze die sectorgenoot Immunovant in een onderzoek inlast wegens te hoge cholesterolwaarden bij patiënten.

  Immunovant focust op de behandeling van autoimmuunziekten en voert met het kandidaat-geneesmiddel IMVT-1401 een fase 2-klinisch onderzoek uit bij mensen die lijden aan TED (thyroid eye disease). Bij TED ontsteken de oogspieren en het vetweefsel achter het oog. Tijdens het onderzoek is gebleken dat het algemeen cholesterolpeil en het LDL-peil (slechte cholesterol) bij de patiënten oploopt. IMVT-1401 werd eerder klinisch getest tegen de spierziekte myasthenia gravis en toen werd het cholesterolpeil niet gemeten.

  Argenx laat weten dat zijn potentieel geneesmiddel efgartigimod, dat klinisch getest is voor myasthenia gravis, niet tot een hogere cholesterolspiegel leidt. Noch in fase 1, toen het middel werd getest bij gezonde vrijwilligers, noch in fase 3 werd een impact op het cholesterolpeil waargenomen.

  Het Amerikaanse biofarmabedrijf Immunovant keldert in New York 46 procent sinds dat nieuws.

 • GameStop zakt onder 100 dollar

  De vrije val van GameStop  gaat door. Voor het eerst sinds 26 januari zakt het door WallStreetBets belegerde aandeel onder 100 dollar. Lees hier meer.

 • Rendement 50-jarige staatsobligatie bedraagt 0,69 procent

  De Belgische staatsobligaties met een looptijd van 50 jaar die dinsdag zijn uitgegeven, hebben een rendement van 0,69 procent. Dat meldt het Federaal Agentschap van de Schuld. De coupon van de nieuwe obligatie is 0,65 procent, maar het papier is uitgegeven tegen 98,304 procent van de nominale waarde. Dat betekent dat een belegger voor een obligatie van 1.000 euro slechts 983,04 euro betaalt.

 • Uber werpt zich op alcohol-aan-huis

  De taxi-app en bezorgdienst Uber neemt de Amerikaanse alcoholbezorger Drizly over. Daarmee krijgt Uber, dat al maaltijden bezorgt met de dienst Uber Eats, er een bezorgdienst bij.

  Drizly is actief in 1.400 steden in de Verenigde Staten en kost Uber ongeveer 1,1 miljard dollar. Daarvan wordt ruim 90 procent betaald in aandelen en de rest in cash. De alcoholbezorger groeide afgelopen jaar flink omdat veel cafés en restaurants dicht waren en mensen thuis moesten blijven.

  Beleggers zijn enthousiast over de bredere waaier aan bezorgdiensten. Uber wint 8 procent.

 • Wall Street opent met winst |Reddit-aandelen kelderen

  Wall Street is met winst geopend. De Dow wint in lijn met de S&P 500 tot 0,9 procent. Het coronaduupje Pfizer , één van de weinige farmaspelers die niet exponentieel won dankzij het coronavirus (zie post 14u41) kan geen munt slaan uit een verhoging van zijn winstverwachting en levert ruim 2 procent in.

  Op het Reddit-front ziet het er dieptragisch uit:

  GameStop  keldert met 40 procent na een pandoering gisteren. Ook andere Reddit-forten kraken. AMC , Koss en Bed Bath & Beyond  verliezen tot 30 procent.

 • Tesla staat voor grootschalige terugroepactie in VS

  Tesla heeft ermee ingestemd 134.951 wagens terug te roepen in de VS omdat de aanraakschermen kunnen uitvallen, wat tot een aanrijding kan leiden. Het gaat om wagens van het type Model S die tussen 2012 en 2018 werden gebouwd en van het type Model X van de bouwjaren 2016 tot 2018.

  De terugroepactie gebeurt op bevel van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA). Die had Tesla op 13 januari in een formele brief op de hoogte gebracht. Volgens het agentschap houdt het uitvallen van het aanraakscherm significante veiligheidsrisico’s in. Bestuurders kunnen geen gebruik meer maken van de achteruitkijkcamera of back-upcamerabeelden, zien richtingaanwijzers niet meer knipperen en kunnen de voor- en achterruit niet meer ontwasemen.

  Tesla erkent het probleem, maar merkt op dat als het aanraakscherm niet werkt, de bestuurder altijd even over de schouder kan kijken, de spiegels gebruiken en de ontwaseming manueel bedienen.

  De terugroepactie start op 30 maart.

  Model S-wagens aan de Tesla-fabriek in Fremont, Californië ©REUTERS

 • Tin op hoogste peil in 6 jaar

  Een nieuwe dag, een nieuw metaal. Nu de zilverprijs sterk afkoelt nadat het edelmetaal in de afgelopen dagen in een shortsqueezevizier was beland, gaat tin vandaag met de pluimen lopen. De prijs voor tin stijgt naar zijn hoogste peil in zes jaar, ongeveer 23.340 dollar per ton. De tinprijzen zitten in de lift omdat een wereldwijde vraagexplosie naar hoogwaardige computerchips de vraag naar het soldeermetaal stimuleert.

  Een staatsgreep in Myanmar, het belangrijkste productiecentrum voor tin ter wereld, voedt de zorgen over aanbodbeperkingen en schaarstes. Tin is bij gespecialiseerde grondstoffenhandelaars een weinig populair handelswaar wegens de lage liquiditeit. 'Maar naarmate de rally verder op stoom komt, lijkt de interesse bij beleggers te groeien', zegt Geordie Wilkes, hoofd van de researchdienst bij grondstoffenhandelaar Sucden Financial.

  Een staatsgreep in Myanmar doet zorgen rijzen over een aanbodschaarste in tin. ©REUTERS

   
 • Pfizer-aandeel heeft ... vaccinrally gerateerd

  Het Pfizer-vaccin is een gamechanger voor de wereld en voor de resultatenrekening van de Amerikaanse reus (zie ook post van 13u43), maar voorlopig niet voor de beurskoers van Pfizer . Die heeft zowat als enige ... de vaccinrally gerateerd. 

 • Kwart minder winst voor Ferrari

  Zoals voor de meeste autoconstructeurs was 2020 voor Ferrari geen gemakkelijk jaar. Het Italiaanse sportwagenmerk verkocht 9.119 wagens, 10 procent minder dan in 2019. De omzet viel 8 procent terug tot 3,46 miljoen euro. In het voorjaar lag de productie zeven weken stil door de coronacrisis. In de tweede jaarhelft verliep de productie volgens plan, aldus de ‘Cavalino Rampante’.

  De brutobedrijfswinst (ebitda) kwam 10 procent lager uit op 1,14 miljoen euro. De aangepaste nettowinst, die belastingmeevallers buiten beschouwing laat, zakte met 24 procent tot 534 miljoen euro of 2,88 euro per aandeel.

  Voor 2021 gaat Ferrari van een uitgesproken verbetering van de resultaten. Het mikt op een omzet van 4,3 miljard euro en een brutobedrijfswinst tussen 1,45 miljard en 1,50 miljard euro. De aangepaste winst per aandeel zou stijgen naar 4 à 4,20 euro.

  Over de opvolging van CEO Louis Camilleri, die in december aankondigde om persoonlijke redenen op te stappen, rept Ferrari met geen woord.

  Het instapmodel van Ferrari, de Roma, werd in november 2019 voorgesteld. In Rome natuurlijk. ©EPA-EFE

 • België leent 5 miljard op 50 jaar

  De uitgifte van een nieuwe Belgische staatsobligatie met vervaldag in 2071 heeft dinsdag 5 miljard euro opgehaald, meldt het persbureau Bloomberg. Het rendement van de obligaties is 7 basispunten hoger dan het rendement van de staatsobligatie met vervaldag in 2066. Dat betekent dat het rendement wellicht bijna 0,70 procent bedraagt. Het precieze rendement van de nieuwe staatsobligatie wordt later vandaag gepubliceerd.

 • Verlies GameStop loopt op

  Gisteren verloor het gehypte GameStop meer dan 30 procent. Vandaag gaat er voorbeurs 36 procent van het aandeel. Het belooft dus niet een beste dag te worden voor de Reddit-beleggers. 

 • Pfizer verwacht dit jaar voor 15 miljard vaccins te slijten

  Het kwartaalrapport van Pfizer  loopt binnen. En daar werd op zijn zachtst gezegd nogal naar uitgekeken, aangezien de Amerikaanse farmareus samen met het Duitse BioNTech voor dé gamechanger in de coronavaccins tekende. 

  Een gamechanger vormt dat vaccin ook voor de resultaten. Voor 2021 denkt Pfizer iets meer dan 60 miljard dollar omzet te draaien. Dat is een spectaculaire stijging van 44 procent tegenover de 41,9 miljard dollar over 2020. Een omzet die in 2020 2 procent steeg, een amechtige groei die de farmareus de jongste jaren wel vaker optekende.

  De reden luistert naar de niet zo handzame naam 'BNT162b2'. Wat een dankbare wereld intussen als 'het Pfizer-vaccin' kent. Pfizer denkt voor 15 miljard dollar van die vaccins te zullen verkopen in 2021. En daar een winstmarge voor belastingen dicht tussen 25 en 30 procent ('high-20s')  41,9 (+2%) op te realiseren.

  Dankzij die winstmarge zou de courante nettowinst per aandeel over 2021 rond 3,15 dollar per aandeel liggen. Ook hier: een forse verbetering tegenover de 2,22 dollar per aandeel over boekjaar 2019. Merk op dat het vaccin op korte termijn wel de kosten de hoogte heeft ingejaagd: over heel 2020 stegen de kosten voor onderzoek & ontwikkeling met 22 procent tot 9,4 miljard dollar, over het vierde kwartaal was er een stijging met 22 procent tot 3,35 miljard dollar. 'Die stijging weerspiegelt vooral de inspanningen om BNT162b2 en andere vaccins te onwikkelen', luidt het in de toelichting.

 • Futures: Wall Street start hoger

  De Amerikaanse indexfutures voorspellen een hogere opening in New York. De Dow Jones zou 0,8 procent winnen, de S&P500 zou 0,9 procent klimmen en de Nasdaq zou 0,8 procent hoger gaan.

 • Pakjestsunami bezorgt UPS kwart meer winst

  United Parcel Service (UPS) heeft in het vierde kwartaal volop geprofiteerd van de massale onlineaankopen van eindejaarsgeschenken. Door de coronacrisis kozen veel consumenten ervoor via het internet te kopen, van cadeaus over voeding tot kleding en meubels.

  UPS realiseerde een aangepaste nettowinst van 2,33 miljard dollar, 26,6 procent meer dan een jaar eerder. Per aandeel kwam de winst uit op 2,66 dollar. Dat is meer dan verwacht: analisten rekenden op 2,14 dollar per aandeel. ’s Werelds grootste pakjesbezorger zag zijn omzet met 21 procent stijgen naar 24,9 miljard dollar. Het gemiddelde dagelijkse transportvolume groeide met 10,6 procent en de gemiddelde prijs per pakje lag 7,9 procent hoger.

  Door allerlei lasten voor in totaal 5,6 miljard dollar - het gaat in hoofdzaak om pensioenlasten en een last op de verkoop van UPS Freight - leed UPS in het vierde kwartaal eigenlijk 3,26 miljard dollar verlies.

 • De verwachting voor Melexis? Beter dan verwacht!

  Morgen voorbeurs komt Melexis , de ontwikkelaar van chips voor de autosector, met de resultaten over het vierde kwartaal en het hele boekjaar. Om 7 uur rolt het persbericht over de schermen, om 10.30 uur volgt de telefonische conferentie van het management met analisten. 

  Zeggen dat analisten de lat hoog leggen, is een understatement. CEO Françoise Chombar voorspelt zelf na een erg sterk derde kwartaal een sequentiële groei van 15 procent in het laatste kwartaal van 2020. Dat zou de kwartaalomzet doen groeien tot 140 miljoen, het beste kwartaal in twee jaar. 

  58
  De prijs is perfect
  Na de forse recente rally noteert Melexis tegen 58 keer de verwachte nettowinst over 2020

  Maar zelfs die 140 miljoen vinden analisten te conservatief gerekend. De verwachting is dat de cijfers beter dan verwacht zijn. ING-analist Marc Hesselink: 'Een cruciale onderaannemer als X-Fab en een cruciale klant als Sensata hebben begin 2021 gemeld dat ze de verwachtingen overtroffen hebben. Analisten rekenen gemiddeld op 145 miljoen euro omzet. 

  De reden? De autofabrikanten kampen met een acute schaarste aan autochips nadat ze in 2020 hun voorraden in volle crisis tot een minimum herleid hadden, terwijl er eind vorig jaar een verrassend sterk vraagherstel kwam. Een schaarste waar Melexis naar eigen zeggen op voorbereid was

  Het 'probleem'? De lat ligt alweer op Tia Hellebaut-niveau, nadat het aandeel over de jongste drie maanden zowat 40 procent gestegen is (grosso modo in lijn met de Duitse rivaal Infineon, zie grafiek onder). Met een kwartaalomzet van 145 miljoen en een nettowinst van 22 miljoen zou Melexis over heel 2020 op 505 miljoen euro omzet en 67 miljoen nettowinst draaien. Het aandeel noteert bij de huidige koers rond 96 euro tegen bijna acht keer de jaaromzet en 58 keer de nettowinst. 

  Geprijsd voor perfectie, heet dat. Al levert Chombar die perfectie meestal ook af.  

 • Siemens Energy schrapt 7.800 banen

  De dalende vraag naar steenkoolcentrales dwingt Siemens Energy tot een zware ingreep. De producent van elektriciteitscentrales, die vorig jaar werd afgesplitst van Siemens, schrapt 7.800 arbeidsplaatsen. Het bedrijf had vorig jaar aangekondigd dat het niet langer zou meedingen voor aanbestedingen van steenkoolcentrales.

  Het gaat over 8,5 procent van het personeelsbestand van Siemens Energy. De ingreep, die grotendeels tegen 2023 wordt afgerond, gaat gepaard met zware herstructureringskosten. Siemens Energy raamt die tussen 500 miljoen en 1 miljard euro, te spreiden over de boekjaren 2020 tot 2023.

  ‘De energiemarkt verandert wezenlijk. Dat biedt ons kansen, maar stelt ons ook voor grote uitdagingen’, zegt CEO Christian Bruch. Siemens Energy heeft een meerderheidsbelang in Siemens Gamesa , de op een na grootste fabrikant van windturbines.

 • Nyxoah krijgt boost

  Het medtechbedrijf Nyxoah heeft een samenwerking met de Vanderbilt University gesloten om slaapapneu op een andere manier aan te pakken (zie post 6.42 uur). Het aandeel schiet meer dan 11 procent hoger. 

  Nyxoah ging vorig jaar naar de beurs tegen een prijs van 17 euro. Het beursparcours was woelig, maar door de forse koersstijging van vandaag noteert het aandeel bijna 3 euro boven die introductieprijs. 

 • Winstwaarschuwing vloert Fresenius Medical Care

  In Frankfurt krijgt Fresenius Medical Care een dreun van 12,6 procent. De wereldleider in nierdialysetoestellen en -diensten stuurde een scherpe winstwaarschuwing uit wegens de coronacrisis.

  In 2020 behaalde Fresenius Medical Care zijn financiële doelstellingen. De nettowinst is iets beter  dan verwacht, luidt het persbericht. De vooruitzichten zijn echter minder goed omdat mensen met ernstige nierproblemen die Covid-19 krijgen ernstiger ziek worden en vaker overlijden. De oversterfte versnelde in november en december in de VS en de regio EMEA (Europa, Midden-Oosten, Afrika). In 2020 zijn zowat 10.000 nierpatiënten overleden.

  Dat is slecht nieuws voor de meer dan 4.000 dialysecentra en 45 productiesites van Fresenius Medical Care. Door de oversterfte zal het bedrijf minder patiënten te behandelen krijgen. Op basis daarvan rekent het voor 2021 op een omzetgroei tussen 0 en 5 procent, maar de nettowinst vóór mogelijk herstructureringsmaatregelen kan tot 25 procent lager uitkomen.

  Hoe de toestand evolueert, hangt onder meer af van de wereldwijde vaccinatiecampagnes, van bijkomende coronagerelateerde kosten en het wegvallen van overheidssteun voor nierdialysebedrijven.

  Fresenius Medical Care maakt zijn definitieve jaarresultaten en vooruitzichten op 23 februari bekend. Het moederbedrijf Fresenius SE , dat een derde van Fresenius Medical Care bezit, verliest 5,6 procent op de beurs nadat het voor 2021 een gezonde omzetgroei en een stabiele nettowinst had voorspeld. De verwachting lag een stuk hoger.

 • 'Markt onderschat potentieel van Italiaanse deal voor Euronext'

  KBC Securities ziet potentieel in de beurskoers van Euronext , en trekt de rating voor de beurzenuitbater op van 'opbouwen' naar 'kopen'. Het koersdoel stijgt van 110 naar 115 euro.

  'Na de overname van de beurs van Milaan hebben we ons model herzien. De markt onderwaardeert de deal, die de Euronext-groep de helft groter maakt', stelt analist Thomas Couvreur. 'De uitbreiding naar Italië levert een significante toename van de diversificatie op, vooral in de obligatiehandel en de afwikkeling van de effectenhandel. Borsa Italiana is een betere overname dan de beurs van Madrid (waar Euronext naast greep, red.).'

  Couvreur stelt dat Euronext ondanks de concurrerende bieders niet te veel heeft betaald en weinig toegevingen moest doen aan de mededinging om de deal goedgekeurd te krijgen. Toch reageerde de markt negatief, voornamelijk omdat Euronext nog een kapitaalverhoging zal doorvoeren om de overname te financieren. 'Ondanks die kapitaaloperatie met voorkeurrecht is er nog meer dan genoeg koerspotentieel. Euronext noteert met een korting tegenover zijn sectorgenoten.'

 • Big oil, small profits

  Het Britse oliebedrijf BP wist er in het vierde kwartaal een nettowinst van 115 miljoen dollar uit te persen. Een stuk minder dan de 2,6 miljard dollar die het een jaar eerder kon voorleggen. De nettowinst was een stuk lager dan de 440 miljoen dollar die analisten hadden verwacht. 

  Ook de operationele cashflow, een belangrijk cijfer voor beleggers omdat dat de duurzaamheid van het dividend bepaalt, was niet om over naar huis te schrijven. Het cijfer zakte van 5,4 miljard dollar in het derde kwartaal naar 2,4 miljard dollar.

  'Een moeilijk kwartaal aan het einde van een heel moeilijk jaar', zegt CEO Bernard Looney. 'De resultaten werden hard geraakt door de coronapandemie.' De matige cijfers stellen beleggers teleur: ze sturen het aandeel 2,8 procent lager. 

  Vooral de raffinage drukte de cijfers van BP en werd 'significant' geraakt door lagere volumes door de pandemie, met een stevige druk op de marges. 

  De cijfers van BP laten nogmaals zien dat big oil de klap van de pandemie nog niet te boven is gekomen.

 • Zilverprijs valt ruim 5 procent terug

  De poging van een groep kleine beleggers die op Reddit en andere platformen actief zijn om de zilverprijs de hoogte in te jagen lijkt grotendeels voorbij. Of beter: het effect is uitgewerkt. De zilverprijs schoot maandag 7,3 procent hoger naar meer dan 30 dollar voor een ounce, de hoogste prijs in acht jaar.

  Vandaag gaat de prijs meer dan 5 procent lager tot 27,59 dollar. De Chicago Mercantile Exchange (CME) heeft ingegrepen door de onderhoudsmarge op de Comex 5000 Silver Futures maandag met 17,9 procent te verhogen. Op het Reddit-forum r/wallstreetbets werd daarop de raad gegeven weg te blijven van het witte metaal.

 • Wij vatten voor u de Brusselse beursdag...

  ... hier samen!

 • Europese economie krimpt minder dan verwacht

  De economische activiteit in de eurozone is in het vierde kwartaal met 0,7 procent gedaald, omdat de meeste landen voor de tweede keer een lockdown invoerden om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. Economen hadden een krimp van 0,9 procent voorspeld. De duidelijke daling van de activiteit in Italië en Frankrijk woog zwaarder dan de heel lichte groei in Duitsland, België en Spanje.

 • Atos ziet af van overname DXC Technology

  Het Franse IT-consultingsbedrijf Atos SE sprong in de vroege handel bijna 5 procent op in Parijs. Intussen is de winst gekalmeerd tot minder dan 3 procent. Beleggers zijn opgelucht dat de overname van een Amerikaanse sectorgenoot van Atos SE, met name DXC Technology , niet doorgaat.

  Reuters maakte in januari bekend dat Atos SE formele toenadering tot DXC had gezocht met een overnamebod dat het Amerikaanse bedrijf - een spin-off van Hewlett Packard - op meer dan 10 miljard dollar waardeerde, inclusief schulden. Het zou de grootste overname ooit van Atos SE geweest zijn.

  De deal gaat echter niet door. De raad van bestuur van DXC vond de overnameprijs onvoldoende en deelde informatie met Atos SE die dat moest bewijzen. Daarop lieten de Fransen weten af te haken.

 • Een kleine ramp voor de daytrader

  Elon Musk heeft net aangekondigd even geheelonthouder op Twitter te worden. Herinner u dat de Tesla-topman onlangs nog Etsy en bitcoin een boost gaf. Om er maar een paar te noemen. Daytraders gaan even elders inspiratie moeten zoeken. Reddit biedt ongetwijfeld een uitweg. 

 • België lanceert obligatie-uitgifte op 50 jaar

  Het Federaal Agentschap van de Schuld heeft dinsdag een obligatielening met een looptijd van 50 jaar gelanceerd. Het bedrag van de obligatie-uitgifte en het rendement worden later op de dag bepaald.  

 • Financiële topman Orange Belgium vertrekt

  De financiële topman van Orange Belgium Arnaud Castille vertrekt vanaf 2 maart. Hij wordt opgevolgd door Antoine Chouc, het hoofd Personeelszaken bij Orange Group

 • 'VGP is best gepositioneerd om te profiteren van e-commerce'

  Analist Joachim Vansanten van KBC Securitites reageert positief op de voorlopige resultaten van VGP. 'De speler in logistiek vastgoed verwacht voor 2020 een nettowinst tussen 355 en 375 miljoen euro. We zien het positieve nieuws en de hogere investeringsprognose van VGP als indicatoren dat de vraag naar logistieke gebouwen sterk toeneemt. We verhogen onze aanname voor de ontwikkelingssnelheid van VGP van 500.000 naar 600.000 vierkante meter per jaar.'

  'We geloven fundamenteel in de snelgroeiende logistieke sector. Die expansie wordt vooral aangestuwd door de e-commerce. We denken dat van alle aandelen die we volgen VGP het best gepositioneerd is om te profiteren van die groei. VGP is geen gereglementeerd vastgoedbedrijf (gvv), waardoor het niet minimaal 80 procent van de winst moet uitkeren. Daarnaast kan het makkelijk kapitaal recycleren via zijn joint venture met Allianz. Dat maakt dat het groeipotentieel vergroot, terwijl de risico's verkleinen.'

  Vansanten laat zijn koersdoel voor het aandeel klimmen van 134 naar 162 euro en laat zijn koopadvies staan.

 • Een meevaller voor AB InBev in Zuid-Afrika

  In Zuid-Afrika heeft president Ramaphosa het verbod op de verkoop van alcohol - het derde sinds de uitbraak van de coronapandemie - opgeheven. 'Dat is goed nieuws voor AB InBev . Zuid-Afrika is voor de brouwer een van de zes belangrijkste markten', stipt KBC Securities aan. Het beurshuis handhaaft zijn koopadvies. 

  Zuid-Afrikanen kunnen zich straks weer met bier bevoorraden in hun lokale 'liquour stores'. ©REUTERS

  Een ander beurshuis, Jefferies, merkt op dat AB InBev de analistenconsensus voor de cijfers over het vierde kwartaal en heel 2020 heeft vrijgegeven. Die cijfers komen er op 4 februari. Analisten rekenen erop dat de volumes stabiliseren, een verademing na de duizelingwekkende neergang door de lockdowns in het tweede kwartaal. Daardoor zou de omzet met 1,8 procent stijgen. Jefferies is iets minder optimistisch en rekent op een volumekrimp van 1,8 procent en een 0,8 procent hogere omzet. 

  Analist Edward Mundy merkt op dat analisten na een verrassend goed derde kwartaal optimistischer zijn geworden over boekjaar 2020. Ze rekenen nu op 17 miljard dollar brutobedrijfswinst (ebitda) over heel 2020, in lijn met de 16,7 miljard dollar die Mundy zelf incalculeert. En na een volumekrimp van 6,1 procent over 2020 zouden de volumes in 2021 met 5,6 procent herstellen. 

 • Argenx krijgt koersdoelverhoging

  Analist Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities verhoogt het koersdoel van biotechspeler Argenx van 221 naar 240 euro. 'Na de gunstige onderzoeksresultaten die maandag werden gepubliceerd verhogen wij onze kans op succes van het middel efgartigimod voor de behandeling van CIDP op 65 procent.' Van Steenhuyse ging eerder uit van een kans op succes van 35 procent. 'We houden bij dat percentage rekening met het gebrek aan publieke data', vermeldt de analist. 

  'Daarnaast zien we de cashpositie toenemen met 618 euro, waardoor de cashberg voor 2021 uitkomt op 1,4 miljard euro. Na rekening te houden met verwatering zetten we ons koersdoel op 240 euro en behouden we ons houdenadvies.'

  Het aandeel Argenx is geschorst vanwege de aangekondigde kapitaalverhoging.

  De cashberg voor 2021 komt uit op 1,4 miljard euro.
  Lenny Van Steenhuyse
  Analist bij KBC Securities

 • 'Positief winstalarm' zet VGP op record

  Het stilaan klassieke 'positieve winstalarm' van VGP jaagt de vastgoedontwikkelaar 7 procent hoger naar 149,20 euro, een record. 

 • Beurzen zetten remonte voort

  De openingsbel: de Europese beurzen doen hun stevige remonte van maandag dunnetjes over. In Brussel gaat de Bel20  0,6 procent hoger, de Euro Stoxx50  koerst 1 procent hoger. 

  ©REUTERS

 • Just Eat Takeaway haalt 1,1 miljard euro op

  De maaltijdbezorger Just Eat Takeaway (JET) heeft 1,1 miljard euro opgehaald door converteerbare obligaties uit te geven. Dat laat het bedrijf weten in een persbericht. In dat persbericht zegt JET dat het voor het huidige kwartaal een groeiversnelling voorziet. Op 13 januari, toen de onderneming met cijfers kwam, wilde JET geen prognose geven, maar het gaf wel aan dat voor het derde kwartaal op rij sprake was van een groeiversnelling.

  De obligaties lopen tot augustus 2025 en februari 2028. Op de eerste tranche van 600 miljoen wordt geen rente betaald en op de tweede tranche van 500 miljoen geeft het bedrijf een rente van 0,625 procent. De opbrengsten gebruikt JET voor algemene bedrijfsdoelstellingen en mogelijke strategische overnames. 

 • Handel Argenx geschorst

  De handel in het biotechaandeel Argenx is geschorst in afwachting van een plaatsing van aandelen (zie post 6u25). 

 • Alfen sluit overeenkomst

  Alfen heeft een raamovereenkomst gesloten met Centrica Business Solutions, dat energieopslagoplossingen voor zakelijke klanten bouwt en exploiteert. De laadpalenspecialist zal het bedrijf voor drie jaar helpen met het opslaan van energie. Eerder werd met de onderneming al een raamovereenkomst getekend voor de levering van laadpalen aan moederbedrijf Centrica. 

 • 'Er zijn niet oneindig veel grotere gekken'

  De oprichter van AlphaOmega Peter Cecchini zegt dat het 'fantasieverhaal' over GameStop op een bepaald punt zal omslaan in een pijnlijke realiteit. 'De huidige waarde kan absoluut niet fundamenteel onderbouwd worden', zegt Cecchini in een interview met de beurswebsite Yahoo Finance. De retailbeleggers zullen volgens hem achterblijven met een lege zak als de hype voorbij is. 

  'De enige manier waarop het aandeel in waarde kan stijgen, is als er iemand anders is die het aandeel voor meer geld wil kopen', vervolgt Cecchini. 'Maar er is geen oneindige verzameling grotere gekken. Op een bepaald punt zal de fundamentele kracht van het bedrijf de prijs bepalen. Misschien niet vandaag, mogelijk niet deze week en wellicht zelfs niet volgende maand, maar uiteindelijk komt dat moment er zeker.'

  Er is geen oneindig aanbod van grotere gekken.
  Peter Cecchini
  Oprichter van AlphaOmega

 • LVMH en Kering krijgen fanmail

  Het beurshuis Berenberg start de opvolging van de luxegroepen LVMH , Kering , Burberry en Moncler . De eerste twee krijgen een koopadvies en de laatste twee moeten het doen met een houdenadvies. 'Als we voorbij de coronapandemie kijken zien we dat een aantal luxespelers sterker uit de crisis kan komen en sterk gepositioneerd is voor de lange termijn. LVMH en Kering zijn de aandelen die je moet bezitten, maar de waardering van Kering is aantrekkelijker.'

 • Ahold Delhaize nomineert nieuw lid raad van bestuur

  De supermarktgroep Ahold Delhaize laat weten dat het Jan Zijderveld nomineert om lid te worden van de raad van bestuur vanaf 14 april. Zijderveld is een Nederlander die bijna 30 jaar bij Unilever heeft gewerkt. Hij heeft onder andere als CEO van Unilever Europe gewerkt en als CEO van Avon in 2018, waarnaar hij het bedrijf verliet in 2020. 

  'We zijn blij Jan voor te dragen. Hij zal veel internationale ervaring en waardevolle kennis meenemen', zegt voorzitter Peter Agnefjäll. 

 • Deutsche Bank knipt koersdoel Ryanair

  Deutsche Bank knipt het koersdoel voor vliegtuigmaatschappij Ryanair van 18 naar 16,20 euro en behoudt zijn koopadvies. 'We hebben ons model geüpdatet na de kwartaalresultaten die het bedrijf gisteren publiceerde en het negatieve nieuws over het coronavirus. Er zijn zorgen over de mutaties en of de huidige vaccins daartegen bestand zijn. Dat leidt tot verdere beperkingen van reizen.'

  Corona blijft op het reisverkeer wegen.
  James Rowbotham
  Analist bij Deutsche Bank

 • Europese beurzen op naar hogere opening

  De Europese beurzen lijken straks in de plus te openen, als we op de futures afgaan. Het gemiddelde Europese aandeel zou 0,5 procent stijgen. 

 • Kandidaat-overnemers Zenitel krijgen extra rugdekking

  3D, de holding van de families Donck en Desimpel, krijgen rugdekking bij hun overnamebod op Zenitel . QuaeroQ, de spilholding van de ondernemersfamilie Hannecart en Vande Vyvere (Matexi) verkoopt zijn participatie en neemt tegelijk een belang in het overnamevehikel House of Thor en dus het latere 'private' Zenitel. 

  U leest er hier meer over. 

 • Biocartis kondigt publicatie twee studies aan

  De diagnosticaspeler Biocartis kondigt vandaag twee recente studies aan door het Amerikaanse Memorial Sloan Ketting Cancer Center (MSKCC) over het gebruik van het minilabo Idylla om de eerste tekenen van niet-kleincellige longkanker te detecteren. Dat doet het door EGFR (Epidermal growth factor recepter)-mutaties op te merken. Dat zijn de meest voorkomende oorzaak van niet-kleincellige longkanker. 

  De onderzoeken laten zien dat Idylla een snelle eerste beoordeling toelaat van de meest voorkomende EGFR-mutaties. Daarna wordt nog een NGS-test uitgevoerd. 'Bij longkanker is het staalweefsel het probleem omdat het moeilijk te verkrijgen is', zegt CEO Herman Verrelst. 'Voor NGS, een meer gedetailleerde sequencingtechnologie die vaak bij longkanker wordt gebruikt, zijn de staalvereisten vaak zeer hoog. Veel longkankerstalen mislukken daarom. Deze studies tonen aan dat Idylla een gevoelige en snelle technologie is, die geschikt is voor een eerstelijns snelle en nauwkeurige bepaling van de EGFR-status, zonder de mogelijkheid uit te sluiten nadien NGS testing te doen.'

 • 'Aantal besmetting in VS significant dalende'

  Het aantal nieuwe besmettingen (gecorrigeerd voor testen) in de VS daalt significant nu de vaccinatiecampagne op stoom raakt:

 • Nyxoah geeft concurrent in bestrijding apneu het nakijken

  Het medtechbedrijf Nyxoah sluit een samenwerking met de Vanderbilt University in Nashville om slaapapneu aan te pakken via een andere benadering dan de huidige, met name via het stimuleren van een andere zenuw tijdens de slaap. 'Een deel van de apneupatiënten is niet gebaat bij bestaande oplossingen. We blijven dus inzetten op innovatie. We hebben de ambitie om marktleider te worden in ons domein', zegt Olivier Taelman, CEO van Nyxoah.

  Het bedrijf ontwikkelde de voorbije jaren een implantaat om via neurostimulatie slaapapneu te behandelen. Het toestelletje stuurt kleine stroomstootjes door een zenuw waardoor de bovenste luchtweg van apneupatiënten - die tijdens hun slaap adempauzes hebben - vrij blijft en ze een zorgeloze nacht doorbrengen. Nyxoah trok vorig jaar naar de Brusselse beurs en haalde er bij de beursgang 85 miljoen euro vers kapitaal op

  We hebben de ambitie om marktleider te worden in ons domein.
  Olivier Taelman
  CEO Nyxoah

  Hier leest u meer.

 • Eerste Belgisch blancochequebedrijf in de maak

  Hoera! We krijgen hier een 'we weten nog niet waaraan we het uitgeven, maar geef toch maar alvast uw geld'-bedrijf'. De investeerder en ondernemer Dieter Aelvoet timmert aan het eerste Belgische blancochequebedrijf, een spac in het beleggersjargon. Hij mikt op een omvang van zowat 100 miljoen euro.

  Voor meer: hierheen!

 • Argenx speelt in op goed nieuws met verse kapitaalronde

  Inspelend op vers nieuws lanceert het biotechbedrijf uit de Lage Landen Argenx een kapitaalverhoging van 750 miljoen dollar (618 miljoen euro). Meer dan de helft van dat bedrag heeft Argenx al zeker op zak.

  Maandag publiceerde het bedrijf positieve studieresultaten voor goudhaantje efgartigimod, een potentieel medicijn tegen de spierziekte myasthenia gravis (MG), bij het gebruik van het medicijn tegen de zenuwziekte CIDP.

  Lees hier onze verslaggeving.

 • VGP zet in pandemiejaar turbo op nettowinst

  De boom in e-commerce en deals met de financiële partner Allianz leveren de vastgoedontwikkelaar VGP bijna een verdubbeling van de nettowinst op in 2020.

  VGP 'recycleert' regelmatig cash door logistieke parken door te verkopen aan de joint venture die voor 50 procent in handen is van Allianz. Het geld van de verzekeraar laat VGP via de ontwikkeling van een 'landbank' een turbo te zetten over nieuwe projecten, net op een ogenblik dat de vraag boomt.

  'Er is een grote vraag in de markt naar nieuwe duurzame projecten. Dankzij onze landbank kunnen we daarop snel reageren.
  Jan Van Geet
  CEO VGP

  Lees hier verder!

 • Beurzen gaan hoger

  Morgen! De beurzen gaan hoger door de afnemende zorgen rond de volatiliteit in aandelen als GameStop en de hoop op stimulus. 

  Hoe het met GameStop gaat? Het aandeel dook gisteren meer dan 30 procent lager. Een mogelijk verklaring voor de verkopen is dat de hyperpopulaire broker Robinhood de handel in het aandeel nog altijd beperkt. Dat doet Robinhood omdat de clearingkosten exploderen. Het afwikkelen van een beurstransactie duurt al snel twee dagen. In de tussentijd moet er met geld over de brug worden gekomen als garantie op een goede afwikkeling van de transactie. Hoe meer beweging in een aandeel, hoe meer borg een broker moet geven. Bij bizar veel beweging, zoals in de aandelen GameStop en AMC, gaat het om heel veel geld. Maandag moest de broker daarom nog eens in 2,5 miljard dollar voorzien.

  In de VS hadden de Republikeinen gisteren een 'erg productief' overleg met de Democraten over een nieuw stimuleringspakket. Daarnaast liet het Witte Huis weten dat het in zal zetten op nieuwe stimulus, ook als de Republikeinen er niet mee akkoord gaan. Het risico daarbij is wel een filibuster: het eindeloos tijdrekken met lange debatten.

  In Azië gaan de beurzen hoger. De Japanse Nikkei225 wint 0,9 procent, de Hongkongse Hang Seng stijgt 1,6 procent, de Chinese CSI300 veert 1 procent op en de Koreaanse Kospi klimt 1,1 procent.

  ©EPA-EFE

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud