1. Markten Live
 2. Live blog

Ablynx profiteert van geruchtenmolen

Het biotechbedrijf schoot hoger na geruchten over een nieuw bod van Novo Nordisk. ASIT Biotech en Hamon stonden onder druk na een kapitaalverhoging.
 • Fijn weekend!

  We sluiten hier de blog af.

  Volgende week zijn dit de belangrijkste afspraken:

  1    Versnelt groei Belgische economie?
  De Nationale Bank publiceert maandag cijfers over de groei van de Belgische economie in het vierde kwartaal. ING is met een prognose van 0,8 procent erg optimistisch. In het derde kwartaal bedroeg de groei slechts 0,3 procent. De andere grootbanken zijn voorzichtiger. KBC verwacht 0,5 procent groei en Belfius en BNP Paribas Fortis elk 0,4 procent. De economen merken op dat het ondernemersvertrouwen is gestegen dankzij de boomende economie. Ook de binnenlandse vraag zwengelde de motor aan door de stevige jobcreatie en de daarmee gepaard gaande inkomensgroei.

  2    Zwaait Yellen af met renteverhoging?
  De Amerikaanse centrale bank (Fed) vergadert woensdag voor het laatst onder leiding van voorzitster Janet Yellen. Economen verwachten dat de Federal Reserve de rente stabiel houdt. De Fed wil slechts geleidelijk de rente optrekken en de jongste verhoging dateert pas van december. Economen voorspellen dat de Fed in maart de rente opnieuw zal optrekken. Nieuwe cijfers van de inflatie (maandag) en de arbeidsmarkt (vrijdag) kunnen aangeven of die verwachting realistisch is. Yellen wordt op 3 februari opgevolgd door Jerome Powell.

  3    Komt WDP zijn  beloftes na?
  Op vrijdag 2 februari publiceert de verhuurder van logistiek vastgoed WDP zijn jaarresultaten. De verwachtingen zijn hooggespannen, want WDP scoort doorgaans nog net iets beter dan de prognoses. De vastgoedgroep timmerde al een indrukwekkend groeiparcours bij elkaar. In het derde kwartaal steeg de winst per aandeel met 3,5 procent op jaarbasis.  WDP beloofde toen een dividend van 4,50 euro te zullen betalen, tegenover 4,26 vorig jaar. Om dat te bereiken, zou de bezettingsgraad boven 97 procent moeten liggen en mag de financieringslast niet meer dan 2,5 procent bedragen. Dat is zeker haalbaar.

 • Brussel sluit 0,4 procent hoger

  De Bel20 kreeg de meeste steun van UCB en de zwaargewichten AB InBev en KBC.

 • Beleggers dumpen koffie en tandpasta

  Nog op Wall Street is het niet de dag van Starbucks (-4,6%) en Colgate-Palmolive (-5,6%). Beide publiceerden teleurstellende kwartaalcijfers.

  Colgate-Palmolive verkocht meer producten, zoals tandpasta en zeep. Die stijgende verkoop zet ook dit jaar door, verwacht het bedrijf dat wel last had van prijsdruk. Beleggers hadden op meer gerekend en straffen het aandeel af.

  Starbucks pakte uit met licht meer omzet omdat de gemiddelde opbrengst per klant in de lift zit. Maar in de VS en Europa trekt de koffieketen minder klanten.

  AbbVie, een onderzoekspartner van Galapagos en Ablynx, beleeft een topdag. De farmareus heeft zijn verkopen afgelopen jaar verder zien toenemen, ook die van het voor het bedrijf belangrijke reumamiddel Humira. Daarnaast schroefde AbbVie de winstverwachting voor 2018 wat op. Het aandeel schiet bijna 10 procent hoger.

 • Wall Street start 0,2 procent hoger

  In de Dow Jones gaat Intel met grote voorsprong aan kop. De chipreus wint 6,7 procent na de publicatie van goede kwartaalcijfers donderdagavond.

  Nike wint 1,1 procent na het bericht dat miljardair en actief investeerder Bill Ackman met zijn hefboomfonds Pershing Square Capital Management een belang heeft opgebouwd in de sportartikelenreus.

  Het gaat, zoals gebruikelijk bij Ackman, deze keer niet om een participatie om het management tot een andere strategie te dwingen. Het is een 'passieve investering', liet hij weten op de jaarlijkse diner met klanten waarvoor hij 9 miljard dollar beheert.

  Ackman kocht de Nike-aandelen vorig jaar aan 53 dollar per aandeel. Vandaag noteren ze rond 68 dollar, goed voor een rendement van zowat 30 procent.

  Eerder kwam Nike ook al op de radar van hefboomfonds Hoplite Capital. Oprichter John Lykouretzos verklaarde in mei dat het sportmerk één van zijn beste koopideeën is. 'Dankzij een sterke internationale groei kan de aandelenkoers de komende drie jaar verdubbelen', zei hij toen. 

  Als de naam Ackman valt bij een bedrijf, heeft dat vaak een positief effect op de koers. Omdat beleggers verwachten dat hij het management wakker schudt en hen tot een beter rendement dwingt.

 • Tegenvallende groei zal op Wall Street wegen

  Dat geven althans de futures op de Amerikaanse indexen aan. Ze spelen een deel van hun winsten kwijt.

 • Amerikaanse groei valt wat tegen

  De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal met 2,6 procent gegroeid op jaarbasis. Dat is iets minder dan verwacht: economen hadden op 3,0 procent gerekend. De zwakkere prestatie wordt toegeschreven aan het opgelopen handelstekort. 

  In het derde kwartaal was er nog 3,2 procent groei.  Over heel 2017 groeide de Amerikaanse economie met 2,3 procent.

  Druk verkeer in 7th Avenue in New York ©AFP

 • Beurzen reageren licht positief op Trump

  Na de toespraak van Donald Trump in Davos, een toespraak die voor zijn doen bijzonder mild klonk, gaan de Europese beurzen iets hoger. De Amerikaanse futures stijgen ook licht.

 • Sapec verlaat beurs op 29 juni

  Na de heropening van zijn overnamebod op Sapec , een biedperiode die liep van 4 tot 23 januari, verwierf Soclinpar nog eens 8.392 aandelen. Tijdens de tweede biedperiode sloot Soclinpar, de holding van de familie Velge, ook twee aankopen op termijn met twee aandeelhouders die samen 61.348 aandelen Sapec aanhouden. Die aandelen zullen echter pas op 27 juni worden overgedragen.

  Soclinpar heeft met een van die partijen een akkoord van onderling overleg gesloten waardoor het na de effectieve overdracht van de aandelen 1.297.111 aandelen Sapec zal aanhouden. Dat stemt overeen met 95,73 procent van het kapitaal en laat dus toe een uitkoopbod te lanceren.

  Dat uitkoopbod - vanzelfsprekend eveneens tegen 60 euro per aandeel - zal lopen van 23 april tot en met 29 juni om 16 uur. Bij de afsluiting van het bod zal ook de notering van Sapec op Euronext Brussel stoppen.

 • Geruchten over nieuw bod op Ablynx

  Novo Nordisk is van plan om zijn bod van 2,6 miljard euro op Ablynx op te trekken, vernam Bloomberg uit goede bron. Het Deense bedrijf bood tot dusver tot 30,50 euro per aandeel, maar Ablynx zou meer dan 40 euro willen.

  Steeds volgens Bloomberg zou Novo Nordisk het nieuwe bod volgende week al voorleggen aan de raad van bestuur van het Gentse biotechbedrijf. De Denen zouden willen toegang krijgen tot vertrouwelijke informatie en onderhandelingen willen aanknopen met Ablynx. Een definitieve beslissing is echter nog niet genomen.

  Ablynx zou intussen contact hebben gezocht met andere mogelijke overnemers waaronder Sanofi, Merck & Co en Roche. Woordvoerders van Ablynx en Novo Nordisk wilden geen commentaar kwijt.

  Volgens een andere bron zouden de Denen niet aan een hoger bod werken. Het aandeel Ablynx schiet niettemin omhoog tot een recordhoogte. 

 • Britse economie eindigt 2017 sterk

  Het bbp van het Verenigd Koninkrijk is in het vierde kwartaal met 0,5 procent toegenomen tegenover het derde kwartaal, maakte het Office for National Statistics bekend. Dat is beter dan verwacht: economen rekenden op 0,4 procent groei.

  Over heel 2017 groeide de Britse economie met 1,8 procent. Dat is het zwakste resultaat in vijf jaar. Consumenten en bedrijven voelen nog steeds de weerslag van de keuze van de Britten om de Europese Unie te verlaten.

  Verwacht wordt dat de groei in 2018 verder zal vertragen tot 1,4 procent. De levensstandaard in het VK blijft onder druk door de oplopende inflatie – een gevolg van de verzwakking van het Brits pond – en bedrijven stellen investeringen uit tot de implicaties van de Brexit voor de handel duidelijk worden.

  Shoppers met tasjes van Primark en Poundland in Londen, twee ketens die gekend zijn voor hun lage prijzen. ©Bloomberg

 • Uitkoopbod op Dalenys

  Na het einde van de biedperiode had Natixis 97,6 procent van het kapitaal van Dalenys in handen (en 97,97 procent van de stemrechten), blijkt uit een financiële advertentie in De Tijd. Dat betekent dat de Franse zakenbank kan overgaan tot een 'vereenvoudigd uitkoopbod' op de specialist in elektronische betalingen. Het uitkoopbod, eveneens tegen 9 euro per aandeel en 1,43 euro per warrant, start op 5 februari en loopt tot en met 23 februari. Die laatste dag is meteen de laatste noteringsdag voor Dalenys.

 • LVMH paradeert op Euronext Parijs

  Het aandeel van de Franse luxewarengroep is een van de sterkste stijgers in Europa en tevens de primus in de CAC40. LVMH heeft opnieuw een recordjaar achter de rug, bleek donderdagavond. De groep sprokkelde een omzet van 42,6 miljard euro bijeen, nog iets meer dan de 42,3 miljard die analisten hadden verwacht. De nettowinst veerde 29 procent op tot 5,1 miljard euro, eveneens meer dan verwacht.

  Geschenkdozen van '24 Sèvres', de luxewebsite van LVMH ©REUTERS

 • Waarde aandeel Hamon halveert (schijnbaar)

  Als gevolg van de forse kapitaaloperatie bij Hamon halveert de waarde van het aandeel vanmorgen. Of zo ziet het er toch naar uit.

  In onze eerste blogpost van de dag legden we al uit dat vandaag de inschrijving op de kapitaalverhoging van start gaat, waarbij aandeelhouders per aandeel in bezit kunnen intekenen op zes nieuwe aandelen tegen de vriendenprijs van 0,50 euro het stuk. De gemiddelde prijs van die zeven aandelen bedraagt 0,757 euro en dat is in wezen ook de startkoers van vanmorgen.

  Als het aandeel dus ten opzichte van de slotkoers van donderdag (2,30 euro) 57 procent verliest, is dat niet helemaal correct. Ten opzichte van de nieuwe startkoers (0,757 euro) betekent de koers van 0,99 euro eigenlijk 30,8 procent winst.

 • KBCS geeft ASIT koopadvies

  ASIT biotech liet donderdagavond weten dat de eerste schijf van zijn kapitaalverhoging succesvol is afgerond. Het Brusselse bedrijf, dat zich toelegt op immunotherapieën voor allergieën, heeft 9,4 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van 2,46 miljoen aandelen. Die werden uitgegeven tegen 3,83 euro het stuk. Bij elk nieuw aandeel horen ook twee gratis warrants die respectievelijk tot 30 juni 2018 en 31 december 2019 kunnen worden uitgeoefend.

  ASIT had het geld dringend nodig want de kas was bijna leeg. Nu het bedrijf weer over ‘financiële vuurkracht’ beschikt, kan het opnieuw focussen op de ontwikkeling van zijn klinisch activa en zo mogelijk de klinische ontwikkeling van zijn graspollenproduct (gp-ASIT+) in 2019 afronden, schrijven Sandra Cauwenberghs en Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities. Zij trekken hun advies op van ‘bijkopen’ tot ‘kopen’ en handhaven hun koersdoel van 7 euro. 

 • Beurzen fractie hoger van start

  De Europese beurzen laten bij de opening heel lichte winsten optekenen. De EuroStoxx50 stijgt 0,1 procent, de Bel20 eveneens. Opvallende daler is ASIT biotech , dat nieuwe aandelen uitgaf met een stevige korting. Voor Hamon is er nog geen koers gevormd.

 • Naar positieve start in Europa

  Na twee verliesdagen zouden de Europese beurzen vandaag weer positief van start gaan. De future op de EuroStoxx50 noteert 0,3 procent in de plus.

  In New York sloot de Dow Jones donderdag op een nieuw record. De Aziatische beurzen presteren vandaag uiteenlopend. De Europese beurzen hebben twee moeilijke dagen achter de rug door de stijgende euro. Die drukt de winstgevendheid van Europese multinationals en maakt dollargevoelige aandelen minder geliefd. De euro stijgt vandaag opnieuw met 0,5 procent tegenover de dollar tot 1,2460 dollar.

  Er staan twee belangrijke gebeurtenissen vandaag op de agenda: Trump speecht in Davos, waar hij vermoedelijk het protectionisme zal verdedigen, en het Amerikaanse bbp-cijfer voor het vierde kwartaal wordt gepubliceerd.

  Een trader is druk bezig kort voor de slotbel in New York. ©AFP

 • Zwak kwartaal voor Vranken

  Vranken-Pommery Monopole , de op een na grootste champagneproducent, heeft een minder goed vierde kwartaal achter de rug. De verkoop van champagne en porto daalde met 5,2 procent tot 118,5 miljoen euro. De totale omzet van de groep (inclusief Provence- en Camargue-wijnen, en diensten en producten) kwam uit op 139,8 miljoen euro, wat 4 procent minder is dan in het vierde kwartaal van 2016.

  Het bedrijf geeft een dubbele verklaring. Door de aankomende Brexit kopen de Britten minder champagne. Een tweede reden is technisch van aard: de 'interprofessionele verkopen' zijn tegenwoordig beter gespreid over het jaar, waar ze in 2016 nog grotendeels in het vierde kwartaal geconcentreerd waren. In de eerste negen maanden van het jaar groeide de omzet met 3,9 procent.

  Over het hele jaar 2017 realiseerde Vranken een omzet van 300,2 miljoen euro, nagenoeg evenveel als in 2016 (300,1 miljoen euro). De groep geeft voorlopig geen becijferde vooruitzichten, maar heeft wel een aantal nieuwe producten ontwikkeld of in de pijplijn die veelbelovend zouden zijn. 

 • Grote verschillen in Azië

  De Aziatische beurzen gaan vanmorgen verschillende richtingen uit. De beurs van Tokio sloot 0,2 procent in de min. Marktpartijen verwezen naar winstnemingen kort voor het weekend, maar ook naar zwakte bij mijnbouwers en financials.

  De beurs van Seoel wint een half procent en in Hongkong loopt de winst van de Hang Seng-index zelfs op tot 1,6 procent. Onder meer vastgoedspelers en IT-bedrijven zijn daar in trek. In Shanghai staat er 0,6 procent winst op het bord.

  De beurs van Sydney was dicht vanwege een officiële feestdag. Op Australia Day wordt de landing van de eerste Britse vloot in Sydney Cove in januari 1788 herdacht. 

 • Olieprijs valt iets terug

  Er is voorlopig een einde gekomen aan de klim van de olieprijs , die al sinds midden 2017 aan de gang is. Een vat Brent werd donderdag 0,2 procent goedkoper en vanmorgen gaat er nog eens 0,3 procent af. Met 70,20 dollar staat de olieprijs wel nog altijd op het hoogste peil sinds eind november 2014.

  In het noordelijk halfrond is de piek van het winterseizoen – met bijbehorende sterke vraag naar olie – bijna voorbij. Bovendien is de raffinagecapaciteit aan het afnemen omdat de ene raffinaderij na de andere in groot onderhoud gaat. In de Verenigde Staten is het maintenance-seizoen al begonnen en in het Midden-Oosten staat het ook voor de deur. Dat alles heeft een impact op de olievoorraden, die aandikken.

  Onderliggend blijft de oliemarkt wel vrij sterk dankzij de productiebeperkingen van de OPEC en enkele andere grote olieproducenten. Die inspanningen worden wel ten dele tenietgedaan door de productie van schalie-olie in de Verenigde Staten.

  Productie van schalie-olie en -gas in Californië. ©AFP

 • Hoe reageert het aandeel Hamon?

  Goedemorgen! Vandaag start de jongste bedelronde bij Hamon, het nummer zes sinds 2014. De kapitaaloperatie is met maximum 67 miljoen een veelvoud van de huidige beurswaarde en dus zal de beurskoers van de al jaren kwakkelende specialist in koeltorens fors lager openen.

  Per aandeel 'mogen' de aandeelhouders namelijk intekenen op liefst zes nieuwe aandelen tegen de vriendenprijs van 0,50 euro per stuk. Met andere woorden: wie gebruik maakt van zijn voorkeurrecht - al is 'voorkeur' hier misschien niet het beste woord - zal in plaats van 1 aandeel van 2,30 euro (slotkoers vandaag) er plots 7 hebben. Eén van 2,30 euro en zes van 0,50 euro. Gemiddeld dus 0,757 euro, wat ook de theoretische vertrekbasis vandaag is.

  Anders gesteld: het oude aandeel van 2,3 euro valt vrijdagochtend uiteen in een nieuw aandeel van 0,757 euro plus zes inschrijvingsrechten ter waarde van (samen) 1,542 euro (zes keer het verschil tussen 0,757 euro in de inschrijvingsprijs van een halve euro).

  Sowieso staan aandeelhouders voor een niet bepaald fijne keuze: ofwel nog méér geld stoppen in een bedrijf waar ze al veel geld aan verloren hebben, ofwel een enorme verwatering voor lief nemen.

  Nog op de beleggersagenda vandaag:

  • Aandeelhouders van de privak Quest for Growth kunnen na het sterke beursjaar 2017 rekenen op een stevig dividend, in cash of in aandelen.
  • De vastgoedgroep Wereldhave Belgium wordt midscheeps getroffen door de sanering bij Carrefour België
  • Wall Street vlagde dankzij de zwakke dollar nog maar eens op een record af, IBA-rivaal Varian stal de show met sterke resultaten
  • 'Irrationeel', vindt Bernard Arnault de recordjacht op de beurzen. Met de recordresultaten van zijn luxe-imperium heeft de CEO van LVMH minder problemen.
  • ASIT biotech heeft 9,4 miljoen euro vers geld opgehaald. De kapitaalronde was initieel tegen eind 2017 voorzien en was broodnodig omdat de kas bij het biotechbedrijf temidden tegenvallende onderzoeksresultaten zo goed als leeg was.
  • De Amerikaanse economie blijft waarschijnlijk op toerental. Economen denken dat de data die statistici in Washington vrijdagmiddag vrijgeven een groei van 3 procent op jaarbasis zullen laten zien, in lijn met het groeitempo in het tweede (3,1%) en het derde kwartaal (3,2%).

  Een koelsysteem van Hamon ©Hamon

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud