1. Markten Live
 2. Live blog

Recticel op maand tijd kwart hoger

De Europese beurzen maakten een pas op de plaats, in afwachting van het Fed-besluit. In Brussel charmeerde Immobel met sterke halfjaarcijfers, op Wall Street gaat FedEx onderuit na een winstalarm.
 • Bel20 sluit met bescheiden verlies

  De slotbel: de Bel20 eindigt 0,3 procent lager op 3.680 punten. Het overzicht van de beursdag, kunt u hier lezen

 • Meer over de hoogste FSMA-schikking ooit ...

  ... leest u via deze link

 • Het overzicht van de Wall Street-dag ...

  ... leest u hier

 • UBS haalt Richemont onderuit

  Op de Zwitserse beurs gaat Richemont ruim 5 procent lager naar 74,70 euro. UBS haalt in een lijvig rapport over de luxesector ('Luxury we can no longer afford') de hele sector van de kooplijst, nadat die als typisch defensieve sector met voorspelbare winstgroei de jongste jaren een spectaculaire hausse kende.

  'De hoge waardering verhoogt het risico op een plotse sectorrotatie zoals we vorige week zagen', zegt strateeg Joao Toniato. 'Elke katalysator in de vorm van minder onzekerheid of een groter vertrouwen in de conjunctuur kan tot een stevig herstel in cyclische aandelen leiden en een bijhorende verkoopgolf in luxeaandelen', luidt het. 

  Volgens Toniato versterkt de macro-economische omgeving nog het voorzichtige advies rond luxe. 'De koersdaling van de renminbi wijst op een kopwind voor de winstgroei. Periodes met een sterke Chinese munt steunen de aankopen van luxegoederen en vice versa.'

  Een van de bedrijven die UBS op dit ogenblik het meest te mijden vindt is Richemont, de groep boven luxemerken als Cartier, Piaget, Montblanc, Chloé en Dunhill.

 • FSMA schikt voorkenniszaak rond Transics

  Herinnert u zich de voorkenniszaak rond Transics? Tavares, het vehikel van oprichter Walter Mastelinck, had in 2014 Transics tegen 9,50 euro van de beurs gehaald en kon even later de navigatiespecialist voor 14,14 euro per aandeel doorverkopen aan het Amerikaanse Wabco. 

  Mogelijk was er dus sprake van voorkennis, oordeelde de beurswaakhond FSMA. Nu is er een minnelijke schikking in de zaak getroffen, waarbij alle betrokkenen overeenstemmen 1,4 miljoen euro te betalen. Helaas voor de aandeelhouders die hun stukken moest afstaan aan de lage prijs, gaat het geld van de schikking naar de schatkist.

 • Fed pompt opnieuw 75 miljard in systeem, markt vraagt meer

  De Amerikaanse centrale bank (Fed) injecteert vandaag weer 75 miljard dollar in het financieel systeem om de markt voor zeer kortlopende leningen te kalmeren. Dat blijkt nog niet genoeg.

  Lees hier verder.

 • FedEx in de uitverkoop op rood Wall Street

  En ook op Wall Street zijn ze wakker. De handel is er afgetrapt met een licht verlies voor de S&P500. Die koerst 0,2 procent lager naar 2.997 punten.

  Kop van Jut is de pakjesbezorger FedEx . Die verliest 12 procent nadat het gisteren nabeurs een stevige winstwaarschuwing uitstuurde. 

  Capri Holding , het moederhuis van de Amerikaanse modeontwerper Michael Kors, is de sterkste stijger met een openingswinst van 1,6 procent.

 • Airbus verwacht iets tragere groei luchtvaart

  Airbus heeft nieuwe prognoses gemaakt voor de vraag naar vliegtuigen. De Europese vliegtuigconstructeur ziet de wereldwijde vloot de komende 20 jaar verdubbelen.

  Tegen 2038 zijn er wereldwijd 39.210 nieuwe vliegtuigen nodig, meent Airbus. De totale vloot zal dan 47.680 toestellen tellen. Airbus verwacht een jaarlijkse groei van 4,3 procent van het luchtvaartverkeer, iets minder dan tot dusver (4,4%).

  Van de 39.210 nieuwe toestellen die zullen nodig zijn, zullen 25.000 dienen om de luchtvaartgroei op te vangen (-5,8%) en om 14.210 bestaande toestellen te vervangen (+31%). Dat laatste zal vooral ingegeven zijn door de noodzaak voor luchtvaartmaatschappijen om met zuinigere en minder vervuilende toestellen te vliegen.

 • Grote institutionele investeerders verzetten zich tegen ontbossing Amazonegebied

  De branden in het Amazonegebied, die bedoeld zijn om meer grond vrij te maken voor landbouw of andere ontginning, hebben ook institutionele investeerders wakker geschud. 230 van hen, samen goed voor een beheerd vermogen van 16,2 biljoen dollar, roepen bedrijven op snel actie te ondernemen om verdere ontbossing van het Amazonegebied te voorkomen.

  De investeerders zeggen dat ze de toestand in Brazilië met grote bezorgdheid volgen. Ze erkennen de cruciale rol die tropische wouden spelen om de opwarming van het klimaat aan te pakken, de biodiversiteit te beschermen en ecosystemen te behouden. Recente rapporten tonen aan dat er een nauw verband is tussen niet-duurzaam landgebruik en klimaatverandering.

  Als ’s werelds grootste regenwoud en een immense schatkamer van biologische diversiteit speelt het Amazonegebied een kritieke rol in het klimaatsysteem van de aarde. Ontbossing kan het hele ecosysteem dicht bij een kantelpunt brengen.

  Eens we daar voorbij zijn kan het regenwoud zichzelf niet meer in stand houden en wordt het een savanne, klinkt het waarschuwend. Zo’n systeem is veel droger, minder biodivers en slaat veel minder CO2 op. Dat zou de landbouw en andere economische activiteiten zwaar verstoren omdat er minder regen valt en temperaturen op langere termijn zullen oplopen.

  De institutionelen zijn ook bezorgd over de financiële impact die ontbossing kan hebben op bedrijven waarin ze investeren. Ze vragen dat de Braziliaanse overheid de toestand in het Amazonegebied dringend weer onder controle krijgt. Ze dringen er ook op aan dat bedrijven die zich geëngageerd hebben om tegen 2020 geen producten meer te gebruiken of verkopen die aan ontbossing kunnen gelinkt worden, daar effectief werk zouden van maken.

  Bij de ondertekenaars zijn tal van grote namen, naast kleinere spelers. Een greep: AberdeenStandard, Amundi, BNP Paribas Asset Management, Candriam, Degroof Petercam, HSBC, Man Group, Nordea, Pictet Asset Management, Robeco en Skandia.

  De talrijke branden in het Amazonegebied hebben ook institutionele investeerders wakker geschud. ©AFP

 • Immobel lanceert architectuurwedstrijd voor Muntcentrum

  Het Muntcentrum in Brussel werd in mei aangekocht door Cityzen Residence nv, Cityzen Office nv en Cityzen Hotel nv, vennootschappen die onder zeggenschap staan van Whitewood, DW Partners en Immobel . Zij willen het gebouw tegen 2024 omvormen tot een gemengd woon-, kantoor- en hotelcomplex.

  In dit verband wordt nu een architectuurwedstrijd uitgeschreven voor de 62.000 m² die zich boven het winkelcentrum The Mint bevindt, laat Immobel weten in een persbericht. Het winkelcentrum en de ondergrondse parkeergarage hebben andere eigenaars.

 • Etienne de Callataÿ & co beheren 600 miljoen na drie jaar

  Drie jaar na de oprichting nadert Orcadia Asset Management bijna 600 miljoen euro aan vermogen onder beheer. Toch wordt het belang van omvang in de sector overschat, zegt voorzitter Etienne de Callataÿ.

  Lees hier ons artikel.

 • Straf Sucraf

  Het aandeel Sucraf , dat op de fixingmarkt noteert, schiet plots 151 procent hoger tot 2,02 euro. De vorige koers was 0,8043 euro. De opstoot gebeurt bij een volume van 1.000 stukken.

  Op 24 juli was er een gelijkaardige koerssprong. Toen werd een koers van 2,40 euro bereikt en ging het om een partij van 1.250 aandelen.

  Of er nieuws is rond Sucraf is momenteel niet duidelijk. Sucraf is een lege beursschelp sinds de holding door een nationalisering haar belang in een Congolese suikerrietplantage verloor.

  Sucraf is voor 75 procent in handen van de Nederlandse investeringsmaatschappij Value8 . Die is op zoek naar nieuwe activiteiten die via Sucraf naar de beurs zouden kunnen worden gebracht.

  Op de algemene vergadering in juni viel te vernemen dat zich in de eerste jaarhelft ‘twee serieuze partijen’ hebben gemeld waarmee verkennende gesprekken werden gevoerd. Toen was er nog niets concreets en was ook onduidelijk of de gesprekken tot enig resultaat zouden leiden.

 • Britse kerninflatie valt fors terug

  De Britse kerninflatie (dus exclusief voeding, energie, tabak) is in augustus teruggevallen tot 1,5 procent. Dat is een pak lager dan verwacht (1,8%) en het is het laagste peil sinds eind 2016. ING wijst op de impact van een aantal volatiele elementen, zoals de prijzen van games, speelgoed en kleding.

  'Belangrijker is de loongroei die dicht bij het hoogste punt sinds de crisis staat', zegt ING-econoom James Smith. Daarom is het volgens hem te vroeg om rekening te houden met renteverlagingen. De Bank of England buigt zich morgen over de rente.

 • Kwaliteitsproblemen bij zes EDF-kernreactoren

  Electricité de France (EDF), de grootste uitbater van kerncentrales in Frankrijk, heeft productieafwijkingen gevonden aan zes van zijn 58 actieve kernreactoren en bij één reactor die nog in aanbouw is. De problemen zouden echter niet zo erg zijn dat er onmiddellijk actie nodig is en reactoren moeten worden stilgelegd.

  Dat veroorzaakt opluchting en het aandeel EDF gaat hoger in Parijs. Beleggers keken met enige nervositeit uit naar het rapport van EDF.

  De vrees voor een langdurige stillegging van kerncentrales joeg de elektriciteitsprijzen in Frankrijk deze maand hoger. Meer dan 70 procent van de Franse stroom wordt opgewekt door kerncentrales van EDF.

 • KBCS: ‘Laatste woord rond VOO nog niet gezegd'

  De raad van bestuur van het kabelbedrijf Brutélé besliste dinsdagavond de onderhandelingen met Enodia, de moedermaatschappij van Nethys, over de verkoop van zijn belang in VOO op te schorten. De raad wil eerst meer informatie krijgen van Enodia.

  Een paar dagen geleden raakte bekend dat Nethys een akkoord heeft om VOO te verkopen aan het Amerikaanse Providence. Opschortende voorwaarde is dat Brutélé voor 24 oktober akkoord moet gaan om zijn deel te verkopen aan Nethys-moeder Enodia.

  Telenet bracht dinsdag in herinnering dat het vorig jaar een overnamebod heeft gelanceerd op Brutélé. Het Vlaamse telecombedrijf zou hierover de raad van bestuur van Brutélé een brief hebben gestuurd met de vraag om gesprekken op te starten.

  Volgens Ruben Devos van KBC Securities zit er voor Telenet een duidelijke logica in een eventuele overname van Brutélé. Telenet zou zo zijn voetafdruk vergroten en de kabel in 24 Waalse en 6 Brusselse gemeenten in handen krijgen. Er zijn ook kostensynergieën mogelijk, meent de analist. Bovendien zou een deal met Brutélé de verkoop van VOO aan Providence dwarsbomen.

  Devos verwacht dat, na de recente vorming van een Waalse regering, politieke partijen zich zullen willen profileren als betrouwbare bewakers van de openbare middelen. De analist wijst er ook op dat er doorgaans wrijvingen zijn tussen de Waalse en Brusselse regeringen.

  Dat de raad van bestuur van Brutélé de onderhandelingen met Enodia heeft opgeschort, wijst er volgens hem op dat het laatste woord rond VOO nog niet gezegd is. Hij denkt dat het verkoopproces vertraging zal oplopen en ziet ook de regelgever zich in de zaak mengen.

  Devos heeft voor Telenet een afbouwadvies en een koersdoel van 39 euro.

 • Fed pompt nog eens 75 miljard in repomarkt

  Gisteren moest de Amerikaanse centrale bank (Fed) 53,2 miljard dollar in het financiële systeem pompen door een plotse rentestijging op de repomarkt. Via repo's kunnen grote bedrijven of banken geld lenen tegen hele korte looptijden door bepaalde activa, zoals staatsobligaties, in onderpand te geven.

  Deze morgen noteerden de reporentes met 4 procent nog steeds te hoog. Die rentes horen dichtbij de beleidsrente (2 tot 2,25 procent) van de centrale bank te liggen voor een goede werking van het monetaire beleid. Daarom heeft de New York Fed al aangekondigd vandaag weer te zullen ingrijpen op de repomarkt door tot 75 miljard dollar in het financiële systeem te pompen.

  De reporente stijgt onder andere door het feit dat bedrijven hun belastingen moesten betalen. Daardoor hebben ze minder cash over die ze normaal op de repomarkt uitzetten.

  Lees hier meer.

 • Colruyt onder druk

  Het aandeel Colruyt is de grootste daler op Euronext Brussel. De koers gaat 2,5 procent lager en even bedroeg het verlies al 3 procent. Een concrete aanleiding voor het verlies lijkt er niet te zijn.

 • Europese beurzen trappelen ter plaatse

  De beurzen op het oude continent komen niet van hun plaats.

  BAM verliest 2,1 procent. ABN AMRO verlaagt het advies van 'kopen' naar 'houden' (zie post 7.55 uur).

  Peugeot en Renault staan in de min. De Europese automarkt heeft een zwakke zomer achter de rug (zie post 8.28 uur).

  Deutsche Post en PostNL leveren meer dan een procent in. Dat heeft te maken met het winstalarm van FedEx (zie post 7.30 uur).

  Kingfisher gaat 0,1 procent hoger. De Britse groep van doe-het-zelfketens behaalde minder winst in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar (zie post 8.52 uur).

 • KBCS trekt koersdoel Immobel op

  Na de bijzonder sterke halfjaarresultaten - met onder meer een verdrievoudiging van de brutobedrijfswinst (ebitda) - verhoogt KBC Securities-analist Jan Opdecam zijn koersdoel voor Immobel van 63 naar 66 euro. ‘Het boekjaar is goed gestart en opnieuw wordt een royaal dividend verwacht, vooral omdat een andere verkoop in Luxemburg wordt verwacht die de jaarcijfers een boost zal geven’, legt hij uit. Zijn advies blijft ‘bijkopen’.

 • Bel20 opent hoger

  De Bel20 wint 0,1 procent.

  ASIT Biotech trappelt ter plaatse. De allergiespecialist verbrandde in het eerste halfjaar 6 miljoen euro (zie post 7u35).

  Immobel vliegt met 2,7 procent omhoog. De projectontwikkelaar presenteerde gisteren nabeurs een sterk halfjaarrapport (zie post 7u49). 

  Curetis klimt met 5,9 procent. Het diagosticabedrijf beperkte het verlies in de eerste 6 maanden van het jaar (zie post 8u46).

 • Minder winst voor Kingfisher

  De Britse groep van doe-het-zelfketens Kingfisher behaalde in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar 2019/20 minder winst dan een jaar eerder. Vooral de Franse keten Castorama en de Britse keten B&Q presteerden zwak.

  De omzet van Kingfisher kwam in de periode februari-juli 1,4 procent lager uit op net geen 6 miljard pond. De onderliggende winst voor belastingen viel 6,4 procent terug tot 353 miljoen pond. Dat was wel beter dan verwacht: analisten rekenden op 342 miljoen pond.

  De nettowinst bedraagt 171 miljoen pond, wat 17 procent minder is dan een jaar eerder.

  De vooruitzichten verschillen van regio tot regio en zijn gemengd, zegt Kingfisher. De groep wijst onder meer op aanhoudende onzekerheid over de Britse consumentenvraag.

 • Curetis beperkt verlies

  Net presenteerde Curetis de resultaten over het eerste halfjaar. Het diagnosticabedrijf zag zijn omzet met 35 procent stijgen naar 1,1 miljoen euro. 

  Op 30 juni zat er nog 7,8 miljoen euro in de kas van Curetis. De totale kosten kwamen uit op 11,5 miljoen euro, lager dan de 12,4 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Het diagnostica-aandeel beperkte het operationele verlies tot 10,3 miljoen, een afname van 9,5 procent. Volgens het bedrijf zijn de lagere kosten te danken aan de 'succesvolle implementatie van de recente reorganisatie en een reductie in de omvang van de organisatie'.

  Onlangs maakte de diagnosticaspeler bekend dat hij wordt overgenomen door zijn Amerikaanse sectorgenoot OpGen. Er lijkt sprake van een omgekeerde overname, want de aandeelhouders van Curetis krijgen 72,5 procent van de aandelen van het nieuwe OpGen in handen.

 • Deutsche Post (DHL): 'Trends zijn niet gewijzigd'

  Deutsche Post  - de eigenaar van de koerier DHL - voelt zich geroepen te reageren op het winstalarm van FedEx. 'De volumetrends zijn niet gewijzigd', zegt woordvoerster Monika Schaller. Deutsche Post gaat voorbeurs 3 procent lager na de waarschuwing van FedEx.

 • Zwakke augustusmaand voor Europese autoverkoop

  De zomer was een zwakke periode voor de Europese automarkt, blijkt uit de maandstatistieken van de sectorvereniging ACEA. In juli werden in de Europese Unie weliswaar 1,4 procent meer nieuwe personenwagens verkocht, maar in augustus kwam de verkoop 8,4 procent lager uit dan een jaar eerder.

  Dat moet in perspectief worden geplaatst, want augustus 2018 was een ongewoon sterke maand. Toen werden 31,2 procent meer nieuwe personenwagens ingeschreven. De markt boomde kortstondig omdat op 1 september de nieuwe WLTP-uitstootnormen van kracht werden. Constructeurs boden toen massaal oudere, nog niet gehomologeerde, modellen met korting aan en veel consumenten grepen hun kans.

  In de eerste acht maanden van het jaar lag de autoverkoop in de EU 3,2 procent lager dan in de overeenstemmende periode van 2018. Onder de grote autolanden liet alleen Duitsland lichte groei (+0,9%) optekenen. Dat de totale terugval niet groter is, komt door de goed boerende automarkten in Griekenland, Hongarije, Litouwen en Roemenië.

  Automerken die dit jaar vooruitgaan, zijn vrij schaars. Onder meer Seat, Citroën, Dacia, Mercedes en Volvo wisten meer auto’s af te zetten in Europa dan vorig jaar. Daarentegen hebben Volkswagen , Audi, Renault , Fiat, Alfa Romeo, Nissan en Honda het moeilijk.

  Nog opvallend is dat de Hyundai-groep de FCA-groep (Fiat, Jeep, Chrysler, Alfa Romeo) heeft ingehaald qua Europees verkoopvolume.

  Ondanks het succes van SUV's als de Captur verkocht het merk Renault in de eerste acht maanden 11,9 procent minder wagens in de EU. ©AFP

 • Lux-Airport keert liquidatiecoupon uit

  De certificaathouders van Lux-Aiport  krijgen op 25 september een liquidatie-uitkering van bruto 277,61 euro. Daarvan wordt 161,42 euro beschouwd als een kapitaalvermindering. Bijgevolg ontvangen de certificaathouders netto 242,75 euro. Voor het einde van het jaar volgt nog een tweede liquidatie-uitkering, waarna het certificaat verdwijnt van de beurs.

  De liquidatie is het gevolg van de overname door Leasinvest Real Estate . Lux-Airport had betrekking op twee kantoorgebouwen in een businesspark nabij de Luxemburgse luchthaven.

 • Europese beurzen op weg naar stabiele opening

  Dat voorspellen de futures.

 • ‘Nog geen wereldwijde recessie op komst’

  De wereldeconomie staat nog niet op het punt in een recessie te glijden. Dat zegt Agustin Carstens, het hoofd van de BIS, in een interview met Bloomberg Television. De BIS of ‘Bank for International Settlements’ wordt vaak omschreven als de centrale bank van de centrale banken.

  De wereldeconomie ‘is zeker vertraagd. Duidelijk vertraagd’, geeft Carstens toe. ‘Sommige modellen tonen aan dat de kans op een recessie is toegenomen, maar dat is nog lang geen zekerheid.’

  Carstens vindt wel dat de monetairbeleidsmakers op een dun lijntje moeten lopen als ze opnieuw het beleid versoepelen. Ze moeten vermijden dat toekomstige risico’s worden opgebouwd. ‘Centrale banken moeten zeer behendig te werk gaan bij het zoeken naar een adequaat evenwicht’, zei hij tijdens een interview in Hongkong. ‘Als we te ver gaan met negatieve rentevoeten, en zo een te sterke zoektocht naar rendement toelaten, zou dat tot een situatie kunnen leiden waarin er in de toekomst weer bedreigingen opduiken voor de financiële stabiliteit.’

 • ABN AMRO verlaagt advies BAM

  ABN AMRO-analist Martijn Den Drijver zet de Nederlandse bouwer BAM een trede lager: het advies gaat van 'kopen' naar 'houden'. 

  Daarnaast verlaagt Den Drijver het koersdoel van 5 naar 2,85 euro. Dat is wel nog 12 procent hoger dan de slotkoers van gisteren. 

  Het gemiddelde koersdoel van BAM ligt op 3,68 euro. De bouwgroep heeft 4 koopadviezen en 3 houdadviezen. Geen enkele analist adviseert het aandeel te verkopen.

 • Sterk halfjaarrapport van Immobel

  De projectontwikkelaar Immobel  kende een uitstekend halfjaar, bleek gisteren nabeurs. De nettowinst verviervoudigde bijna, en evenaart nu al het cijfer van het recordjaar 2018.

  In Frankrijk kocht Immobel een jaar sneller dan gepland alle aandelen van de residentiële specialist Nafilyan over. ‘Het laat ons toe de volledige controle te nemen over het management, want de resultaten bleven onder het businessplan dat we in 2017 hadden vastgelegd’, klinkt het.

  Lees hier ons artikel.

 • ASIT Biotech verbrandt 6 miljoen in eerste halfjaar

  De allergiespecialist ASIT Biotech kwam zojuist met halfjaarcijfers. Op 30 juni had het Brusselse bedrijf nog 2,5 miljoen euro in kas. Een maand later gaf het voor 9,2 miljoen euro aan converteerbare obligaties uit, waarvan 5 miljoen direct is volstort. 

  In de eerste 6 maanden van het jaar verbrandde ASIT 6 miljoen euro aan cash. Het geld ging voornamelijk naar een studie rond gp-ASIT+, het belangrijkste geneesmiddel waarmee het hooikoorts wil bestrijden. De studie bevindt zich in de derde en laatste fase. De resultaten zijn aan het einde van het jaar bekend.

 • FedEx geeft fors winstalarm - Aandeel zakt 10 procent nabeurs

  De pakjesvervoerder FedEx gaf gisteren nabeurs een winstwaarschuwing. FedEx verwijst uitdrukkelijk naar de impact van de handelsoorlog en naar de wereldwijde conjunctuurvertraging. 'De wereldeconomie blijft vertragen en we nemen stappen om de capaciteit te verminderen', zegt FedEx-CEO Fred Smith.

  FedEx gaat onder meer 20 oudere vliegtuigen uit roulatie nemen. De economische vertraging is volgens hem het gevolg van 'de verhoogde handelsspanningen en politieke onzekerheid.'

  ©FedEx

  Boven op de conjunctuurvertraging verliest FedEx omzet bij zijn grote klant Amazon. Die bouwt een eigen transportnetwerk uit, gaf de pakjesreus meteen op de eerste slide van zijn beleggerspresentatie mee

  FedEx gaat 'in het beste geval' uit van een winst per aandeel van 13 dollar voor het boekjaar dat loopt tot eind mei. Dat is een daling met 16 procent tegenover het boekjaar daarvoor. In juni stelde FedEx nog een winstdaling voorop rond 5 procent. 

  De wereldeconomie blijft vertragen en we nemen stappen om de capaciteit te verminderen.
  Fred Smith
  CEO FedEx

 • Gemengde Aziatische beurzen

  In Azië gaan de beurzen verschillende kanten uit met het rentebesluit van de Fed op de agenda. In Tokio en Sydney gaan de indexen licht lager, in Hongkong blijft de Hang Seng-index stabiel, terwijl de beurzen op het Chinese vasteland hoger gaan. Ook Seoel wint ongeveer een half procent.

  Algemeen wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente met 25 basispunten verlaagt, al is de druk minder groot dan een paar maanden geleden. De wereldwijde groei vertraagt echter en de inflatie in de VS blijft ondermaats.

  Beleggers proberen intussen ook de toestand van de oliemarkt in te schatten. En de schaduw van het Amerikaans-Chinese handelsconflict blijft over de markten hangen.

  Een beursmakelaar wijst naar koersen tijdens een sessie van de Pakistan Stock Exchange in Karachi. ©AFP

 • Fed verlaagt vrijwel zeker rente met 25 basispunten

  Vanavond om 20 uur kennen we het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank. Het wordt vrijwel zeker een renteverlaging met 25 basispunten. Voorzitter Jerome Powell geeft ook een persconferentie.

  Lees hier onze vooruitblik.

 • Saoedi's weten van aanpakken

  Goedemorgen. De olieprijs blijft vanmorgen stabiel nadat er uit Saoedi-Arabië goed nieuws is gekomen over een gedeeltelijke heropstart van de olieproductie in Abqaiq. De oliemaatschappij Aramco heeft de productiecapaciteit voor 41 procent hersteld na de luchtaanval met drones in het weekend.

  Abqaiq produceert nu circa 2 miljoen vaten per dag en zou tegen eind september aan 4,9 miljoen vaten moeten komen, het niveau van voor de aanvallen.

  Met 64,41 dollar per vat noteert de Brent-olie nog steeds zo’n 7 procent hoger dan voor de aanvallen. Volgens traders komt dat onder meer door het risico op nieuwe aanvallen.

  'In het licht van de kwetsbaarheid van de Saoedische productieketen en de waarschijnlijkheid dat zulke aanvallen zich in de toekomst kunnen herhalen, verwachten wij dat de markt een nieuwe premie toekent aan het geopolitieke risico in de olieprijs', zegt BNP Paribas in een nota.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud