1. Markten Live
 2. Live blog
live

Corona-opflakkeringen duwen Bel20 4 procent lager

De beurzen eindigden woensdag diep in het rood wegens de wereldwijde opflakkeringen van het coronavirus. Solvay stond onder druk na een miljardenafboeking. Melexis spon garen uit een koopadvies van JP Morgan.
 • Morgen: Chinezen vieren het Drakenbootfestival

  We nemen afscheid van de felrode beursdag met een blik op de agenda van morgen. De beurzen van China en Hongkong blijven alvast gesloten wegens het Drakenbootfestival. We hopen dat de Chinezen veel plezier aan dit schijnbaar idyllische festival beleven.

  Om half twee publiceert de Europese Centrale Bank haar notulen. Een uur later verschijnen in de VS de wekelijkse werkloosheidsaanvragen en de orders voor duurzame goederen. We krijgen ook de definitieve cijfers over het Amerikaanse bbp.

  Kiadis Pharma houdt in Amsterdam zijn algemene vergadering.

 • Bel20 krijgt tik van 3,9 procent

  De Europese beurzen zijn met felrode cijfers gesloten. De Bel20-index eindigde 3,9 procent lager op 3.301,53 punten.

  Dit zijn de voornaamste slachtoffers in Brussel:

  Aperam: -5,9%

  ING: -5,1%

  AB InBev: -4,7%

  Tubize: -4,7%

  Galapagos: -4,7%

   

  Slechts 14 aandelen slaagden erin met winst te eindigen, met deze namen op kop:

  Melexis: +4,2%

  ASIT: +2,9%

  Oxurion: +1,9%

  Balta: +1,8%

  Miko: +1,1%

 • New York overweegt 22.000 werknemers te ontslaan

  Goed en slecht nieuws uit New York. De stranden heropenen op 1 juli. Maar de zwaar getroffen stad overweegt ook om 22.000 werknemers te ontslaan om de gestegen kosten en de lagere inkomsten door het coronavirus op te vangen. Het gaat om alle functies, van ambtenaren tot museummedewerkers en politieagenten.

 • Wall Street minder rood dan Europa

  Op Wall Street blijven de verliezen meer bescheiden dan in Europa, al is het sentiment negatief nu 29 van de 50 staten het aantal coronabesmettingen weer zien stijgen. Hier leest u ons overzicht van de Amerikaanse beurzen.

 • Carnival lijdt onder ratingknip

  De cruisemaatschappij Carnival krijgt een tik na ratingverlagingen door de kredietbeoordelaars Standard & Poor's en Moody's. Omdat ze verwachten dat de sector nog lang met een zwakke vraag geconfronteerd zal worden, kunnen betalingsmoeilijkheden ontstaan.

 • Dow opent procent lager

  De Amerikaanse beurzen openen met verlies. De Dow Jones zakt 1,1 procent, de Nasdaq Composite beperkt het verlies tot 0,3 procent.

 • VS overwegen extra heffingen op Europese producten

  De Verenigde Staten overwegen om voor 3,1 miljard dollar extra invoertarieven op te leggen aan enkele Europese landen, omdat die steun geven aan de Europese vliegtuigbouwer Airbus . Daardoor zou het Amerikaanse Boeing met oneerlijke concurrentie kampen, blijkt uit een document van het ministerie van Handel. De Wereldhandelsorganisatie heeft de staatssteun aan Airbus al afgekeurd, maar onderzoekt ook of de Amerikaanse steun aan Boeing wel geoorloofd is.

  De VS willen bepaalde producten uit Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk meer belasten. Het gaat onder meer om olijven, vrachtwagens en gin.

 • Belgische ondernemers tanken meer vertrouwen

  Ook de Belgische ondernemers zien het weer wat meer zitten, al blijft hun sentiment duidelijk negatief. De index over het ondernemersvertrouwen herstelt van -34,4 in mei naar -22,9 punten in juni, blijkt uit de maandelijkse cijfers van de Nationale Bank van België (NBB). 

  Vooral in de dienstverlening aan bedrijven, de sector die het zwaarst werd getroffen door de coronacrisis, verbeterde het klimaat in ons land. Ook in de handel is het herstel duidelijk, al gaat het volgens de NBB daar geleidelijker, zowel qua timing als qua kracht.

  Ook in de bouw verbeterde het vertrouwen van de bedrijfsleiders. Er werd veel meer materiaal gebruikt en de orderboekjes dikten aan. In de verwerkende industrie is de toename het kleinst.

  De barometer blijft ondanks de positieve trend erg laag. In april bereikte de indicator met -36,1 punten zijn het laagste punt ooit. In februari, voor de coronacrisis in Europa toesloeg, kwam de index uit op -2,7.

 • Amerikaanse futures op verlies

  De futures wijzen op een daling van de Dow Jones met 0,8 procent. De Nasdaq zou 0,2 procent prijsgeven.

 • Koper favoriete metaal van analisten

  Een stabiele vraag, aanbodperikelen en lage voorraden maken koper de favoriet van de grondstoffenanalisten.

  Lees het hier

 • Dell bestudeert spin-off VMware | Aandelen schieten nabeurs hoger

  De verdeler van IT-materiaal Dell   bekijkt een spin-off van zijn belang in softwaredochter VMware. Dat maakte Dell gisteren nabeurs bekend. In een reactie steeg Dell met 15 procent en trok VMware 10 procent hoger.

  De participatie van Dell van 81 procent in VMware is 50 miljard dollar waard. Ter vergelijking: bij de slotkoers gisteren lag de beurswaarde van Dell op 36 miljard dollar. Een spin-off kan waarde naar boven brengen. Dell benadrukte dat ook andere opties bekeken worden. Volgens analisten kan een volledige overname van VMware niet uitgesloten worden. Het is ook mogelijk dat we uiteindelijk niets doen, zei Dell nog.

  Bij een spin-off - waarbij aandeelhouders van Dell aandelen van VMware krijgen - is het in België opletten geblazen. Mogelijk moeten beleggers 30 procent roerende voorheffing betalen op de verkregen aandelen. 

 • JPMorgan over Melexis: ‘Bemoedigende trends VS/China'

  We hebben het rapport van JPMorgan over Melexis (zie post 07.10 uur) te pakken gekregen en gaan nu wat dieper in op de beweegredenen van de analisten Varun Rajwanshi en Sandeep Deshpande om hun advies op te trekken tot ‘kopen’ en hun koersdoel op 84 euro vast te pinnen.

  Hun optimisme heeft alles te maken met de recente trends op de Amerikaanse en Chinese automarkten (die samen voor zowat de helft van de wereldwijde autoverkoop tekenen). Die trends zijn bemoedigend en suggereren een V-vormig herstel van de vraag naarmate de lockdownmaatregelen worden versoepeld.

  De analisten geven toe dat het nog wachten is op gelijkaardige trends in andere grote automarkten, maar ze menen dat de VS en China een goed stramien bieden voor een herstellende vraag in de tweede jaarhelft.

  Als de vraag op de eindmarkt (de automarkt) aantrekt, is dat een positieve voorlopende indicator voor een toekomstige verbetering van de bestellingen, zeggen ze, ook al kan het een tijd duren voordat de orders bij Melexis weer aantrekken gezien zijn positie in de aanvoerketen. Het tweede kwartaal wordt wellicht het dieptepunt voor Melexis, maar de verkoop zou in het derde en vierde kwartaal stapsgewijs verbeteren.

  JPMorgan ziet weinig gevaar dat de ramingen verder worden verlaagd. Het beurshuis denkt dat beleggers eerder zullen focussen op de verbeterende eindvraag. Dat zou het aandeel de komende maanden moeten ondersteunen.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • 'Aandeel Wirecard is 1 euro waard'

  Het beurshuis BofA Securities herhaalt het verkoopadvies voor Wirecard  en komt met een zeer opmerkelijk koersdoel: 1 euro (oud koersdoel: 14 euro). Het aandeel opende vandaag voor de tweede dag op rij fors hoger (+16%), maar noteert nu met een verlies van 18 procent, mogelijk door de impact van het rapport. Het nieuwe koersdoel impliceert een neerwaarts potentieel van 94 procent.

  BofA Secuties wijst erop dat klanten vertrekken als gevolg van het boekhoudschandaal. 'Revolut is weg bij Wirecard en Grab herbekijkt zijn partnerschap, aldus Bloomberg.' Er is ook een probleem langs de kredietzijde. Bank of China zou - opnieuw volgens Bloomberg - overwegen zijn kredietlijn naar Wirecard te sluiten.

  Hoe kwam het koersdoel van 1 euro tot stand? Analist Adithya Metuku: 'Eerst hebben we de toekomstige kasstromen verdisconteerd tegen een rentevoet van 13,8 procent (kost van kapitaal) waarbij we uitgingen van een ebitdamarge (brutobedrijfswinst) van 10 procent en een jaarlijkse groei van -1 procent. Op die waarde hebben we een korting toegepast van 90 procent wegens het risico op het verlies van klanten en het sluiten van kredietlijnen en wegens de onzekerheid die nog heel lang dreigt te duren.'

 • Kardan verlaat Amsterdamse beurs

  Het Damrak telt binnenkort een aandeel minder. De Israëlische holding Kardan zet na 17 jaar haar notering op de Amsterdamse beurs stop. 'De voordelen van een notering in Amsterdam wegen niet langer op tegen de kosten en de administratieve verplichtingen', stelt de holding. De laatste noteringsdag wordt 30 juli.

  Het aandeel blijft wel noteren op de beurs van Tel Aviv. Veel zullen de beleggers er niet aan missen. De beurskoers implodeerde, waardoor Kardan als centjesaandeel een lilliputter geworden is met een marktwaarde van nog goed 3 miljoen euro. Het bedrijf investeert vooral in vastgoed en waterinfrastructuur.

 • Duits ondernemersvertrouwen onderbouwt V-herstel

  We speurden naar de V en vonden ze. De meest prominente conjunctuurbarometer van Duitsland maakt in juni een stevige comeback. De Ifo-index, die peilt naar het ondernemersvertrouwen, springt van 79,5 in mei naar 86,2 in juni. Net als het vertrouwenscijfer bij aankoopdirecteuren in de eurozone dinsdag onderbouwt de barometer het krachtige V-herstel op de beurzen.

  ING-econoom Carsten Brzeski maant wel aan tot voorzichtigheid in het interpreteren van vertrouwensindicatoren. 'We moeten ze met een stevige korrel zout nemen. Op dit moment vertellen hun absolute niveaus ons weinig over de verwachte economische groei, of krimp. In deze crisis is hun voorspellende kracht veel lager dan bij de financiële crisis. Toen de Ifo-index in 2009 naar zijn dieptepunt kelderde, kromp de Duitse economie met 4,7 procent. Nu staat de Ifo-index verhoudingsgewijs veel hoger en stevenen we af op een krimp van de Duitse economie met ongeveer 7 procent in het tweede kwartaal.'

 • Beurzen diepen verliezen uit

  De Europese beurzen zitten weer in risk-off-modus. De angst voor een nieuwe coronagolf dringt nu toch door en doet de betere economische cijfers even vergeten. Conjunctuurgevoelige sectoren als reizen, ontspanning, autobouwers en banken krijgen de zwaarste klappen. De Euro Stoxx 50 gaat 1,6 procent lager, de Stoxx Europe 600 verliest 1,4 procent.

 • ‘Slechts één bod op Orchestra Prémaman-winkels'

  De wettelijke vertegenwoordigers van Orchestra Prémaman, die moeten toezien op de verkoop van de Belgische activa van de kledinggroep, hebben maar één bieding ontvangen. De bieding gaat uit van Pierre Mestre, de oprichter van Orchestra Prémaman, en heeft betrekking op tien winkels. Dat vernam onze zusterkrant L’Echo. Eerder was sprake van de overname van 19 winkels.

  Orchestra Prémaman staat sinds oktober onder gerechtelijk akkoord. In februari kondigde de keten aan 41 van haar 53 Belgische winkels te sluiten.

  Kepler Cheuvreux wijst op de mogelijke impact op twee retailvastgoedspelers. Retail Estates heeft twaalf winkels die aan Orchestra verhuurd zijn. Die leveren volgens berekeningen van het beurshuis maximaal 1,6 miljoen euro aan huurinkomsten op, wat overeenstemt met ongeveer 1,5 procent van de totale huurinkomsten.

  Voor Ascencio bedraagt het maximale risico 0,8 miljoen euro, of 1,9 procent van de totale huurinkomsten.

 • ‘Xior ziet geen grote corona-impact op bezetting'

  Xior , de specialist in huisvesting voor studenten, verwacht dat de coronapandemie geen grote impact zal hebben op de bezettingsgraad van zijn homes. Vorig jaar lag die bezettingsgraad rond 98 procent. Dat vernamen de vastgoedanalisten van KBC Securities van het bedrijf tijdens een investor call met het bedrijf.

  Xior liet ook weten dat het na de transactie met vastgoedontwikkelaar LIFE geen aanvullende vastgoeddeals meer nodig heeft om de guidance van een EPRA-winst van 1,70 euro per aandeel dit jaar te behalen.

  ‘We zijn verrast dat de bezettingsgraad van de studentenhomes zo goed weerstand biedt’, zeggen Wido Jongman en Joachim Vansanten. ‘Als de commercialisering zoals gewoonlijk van start gaat, zal de impact voor het bedrijf minimaal zijn.’ De analisten wijzen erop dat Nederland vanavond wellicht zal aankondigen dat op de universiteiten na de zomer weer grotendeels fysiek onderwijs is toegelaten. Nederland is belangrijk voor Xior want vorig jaar goed voor 70 procent van de nettohuurinkomsten.

  De analisten zijn hun financieel model aan het herwerken en schorten hun rating en koersdoel even op.

 • KBCS knipt in koersdoel Solvay

  De omzet van Solvay is in april/mei met 20 procent gedaald, liet het chemieconcern vanmorgen weten. Dat is meer dan de daling met 15 procent waar KBC Securities-analist Wim Hoste op rekende. Solvay geeft voorlopig geen informatie over de onderliggende brutobedrijfswinst (ebitda). De omvang van de omzetdaling doet Hoste vermoeden dat zijn verwachting van een 26 procentdaling iets te optimistisch is.

  Een tweede onaangename verrassing is dat Solvay een afboeking van 1,5 miljard euro doet, vooral op Cytec, een producent van lichtgewicht composietmaterialen voor vliegtuigen.

  Ondanks het nogal slechte nieuws en de beperkte visibiliteit op korte termijn blijft Hoste Solvay appreciëren voor zijn doorgaans sterke marktleiderschapsposities en ‘het solide zelfhulppotentieel’ (de analist doelt op de doelstelling om tegen 2024 voor 410 miljoen euro te besparen).

  Hoste vindt de waardering vrij aantrekkelijk en behoudt zijn ‘bijkopen’-advies. Hij laat zijn koersdoel wel zakken van 100 naar 90 euro.

 • Miljardendeal in Zweedse onlinecasinospelletjes

  Evolution Gaming, een aanbieder van onlinecasinospelletjes, doet een bod op zijn 'kleinere' Zweedse rivaal NetEnt van 19,6 miljard Zweedse kronen, omgerekend 1,9 miljard euro. Evolution betaalt 79,93 kronen per aandeel NetEnt, een premie op de koers van 43 procent. Bij de beursopening in Stockholm schoot NetEnt meteen 38 procent hoger. Evolution zakt met 10 procent. 

  We worden de wereldmarktleider in online gaming.
  Evolution Gaming

 • Opvallendste koersbewegingen in het buitenland

  De EuroStoxx50  noteert kort na opening met een verlies van een half procent. 

  Dialog Semiconductor wint 5,8 procent na een verhoging van de omzetprognose in het tweede kwartaal. 

  In Parijs wint SMCP  6 procent. De kledinggroep gespecialiseerd in 'toegankelijke luxe' krijgt een lening van 140 miljoen euro, met staatswaarborg. 

  Europcar  schiet 13 procent hoger. Volkswagen wordt genoemd als kandidaat-koper (post 8u12). 

  NN  verliest 0,7 procent. De verzekeraar houdt een analistendag en voorspelt door Covid-19 100 miljoen euro minder operationele winst (post 7u39). 

 • Solvay zet extra druk op Bel20

  De Europese beurzen zetten vanmorgen een stapje terug. De Euro Stoxx 50 zakt 0,6 procent in de vroege handel.

  De Bel20 verliest 1 procent.

  Volgende aandelen staan in de belangstelling:

  - Solvay realiseerde in april en mei 20 procent minder omzet en boekt 1,5 miljard euro af wegens de crisis in de luchtvaartsector. Het aandeel zakt 2,6 procent.

  - Gimv maakte de modaliteiten van zijn keuzedividend bekend en noteert stabiel. (post 7u31)

  - WDP gaat een nieuw distributiecentrum bouwen in Luxemburg en zakt 2,4 procent. (post 7u26)

  - Ahold Delhaize krijgt begin volgend jaar een nieuwe voorzitter en niet de eerste de beste: de ex-topman van IKEA. Het aandeel noteert 1 procent lager. (post 8u26)

  - Melexis krijgt een koopadvies van JPMorgan en schiet 6,8 procent hoger. (post 7u10)

  - Greenyard  wint 3 procent na een koopadvies van ABN AMRO (post 8u46).

  - De aanvraag van Mithra om de anticonceptiepil Estelle in de VS op de markt te mogen brengen is aanvaard. Het aandeel wint 1,9 procent. (post 8u15)

 • Softbank verkoopt aandelen T-Mobile US tegen 4 procent korting

  SoftBank gaat zijn pakket aandelen T-Mobile US  verkopen tegen 103 dollar per stuk. Dat is een korting van 4 procent op de slotkoers van dinsdag. Het gaat om een pakket van 143 miljoen aandelen. SoftBank wil zijn schulden afbouwen. T-Mobile US wordt gecontroleerd door Deutsche Telekom. 

 • ABN AMRO zet Greenyard op kooplijst

  Analist Robert Jan Vos van ABN AMRO verhoogt het advies voor Greenyard  van houden naar kopen. Het koersdoel ligt op 7,50 euro. Dat impliceert een opwaarts potentieel van 38 procent. 

  Het is het eerste koopadvies voor Greenyard. Degroof, Berenberg en KBC Securities hanteren een 'houden'-advies, leren de data van de nieuwsdienst Bloomberg. 

 • Opnieuw slechte maand voor Europese vrachtwagenmarkt

  Hoewel de lockdownmaatregelen in mei in de meeste Europese landen werden versoepeld, wat de maand andermaal een bijzonder zwakke maand voor de verkoop van bestel- en vrachtwagens, blijkt uit de statistieken van de beroepsvereniging ACEA.

  In mei werden in de Europese Unie 44,4 procent minder bedrijfsvoertuigen ingeschreven dan een jaar eerder. In de eerste vijf maanden van het jaar was de verkoop van bestel- en vrachtwagens 36,7 procent kleiner dan in de overeenkomstige periode van 2019. De zwaarst getroffen markten zijn Litouwen (-55,7%) en Spanje (-49,3%).

 • Baader: 'Tradingupdate Solvay slechter dan verwacht'

  Analist Markus Mayer van het beurshuis Baader noemt de tradingupdate van Solvay  'slechter dan hij had gevreesd'. Solvay maakte melding van een daling van de groepsomzet van 20 procent in april en mei, boven op een afboeking van 1,5 miljard euro. Hij verwacht een negatieve marktreactie vandaag. Baader hanteert een 'afbouwen'-advies met een koersdoel van 65 euro, meldt Bloomberg.  

 • Ahold Delhaize krijgt voormalige IKEA-topman als voorzitter

  Jan Hommen treedt eind dit jaar terug als voorzitter van de raad van toezicht (raad van bestuur) van Ahold Delhaize . Hij wordt op 1 januari 2021 opgevolgd door Peter Agnefjäll. Om een vlotte overgang te verzekeren wordt Agnefjäll alvast benoemd tot vicevoorzitter.

  Met Hommen verdwijnt een voorzitter met een bijzonder lange staat van dienst. Hij was vicevoorzitter van Ahold van 2003 tot 2007 en voorzitter van de Nederlandse retailer van 2013 tot 2016. Na de fusie met Delhaize was hij vicevoorzitter van Ahold Delhaize van 2016 tot 2018 en voorzitter sinds 2018.

  Peter Agnefjäll is sinds april 2019 bestuurder bij Ahold Delhaize en heeft veel ervaring in de retailsector. Van 2013 tot 2017 was hij 'president' en CEO van IKEA.

 • NN Group: 'België en Turkije zijn aandachtspunten'

  We komen nog even terug op de virtuele analistendag van NN (zie post 7u39). NN heeft de slides op zijn website gezet. Op een slide maakt NN duidelijk dat de rendabiliteit in België naar omhoog moet en daarvoor 'acties worden ondernomen'. Naast België blijkt ook Turkije een aandachtspunt. In Japan, Centraal-Europa, Spanje en Griekenland wil NN investeren in groei.

 • Aandeel Barco splitst volgende week in zeven

  Barco  herinnert ons in een persbericht eraan dat zijn aandeel over een week (1 juli) in zeven splitst. Dat moet het technologieaandeel toegankelijker voor beleggers maken. 

  De aandeelhouders keurden de splitsing eind april goed op de buitengewone algemene vergadering. 

 • Mithra's aanvraag voor Estelle aanvaard in VS

  De Amerikaanse geneesmiddelendienst Food and Drug Administration (FDA) heeft Mithra’s aanvraag aanvaard om de anticonceptiepil Estelle in de Verenigde Staten op de markt te mogen brengen. Het Luikse farmabedrijf verwacht dat de FDA zijn onderzoek in de eerste helft van 2021 zal afronden.

  Estelle is een nieuwe anticonceptiepil op basis van het natuurlijke oestrogeen E4. Een belangrijk onderdeel van de aanvraag in de VS zijn de resultaten van twee fase 3-studies bij 3.725 vrouwen. Die leverden uitstekende resultaten op qua efficiëntie en veiligheid.

  De Amerikaanse markt voor gecombineerde hormonale contraceptiva is erg groot en goed voor meer dan 4 miljard dollar per jaar. Voor de commercialisering van Estelle in de VS heeft Mithra al een overeenkomst gesloten met Mayne Pharma.

 • 'Volkswagen kijkt naar Europcar'

  Volkswagen  bekijkt een overname van Europcar , de verhuurder van auto's. Dat zeggen bronnen aan Bloomberg. Europcar huurde vorig jaar adviseurs in om een koper voor zichzelf te vinden. Aandeelhouder Eurazeo  liet immers verstaan een exit te overwegen.

  Europcar heeft een beurswaarde van 390 miljoen euro. Door de coronacrisis crashte het aandeel dit jaar al met 40 procent.

  Volkswagen kent Europcar goed. Het was de eigenaar tot Volkswagen de groep verkocht aan Eurazeo.

 • Candela Invest en Spadel onthechten dividend

  De waterproducent Spadel  noteert zonder het recht op een brutodividend van 2 euro. Dat is hetzelfde dividend als vorig jaar.

  De investeringsmaatschappij Candela Invest  knipt voor het derde jaar op rij een brutodividend van 0,605 euro. 

 • Solvay voert afboeking van 1,5 miljard euro door Covid-19

  De chemiereus Solvay  laat weten een afboeking door te voeren van 1,5 miljard euro als gevolg van Covid-19. De groepsomzet lag in april en mei 20 procent onder het niveau van vorig jaar. 'Dezelfde trend verwachten we in juni.'

  De zwaarst getroffen markten zijn olie, gas, auto's en luchtvaart (-40%), gevolgd door de bouw en de mijnsector (-20%). Markten als elektronica, gezondheid en voeding houden stand. 

  Liefst 80 procent van de afboeking heeft te maken met een afschrijving van goodwill op de overname van de Amerikaanse luchtvaartspecialist Cytec. De voorganger van CEO Ilham Kadri, Jean-Pierre Clamadieu, trok in 2015 5,8 miljard euro uit voor de leverancier van lichtgewicht composieten voor de luchtvaart. 

  We blijven gefocust op het genereren van cashflows, het verlagen van kosten en het bedienen van onze klanten.
  Ilham Kadri
  CEO Solvay

  Volg hier onze verslaggeving. 

 • NN Group: 'Covid-19 kost 100 miljoen euro operationele winst'

  Vandaag houdt de Nederlandse verzekeraar NN Group  een (virtuele) analistendag over de strategie tot 2023. Voorbeurs heeft de groep al enkele kerncijfers uitgestuurd: 

  • NN verwacht dit jaar 100 miljoen minder operationele winst als gevolg van Covid-19. 
  • Ambieert een jaarlijks stijgend dividend.
  • Jaarlijkse inkopen van eigen aandelen van minstens 250 miljoen euro.
  • Tegen 2023 een vrije kasstroom van 1,5 miljard euro.
 • Europese beurzen op weg naar lagere opening

  De futures wijzen op een 0,5 procent lagere opening voor de EuroStoxx50-index. 

 • Gimv biedt 9,9 procent korting bij keuzedividend

  Gimv biedt al enkele jaren de mogelijkheid om het dividend te ontvangen in nieuwe aandelen. Voor het boekjaar 2019/20 is dat niet anders. Het brutodividend over het voorbije boekjaar bedraagt 2,50 euro per aandeel.

  De investeringsmaatschappij maakt nu de modaliteiten van het keuzedividend bekend. Aandeelhouders kunnen inschrijven op nieuwe aandelen Gimv tegen 45,50 euro het stuk. Die prijs houdt een korting van 9,9 procent in tegenover de slotkoers van 23 juni na aftrek van het brutodividend. Om in te schrijven zijn per nieuw aandeel 26 dividendrechten nodig. Inschrijven kan tussen 1 en 22 juli (tot 15 uur).

  De referentieaandeelhouder van Gimv, de Vlaamse Participatiemaatschappij (VPM), is van plan om zijn dividendrechten volledig in te brengen in het kapitaal van Gimv. Ook de leden van het managementcomité gaan voor hun deel integraal inschrijven op nieuwe aandelen. Dat betekent dat al op 26,9 procent van het aantal aandelen dat voor het keuzedividend beschikbaar is, zal worden ingetekend.

 • WDP bouwt distributiecentrum in Luxemburg

  WDP , de specialist in logistiek en semi-industrieel vastgoed, lanceert een nieuw project in het Groothertogdom Luxemburg. In de logistieke zone Eurohub Centre bij Contern - vlak bij de Luxemburgse vrachtluchthaven - gaat WDP een nieuw distributiecentrum van ongeveer 15.000 m² bouwen.

  Het nieuwbouwmagazijn, dat een investering van 18 miljoen euro vergt, is al voor de helft voorverhuurd aan de logistiek dienstverlener DB Schenker, en dat voor een periode van tien jaar. Voor de rest zoekt WDP huurders.

  Het gaat om het tweede project van WDP in Luxemburg. In de logistieke zone Eurohub Sud in Bettembourg/Dudelange is het bedrijf een groot logistiek platform (circa 100.000 m²) aan het bouwen. Daarvan is al driekwart verhuurd.

  Een artist's impression van het nieuwe distributiecentrum dat WDP gaat bouwen in de logistieke zone Eurohub Centre in Luxemburg.

 • Goudprijs snuffelt aan kaap 1.800 dollar

  De prijs van een ounce goud (31,1 gram) tikt vanmorgen 1.775 dollar aan, het hoogste peil sinds eind 2011. Goud lijkt vooral te reageren op de toename van het aantal besmettingen in de VS. De Amerikaanse viroloog Anthony Fauci sprak dinsdag van een 'onrustwekkende stijging van het aantal gevallen'.

  Daarnaast spint goud garen bij de massale geldinjecties door de Federal Reserve en andere centrale banken sinds de coronacrisis. Goldman Sachs denkt dat goud in de komende twaalf maanden 2.000 dollar zal aantikken. 

  Steeds meer beleggers stappen in goud via trackers. Die trackers zitten op 600 ton goud, een record. 

 • Speuren naar de V

  Vandaag krijgen we een inkijk in de oudste twee conjunctuurbarometers in Europa. Om 10 uur krijgen we de Duitse IFO-index (eerste verschijningsdatum 1949), die het ondernemersvertrouwen meet. Om 15 uur volgt het Belgische ondernemersvertrouwen opgemeten door de Nationale Bank (eerste verschijningsdatum 1954). Bij beide wordt het speuren naar de favoriete beleggersletter 'V'.

  Lees hier onze vooruitblik op de beursdag. 

 • JPMorgan zet Melexis op kooplijst

  JPMorgan-analist Varun Rajwanshi verhoogt het advies voor Melexis  van 'houden' naar 'kopen'. Het koersdoel stijgt van 55 euro naar 84 euro. Dat is het hoogste koersdoel van alle analisten, leren cijfers van Bloomberg. 

 • Prijsvork Hyloris wordt vernauwd (naar boven)

  Hyloris zal tegen de bovenkant van de eerder naar voor geschoven prijsvork (10-11,50 euro) naar de beurs trekken. De prijsvork wordt vernauwd tot 10,75-11,50 euro, laat het farmabedrijf weten.

  De vernauwing is mogelijk dankzij de grote interesse voor de beursoperatie. ‘Het maximumbedrag van het aanbod is volledig onderschreven binnen deze nieuwe prijsvork’, klinkt het in een persbericht.

  Hyloris, een bedrijf van Stijn Van Rompay, ontwikkelt nieuwe medicijnen door bestaande farmaceutische producten te herformuleren en er zo waarde aan toe te voegen.

  Lees hier wat de beleggingsbladen vinden van Hyloris. 

 • Nieuw Nasdaq-record

  Goedemorgen! Wall Street sloot dinsdag over de hele lijn hoger, waarbij de Nasdaq Composite nogmaals een nieuw record aantikte – met dank aan Apple en Amazon. De onderliggende reden blijft onveranderd: hoop op een snel economisch herstel – wat bekrachtigd werd door betere economische cijfers – en speculatie op nog meer stimulus.

  De Aziatische beurzen gaan verder op dat elan, zij het op kousenvoeten. De brede MSCI-index voor de regio Azië/Stille Oceaan (maar zonder Japan) stijgt met 0,4 procent en belandt op zijn hoogste peil sinds begin maart.

  Het nieuws van het coronafront is nochtans zorgwekkend. In verschillende Amerikaanse staten laten de nieuwe besmettingen records optekenen en de dodentol in Latijns-Amerika rondde dinsdag de kaap van 100.000.

  Een gemondmaskerde voetganger loopt voorbij Nasdaq MarketSite in de buurt van Times Square in New York. ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud