1. Markten Live
 2. Live blog

Achtbaanrit voor IBA-aandeel

Het Waalse technologiewonder opende lager na een zeldzame omzetverlaging. Daarna herleefde het aandeel, om finaal opnieuw terug te vallen Na een recordrally van vier dagen lassen ook de beurzen in New York een pauze in.
 • Slotakkoord

  De Bel20 sluit de dag af meteen verlies van 0,6 procent. De twee financiële zwaargewichten KBC en ING zijn de grootste verliezers van de dag en trekken de hele index mee naar beneden. We voorzien zo dadelijk een samenvatting van de beursdag met alle slotkoersen, dat wordt een update van het stuk van deze middag.

  Morgen komen er een rist Belgische resultaten aan, vanaf 7u 's morgens zijn we er opnieuw bij om alles samen met u te overlopen.

  Kwartaalpublicaties:

  • Ahold Delhaize (7u)
  • Biocartis (voorbeurs 7u)
  • Dexia (7u)
  • Gimv (7u)
  • KBC Groep (7u)
  • Kinepolis (7u)
  • Leasinvest (8u
  • Atenor (nabeurs 17u45)
  • Care Property Invest (17u45)
  • Jensen Group (17u45)

  Ruim voldoende om de koerstabellen in beweging te zetten. Tot morgen!

 • Doe-het-zelf doet het minder

  De tweede grootste doe-het-zelfketen van de VS, Lowe's Companies, stelde analisten op Wall Street sterk teleur. Het aandeel maakt een uitschuiver van ruim 3 procent en doet twijfel rijzen over hoeveel de knutselende Amerikaan nog durft uitgeven aan zijn woning.

  Na jaren van overtuigende groei is het wachten op signalen die erop wijzen dat de huizenmarkt afkoelt. Een dag eerder had marktleider Home Depot wel zijn winstprognose voor het hele jaar opgetrokken, maar koppelde het daar geen hogere omzetverwachting aan. Eerste achtervolger Lowe's verlaagde woensdag zijn winstprognose voor het hele jaar.

  Topman Robert Niblock gaf toe dat het resultaat voor het derde kwartaal ook de eigen verwachtingen niet haalde. En de vraag is wat er nog in het verschiet ligt. Als 'Trumpflatie' een feit wordt door massale investeringen in infrastructuur, maakt dat lenen duurder. Dat heeft allerminst een gunstig effect op de ambities van gezinnen die hun woning willen renoveren.

 • Scorebord

  Eén uur voor de slotbel staat de Bel20 op een verlies van 0,3 procent. Dit zijn de grootste winnaars en verliezers op het brede koersenbord.

  Top Flop
  Asit Biotech+7,00%Ter Beke-1,60%
  Zenitel+4,08%Argen-X-2,17%
  RealDolmen+3,23%Euronav-2,24%
  Kinepolis+2,29%KBC Bankverz.-2,57%
  Lotus Bakeries+2,18%IBA-2,45%
  Ageas+1,94%CP Invest-3,14%
  Exmar+1,90%Connect Group-5,70%

 • Wall Street lager

  Een half uur na de openingsbel staan de grote indexen in New York op een verlies van zo'n 0,3 procent. Daarmee lijkt meteen ook het lot van de Bel20 vandaag bezegeld.

 • Wat mogen we van KBC verwachten?

  Ere wie er toekomt: KBC-CEO Johan Thijs was vorig jaar één van de eerste bankiers die waarschuwde voor de impact van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank op de winstmarges, iets wat beleggers dit jaar gelet op de koersval van banken ook lijken door te hebben.

  We zijn de eersten om toe te voegen dat resultatenrekeningen van banken niet bepaald vlotte lectuur zijn, maar het helpt als je alles even op flessen trekt en het rapport reduceert tot drie cruciale cijfers. 

  Eén: de netto-rentemarge. Dat is niks anders dan wat een bank verdient op haar kernmetier: geld op korte termijn aantrekken en op lange termijn uitlenen aan bedrijven, gezinnen en overheden.

  Welnu: doordat de ECB met zijn negatieve rente en de massale inkoop van staatspapier de rentes over steeds langere looptijden richting of zelfs onder nul laat zakken, verdienen banken steeds minder geld op die kernactiviteit. Eind september - het einde van het derde kwartaal voor KBC - bereikte de lange rente in België met 0,1 procent een historisch diepterecord. 

  Verwacht bijgevolg geen euforische cijfers: analisten rekenen voor het derde kwartaal op 1,06 miljard euro netto-renteinkomsten, iets minder dan 1,07 miljard over het tweede kwartaal maar perfect stabiel tegenover de zomer van 2015. 

  Twee: de commissie-inkomsten. KBC kon lange tijd de vlakke rente-inkomsten compenseren door de verkoop van beleggingsproducten, met een 'fondsenfabriekje' dat veel inkomsten genereert. Maar sinds afgelopen zomer zit ook hier de klad er in: door het volatiele (lees: moeilijke) beursklimaat herbeleggen klanten fondsen die op de vervaldag komen lang niet altijd meer in een lucratief aandelenfonds, ze parkeren het geld liever op het spaarboekje of in een - veel minder lucratief - geldmarktfonds.

  CEO Johan Thijs gaf in mei wel aan dat de commissie-inkomsten niet langer aan het dalen zijn en loste die belofte met de relatief sterke tweedekwartaalcijfers ook in. Analisten rekenen op 370 miljoen euro commissie-inkomsten, beter dan de 360 miljoen in het tweede kwartaal en 7 procent meer dan het dieptepunt van 346 miljoen begin dit jaar.

  Merk op dat de vergelijkingsbasis van KBC veel makkelijker geworden is dan in het tweede kwartaal: in de lente van 2015 draaide het fondsenfabriekje van KBC nog op volle toeren met liefst 465 miljoen inkomsten.

  Drie: de nettowinst: héél kort de bocht telt je één en twee op en trek je daar de werkingskosten van af en je hebt de nettowinst. Kosten die overigens hoger sluipen, onder meer door de strenge regelgeving. Bijgevolg is de kans groot dat de nettowinst wat lager uitkomt dan een jaar eerder: ze mikken gemiddeld op een nettowinst van 558 miljoen euro, tegenover 600 miljoen een jaar eerder.

  Een relatief uitgesproken daling, maar dat is ook omdat de afdeling 'International Markets' - alles behalve kernlanden België en Tsjechië, in hoofdzaak Ierland, Hongarije en Slovakije - in het derde kwartaal van 2015 met een winstbijdrage van 92 miljoen uitzonderlijk sterk presteerde.

   

   

 • Dollar op hoogste peil in 14 jaar

  ©BELGAIMAGE

  Het verlies van de Europese beurzen lijkt ook in sterke mate ingegeven door de dollar. Die hervatte woensdag zijn klim tegenover een korf van andere munten en steeg tot zijn hoogste peil in 14 jaar. Intussen gaat de daling van de obligatiemarkten verder.

  De BIS, de Bank for International Settlements, herhaalde deze week dat in haar ogen een sterkere dollar risico’s inhoudt voor de wereldwijde beurzen en de financiële stabiliteit. Investeerders hebben die waarschuwing grotendeels genegeerd tot nog toe, maar woensdag laat de stijging van de dollar zich toch voelen op de aandelenmarkten.

 • Ook Europa wil bruggen bouwen

  Niet alleen Donald Trump wil de economie een stroomstoot geven door véél spades in de grond te steken, dat geldt ook voor de Europese Commissie. 'Infrastructuurwerken', het zou zo maar eens een modewoord kunnen worden.

 • Europese beurzen in het rood

  Kort na de middag zakken de Europese beurzen dieper in het rood. De EuroStoxx50 verliest bijna een procent, de brede StoxxEurope600 0,45 procent. De financiële waarden verliezen terrein, maar ook consumentgerichte bedrijven en mijnbouwers. Die laatste reageren op lagere metaalprijzen.

  De Amerikaanse futures staan bovendien in de min. De markten lassen een pauze in om te kijken waar ze staan, klinkt het bij analisten. Na de verkiezingsoverwinning van Trump gingen diverse sectoren hoger - banken, farma, grondstoffen – terwijl technologiebedrijven en nutsbedrijven klappen kregen.

  Beleggers beseffen stilaan ook wat Trump betekent voor het monetair beleid van de Federal Reserve. De kans dat de Fed volgende maand de rente optrekt wordt nu op 94 procent geraamd. De vraag is bovendien hoe hij gaat omspringen met (bestaande) handelsverdragen en wat daarvan de impact zal zijn.

 • Tijdelijk soelaas voor Seadrill

  Het offshore dienstenbedrijf, dat over een vloot van 68 boorplatformen beschikt, heeft een overeenkomst bereikt met zijn schuldeisers over een lening die eind december afliep. Seadrill krijgt nu tijd tot eind april om die lening terug te betalen. Tegen dan moet een grondige herstructurering rond zijn. Seadrill onderhandelt intussen voort met zijn banken over andere financieringen.

  Seadrill kwam in de problemen door de daling van de olieprijs – waardoor oliebedrijven veel minder actief zijn in offshore projecten en er dus minder werk is voor onderaannemers – in combinatie met een zware schuldenlast. Eind juni stond het bedrijf voor 9,1 miljard dollar in het krijt. Een belangrijke steun voor Seadrill is miljardair John Fredriksen, die voorzitter en referentieaandeelhouder is.

  Het aandeel Seadrill schoot in Oslo tot 14 procent hoger. De winst is intussen gekalmeerd tot 6 procent.

 • KBC noteert zonder interimdividend

  Een overzicht van de Brusselse beursdag leest u via deze link. Nog de opmerking dat de koersdaling van KBC louter het gevolg is van het interimdividend van bruto 1 euro dat vandaag van de koers gaat. De koersdaling is met 68 cent zelfs een stuk kleiner dan die coupon. Morgen komt KBC bij het krieken van de dag met resultaten, we vatten later vandaag in de blog samen waar u naar uit moet kijken.

 • Total-deal jaagt Corbion hoger

  Een opvallende stijger in Amsterdam is Corbion , dat ruim 10 procent hoger spurt. Corbion is geen bekende naam. Beleggers in de Lage Landen kennen het bedrijf beter als CSM ofte Centrale Suiker Maatschappij, dat na de verkoop van de bakkerij-ingrediënten de lading niet meer dekte.

  Corbion is nu een biotechnologiebedrijf. Gespecialiseerd in melkzuren. Die zuren worden toegepast in de voedingsbranche, om brood en yoghurt langer houdbaar te maken, en - via PLA ofte poly lactic acid - voor de productie van biologisch afbreekbare plastic. PLA is een heel beloftevolle technologie, maar die hebben de kwalijke gewoonte veel kapitaal op te slorpen.

  En dus zijn beleggers opgelucht dat Corbion voor PLA een 50/50 joint venture sluit met de Franse olie- en petochemiereus Total. 'Dit voegt technische knowhow, schaalgrootte en de middelen van 's werelds tweede grootste fabrikant van polystyreen toe aan de productie en marketing van PLA', stipt ING-analist Reg Watson aan. 'De deal reduceert ook de kapitaalinbreng van Corbion aan het project van 110 naar 30 miljoen dollar. Niet alleen zal de inbreng an sich halveren, maar Corbion boekt ook een meerwaarde op de afgeboekte melkzuurfabriek die het bedrijf aan de joint venture verkoopt'. 

  Nog dit: de koersstijging van Corbion is aardig meegenomen voor Quest for Growth . De beursgenoteerde investeringsmaatschappij nam in mei een eerste positie in het Nederlandse bedrijf

 • Hugo Boss maatje kleiner

  Bayer is deze ochtend niet de enige tegenvaller in de Duitse DAX. Ook Hugo Boss incasseert een tik van 6 procent. CEO bestempelt 2017 als een overgangsjaar - één van de meest gevreesde woorden in de beurswereld - en logischerwijs gaan beleggers gillend lopen. De terugkeer naar groei is immers nog maar eens uitgesteld, tot ten vroegste 2018 dus. 

  ©REUTERS

 • Update: IBA kréég op zijn donder

  Tot zover de koersval van IBA . De lagere opening van de Waals-Brabantse kankerbestrijder lokte duidelijk veel kopers, die er een uitgelezen kans in zagen deze zeldzame groeier op te pikken. KBC Securities-analist David Vagman houdt zijn 'bijkopen'-advies.

  De afdeling dosimetrie is minder aantrekkelijk geworden, maar haar belang is sowieso verwaarloosbaar aan het worden. Het langetermijnverhaal is intact: een doorbraak van protontherapie met minstens 10 procent omzetgroei en aantrekkende marges via schaalvoordelen.

 • ‘Risico op nieuwe olieschok'

  Oliebedrijven investeren tegenwoordig zo weinig in exploratie en ontginning, dat na een (eventuele) correctie van de olieprijs een nieuwe crisis in het verschiet ligt. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Energie Agentschap in zijn ‘World Energy Outlook 2016’.

  De diepe val van de olieprijs sinds medio 2014 heeft de petroleumsector ertoe aangezet zijn investeringen te verminderen, en projecten te annuleren of uit te sturen. In 2014 bereikten de investeringen in exploratie en productie nog een piek van 780 miljard dollar, in 2015 was dat bijna 200 miljard minder en dit jaar is er wellicht nog eens 140 miljard minder geïnvesteerd.

  Om de olieprijs op te krikken doet de Opec momenteel pogingen om de olieproductie te beperken. Het IEA wijst echter op het gevaar voor een ‘overcorrectie’. Er kan immers een nieuw onevenwicht tussen vraag en aanbod ontstaan. Producenten van schalie-olie (en schaliegas) in de VS kunnen snel inspelen op een hogere vraag, maar conventionele oliewinning heeft veel meer tijd nodig.

  ©Bloomberg

 • Obligatielening breekt Bayer zuur op

  Het Duitse concern verliest zowat 5 procent, zijn grootste klap in bijna vijf maanden. Bayer liet in de vroege uurtjes weten voor 4 miljard euro aan converteerbare obligaties te hebben geplaatst. Het geld moet dienen om de overname van Monsanto te helpen bekostigen. Voor de Amerikaanse specialist in gewasbeschermingsmiddelen en zaden legt Bayer 66 miljard dollar (61,6 miljard euro op tafel) en ging de groep een bruglening van 57 miljard dollar aan. 

  ©REUTERS

  De obligaties kunnen geconverteerd worden tegen minimaal 90 en maximaal 108 euro. Ter vergelijking: dinsdag sloot het aandeel Bayer op 97,78 euro in Frankfurt. Voor de obligaties van Bayer was er naar verluidt grote interesse. De coupon bedraagt liefst 5,625 procent.

  Sinds de verkiezing van Trump was het aandeel Bayer 6,6 procent gestegen, in lijn met andere waarden uit de farmasector.

 • IBA krijgt op zijn donder

  In Europa laten de beurzen in de vroege handel beperkte winsten optekenen. De EuroStoxx50 stijgt zowat 0,2 procent, net als de Bel20 .

  In Brussel is IBA de grootste daler. Bij beursopening verloor het aandeel van de Waalse maker van bestralingsapparatuur 7 procent. Intussen is het verlies iets kleiner geworden.

  In een reactie past KBC Securities zijn winstverwachtingen voor IBA voor dit jaar en de komende twee jaren aan. Het 'bijkopen'-advies en koersdoel van 39 euro blijven behouden.

 • Naar licht hogere start in Europa

  De Europese beurzen zullen met kleine winsten aan de handelsdag beginnen, geven de futures aan. De future op de EuroStoxx50 noteert 0,2 procent in de plus.

 • ABN Amro schrapt nog eens 1.500 banen

  De Nederlandse bank is al enkele maanden volop aan het reorganiseren, maar dat lijkt niet te volstaan. ABN Amro wil nog eens 400 miljoen extra bezuinigen. Daarbij zullen nog eens 1.500 banen sneuvelen. De inspanningen zijn nodig om stijgende kosten de baas te kunnen en investeringen in innovatie en digitale technologie te kunnen financieren.

  In het derde kwartaal steeg de onderliggende nettowinst – dus zonder eenmalige elementen – met 19 procent tot 607 miljoen euro. Dat is een pak beter dan de 454 miljoen die analisten volgens Bloomberg gemiddeld hadden verwacht. 

 • Positieve dag in Azië

  Voor het eerst in vier dagen gaan de Aziatische beurzen weer de goede kant uit. Ze waren weggezakt na de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten. Investeerders vragen zich nu af of de reactie niet overdreven was.

  Vooral energiewaarden en Japanse banken zijn in goede doen. De olieprijs schoot gisteren meer dan 5 procent hoger door speculatie dat de Opec er zal in slagen om de geplande productiebeperking ook in daden om te zetten. Een raamakkoord daarover werd in september bereikt, op 30 november moet een en ander concreet worden. Er is echter nog onenigheid binnen de Opec en tussen de Opec en Rusland.

  De beurs van Tokio zit bijna in een stierenmarkt. De Nikkei sloot met 1,1 procent winst, de Topix ging 1,3 procent hoger. De Nikkei noteert nu op het hoogste peil in negen maanden. Exportbedrijven surften op een verzwakking van de yen, terwijl bankaandelen profiteren van het wereldwijd herstel van de rendementen op obligaties. 

 • Ageas klopt verwachtingen

  De verzekeraar heeft over de eerste negen maanden van 2016 een nettowinst van 118 miljoen euro behaald. Dat is gevoelig minder dan een jaar eerder, toen 599 miljoen euro in de boeken verscheen, en is te wijten aan de zware schikking met de oud-Fortis-aandeelhouders. Het winstcijfer van Ageas is echter beter dan analisten hadden verwacht.

  Bart De Smet, de CEO van Ageas ©Dieter Telemans

 • IBA geeft omzet- en winstwaarschuwing

  De Waalse specialist in bestralingsapparatuur om kanker te behandelen bezorgt beleggers een koude douche. IBA geeft zowel een omzet- als een winstwaarschuwing. De omzetgroei zal dit jaar niet langer 'meer dan 20 procent' bedragen, maar 'ongeveer 20 procent'. En de operationele winstmarge zal door de aanhoudende malaise in dosimetrie rond 10 procent liggen, in plaats van de beloofde 11 procent.

  De cijfers voor het derde kwartaal ogen wel goed. De omzet schoot 19,3 procent hoger tot 225,3 miljoen euro en het orderboek voor protontherapie was eind september bijna 40 procent dikker dan na de eerste negen maanden van 2015. We kunnen er echter van uitgaan dat die goede cijfers zullen ondergesneeuwd raken door het dubbele alarm, en dat IBA straks onder druk zal komen te staan.

  ©IBA

 • Uitkijken naar Ageas

  Goedemorgen, allemaal. We beginnen de dag met even vooruit te kijken: wat staat er op het programma vandaag?

  Het belangrijkste op de planning zijn ongetwijfeld de kwartaalcijfers van verzekeraar Ageas, voor het openen van de beurs. Schrik niet van een fors lager winstcijfer. Analisten rekenen over de eerste negen maanden van 2016 gemiddeld op een nettowinst van 87 miljoen euro, tegenover een winst van 599 miljoen euro een jaar eerder. Dat is te wijten aan te schikking met oude Fortis-aandeelhouders.

  Ook de specialist in zorgvastgoed Aedifica publiceert zijn cijfers. Het Waalse IBA, 's werelds nummer één in protontherapie om kanker te bestralen, komt met een tussentijdse verklaring over het derde kwartaal. KBC verwent zijn aandeelhouders dan weer met een interimdividend van 1 euro bruto.

  Op de planning van buitenlandse resultaten, staat onder meer de Nederlandse bank ABN AMRO. De markt rekent op een 12 procent hogere kwartaalwinst, geholpen door hogere rentebaten en aanhoudend lage voorzieningen voor slechte leningen. Dat blijkt uit een consensusverwachting die ABN AMRO zelf samenstelde. Ook verzekeraar Delta Lloyd en het Amerikaanse Cisco Systems (pas nabeurs) komen met cijfers.

  De macro-economische agenda is amper gevuld, al kunnen de cijfers over de Amerikaanse industriële productie voor oktober (om 15u15) de markten beroeren. Economen verwachten een milde groei van 0,2 procent. Eerder al bleken andere barometers als het ondernemersvertrouwen (ISM) op groei te wijzen.

  Dinsdag sloten de meeste Europese beurzen met bescheiden winsten. De Bel20-index kon echter niet aansluiten en brokkelde 0,25 procent af. Vooral KBC en de interimcoupon van AB InBev van 1,60 euro bruto wogen op de index.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud