Ageas besluit horrorweek met extra verlies

De verliezen op de beurzen werden even kleiner, na het perfecte jobrapport in de VS. Maar wat tegenvallende industriële cijfers trekken de indexen weer lager. In Brussel is Bekaert helemaal weggezakt door pessimisme over de Chinese activiteiten.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.48 uur: We sluiten de blog hierbij af. Maandag oogt de agenda ontstellend licht, met enkel de tweedekwartaalresultaten van de Britse bank HSBC op het programma. Later op de week wordt het weer drukker, met cijfers van Bel20'ers zoals KBC, Delhaize, Bpost en Ageas op het programma. Prettig weekend!

17.41 uur: Ook elders in Europa werd het een beursweek om snel te vergeten. Vooral in Portugal ging het, onder druk van Banco Espirito Santo, erg hard.

 

European Stocks Plunge Into Red For 2014, Portugal Down 10% This Week http://t.co/6vG65IxjlT— zerohedge (@zerohedge) August 1, 2014

 

17.36 uur: De slotbel heeft geluid in Brussel. En het is duidelijk tijd dat het weekend begint. De Bel20 eindigde 1,2 procent lager op 3.060,49 punten. Ster van de dag is Belgacom geworden. De prognoseverhoging van het telecombedrijf werd beloond met een koerswinst van 4,8 procent tot 25,58 euro. Ageas besloot zijn horrorweek met nog maar eens een velries van 2,2 procent tot 26,25 euro.

17.33 uur: Het is een hele soap geweest, met aankondigende tweets die weer werden verwijderd en veel vraagtekens over de zin en onzin van de deal, maar Beats, het muziekbedrijf van rapper Dr. Dre, is nu officieel en definitief onderdeel van Apple:

 

Apple welcomes Beats after deal's completion: http://t.co/QdUBBI6yzO • $AAPL pic.twitter.com/nSypovRYtJ— CNBC Top Stories (@CNBCTopStories) August 1, 2014

 

17.23 uur: Het aandeel van Banco Espirito Santo is nog steeds in vrije val, er blijft nog nauwelijks 12 cent over

17.06 uur: Bijna 90 jaar nadat het eerste nummer verscheen, is de Italiaanse communistische krant L'Unità ter ziele gegaan. Het uitgeversbedrijf werd immers failliet verklaard. 'Na een gevecht van drie maanden zijn ze er toch in geslaagd om L'Unità te doden', aldus de hoofdredactie. 80 journalisten, die al drie maanden niet betaald werden, verliezen hun baan. Jarenlang was de krant de spreekbuis van de Italiaanse communistische partij. De krant werd opgericht op 12 februar 1924 door Antonio Gramsci, één van de stichters van het Italiaanse communisme dat tot de jaren negentig zwaar woog op de Italiaanse politiek.

16.27 uur: De productiecijfers voor juli in de VS ogen goed, maar liggen toch lager dan verwacht.

ISM manufacturing index climbs to 57.1% in July— MarketWatch (@MarketWatch) August 1, 2014

 

16.15 uur: Een kleine paleisrevolutie bij de Volkswagen-groep waar de baas van de productie Michael Macht (sic) aan de kant wordt geschoven.

Thomas Ulbrich, productiechef bij het merk Volkswagen, vervangt hem in afwachting van de komst van een opvolger. De voorbije vier jaar moest Macht een syteem ontwikkelen, bekend als het MQB modulair platform, waardoor steeds meer gemeenschappelijke onderdelen konden gebruikt worden voor de verschillende modellen en merken. Maar binnen dat kader steeds meer modellen en varianten aanbieden leidde tot vertragingen in de productie en dure overuren. 

16.05 uur: De beurzen in New York staan na een half uur op een kleine winst met dank aan het mooie banenrapport. De Dow (+0,1%) en de Nasdaq (+0,3%) helpen ook het bloeden in Europa stelpen. Milaan (+0,3%) is nu als eerste weer uit de rode cijfers gekomen, de Bel20 verliest nu nog maar 0,7 procent.

15.52 uur: Fiat is nu Nederlands, net als ArcelorMittal en Airbus Group en Bombardier. De aandeelhouders keurden immers zopas de fusie goed met Chrysler en de nieuwe groep Fiat Chrysler Automoblies heeft ervoor gekozen zich juridisch bij onze noorderburen te vestigen, maar fiscaal onderdak te zoek in het Verenigd Koninkrijk. De productie van Fiat-auto's blijft wel in Italië.

15.46 uur: Vorige maand werden 35.275 nieuwe personenwagens ingeschreven in ons land, dat zijn er 1,1 procent meer dan in juli vorig jaar. Na zeven maanden staat de teller op 323.099, een daling met een half procent, zo melden Febiac en de FOD Mobiliteit.

14.47 uur: Opmerkelijke koersgrafiek van Bekaert vandaag. Het aandeel stond kort na opening 4 procent hoger na sterke halfjaarresultaten. Intussen zakt het al meer dan 3 procent. Tijdens een conference call zei de CEO onder andere dat de prijzen voor staalkoord in China, een van de belangrijkste markten van Bekaert, met 10 procent zullen dalen. Een versnelling van de prijserosie.

14.41 uur: De Amerikaanse arbeidsmarktcijfers zijn een indrukwekkende reeks aan het neerzetten.

That's now 46 consecutive months of US job creation, the 2nd longest run since World War Two and only 3 months from a new record.— Jamie McGeeverVerified account (@ReutersJamie) 1 Aug 2014

 

Economy has added 200,000 or more jobs in six straight months for the first time since 1997. on.wsj.com/1sb5qXi... via WSJMoneyBeat— Steven RussolilloVerified account (@srussolillo) 1 Aug 2014

 

14.30 uur: Slechter dan verwacht jobrapport in de VS. Maar dat is mogelijk goed nieuws voor de beurzen. Het betekent namelijk dat de kans dat de Fed snel de rente zal verhogen, kleiner wordt. Kortom, de Fed zal de beursdoping waarschijnlijk verderzetten zoals voorzien. De periode van het goedkope geld is nog niet voorbij. 

MISS: NONFARM PAYROLLS +209,000 (+230,000 Estimated) read.bi/1rVXMlc...— BI: FinanceVerified account (@clusterstock) 1 Aug 2014

 

Stock futures pare losses after jobs report; DJIA -33 vs. -84 before release | Full coverage: wsj.com/markets...— WSJ MarketsVerified account (@WSJmarkets) 1 Aug 2014

 

Slecht nieuws is goed nieuws. #jobrapport— Christophe De Rijcke (@cderijcke) 1 Aug 2014

 

14.12 uur: Procter & Gamble, één van s' werelds grootste producenten van consumentenartikelen, boekte een courante winst per aandeel van 95 cent, dat zijn er 4 meer dan de markt had verwacht. Over het laatste kwartaal van het boekjaar, steeg de nettowinst met 38 procent tot 2,6 miljard dollar, over het volledige boekjaar met 3 procent tot 11,6 miljard. Nochtans viel de omzet tegen, hij steeg over het hele jaar met 1 procent tot 83,1 miljard, een half miljard onder de analistenprognose. In de handel voor beurs stijgt het aandeel 1,7 procent tot 78,6 dollar. P&G is onder meer bekend van Pampers, Dash, Duracell, Vicks en Gillette

14.05 uur: Over de vereffening en ontbinding van het beursgenoteerde bedrijf Sucraf ("Sucrerie et Raffinerie de l'Afrique Centrale") zal op woensdag 20 augustus worden beslist. Dan vindt in Berchem een nieuwe buitengewone aandeelhoudersvergadering plaats, nadat tijdens een eerste algemene vergadering, op 30 juli, onvoldoende aandeelhouders aanwezig waren. Dat meldt Sucraf vrijdag. Aanleiding is het feit dat de hoofdaandeelhouder, Group Sopex, niet langer wil opdraaien voor de kosten rond het al jarenlang aanslepende en geblokkeerde dossier van de suikerplantage en -fabriek "Sucrerie de Kiliba" in de Democratische Republiek Congo. Het aandeel werd nog niet verhandeld vandaag, het staat op 23 cent.

13.05 uur: De prijs voor ijzererts ligt dan wel lager dan verwacht, dat belet ArcelorMittal (10,60 euro, -6,8%) niet om nog een mijn te kopen, dit keer in Guinea. De groep neemt een belang van 43,5 procent over van Billiton en één van 13 procent van Areva. De Mount Nimba-mijn. De site ligt op 40 km van de Arcelor-mijn in Liberia.

13.00 euro: Een wel heel opmerkelijke passage:

'To the extent possible, OIM will reimburse bank fees incurred by shareholders as a direct result of unsuccesfully attempting to cash the OIM dividend cheques prior to this press release being published'.

Opportunity Investment Management is een schimmig Brussels beleggingsvehikel van Nederlandse miljonairs.

12.46 euro: De producent van inox of roestvrij staal Aperam (24,82 euro, -1,2%) kwam gisteren na beurs met sterke resultaten die de marktverwachtingen klopten. Reden voor Petercam om het koersdoel te verhogen naar 30 euro, het advies blijft kopen. Aperam werd drie jaar geleden afgesplitst van ArcelorMittal. Het beurshuis mikt nu voor Belgacom ook op een hogere koers, met name 26 euro, het advies blijft wel 'houden' omdat het al met een duidelijke premie tegenover het sector gemiddelde noteert. Voor Umicore (35,77 euro, -0,9%) trekt Petercam ook zijn koersdoel op, naar 40 euro.

12.35 uur: De slechtste week in twee jaar zit er aan te komen voor de beurs van Frankfurt

Germany’s DAX set for worst week in two years http://t.co/KNToxzJs3e— MarketWatch (@MarketWatch) August 1, 2014

 

12.29 uur: Dat zal ook niet elke dag gebeuren, maar vandaag is een Belgisch aandeel de sterkste stijger in de Stoxx 600. En dat is Belgacom dat intussen al 6,6 procent vooruit gaat. Arkema (53,51 euro, -22,9%), de chemiegroep die ooit werd afgesplitst van Total, is dan weer de grootste daler. Arkema stelde teleur met zijn kwartaalcijfers.

12.22 uur: De nummer één in reisreservatie- en zoektechnologie Amadeus (29,14 euro, -1,2%) krikte het eerste halfjaar zijn winst op met 13 procent, zowel door interne groei als recente overnames. De netto courante winst bedroeg 381 miljoen euro (+9%). Gisteren meldde Iberia, één van de historische referentieaandeelhouders van de IT-groep, dat het zijn volledige belang voor 578 miljoen euro in cash verkocht aan Nomura International. Andere historische aandeelhouders zijn Lufthansa en Air France. Enkel die laatste heeft nu nog een belang van 5,04 procent, de grootste aandeelhouder is nu Nomura met 7,5 procent.

12.08 uur: Luchtvaartholding International Airline Consolidated Group IAG (330 pence, -0,2%), die British Airways en Iberia in portefeuille heeft, zag zijn winst het voorbije kwartaal met 55 procent stijgen tot 380 miljoen, ruim boven de consensus van 354 miljoen euro. Dat is vooral te danken aan een merkelijke verbetering van het resultaat bij de Spaanse luchtvaartmaatschappij die de voorbije jaren stevig bespaard heeft. IAG behoudt zijn winstprognose voor het hele jaar, in tegenstelling tot concurrenten Lufthansa (-1,2%) en Air France-KLM (-2,9%) die allebei hun vooruitzichten moesten verlagen. De operationele winst zou over 2014 stijgen van 770 miljoen naar 1,27 miljard euro.

12.06 uur: Deze wanbetaling is anders dan de vorige, probeert de Argentijnse president nog wanhopig. Ze slaat de bal mis zegt The Economist

Cristina Fernández argues that her country’s latest default is different. She is missing the point http://t.co/9Td9y2nd13— The Economist (@EconEconomics) August 1, 2014

 

11.54 uur: Nadat de fabrikant van sportkledij Adidas (57,15 euro, -3,8%) gisteren al een pak voor de broek kreeg, glijdt het aandeel vandaag verder weg en verliest nu weer bijna vier procent. Het Franse telecombedrijf Iliad (191 euro, -7,0%) krijgt ook weer slaag, het bod op het Amerikaanse T-Mobile wordt duidelijk niet gesmaakt door de belegger. Kort voor de middag verliest de Bel20 1,3 procent, de Euro STOXX 50 boert 1,5 procent achteruit.

11.45 uur: De saga rond Overseas Investment Management duurt maar voort. Pro memorie: achter deze obscure Brusselse holding gaan Nederlandse miljonairs schuil die met schimmige constructies onder meer zanger/racepiloot oplichtten. OIM laat weten dat dat de raad van bestuur op 'dit ogenblik probeert de financiële toestand van het bedrijf te achterhalen'. Bijgevolg keert de holding toch geen dividend uit. Het aandeel van deze schandvlek blijft tot nader order geschorst.

De holding tekent trouwens voor een wel heel opgemerkte passage:

11.14 uur: Overzicht van de stijgers en dalers in de Bel20 tijdens de baisse die vorige vrijdag werd ingezet.

11.11 uur: De Bel20 zakt voor de zesde dag op rij. De index verloor in die periode al 4 procent maar noteert nog steeds op winst sinds begin dit jaar. 

10.32 uur: De aandelenbeurzen in Europa zakken intussen 1 à 1,5 procent. Ook gisteren was al een bloedrode dag. Er zijn dan ook redenen genoeg om zich zorgen te maken als beleggers: de spanningen in Rusland en de impact ervan op het Europese bedrijfsleven (herinner u de winstwaarschuwing van Adidas gisteren), de Fed die misschien vroeger dan verwacht de rente zal optrekken, ...

10.30 uur: 

10.28 uur: Chris Williamson, hoofdeconoom van Markit, licht de PMI-cijfers voor de eurozone toe. 

The final manufacturing PMI for the euro area for July came in slightly below the flash estimate, most likely reflecting growing concerns following the escalation of the crisis in Ukraine towards the end of the month.

The plight of the French manufacturing sector is the greatest concern, where output declined at the fastest rate since December. It is also disappointing to see a renewed downturn in Greece. Some encouragement can be sought from upturns in the PMIs for Germany, the Netherlands and Austria although even in these countries rates of growth are frustratingly weak.

The situation in the eurozone has clearly worsened from the promising signs of economic revival seen earlier in the year. The manufacturing sector is showing signs of stalling, inflation is running at just 0.5% and the tensions with Russia are threatening to lead a further retrenchment of spending and investment by businesses and households.

In the meantime, talk of quantitative easing will be heightened by these weak manufacturing numbers.”

10.10 uur: De PMI-index (vertrouwen van aankoopdirecteuren in de industrie) bleef stabiel op 51,8 wat wijst op een groei van de industriële nijverheid in de eurozone.  Cijfer ligt in lijn van de verwachtingen. De verschillen binnen de eurozone blijven echter groot. De industrie in Frankrijk en Griekenland blijven krimpen. 

#Eurozone manufacturing #PMI at 51.8 in July bit.ly/WQOyd9... bit.ly/WQOyd9...— Markit Economics (@MarkitEconomics) 1 Aug 2014

 

Frankrijk mist het wereldwijd herstel volledig

World ranking of June composite PMI shows how France is missing world recovery. bit.ly/WQOyd9...— Maxime Sbaihi (@MxSba) 11 Jul 2014

 

9.58 uur: De grootste verliezers in Europa zijn vandaag in Parijs te vinden. Winstalarm bij Vinci en Arkema en Iliad dat keldert door het nieuws dat het zich mengt in de overname van T-Mobile US. Het heeft een bod van 15 miljard dollar uitgebracht. Het start daarmee een biedoorlog met Sprint. Iliad-aandeelhouders houden hun adem vast.

9.55 uur: Overzicht van de analistenreactie op Euronext Brussel:

Barco (verkoop van divisie Orthogon)

KBC Securities: ‘De eerste stap in de strategie om meer focus te leggen in de activiteitenportefeuille. Op 11 juli kondigde het bedrijf al aan dat er ook geïnteresseerde partijen zijn om de divisie Defense & Aerospace over te nemen. Barco bekijkt die voorstellen en zal voor eind augustus de knoop doorhakken. De verkoop ervan zou een echte trigger kunnen zijn voor het aandeel. We sluiten niet uit dat de verkoopprijs van de divisie hoger ligt dan de omzet (150 miljoen euro). Nog belangrijker is wat Barco met die cash gaat doen. We vinden dat dat naar de aandeelhouders moet vloeien en niet zozeer voor overnames moet dienen.’

 

Belgacom (hogere winstprognose)

KBC Securities: Koersdoel van 24 naar 26 euro. ‘Solide resultaten en hogere winstvooruitzichten. Dat in combinatie met een aantrekkelijk dividendrendement (zowat 6 procent), behouden we ons accumulate-advies.

Bank Degroof: ‘ Solide resulraten, ook al is dat deels te danken aan eenmalige factoren. We zullen onze winstramingen wat opkrikken om rekening te houden met enkele positieve, eenmalige factoren en de stijgende ARPU (Gemiddelde inkomst per gebruiker) voor mobilofonie. We merken bovendien dat de prijsoorlog in de mobiele markt ten einde komt. Toch blijven we bij ons Hold-advies aangezien de aandelenkoers al rekening houdt met die positieve factoren.’

 

9.30 uur: De PMI-indexen in de Europese landen lopen binnen. En tot nu toe ziet het er vrij goed uit. Om 10 uur volgt het cijfer voor de hele eurzone.

Expansion of Dutch mfg sector quickens in July, with the #PMI at 53.5 (52.3 in June) bit.ly/UERQhW... bolero.be/nl/analyse-en-...— Markit Economics (@MarkitEconomics) 1 Aug 2014

 

SPAIN JULY MANUFACTURING PMI: 53.9 V 54.5E pic.twitter.com/4THXlnPyLG— Ioan Smith (@moved_average) 1 Aug 2014

 

09.13 uur: Belgacom en Bekaert winnen meer dan 4 procent na hun halfjaarresultaten. Arcelor Mittal krijgt een tik van 4 procent nadat het zijn winstprognose heeft verlaagd. De Europese beurzen noteren min of meer onveranderd.

09.07 uur: Uit het ochtendrapport van Puilaetco Dewaay: 

Meanwhile PMI data for EM countries is improving too. The figures out of China, Indonesia, India, Taiwan and Korea are all up versus the prior ones. This might not come as a surprise as the US locomotive might drag other economies along.

But all in all, despite the good economic news, the worry for higher US rates coming sooner-than-expected is dominating the scene. Volatility will rise as a result and that impacts markets. So brace yourself for this afternoon’s US jobs data. 

 

08.58 uur: Goed nieuws in China. Het ondernemersvertrouwen zit er in de lift en noteert nu zelfs op het hoogste peil in 2 jaar tijd. De effecten van het stimulusbeleid (meer kredieten voor kmo's, lagere belastingen voor bedrijven, versnelde investeringen in openbare infrastructuur, ...) van de Chinese regering beginnen stilaan vruchten af te werpen.

Chart: China's official manufacturing PMI shows expansion - bolero.be/nl/analyse-en-...— SoberLook.com (@SoberLook) 31 Jul 2014

 

08.53 uur: Nog straf nieuws van gisteren na het sluiten van de beurs. Albert Frère on the move.

GBL verwerft een tiende van Umicore bit.ly/1rM9aMP...— De Tijd (@tijd) 31 Jul 2014

 

08.42 uur: Nog op de agenda vandaag: de indicatoren van de Chinese, Amerikaanse en Europese aankoopdirecteurs en in de VS nog gegevens over de arbeidsmarkt (het maandelijkse banenrapport) en het consumentenvertrouwen (Michigan) deze namiddag. Twee statistieken die nauw in de gaten zullen gehouden worden om het beleid van de Federal Reserve om korte termijn in te schatten.

08.34 uur: Even terug naar gisteravond. Ook LinkedIn zorgde voor een positieve verrassing met zijn kwartaalresultaten. Wat zei Janet Yellen onlangs? Dat de aandelen in social media wat duur aan het worden zijn? Facebook, Twitter en LinkedIn geven met hun kwartaalrapport alvast de gepaste reactie.

Twitter, Facebook, and now LinkedIn put up awesome Q2 numbers tcrn.ch/1nXo2tN...— TechCrunchVerified account (@TechCrunch) 31 Jul 2014

En jawel, de Amerikaanse beursindexen zijn na de bloedrode beursdag van gisteren hun jaarwinst helemaal kwijt.

'T is gebeurd : de Dow staat negatief in 2014 bolero.be/nl/analyse-en-... pic.twitter.com/bRpemmks66— Tom Simonts (@TSimonts) 31 Jul 2014

 

08.24 uur: Barco begint met de uitvoering van de plannen om wat meer focus te brengen in zijn activiteitenportefeuille. 

Barco verkoopt luchtvaartdochter Orthogon bit.ly/1nQApGT...— De Tijd (@tijd) 31 Jul 2014

 

08.11 uur: ArcelorMittal verlaagt zijn winstprognose fors. In plaats van ongeveer 8 miljard dollar ebitda, rekent het staalbedrijf nu op 'meer dan 7 miljard dollar'. Dat heeft alles te maken met de lager dan verwachte prijzen voor ijzererts. 

ArcelorMittal heeft ijzerertsmijnen in onder andere de VS, Mexico, Brazilië, Liberia en Oekraïne maar die leveren lager dan verwachte resultaten op. 'The expansion of our iron ore business is  on track, although increased iron ore shipments were offset by the lower than anticipated iron ore price, which has led us to revise our EBITDA guidance for the full year', klinkt het in een persbericht.

Arcelor Mittal rekent nu voor het volledige jaar op een gemiddelde ijzerertsprijs van 105 dollar per ton tegenover de eerste guidance van 120 dollar per ton.

08.05 uur: Het is niet zo'n drukke resultatendag als gisteren maar het kan ook tellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud