live

Agfa dissonant in ijzersterke beursdag

©Bloomberg

De Europese beurzen zijn met forse winsten gesloten. De Bel-index spurtte onder leiding van AB InBev 1,37 procent hoger. Galapagos eindigde dankzij overnamespeculatie op een record. Agfa verloor zwaar terrein na de publicatie van zijn jaarcijfers.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

17.40 uur: De Bel20 sluit de dag in schoonheid af. De index won 1,4 procent tot 3.719,78 punten. Dit zijn de voornaamste stijgers en dalers in Brussel:

 

17.10 uur: The Economist becijferde in welke mate Europa hoe langer hoe onbelangrijker wordt in de wereld.

In 1900 a quarter of the global population were European; by 2060 it could be just 6%, and a third will be over 65 http://t.co/t0RusZ9qIs— The Economist (@EconEconomics) March 11, 2015

 

16.50 uur: De Australische investeringsmaatschappij IFM Investors legt 5,7 miljard dollar neer voor de Indiana Toll Road. Daarmee mag het de tolsnelweg die Chicago verbindt met de noordoostkust gedurende 66 jaar uitbaten.    

16.46 uur: Luc Tack heeft naar eigen zeggen 'nog veel werk' bij Tessenderlo, in een interview met collega Jan Deschamphelaere.

16.20 uur: Steeds meer hightechbedrijven in Californië bouwen imense kantoorpaleizen, zoals Google.

Not since the glory days of the dotcom boom has Silicon Valley seen such pharaonic building http://t.co/tArvdZiPqi pic.twitter.com/lEWTs8Aeog— The Economist (@EconBizFin) March 11, 2015

 

16.07 uur: Galapagos gaat 12 procent hoger. In twee dagen steeg het aandeel een vijfde.

Ik merk dat er wat excitement is op de beurs. Maar een hogere beurskoers is goed voor ons. Ik vind dit niet vervelend.
Onno Van de Stolpe
CEO Galapagos

15.48 uur: Terwijl steeds meer beleggers vrezen voor een renteverhoging in de VS, zegt de Fed-voorzitter van St. Louis dat die eigenlijk al te laat komt

*FED ALREADY ‘LITTLE BIT TOO LATE’ ON RATE RISE: BULLARD IN FT— lemasabachthani (@lemasabachthani) March 11, 2015

 

15.30 uur: Ook het laatste voorstel van de Lufthansa-directie in het aanslepend loonconflict, kan niet op genade rekenen bij de piloten. Lufthansa  stelde voor om het aantal toestellen bij lagekostendochter Germanwings te bevriezen op 59 , maar dan moet er elders bespaard worden, zo luidt het. De vakbond Vereinigung Cockpit moet er niet van weten. Morgen donderdag komt Lufthansa met jaarcijfers, in de voormiddag doet Brussels Airlines dat ook. Lufthansa heeft een belang van 45 procent in Brussels via SN Air Holding.

©EPA

15.15 uur: De totale loonkosten in België zijn in het derde kwartaal van 2014 minder snel gestegen dan het Europees gemiddelde. Dat blijkt uit cijfers die werden verzameld door het Duitse bureau voor statistiek. Volgens de cijfers van het Statistisches Bundesamt steeg de Belgische uurloonkost in de industrie en de dienstensector in het derde kwartaal 0,7 procent tegenover een jaar eerder. Dat is beduidend minder dan de EU-gemiddelde van 1,4 procent. De kost van een uur arbeid in Duitsland steeg 2,3 procent in het derde kwartaal.

14.30 uur: Wall Street opent hoger. Zowel de Dow als de Nasdaq Composite verstevigen 0,1 procent.

14.23 uur: Het zit er weer bovenarms op tussen Duitsers en Grieken. Nadat Duitsland vanmorgen had verklaard niet te willen spreken over mogelijke oorlogscompensaties, dreigt Griekenland nu een wet goed te keuren die toelaat Duitse bezittingen aan te slaan.

Tsipras Slams “Crimes Of Third Reich And Hitler’s Hordes"; Threatens Seizure Of German Assets Over WWII Rep... http://t.co/nPdXIDmuZc— zerohedge (@zerohedge) March 11, 2015

 

13.58 uur: Bloomberg rekende uit hoe de Dow Jones zich gedragen zou hebben als in 2008 niet Bank of America, maar Apple in de Dow was verschenen.

Here's what the Dow might look like today if Apple had joined in 2008 http://t.co/lnN5Ltn0KV pic.twitter.com/UaufjGVF2j— Bloomberg Business (@business) March 11, 2015

 

13.45 uur: De ontwerper en bouwer van telecomapparatuur Ericsson heeft aangekondigd dat in Zweden 2.200 banen verdwijnen, vooral in de afdeling onderzoek en ontwikkeling vallen koppen. In november had Ericsson al aangekondigd dat het tegen 2017 zijn jaarlijkse uitgaven met 9 miljard kroon (990 miljoen euro) wil verminderen. De herstructurering zal eenmalig wel 3 à 4 miljard kroon kosten. De groep stelt wereldwijd 118.000 mensen te werk, waarvan 17.580 in Zweden.

13.37 uur: De Franse kernenergiespecialist Areva gaat in Duitsland de komende twee jaar 1.500 banen schrappen. Die jobverliezen komen bovenop een eerdere ingreep waarbij al 1.500 jobs verloren gingen. Areva zit in grote moeilijkheden. De groep maakte vorige week bekend dat 2014 een verlies van bijna 5 miljard euro had opgeleverd en dat een besparingsprogramma van 1 miljard zou worden doorgevoerd tegen 2017. Areva stelt momenteel nog meer dan 5.100 mensen te werk in Duitsland.

13.30 uur: Audi schroeft zijn investeringsprogramma op tot 24 miljard euro voor de komende vijf jaar. Dat moet onder meer resulteren in een aartsrivaal voor Tesla’s SUV.

13.20 uur: Alles over de Brusselse beurs, kan u hier lezen.

13.19 uur: Petercam verhoogt de rating voor Befimmo van 'afbouwen' naar 'houden'. Dinsdag deed ook Bank Degroof dat al. De aanleiding is de aankoop van het Gateway-project, de oude luchthaventerminal in Zaventem die tot de nieuwe hoofdzetel van Deloitte wordt omgebouwd. Petercam heeft net als de andere beurshuizen gemengde gevoelens over de deal. In 2015 zal de operatie de winst per aandeel met 4 à 6 cent drukken, aangezien Befimmo de bouw prefinanciert. In 2017 en de daarop volgende jaren moet de winst 0,15 euro stijgen door de aankoop. Petercam stipt aan dat het gebouw niet mag worden vergeleken met andere (vaak leegstaande) kantoren in de Brusselse periferie, door de ideale ligging aan de landingsbaan en een eersteklasse huurder. Maar het brutorendement van 4,65 procent is wel erg scherp.De ratingsverhoging is dan ook niet zozeer het gevolg van de Gateway-transactie, maar volgt op de koersdaling van 7,6 procent na de publicatie van de jaarcijfers op 19 februari.

Het Gateway-project zal de nieuwe hoofdzetel van Deloitte huisvesten.

12.32 uur: Een winkelcentrum waar Apple een eigen verkooppunt heeft ziet zijn globale omzet stijgen met tien procent. Geen wonder dat die van Apple nog eens lage huurprijzen aangeboden krijgen. Het Mattheüs-effect bestaat nog

Apple stores draws so many shoppers that they lift sales 10% at malls where they operate http://t.co/ybNaAqtmMJ— Ninja Economics (@NinjaEconomics) March 11, 2015

 

12.24 uur: Herverzekerraar Munich Re  gaat massaal eigen aandelen inkopen

Munich Re to launch €1bn share buyback http://t.co/2m7rrooQzp— Financial Times (@FinancialTimes) March 11, 2015

 

12.12 uur: De beurs in Frankfurt zit alweer op een nieuwe recordhoogte

Nu ook Dax op record #draghinomics— Emmanuel Vanbrussel (@evanbrussel) March 11, 2015

 

12.10 uur: En de euro, hij daalde voort

Another day, another drop in the euro. Last at $1.058, 12-year low http://t.co/ObC3MqzjZZ pic.twitter.com/69B4vvYQBq— David Wessel (@davidmwessel) March 11, 2015

 

12.05 uur: Bij het begin van de middaghandel ziet de toptien in Brussel er zo uit:

11.50 uur: De familie Decaux heeft,via JCDecaux Holding SAS,  een pakket van 12 miljoen aandelen verkocht van gelijknamige groep, goed voor 5,4 procent van het kapitaal. De familie behoudt wel 64,5 procent van de aandelen. Het gevolg is wel dat de koers scherp daalt, het is de eerste keer sinds de IPO in 2001 dat de familieholding aandelen verkoopt. JCDecaux  is één van 's werelds grootste affichagegroepen die ook actief zijn in straatmeubilair.

Jean-François Decaux, co-CEO van JCDecaux ©Bloomberg

11.37 uur: Nyrstar is op dit ogenblik de op één na sterkste stijger in Brussel, zonder dat daar een duidelijk aanwijsbare reden voor is. De verwerker van zink en lood kreeg de voorbije dagen wel wat nieuwe koopadviezen, en koersdoelen, één daarvan staat op 5 euro. Een mogelijke verklaring is de sterke stijging van de dollar, Nyrstar verkoopt vooral in Amerikaanse munt, terwijl de meeste kosten in euro zijn. Elke stijging van de dollar met 1 cent, doet naar schatting de bedrijfskasstroom van Nyrstar met 18 miljoen euro toenemen.

11.33 uur: De Chinese indicatoren over januari en februari vielen opnieuw tegen, de groei in de op één na grootste economie blijft dus vertragen

Sluggish activity indicators in Jan-Feb affirms that #China’s easing cycle is not over yet http://t.co/Dgb6MeEQCe pic.twitter.com/WTKsKk9S3I— BBVA Research (@BBVAResearch) March 11, 2015

 

11.12 uur: In de Bel20-index is BPost de enige verliezer. Het aandeel heeft last van de pandoering die Deutsche Post krijgt op de beurs van Frankfurt na de bekendmaking van magere resultaten. Deutsche Post zag de bedrijfswinst in het vierde kwartaal 17 procent zakken.

11.00 uur: De Nederlandse investeringsmaatscppij Value8 neemt het blad Beleggingsexpres over. Topman Peter-Paul De Vries ziet duidelijk brood in de sector. Eerder kocht hij van Sanoma al de beursplatforms belegger.nl en beursduivel.be.

10.53 uur: De Nederlandse maker van raambekledingen Hunter Douglas , vooral bekend van het merk Luxaflex, zag de omzet vorig jaar 2,2 procent toenemen tot 2,97 miljard dollar. De bedrijfswinst dikte 8,2 procent aan tot 282 miljoen. Toch hadden analisten op nog iets meer gerekend. Het dividend stijgt met 10 cent naar 1,35 euro. Daarvan profiteert vooral de stiichterfamilie Sonnenberg, die 81 procent van de aandelen aanhoudt.

10.45 uur: Galapagos  gaat voor de tweede dag op rij fors hoger, en bereikt met 21,58 euro een recordkoers. Gisteren wijdde het persagentschap Bloomberg een uitgebreid artikel aan Galapagos, waarin het werd getypeerd als een overnamedoelwit voor AbbVie of Johnson & Jonhson. Veel zal natuurlijk afhangen van de resultaten over het nieuwe reumamiddel waar Galapagos aan werkt. De testuitslagen worden midden april verwacht.

10.32 uur: Ablynx stijgt met 2 procent. Bij een bedrijfsbezoek tonen eerste minister Charles Michel, minister van Volksgezondheid Maggie De Block en minister van Pensioenen Alexander De Croo zich behoorlijk onder de indruk van het Gentse biotechbedrijf. Al helpt een pluchen lama natuurlijk ook wel steeds om sympathie te wekken. 

Fascinerend: de Lama-antibodies RT @jasperzegt: Tot volgende keer @CharlesMichel @Maggie_DeBlock & co. @AblynxABLX pic.twitter.com/f0WBg64d9M— Alexander De Croo (@alexanderdecroo) March 11, 2015

 

10.25 uur: Heineken gaat in Mexico frontaal in de aanval tegen AB InBev, die met dochter Modelo (Corona) de marktleider is in het land. De Nederlanders investeren 440 miljoen euro in een gloednieuwe brouwerij in het noorden van Mexico. De fabriek krijgt een productiecapaciteit van 5 miljoen hectoliter, uitbreidbaar tot 10 miljoen hecto's, en zal 500 werknemers tellen. AB InBev meldde eerder dit jaar dat het zijn Mexicaanse capaciteit met 8 procent gaat optrekken.

10.15 uur: De Duitse nutsgroep E.ON heeft een recordverlies bekendgemaakt van 3,2 miljard euro. Het jaar voordien was er nog een winst van 2,1 miljard. Hoge afwaarderingen op installaties en derivaten zijn de boosdoeners. Toch zakte ook de winst zonder eenmalige elementen met bijna een kwart tot 1,6 miljard. E.ON waarschuwt dat de lage olieprijzen en negatieve valuta-effecten ook dit jaar op de resultaten zullen wegen.

10.00 uur: Een uur na de start van de handel op Euronext Brussel zijn dit de grootste stijgers en dalers:

09.40 uur: Dag drie van het opkoopprogramma van de ECB, en de rentes op staatsobligaties blijven zakken tot nieuwe laagterecords. De Duitse tienjaarsrente staat nu op 0,21 procent. Ook de rente op Belgisch papier zakt, tot 0,432 procent.

.@fastFT: Bund yields hit new record lows http://t.co/aZ4nVLTXXe— Financial Times (@FinancialTimes) 11 maart 2015

 

09.35 uur: Op de beurs in Parijs maakt Dassault Aviation een duikvlucht. De Franse fabrikant van zakenjets en gevechtsvliegtuigen zag de nettowinst vorig jaar terugvallen van 459 tot 283 miljoen euro, vooral omdat minder Falcon-toestellen werden geleverd.

Aandeelhouders krijgen wel een dividend van 10 euro per aandeel. Het orderboek was eind 2014 ook gestegen tot 90 Falcons (tegen 64 eind 2013). Een andere opsteker is dat Dassault in februari zijn eerste exportcontract heeft getekend voor het gevechtsvliegtuig Rafale: de vliegtuigbouwer mag 24 Rafales leveren aan Egypte. In de resultaten van 2015 zal daar echter nog niet veel van te merken zijn: Dassault Aviation denkt 65 Falcon-toestellen te leveren (tegen 66 in 2014) en 8 Rafales (tegen 11 in 2014).

09.26 uur: De euro zakt verder weg tegenover de dollar, tijdens de speech van ECB-voorzitter Mario Draghi op de jaarlijkse hoogmis van ECB-waarnemers in Frankfurt.

#Euro just hits fresh 12yr lows at $1.0638 while #ECB's Draghi is speaking about contained QE risks in Frankfurt. pic.twitter.com/ipB6mJn8Nd— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) 11 maart 2015

 

09.10 uur: opvalllende stijger op de Amsterdamse beurs. Overnamespeculatie duwt Fugro bijna 7 procent hoger (zie post 08.27 uur).

09.03 uur: De Brusselse beurs opent licht hoger. Kort na de opening staat de Bel20 op een plus van 0,25 procent. Dat Agfa weer op overnamepad trekt, kan beleggers niet bekoren.

Ook elders in Europa zijn de aandelenmarkten de dag positief gestart.

08.49 uur: Picanol keert weer een dividend uit, het eerste sinds 2008. Dat is meteen de eerste keer sinds Luc Tack de macht greep bij de Ieperse wereldmarktleider in weefgetouwen. Opmerkelijk, want Tack is een koele minnaar van dividenden. Hij hield bijvoorbeeld jarenlang alle cash in het bedrijf, om die vervolgens grotendeels te spenderen aan een instap door de grote poort bij chemiegroep Tessenderlo.

Overigens is het niet zo dat Picanol onder Tack nu meteen een rendementsaandeel geworden is: met het dividend van 10 cent laat Tack welgeteld 3 procent van de nettowinst van 2,96 euro per aandeel naar de aandeelhouders – in de eerste plaats zichzelf als grootaandeelhouder – vloeien.

08.47 uur: Tessenderlo Group heeft vorig jaar weer winst geboekt na twee opeenvolgende jaren van verlies. Dat verlies was te wijten aan afboekingen op activiteiten die werden verkocht en aan eenmalige lasten voor herstructureringen. Het transformatieproces is nu grotendeels achter de rug en 2014 leverde een nettowinst op van 52,8 miljoen euro. Een hele verbetering in vergelijking met 2013 (65,1 miljoen euro verlies) en bovendien meer dan analisten hadden verwacht. Dat is te danken aan een sterk vierde kwartaal voor het segment Agro (meststoffen).

Voor 2015 rekent Tessenderlo Group op een lichte stijging van de rebitda. De problemen in de tak Bio-valorization, die gelatine maakt uit slachtafval en vorig jaar operationeel verlies leed, zullen voorlopig blijven duren.

08.27 uur: Overnamekoorts in Nederland. Daar heeft bodemonderzoeker Fugro  een dagvaarding ontvangen van grootaandeelhouder Boskalis . De baggergroep, die sinds begin dit jaar zijn belang in Fugro heeft uitgebreid tot 20%, wil tijdens de aandeelhoudersvergadering op 30 april stemmen over de beschermingsconstructie van Fugro. Die moet er voor zorgen dat het bedrijf niet makkelijk kan worden overgenomen.

Baggeraar @Boskalis valt beschermingsconstructie #fugro aan. Speculaties over #overname - http://t.co/pBfZt0K3P2 pic.twitter.com/USTsJuKDNs— FD Nieuws (@FD_Nieuws) 11 maart 2015


08.15 uur: Ook een aantal grote buitenlandse bedrijven komt vandaag met resultaten voor de dag. Zo zag de Zwitserse uitzendreus Adecco de omzet vorig jaar met 4 procent toenemen, tot 20 miljard euro, terwijl de winst 14 procent klom tot 638 miljoen euro.

Ook voor dit jaar is topman Patrick De Maeseneire hoopvol gestemd. Adecco had een zeer goed vierde kwartaal en in de eerste twee maanden van 2015 is de omzetgroei nog toegenomen, aldus de Belg.

07.57 uur: Opvallend: Agfa drong in 2014 de netto financiële schuld terug van 217 naar 126 miljoen euro. Opvallend: CEO Christian Reinaudo denkt dat de balans intussen voldoende gekuist is om weer op overnamejacht te kunnen:

07.50 uur: De cijfers van Agfa zijn binnen. We overlopen even de resultaten over 2014:

  • Omzet 2,62 miljard (-8,6%)
  • Bedrijfswinst voor afschrijvingen 222 miljoen (-1%)
  • Nettowinst 50 miljoen (+22%)
  • Winst per aandeel: 0,30 euro

Omzet, bedrijfswinst voor afschrijvingen en nettowinst zijn telkens iets minder dan KBC Securities-analist Guy Sips op rekenden. Hij mikte om 2,63 miljard euro omzet, 232,7 miljoen rebitda en 0,38 euro winst per aandeel.

07.46: uur De Aziatische beurzen weten deze ochtend niet echt goed richting gekozen. Kleine winst in Tokio, kleine verlies elders. 

07.45 uur: Goedemorgen! Deze ochtend krijgen beleggers de resultaten van Agfa-Gevaert en het 'Tack-duo' Picanol en Tessenderlo voor de kiezen. We houden u uiteraard op de hoogte, net als over het algemene beursklimaat na twee verliesbeurten op rij. Dat verlies is ingegeven door de realisatie dat de Amerikaanse centraal bankiers misschien wel vroeger dan verwacht van plan lijken de rente op te trekken. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud