1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen sluiten hoger

De Europese beurzen noteerden licht in de plus. Agfa besliste de cash voorlopig in huis te houden, IBA cashte stevig door zijn technologie in China in licentie te geven. De meeste graadmeters op Wall Street winnen terrein.
 • Op het menu voor morgen

  Ok, it's a rap. Wij houden er voor vandaag mee op. Morgen zijn we terug en het volgende staat dan op het menu:

  DONDERDAG 27 AUGUSTUS 2020

  BEDRIJVEN

  België:

  Greenyard: trading update eerste kwartaal 2020/2021, 07.00 uur

  EVS: halfjaarresultaten, 07.00 uur

  Banimmo: halfjaarresultaten, 07.00 uur

  D'Ieteren: halfjaarresultaten, 17.45 uur

  Picanol: halfjaarresultaten, 8.00 uur

  Tessenderlo: halfjaarresultaten

  Nederland:

  Koninklijke Brill: resultaten eerste halfjaar, nabeurs

   

 • Smartphoto blijft groeien

  De halfjaarcijfers voor Smartphoto zijn bekend. De maker van fotoboeken en fotogeschenken zag de omzet in het eerste halfjaar 11,5 procent stijgen tot 21,2 miljoen euro. De brutobedrijfswinst klom met 6,5 procent tot 2,7 miljoen. Netto bleef er een winst van 0,9 miljoen over, een daling van 21,9 procent. 

 • Spadel ziet bedrijfswinst 25 procent zakken

  De bronwatermaker Spadel komt zojuist met halfjaarcijfers. In het eerste semester zag de onderneming de omzet met 12,9 procent dalen en ook de bedrijfswinst nam een duikeling van bijna 25 procent. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de organische afname van de omzet 4,9 procent bedroeg. Dat is dus wanneer men corrigeert voor de gevolgen van de verkoop van de dochteronderneming Brecon Carreg in november vorig jaar. 

  'De daling van het operationele resultaat is voornamelijk te wijten aan de daling van volumes voor buitenshuisconsumptie als gevolg van de lockdown-maatregelen', klinkt het bij de bronwatergroep. 'De impact van deze daling werd nog benadrukt door een verandering in het consumentengedrag die de aankoop van grote flessen bevorderden ten nadelen van de kleine flessen die een hogere toegevoegde waarde hebben.' Ook de sluiting van de horeca liet zijn sporen na.

  De laatste maanden werden sterk gekleurd door de COVID-19-pandemie. Toch hebben we onze positie op alle markten kunnen verstevigen.
  Marc du Bois
  CEO van Spadel

 • Bel20 vlagt hoger af

  En stop de tijd! De Bel20 finishte 0,9 procent hoger tot 3.400 punten. Op kop lagen Galapagos , AB InBev en Aedifica . Helemaal achteraan sjokten Telenet , UCB en KBC

  De Europese collega's van de Bel20 deden het iets minder. Gemiddeld gingen de Europese beurzen met 0,8 procent hoger.

 • België schrapt opnieuw uitgifte staatsbon

  De federale overheid schrapt de uitgifte van staatsbons die voor 4 september was gepland. De reden is dat de schatkist niet meer wil betalen dan de marktrente, maar omdat deze rente negatief is wil geen enkele particulier daarop intekenen. Ook vorige uitgiften werden geschrapt door de lage rente.

  Ter herinnering, staatsbons zijn bestemd voor particuliere beleggers en lineaire obligaties (OLO's) voor institutionelen.

 • Olieprijs klimt door orkaan Laura

  De afgelopen 3 dagen is de olieprijs met 3,3 procent gestegen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de orkaan Laura die huishoudt in de VS. Laura heeft inmiddels al haar effect op de buitengaatse olie- en gassector. Sommige faciliteiten moesten de productie stilleggen of moesten in rap tempo ontruimd worden. Ook werd het vervoer van olie onderbroken.

  Sommige analisten denken dat 10 tot 12 procent van de productiecapaciteit kan wegvallen voor meer dan zes maanden.

 • Apple stijgt na koersdoelverhoging

  De techgigant Apple wint 0,9 procent nadat het beurshuis Wedbush Securities een koersdoelverhoging heeft gegeven. Analist Dan Ives tilt zijn koersdoel op van 515 naar 600 dollar per aandeel, het hoogste koersdoel op Wall Street. Ives geeft een koopadvies voor het aandeel. 

  Hij is zo optimistisch omdat hij denkt dat de techreus kan profiteren van de uitrol van 5G. Volgens hem kan Apple daardoor in de komende maanden upgrades aan zijn iPhones geven. Daarnaast is hij positief over de komst van de iPhone 12.

 • Wall Street samengevat

  Wij halen voor u de krenten uit de Amerikaanse beurspap in dit artikel!

  ©AFP

 • Salesforce knalt hoger

  Het aandeel Salesforce.com opent nog hoger dan de voorbeurkoersen deden vermoeden: het aandeel stijgt meer dan 17 procent. De maker van bedrijfssoftware kon gisteravond mooie cijfers voorleggen (zie post 15u13). 

  Het prachtige hoofdkantoor van Salesforce is het hoogste gebouw in San Francisco.

 • Wall Street opent hoger

  New York opent zojuist in het groen. De Dow Jones trappelt ter plaatse, de S&P500 veert 0,2 procent op en de Nasdaq wint 0,5 procent. 

  Beleggers kijken onder andere naar positief economisch nieuws. De Amerikaanse orders voor duurzame goederen zijn in juli met ruim 11 procent gestegen, wat veel meer was dan verwacht. Het lijkt een aanwijzing dat het economisch herstel in de VS doorzet, ondanks de recente en forse stijging van het aantal besmettingen.

 • Salesforce op naar krachtige start

  Het aandeel Salesforce.com gaat met een koerswinst van ruim 14 procent voorbeurs een mooie start tegemoet. De groep die softwareprogramma's maakt om allerlei bedrijfsprocessen goed te laten verlopen kwam met veel sterker dan verwachte resultaten. In het tweede kwartaal zag het bedrijf de winst per aandeel stijgen tot 1,44 dollar per aandeel. De omzet klom naar 5,2 miljard dollar. 

  Daarnaast heeft de groep de vooruitzichten voor het volledige jaar naar boven bijgesteld. Salesforce verwacht een omzet tussen 20,7 en 20,8 miljard tegenover een eerder prognose van 20 miljard. Daarnaast verwacht het een winst per aandeel tussen 3,72 en 3,74 dollar.

  Beursspecialist Jim Cramer is niet verbaasd over de beter dan voorziene prestaties. 'Het laatste waar bedrijven nu op besparen is software die klantontwikkelingen in beeld brengen. Nu iedereen thuis zit tijdens de coronacrisis is klantenmanagement nog belangrijker, omdat steeds meer mensen online kopen. Als je nu beknibbelt op je digitalisering loop je het risico je klanten te verliezen aan de concurrentie.'

  De onderneming is wat dat betreft dus redelijk 'coronaproof' zoals wel meer Amerikaanse techbedrijven nu ontdekken. Net als de techreuzen Apple en Amazon heeft ook Salesforce er de afgelopen jaren een zeer goede beursrit opzitten:

 • Agfa: 'Waterstofboost biedt enorme groeikansen voor onze membranen'

  Nog een interessant weetje uit de persconferentie van Agfa-topman Pascal Juéry over de tweedekwartaal- en halfjaarresultaten

  De CEO gaf aan dat de grootformaatprinters en chemische producten op korte termijn flink te lijden hebben onder de coronacrisis. 'Maar op de middellange termijn blijft het groeipotentieel intact. We gebruiken de Covid-periode om nieuwe producten klaar te hebben tegen dat de economie weer aantrekt.' Voor het bedrukken van laminaatvloeren en leder lanceerde Agfa   recent nieuwe digitale printoplossingen. 

  Groene economie

  Ook de chemische poot - met in ons land fabrieken in Mortsel en Heultje - is volgens de Fransman Juéry goed gepositioneerd. Met name de gedifferentieerde membranen die gebruikt worden in elektrolyse, een techniek voor de productie van waterstof. De Europese Commissie en lidstaten als Duitsland, Nederland en Frankrijk gaan all-in op waterstof - en groene elektriciteit - om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. Juéry: 'Binnen hier en vijf jaar bieden onze membranen een enorme groei-opportuniteit.'

  Daarnaast vinden Agfa's geleidende polymeren hun weg naar hybride en elektrische auto's, eveneens een groeidomein dankzij de hang naar een groene(re) toekomst. 

 • Over een boeiende Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier meer. 

 • Orders duurzame goederen VS schieten 11 procent hoger

  De orders voor duurzame fabrieksgoederen stegen in juli met 11,2 procent. Dat is veel meer dan de 4,8 procent waar economen op rekenden. In juni bedroeg de klim nog 7,6 procent. De stevige toename zou vooral te danken zijn aan de sterkere vraag naar auto's. 

 • Wall Street lijkt lager te openen

  Volgens de futures starten de New Yorkse beurzen straks met een minnetje. Het ligt er wel een beetje aan naar welke graadmeter je kijkt, want de Dow Jones zou 0,2 procent inleveren en de S&P500 zou ter plaatse trappelen. Maar de Nasdaq zou dan weer met een plus van 0,3 procent openen.

  Ook gisteren waren de uitslagen op de Amerikaanse beurzen wisselend. Dat lijkt vooral te komen doordat een aantal leden van de Dow Jones er binnenkort uitvliegen. Dat heeft vaak een negatief koerseffect, zoals gisteren te zien was aan het olie- en gasbedrijf ExxonMobil, dat ruim 3 procent moest inleveren.

 • Fountain spurt hoger op fixingmarkt

  Met een volume van 2.330 stuks schiet Fountain  bij de eerste fixing 9,2 procent hoger op 0,71 euro. Blijkbaar is er opluchting dat de grootaandeelhouders Raja-Invest, Quaeroq en Alychlo (Marc Coucke) samen iets meer dan een half miljoen euro in het bedrijf pompen (zie post 7u02). Het vooruitzicht op vers geld voor het noodlijdende bedrijf compenseert de verwatering die de kleine beleggers oplopen. 

 • 'Chinese deal IBA kan overnamespeculatie aanwakkeren'

  ING-analist David Vagman merkt op dat de Chinese technologiedeal van 'minstens 100 miljoen' het equivalent is meer dan 3 euro per aandeel IBA . Vandaar de forse koersreactie. 

  Maar de koersreactie is ook te danken aan een ander aspect. Vagman: 'De deal kan de speculatie aanwakkeren over een mogelijke overname van IBA, bijvoorbeeld door een Chinees conglomeraat.'

  De analist ziet niet alleen positieve aspecten. Net als de collega bij Kepler stipt hij aan dat technologietransfers aan Chinese partners 'notoir gevaarlijk' zijn. En het is ook nog niet duidelijk hoe betrouwbaar en succesvol de Chinese partner CGN kan worden. 

 • Materialise verzesvoudigt op vier jaar

  In dit artikel gaan we dieper in op de koersremonte van Materialise. Specialisten vermoeden dat het zitje van Materialise in enkele populaire roboticatrackers een rol speelt in de hausse. 

 • Agfa: 'Pensioen slorpt tegen 2026 nog 50 miljoen cash op'

  Op de beleggerspresentatie maakt Agfa-CFO Dirk De Man zich sterk dat door de 350 miljoen extra storting het pensioenfonds van de groep tegen 2026 maar 50 miljoen cash per jaar meer zal opslorpen, tegen 80 miljoen nu, leert slide nummer 8. 

  Over de beslissing de cash in huis te houden zegt CEO Pascal Juéry, ongetwijfeld met een blik op de ontgoochelde reactie van beleggers: 'Ik benadruk dat onze positie niet veranderd is. We houden de cash tot nader order en gezien de grote onzekerheid op zak'. Lees: wat nog niet is, kan nog komen. 

 • Kepler over IBA: 'Chinese deal veroorzaakt financiële opluchting'

  Kepler Cheuvreux onthoudt uit het halfjaarrapport van IBA  vooral dat het management voor het eerst sinds lang vrij optimistisch is over het orderboek. Maar vooral is er opluchting over de Chinese deal, merkt het beurshuis op. 

  De Chinese deal ziet er solide uit, al is enige scepsis bij beleggers over de technologietransfer logisch
  Matthias Maenhaut
  Kepler Cheuvreux

  'De deal ziet er solide uit, al is enige scepsis bij beleggers over de technologietransfer logisch', zegt Kepler-analist Matthias Maenhaut. 'De deal neemt een belangrijk deel van de druk op de balans weg, terwijl een deel van het opwaartse potentieel in China blijft. Gelet op de omvang, de eerste betaling van 20 miljoen is 10 procent van de beurswaarde, is een positieve beleggersreactie logisch'. 

 • Ook Zweedse IBA-rivaal vlamt

  Een opvallende stijger op de Europese beurzen is Elekta, de Zweedse rivaal van IBA. Die kwam ook vandaag met resultaten. Beleggers tonen zich niet alleen tevreden over het vrij goed gevulde orderboek, maar CEO Gustaf Salford maakt zich ook sterk marktaandeel te kunnen inpikken van Varian nu die vooral bezig zal zijn met de overname door Siemens. Het resultaat: het aandeel koerst in Stockholm 12 procent hoger. 

 • Meer duiding over IBA ...

  ... leest u hier

 • IBA vlamt na Chinese deal

  Het verdict is er: de beleggers vinden de Chinese licentiedeal belangrijker dan de rode halfjaarcijfers en sturen het aandeel IBA  18 procent hoger naar 8,38 euro. 

 • Handel in IBA start om 10u45

  Over vijf minuutjes weten wat we zwaarst weegt bij de IBA-belegger: de deal in China of de rode cijfers. De beurswaakhond FSMA laat weten de handel om 10.45 uur hervat. 

 • ... maar dook over eerste jaarhelft stevig in het rood

  Het halfjaarrapport van IBA  daarentegen, ziet er niet bepaald florissant uit. De specialist in protontherapie zag de omzet over de eerste jaarhelft 14 procent krimpen naar 110 miljoen euro. Een krimp die lager op de resultatenrekening een stevige ravage aangericht heeft: de brutobedrijfswinst (rebitda) duikt 4 miljoen in het rood, tegenover 1,4 miljoen winst een jaar eerder. Netto diept het verlies uit van 5 naar 12 miljoen euro. 

  Het aandeel IBA veerde eerder deze maand even op na een bod van Siemens op de grote rivaal Varian, maar blijft zwaar onder druk staan na een lange serie operationele tegenvallers over de voorbije paar jaar. Dat de cijfers opnieuw rood kleuren zal niet van die aard zijn om beleggers weer met het aandeel te verzoenen, spijts de Chinese licentiedeal (zie vorige post). 

 • IBA sluit licentiedeal in China ...

  IBA  sluit een deal om zijn Proteus-technologie aan het Chinese CGN Dasheng in licentie te geven. De Waalse wereldmarktleider in protontherapie voor kankerbestrijding spreekt over een minimale dealwaarde van 100 miljoen euro, te beginnen met een eerste betaling van 20 miljoen euro.

  Een deal die welkom is voor een groep die de voorbije jaren door een lange reeks tegenvallers van haar voetstuk is gedonderd

 • Materialise door het dak op Nasdaq

  Materialise , de Leuvense specialist in 3D-printing, is gisteren op Nasdaq 15 procent hoger afgesloten op 36,21 dollar. Het was de zevende dagstijging op rij. We vinden geen specifiek nieuws, noch van het bedrijf, noch van analisten. Eind juli publiceerde de groep eerder zwakke resultaten met een daling van de brutobedrijfswinst (ebitda) met een derde. Ook waarschuwde Materialise dat de coronacrisis in het derde kwartaal en in de rest van het jaar op de resultaten zal drukken. Het aandeel reageerde initieel negatief. 

 • ING over Agfa: 'Gemengde resultaten'

  Agfa  noteert 6 procent lager na de halfjaarcijfers. De ING-analisten Maxime Stranart en David Vagman hebben het over 'gemengde resultaten'. 'De omzet ligt in de lijn van de verwachtingen en de bedrijfswinst (ebit) kreeg een boost van healthcare dankzij een grote nieuwe klant in Noord-Amerika.'

  'Daarnaast ging de operationele cashflow 68 miljoen euro in het rood. En een uitkering aan de aandeelhouders is duidelijk niet aan de orde op de middellange termijn.'

 • CEO EVS: 'Te lang gebrek aan focus in dit bedrijf'

  De nieuwste editie van Beste Belegger, het maandblad van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB), is uit. Serge Van Herck, de CEO van EVS,  prijkt op de cover. Van Herck zegt dat er te lang een gebrek aan focus was bij de Luikse beeldvormingsgroep. 'Er is veel gepraat, maar te veel over de hoofden heen en dus is er weinig veranderd. Er kwamen ook te veel externen aan boord, zelfs mensen zonder ervaring in de sector. Dat is niet motiverend voor de bestaande medewerkers.'

  Morgen publiceert EVS halfjaarcijfers. 

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert na 10 minuten handel vlak. 

  In Amsterdam noteert Alfen  4 procent hoger na een stevige omzet- en winstgroei in de eerste jaarhelft (post 7u35). 

  ASR  schiet 4 procent hoger na beter dan verwachte cijfers (post 8u54). 

  Bij Van Lanschot  was vooral het tweede kwartaal zeer lucratief (post 8u59). 

 • Bel20 opent licht in het rood | Agfa | Bone | Deceuninck

  De Bel20  opent 0,2 procent lager op 3.369 punten. 

  Agfa-Gevaert verliest 3,3 procent. De groep houdt de 1 miljard euro cash op zak

  Bone  verliest 7 procent na een stevige cashburn in de eerste jaarhelft. Een geldronde moet soelaas brengen in de tweede jaarhelft (post 8u36). 

  Solvay  verliest een half procent. De groep leent een half miljard euro tegen een rente van 2,5 procent (post 7u40). 

  Deceuninck  wint 0,7 procent. De CEO heeft aandelen bijgekocht (post 7u33). 

  MDxHealth  verliest 1,2 procent na een terugval van de volumes in prostaatkankertests (post 7u22). 

 • Bijna 10 miljoen euro winst voor Van Lanschot

  De Nederlandse privaatbankier Van Lanschot  Kempen verdiende in de eerste jaarhelft 9,5 miljoen euro. Dat is volledig aan het tweede kwartaal te danken, waarin de nettowinst uitkwam op 20 miljoen euro. 

  Van Lanschot kreeg 4,7 miljard euro aan verse netto-instromen. De bankier beheert nu 103,4 miljard euro aan cliëntentegoeden. 

 • Sterke resultaten van ASR

  De Nederlandse verzekeraar ASR   - ooit nog een onderdeel van Fortis - realiseerde in de eerste jaarhelft een operationeel resultaat van 446 miljoen euro. 'Dat is 9 procent beter dan de consensusprognose', reageert het beurshuis Citi. 'Zowel de divisie leven als niet-leven presteerde beter dan verwacht.'

 • Bone Therapeutics ziet cashpositie slinken

  Bone Therapeutics  boekte over het eerste zes maanden van het jaar een omzet van 1,04 miljoen euro, tegenover 1,68 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Verder was er een operationeel verlies van 9,1 miljoen euro. Bone zat eind juni met een cashpositie van 10 miljoen euro.

  Bone waarschuwt dat de coronacrisis een bijkomende vertraging kan veroorzaken in de twee lopende studies: fase 3 voor JTA-004 (knieartrose) en fase 2b voor ALLOB (fusie wervelkolom). Momenteel verwacht Bone voor ALLOB resultaten in de tweede helft van 2020 en voor JTA-004 resultaten in de tweede helft van 2021. 

  Over de eerste helft van het jaar verbrandde Bone 8,86 miljoen euro cash. Over heel het jaar zal dat 15 à 16 miljoen euro zijn, stelt Bone. Door het tempo van de cashburn herhaalt Bone zijn plan om in de tweede helft van het jaar vers geld op te halen. De bestaande aandeelhouders hebben zich al bereid verklaard daaraan deel te nemen.

 • Kwartaalrapport Agfa: behoorlijk, maar onzekere outlook

  Het nieuws over de besteding van de cash is uiteraard het belangrijkste in het rapport van Agfa , maar toch even over de cijfers zelf. 

  De omzet zakte in het 'pandemiekwartaal' in lijn met de verwachtingen met een vijfde, tot 397 miljoen euro. Maar de recurrente bedrijfswinst is duidelijk beter dan verwacht: analisten mikten ongeveer op break-even, maar er was 'slechts' een kleine halvering van 29 naar 16 miljoen euro. Het management verwijst onder meer naar de strakke kostenbeheersing. 

  In de vooruitzichten is de groep wel erg omzichtig, mee omdat factoren die de kosten hielpen te beperken - zoals tijdelijke werkloosheid - geleidelijk zullen uitdoven. Na een 'zwak' derde kwartaal zou er 'meer momentum' moeten komen in het vierde kwartaal, maar toch is de toestand te onzeker om enige uitspraak te doen over heel het boekjaar 2020. 

 • Agfa houdt miljard in eigen huis

  Het belangrijkste nieuws bij Agfa-Gevaert  is dat de beeldvormingsgroep de bijna 1 miljard uit de verkoop van de Healthcare IT-tak niet uitkeert, maar in eigen zak houdt. Goed een derde, 350 miljoen euro, gaat naar de zware pensioenerfenis, die jaarlijks zo'n 80 miljoen cashflow opslorpt.

  Dat lijkt verstandig. In volle pandemie lijkt het resterende Agfa verre van voldoende cashflow te genereren om de zware pensioenerfenis te kunnen dragen. Om de overblijvende grafische activiteiten meer body te geven is Agfa van plan het gros van de resterende opbrengst aan te wenden om 'de toekomst van de onderneming veilig te stellen'. 

 • Europese beurzen op weg naar lichte winst

  De futures wijzen op een 0,2 procent hogere opening voor de Euro Stoxx 50. 

  ©REUTERS

 • Solvay haalt half miljard op

  De chemiegroep Solvay  heeft een nieuwe eeuwigdurende obligatie uitgegeven van 500 miljoen euro. De obligatie kan vanaf 2025 vervroegd terugbetaald worden (call). Over de eerste vijf jaar betaalt Solvay een rente van 2,5 procent. De obligaties hebben een achtergesteld karakter en komen onder de IFRS-richtlijn op de balans onder eigen vermogen (equity) terecht. 

  De nieuwe obligatie vervangt een andere eeuwigdurende obligatie waarop Solvay een terugkoopactie lanceert. Die obligatie, met een eerste callmogelijkheid in juni 2021, heeft een coupon van 5,118 procent. 

  De vraag naar onze obligatie lag met 3 miljard euro zes keer hoger dan de uitgifte.
  Karim Hajjar
  CFO Solvay

 • Stevige omzet- en winstgroei bij Alfen

  De Nederlandse energiespecialist Alfen realiseerde in de eerste jaarhelft een omzetstijging van 47 procent tot 90,3 miljoen euro. De drie divisies slimme netwerken (+23%), laadpalen (+154%) en energieopslag (+67%) droegen bij aan de groei. De brutobedrijfswinst (ebitda) verdubbelde ruim tot 10 miljoen euro. Alfen won onder meer een contract bij Renault voor de levering van laadpalen. 

  Alfen blijft bij de prognose van een jaaromzet tussen 180 en 200 miljoen euro. 

  De business is gevrijwaard gebleven van corona. De bestellingen in het tweede kwartaal waren vrij sterk en er werden geen orders geannuleerd. De macro-economische omgeving blijft wel onzeker door corona.
  Marco Roeleveld
  CEO Alfen

 • FSMA insidermeldingen: ook CEO Van Eeckhout koopt aandelen Deceuninck bij

  CEO en grootaandeelhouder Francis Van Eeckhout heeft via zijn vehikel Holve maandag 50.000 aandelen Deceuninck  bijgekocht voor 77.990 euro. Per aandeel betaalde hij 1,56 euro. Van Eeckhout volgt het voorbeeld van Evelyn Deceuninck, een bestuurder en telg van de stichtersfamilie, die na de beter dan verwachte resultaten 200.000 aandelen heeft bijgekocht voor 304.700 euro. 

 • Cyberaanval legt Nieuw-Zeelandse beurshandel drie uur plat

  De beurs van Nieuw-Zeeland lag vandaag meer dan drie uur stil als gevolg van een cyberaanval. Gisteren werd ook al het slotuur van de handel om dezelfde reden onderbroken. Het is niet duidelijk wie achter de cyberaanval zit. 

 • MDxHealth ziet volumes in prostaatkantertests terugvallen

  MDxHealth zag de omzet in het eerste halfjaar met 9 procent terugvallen naar 9,9 miljoen dollar. De groep verbrandde ook 12,9 miljoen dollar cash. De volumes van de prostaatkankertests ConfirmMDx (-12%) en vooral SelectMDx (-48%) vielen terug. De coronacrisis speelt MDxHealth parten. Er zijn twee problemen. Voor de vertegenwoordigers is het moeilijk de urologen te bezoeken, wat vooral weegt op de volumes van SelectMDx, dat nog niet terugbetaald wordt. Daarnaast is het voor urologen moeilijk hun patiënten te zien.

  MDxHealth kreeg begin augustus een stevige tegenslag te verwerken. De cruciale terugbetaling van SelectMDx door de Amerikaanse ziektezorg loopt vertraging op. 

  De Luikse groep eindigde het eerste halfjaar met een nettoverlies van 13,7 miljoen dollar, vrij gelijkaardig met het verlies over dezelfde periode in 2019. 

  Het is nog steeds niet mogelijk een jaarprognose te geven. We verwachten wel terug groei in de volumes zodra de coronabeperkingen zijn opgeheven.
  Michael McGarrity
  CEO MDxHealth

 • IBA: even geduld aub

  Wie uitkijkt naar het halfjaarrapport van de Waalse specialist in protontherapie voor kankerbestrijding IBA  zal even geduld moeten oefenen. De groep heeft net aangekondigd dat de cijfers pas om 10 uur vrijgegeven worden. Tot dan blijft het aandeel geschorst. 

 • Meer details over de geldronde van Fountain

  De kwakkelende verdeler van drankautomaten Fountain  kwam gisteren nabeurs met meer details over de broodnodige kapitaalronde die de aandeelhouders op de buitengewone algemene vergadering van 29 september moeten goedkeuren. Het aandeel is na een erg zwak halfjaarrapport naar een diepterecord weggegleden. 

  Fountain gaat tegen maximaal 0,62 euro per aandeel - de gemiddelde beurskoers van de 30 handelsdagen voor de aandeelhoudersvergadering als die lager is - maximaal 830.179 nieuwe aandelen uitgeven. Dat laatste cijfer is exact een vijfde van de 4,15 miljoen stuks die nu uitgegeven zijn. Door onder de drempel van 20 procent te blijven kan Fountain ontsnappen aan de verplichting de kapitaalronde met een prospectus te begeleiden. 

  De geldronde zal maximaal iets meer dan een half miljoen euro in het laatje brengen. De grootaandeelhouders Raja-Invest, Quaeroq (Matexi) en Alychlo (Marc Coucke) tekenen in, er is geen voorkeurrecht voor de kleine aandeelhouders om in te tekenen. Die kleine aandeelhouders zien zich dus zeker verwateren in een belegging waar ze in het gros van de gevallen al geld aan verloren hebben. 

 • Amgen stuwt Nasdaq naar 38ste record van 2020

  Goedemorgen! Op Wall Street sloot de Dow Jones  licht lager. Logisch: de drie 'degradanten' uit de Dow Jones verloren stuk voor stuk terrein. De drie promovendi wonnen terrein, maar die zitten pas maandag in de beursbarometer. 

  Vooral de biotechreus Amgen  vlamde met een klim van meer dan 5 procent. Ook Salesforce.com  ging gezwind hoger. Nabeurs verscheen dan nog een sterk kwartaalrapport, waarop het aandeel 13 procent hoger trok. 

  Beide hielpen Nasdaq  in het wonderjaar 2020 aan het 38ste (!) record, terwijl de Dow nog steeds zo'n 4 procent onder het recordpeil noteert. 

  ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud