1. Markten Live
 2. Live blog

Agfa stelt teleur, Bone vindt vers geld

De Europese beurzen kwamen in de namiddaghandel op winst. In Brussel kreeg Agfa op zijn donder na ontgoochelende resultaten. Bone Therapeutics haalt 19,45 miljoen op met de uitgifte van converteerbare obligaties.
 • Morgen rentebesluit ECB

  We gaan er uit voor vandaag. Morgen kijken de markten vooral uit naar het rentebesluit van de ECB, of liever naar de bewoordingen rond het beleid. In Brussel (en Parijs) worden de resultaten van Engie in het oog gehouden. Hieronder vindt u de volledige agenda. Fijne avond en tot morgen!

  DONDERDAG 08 MAART 2018
  ECONOMIE/FINANCIEN
  China:
  - Handelsbalans februari
  Duitsland:
  - Fabrieksbestellingen januari, 8 uur
  Eurozone:
  - Europese Centrale Bank: rentebesluit, 13.45 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Atenor: jaarresultaten 2017, 17.45 uur
  - Care Property Invest: jaarresultaten 2017, 17.45 uur
  - Keyware: jaarresultaten 2017, 17.45 uur
  - Resilux: jaarresultaten 2017, 17.45 uur
  Duitsland:
  - Linde: jaarresultaten 2017
  Frankrijk:
  - Engie: resultaten 2017, 7.30 uur
  Nederland:
  - AkzoNobel: resultaten vierde kwartaal, 7 uur
  - AMG: jaarresultaten 2017
  Verenigde Staten:
  - Kroger: resultaten vierde kwartaal 2017/2018, 14 uur

 • Boskalis vliegt uit AEX

  In Nederland verdwijnen twee aandelen uit de AEX: baggeraar en scheepvaardienstengroep Koninklijke Boskalis Westminster en SBM Offshore , dienstenleverancier aan de offshore olie- en gassector. Hun plaatsen worden ingenomen door verzekeraar ASR Nederland en door verlichtingsspecialist Philips Lighting . Dat maakt Euronext bekend in een persbericht.

  Over anderhalf uur is in ons land bekend of er iets aan de samenstelling van de Bel20 verandert.

 • ‘Nissan aast op belang Franse staat in Renault'

  Renault won vandaag 5,6 procent in Parijs en stond op een bepaald ogenblik zelfs 8,5 procent hoger. Volgens Reuters onderhandelen Renault en Nissan over een versterking van het belang van de Japanners in Renault. De twee autobouwers zijn al sinds 1999 aan elkaar gekoppeld door een kruisparticipatie. Nissan zou nu het grootste deel van het belang van de Franse staat in Renault – goed voor 15 procent – overnemen. In Frankrijk ligt dat echter politiek gevoelig.

 • Europese beurzen trekken eindspurtje

  De Europese beurzen zijn uiteindelijk met redelijke winsten de dag uitgegaan. De kentering kwam er in de namiddag en in het laatste handelsuur trokken de beurzen nog een spurtje. De EuroStoxx50 eindigde 0,6 procent hoger.

  In Brussel bleef de winst van de Bel20 op 0,3 procent steken. De voornaamste schuldigen waren zwaargewicht ING (-0,6%), verder verlies voor luierfabrikant Ontex (-3,2%) en staaldraadverwerker Bekaert (-2,6%) die in de vrees voor een handelsoorlog deelde. Op de brede markt vielen de forse verliezen van Agfa-Gevaert (-6,9%) en Hamon (-11,1%) op, telkens na zwakke resultaten.

 • Abercrombie brengt streepje zon

  Een van de toppers in New York is Abercrombie & Fitch . De tienerkledingketen, die enkele moeilijke jaren achter de rug heeft, verkocht tijdens het eindejaarsseizoen meer dan verwacht, zowel met het hoofdmerk als met het zustermerk Holister. De investeringen in online verkoop werpen ook duidelijk vruchten af: de ‘direct-to-consumer’-activiteit maakt nu al een derde uit van de totale verkoop.

  De vergelijkbare omzet van het merk Abercrombie groeide met 5 procent, waar analisten slechts een toename van 2,13 procent hadden verwacht, en dat onder meer door stijlvernieuwing en opgefriste winkels. Bij Hollister was de vergelijkbare omzetgroei nog groter, 11 procent tegen een analistenprognose van 10,35 procent groei.

 • Bone haalt 19,45 miljoen op

  Bone Therapeutics heeft met de plaatsing van converteerbare obligaties 19,45 miljoen euro opgehaald. Het schuldpapier werd aan internationale en lokale investeerders verkocht via een private plaatsing. De opbrengst moet dienen om de pijplijn met celtherapieproducten verder te ontwikkelen, in de eerste plaats Allob, een middel dat helpt bij moeilijk genezende breuken en bij spondylodese ('spinal fusion'). Met het extra geld heeft Bone nu voldoende in kas om tot het einde van het derde kwartaal van 2019 voort te kunnen.

  De converteerbare obligaties dragen geen coupon en hebben een looptijd van 12 maanden. Houders kunnen de obligaties eventueel al eerder converteren in aandelen. Aan elke converteerbare obligaties zijn 19 warrants gekoppeld met een uitoefeningstermijn van 19 maanden. Elke warrant geeft het recht om een converteerbare obligatie aan te kopen en kan uitgeoefend worden tegen 2.500 euro. De houders moeten om de 30 kalenderdagen minstens 1 van de 19 warrants uitoefenen.

  De notering van Bone was vanmorgen opgeschort en is om 17 uur hervat.

 • Olieprijs krijgt klappen

  De prijs van een vat Brent-olie zakt met 1,2 procent. De daling gebeurt parallel met de financiële markten die vrezen dat de importtarieven die president Trump voorbereidt, een handelsoorlog kunnen ontketenen.

  Wat ook meespeelt is de stijgende olieproductie van de Verenigde Staten en hogere Amerikaanse voorraden. De VS zullen dit jaar waarschijnlijk uitgroeien tot de grootste olieproducent ter wereld en daarmee de productiebeperkingen van de OPEC-landen en Rusland deels tenietdoen.

 • Consumentenwaarden onderuit in New York

  Tot de grootste verliezers op Wall Street behoren vandaag consumentgerichte bedrijiven. Snackfabrikant Mondelez , consumentenelektronicaverkoper Best Buy en retailer Kroger verliezen ettelijke procenten.

  Als president Trump ook (hogere) importtarieven oplegt voor allerhande consumentenproducten – gaande van schoenen en kleding tot consumentenelektronica – zullen daardoor niet alleen enkele van de grootste Chinese concerns getroffen worden zoals Yue Yuen en Li & Fung, maar indirect ook Amerikaanse multinationals, van Walmart tot Nike.

  ‘Onze grootste vrees is een handelsoorlog’, zei Eric Li, eigenaar van Huizhou Baizhan Glass (dat onder meer sfeerlampen maakt voor Home Depot en Lowe’s) aan Bloomberg. ‘Ik hoop dat Trump zich realiseert dat alles een prijs heeft. Amerikanen hebben ook zaken die ze China en de wereld moeten verkopen. Hij zou dus aan de gevolgen moeten denken.’

  Li & Fung levert kleding en speelgoed aan Amerikaanse ketens als Walmart en Macy’s . Yue Yuen is dan weer een belangrijke toeleveraar van Nike en Under Armour .

 • Lagere start in New York

  De Amerikaanse beurzen zijn zoals verwacht met duidelijke verliescijfers van wal gestoken. De Dow Jones zakt 0,7 procent in de vroege handel, de S&P500 verliest een half procent.

 • Amerikaanse futures: rood

  ©REUTERS

  De futures wijzen op verliezen van 0,5 tot 1 procent voor respectievelijk de Nasdaq en de Dow Jones-index. De S&P500 zit daar ergens tussenin.

 • Handelstekort VS op hoogste peil in negen jaar

  Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans is in januari met 5 procent gestegen naar 56,6 miljard dollar, het hoogste peil sinds september 2008. Het groter dan verwachte deficit zal wellicht de Amerikaanse president Donald Trump sterken in zijn overtuiging om door te zetten met het plan om importtaksen te heffen op staal en aluminium. Trump heeft die heffingen eind vorige week aangekondigd.

 • Beursspiegel

 • De toestand

  De grootste stijgers en dalers van het moment:

  Top Flop
  E&Z Bebig+7,47%Agfa-Gevaert-2,51%
  Connect Group+4,21%Ontex-2,63%
  EVS+2,82%Mithra-3,48%
  Rosier+1,84%Fluxys Belgium-3,70%
  Celyad+1,57%Spadel-4,35%
  Texaf+1,43%Hamon-8,36%
  VGP+1,23%2Valorise-12,50%

  ... en zo zitten de verliezen verspreid over de Europese sectoren:

  SectorindexKoers (in %)
  Euro STOXX Technology0,37
  Euro STOXX Construction & Materials0,12
  Euro STOXX Utilities-0,02
  Euro STOXX Chemicals-0,14
  Euro STOXX Oil & Gas-0,16
  Euro STOXX Media-0,25
  Euro STOXX Telecommunications-0,32
  Euro STOXX Industrial Goods & Services-0,35
  Euro STOXX Retail-0,36
  Euro STOXX Travel & Leisure-0,38
  Euro STOXX Insurance-0,39
  Euro STOXX Banks-0,44
  Euro STOXX Basic Resources-0,93

 • KBC Securities over Agfa

  'De groeimotoren van Agfa presteerden vorig jaar goed,' reageert analist Guy Sips van KBC Securities. Hij haalt aan dat de gezondsheidsafdeling het heel goed deed in het vierde kwartaal. 'De omzetdaling was te wijten aan wisselkoerseffecten en de terugval van traditionele bedrijfstakken, zoals fysiek drukken van medische beelden.'

  'Agfa mikt op een gemiddelde recurrente bedrijfswinst (REBITDA) van 10 procent van de omzet in de komende jaren,' haalt Sips aan. Maar hij beseft dat dat gemiddelde zal zakken door het resultaat van dit jaar, nadat ook 2017 onder die lat uitkwam. 'De winstgevendheid zal in 2018 onder druk staan door de investeringen in toekomstige activiteiten (zoals het verzelfstandigen van de afdeling gezondheids-IT) en tegenzitten de grondstoffenprijzen. Daarom zullen we onze verwachtingen verlagen en zakt het advies van KBC Securities alvast naar bijkopen (van kopen).'

 • Markten smaken ommezwaai bij Rolls-Royce

  De Britse engineeringgroep, vooral bekend als fabrikant van vliegtuigmotoren, kwam met resultaten die boven de verwachtingen uitkwamen. Al is er nog werk aan de winkel, bij het bedrijf dat niet zo lang geleden vijf winstwaarschuwingen op minder dan twee jaar uitstuurde. Begin vorig jaar volgde dan nog een schikking van meer dan een half miljard pond om een corruptieschandaal af te sluiten.

  Beleggers denken dat het bedrijf nu eindelijk de ommezwaai kan maken. Rolls-Royce becijferde enkele zware kostenposten die in het huidige boekjaar op de winst zullen wegen, maar die duidelijkheid wordt geapprecieerd. Zo verslijten de Trent 1000- en Trent 900-motoren sneller dan verwacht, en zullen herstellingen dit jaar 340 miljoen pond kosten. Volgend jaar zakt die last naar 240 miljoen.

  De Trent 1000 stuwt o.a. de allereerste Boeing 787 van Jetairfly in de lucht. ©BELGA

 • TINC onderzoekt kapitaalverhoging

  Nog een snipper uit het halfjaarverslag van TINC : om meer investeringen te kunnen doen 'bekijkt' het de mogelijkheden om extra geld aan te trekken, bijvoorbeeld door de uitgifte van verse aandelen. TINC verwacht hierover de communiceren voor het midden van 2018.

  Die operatie lijkt zo goed als in kannen en kruiken, omdat verschillende banken (KBC Securities, Belfius Bank, Bank Degroof Petercam, Kempen) al werden gevraagd om de haalbaarheid ervan te onderzoeken. Tenzij er in de eerstvolgende weken een grote ramp gebeurt op de beurzen, kan u dus nieuws verwachten uit die hoek.

 • Roularta mag helft Mediafin kopen

  De Belgische mededingingsautoriteit heeft een groene stempel gedrukt op de overname van 50 procent van Mediafin, de uitgever van De Tijd, door Roularta .

 • De analisten

  Naast de verlaging bij Berenberg gaat ook het koersdoel voor Ontex bij Morgan Stanley lager: van 28 naar 25 euro over 12 maanden. Bij KBC Securities zakt datzelfde cijfer van 25 naar 22 euro (Houden-advies), terwijl het koersdoel van Agfa zakt naar 5 naar 4,7 euro. De bijhorende rating zakt van 'kopen' naar 'bijkopen'.

  Het Duitse Independent Research verlaagt ondertussen het koersdoel voor AB InBev van 112 naar 108 euro. Toch kan het advies van houden stijgen naar kopen, omdat de beurskoers sterk zakte sinds het meest recente analistenrapport.

 • Verliezen lopen al terug

  Het koersverlies voor de Europese beursindexen zakt na minder dan een half uur al van 0,6 naar 0,2 procent. Daarmee zwakt het sentiment af dat de beurs van Japan bijna 0,8 procent kostte.

 • Interesse in Bitcoin kalft af

  Zoekopdrachten in Google geven al langer dan vandaag weer waar de mensheid zich echt mee bezig houdt.

  Voor het gemak nemen we er even de prijsgrafiek van de Bitcoin uitgedrukt in dollar bij, over dezelfde periode:

 • Openingsbel

  De Brusselse beurs gaat samen met het Europees gemiddelde 0,6 lager in de eerste minuten handel. Agfa en Hamon reageren negatief op de publicatie van hun jaarresultaten. Een andere opgemerkte daler is Mithra , dat even een pauze inlast na een verschroeiende recordrally. Het aandeel won nog altijd meet dan 120 procent sinds het jaar begon. DE stijgers op de Brusselse beurs zijn vanochtend duidelijk in de minderheid.

 • Think about TINC

  Infrastructuurfonds TINC zag de winst per aandeel toenemen in de eerste jaarhelft (tot 31 dec18), van 0,38 euro een jaar geleden naar 0,59 euro. Het bedrijf is van plan om na afloop van het volledige boekjaar - ergens in oktober - 0,49 euro per aandeel uit te keren. Door de aard van het beestje - investeringen in infrastructuurprojecten zoals de A11-snelweg - zijn de cashflows van TINC heel voorspelbaar voor zelfs de lange termijn.

 • Hamon nog niet uit woelig water

  Het verlies bij de engineeringgroep Hamon, vooral gekend als bouwer van koeltorens, is slechts een derde van een jaar eerder. Daarnaast heeft het bedrijf 47 miljoen euro bijgetankt met de uitgifte van verse aandelen. Daar eindigt het 'goede' nieuws over Hamon, dat nog steeds in woelig vaarwater zit. Voor de vierde keer in vijf jaar is er sprake van een nettojaarverlies.

 • Europese futures: rood

  Volgens de futureshandelaren zal het negatieve sentiment in Azië dadelijk de Europese beurzen besmetten. We verwachten koersverliezen op de aandelenmarkten van meer dan een half procent, tot bijna een procent. Terzelfdertijd zakken de obligatierentes lichtjes, wat erop wijst dat er geld richting de veiliger geachte obligatiemarkten stroomt. Als de prijzen van obligaties stijgen door een koopgolf, bewegen de rendementen in de omgekeerde richting.

 • Bone geeft converteerbare schulden uit

  Bone Therapeutics wordt vanochtend niet verhandeld, tot het resultaat van de private plaatsing is gepubliceerd. Dat laat beurswaakhond FSMA weten voor de Brusselse openingsbel.

  Bone begon gisteravond met de uitgifte van converteerbare obligaties bij grote beleggers, en heeft voorlopig nog geen persbericht uitgestuurd.

  Het biotechbedrijf kan de kapitaalinjectie goed gebruiken. Met de laatste bekend voorraad cash zou Bone het einde van dit jaar niet gehaald hebben. Eind december leek de zaak beklonken: met toezeggingen van het Russische farmabedrijf Pharmstandard, de Waalse en de federale investeringsmaatschappijen SRIW en FPIM trapte Bone een aandelenuitgifte af.

  De ambitie was om 'slechts' 8 miljoen euro op te halen, zodat het lopende onderzoek naar Allob, een celtherapieplatform voor verschillende aandoeningen, zeker resultaten van de tweede (van drie) klinische onderzoeksfase zou kunnen afleveren. Enkele dagen eerder had sectorgenoot ArgenX nog met de vingers in de neus meer dan 200 miljoen opgehaald.

  Toch liep het mis: de Russische partner trok zijn belofte in, waardoor Bone zich genoodzaakt zag de deal af te blazen omdat de omstandigheden waren veranderd nadat de operatie was gestart.

 • Agfa mist doel

  Geen omzetgroei voor Agfa in 2017, ook al had de topman daarop de focus gelegd. De omzet zakte bijna 4 procent en de nettowinst met wel 44 procent. Goed nieuws is dat Agfa-analisten dit al ingecalculeerd hadden. De winstmarge zakte onder 10 procent en volgens het bedrijf zal die er dit jaar niet opnieuw boven gaan.

 • Telenet koopt De Vijver Media

  De telecomgroep koopt Mediahuis en oprichters Wouter Vandenhaute en Erik Watté uit bij De Vijver Media, en wordt zo volledig eigenaar van de televisiezenders Vier, Vijf en Zes, en het productiehuis Woestijnvis. Voordien waren de verhoudingen respectievelijk 50 (Telenet), 30 (Mediahuis) en 20% (Wouter Vandenhaute, Erik Watté).

  Wouter Vandenhaute blijft aan als voorzitter van De Vijver Media, maar verkoopt al zijn aandelen in het bedrijf aan Telenet. ©Dieter Telemans

 • Settlementhuis Brusselse beurs komt naar Brussel

  Euroclear verhuist nog dit jaar zijn hoofdzetel naar België. Het bedrijf verzorgt de laatste stap bij beurstransacties: het zorgt ervoor dat effecten en cash bij de juiste partijen terecht komen. Aan het hoofd staat de Belgische Lieve Mostrey.

 • Downgrade voor Ontex

  Berenberg reageert vanochtend op de resultaten van Ontex met een verlaging van het advies van 'kopen' naar 'houden', het koersdoel zakt van 33 naar 28 euro.

  'Het aandeel ziet er misschien goedkoop uit, maar volgens ons zijn er operationele risico's,' is het onzachte oordeel na de biecht over problemen bij de Braziliaanse overnameprooi. Klanten kregen er kortingen die niet in de boekhouding werden opgenomen, met een eenmalige kost van 15 miljoen voor Ontex als resultaat. Dat had Ontex over het hoofd gezien bij het boekenonderzoek voor de overname in voege trad in maart 2017.

  Het aandeel reageerde gisteren al erg negatief op de resultatenpublicatie, ook al kwam er eind januari al een winstwaarschuwing. Onze analyse van gisteren:

 • Resultaten: Agfa, TINC, RTL, Hamon

  De rapporten die vanmorgen komen binnenrollen zijn die van Agfa, TINC, RTL group en (met een dag vertraging) Hamon. We gaan er meteen mee aan de slag.

 • Goeiemorgen

  Een nieuwe aflevering in het drama rond rond Amerikaanse importtarieven op staal en aluminium beheerst de sfeer op de financiële markten. Nu economisch adviseur Gary Cohn de handdoek werpt en het Witte Huis verlaat, is er opnieuw een obstakel minder voor die belemmering op de wereldhandel in voege kan treden.

  Economisch topadviseur Gary Cohn verlaat de ploeg van president Donald Trump. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud