1. Markten Live
 2. Live blog

Wall Street sluit gemengd

Op Wall Street sloten de beurzen gemengd. De Europese beurzen hervatten de beursrally nu diverse bedrijven positief verrassen met hun kwartaalcijfers. Melexis verhoogt de jaarprognose en stevent af op een recordwinst. Adecco lanceert een overnamebod op Akka.
 • Facebook waarschuwt voor groeivertraging

  Het aandeel Facebook ging vanavond nabeurs tot 5 procent lager nadat het met een kwartaalrapport kwam. Het belangrijkste nieuws is dat het bedrijf in de komende kwartalen een groeivertraging ziet aankomen. 'De jaar op jaar omzetgroei zal significant vertragen door de steeds moeilijkere vergelijkingsbasis', zegt de sociale-media-gigant.

  De cijfers over het tweede kwartaal waren wel goed. De omzet steeg met 56 procent tot 29,1 miljard dollar, terwijl analisten maar rekenden op een omzet van 27,9 miljard. De verkopen werden vooral gestuwd door een stijging van de gemiddelde prijs per advertentie met 47 procent. De winst per aandeel verdubbelde tot 3,61 dollar waar de consensus rekende op 3,03 dollar. 

  De jaar op jaar omzetgroei zal significant vertragen door de steeds moeilijkere vergelijkingsbasis
  Facebook

 • Wall Street sluit gemengd

  De Amerikaanse beurzen zijn gemengd afgesloten. De Dow Jones verloor 0,4 procent, de S&P500 trappelde ter plaatse en de Nasdaq won 0,7 procent.

  Lees hier onze samenvatting van Wall Street.

 • Fed-besluit weinig impact op de markten

  Het Fed-besluit en de aansluitende persconferentie van voorzitter Jerome Powell doet de markten weinig bewegen. Wall Street noteert nog altijd redelijk vlak. 

 • De visie van de Fed kort samengevat

  Collega Bas van der Hout volgde de persconferentie van de Fed gevolgd en vatte de visie van de centrale bank op inflatie als volgt samen:

 • Powell gaat verder over inflatie...

  ... en blijft herhalen dat hij geen grote zorgen heeft over blijvende hoge inflatie:

 • Hoge inflatie niet breedgedragen

  'De inflatie is zo hoog omdat bepaalde productcategorieën last hadden van specifieke zaken zoals materiaaltekorten. We zien geen hoge inflatie die breedgedragen wordt in alle productcategorieën.' Powell verwacht niet dat het lang zal duren voordat de inflatiecijfers weer lager worden. 

 • 'We praten over tapering'

  'We praten nu over tapering in elke vergadering en we laten weten wanneer we dichterbij het punt van tapering zijn', zegt Fed-voorzitter Powell.

 • Wat Powell bedoelt met 'tijdelijke' inflatie

  Een journalist vraagt Fed-voorzitter Jerome Powell: wat bedoelt u met 'tijdelijke' inflatie. 'Tijdelijk betekent: de toename in prijzen zal plaatsvinden, er zal inflatie zijn, maar de prijsstijgingen blijven niet jaar in jaar uit duren', zegt Powell. 'Als de prijsstijgingen weinig effect hebben op de lange termijn inflatieverwachtingen, dan zal de inflatie niet op lange termijn hoog blijven.' 

  De prijzen zullen stijgen, maar ze zullen niet in dit tempo blijven stijgen.
  Jerome Powell
  Fed-voorzitter

 • 'Inflatie zal dalen op de middellange termijn'

  'De plekken waar we hogere inflatie zien is niet heel breed gedragen. Dan bedoel ik bijvoorbeeld de prijsstijgingen bij tweedehands auto's. Bij de plekken waar de prijzen beduidend harder stijgen is daar vaak een goed verhaal bij', zegt Fed-voorzitter Jerome Powell. 'We denken dat de prijsstijging gevolgd zullen worden door een stijging van het aanbod, waardoor de inflatie op middellange termijn weer zal dalen.' 

 • Fed ziet afbouw stimulus dichterbij komen

  De timing om te starten met een vermindering van de obligatieaankopen begint te naderen. Dat is de belangrijkste boodschap van de mededeling die de Fed woensdag publiceert. De centrale bank zegt voor het eerst dat sinds december vooruitgang is geboekt naar de dubbele doelstelling van maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit.

  Lees hier meer!

 • Nasdaq neemt het voortouw op Wall Street

  Lees er hier alles over.

 • Bel20 sluit 0,6 procent hoger af

  Graag hierheen voor ons Brussels beursoverzicht.

 • Cofinimmo stap dichter bij lagere roerende voorheffing

  Het aandeel van zorgvastgoed in de portefeuille van Cofinimmo is in het tweede kwartaal met 3 procentpunten gestegen naar 59 procent. Als de grens van 60 procent wordt bereikt, daalt de roerende voorheffing van 30 naar 15 procent. Voorwaarde is wel dat het gemiddeld aandeel van zorgvastgoed over de vier kwartalen van een boekjaar 60 procent moet bedragen.

 • Neem Chinese verkoopgolf best serieus

  Econoom en journalist Bas van der Hout legt uit dat de Chinese overheid nergens voor terugdeinst en dat beleggers zich grote zorgen maken. 'Ben je als aandeelhouder eigenlijk nog wel echt eigenaar van Chinese bedrijven?', vragen beleggers zich mogelijk af:

  Chinese aandelen krijgen rake klappen

 • McDonald's broodje is gebakken

  De restaurantketen McDonald's  rapporteerde een aangepaste kwartaalwinst van 2,37 dollar per aandeel, vergeleken met een consensusraming van 2,11 dollar. Ook de inkomsten waren hoger dan de verwachtingen van Wall Street. De omzet in de Verenigde Staten steeg met 25,9 procent, de wereldwijde omzet steeg met 40,5 procent.

 • De uitschieters van Wall Street

  Wall Street kleurt overwegend groen op woensdag. De Dow Jones blijft dicht bij huis. De Nasdaq wint 0,4 procent en de S&P-500 gaat er 0,1 procent op vooruit.

  Dit zijn de uitschieters op een dag waar de techaandelen met resultaten komen:

  • Spotify kan degelijke resultaten voorleggen, maar haalt minder nieuwe gebruikers binnen dan verwacht. Het aandeel verliest 6,4 procent. (Zie post 13u37)
  • Apple verliest 2,7 procent op de beurs door de gevolgen van het globale chiptekort.
  • Alphabet overtrof de verwachtingen van analisten door 27,26 dollar per aandeel binnen te halen in plaats van de verwachte 19,34 dollar. Het aandeel wint 3,2 procent.
  • Pfizer verhoogt de prognose voor het volledige jaar dankzij de blijvende geldstroom die het vaccin veroorzaakt. (Zie post 13u34)
 • Wall Street opent in het groen

  Wall Street opent in het groen, mede dankzij goede resultaten in de techsector. De Dow Jones wint bijna 0,1 procent. De Nasdaq stijgt 0,5 procent en de S&P-500 gaat er ongeveer 0,2 procent op vooruit. 

 • Kering op record na halfjaarresultaten

  Op 13 maart 2020, na de coronacrash, stond het aandeel Kering op 405 euro. Intussen noteert het 85 procent hoger op 751,60 euro, een nieuwe piek. De vraag naar luxewaren is zo sterk dat de coronacrisis slechts een voetnoot lijkt in het parcours van Kering.

  Pierluigi Gollini, de keeper van de Italiaanse voetbalclub Atalanta, in een T-shirt van Gucci ©Photo News

  Vandaag klimt Kering meer dan 3 procent nadat het concern boven merken als Gucci, Balenciaga en Saint Laurent - dinsdagavond sterke halfjaarresultaten had gepubliceerd. Zo steeg de omzet met 54,1 procent op vergelijkbare basis tot 8,05 miljard euro - wat 8,4 procent meer is dan over de eerste zes maanden van 2019 - en verdubbelde de courante bedrijfswinst ruimschoots tot 2,23 miljard euro. Dat levert een operationele winstmarge van 27,8 procent op. Kering houdt netto 1,48 miljard euro winst over, ruim 5 keer meer dan een jaar eerder.

 • Spotify voorbeurs onderuit na cijfers

  Spotify gaat een ruwe sessie tegemoet op Wall Street. Voorbeurs zien we het aandeel 3 procent zakken. 165 miljoen mensen betalen om via Spotify toegang te krijgen tot een bootlading muziek, 20 procent meer dan een jaar eerder en pal op de prognoses die Spotify vooropstelde.

  Maar op een ander datapunt gaat Spotify onder de eigen lat door. De maandelijks actieve gebruikers, de optelsom van de betalende abonnees en de gebruikers die in ruil voor reclameboodschappen en verminderde functionaliteiten gratis luisteren, groeide met 22 procent naar 365 miljoen. Dat is nipt minder dan de 366 miljoen waar Spotify zelf op had gehoopt.

 • Belreca zet totale uitverkoop verder

  De Antwerpse miniholding Belreca zet de totale uitverkoop verder. De belangen in het chipbedrijf Melexis en de staaldraadtrekker Bekaert gingen de deur uit, blijkt uit een update op de website.

  Het lijkt de familiale holding menens om het voorstel van familielid Arnaud van de Put om zich te vereffenen goed te keuren, en de opbrengst uit te keren aan de aandeelhouders. Vorige week verkocht Belreca al zowat de helft van zijn portefeuille. Officieel gebeurde dat 'om de winsten veilig te stellen in het onzekere beursklimaat'.

 • Pfizer verhoogt omzetprognose dankzij coronavaccin

  De rush op de coronavaccins heeft Pfizer geen windeieren gelegd. Alleen al tussen april en juni verkocht het Amerikaanse farmaconcern voor bijna 10 miljard dollar aan vaccins, goed voor nagenoeg de helft van de groepsomzet.

  Lees hier meer. 

 • Melexis en Elia: goud en zilver in Bel20 na cijfers

  Ons Brussels beursoverzicht vat de analistenreacties samen op de cijfers van Melexis en Elia . Beide trekken hoger na de halfjaarcijfers. Met een winst van respectievelijk 5 en 3 procent zijn ze goed voor goud en zilver in de Bel20.

  Lees hier meer. 

 • Capgemini op hoogste koers in 20 jaar

  De Franse leverancier van advies- en IT-diensten Capgemini heeft zijn prognose voor 2021 verhoogd en het aandeel naar het hoogste punt in 20 jaar gebracht, na een "structurele versnelling" van de wereldwijde vraag. Het bedrijf verhoogde zijn prognoses voor de omzetgroei, de winstmarge en de kasstroom voor het jaar na een impuls in de eerste helft van het jaar door groei in zijn digitale en clouddiensten. 

  "Wij beschouwen dit als een structurele versnelling van de vraag naar technologie en niet slechts als een hobbel na de COVID-crisis"
  Aiman Ezzat
  CEO Capgemini

  Het bedrijf wil personeel aanwerven naarmate het uitbreidt en verwacht in het lopende kwartaal een instroom van jonge afgestudeerde ingenieurs. Eind juni had Capgemini 289.500 mensen in dienst, 9 procent meer dan een jaar geleden. 163.200 daarvan - meer dan de helft - werkten in offshorecentra. 

  Het bedrijf bevestigde plannen om meer lokale klanten te vinden in de regio Azië-Stille Oceaan, waar de inkomsten, samen met die van Latijns-Amerika, in het tweede kwartaal met 25 procent stegen. Het voorspelde voor 2021 een opbrengstengroei van 7 procent tot 9 procent, een operationele marge van 12 procent tot 12,4 procent en een organische vrije kasstroom van meer dan 1,3 miljard euro. 

  Capgemini stijgt 3 procent op de beurs.

 • Barclays keert een miljard pond uit aan investeerders

  Barclays zal ruim 1 miljard pond uitkeren aan aandeelhouders in de vorm van dividenden en het terugkopen van eigen aandelen. Het kan dat doen dankzij het overtreffen van de winstverwachtingen voor het eerste halfjaar dankzij goede resultaten voor investment banking en het vrijmaken van geld dat was opzijgezet om slechte leningen te dekken. 

  De Britse bank, die voor de eerste helft van het jaar bijna een verviervoudiging van de winst kon melden, zei een interim-dividend van 2 pence per aandeel uit te keren, wat neerkomt op ongeveer 340 miljoen pond in totaal. Dit nadat de Bank of England in juli de uitbetalingsbeperkingen had afgeschaft. 

  De bank rapporteerde een winst vóór belastingen van 5 miljard pond voor de zes maanden tot 30 juni, ruim boven de consensusverwachting van 4,1 miljard pond. Dat is een grote stijging tegenover 1,3 miljard pond een jaar geleden. 

  Barclays zal ook 500 miljoen pond aan eigen aandelen terugkopen, omdat het voorspelde dat de kosten van slechte leningen onder het historische niveau zouden blijven door de verbeterde economische vooruitzichten en de lage wanbetalingspercentages voor ongedekte leningen. 

  De bank zei dat ze kredietvoorzieningen kon vrijgeven dankzij de verbeterde economische vooruitzichten sinds het begin van het jaar, waarbij de Britse economie volgens het basisscenario midden volgend jaar het niveau van voor de pandemie zal bereiken. 

  Het aandeel Barclays wint 3,9 procent.

 • Fors gedaalde rodiumprijs speelt Umicore parten

  De klim van de Bel20 (+0,05 tegenover +0,7 procent voor Euro Stoxx 50 ) wordt vandaag vooral afgeremd door Umicore , dat 2,5 procent laat liggen.

  De materiaaltechnologiegroep verloor dinsdag ook al 1,65 procent nadat maandag met 54,40 euro de hoogste koers van het jaar werd aangetikt. Winstnemingen na een jaarpiek zijn niet ongewoon, maar wellicht is er meer aan de hand.

  De rodiumprijs, die in het voorjaar tot dicht tegen 30.000 dollar per ounce was geklommen, noteert bijna 12.000 dollar lager. Dat leidt tot flink wat nervositeit in de aanloop naar de halfjaarcijfers van vrijdag.

  Umicore kreeg vandaag een koersdoelverhoging van ING (zie post 10,10 uur), maar kan die niet te gelde maken.

 • Meer tekst en uitleg bij Elia ...

  ... leest u hier

 • Wat te verwachten van Solvay morgen?

  Morgen bij dag en dauw komt Solvay  met de resultaten over het tweede kwartaal. Beleggers leggen de lat vrij hoog gelet op het forse economisch herstel. Begin deze week krikte het beurshuis Credit Suisse de winstprognoses en het koersdoel voor de chemiereus op

  Gemiddeld rekenen analisten tegenover het pandemische lentekwartaal van 2020 op een omzetherstel van 10 procent naar 2,39 miljard euro. Die groei moet spijts de grondstoffeninflatie een hefboom zetten lager op de resultatenrekening, met dank aan de kostenbesparingen en de focus op cashflow van CEO Ilham Kadri. De bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) zien analisten bijna 30 procent herstellen, naar 568 miljoen euro. 

  Omdat de afdeling Materials met zijn lichtgewicht composietmaterialen het nog altijd vrij moeilijk heeft met het trage herstel in de luchtvaartsector, komt het forse herstel vooral op rekening van de afdeling Chemicals, vooral natriumcarbonaat (soda) en waterstofperoxide. Hier voorspellen analisten 40 procent meer winst (zie tabel) bij een 20 procent hogere omzet. 

  De vraag is in welke mate Kadri nu in de verleiding komt om die booming business 'top of the markt' te verkopen. Begin dit jaar verzelfstandigde ze de afdeling soda, nochtans de bakermat van de groep én een bakermat die met stabiele cashflow de 158 jaar jonge groep door de pandemie loodste

  Een vraag waar mogelijk morgen nog geen antwoord op komt, wel op de vraag of Kadri mogelijk de jaarprognose wat opkrikt. De lat ligt sinds de update over het eerste kwartaal op een ebitda van 2 à 2,22 miljard euro over 2021, van 1,95 miljard in 2020. Maar analisten rekenen nu al op de bovenkant van die vork, 2,2 miljard dus. 

 • Santander overtreft analistenprognoses

  Santander, de tweede grootste geldschieter van Europa, afgaand op de marktwaarde, overtreft de winstverwachtingen van analisten. De bank boekt 2,07 miljard euro winst over het tweede kwartaal. Dat is 35 procent meer dan over dezelfde periode vorig jaar, en ruim meer dan de 1,76 miljard die verwacht werd. Hiermee evenaart Santander bijna het niveau van het tweede kwartaal van 2019 toen het 2,1 miljard euro winst boekte. 

  De winst bereikt dus terug ongeveer het niveau van voor de pandemie dankzij een sterk herstel van de markten in de VS en het VK. De Spaanse grootbank beslist om 40 tot 50 procent van de winst als dividend uit te keren aan de aandeelhouders. Dit kan weer nadat de ECB de beperkingen op dividenduitkeringen opheft die van kracht waren tijdens de pandemie.

  Een jaar geleden leed de bank nog een recordverlies van 11,1 miljard euro door de corona-uitbraak. Nu klinken er volop optimistische geluiden uit het kamp van Santander: 'We liggen op schema om onze winstgevendheidsdoelstelling voor het jaar te overtreffen', zei Santander-baas Ana Botin in een verklaring. 

 • Degroof Petercam ziet bod op Akka slagen

  Het overnamebod van Adecco op Akka Technologies , goed voor 49 euro per aandeel, zal succesvol zijn, verwacht analist Luuk van Beek van Degroof Petercam. Enerzijds geniet het bod de steun van de familie Ricci en Swilux, die samen 60 procent van de aandelen en 68 procent van de stemrechten controleren. Anderzijds houdt de biedprijs een premie van 115 procent in tegenover de slotkoers van 23 juli.

  Van Beek handhaaft zijn ‘houden’-rating maar trekt zijn koersdoel - dat op 25 euro stond - op tot de biedprijs van 49 euro. Hij verwacht dat de koers vandaag al tot dicht tegen de biedprijs zal klimmen.

 • ING zet koersdoel Umicore op 54 euro

  ING-analist Stijn Demeester heeft voorafgaand aan de halfjaarresultaten van Umicore zijn ramingen voor dit jaar en de komende twee jaren gevoelig opgetrokken. Die verhoging weerspiegelt de sterke prijsstijgingen van de PGM-metalen (platinum, palladium, rhodium, iridium, ruthenium en osmium) en stemt overeen met Umicores eigen verwachting om dit jaar een aangepaste bedrijfswinst van bijna 1 miljard euro te draaien.

  Het koersdoel stijgt van 35 naar 54 euro, maar Demeester handhaaft zijn houdadvies. Zijn voorzichtige houding is ingegeven door toegenomen technologierisico’s voor Umicores batterijmaterialentak en door structurele uitdagingen voor Catalysis, aangezien het volgende decennium het einde van de verbrandingsmotor zal inluiden.  

  Umicore zakt 2,6 procent en houdt daarmee de Bel20 onder de knoet.

 • Akka schiet 84 procent hoger | Flinke tik voor Adecco

  Er is na meer dan een halfuur handel eindelijk een koers gevormd voor Akka Technologies . Het aandeel schiet 83,7 procent hoger tot 45,20 euro. Het blijft daarmee nog een eind onder de prijs van 49 euro per aandeel die Adecco biedt.

  Op de beurs van Zurich zakt Adecco daarentegen met 6 procent. 

 • Elia krijgt hoger koersdoel van KBCS

  Elia klopte met zijn halfjaarcijfers op bijna alle fronten de verwachtingen, zegt analist Olivier Vandewoude van KBC Securities. Bovendien verhoogde de netbeheerder de prognose voor dit jaar. De nettowinst van 124,9 miljoen euro kwam liefst 10,7 procent hoger uit dan de consensusverwachting van 112,8 miljoen euro. Dat is vooral te danken aan de Nemo Link, al presteerde de Duitse dochter 50Hertz ook iets beter dan de analist had verwacht.

  Vandewoude trekt zijn koersdoel op van 105,50 naar 109 euro en handhaaft zijn koopadvies.

 • Europese beurzen starten licht positief

  De Euro Stoxx 50 noteert na een minuut handel 0,3 procent hoger, de Bel20 doet er 0,15 procent bij.

  Rond volgende bedrijven was er sinds dinsdagavond nieuws:

  * Autochipontwikkelaar Melexis kende een beresterk tweede kwartaal en verhoogt de jaarprognose. Melexis veert 3,8 procent op.

  * Netbeheerder Elia zag de nettowinst in het eerste halfjaar met 2 procent dalen, maar krikt de jaarprognose wel licht op. Elia wint 3,15 procent.

  * De omzet van Global Graphics is in het eerste halfjaar verdubbeld dankzij de overname van Hybrid Software. Het aandeel stijgt 1,2 procent.

  * Uitzendreus Adecco lanceert een overnamebod op het Franse ingenieursbedrijf Akka Technologies . Het is wachten op een koers voor Akka.

 • ASMI ziet sterk derde en vierde kwartaal

  ASM International , de Nederlandse ontwerper en maker van machines om chipwafers te produceren, liet dinsdagavond in het persbericht over de tweedekwartaalcijfers weten dat het in het derde en vierde kwartaal omzetgroei verwacht dankzij de sterke vraag naar chips en ondanks de verstoringen in de aanvoerketen. Die laatste zijn nog verergerd door de nieuwe lockdownmaatregelen in Zuidoost-Azië.

  Voor het derde kwartaal rekent ASMI op een omzet tussen 400 en 430 miljoen euro tegenover 411,7 miljoen in het tweede kwartaal. Het cijfer voor het vierde kwartaal zou nog hoger uitkomen.

  ASMI besloot het tweede kwartaal met een nettowinst van 111,4 miljoen euro, iets minder dan in het eerste kwartaal (125,5 miljoen euro). De orderinname bedroeg 515,7 miljoen euro, wat 73 procent meer is dan een jaar eerder en ook gevoelig meer dan in het eerste kwartaal (410,6 miljoen euro).

 • Licht hogere beurzenstart op komst

  Na twee verliesdagen zullen de Europese beurzen weer aanknopen met winst. Afgaand op de stand van de futures wordt het een licht hogere opening. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 0,2 procent in het groen.

 • Elia krikt jaarprognose licht op

  Netbeheerder Elia  zag de nettowinst over de eerste jaarhelft met 2 procent dalen tot 150,5 miljoen euro. Dit vooral door een piek in de onderhoudscyclus op het net van de Duitse dochter 50Hertz, wat tijdelijk op de rendabiliteit weegt. 

  Voor heel 2021 rekent CEO Chris Peeters nu op een rendement op het eigen vermogen 'aan de bovenkant' van de eerder gemelde vork van 5,5 à 6,5 procent. Pro memorie: beleggers schrokken eerder dit jaar van de relatief voorzichtige outlook voor 2021, wat het aandeel een zeldzaam tikje gaf

 • Omzet Global Graphics verdubbelt na overname Hybrid Software

  Global Graphics rondde begin dit jaar de overname af van Hybrid Software en kreeg er daarmee een vierde dochteronderneming bij (naast Global Graphics Software, Meteor Inkjet en Xitron). Hybrid werd verkocht door Congra Software, de holding van voorzitter Guido Van der Schueren, die daarmee zijn belang in Global Graphics kon optrekken tot meer dan 82 procent.

  Door de overname van Hybrid Software werd de specialist in hard- en software voor de grafische industrie dubbel zo groot en dat komt nu ook tot uiting in de halfjaarcijfers. De omzet verdubbelde tot 23,77 miljoen euro en de brutobedrijfswinst (ebitda) klom met de helft tot 5,81 miljoen euro.

  Eind juni had Global Graphics 13,6 miljoen in kas, 6,8 miljoen meer dan eind 2020. Het bedrijf verwacht ook voor de rest van het jaar een sterke prestatie neer te zetten.

 • Deutsche Bank gaat over de lat

  Voor het vierde kwartaal op rij kan Deutsche Bank een positief kwartaal voorleggen. Volgens Reuters is dat de langste (kwartaal)winstreeks sinds 2012. In het voorbije tweede kwartaal bedroeg de nettowinst 692 miljoen euro tegen een verlies van 77 miljoen een jaar eerder. Analisten hadden slechts 372 miljoen euro verwacht.

  De prestatie komt er ondanks een 11 procent lagere omzet van de tak ‘investment banking’ - een trend die we ook bij Amerikaanse sectorgenoten zagen - en enkele onverwachte kosten. De hoger dan verwachte nettowinst is een opsteker voor topman Christian Sewing, die in 2019 een grootscheepse herstructurering van de - jarenlang verlieslatende - grootbank lanceerde.

 • Hogere prijzen en volumes bezorgen BASF sterk kwartaal

  Begin juli had de Duitse chemiereus reeds zijn omzet- en winstprognose verhoogd op grond van het razend snel herstel van de vraag en de fors hogere prijzen, zodat het niet echt een verrassing is dat BASF over het tweede kwartaal goede cijfers kan voorleggen. Tegenover het door lockdowns gekenmerkte tweede kwartaal van 2020 komt de omzet liefst 56 procent hoger uit op 19,8 miljard euro.

  De gezuiverde bedrijfswinst (‘Ergebnis der Betriebstätigkeit vor Sondereinflüssen’) stijgt met meer dan 2 miljard euro tot 2,4 miljard euro en ligt ook duidelijk boven de 1 miljard euro die BASF in het tweede kwartaal van 2019 realiseerde. De forse toename is vooral aan de segmenten Chemicals en Materials te danken, zeg maar aan de basischemie.

  BASF herhaalt de begin deze maand verhoogde jaarprognose: een omzet van 74 tot 77 miljard euro en een gezuiverde bedrijfswinst tussen 7 en 7,5 miljard euro. Voor het tweede halfjaar gaat het chemieconcern van een stabiele conjunctuurontwikkeling in de industrie uit. Sterke beperkingen van de economische activiteit door coronamaatregelen zouden uitblijven.

 • Adecco biedt (fors) op Akka Technologies

  'Het kloppend hart van de beursjacht'. Zo omschreef collega Ellen Vermorgen in mei 'haar' Brusselse deelgemeente Evere. 

  Profetische woorden. '1140' dreigt opnieuw een beursgenoteerd bedrijf te verliezen. De Frans-Zwitserse uitzendreus Adecco lanceert een bod op het Franse ingenieursbedrijf Akka Techologies , met dubbele notering in Parijs en Brussel en Benelux-hoofdkantoor in de Everse Bordetlaan. 

  Adecco telt nu 49 euro per aandeel neer voor de belangen van familie Ricci en Frère-holding NPM, die samen net geen 60 procent controleren, en lanceert een overnamebod. Dat is een bod van liefst 115 procent bovenop de laatst opgetekende slotkoers. 

 • Omzet Adecco blijft onder precrisisniveau

  Tegenover het nieuws dat AKKA Technologies wordt overgenomen, is het maar klein bier, maar we staan toch even stil bij de kwartaalcijfers van het Zwitserse uitzend- en opleidingsconcern Adecco. In het tweede kwartaal groeide de omzet met 26 procent tot 5,26 miljard euro. Op organische basis bedroeg de groei 29 procent. De omzet ligt wel nog 5 procent onder het niveau van vóór de coronacrisis, stipt de Belgische topman Alain Dehaze aan in het persbericht.

  De brutowinst van 1,06 miljard euro, een toename met 34 procent, is wel grosso modo weer in lijn met het precrisisniveau. De gezuiverde bedrijfswinst vóór afschrijvingen (ebita) komt met 237 miljoen euro meer dan drie keer hoger uit dan een jaar eerder. De nettowinst verzevenvoudigt tot 145 miljoen euro.

  Adecco verwacht een verdere, geleidelijke verbetering van de ‘trading conditions’ in het derde kwartaal en slechts een beperkte impact van de deltavariant naarmate de vaccinatiecampagne vordert.

 • Big Tech: belegger wil stratosfeer en krijgt 'slechts' troposfeer

  Waarom Wall Street na verbluffende kwartaalrapporten van Apple, Microsoft en Alphabet deze middag waarschijnlijk niet euforisch zal reageren, leest u hier

  Met een stratosferische pandemische beursklim - Apple, Alphabet en Microsoft zijn met hun drietjes nu meer waard dan alle 1.000 bedrijven op Euronext - zijn beleggers gevoelig voor elke voorzichtige noot in de outlook. 

 • ... en is op weg naar recordwinst in 2021

  Even een snelle berekening leert dat Melexis over 2021 minstens 629 miljoen euro omzet denkt neer te zetten, 24 procent meer dan de 507,5 miljoen over boekjaar 2020.

  Passen we daar 22 procent winstmarge op toe, dan komen we uit op een bedrijfswinst van 138 miljoen euro. Dat is niet alleen 83 procent meer dan over boekjaar 2020 maar ook een evenaring van recordjaar 2018:

 • Melexis verhoogt prognose na sterk kwartaal ...

  Melexis , ontwerper van autochips, heeft goed gepresteerd in het tweede kwartaal. De omzet komt uit op 159,1 miljoen euro, wat aan de bovenkant is van de eigen verwachtingsvork (155-160 miljoen euro). In vergelijking met het moeilijke tweede kwartaal van 2020 schoot de omzet 58 procent hoger.

  Ook de winstcijfers mogen er zijn met een bedrijfswinst van 36,4 miljoen euro (+260%) en een nettowinst van 33,5 miljoen euro (+246%). De brutomarge bedraagt 42,2 procent.

  Melexis keert over het eerste halfjaar een interimdividend van 1,30 euro bruto per aandeel uit.

  Het Ieperse bedrijf verhoogt de jaarprognose. Melexis rekent nu op een omzetgroei tussen 24 en 27 procent in plaats van 22 tot 25 procent. De brutomarge zou rond 42 procent uitkomen (in plaats van rond 41 procent) en de operationele winstmarge rond 22 procent (was 21 procent).

 • Azië haalt neus op voor techreuzen

  Goedemorgen. Wall Street klokte dinsdag met verlies af. Nabeurs openden drie technologiereuzen de boeken: Apple, Microsoft en Google-moeder Alphabet. Stuk voor stuk verpulverden zij de verwachtingen. De reacties in de nabeurshandel waren echter gemengd: Apple zakte door zorgen over een vertragende groei terwijl Alphabet steeg door de sterke omzetcijfers bij Google.

  De Aziatische beurzen zetten intussen hun neergang verder en staan nu op het laagste niveau in zeven maanden. Ze zijn nog steeds een storm op de Chinese beurzen aan het verteren, een storm die veroorzaakt is door een steeds strengere regelgeving waarbij zowel technologie, vastgoed als privaat onderwijs wordt aangepakt. Internationale beleggers zijn even het noorden kwijt.

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud