Alfacam schiet 25 procent omhoog

Traders aan het werk in New York (Foto Bloomberg)

De euro gaat voor het eerst in vijf dagen hoger. De Europese beurzen sloten met verlies. In eigen land liet Telenet weten af te haken voor BASE en massaal eigen aandelen in te kopen. Alfacam schoot 25 procent omhoog.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. We werken de informatie voortdurend bij. Vandaag zijn uw livebloggers Koen Lambrecht, Sebastien Rousseau en Kurt Vansteeland. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.48 uur: Morgen is het vooral uitkijken naar de bbp-cijfers in de eurozone in het tweede kwartaal.

17.45 uur: De Bel20 is met 0,3 procent verlies gesloten. Alfacam stal de show met net geen 25 procent winst.

17.28 uur: Google breidt verder uit en koopt Frommer's, uitgever van reisgidsen. Eerder kocht het ook al Zagat, de toonaangevende website voor restaurantrecensies in de VS. Bedoeling is een compleet informatieaanbod voor de klant te kunnen aanbieden.

17.00 uur: 'Wat zou ik graag begonnen zijn met aandelenbeleggingen op 12 augustus 1982. Helaas was ik toen elf en nog niet zo geïnteresseerd in aandelen', aldus onze marktenwatcher Kurt Vansteeland. Hij merkt op dat het precies dertig jaar geleden is dat de grootste bull run aller tijden op de beurzen van start ging.

16.09 uur: Enkele Italiaanse banken halen de truken van de foor boven en willen dat hun aandelenbelangen in de Italiaanse centrale bank worden geherevalueerd. In 1936 staken enkele banken en verzekeraars 300 miljoen lire - geconverteerd naar 156.000 euro - in de Italiaanse centrale bank. Een herevaluatie zou de kapitaalbuffer van de banken kunnen optrekken maar daar is nog geen akkoord over.

16.00 uur: De ECB blijft in de hangmat liggen.

Draghi: "Believe me that it will be enough". Is nothing enough? RTecb_europa_eu SMP transactions settled last week: EUR 0 mln. — Peter Vanden Houte (@PVandenHoute) 13 Aug 12

 

15.35 uur: Solarworld, producent van zonnecellen, keldert 11 procent op de beurs van Frankfurt. Het bedrijf verwacht dit jaar met verlies af te sluiten. In het tweede kwartaal boekte het bedrijf 161 miljoen euro nettoverlies en legt de schuld bij 'de agressieve concurrentie en illegale praktijken (lees: dumping met verlies) van Chinese rivalen'. Eerder dit jaar gingen al tal van Europese en Amerikaanse zonnecelbedrijven failliet waaronder Q-Cells.

14.24 uur: 'Through the Jackson Hole again?', vraag de blog Zero Hedge zich af.

This year, as the US and global economies have been floundering, the Fed has so far disappointed, and despite a "mere" continuation of Twist, has so far refused to implement the same bazooka measure that it did 2 years ago, no doubt well aware that doing so would merely confirm that every successive intervention has less of an impact, and last about half as long as each previous one (as we demonstrated over the weekend). The market, however, like the honey badger, does not care: and with stocks trading just shy of 2012 highs, and with Crude having soared by 20% since July, and with Brent at 3 month highs, is very much convinced that the imminent Jackson Hole symposium of 2012 will be a repeat of 2010, and Bernanke will announce something (and if not, there is always September, and if the disappoints then there is October, and December - in a world addicted to Fed liquidity the only thing that matters is when is the next fix.

14.21: De beursgang van de divisie 'animal health' van Pfizer wordt concreet, nu de farmagroep het dossier heeft ingediend bij de regulator. Pfizer wil 20 procent van Zoëtis Inc, zoals de nieuwe zelfstandige onderneming zal heten, via een IPO verkopen. De rest van de Zoëtis-aandelen zal geruild worden voor Pfizer-aandelen of gewoon bij Pfizer blijven. Zoëtis haalde vorig jaar een omzet van 4,23 miljard dollar met producten gebruikt voor huisdieren en grootvee. Met de operatie wil CEO Ian Read de groep afslanken door activiteiten die niet gelinkt zijn aan geneesmiddelen van de hand te doen. In april verkocht het nog zijn divisie kindervoeding aan Nestlé voor 11,9 miljard dollar.

14.15 uur: Alfacam schiet op Euronext Brussel 22 procent hoger. De maandenlange zoektocht naar een financieele partner lijkt vruchten af te werpen. Twee partijen zouden concrete interesse vertonen.

12.58 uur: Duitsland zal over het volledige jaar 2012 het land zijn met het grootste handelsoverschot. Dat berekende het gerenomeerde onderzoeksinstituut Ifo op vraag van Financial Times Deutschland. De Bondsrepubliek zal 210 miljard euro meer uitvoeren dan het zal importeren. Noch China, noch Japan of de olieëxporterende landen, zullen dat cijfer overtreffen, meent het Ifo.

German current account surplus will grow to €210 billion, topping surpluses of China, Japan, OPEC - FTD — zerohedge (@zerohedge) 13 Aug 12

 

12.06 uur: De Italiaanse schatkist veilde deze ochtend ter waarde van 8 miljard euro obligaties met een looptijd van één jaar. De rente die ze daarvoor betaald bedraagt 2,77 procent. Een lichte stijging in vergelijking met de 2,7 procent op een gelijkaardige veiling op 12 juli. De vraag naar de obligaties bedroeg 13,55 miljard euro. Italië annuleerde de veiling voor langlopend staatspapier op 14 augustus en trekt pas op 29 augustus opnieuw naar de markten.

12.03 uur: En de winnaars in de Europese chemiesector zijn ... Solvay en Arkema. Dat is althans het verdict van Credit Suisse na de publicatie van de halfjaarresultaten. 'Underappreciated quality', zo spreken de analisten over het Belgische chemieaandeel. Koersdoel: 105 euro.

'De winstgroei van Solvay (schatting 20 procent meer ebitda tegen 2015) ligt boven het gemiddelde in de sector, onder andere door kostenbesparingen en een betere mix van activiteiten. In het tweede kwartaal lag de winst van alle afdeling boven de analistenconsensus. De grootste verrassing kwam (opnieuw) van Rhodia. Dit benadrukt de earnings resilience van het nieuwe Solvay.'

10.55 uur: Michael Fuchs, vice-fractieleider in het Duitse parlement voor de christen-democratische CDU van bondskanselier Merkel, waarschuwt Griekenland dat zijn land niet zal aarzelen om een veto te stellen tegen een nieuwe schijf vers geld als de Grieken niet al hun verplichtingen nakomen. In september moet de ‘trojka’ (ECB, EC en IMF) beslissen over de toekenning van nieuwe noodhulp. ‘Zelfs al is het glas halfvol, dan nog is dat niet voldoende voor een nieuw hulppakket. Duitsland kan en zal dat niet goedkeuren’, zei Fuchs in een interview met het Duitse Handelsblatt.

10.47 uur: Telenet wint op de Brusselse beurs ruim 2 procent tot 35,44 euro. In Amsterdam verliest KPN 0,2 procent. Een Nederlandse analist over de keuzes van Telenet... en zijn Amerikaanse grootaandeelhouder Liberty Global.

#Telenet doet inkoop eigen aandelen a 18% Daar juist meer schulden. Zie je niet veel meer, maar ja met hedge fund als grootaandeehouder.— corne van zeijl (@beursanalist) August 13, 2012


09.32 uur: Bank Degroof trad bij de Telenet-operatie als adviseur op en schort daarom zijn advies en koersdoel op.

KBC Securities vindt het een goede zaak dat Telenet niet op BASE gaat jagen. De vrees verdwijnt hiermee dat Telenet teveel zou betalen voor de mobiele operator. Bovendien kan de balans verder ontlast worden tegen gunstige voorwaarden. Of de inkoop van eigen aandelen tegen 35 euro het stuk een succes wordt, is moeilijk te voorspelen, menen Nico Melsens en Tom Simonts. Ze merken nog op dat het afhaken voor BASE ook een goede zaak is voor Mobistar, omdat de onzekerheid over het vernieuwen van Telenets MVNO-overeenkomst hiermee van de baan is.

09.27 uur: Een eerste analistenreactie op wat er bij Telenet beweegt. 'Wij zijn blij dat we onlangs Telenet gedowngradet hebben van kopen tot houden, aangezien naar onze mening deze aankondiging de koers van het aandeel niet verder zal doen bewegen', zeggen Frank Claassen en Philip Scholte van Rabobank. Zij wijzen er nog op dat hun koersdoel na de komende cashuitkering op 31 augustus zal zakken van 35 tot 31,75 euro.

09.16 uur: Het ontbreken van koersen voor Brussel en Amsterdam heeft te maken met een storing bij VWD, vernamen we van Euronext Brussel. Even geduld dus. Via Bloomberg kwamen we intussen te weten dat de Bel20 0,4 procent lager is geopend.

De koers van Telenet reageert intussen positief op het nieuws dat de groep massaal eigen aandelen gaat inkopen: +1,6 procent tot 35,11 euro. Berenberg heeft zijn advies voor Telenet verhoogd van verkopen tot houden.

09.08 uur: Londen, Parijs en Frankfurt tekenen lichte verliezen op, maar er zijn nog geen koersen gevormd voor Euronext Brussel en Euronext Amsterdam.

08.46 uur: Belangwekkend nieuws uit de Belgische telecomsector: Telenet gaat niet meedingen naar BASE, de derde mobiele speler in ons land die door eigenaar KPN in de etalage is gezet. Telenet zegt dat het partnerschappen boven overnames verkiest en gaat zijn financiële structuur aanpassen. De groep gaat 700 miljoen euro extra schuld aan. De groep zegt dat ze hiervoor gebruik maakt van 'gunstige schuldmarkten'. Met dat geld wil Telenet tot 20,67 miljoen eigen aandelen inkopen, die daarna zullen vernietigd worden.

Collega David Adriaen volgt momenteel een conference call over deze verrassende wending rond Telenet.

08.36 uur: De Europese beurzen zullen met lichte verliezen openen, geven de futures aan. Beleggers maken zich zorgen over de verdere economische groei in de wereld.

08.26 uur: De Tijd van het voorbije weekend opende met een sombere Luc Coene. De gouverneur van de Nationale Bank waarschuwde dat de Belgische economie, na de krimp van 0,6 procent in het tweede kwartaal, waarschijnlijk ook in het derde kwartaal niet zal groeien. België zou met andere woorden in een recessie belanden.

Paul De Grauwe (LSE) zet Coene op zijn plaats in een reactie: ‘Eén van de redenen waarom de economie het zo slecht doet is precies de besluiteloosheid van de centraal bankiers in Frankfurt. Coene is dus niet echt goed geplaatst om de politiek veel lessen te geven.’

08.03 uur: Goedemorgen! De Aziatische beurzen geven geen goede voorzet vandaag. Ze kleuren licht tot stevig rood, al zijn er hier en daar ook beperkte winsten. Uit Japan kwam alvast geen goed nieuws: in het tweede kwartaal bedroeg de groei slechts 0,3 procent in vergelijking met het eerste kwartaal. Op jaarbasis kwam de bbp-groei uit op 1,4 procent, veel minder dan in het eerste kwartaal (5,5%) en ook ruim onder de prognose van economen (2,3%).

Ook over China was er weinig bemoedigend nieuws: Bank of America heeft zijn groeiprognose voor China verlaagd van 8 tot 7,7 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud