1. Markten Live
 2. Live blog
live

Alle aandelen van Bel20 in het rood

De beurzen doken voor de tweede dag op rij stevig in het rood. Niet alleen de kwakkelende Amerikaanse industrie voedt de recessievrees, ook de haperende jobgroei.
 • Bel20 beleeft slechtste dag sinds 2 augustus

  De slotbel: de Bel20  gaat 2,8 procent lager naar 3.566 punten, het grootste dagverlies sinds 2 augustus. Toen escaleerde de Amerikaanse president Trump het handelsconflict met China via een vers rondje invoertarieven. 

  We ronden hier af, maar geven mee dat u morgen op de middag al uw vragen over 'de toestand' op de markten - over het macro-economisch plaatje of over specifieke aandelen - kwijt kunt op de wekelijkse livechat. Tot morgen!

 • Deutsche Bank-strateeg Jim Reid: 'Beurzen 14 procent te duur'

  Ook Deutsche Bank-strateeg Jim Reid zegt - net als de belegger - serieus geschrokken te zijn over de erg sombere Amerikaanse industriebarometer (ISM) gisteren. 'In zijn meer dan 30-jarige geschiedenis heeft die barometer slechts zes keer nog lager genoteerd', klinkt het. 

  Het tuimelende Amerikaanse ondernemersvertrouwen komt bovenop dat in de eurozone. Ook hier is het van 2009, vlak na de Grote Recessie, geleden dat ondernemers nog zo somber vooruitblikken. 'Als we die jongste data in ons eenvoudige beurzenmodel loslaten, ogen Wall Street en de Europese aandelenmarkten nu overgewaardeerd', stelt Reid. 'Dat is meest uitgesproken in de eurozone - 14 procent te duur - maar ook voor de Amerikaanse S&P500, die nu 6 procent te duur oogt'. 

  De strateeg benadrukt dat het om een eenvoudig model gaat, maar het onderstreept wel de angst bij beleggers dat de aandelenmarkt op dit ogenblik nog geen voldoende somber scenario voor de 'onderliggende' economie in de koersen verrekenen. 

 • Trump: 'Beurzen gaan lager door impeachment'

  De Amerikaanse president Donald Trump bleef vandaag lange tijd stil over de ellende op de beurs, maar inmiddels is er een reactie op Twitter.

  Volgens Trump zijn de wereldwijde koersdalingen niet het gevolg van een ellendige ISM-index. Hij legt de schuld bij de afzettingsprocedure (impeachment), die de democraten hebben gestart:

  De beurzen gaan vandaag wereldwijd lager nadat de ISM-index gisteren wees op een stevige groeivertraging in de VS. De ISM-index is een belangrijke vinger aan de pols van de Amerikaanse economie.

 • ING-topman Hamers mogelijk toch vervolgd in witwasaffaire

  Slecht nieuws voor ING : topman Ralph Hamers kan toch worden vervolgd in de witwasaffaire die de bank vorig jaar al had geschikt. Een klacht tegen de topbankier is ontvankelijk verklaard, melden onze collega's van Het Financieele Dagblad in Nederland.

  ©Photo News

  ING trof vorig jaar een schikking van 775 miljoen euro met het Nederlandse Openbaar Ministerie, voor het onvoldoende controleren van klanten op mogelijke criminele activiteiten.

  Maar de Stichting Onderzoeks Bedrijfsinformatie (Sobi) van Pieter Lakeman nam daar geen vrede mee, en trok naar de rechter om ook Hamers persoonlijk aansprakelijk te kunnen stellen. Het hof behandelt volgens het FD de klacht van Lakeman op 18 december inhoudelijk.

 • Ook de olieprijs gaat onderuit

  Naast aandelen zijn ook de olievaatjes in de ramsj:

 • Amerikaanse tienjaarsrente daalt verder

  De recessievrees duwt ook de Amerikaanse rente lager. De tienjaarsrente daalt vandaag van 1,635 naar 1,6 procent.

 • Wall Street diept verlies uit

  De Dow gaat nu 1,7 procent in het rood. Het verslag van de beursdag leest u hier

 • WHO steunt VS in Airbusconflict met Europa

  De Wereldhandelsorganisatie (WHO) heeft een verzoek van de VS gesteund om de invoerheffingen te verhogen op 7,5 miljard euro aan Europese producten. 

  Volgens Amerika krijgt de vliegtuigmaker Airbus illegale subsidies van de Europese overheden, zodat er sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie.

  Het aandeel zakt 0,2 procent.

 • Hipster-IPO's op dieptepunt

  Het gaat niet goed met de gehypete apps die dit jaar naar Wall Street trokken:

  • Uber zakt 2 procent naar 28,54 dollar, 37 procent onder de 45 dollar per aandeel waartegen de taxi-app in mei naar de beurs trok
  • Lyft  koerst 1,9 procent lager naar 38,68 dollar, 46 procent onder de 72 dollar waartegen de taxi-app in maart naar de beurs trok
  • Peloton  laat opnieuw 2,3 procent liggen tot 22,06 dollar, 24 procent onder de 29 dollar waartegen de thuisfitness-app ... vorige week naar de beurs trok. 

 • Wall Street start met verlies

  Na de uitschuiver op dinsdag, beleeft Wall Street opnieuw een moeilijke start. De Dow Jones  gaat 0,6 procent lager op 26.402 punten. 

  ©REUTERS

 • Econocom op laagste peil in zeven jaar

  IT-dienstengroep Econocom  duikt opnieuw 6 procent lager naar 2,19 euro, het laagste peil sinds september 2012.

  Concreet nieuws lijkt er niet te zjin, maar het aandeel staat onder druk sinds een Italiaans fraudeschandaal en de tegenvallende halfjaarcijfers eind juli, die - ook al handhaafde het management de jaarprognose - lang niet alle analisten konden overtuigen. Sinds begin dit jaar verloor het aandeel 25 procent. 

 • Proximus enige groene stip in rode Bel20

  De enige stijger in de Bel20  op dit ogenblik? Proximus . De telecomoperator noteert dicht bij het hoogste peil sinds begin 2018.

  ©rv

 • Huizenbouwer Lennar behaalt meer winst dan verwacht

  De Amerikaanse huizenbouwer Lennar zag in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar (de periode juni-augustus) de winst met 13,3 procent stijgen tot 513,4 miljoen dollar of 1,59 dollar per aandeel. Analisten hadden slechts een winst per aandeel van 1,32 dollar verwacht. De lagere hypotheekrente wakkerde de vraag naar huizen aan.

  De omzet nam met 3,3 procent toe tot 5,86 miljard dollar, eveneens meer dan verwacht (5,48 miljard dollar). Ook qua bestellingen zit Lennar op rozen: het orderboek dikte in het derde kwartaal met 8,5 procent aan tot 13.369 te bouwen woningen. Zelf had Lennar een toename van slechts 5,5 tot 7,6 procent verwacht.

  De enige schaduwzijde in het kwartaalrapport is Californië. Daar is het orderboek trager aangedikt omdat welgestelde Chinezen aankoopbeslissingen uitstellen vanwege de handelsoorlog.

 • Groei aantal banen VS kleiner dan gedacht

  Volgens de loonstrookjesverwerker ADP zijn er in de maand september 135.000 banen bijgekomen in Amerika. Dat zijn er minder dan de 140.000 die economen hadden verwacht. 

  Daarnaast is ook het cijfer voor de maand augustus naar beneden bijgesteld van 195.000 naar 157.000.

  De Amerikaanse tienjaarsrente trappelt ter plaatse.

 • Oliefonds Noorwegen verkoopt olie-aandelen

  We gaan dieper in op het nieuws rond het Noorse staatsoliefonds (zie post 8u58) in dit artikel.

 • Bitcoin is niet meest gebruikte cryptomunt

  De bitcoin is goed voor ongeveer 70 procent van de marktwaarde van alle digitale activa, maar niet de meest gebruikte virtuele munt. Op basis van data van CoinMarketCap.com komt Bloomberg tot de conclusie dat de tether drukker gebruikt wordt. De marktkapitalisatie van de tether is 30 keer kleiner dan die van de bitcoin, maar het dagvolume (omgerekend in dollar) is sinds begin augustus groter dan dat van de bitcoin.

  Lees hier meer.

 • Meer over de koersduik van Mithra...

  ... leest u hier.  

 • Samsung zet productie stop in China

  Samsung, 's werelds grootste smartphoneproducent, heeft zijn laatste fabriek in China gesloten. De Zuid-Koreaanse techreus heeft daarmee zijn volledige productie in het land stopgezet, nadat het de capaciteit vorig jaar al fors terugschroefde. Als reden geeft Samsung de sterke concurrentie op de Chinese markt, de toegenomen arbeidskost en de economische groeivertraging. 

  Meerdere techbedrijven trekken hun productie terug uit China. Ook Sony bekijkt de sluiting van zijn fabriek in Peking en overweegt om de productie naar Thailand te verhuizen. Apple behoudt voorlopig wel al zijn Chinese productielijnen. 

  Samsungs marktaandeel op de Chinese markt is teruggevallen tot 1 procent in het eerste kwartaal komende van ongeveer 15 procent in 2013. Snelgroeiende Chinese merken als Huawei en Xiaomi spelen de buitenlandse producenten parten. 

 • Klap voor Suez na strategieplan

  We komen terug op het strategieplan 2030 van Suez  (zie post 7u51), want we zien het aandeel met ruim 5 procent dalen. 

  Het beurshuis Oddo heeft het advies verlaagd van 'kopen' tot 'houden'. Oddo vindt dat het strategieplan te weinig details omvat. Zo zegt Suez dat het dividend de hoogte in moet, maar het zegt niet wanneer. Sinds de beursgang in 2008 is het dividend constant op 65 cent. 

 • Mayne Pharma veert sterk op

  Mayne Pharma, het bedrijf waarmee Mithra een deal heeft gesloten voor de verkoop van de Estelle-pil in de Verenigde Staten, reageerde eerder vandaag wel goed op de beurs. In Sydney schoot de koers 18,9 procent hoger tot 0,63 Australische dollar.

 • Industriepijnen duwen beurzen kopje onder

  We gaan dieper in op de terugval van de beurzen in dit stuk

 • Britse bouwsector krimpt nog harder

  De activiteit van de Britse bouwbedrijven is in september verder gedaald. De activiteitsindex van Markit kwam uit op 43,3 tegen 45 in augustus. Dat is niet ver meer verwijderd van het dieptepunt dat na de financiële crisis werd bereikt. De index noteert al sinds mei onder 50, de grens tussen groei en krimp. De bouwsector lijdt hard onder de geplande brexit.

 • Degroof Petercam trekt koersdoel Mithra op

  De analisten van Degroof Petercam zijn opgetogen over de deal die Mithra met Mayne Pharma heeft gesloten voor de verkoop van de anticonceptiepil Estelle in de Verenigde Staten. Ze hebben het over 'een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van Mithra'. Ze vinden dat de deal positieve voorwaarden biedt, maar wel wat complex is. Ze behouden hun koopadvies en trekken hun koersdoel op van 34 tot 37 euro.

 • KBCS laat advies en koersdoel Mithra zakken

  Lagere verwachtingen voor de verkoop van de anticonceptiepil Estelle zetten de biotechanalisten van KBC Securities ertoe aan hun advies en koersdoel voor Mithra te verlagen.

  In hun model rekenden Sandra Cauwenberghs en Lenny Van Steenhuyse tot dusver op een piekverkoop van 472 miljoen euro voor Estelle in de VS, maar op basis van de raming van de nieuwe commerciële partner Mayne is dit teruggebracht tot 226 miljoen euro. Qua totale verkoop van Estelle in de VS en de EU samen komen zij nu tot een opbrengst voor Mithra van 360 miljoen euro over een periode van 10 jaar tegen voorheen 495 miljoen euro.

  Dit alles leidt tot een lagere waardering en een lager koersdoel van 31 euro (was 33 euro), waarin Estelle voor 7 euro tekent. Het advies gaat van ‘kopen’ naar ‘bijkopen’.

 • ‘Problemen Orchestra kunnen 2 vastgoedspelers raken'

  Een week geleden raakte bekend dat de Franse beursgenoteerde groep Orchestra-Prémaman zes maanden bescherming tegen schuldeisers had gekregen van de ondernemingsrechtbank in Montpellier. In het zog daarvan heeft nu ook Orchestra België, dat 53 winkels telt, een gerechtelijke reorganisatie aangevraagd.

  Kepler Cheuvreux ploos de portefeuille van Retail Estates en Ascencio uit en kwam tot de vaststelling dat de Orchestra-winkels voor respectievelijk 1,5 en 1,9 procent van de huurinkomsten van deze vastgoedbedrijven tekenen. In het slechtste geval – als Orchestra niet uit het moeras geraakt - zou de impact bij Retail Estates 1,6 miljoen euro of 0,10 euro per aandeel bedragen,. Bij Ascencio gaat het om 0,8 miljoen euro huurinkomsten of 0,10 euro per aandeel.

 • Kepler zet koersdoel Mithra hoger

  Mithra maakte dinsdag tijdens beurstijd bekend een deal te hebben gesloten met Mayne Pharma voor de commercialisering van de anticonceptiepil Estelle in de VS. De deal kan tot 295 miljoen dollar opbrengen en dat is meer dan analist Thomas Landemaine van Kepler Cheuvreux had verwacht. Mithra liet ook weten dat op de inkomsten uit Estelle minder zal betalen aan de vroegere aandeelhouders van Uteron Pharma. Landemaine verhoogt zijn koersdoel van 35 tot 37 euro; zijn advies blijft 'kopen'.

 • Kepler zet advies Sofina op 'houden'

  Sinds Kepler Cheuvreux de opvolging van Sofina  is gestart - in april van dit jaar - heeft de holding van de familie Boël uitstekend gepresteerd op de Brusselse beurs. Het aandeel won sindsdien 17 procent en daarmee is de korting ten opzichte van de netto-actiefwaarde verdwenen. Vooral de voorbije weken ging de koers zonder hard nieuws van record naar record

  Het ziet er naar uit dat de schone slaapster van Brussel nu wakker is
  Kris Kippers
  Sofina-analist Kepler Cheuvreux

  Analist Kris Kippers opperde van meet af aan dat Sofina het verdiende in lijn met zijn netto-actiefwaarde te noteren en dat is nu het geval. 'Het ziet er naar uit dat de schone slaapster van Brussel nu wakker is', merkt hij op. Hij verlaagt zijn advies van 'kopen' tot 'houden'. Tegelijk trekt hij zijn koersdoel op van 197 tot 209 euro.

 • De openingsbel

  De Europese beurzen gaan licht lager van start. De Euro Stoxx 50 zakt 0,2 procent na een minuut handel, de Bel20 geeft 0,4 procent prijs. De zorgen over de Amerikaanse economie blijven doorwerken.

 • Martin Gilbert (Aberdeen) verlaat Standard Life Aberdeen

  Martin Gilbert, die jarenlang de CEO en het boegbeeld was van de Schotse vermogensbeheer Aberdeen, verlaat de fusiegroep Standard Life Aberdeen. In die fusiegroep heeft Standard Life veruit het grootste gewicht. 

 • Noors pensioenfonds verkoopt groot pakket oliebelangen

  Het Noorse pensioenfonds, dat met de opbrengsten van de olie- en gaswinning in meer dan 9.000 bedrijven investeert, gaat voor 6 miljard dollar aan belangen in oliebedrijven van de hand doen. De verkoop zal geleidelijk gebeuren.

  Oljefondet, zoals de Noren het fonds noemen, zond een schokgolf door de markten toen het in 2017 aankondigde voor circa 40 miljard dollar aan participaties in olie- en gasbedrijven van de hand te willen doen. De bedoeling was het globale risico voor Noorwegen te verminderen.

  De politiek moest echter zijn zegen geven en het plan onderging een grondige spoeling. De regering liet voor 70 miljard Noorse kronen (7,6 miljard dollar) aan desinvesteringen toe maar het zal dus nog iets minder zijn.

  In juli bezat het fonds onder meer belangen in ConocoPhillips, het Amerikaanse exploratiebedrijf EOG Resources, Occidental Petroleum en in de Chinese oliemaatschappij CNOOC.

  Lees hier meer.

  Een olieplatform in het Johan Sverdrup-olieveld in de Noordzee ©REUTERS

 • Immobel klopt aan bij spaarder

  De projectontwikkelaar Immobel  wil tot 75 miljoen euro ophalen via de uitgifte van obligaties voor particuliere beleggers. De obligatie heeft een looptijd van 7,5 jaar. 

  Aan de obligatie hangt een coupon van 3 procent bruto. Het papier wordt echter uitgegeven tegen 101,875 procent van de nominale waarde. Bovendien is er de roerende voorheffing van 30 procent. Bijgevolg ligt het nettorendement op 1,831 procent. 

  Inschrijven kan vanaf vrijdag. Belfius en BNP Paribas Fortis begeleiden de transactie. 

  Lees hier meer. 

 • Carrefour koopt Brazilaans fintechbedrijf

  Carrefour  laat weten dat het een minderheidsbelang van 49 procent neemt in EWally, een fintechbedrijf uit Brazilië dat zich specialiseert in digitaal betalingsverkeer.

  Op dit moment heeft één op drie Brazilianen geen bankrekening, zegt Carrefour in een persbericht. Ewally wil elektronisch betalingsverkeer ook voor die groep van mensen mogelijk maken via een mobiele applicatie. 

  'Het partnerschap met Ewally laat ons toe een reeks financiële oplossingen te gaan ontwikkelen die de drempel Brazilianen om hun aankopen in onze warenhuizen te doen verlaagt', stelt Paula Cardoso, CEO van Carrefour Brazilië in een persbericht. 

 • CEO Tesco stapt op

  De CEO van Tesco , Dave Lewis stapt volgende zomer op en zal vervangen worden door Ken Murphy die momenteel commercieel directeur is bij de Amerikaanse farmagroothandel Walgreens Boots Alliance.

  Dat maakt de Britse warenhuisreus bekend bij de publicatie van zijn halfjaarcijfers. Die scoren boven de lat. De brutobedrijfswinst stijgt met 12 procent jaar-op-jaar en landt op 1,13 miljard pond (1,5 miljard euro) terwijl de markt mikte op 944 miljoen pond (1,1 miljard euro). 

  Ik verlaat het bedrijf om persoonlijke redenen. De tijd is rijp om de fakkel door te geven nu ons transformatieplan is verwezenlijkt.
  Dave Lewis
  CEO Tesco

  De omzet eindigt op 31,9 miljard pond waar analisten 31,7 miljard voorspeld hadden. 

  Tesco viert dit jaar zijn honderdste verjaardag

 • Nederlanders dol op Tesla

  Op een duidelijk lager Wall Street wist Tesla dinsdag 1,6 procent winst te vergaren. De Amerikaanse constructeur van elektrische auto’s lijkt vaart te maken met zijn plannen om in China een assemblagefabriek te bouwen. Tesla heeft in Shanghai een bouwbedrijf geregistreerd. Wat dat bedrijf concreet gaat doen, is niet meteen duidelijk.

  Het meeste opmerkelijke nieuws over Tesla kwam dinsdag uit Nederland. De Tesla Model 3 was in september de best verkochte auto bij onze noorderburen. Van de kleinste Tesla werden 5.768 exemplaren ingeschreven op een totaal van 38.112 nieuwe wagens. Als we daar ook nog eens de 122 exemplaren van de Model S en de Model X bij rekenen, komt Tesla tot een marktaandeel van meer dan 15 procent.

 • Nog meer donkere wolken boven de munt van Facebook

  Visa, Mastercard en Paypal twijfelen over hun deelname aan de libra, de digitale munt die Facebook  midden volgend jaar wil lanceren. Dat meldt The Wall Street Journal. 

  De twijfel bij drie van de bijna dertig partners komt er nadat de libra wereldwijd tegenkanting heeft gekregen van overheden, toezichthouders en centraal bankiers.  

  Klik hier door naar het volledige artikel. 

 • Europese beurzen op weg naar rode opening

  De futureshandel op de Euro Stoxx 50 hint op een openingsverlies van -0,23 procent. Beleggers maken zich in toenemende mate zorgen over een afkoeling van de wereldeconomie na een slecht cijfer over de Amerikaanse industriële output. 

 • Jefferies zet Pernod Ricard op kopen

  Beurshuis Jefferies verhoogt het advies voor Pernod Ricard  van houden naar kopen. Het koersdoel wordt opgevoerd van 175 euro naar 185 euro.

  Gisteren liet de producent van geestrijke dranken weten dat het in Frankrijk de commerciële afdelingen van Pernod en Ricard samenvoegt. Bij die operatie verdwijnen 280 arbeidsplaatsen. Pernod Ricard kampt met een omzetdaling op de Franse thuismarkt. Het wil die daling counteren met een meer efficiënte kostenstructuur.

  Volgens een berekening van KBC Securities is de belegging in Pernod Ricard goed voor 17 procent van de intrinsieke waarde van GBL .

  Pernod Ricard kampt met tegenvallende verkoopcijfers op de Franse thuismarkt en gaat daarom herstructureren. ©BLOOMBERG NEWS

 • Slechtste kwartaal sinds 2015 voor beurs Hongkong

  Door de combinatie van een zwakkere yuan, de Amerikaans-Chinese handelsoorlog en soms gewelddadige protestacties voor meer democratie heeft de beurs van Hongkong een belabberd kwartaal achter de rug. In het derde kwartaal zakte de Hang Senc-indes met 8,6 procent. Het is daarmee de slechtste driemaandenperiode sinds 2015.

  Mogelijk brengt het vierde kwartaal beterschap, tenminste als er schot komt in de handelsgesprekken tussen de Washington en Peking, en als de rust wat terugkeert. Uit data die sinds 1989 worden bijgehouden blijkt dat de beurs van Hongkong in de laatste drie maanden van het jaar gemiddeld bijna 6 procent klimt.

  De vaak gewelddadige protesten in Hong Kong zinderen na op de beurs. ©Photo News

 • Suez gaat 1 miljard euro besparen

  De Franse milieugroep Suez  ontvouwt vandaag op een analistendag het strategisch plan 'Shaping Suez 2030'. De presentatie is vanaf 9 uur live te volgen via deze link.

  In een persbericht heeft Suez reeds enkele hoogtepunten onthuld. Zo kondigt de groep voor 1 miljard euro kostenbesparingen aan tegen 2023. Verder mikt Suez tegen 2021 op een winst per aandeel van 0,8 euro, op een half miljard euro vrije kasstroom en op een nettoschuld/ebitda-ratio tussen 2,8 en 3.

  Tot slot bevestigt Suez de doelstellingen voor 2019. 'We willen de schulden afbouwen en het dividend zo snel als mogelijk verhogen', zegt CEO Bertrand Camus.

 • Aperam lost schulden af

  Nabeurs liet inoxproducent Aperam  weten dat het tegen 4 november voor 28 miljoen dollar aan uitstaande obligaties zal aflossen aan een intrestvoet van 0,625 procent. 

  De obligaties hebben een conversieprijs van 37,45 dollar (34 euro) en zijn daarmee meer waard dan de aandelen van Aperam. De koers, met dubbele listing in Brussel en Amsterdam, sloot gisteren aan 21,94 euro.

 • Apple op zucht van record

  Apple ging gisteren tot 1,9 procent hoger en sloot af op 224,59 dollar. Het aandeel is nog maar 3 procent verwijderd van de recordkoers van oktober 2018. CEO Tim Cook zei in het Duitse Bild dat de verkoop van de iPhone 11 een 'zeer sterke start' heeft gekend. En dat hij 'niet gelukkiger kon zijn'.

  Apple publiceert op 30 oktober zijn resultaten over het vierde kwartaal. Analisten verwachten een verkoop van 41,9 miljoen iPhones, wat een daling is op jaarbasis van 14,5 procent. Het succes van iPhone is cruciaal voor Apple. Nog volgens Bloomberg was meer dan 60 procent van de omzet uit 2018 te danken aan dat toestel.

  Naar verwachting komt er volgend jaar een 5G-versie van de iPhone.

 • Aéroports de Paris (ADP) gaat Boliviaanse luchthaven ontwikkelen

  Groupe Aéroports de Paris (ADP) , de uitbater van de Parijse luchthavens Charles De Gaulle en Orly laat weten dat het exclusieve gesprekken houdt met de Boliviaanse regering om een nieuwe internationale luchthaven in de stad Santa Cruz te ontwikkelen. Het contract dat op tafel ligt houdt eveneens in dat ADP de luchthaven gedurende 30 jaar mag uitbaten.

  'Groupe ADP exploiteert al 25 luchthavens wereldwijd, waaronder ook die van Santiago in Chili. We zijn vereerd in het vertrouwen dat de Boliviaanse autoriteiten in ons stellen met de onderteking van dit protocolakkoord.', laat Fernando Echegaray weten, hoofd van de buitenlandoperaties van de groep.

  Bolivië is een grotendeels staatsgeleide economie en staat gekend als een moeilijke markt voor buitenlandse investeerders om te betreden.

  Momenteel bevindt de nationale luchthaven van Bolivië zich in hoofdstad La Paz maar die ligt op zeer grote hoogte en wordt daardoor minder aangevlogen. Santa Cruz is lager gelegen en vormt met 30 procent bijdrage tot het bbp de belangrijkste economische pool in het Zuid-Amerikaanse land. 

 • Nike-topman genoemd in dopingschandaal

  De atletiekwereld wordt opgeschrikt door een nieuw dopingschandaal waar de Amerikaanse fabrikant van sportkledij Nike rechtstreeks bij betrokken is. Alberto Salazar, een van de toptrainers van hardlopers, krijgt na onderzoek door USADA, het antidopingagentschap van de Verenigde Staten, vier jaar verbod zich met sport bezig te houden.

  Mark Parker, de CEO van Nike ©via Bloomberg News

  Salazar was het hoofd van het Nike Oregon Project, een prestigieus trainingcentrum voor topatleten voor loopnummers. Hij zou allerlei experimenten hebben uitgevoerd om uit te maken hoeveel doping atleten mochten krijgen zodat het net niet kon worden opgespoord.

  Mark Parker, de CEO van Nike, was van die experimenten met prestatieverbeterende middelen op de hoogte, zo blijkt. Nike verweert zich door erop te wijzen dat er niet met verboden middelen werd gewerkt. Het aandeel Nike verloor dinsdag 1,75 procent nadat het dit jaar (tot en met maandag) al 27 procent was gestegen.  

 • Unilever koopt Japans cosmeticabedrijf

  Gisteren nabeurs liet Unilever  weten dat het Lenor Japan overneemt, een cosmeticabedrijf gespecialiseerd in huidverzorging. Lenor is voornamelijk in China en Japan actief.

  Unilever noemt de acquisitie een belangrijke verruiming van zijn 'personal care'-portefeuille maar het maakt geen overnamebedrag bekend.

 • Celyad trekt naar Washington

  Celyad  laat weten dat het tussen 6 en 10 november zal deelenemen aan een jaarlijkse immunotherapieconferentie (SITC) in Washington. Het zal daar een update presenteren over zijn programma rond dikkedarmkanker.

  Het biotechbedrijf legt zich toe op CAR-T-celtherapie, een vernieuwende manier om kanker te bestrijden. Immuuncellen worden gemanipuleerd en weer ingespoten, zodat ze de kankercellen te lijf gaan.

  'SITC is voor ons een belangrijk event om bijgewerkte onderzoeksresultaten van onze klinische programma's rond metastatische colorectale kanker te presenteren', aldus Frédéric Lehman, VP Klinische Ontwikkeling bij Celyad in een persbericht. 

  De koers van Celyad staat onder zware druk, onder meer na het stopzetten van een programma rond chronisch hartfalen. Dit jaar verloor het aandeel al 60 procent. 

 • Bone op congres in Maastricht

  Bone Therapeutics geeft vandaag een presentatie op de 27ste jaarvergadering van de European Orthopaedic Research Society (EORS) in Maastricht. Het bedrijf uit Gosselies zal er bijkomende preklinische in vitro- en in vivo-resultaten voorstellen die de mogelijkheden aantonen van zijn allogeen botvormend celtherapieplatform Allob.

 • Wat doet Tesco?

  Binnen een uur kennen we de halfjaarcijfers van de Britse warenhuisgigant Tesco . Die vormen een belangrijke barometer voor hoe de Britten de nakende Brexit verteren.

  Lees hier meer. 

 • Krimpmodus

  Goedemorgen! De beurzen in New York sloten gisteren met stevige verliezen nadat bleek dat de Amerikaanse industrie nog dieper in krimpmodus zit. De vrees voor een recessie – en een verdere afname van de groei van de wereldeconomie – is daardoor toegenomen. De Dow Jones sloot 1,3 procent lager.

  De neerwaartse trend zet zich vanmorgen door in Azië. Tokio zakt een half procent, Seoel 1,5 procent, Sydney 1,2 procent.

  De beurzen op het Chinese vasteland zijn nog altijd dicht naar aanleiding van de nationale feestdag (en 70 jaar Volksrepubliek), maar in Hongkong is er weer handel. Daar gaat het 0,3 procent lager. De aanhoudende sociale onrust weegt er ook op het marktensentiment.

  Traders wachten op de slotbel in New York. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud