1. Markten Live
 2. Live blog
live

Amazon blinkt uit op Nasdaq

Beleggers pauzeren de rally van de afgelopen weken. Aperam stutte de Bel20.
 • Wall Street eindigt stevig in het groen

  Wall Street steeg gestaag, met dank aan een rally in het slotuur. De Dow Jones trok 0,89 procent. Nasdaq  ging 0,5 procent omhoog. De S&P-500 brak een nieuw record en steeg met 0,7 procent naar 4127 punten.

  Lees hier meer over Wall Street.

 • Werknemers Amazon verwerpen oprichting vakbond

  In dit stuk gaan we dieper in op het nieuws dat Amazon  momenteel 1,8 procent hoger stuwt. Sinds begin maart - toen grote zenuwachtigheid heerste over de opmars van de lange rente - is het aandeel met 14 procent hersteld. 

 • Wall Street: Amazon, Levi & FuboTV trekken hoger

  Bij Amazon stemden werknemers tegen de oprichting van een vakbond, Levi Strauss blikt optimistisch vooruit en FuboTV schiet een vijfde hoger na het winnen van voetbalrechten. 

  Graag hierheen voor ons Wall Street-overzicht

 • Bel20 sluit stabiel af

  De Bel20 is zonet exact vlak afgesloten op 3.941 punten.

  Toppers in Brussel: Aperam (+3,2%), Floridienne (3,9%) en IBA (+5%). 

  Floppers: Mithra (-3,2%), Econocom (-3,4%) en Nyxoah (-4,3%). 

 • Volgende week: JPMorgan, China en Coinbase

  We kijken al even vooruit naar volgende week. Woensdag wordt een belangrijke dag. Naast de start van het Amerikaanse resultatenseizoen - uiteraard geeft JPMorgan-CEO Jamie Dimon de aftrap - is er de beursgang van Coinbase. Coinbase is de eerste Amerikaanse bitcoinbeurs die zelf naar de beurs trekt. En China maakt als eerste groot land groeicijfers over het eerste kwartaal bekend.

 • Enkele uitschieters op Wall Street

  Na 40 minuten handel is Wall Street als communicerende vaten: de Dow Jones stijgt met 0,3 procent, techbeurs Nasdaq daalt met evenveel.

  Enkele belangrijke bewegingen zijn:

  Honeywell International gaat 2,5 procent omhoog na een koopadvies van Deutsche bank.

  FuboTV , de Amerikaanse televisieprovider stijgt 4 procent dankzij het binnenhalen van de uitzendrechten voor het WK voetbal in Qatar in 2022.

  Het ons allen bekende Zoom zakt 2 procent. Gisteren wonnen Nederlandse hackers 200.000 dollar voor het hacken van de videoapp. Ze legden een groot lek bloot wat Zoom stevige reputatieschade oplevert.

 • Wall Street opent lichtjes in het rood

  Wall Street gaat er wat op achteruit bij de opening vandaag. De Dow Jones stijgt wel voorzichtig met 0,16 procent. De Nasdaq boet meer dan 0,6 procent in, na een stijging van 1 procent gisteren.

 • De portefeuille van Tesla-fan Armand Vervaeck

  Iedere vrijdag gluren we in de portefeuille van een kleine belegger. Deze week is dat de 70-jarige Armand Vervaeck. Opvallend: hij begon pas op zijn 67 te beleggen. En nu hij er zeer fanatiek mee bezig.

 • TherapeuticsMD krijgt goedkeuring van België en VK voor medicijn tegen opvliegers

  TherapeuticsMD wint meer dan 10 procent aan waarde in de voorbeurshandel. Het Amerikaanse farmabedrijf kreeg toestemming om Bijuva, zijn medicijn tegen ongemakken tijdens de menopauze, te verkopen in België en het Verenigd Koninkrijk. Bijuva helpt vooral tegen opvliegers, een veelvoorkomende kwaal bij vrouwen in de menopauze. TherapeuticsMD verwacht snel ook de goedkeuring van andere Europese landen.

 • Futures: Amerika surft straks hoger

  De Amerikaanse indexfutures voorspellen een groene vlag. De Dow Jones zou een golfje pakken van 0,2 procent, de S&P500 zou 0,1 procent voortkabbelen. De Nasdaq moet het na een winst van 1 procent gisteren met een verliesje van 0,1 procent doen. 

 • Het Brusselse beurzenstuk...

  ... gaat vandaag over Justin Bieber, Gilead en Galapagos: hierheen!

 • 'Uitstel EU-herstelfonds zou economische ramp zijn'

  'Het zou een economische ramp zijn voor Europa als de uitbetalingen van het herstelfonds voor onbepaalde tijd worden uitgesteld.' Dat zegt Isabel Schnabel, bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB), in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel. 'Als dat gebeurt, moet Europa nadenken over alternatieve oplossingen, maar die zouden tijd vragen.'

  De Europese Unie wil met het herstelfonds van 750 miljard euro vooral de landen ondersteunen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie. De Europese Commissie is van plan vanaf de zomer geld uit te keren, maar een juridische procedure voor het Duitse Grondwettelijk Hof dreigt vertraging te veroorzaken. Het Duitse parlement kan de oprichting van het fonds voorlopig niet ratificeren.

 • Berenberg schrijft fanmail aan Ageas

  Berenberg verhoogt de winstprognose voor de verzekeraar Ageas  in 2021 met 5 procent en die voor 2022 met 4 procent, tot respectievelijk 5,60 en 6,20 euro per aandeel. 'We verwachten dat het eerste kwartaal van 2021 in China bijzonder sterk was', stelt de analist Michael Huttner. 

  Wij verwachten dat Ageas de prognose voor 2021 dankzij China zal verhogen, van rond 900 miljoen nu naar ongeveer 950 miljoen
  Michael Huttner
  Berenberg-analist

  Net daarom is de analist erg positief over de extra investering in China, 340 miljoen voor een belang van 25 procent in Taiping Re. 'De investering is afgerond op 27 november en zal dus heel 2021 aan de resultaten bijdragen', klinkt het. 

  'We verwachten dat Ageas de prognose voor 2021 dankzij China zal verhogen, van zo'n 900 miljoen nu naar ongeveer 950 miljoen', besluit Huttner. 

 • UBS: 'Goudprijs kan nog verder dalen'

  De goudprijs is door de Amerikaanse rentestijging sinds vorige zomer stevig teruggevallen, van een piek van 2.060 dollar in augustus naar ongeveer 1.750 dollar per ounce nu. Over dezelfde periode steeg de Amerikaanse tienjaarsrente van een dieptepunt van 0,5 naar 1,66 procent. 

  Een hogere Amerikaanse rente maakt de meest liquide belegging ter wereld - Amerikaans staatspapier - relatief interessanter dan een dividendloze staaf goud. 'We voorspellen dat de goudprijs tegen eind juni zakt naar 1.650 dollar over een jaar op 1.600 dollar staat.' 

  Wij verwachten dat de goudprijs het komende jaar zakt tot 1.600 dollar per ounce
  Wayne Gordon
  UBS-edelmetaalstrateeg

  Wayne Gorden, hoofd edelmetalen bij UBS, merkt op dat een stijgend rendement op Amerikaans schuldpapier traditioneel de beleggersvraag naar goud ondermijnt. 'Tot nog toe bleef de impact van verkopende goud-ETF's (beursgenoteerde beleggingsfondsen, red.) vrij beperkt, omdat onder meer de Hongaarse centrale bank goud kocht en India in maart een recordhoeveelheid invoerde. Maar de verkoopdruk zal deze lente aanhouden.' 

  Gordon onderstreept dat goud zijn merites behoudt als diversificatie van de portefeuille, maar raadt beleggers aan zich tegen een koersdaling in te dekken. 'We verwachten dat de goudprijs verder daalt', zegt hij. 

 • 'Nyxoah kan door tot tweede kwartaal 2023'

  Volgens Laura Roba, analist van Degroof Petercam, bevatte het jaarrapport van Nyxoah (zie post 7u35) niet veel verrassingen. 'Met deze cashbuffer kan Nyxoah door tot het tweede kwartaal van 2023. De eerste gegevens over het BETTER SLEEP-programma zijn de belangrijkste komende katalysatoren. Een positieve uitslag zou het bedrijf een stap dichter bij een toegang tot patiënten met ernstige slaapapneu kunnen brengen.' De analist rekent nu op een kans van 60 procent dat het bedrijf toegang krijgt in de VS.

 • AMG versterkt balans met kapitaalronde

  In Amsterdam zakt AMG   met 4,8 procent naar 33,18 euro. De grondstoffengroep, een belangrijke leverancier van onder meer lithium voor oplaadbatterijen en vanadium voor energieopslag, maakt dankbaar gebruik van het stevige koersherstel over het voorbije jaar om vers geld op te halen. 100 miljoen euro, via de private plaatsing van ruim 3,1 miljoen nieuwe aandelen.

  AMG versterkt zijn balans op een ogenblik dat er flink in expansie geïnvesteerd wordt
  Stijn Demeester
  ING-analist

  De stukken vonden deze ochtend een afnemer tegen 32,50 euro, een korting van 7 procent op de slotkoers van donderdag. 

  'Een goede zet', oordeelt ING-analist Stijn Demeester. 'AMG versterkt zijn balans op een ogenblik dat er flink in expansie geïnvesteerd wordt. Dankzij de kapitaalronde zullen de schulden nog 2,8 keer de verwachte ebitda (brutobedrijfswinst, red.) over 2021 belopen, tegenover 3,7 keer voorheen'. 

 • 'Gilead toont vertrouwen in Galapagos'

  Volgens analist Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities laat de overeenkomst tussen Gilead en Galapagos zien dat Gilead vertrouwen heeft in het Mechelse biotechbedrijf. 'Dat Gilead nu al communiceert dat het de aandelen wil vasthouden tot minimaal 22 augustus 2024 is opmerkelijk. Er zit namelijk nog wat risicovolle data aan te komen.' De belangrijkste lijkt te gaan over de MANTA-studie.

  'De initiële data van de MANTA-studie bleken hoopvol te zijn, maar er blijft een scenario waarbij de Amerikaanse gezondheidswaakhond meer data eist rond mogelijke schadelijkheid van filgotinib voor de spermaproductie. Dat zou de goedkeuring voor filgotinib voor de behandeling van de inflammatoire darmziekte ulceratieve colitis kunnen vertragen.' Daarnaast verwijst de analist naar uitkomsten van de eerste onderzoeken rondom Toledo, en veelbelovend onderzoeksprogramma voor de behandeling van ontstekingsziekten, die eraan zitten te komen.

  Vansteenhuyse blijft aan de zijlijn staan met een houdenadvies en koersdoel van 85 euro. 

 • Reactie KBC Securities op Cofinimmo

  Ook Wido Jongman, analist van KBC Securities, reageert op de transactie van vastgoedspeler Cofinimmo (zie post 9u15). 'Het aangegeven brutorendement van 4,5 procent is minder dan de in ons model aangenomen 5,5 procent voor transacties die nog aangekondigd moeten worden. Daarnaast doet de volledig met nieuwe aandelen gefinancierde transactie de winst per aandeel dalen. Die zakt met 1,5 naar 3 procent voor dit boekjaar. Er is echter geen sprake van een materiële impact op ons waarderingsmodel, dus we blijven bij ons koopadvies en een koersdoel van 150 euro.'

  Het brutorendement van 4,5 procent is minder dan de in ons model aangenomen 5,5 procent.
  Wido Jongman
  Analist bij KBC Securities

 • 'Portefeuille Cofinimmo snel richting 6 miljard euro'

  Kepler reageert op de aankoop van Cofinimmo (zie post 9u15) die de vastgoedgroep financierde met nieuwe aandelen. 'De schuldratio is met 0,8 procent afgenomen. We verwachten dat die ratio n het eerste halfjaar 46,3 procent bedraagt. Sinds eind oktober tellen we voor 900 miljoen euro aan transacties. Inclusief de transacties in Spanje en Italië zal dat 1,3 miljard euro bedragen, waardoor het bedrijf snel een portfolio van 6 miljard kan halen tegen 2022. We behouden ons koopadvies en ons koersdoel van 147 euro.'

 • Cofinimmo betaalt ruim 100 miljoen voor vijf rusthuizen

  Nog even nieuws van gisteravond. De beursgenoteerde vastgoedgroep Cofinimmo financiert de overname van vijf woon-zorgcentra in België door nieuwe aandelen uit te geven. Via de nieuwe deal krijgt Cofinimmo twee rusthuizen in Brussel en drie in het Luikse in handen. De centra, samen goed voor een oppervlakte van ruim 25.000 vierkante meter, leveren een jaarlijks rendement van bruto 4,5 procent op.

  Lees hier meer.

 • Europese beurzen zakken bij de start

  De beurzen op het Europese continent zijn uit de startblokken geschoten. Het verlies bedraagt gemiddeld 0,1 procent.

  JD Sports veert 1,8 procent op. De Britse sportkledingwinkel krijgt een hoger koersdoel van Berenberg.

  Prosus verliest 0,2 procent nadat het gisteren een stevige tik had gekregen. Het bedrijf rondde de verkoop van een deel van het Tencent-belang af (zie post 6u32)

  AMG zakt meer dan 6 procent. De Nederlandse specialist in zeldzame metalen haalde 100 miljoen euro op met een aandelenuitgifte.

 • Bel20 start in het groen

  De Brusselse beursgraadmeter is 0,1 procent hoger van start gegaan.

  Galapagos klimt 0,5 procent. Gilead behoudt het vertrouwen in Galapagos en gaat ermee akkoord de lock-upperiode te verlengen (zie post 6u14).

  Nyxoah  heeft nog geen openingskoers. Het antisnurkbedrijf boekte een kleiner dan verwacht verlies in 2020 (zie post 7u35).

  VGP zakt 0,3 procent. De logistieke dienstverlener strikt de Europese vastgoedchef van Amazon (zie post 8u07).

  Cofinimmo daalt 0,2 procent. De beursgenoteerde vastgoedgroep financiert de overname van vijf woon-zorgcentra met nieuwe aandelen (zie post 9u15).

 • Hij is er! De greenium!

  Het heeft even geduurd, maar hij is er hoor: de premie op de groene Duitse bond. In het onderstaande tweetje van de beursnalist Corné van Zeijl is te zien dat de rente op een groene Duitse obligatie iets lager is dan zijn traditionele 'tweeling'. De reden is dat de twee obligaties dezelfde tegenpartij (Duitse overheid) en dezelfde voorwaarden lijken te hebben. Omdat beleggers echter liever een groene obligatie hebben, waarvan de overheid moet aangeven in welke groene projecten ze het geld gaat stoppen, is de prijs van die obligatie hoger. Een hogere prijs betekent een lagere rente.

  Een boeiend concept dus die groene tweelingbroer, waar we op een rustiger moment nog eens in duiken voor u. 

 • VGP strikt Europese vastgoedschef Amazon

  De logistieke dienstverlener VGP heeft Jonny Allen aangesteld als directeur Urban en Last Mile Logistics. Allen, die op 1 maart bij de onderneming begon, wordt verantwoordelijk voor de ontwikkeling van VGP's last mile, e-commerce en urban logistics aanbod. Dat biedt het bedrijf aan nieuwe en bestaande klanten in alle landen waar het actief is. 

  De last mile is het laatste stukje dat een pakketje aflegt tussen de opslaglocatie en de klant. Een logistieke dienstverlener als VGP heeft daarover een visie voor zijn klanten. Allen is daarvoor aangesteld vanwege zijn ervaring. Hij werkte eerder bij de internetreus Amazon waar hij hoofd was van het vastgoedteam bij European Logistics. Hij kreeg ook de algehele verantwoordelijkheid voor de uitbreiding van Amazon's Last Mile vastgoednetwerk in de Europese Unie (EU).

  'Met de snelle technologische ontwikkelingen en het veranderende consumentengedrag van de afgelopen jaren is dit een spannende tijd voor de logistieke sector en de warehousevastgoedsector', zegt Allen. 

 • Europese beurzen op naar vlakke opening

  Weinig spektakel tot nu toe. De beurzen op het oude continent zouden bij opening ter plaatse trappelen.

 • Nyxoah boekt kleiner dan verwacht verlies

  Nyxoah komt zojuist met cijfers over 2020. Het slaapapneubedrijf behaalde een omzet van 69.000 euro, terwijl analisten van Degroof Petercam op 200.000 euro aan verkopen hadden gerekend. De inkomsten genereerde het sinds juli, omdat het sinds dan één product in Duitsland commercialiseert. Het verlies per aandeel bedroeg 0,677 euro tegenover 0,568 in 2019. De analisten van Degroof verwachtten een verlies van 0,87 euro.

  De uitgaande cash als gevolg van operationele activiteiten kwam neer op 7,02 miljoen euro tegenover 5,97 miljoen in 2019. De toegenomen cash outflow van 1,05 miljoen is het gevolg van onder meer hogere algemene en administratieve uitgaven en toegenomen kosten voor therapieontwikkeling. 

  Uiteindelijk zag Nyxoah 86,45 miljoen euro nettocash binnenstromen dankzij de beursgang vorig jaar. De nettokaspositie komt uit op 92,3 miljoen euro, terwijl Degroof Petercam op 84,1 miljoen rekende. Ook de komende jaren zal Nyxoah nog verlieslatend zijn, maar de omzet moet exponentieel groeien.

 • Quest for Growth ziet intrinsieke waarde stijgen

  Quest for Growth meldde gisteren nabeurs dat de intrinsieke waarde op 31 maart 9,88 euro per aandeel bedroeg. Dat is een stijging ten opzichte van de waarde van 9,43 euro op 28 februari. 

 • Prosus en de vloek van de beste belegging aller tijden

  Het in Amsterdam genoteerde techbedrijf Prosus heeft een stukje van zijn beste belegging verzilverd: Tencent. De beste belegging aller tijden, maar dat zet de andere deelnemingen zwaar in de schaduw. Collega Kurt Vansteeland neemt u hier mee!

  80%
  OLIFANT IN DE KAMER
  ING becijfert dat na de miljardenverkoop van een pakket Tencent-aandelen de Chinese groep nog altijd 80 procent van de Prosus-portefeuille vertegenwoordigt.

 • Vandaag op het menu: Nyxoah

  De beursnieuweling Nyxoah komt om 7 uur met cijfers over 2020. Het wordt de eerste echte test voor de producent van een implantaat tegen slaapapneu. Degroof Petercam rekent voor 2020 op een omzet van 200.000 euro - Nyxoah commercialiseert sinds juli één product in Duitsland - en een verlies per aandeel van 0,87 euro. Ook de komende jaren zal Nyxoah nog verlieslatend zijn, maar de omzet moet exponentieel groeien. De nettokaspositie komt naar verwachting uit op 84,1 miljoen euro, met dank aan het geld van de beursgang.

 • Batsman forever

  Ellen Vermorgen heeft het in de Voorkennis over de verbanden tussen cricket, Sofina en Disney . En dan is er ook nog de beursgang van Linklogis in Hongkong, een fintechspeler die rugdekking krijgt van het Chinese Tencent. U leest het hier!

 • Gilead behoudt vertrouwen in Galapagos

  De relatie tussen Gilead en Galapagos hangt dan toch niet in de touwen na de zware tegenslagen met Galapagos' stermiddel Jyseleca. Het Mechelse biotechbedrijf meldt dat Gilead ermee akkoord gaat zijn lock-upperiode te verlengen tot 22 augustus 2024. Dat houdt in dat de Amerikaanse partner tot die datum geen Galapagos-aandelen verkoopt. Voorheen lag een lock-up van slechts twee jaar vast, die dit jaar zou vervallen.

  Lees hier meer!

  Gilead gaat ermee akkoord zijn zogenaamde lock-upperiode te verlengen tot 22 augustus 2024.

 • Beleggers pauzeren stimulusrally

  Morgen! Beleggers puffen eventjes uit van de stimulusrally van de afgelopen weken. Amerika sloot gisteren hoger, waarbij vooral de technologiebeurs Nasdaq het goed deed met een winst van 1 procent. Wall Street werd geholpen door Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed). Die zei dat de centrale bank in staat is de economie weer tot leven te krijgen zonder veel inflatie te veroorzaken.

  De Europese futures doen het rustiger aan want die trappelen ter plaatse. Aziatische beleggers zijn dan weer iets negatiever. De Hongkongse Hang Seng zakt 0,9 procent, de CSI300 levert 1,3 procent in en de Koreaanse Kospi laat een veertje van 0,1 procent. De Japanse Nikkei225 gaat dan weer 0,4 procent hoger.

  De dalingen op de Chinese beurzen hebben vooral te maken met data die naar buiten kwamen over de inflatie bij Chinese producenten. Die is aan het oplopen, waardoor beleggers vrezen dat de centrale bank van de Volksrepubliek eerder op de rem zal staan. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud