1. Markten Live
 2. Live blog

Amazon meer dan 1000 miljard dollar waard

De Europese beurzen sloten in het rood, door aanhoudend gerommel op de opkomende markten. ING keek na een monsterschikking tegen verlies aan en Bpost vertaalde fanmail in winst. Amazon bereikte op Wall Street de kaap van 1.000 miljard dollar.
 • Blik op morgen

  Drie Belgische bedrijven komen met (half)jaarresultaten. Alledrie nabeurs. Tot morgen !


  WOENSDAG 05 SEPTEMBER 2018
  ECONOMIE/FINANCIEN
  Eurozone:
  - PMI-dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) augustus, 10 uur
  - Kleinhandelsomzet juli, 11 uur
  Verenigde Staten:
  - Handelsbalans juli, 14.30 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Aedifica: jaarresultaten 2017/2018, 17.45 uur
  - Econocom: halfjaarresultaten, 17.45 uur
  - Hamon: halfjaarresultaten , 17.45 uur
  - Warehouses Estates Belgium: buitengewone algemene vergadering, 10 uur
  Duitsland:
  - Bayer: resultaten tweede kwartaal, 7.30 uur

 • Amazon meer dan 1.000 miljard dollar waard

  Een maand nadat Apple erin slaagde, is nu ook Amazon meer dan 1.000 miljard dollar waard.

   

 • Bel20 verliest 0,6 procent

  In het laatste handelsuur zijn de beursverliezen nog wat gekrompen. De Bel20 sloot finaal 0,6 procent lager af op 3.705 punten.

  Toppers: Bpost (+4,7%), Softimat (+4%) en Hamon (+1,9%).

  Floppers: MdxHealth (-4,1%), Balta (-4,6%), ASIT Biotech (-5,3%).

 • QfG investeert 4,25 miljoen in twee bedrijven

  Quest for Growth (QfG) heeft tijdens de zomer 4,25 miljoen geïnvesteerd in twee niet-genoteerde bedrijven. In juli pompte de privak 2 miljoen euro in Miracor Medical. Dit bedrijf uit Awans ontwikkelt innovatieve oplossingen voor de behandeling van ernstige hartaandoeningen.

  In augustus nam QfG deel aan een financieringsronde van C-LEcta voor een bedrag van 2,25 miljoen euro. C-LEcta is een Duits biotechbedrijf gevestigd in Leipzig dat focust op enzyme-technologie en -toepassingen voor de voedingsindustrie en de farmasector.

  Door deze nieuwe investeringen stijgen de directe en indirecte investeringen van QfG in niet-beursgenoteerde ondernemingen tot 36,6 miljoen euro. Dat stemt overeen met 26 procent van de netto actiefwaarde van QfG.

 • Tropische storm bedreigt olieproductie in de Golf van Mexico

  De tropische storm Gordon zorgt voor problemen in de Golf van Mexico. Anadarko Petroleum Corp. legde de productie op twee olieplatforms stil en evacueerde het personeel. De storm komt naar verwachting vandaag als orkaan aan wal. De sluiting van de olieplatforms ondersteunt de olieprijzen.

  Dat een vat olie amper duurder wordt, is te wijten aan de dure dollar. Een stijgende dollar maakt olie duurder in andere munten en drukt de vraag. 

 • FSMA waarschuwt voor cryptoplatformen

  Toezichthouder FSMA blijft klachten ontvangen van consumenten die zijn ingegaan op aanbiedingen van om in cryptomunten te beleggen. Daarom waarschuwt ze het publiek opnieuw voor ‘dergelijke oplichtingspraktijken’. Ze heeft ook de lijst van cryptoplatformen waar zij aanwijzingen van fraude heeft vastgesteld, geactualiseerd. ‘Oplichters lokken u online in de val met valse cryptomunten en grote winsten. Daarna gaan zij er met uw geld vandoor. Zo eenvoudig is het’, klinkt het bij de toezichthouder.

  www.1st-cryptobank.com
  www.bitc-international.com
  www.boursebitcoin.com
  www.ccg-investment.com
  www.crownmanagers.com
  www.crypto.bnd-group.com
  www.crypto-access.com
  www.cryptofrancecapital.com
  www.cryptorama-bank.com
  www.cryptos-marketplace.com
  www.cryptowallet24.com
  www.e-cryptoney.com
  www.ecrypto-international.com
  www.emarketstrade.com
  www.executivecrypto.com
  www.fair-oakscrypto.com
  www.fast-coin.eu
  www.globalmarkets-group.com
  www.ldc-crypto-com
  www.lgsinvestpartners.com
  www.london-exchange.com
  www.minedecrypto.com
  www.mondial-investissement.com

 • Wat er op Wall Street gebeurt...

  leest u hier.

 • Amerikaanse maakindustrie op hoogste punt sinds 2004

  Een maatstaf voor de Amerikaanse maakindustrie steeg in augustus onverwacht tot het hoogste peil sinds mei 2004. Zowel de productie als de werkgelegenheid namen toe. De cijfers tonen aan dat de Amerikaanse economie op koers zit om een sterk tweede halfjaar neer te zetten. De dollar en de langetermijnrente stegen door het nieuws. 

 • Facebook neemt duik door downgrade

  Het aandeel van de socialemediagigant daalt zowat 3,5 procent. De broker MoffettNathanson laat haar koopadvies vallen omdat het een groeivertraging ziet bij Facebook .

 • Wall Street opent lager

  De Amerikaanse beurzen gaan zowat een half procent in het rood. Opvallende dalers zijn Facebook en Nike .

 • Werk aan de winkel voor nieuwe CEO WPP

  Op de Londense beurs gaat WPP onderuit. De reclamegroep zag de omzet in het tweede kwartaal 0,2 procent afbrokkelen, mede veroorzaakt door wisselkoersschommelingen. Ook in Noord-Amerika, de belangrijkste regio voor WPP was er een terugval van de verkopen (-0,3%). Werk aan de winkel dus voor Mark Read die maandag werd benoemd als opvolger van Marin Sorrell. Sorrell werd in april tot ontslag gedwongen na beschuldigingen over gesjoemel met geld.  ‘We bekijken hoe we de ondermaatse afdelingen, vooral in de VS, kunnen aanpakken‘, zegt Read.   

 • Wall Street stevent af op verlies

  De futures op Wall Street staan licht negatief. Nike en Facebook verliezen voorbeurs terrein.

 • Nieuwe advertentie kost Nike 4 miljard

  De producent van sportkledij Nike lanceerde gisteren het nieuwe gezicht van hun reclamecampagne 'Just Do It'. De American Football-speler Colin Kaepernick valt die eer te beurt. Het is wel een advertentie met een serieus prijskaartje. Voorbeurs verliest Nike immers 3 procent, of zowat 4 miljard dollar aan beurswaarde.

  Kaepernick is namelijk niet onbesproken. Om discriminatie en politiegeweld aan te klagen, ging hij tijdens American Football-wedstrijden knielen tijdens het volkslied. Een gebaar dat veel Amerikanen in het verkeerde keelgat schoot, waaronder president Trump.

 • 'Verkoop Tesla!'

  ... zegt Goldman Sachs. Het herneemt de opvolging van de bouwer van elektrische wagens met een verkoopadvies en een koersdoel van 210 dollar. De druk op Tesla neemt toe nu steeds meer autobouwers met elektrische wagens uitpakken. Dinsdag stelt Mercedes-Benz haar eerste volledig elektrische SUV voor.

  Daarnaast is er nog gemengd nieuws voor het bedrijf onder leiding van Elon Musk. Volgens de gespecialiseerde site Electrek heeft Tesla de productiedoelstelling van 6000 Model 3-wagens per week gemist. De autobouwer zou wel op schema zitten om 55.000 modellen te produceren voor het volledige trimester.

  ©Mercedes-Benz

 • Telecom Italia onderuit, Iliad vlamt

  De extremen op de Europese beurs zijn vandaag twee telecomaandelen: Iliad koerst na het halfjaarrapport 9,6 procent hoger, nu het management aangeeft dat het bloeden op de Franse markt gestelpt is. Een geruststelling voor aandeelhouders die het aandeel dit jaar tot gisteren de helft lager hadden gestuurd. 

  Omgekeerd gaat Telecom Italia in Milaan weer zo'n 5 procent onderuit naar 0,525 euro. Exane BNP Paribas zet de telecomoperator vandaag op de verkooplijst. Volgens het beurshuis staat de cashflow langs alle kanten onder druk.

  Door Iliad op de mobiele markt - de Franse prijzenbreker telde begin augustus al 1,5 miljoen abonnees - en door Open Fiber op de vaste markt. Open Fiber is een project om supersnel internet naar alle Italiaanse gezinnen te brengen. Open Fiber is een project van nutsreus Enel in samenwerking met de staatskas CDP en dreigt een te duchten rivaal te worden voor het kabelaanbod van Telecom Italia. 

 • Miljardenfusie in boorplatformen

  De Amerikaanse boorplatformenuitbater Transocean trekt 2,7 miljard dollar uit om rivaal Ocean Rig over te nemen. Transocean biedt 1,6128 eigen aandelen plus 12,75 dollar cash per aandeel Ocean Rig. Dat waardeert op basis van de slotkoers vrijdag het doelwit op 32,28 euro, een premie van 19 procent. 

 • Zuid-Afrikaanse economie in recessie

  Op de opkomende markten blijven de munten ondergaan. De Turkse lira en de Argentijnse peso verliezen opnieuw terrein, maar de meeste aandacht gaat naar de Zuid-Afrikaanse rand. Die zakt naar 15,2 per Amerikaanse dollar.

  De belangrijkste reden is een persbericht van de Zuid-Afrikaanse dienst voor Statistiek: die toont dat de economie in het tweede kwartaal opnieuw kromp en dus voor het eerst sinds 2009 in een recessie is beland. 

 • Iliad: quid Belgie?

  Op de telefonische conferentie naar aanleiding van de halfjaarcijfers liet Iliad-CEO Xavier Niel niet het achterste van zijn tong zien. Op de vraag of de Franse prijzenbreker plannen heeft om nieuwe markten te betreden (Duitsland? België?) luidde het antwoord dat de focus eerst ligt op 'de huidige projecten (lees: Italië) rendabel maken'.

  'Volgens ons is de probabiliteit klein, maar niet nul', vat Raymond James-analist Stéphane Beyazian samen.  

 • Opbrengst staatsbon lager dan ooit

  De jongste uitgifte van een tienjarige staatsbon heeft amper 2,3 miljoen euro opgehaald. Dat is het laagste bedrag ooit. De geringe interesse is te wijten aan het lage rendement. De schatkist bood een coupon van 0,65 procent bruto. Het nettorendement na aftrek van de roerende voorheffing bedraagt daardoor slechts 0,46 procent. Dat is veel minder dan de verwachte inflatie.

 • Eén adres voor al uw prangende beleggersvragen

  De livechat is na het zomerreces terug, straks om 12 uur. U kunt nu al uw vragen stellen via deze link

 • Wat te denken van de Agfa-deal?

  U leest het hier, met dank aan collega Sebastien Rousseau. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Ontex is alle 'PAI-premie' kwijt

  Nu de overname door private-equityreus PAI van de baan is, blijft luierfabrikant Ontex na de mokerslag van gisteren onderuit gaan. Vandaag gaat er 3,3 procent van de koers af tot 19,25 euro, waarmee ook het laatste restje 'PAI-premie' weggesmolten is. 

  Kepler Cheuvreux is de volgende die stevig in het koersdoel knipt nu de focus van beleggers weer ongenadig op de kwakkelende gang van zaken (een Braziliaanse overname die zich moeilijk laat renderen, prijzenslag op vele markten en stijgende grondstoffenprijzen) bij de luierfabrikant. Het beurshuis haalt het aandeel van de kooplijst en knipt het koersdoel bij van 28 naar 21 euro. 

 • ING onder druk door monsterschikking

  ING is de grootste daler in de Bel20, met een verlies van 3,1 procent naar 11,31 euro. De bank onderstreept weliswaar dat de monsterschikking van 775 miljoen euro in een witwaszaak geen impact heeft op het dividendbeleid, beleggers denken er duidelijk het hunne van.

  Er is alleszins een impact op de kernkapitaalbuffer en dus op de 'spaarpot' voor toekomstige dividenden. En dat terwijl analisten eerder al vragen stelden bij de mate waarin de bankgroep temidden vlakke rente-inkomsten de belofte van een jaarlijks stijgend dividend kan waar maken.  

 • Iliad verliest voor het eerst mobiele klanten

  In Parijs gaat Iliad 0,4 procent hoger op 108,45 euro. De Franse prijzenbreker in de telecomsector verloor voor het eerst sinds de lancering in 2012 mobiele klanten. De groep verlaagt haar prognose om vanaf 2020 een brutobedrijfswinst (ebitda) te boeken die meer dan 1 miljard boven de investeringen in de Franse thuismarkt ligt. 

  Dat er toch geen afstraffing volgt, is niet onlogisch. Iliad verloor deze zomer alleen zo'n 2 miljard beurswaarde, mede door een eerdere waarschuwing over tegenvallende abonneecijfers begin augustus. 

 • Bpost voert Bel20-remonte aan

  De openingsbel: de Bel20 koerst in lijn met de andere Europese beurzen 0,4 procent hoger op 3.744 punten. Bpost gaat dankzij de fanmail van Berenberg (zie post van 7u29) ruim 6 procent hoger naar 13,88 euro

 • Kepler Cheuvreux knipt Greenyard bij

  Kepler Cheuvreux knipt na de jongste winstwaarschuwing van Greenyard - begin vorige week - het koersdoel bij van 12 naar 8,5 euro, het advies gaat van 'houden' naar 'kopen'. Dit gelet op enig zicht op hoe de groentenreus de zware schuldenlast gaat aanpakken en de uitzonderlijk slechte resultaten dit boekjaar. 

 • Europese beurzen op weg naar bescheiden winst

  Afgaand op de belangrijkste indexfutures, stevenen de Bel20 en de Euro Stoxx50  af op een bescheiden hogere start, met een winst(je) van zo'n 0,2 procent hij de openingsbel straks om 9 uur. 

  ©REUTERS

 • Agfa realiseert Spaanse overname

  De beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert gaat op overnametocht in Spanje. Doelwit is de Spaanse drukplatenleverancier Ipagsa Industrial. Let wel: de drukplatenfabriek in Barcelona valt buiten de deal, het is de bedoeling de drukplaten bij de eigen fabrieken en derden te halen.

  De deal moet Agfa Graphics 30 miljoen extra omzet aanleveren, bij een marge van 'minstens 10 procent'. Dat laatste is belangrijk: CEO Christian Reinaudo streeft er al een tijd naar de marge van de groet naar 10 procent op te krikken. Maar dat blijft een bijzonder moeilijke opdracht: over het eerste halfjaar vertaalden de krimpende omzet en duurdere grondstoffenprijzen zich in een marge van slechts 7,8 procent. 

  Echt groot is de overname niet en heel veel zal dus de relatief hoge marge van Ipagsa die van de groep niet optrekken: de 30 miljoen vertegenwoordigt 2,5 procent van de jaaromzet van Agfa Graphics en 1,2 procent van de groepsomzet. 

 • ING schikt met openbaar ministerie

  Belangrijk nieuws bij ING , één van de zwaargewichten uit de Bel20. De Nederlandse bankreus treft een monsterschikking van 775 miljoen euro met het Nederlandse Openbaar Ministerie om onder een strafproces uit te raken. 

  Anderhalf jaar geleden ging de koers van ING zwaar onderuit toen bleek dat de bank in Nederland het voorwerp is van een strafrechtelijk onderzoek in een reeks witwas- en corruptiezaken. 

 • Bpost krijgt 'recommandé' uit Londen

  Het ziet er naar uit dat Bpost  na het op zijn zachtst gezegd beroerde eerste halfjaar stilaan zijn straf heeft uitgezeten. In een lijvig rapport over de Europese posterijen (Oesterreichische Post, Bpost, Deutsche Post DHL, PostNL en Royal Mail) start Berenberg de opvolging van de Belgische postbode met een koopadvies en koersdoel van 17 euro. Het beurshuis stipt verschillende factoren aan voor dat vrij optimistisch koersdoel, dat 30 procent potentieel impliceert:

  • De binnenlandse activiteiten zijn nog altijd de beste in Europa, ondanks de recente operationele problemen, met 'goede marges, goed beheerde volumes, hoge marktaandelen en betrouwbare rendementen'. 
  • Er zit nog marge op de kostenbesparingen in klassieke post: een nieuwe prijszetting zal helpen om de kostenbasis van de brievenpost te verlagen, terwijl de herstructurering van het personeelsbestand opgedreven wordt. 
  • Radial, de verguisde Amerikaanse overname, kan rechtgetrokken worden. 'We schatten dat de markt het prijskaartje van de overname (700 miljoen euro, red.) twéé keer heeft afgeschreven', luidt het. 'Maar wij denken dat het nieuwe management een geloofwaardig plan heeft'. 
  • Het dividend is duurzaam. Een rendement van 10 procent oogt absurd hoog, maar het bedrijf heeft beloofd voor het dividend over 2018 uit de reserves te putten. Vanaf 2019 moet de uitkering weer gedekt zijn door de verbetering van de cashflow. Ook andere recente analistenrapporten waren eensluidend: voor het management van Bpost is een minstens stabiel dividend ondanks de zwakke resultaten een erezaak. 
  • Waardering: het aandeel noteert tegen 9 keer de verwachte winst over 2019, bij een dividendrement van 10 procent. Dat dividend biedt stevig 'wachtgeld' om in te stappen en te wachten tot het management resultaten aflevert. 
 • Argentinië probeert crisis te bezweren

  Nog vandaag trekt de Argentijnse economieminister Nicolas Dujovne naar het Internationaal Muntfonds (IMF) in Washington. Het noodlijdende land hoopt een meerjarenkrediet van 50 miljard dollar te krijgen om zijn financiële verplichtingen na te komen.

  De Argentijnse president Mauricio Macri kondigde maandag een reeks maatregelen aan om de inkomsten van het Zuid-Amerikaanse land op te krikken en de uitgaven te beperken. Zo wordt gesneden in het aantal ministeries en komt er een verhoging van de exporttaks tot 10 procent. Die laatste maatregel moet zowat de helft van het begrotingstekort wegwerken.

  De maatregelen moeten een einde maken aan de val van de Argentijnse peso en de ongerustheid bij investeerders over de financieringsmogelijkheden van het land. De Argentijnse munt heeft sinds begin dit jaar al zowat de helft van haar waarde verloren. 

  De president wil al volgend jaar een begroting in evenwicht kunnen voorleggen en in 2020 zelfs een overschot.

 • Spadel en het grote gelijk van de kleine belegger

  De waterproducent Spadel komt nabeurs met halfjaarresultaten. Daarbij is het uitkijken naar de vooruitzichten voor heel het boekjaar, want de groep heeft net als alle Belgen een mooie zomer achter de rug. 'De hittegolf leidt ertoe dat de totale consumptie van waters en frisdranken piekt', stelde directeur Dirk Van de Walle eind juli in De Tijd.

  Marc Du Bois, CEO van Spadel ©Anthony Dehez

  Of de verkoop hoger is dan andere jaren, durfde hij echter niet te beweren. 'De voorbije jaren waren er ook warme periodes. Dit jaar duurt de hittegolf langer, maar niemand weet hoe augustus er zal uitzien. Misschien krijgen we een regenmaand. We maken de rekening pas op het einde van het jaar.'

  Spadel heeft zich wel goed voorbereid op een warme zomer. Het bedrijf is vroeger begonnen met het opbouwen van voorraden en verhoogde ook de zomerstocks bij zijn grootste klanten . Als er in sommige supermarkten toch lege rekken zijn, ligt dat niet aan de productie of de voorraden, maar aan een hapering in de logistieke keten. 'Het is een helse job om vrachtwagenbestuurders te vinden of personeel om de vrachtwagens te lossen.'

  Voor de bronnen van Spadel is de droogte geen probleem. 'Voor sommige bronnen duurt de natuurlijke cyclus tot 50 jaar. De capaciteit van de bronnen is dezelfde als in de winter', gaf Van de Walle mee.

  Spadel noteert intussen rond 230 euro. Dat is bijna 2,5 keer de 95 euro die de grootaandeelhouder in september 2015 bood om de mineraalwaterproducent van de beurs te halen. De minderheidsaandeelhouders verzetten zich met succes en hebben de voorbije jaren dus overschot van gelijk gekregen. Even later tekende Spadel voor de grootste overname sinds het bedrijf in 1922 naar de beurs trok: het Bulgaarse Devin

  Door de forse koersstijging is Spadel tegenwoordig wel allesbehalve een koopje meer en zijn de bruisende vooruitzichten al stevig in de koers verrekend

Meer uit Markten Live

Tijd Connect