1. Markten Live
 2. Live blog
live

Amazon splitst aandeel door 20 en koopt voor 10 miljard dollar eigen aandelen

In Brussel legde TINC een inflatiebestendig rapport voor, Agfa voorspelt omzetgroei in 'alle divisies'. De Europese beurzen gingen fors hoger.
 • Amazon splitst aandeel in 20 en gaat voor 10 miljard aandelen opkopen

  Amazon kondigt zojuist aan dat het een aandelensplitsing doorvoert. Daarmee wordt het aandeel in 20 gehakt. Daarnaast kondigt de internetreus aan dat het voor 10 miljard dollar aan eigen aandelen gaat opkopen. Het aandeel wint in de nabeurshandel 10 procent. 

  Hier leest u er alles over!

 • Wall Street sluit met stevige plussen

  De Amerikaanse beurzen zijn hoger afgesloten. De Dow Jones won 2 procent, de S&P500 2,6 procent en de Nasdaq veerde zelfs 3,6 procent op.

  Hier leest u ons overzicht van Wall Street.

 • D'Ieteren-topman verheugd over herintrede in Bel20

  Ook Francis Deprez, de CEO van D'Ieteren Group , was niet onmiddellijk bereikbaar voor telefonisch commentaar. Hij stuurde ons wel volgende schriftelijke reactie: 

  'We zijn verheugd om terug deel uit te maken van de Bel20. De positieve groei en ontwikkeling van de voorbije jaren in onze familie van ondernemingen – in Belron, in D’Ieteren Automotive, in Moleskine, in D’Ieteren Immo en in TVH Parts – ligt hieraan ten grondslag. Het is een eerbetoon aan onze management teams en ons personeel. Onze dank gaat uit naar het vertrouwen dat alle aandeelhouders in ons plaatsen.' 

 • Marktenchat donderdag om 12 uur

  U kunt donderdag chatten met marktenredacteur Kurt Vansteeland vanaf 12 uur. Vragen stellen kan nu al in onderstaande box. 

 • Care Property trekt dividend forser op dan verwacht

  Care Property Invest kwam nabeurs nog met jaarresultaten. Die zijn beter dan verwacht. De verhuurder van zorgvastgoed inde een vijfde meer huurinkomsten, waardoor ook de operationele winst 20 procent hoger spurt. De winst per aandeel steeg met een klim van 6 procent iets minder omdat Care Property nieuwe aandelen uitgaf om enkele overnames te financieren. Toch ligt de winst per aandeel met 1,06 euro 2 cent boven de in juni verhoogde prognose van het bedrijf. De nettowinst maakt de grootste sprong dankzij stevige meerwaarden op het vastgoed en verdrievoudigt tot 22 miljoen euro.

  De aandeelhouders genieten mee. Het brutodividend stijgt 9 procent tot 0,87 euro, 3 cent meer dan beloofd. Ondanks de puike cijfers en het sterke track record slabakt de koers al een hele tijd. Het aandeel bengelt 15 procent onder zijn hoogste peil van vorig jaar, en ruim 30 procent onder het peil voor corona.

 • VGP-topman: 'Nieuwe mijlpaal'

  We zijn er niet in geslaagd Jan Van Geet, de CEO van VGP , aan de lijn te krijgen - hij was op reis in het buitenland - maar via een persbericht kwam er wel een schrijftelijke reactie.

  'Voor VGP is de opname in de Bel20-index een nieuwe mijlpaal in ons 24-jarig bestaan en zal onze zichtbaarheid in de markt vergroten.  In de toekomst zullen we ons blijven richten op de uitvoering van onze strategie om onze doelstellingen te bereiken, namelijk waarde creëren voor onze klanten, partners, aandeelhouders en voor de gemeenschappen waarin we actief zijn', aldus Van Geet.

 • D'Ieteren en VGP komen in Bel20

  De holding en de vastgoedontwikkelaar nemen de plek in van Melexis en Telenet. Lotus Bakeries grijpt naast het felbegeerde ticket.

 • Biden tekent een uitvoeringsbevel voor ingrijpend onderzoek naar crypto

  De Amerikaanse president Joe Biden heeft een uitvoeringsbevel getekend om een ingrijpend onderzoek te doen naar cryptomunten. Het doel is om de positie van de VS te verstevigen als leider in de snel groeiende cryptosector terwijl het ook probeert om de risico's voor consumenten en het financiële systeem te beperken. 

  'De Amerikaanse aanpak omtrent digitale activa is er een die innovatie aanmoedigt maar wel de risico's voor consumenten, beleggers, bedrijven, de financiële stabiliteit en het milieu beperkt', zegt voorzitter Brian Deese van de Nationale Economische Raad in een gezamenlijke verklaring met de adviseur voor nationale veiligheid Jake Sullivan. 

  De Russische invasie in Ukraïne heeft de focus op cryptomunten van Washington verscherpt. De overheid van Oekraïne kreeg tientallen miljoenen dollars aan donaties sinds de start van het conflict en tegelijkertijd zijn er zorgen dat Russen de digitale munten kunnen gebruiken om sancties te omzeilen. 

  De Amerikaanse aanpak omtrent digitale activa is er een die innovatie aanmoedigt maar wel de risico's beperkt.
  Brian Deese
  Voorzitter Nationale Economische Raad (VS)

 • Ascencio haalt 25 miljoen op met obligatie-uitgifte

  De gereglementeerde vastgoedvennootschap Ascencio heeft 25 miljoen euro opgehaald met een onderhandse plaatsing van obligaties bij institutionele beleggers. De obligatie-uitgifte omvat drie tranches met een gemidelde looptijd van vier jaar en en gewogen gemiddelde rente van 2,57 procent.

  De nieuwe financiering dient om de financieringsstructuur te versterken, te anticiperen op hernieuwingen van kredietlijnen en ruimte op te bouwen voor nieuwe investeringen. De transactie verhoogt de gemiddelde resterende looptijd van de uitstaande schulden. 

 • Fors herstel op Europese beurzen

  De handelsdag in Europa zit erop en het was een dag van fors herstel. Het gemiddelde Europese aandeel steeg met maar liefst 6,7 procent. 

  Ook de Bel20 deed het goed, want de graadmeter klom 5,8 procent tot 3.885 punten. Belangrijk om te melden is dat alle leden van de sterrenindex in het groen stonden. De grootste winsten waren voor KBC , Solvay en Ageas

  Een aandeel dat het bepaald niet lekker deed was D'Ieteren nu er bij de autoglashersteldochter - leuk woord voor scrabble - een sterretje in de ruit lijkt te zitten. Daarover leest u meer in het beursoverzicht van collega Ellen Vermorgen --> hier. De holding ging namelijk meer dan 10 procent lager. 

 • Deutsche Post schittert na jaarcijfers

  Deutsche Post  , ook eigenaar van koerier DHL, zag de bedrijfswinst in het vierde kwartaal met 13 procent toenemen tot 2,21 miljard euro. Dat was iets minder dan verwacht. De omzet van 23,38 miljard euro was evenwel hoger dan verwacht. 

  Het beurshuis Citi vindt dat Deutsche Post er vorig jaar goed in geslaagd is om een hoge vrije cashflow te genereren. Dat uit zich in overigens een nieuw inkoopprogramma van eigen aandelen, ter hoogte van 2 miljard euro

 • Stevige winst voor Nasdaq

  Wall Street breidt de winsten uit. De Dow Jones noteert nu 2 procent hoger en de S&P500 draait een winst van 2,3 procent. Uitschieter is de techbeurs Nasdaq die zelfs 3 procent wint. 

  Koopjesjagers duiken op nu Oekraïne bereid lijkt te zijn om een overeenkomst te sluiten met Rusland om zo een einde te maken aan de oorlog. 'De meer risicovolle markten gaan vandaag hoger. Daarmee lijken beleggers niet langer in vluchtmodus', zegt hoofdeconoom Chris Low van FHN Financial. 'Dat betekent niet dat de volatiliteit over is. Het westen werkt nog altijd aan sancties op Russische energie en de duur en uitkomst van de oorlog is nog altijd een grote onbekende.' 

  Beleggers lijken niet langer in vluchtmodus.
  Chris Low
  Hoofdeconoom bij FHN Financial

 • JPMorgan schrapt verkoopadvies Umicore

  Umicore  trekt vandaag 5,5 procent hoger. Op een bepaald moment lag de intraday-koerswinst op 9,3 procent. Mogelijk ondervindt het aandeel extra steun van een advieswijziging bij JPMorgan. 

  Analist Chetan Udeshi heeft het advies opgekrikt van 'verkopen' tot 'houden'. Udeshi reageert naar eigen zeggen op de recente stijging van de metaalprijzen. Als 'bovengrondse mijnbouwer' als recycleerder van electronisch afval, kan Umicore daarvan profiteren. Ook het koersdoel stijgt van 26 naar 27,5 euro. 

  De recente stijging van de prijzen van platina, nikkel en andere metalen zal de winst van Umicore over 2022 een significante boost geven.
  Chetan Udeshi
  Analist JPMorgan

 • Wall Street opent sterk

  De Dow Jones  opent 1,8 procent hoger, de Nasdaq Composite stijgt 2,3 procent. 

 • Oekraïne: 'We staan klaar voor een diplomatieke oplossing'

  Een woordvoerder van de Oekraïnse president Zelensky heeft aan Bloomberg gezegd dat het land 'klaar staat voor een diplomatieke oplossing.'

  Sinds het citaat op de Bloomberg-schermen verscheen, zijn de beurswinsten nog wat aangedikt. De Bel20  noteert nu 4,6 procent hoger, dicht bij het hoogste peil van de dag.

 • Blokorder in Jensen-Group

  Iets na de middag was er een blokorder in Jensen-Group . Meer dan 23.000 aandelen wisselden van eigenaar aan 25,1 euro per stuk. Het pakket heeft een waarde van ongeveer 585.000 euro. Het ene order is bijna negen keer groter dan het gebruikelijke dagvolume van de Deens-Belgische specialist in industriële wasserijen.

 • Jaarcijfers stuwen Basic-Fit

  ING-analist Marc Zwartsenburg reageert tevreden op de resultaten van Basic-Fit  (post 7u48). 'Cruciaal is het ledenaantal en wat dat betreft kende Basic-Fit een sterke jaarstart.' Basic-Fit sloot 2021 af met 2,22 miljoen en dat aantal al aangegroeid tot 2,6 miljoen. Voor heel 2022 verwacht de fitnessketen een netto-toename van 1 miljoen tot 3,2 miljoen leden.

  Zwartsenburg merkt op dat Basic-Fit de energieprijzen heeft vastgelegd tot midden 2023. De fitnessketen zegt zelf nog geen directe impact te zien van de oorlog in Oekraïne. 'We kunnen niet uitsluiten dat er op termijn een impact kan zijn op de inflatie, de aanbodketen of de toegang tot de kapitaalmarkten', klinkt het in het persbericht bij de jaarcijfers. 

  Basic-Fit klimt in een stijgende markt met 7 procent tot 38 euro. Zwartsenburg hanteert een koopadvies met een koersdoel van 48,5 euro, goed voor een opwaarts potentieel van 28 procent. 

 • GE gaat voor 3 miljard dollar aandelen inkopen en vertrekt uit Rusland

  Het Amerikaanse conglomeraat General Electric (GE) kondigt een opkoopprogramma voor eigen aandelen. Het zal zichzelf voor 3 miljard dollar gaan opeten. Het bedrijf geeft niet direct een tijdspanne waarin de aankopen gedaan moeten worden. 

  Daarnaast kondigt het bedrijf aan zich terug te trekken uit Rusland. Het maakt wel een uitzondering voor essentiële medische apparatuur en activiteiten rond de energievoorziening:

  Donderdag houdt het bedrijf ook een beleggersdag in South Carolina. RBC-analist Deane Dray verwacht dat de onderneming zich zal focussen op de aanstaande opsplitsing van het bedrijf in drie nieuwe ondernemingen die een focus op luchtvaart, gezondheidszorg en energie zullen krijgen. Daarnaast verwacht hij dat het conglomeraat ook nog iets zegt over de prognose voor de cashgeneratie in 2022 en 2023. Voor dit jaar voorziet de groep zo'n 6 miljard dollar aan vrije kasstroom en voor 2023 nog eens een miljard dollar daarbovenop. 

  John Walsh van Credit Suisse denkt dat er ook nog meer informatie kan komen over de verzekeringsactiviteiten. GE heeft nog altijd last van verliezen doordat het eerder zorgverzekeringen op lange termijn afsloot. Inmiddels is het bedrijf daar wel mee gestopt, maar Walsh houdt er rekening mee dat GE de huidige verplichtingen vanuit die verzekeringen aan een ander bedrijf overdraagt. 

  Het aandeel wint voorbeurs meer dan 2 procent. 

 • CTP presenteert 'robuuste cijfers'

  De Nederlandse speler in logistiek vastgoed CTP kwam deze ochtend met cijfers. De huurinkomsten stegen met 27 procent, vooral dankzij ontwikkeling en overnames. De nettowinst ging zelfs maal 4 tot 1,03 miljard euro dankzij een sterke toename in de waarderingen van vastgoed en de groei van de huuropbrengsten. Per aandeel kwam de epra-winst uit op 0,49 euro, een toename met 11,4 procent maar wel iets onder de verwachting van 0,50 euro. 

  De intrinsieke waarde per aandeel klom met 45 procent naar 12,06 euro wat ook weer te danken is aan mooie herwaarderingen. De zakenbank UBS zegt dat de cijfers tonen dat de structurele vraag naar logistiek vastgoed overeind blijft. Ook ING is positief en zegt dat het 'robuuste cijfers' heeft geleverd. Analiste Francesca Ferragina blijft bij haar koopadvies en koersdoel van 23 euro. 

  Voor 2022 verwacht de onderneming een epra-winst per aandeel van 0,60 euro wat een groei van 22,5 procent impliceert. Ferragina noemt dat wel wat prudent en gaat zelf uit van 0,67 euro aan epra-winst per aandeel. 

  De verwachte winst per aandeel voor 2022 is wat prudent.
  Francesca Ferragina
  ING-analiste

  UBS benadrukt ook nog de sterke bezettingsgraad van 95 procent en het feit dat bestaande klanten goed zijn voor 80 procent van de nieuwe verhuur. 

  CTP wint 3,2 procent en het aandeel zal vanaf volgende week in de Amsterdamse Midkap-index noteren. 

 • BNP Paribas voert beleggersdag af

  Wie uitkeek naar de beleggersdag van BNP Paribas komende maandag, is er aan voor de moeite: de Franse bankreus stelt die luidens een persbericht uit, mogelijk volgt een herkansing in de zomer. 

  'Gelet op de huidige toestand en de humanitaire impact van de agressie tegen Oekraïne, heeft BNP Paribas besloten de presentaties uit te stellen', klinkt het. 

 • Kunstmestreus vermindert productie door hoge gasprijzen

  Kunstmestfabrikant Yara International verlaagt de productie van twee fabrieken die 1 miljoen ton ammoniak per jaar produceren, als gevolg van de recordhoge aardgasprijzen in Europa. Het in Oslo gevestigde bedrijf zet de productie in zijn fabrieken in het Italiaanse Ferrara en het Franse Le Havre gedeeltelijk stop. Het ziet zijn Europese ammoniak- en ureumproductie eind deze week op ongeveer 45 procent van de capaciteit draaien.

  Over de hele wereld moeten bedrijven zich aanpassen aan een ongeziene volatiliteit op de energiemarkten als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De Europese gasfutures zijn herhaaldelijk naar nieuwe records gestegen, met prijzen die nu ongeveer 13 keer hoger zijn dan het niveau van een jaar geleden.

  Yara verloor deze week 10 procent op de beurs van Oslo.

  Topman Svein Tore Holsether waarschuwde voor een nakende voedselcrisis. 'Heel wat boeren moeten beginnen te zaaien en hebben kunstmest nodig. De helft van de wereld krijgt zijn voedsel dankzij kunstmeststof. Als die er niet is, zullen sommige oogsten halveren.’

 • Campine op recordkoers

  Bij de vorige fixing werd bereikte Campine    een recordkoers van 42,8 euro. Het bedrijf uit Beerse recycleert lood uit klassieke autobatterijen en produceert het vlamvertragende antimoontrioxide. Het is een van de grootste loodrecyclagebedrijven van Europa.

  De recordkoers is allicht gelinkt aan de stijging van de nikkelprijzen, een zwaar metaal dat gelijkaardig is aan lood. 'We kunnen de stijging van de metaalprijzen vrijwel meteen doorrekenen', zei topman Wim De Vos nog bij de halfjaarcijfers in september.

 • Futures: Nasdaq opent bijna 2 procent hoger

  Het ziet er in Amerika, net als op de Europese beurzen, weer wat zonniger uit. De techbeurs Nasdaq zou volgens de futures 1,9 procent klimmen. De industriegraadmeter Dow Jones zou 1,4 procent klimmen terwijl de brede barometer S&P500 met 1,6 procent zou stijgen. 

  Beleggers reageren op een zekere ontspanning op de energiemarkt en hopen dat het overleg tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en Oekraïne donderdag iets oplevert. Daardoor zien we ook op de Europese beurzen een fors herstel, waarover u hier meer kunt lezen.

 • Imperial Brands eerste tabaksbedrijf met Ruslandban

  Een exhaustieve lijst geven is intussen schier onmogelijk geworden. De bedrijven die hun operaties of verkoop in Rusland stopzetten, lopen snel op. Vermeldenswaardig is dat intussen ook een eerste tabaksbedrijf zijn activiteiten in Rusland staakt. Het Britse Imperial Brands , verkoper van onder meer Gauloises en Kent, zet zijn fabriek in Volgograd stop en zal ook niet langer producten verkopen op Russisch grondgebied. De 1.000 Russische werknemers blijven wel doorbetaald.

  Philip Morris gaat wel door met zijn Russische activiteiten. Voor de Marlboro-maker is Rusland één van de grootste afzetmarkten, vooral door de populariteit van zogenaamde IQOS-sigaretten waarbij het tabak verhit maar niet verbrand wordt.

 • De Amsterdamse sterrenkorf: no change

  Euronext Amsterdam maakte gisterenavond de jaarlijkse herziening van de beursbarometers bekend. 

  Voor de sterrenkorf AEX  verandert er niets. Voor de midcaps van de AMX wel, daar maken fietsenproducent Accell en vastgoedspecialist CTP - het WDP/VGP van het Damrak - hun opwachting, ten koste van ingenieursbedrijf Fugro en winkelvastgoeduitbater Eurocommercial Properties. Voor Accell waarschijnlijk een korte doortocht, want het bedrijf fietst richting KKR

  Pro memorie, dit zijn op dit ogenblik de zwaargewichten van de sterk op halfgeleiders gefocuste AEX:

  • ASML 17,8%
  • Shell 15,3%
  • Unilever 13%
  • RELX 7%
  • Adyen 5,5%
 • Meer duiding bij de resultaten van Adidas...

  ... krijgt u via onderstaande link. Hoewel de stopzetting van zijn activiteiten in Rusland wellicht 250 miljoen euro aan omzet kost (zie post 07.43 uur), toont de Duitse sportreus Adidas zich optimistisch over het lopende boekjaar 2022. De verkoop in China moet de meubelen redden.

 • Londen hervat nikkelhandel ten vroegste vrijdag

  Eén van de grondstoffenmarkten waar de Westerse sancties tegen Rusland de grootste impact sorteren, is nikkel. De vrees dat met het Siberische Nornickel een cruciale speler uit de markt zou verdwijnen, vertaalde zich eerder deze week in een short squeeze met bijhorende stratosferische koersklim van het metaal dat cruciaal is voor de productie van elektirsche auto's.

  Volgens persbureau Bloomberg, dat op de Londense metalenmarkt LME al jaren over zeer goede contacten beschikt, zou er mogelijk een oplossing zijn voor de Chinese handelaar - een dochter van staatsbank China Construction Bank - die 'short' zat in nikkel en moeite goed om zijn verplichtingen na te komen. 

  Toch meldt de LME dat er zeker tot vrijdag 11 maart geen handel in nikkel zal zijn. Merk ook deze passage op in de mededeling: 'De LME is er zich van bewust dat 16 maart de derde woensdag van de maand is'. Dat laatste is belangrijk, want in principe worden de contracten tussen koper en verkoper op die derde woensdag van de maand afgehandeld. Maar dat belooft bijzonder gecompliceerd te worden als er geen prijs is om die contracten af te wikkelen. 

 • Bel20 kent beste dag in 1,5 jaar

  De Bel20  noteert momenteel met een winst van 4,5 procent tot 3.833 punten. Daarmee tekent de sterindex voor de beste dag sinds 9 november 2020, de dag waarop Pfizer en BioNTech de wereld verblijdde met positieve vaccinresultaten tegen het coronavirus.

  Ondanks de grote onzekerheid rond het verloop van de oorlog in Oekraïne, bestormen koopjesjagers de beurzen. In de Bel20 zijn de meest afgeslachte aandelen de grote winnaars zoals KBC en Solvay  die respectievelijk 8 en 7 procent hoger trekken. Hetzelfde beeld in Europa met de autobouwers (+6%), de reissector (+5,8%) en de banken (+5,7%) als grote winnaars. De olie- en mijnbedrijven daarentegen zakken met respectievelijk 1,3 en 2 procent. 

  Lees hier meer. 

 • Triple-A-clubje voert Europese borden aan

  Na twee uur handel staan de Europese koersborden stralend in het groen. De beurzen herstellen wat van de opgelopen oorlogsschade.

  In Europa zijn dit enkele uitblinkers:

  Adidas  wint 9 procent in Frankfurt. De sportartikelengigant voert zijn dividend op en mikt op een stevig herstel in China na een consumentenboycot.

  Alstom winst 8,6 procent in Parijs. De spoordienstverlener suste de gemoederen door in een update over zijn blootstelling aan Rusland via spoorparticipatie Transmashholding. De gesprekken rond een partnership met een Oekraïens spoorbedrijf zijn opgeschort.

  Accor  wint 10,7 procent. Berenberg zet de hotelgroep opnieuw op de kooplijst.

  Andere A-listers in opmars zijn ASML , Amundi , Atos en Arkema .

 • 'Healthcare-tak is uitblinker bij Agfa'

  Het belangrijkste element van deze reeks resultaten zijn de sterke prestaties van Agfa Healthcare, de Imaging IT-divisie van de groep. Dat onthouden ze bij ING uit de cijferset van Agfa . De aangepaste nettowinst bedraagt er 22 miljoen euro, of een stijging met 50 procent. 'Deze divisie is voor Agfa cruciaal om op middellange termijn waarde te creëren', zegt analist Maxime Stranart.

  De Healthcare IT-tak is cruciaal om op middellange termijn waarde te creëren bij Agfa.
  Maxime Stranart
  ING

  Bovendien kondigde het bedrijf in afzonderlijke persberichten aan dat het (1) een langetermijncontract had gesloten met Spire Healthcare voor de levering van radiografieapparatuur en; (2) een overeenkomst met thyssenkrupp nucera voor Zirfon, Agfa-Gevaerts separatormembraan dat wordt gebruikt in grootschalige groene waterstofprojecten. 'Ondanks de onzekerheden met betrekking tot de situatie in Oekraïne en het inflatieklimaat, denken wij dat deze resultaten positief zullen worden onthaald door de markt. Naast de sterke prestatie van Agfa Healthcare, denken we dat de markt blij zal zijn met de voorspelling van groei in alle divisies dit jaar, in ieder geval op omzetniveau'.

  ING geeft een houdadvies met een koersdoel van 4 euro.

 • Bel20 beleeft beste dag van 2022

  Of deze stelling bij de slotbel nog geldt, valt in deze volatiele handel nog af te wachten. Maar met een dagwinst van 4,4 procent beleeft de Bel20 momenteel zijn beste beursdag van het jaar. De Brusselse index overtreft zijn plus van 4,2 procent op 25 februari.

 • Rock the Cabka...

  Beursnieuwkomer Cabka beleeft na een week handel zijn eerste positieve beursdag. De Duitse specialist in gerecycleerde paletten fuseerde vorige week met Dutch Star 2, een Nederlands blancochequebedrijf. Sindsdien leverde de palettenfabrikant een vijfde van zijn pas verworven beurswaarde in.

  Vandaag lukt een ruime winst van 5,9 procent naar 8,22 euro. De fusie met de spac gebeurde aan 10 euro per aandeel.Degroof Petercam publiceerde 26 pagina's aan betaalde research rond het bedrijf. 'Dit jaar zal het moeilijk zijn om hogere inputkosten door te rekenen, maar vanaf 2023 zien we een winstgroei met dubbele cijfers in de kaarten', klinkt het daarin.

  Cabka doet in België misschien nog een belletje rinkelen als overnemer van Eryplast, een palettenfabrikant uit Herstal die op de Brusselse vrije markt noteerde.

  Na een beroerde beursstart is het vandaag eindelijk van 'Rock the Cabka' in Amsterdam.

 • Onward recruteert eerste patiënten in 'thuisstudie'

  Onward  laat weten dat de eerste patiënten inschreef om zijn therapie voor dwarslaesiepatiënten in een thuiscontext te testen. Het onderzoek, gevoerd in Denver en Seattle, moet aangeven hoe veilig en gebruiksvriendelijk de therapie voor patiënten met een ruggenmergletslel is buiten de kliniekmuren.

  De resultaten moeten in de tweede jaarhelft aanleiding geven voor een grotere studie, die nodig is om van de regulatoren toestemming te krijgen voor de toepassing van de therapie in een thuiscontext.

  'Een verrassend persbericht met een klein streepje goed nieuws dat volgens ons geen impact heeft op de investeringscasus voor Onward', zegt Degroof Petercam. Het beurshuis verwacht dat de Onward zijn dwarslaesietherapie in de eerste jaarhelft van volgend jaar kan lanceren. 'Al blijven we voorzichtig omdat deze tijdslijn kan opschuiven door het globale chiptekort', aldus analist David Seynnave.

  Degroof herhaalt zijn koopadvies met een koersdoel van 15,3 euro.

 • 'Marges bij Carglassmoeder stellen teleur'

  Terwijl een brede herstelrally de Brusselse koersborden groen kleurt, incasseert D'Ieteren   een stevige tik na zijn jaarcijfers. 'De hoge verwachtingen werden niet ingelost', zegt KBC Securities. De nettomarges bij Carglass-moeder Belron en de zachte outlook voor het lopende jaar zijn volgens de analisten de boosdoeners.

  Dit kan beleggers doen vrezen dat het grote hefboomeffect bij Belron aan het wegdeemsteren is.
  Michiel Declercq
  KBC Securities

  'Belron blijft de sleuteldrijfveer voor groei maar de nettomarge kwam met 15,1 procent onder onze verwachting van 18 procent uit', zeggen analist Michiel Declercq en Wim Hoste. 'Samen met een eerder softe outlook kunnen beleggers hierdoor gaan vrezen dat het hefboompotentieel bij de Carglassmoeder aan het wegebben is'.

  Achter de softe outlook gaan meer inflatieproblemen schuil dan alleen de zorgen rond Rusland en Oekraïne.
  David Vagman
  ING

  'Het blijft wat vroeg om dat te beoordelen', zegt Declercq die zijn koopadvies herhaalt met een koersdoel van 190 euro.

  ING-analist David Vagman spreek van 'een misser over de gehele lijn'. Volgens Vagman gaat er meer schuil in de voorzichtige outlook dan alleen de zorgen rond Rusland en Oekraïne. 'Dit gaat over meer dan alleen de zeer hoge brandstofprijzen. Het weerspiegelt ook de grote inflatoire tegenwind uit het voorbij halfjaar die meer schade kan aanrichten in 2022'.Vagman wijst onder meer op de hogere kosten om glas aan te kopen, hogere vrachttarieven en stijgende loonkosten.

  'Een klein zilveren randje is de herstart van de aandeleninkoop waarbij vanaf deze maand een restbedrag van 107 miljoen euro aan aandelen zal worden ingekocht', zegt Vagman.

 • Prinses Beatrix (& Co) geven TINC een boost

  Een jaarrapport waar het woord 'Rusland' nul keer valt en waar inflatie vooral een positieve connotatie heeft? Dat is in deze tijden precies wat de dokter voorschreef. 

  Daarom, presenting het jaarrapport van TINC. U leest hier meer. 

 • Brussel opent stevig in het groen | Agfa | TINC | D'Ieteren

  De Bel20  gaat van start met 2,4 procent winst naar 3.760 punten.

  Agfa wint 4,9 procent. De  beeldvormingsgroep weet een nijpende kosteninflatie goed het hoofd te bieden.

  TINC  wint 1,2 procent. De toenemende inflatie en hogere stroomprijzen blijken een stevige opsteker voor de infrastructuurinvesteerder.

  D'Ieteren verliest 0,5 procent. De holding voerde zijn winst op en hervat later deze maand zijn aandeleninkoop.

  GBL  wint 2,8 procent. Deelneming Adidas voert het dividend met 10 procent op.

  Unifiedpost  wint 6,5 procent. De betalingsspecialist kelderde dinsdag naar een nieuw dieptepunt na jaarcijfers.

  Gas- en olievervoerders Exmar en Euronav  zetten hun opmars door en bereiken allebei een nieuwe jaarpiek.

 • Graanprijs zwiept alle kanten uit

  Na de recordkoers op maandag, viel op de termijnmarkt in Chicago de tarweprijs in een extreem volatiele handel 5 procent terug. 

  Maar feit is dat de graanprijzen extreem hoog blijven door de crisis in Oekraïne, de graanschuur van Europa. En dat hebben 1.001 vaak onvermoede gevolgen, onder meer voor de voedselvoorziening in het Midden-Oosten en Afrika. Over die gevolgen kunnen we ten zeerste deze analyse van collega's Floor Eelbode en Pieter Lambrecht aanbevelen. 

 • Nikkel: no future

  Na de waanzinnige handel van de voorbije dagen, blijft de handel in nikkel voorlopig opgeschorst. Iedereen likt zijn wonden, vraag is nu hoe het verder moet met een metaal dat cruciaal is bij de productie van herlaadbatterijen voor elektrische auto's. 

 • De nabije toekomst: lichtgroen

  We zijn niet zeker hoe nuttig die futureskoersen in deze extreem volatiele tijden nog zijn, maar voor wat het waard is: volgens die futures oogt de openingsbel voor de Bel20  en de Euro Stoxx50  lichtgroen met een winst van rond 1 procent. 

  ©AFP

 • Prijsverhogingen vormen schild voor Agfa

  De resultaten van Agfa  lopen binnen. Ondanks een aanhoudende kosteninflatie kon de beeldvormingsgroep zijn brutomarge vorig jaar op peil houden. De aangepaste ebitda groeide met 5 procent dankzij een sterke prestatie in de divisie HealthCare IT. Ondanks de gevoeligheid voor de aluminumprijs kon ook de 'klassieke' printplaatafdeling Offset Solutions winstgroei voorleggen.

  De omzet steeg met 3 procent naar 1,76 miljard euro. De nettowinst groeide met 17 procent naar 42 miljoen euro.  Ondanks de kosteninflatie, verbeterde de brutowinstmarge van de divisie van de printplaten van 20 naar 20,4 procent. 'Deze toename was vooral het gevolg van succesvolle prijsverhogingen en de sluiting van de fabrieken in Leeds en Pont-à-Marcq', aldus Agfa.

  Nog meer prijsverhogingen kunnen dit jaar noodzakelijk zijn.
  Agfa-Gevaert

  Over de impact van de oorlog in Oekraïne is Agfa karig met commentaar. 'Er zijn nieuwe onzekerheden ontstaan die de groep nu evalueert'. Wel wordt er voor dit jaar gemikt op omzetgroei in alle divisies. 'Nog meer prijsverhogingen kunnen noodzakelijk zijn', klinkt het ook.

 • Basic-Fit gaat ook Duitsland laten zweten

  Basic-Fit  zag door de lockdowns die veel fitnesszaken gesloten hielden in 2021 luidens het jaarrapport de omzet 10 procent terugvallen tot 340,7 miljoen euro, grosso modo in lijn met de analistenconsensus. De bedrijfswinst voor afschrijvingen kwam met een daling van 11 procent tot 116 miljoen euro iets boven de verwachtingen uit. 

  We zien een langetermijnpotentieel van 600 clubs in Duitsland
  René Moos
  CEO Basic-Fit

  Netto dook de fitnessketen door de forse afschrijvingen en rentelasten een stevige 150 miljoen euro in het rood. Basic-Fit maakte tijdens de pandemie van de nood een deugd door zo'n 800 miljoen cash op te halen en zo een turbo te zetten op de expansie

  De keten gaat zijn formule van 'budgetfitness' nu in een zesde land uitrollen, na de Benelux, Frankrijk en Spanje: Duitsland. Daar zal in de tweede jaarhelft de eerste club openen. 'We zien een langetermijnpotentieel van 600 clubs in Duitsland', zegt CEO René Moos. 

  Pro memorie: Frankrijk is nu de belangrijkste markt met 528 fitnessclubs, gevolgd door Nederland (218) en België (205). 

 • Adidas raamt Ruslandschade op kwart miljard

  Adidas  verwacht dat een stopzetting van zijn activiteiten in Rusland als gevolg van de oorlog in Oekraïne om tot 250 miljoen euro van de omzet in 2022 in gevaar te brengen. Toch is de sportreus optimistisch over het lopende boekjaar dankzij een verwacht herstel in China. 

  Adidas voorspelde een stijging van de valutaneutrale verkoop van 11-13 procent voor 2022, inclusief het risico voor zijn activiteiten in Rusland en Oekraïne. De verkoop in China zou moeten herstellen na een consumentenboycot in 2021. Het Beierse bedrijf verwacht dat het nettoresultaat uit voortgezette activiteiten zal groeien tot tussen de 1,8 miljard en 1,9 miljard, tegen 1,492 miljard in 2021.

  250 miljoen euro
  Verwacht omzetverlies Adidas in Rusland
  Een herstel van de verkoop in China moet de schade in Rusland binnen de perken houden.


  Adidas rapporteerde een daling van 3 procent in het vierde kwartaal, aangevoerd door een daling van een kwart in China. Een tiental Westerse merken werd door Chinese consumenten in de ban geslagen. De bedrijven weigerden nog katoen te gebruiken die 'onder dwang' geproduceerd wordt door Oeigoerse moslims en andere etnische minderheden in de Chinese provincie Xinjiang. Die ban zette kwaad bloed bij Chinese consumenten.

  Interessant voor aandeelhouder GBL : Adidas voert zijn dividend met 10 procent op naar 3,3 euro per aandeel.


 • TINC profiteert van stijgende stroomprijzen

  TINC  kwam zopas met halfjaarcijfers over zijn gebroken boekjaar. De investeringsmaatschappij boekte een portefeuilleresultaat van 20,8 miljoen euro van juli tot december. Dit resulteert in een nettowinst van 18,2 miljoen euro of  0,50 euro per aandeel. Dat is een stijging met 73,6 procent tenopzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

  Daarbij is TINC een vreemde eend in de bijt. Door haar participaties in publieke infrastructuur en energie-infrastructuur profiteert het net van de hogere stroomprijzen. 'De stijgende inflatie heeft een positief effect op onze verwachte kasstromen',, aldus de Antwerpse investeerder.

  De kaspositie bedraagt 40,5 miljoen euro.Voor het huidige boekjaar beoogt TINC een brutodividend van 0,53 euro per aandeel.

 • Wissel aan de top bij Colruyt | Jef Colruyt blijft op post

  Door het pensioen van operationeel directeur Marc Hofman (63) voert Colruyt enkele veranderingen door in zijn directie. CEO Jef Colruyt (63) blijft op post.

  U leest meer in dit artikel van collega Jens Cardinaels. 

 • Chinese fabrieksinflatie vertraagt

  De producentenprijzen in China zijn ondanks de nieuwe grondstoffenpieken langzamer gestegen in februari dan in januari. De producentprijsindex steeg met 8,8 porcent op jaarbasis, ten opzichte van 9,1 procent in januari.

  Mogelijk is dit vooral een kalendereffect:  veel Chinese fabrieken sloten in de eerste helft van februari vanwege nieuwjaarsfeesten, waardoor de vraag naar grondstoffen tijdelijk werd ingeperkt. Maar de oorlog in Oekraïne die eind vorige maand uitbrak, heeft sindsdien geleid tot bezorgdheid over verstoringen van de wereldwijde bevoorrading, waardoor de grondstofprijzen naar het hoogste punt van tien jaar zijn gestegen.

  +0,9%
  Chinese conumptieprijsindex
  Temidden van een wereldwijde inflatiegolf houdt China de consumptieprijzen onder de knoet.

  De consumentenprijzen in China blijven verrassend weerbaar tegen een wereldwijde inflatieopstoot. De consumentenprijzen stegen er met slechts 0,9 procent op jaarbasis omdat Chinese gezinnen erg voorzichtig geworden zijn in hun uitgaven. De de vinger op de knip houden. Daardoor is China nog een van de weinige economieën met ruimte voor monetaire versoepeling. De centrale bank zei dinsdag nog dat ze dit jaar meer dan 1 biljoen yuan winst aan de centrale overheid zal uitkeren, in een poging de fiscale uitgaven te ondersteunen.

 • D'Ieteren slaat munt uit geactiveerde cash

  Het aan het werk zetten van de overtollige cash levert D'Ieteren  meteen extra winst op: ondanks de oorlog in Oekraïne rekent de Elsense holding erop dat de winst (voor belastingen) dit jaar met een kwart stijgt. Het dividend wordt met de helft opgevoerd naar 2,1 euro per aandeel. Het aankoopprogramma van eigen aandelen wordt later deze maand hervat.

  Meer over de nabeurs cijfers van D'Ieteren leest u in dit stuk van collega Bas Kurstjens.

 • Aluminiumprijs schiet hoger | Agfa in de kijker

  Op de Londense metaalbeurs stijgt aluminium vanochtend met liefst 5,2 procent. Contracten binnen drie maanden hangen nu rond 3.577 dollar per ton. Agfa-Gevaert   is erg gevoelig voor aluminiumprijzen voor de productie van zijn printplaten. De Mortselse groep komt zo meteen met zijn cijferrapport.

  Rusland produceert ongeveer 6 procent van het aluminium in de wereld en ongeveer 10 procent van het nikkel. De nikkelhandel in Londen is opgeschort nadat de prijs maandag verdubbelde tot dicht tegen 50.000 dollar per ton. Het meest actieve nikkelcontract op de beurs van Shanghai zet de explosie van gisteren door en gaat opnieuw 17 procent hoger.

 • Beurzen nerveus bij losgeslagen olieprijs

  Goedemorgen. Plussen en minnen wisselden elkaar af in een woelige sessie op dinsdag. De S&P noteerde op een gegeven moment 2 procent hoger maar sloot uiteindelijk met verlies, net als de Europese beurzen eerder op de dag. Een nieuwe choppy sessie dient zich aan. In Azië speelden de beurzen hun vroege winsten kwijt door druk van Chinese techbedrijven. 

  De olieprijzen blijven stijgen na de stap van de VS om Russische fossiele brandstoffen te verbieden. Het Verenigd Koninkrijk kondigde intussen aan Russische vaten olie te verbieden, maar aardgas en steenkool te sparen. Amerikaanse olie brak boven 128 per vat. Noordzee-olie schommelt rond 131 dollar per vat, afgetekend het hoogste peil sinds de kortstondige oliepiek in 2008.

  De belegering van de Oekraïense hoofdstad Kiev gaat intussen onverminderd door. De onrust in grondstoffen houdt aan als gevolg van het conflict en de sancties tegen het hulpbronnenrijke Rusland. De goupdrijs rukt licht verder op en gaat afgetekend boven 2.050 dollar.

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud