live

Amerika boomt. Of nee, wacht ...

Nieuwe postzegels in Nederland, met daarop een schilderij van Paulus Potter. PostNl kelderde maandag 13 procent nadat het bedrijf had gewaarschuwd dat een dividend vermoedelijk langer op zich zal laten wachten. ©ANP

De Bel20 is met meer dan 1 procent verlies gesloten. De euro zakte voor het eerst sinds 2012 onder 1,25 dollar. Option schoot 20 procent hoger terwijl GDF Suez een tik van 3 procent kreeg.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

17.53 uur: Als afsluiter vandaag nog de cijfers over de autoverkopen in België, in oktober. Die vielen met 3,5 procent terug. Het marktaandeel van D'Ieteren steeg wel. Na tien maanden ligt de autoverkoop in ons land 0,6 procent lager dan vorig jaar.

367
Dit jaar werden in België al 367 Tesla's verkocht, zo blijkt uit cijfers van Febiac. Vorig jaar lag dat cijfer op amper 66.

17.41 uur: Morgen is het in Brussel onder andere uitkijken naar de kwartaalupdate van biotechbedrijven Tigenix en MdXHealth.

En er zijn ook de eerste kwartaalresultaten van Alibaba sinds de beursgang van het Chinese internetbedrijf. Alibaba maakte zijn debuut op Wall Street op 68 dollar per aandeel. De koers bedraagt momenteel al meer dan 100 dollar. Klik op tabel hiernaast voor volledig overzicht van wat de dag morgen brengt.

17.37 uur: De Bel20 sloot met 1 procent verlies. GDF Suez verloor 3 procent nadat Credit Suisse de winstprognoses en het koersdoel had verlaagd. 

16.59 uur: Uit de nieuwe Investment Outlook van Bill Gross (Janus Capital):

How to create inflation? They’ve made a damn fine attempt at it – have they not? Four trillion dollars in the U.S., two trillion U.S. dollar equivalents in Japan, and a trillion U.S. dollars coming from the ECB’s Draghi in the eurozone. Not working like it used to, the trillions seem to seep through the sandy loam of investment and innovation straight into the cement mixer of the marketplace. Prices go up, but not the right prices. Alibaba’s stock goes from $68 on opening day to $92 in the first minute, but wages simply sit there for years on end. One economy (the financial one) thrives while the other economy (the real one) withers.

16.48 uur: Bart Jooris van Bank Degroof ververste ook voor Mobistar zijn model met de derdekwartaalcijfers, die twee weken geleden werden gepubliceerd. De mobiele operator slaagde er dankzij 4G en ondanks de verlaging van de roamingtarieven in zijn gemiddelde opbrengst per gebruiker (ARPU) te stabiliseren. Daardoor kon Mobistar de verwachtingen licht overtreffen en zijn jaarprognose voor de ebitda (bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen) met 10 miljoen euro verhogen.

Mobistar kan zich in het vierde kwartaal zelfs een margedaling permitteren om zijn jaardoelstellingen te halen. Maar een Waalse taks op gsm-masten kan roet in het eten gooien.
Bart Jooris
Bank Degroof

Jooris volgt met een verhoging van zijn ebitda-verwachtingen voor 2014 en de volgende jaren. ‘In het vierde kwartaal kan Mobistar zich, om zijn jaardoelstellingen te halen, zelfs een flinke margedaling veroorloven.’ Om maar te zeggen dat het bedrijf zijn outlook wel eens zou kunnen kloppen. Al kan de Waalse taks op gsm-masten – waarvoor Mobistar een provisie van 24 miljoen eur aanlegde – roet in het eten gooien. Jooris verwacht echter dat zowel Mobistar en Belgacom de rechtszaak tegen de taks zal winnen. Gebeurt dat toch niet, dan zakt de waarde van het aandeel tot 16 euro. 

Jooris verhoogt zijn advies van ‘houden’ tot ‘(bij)kopen’, het koersdoel gaat van 15,40 naar 19 euro. 

Aangezien Mobistar uitsluitend mobiele diensten aanbiedt, zal het bedrijf op de korte termijn in de sector het meest profiteren van het groeiend dataverbruik dankzij 4G. Op de lange termijn echter heeft de mobiele operator – net als Belgacom en Telenet - ook vastelijndiensten nodig om bundels te kunnen maken om nieuwe prijsschokken beter te kunnen absorberen. Begin volgend jaar lanceert Mobistar digitale tv en breedbandinternet op het netwerk van Telenet. Afwachten of dat een succes wordt. 

 

 

16.15 uur: De Amerikaanse economie heeft het vierde kwartaal beresterk ingezet. Tenminste, volgens de oudste economische barometer die de wereld rijk is: de vinger aan de ondernemerspols die onderzoeksbureau ISM sinds 1931 maandelijks neemt. De ISM-index voor de industrie verstevigde in oktober onverwacht fors van 56,6 naar 59 punten, terwijl economen een daling verwachtten. Het probleem is dat de geloofwaardigheid van ISM de jongste tijd door enkele blunders een serieuze deuk incasseerde, terwijl de rivaliserende PMI-barometer van Markit net als in Europa aan een opmars bezig is. En die PMI-barometer - die een kwartier voor de ISM vrijgegeven werd - liet wél de verwachte kleine terugval zien in oktober. Met andere woorden: een boomende of een licht vertragende economie: het hangt er maar van af welke barometer je hanteert ...

US Manufacturing both declined and rose in October based on PMI and ISM— zerohedge (@zerohedge) 3 november 2014

16.03 uur: Bank Degroof-analist Bart Jooris heeft de derdekwartaalcijfers van Belgacom nog eens onder de loep genomen die de telecomgroep tien dagen geleden heeft gerapporteerd. Dat leidt dat tot een adviesverlaging van ‘houden’ tot ‘verkopen’, het koersdoel gaat wel omhoog: van 26,40 naar 29,70 euro.

De resultaten in het derde kwartaal waren beter dan verwacht en Belgacom verhoogde zijn jaarprognoses. Jooris merkt op dat Belgacom aldus twee jaar sneller dan gepland weer groeit in omzet en winst – CEO Dominique Leroy had 2016 beloofd. Hij trekt zijn verwachte bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda, 2014) op van 1,62 naar 1,70 miljard euro.

Voor volgend jaar mikt de analist op een omzetgroei van 2,4 procent dankzij de verdere groei van mobiele data en een stijging van de onderliggende ebitda met 3,1 procent dankzij extra controle van de kosten. Alles samen krikt dit de waardering en het koersdoel van Belgacom op.

Waarom dan het verkoopadvies? Jooris meent dat beleggers te hard van stapel liepen (koers +8% sinds kwartaalrapport) en de negatieve impact van de verlaging van de notionele intrest over het hoofd hebben gezien – de belastingvoet zal met zowat 3 procent stijgen. De analist vindt het aandeel bovendien redelijk duur met een verhouding eigen vermogen – ebitda van 7,2 (sectorgemiddelde 6,2) en koerswinstratio van 16,3 (sectorgemiddelde 15) – beide voor 2015.

15.48 uur: Net als vrijdag bengelt UCB onderaan de Bel20. In de jongste twee handelssessies ging het aandeel 4,1 procent onderuit. Sinds de piek eind augustus koerst de biofarmagroep al 16 procent lager. Hard nieuws viel er de afgelopen dagen niet te rapen bij UCB. Analisten schrijven de daling dan ook toe aan winstnemingen.

-4%
Het aandeel UCB verloor de laatste twee handelsdagen al 4 procent en is daarmee de grootste verliezer in de Bel20

‘De rally in de zomer was vooral toe te schrijven aan de speculatie dat UCB een overnameprooi vormde voor grote farmagroepen op zoek naar stermedicijnen die nog jaren onder patent vallen’, legt Bank Degroof-analist Bernard Hanssens uit. ‘Een overname lijkt nu minder waarschijnlijk dan enkele maanden geleden.’ 

Een aanleiding voor de winstnemingen is mogelijk ook de ietwat teleurstellende verkoop van Vimpat in de VS in het derde kwartaal. De omzet daalde met 1 procent. Het epilepsiemiddel is een van de drie medicijnen die UCB de voorbije jaren lanceerde en de toekomst van het bedrijf zullen bepalen. Voorts staat het aandeel mogelijk ook wat onder druk, omdat er niet onmiddellijk hard nieuws in pijplijn zit. Al staat de Amerikaanse dochter Kremers Urban, een specialist in generische medicijnen, wel nog altijd in de etalage. Volgens de laatste berichten zou de verkoop 1,3 miljard euro in het laatje kunnen brengen.

 

 

15.43 uur: De euro is vandaag voor het eerst sinds 2012 onder 1,25 dollar gezakt. Dat heeft alles te maken met het einde van QE3 in de VS en de toenemende kans dat ook de ECB de Amerikaanse toer opgaat en het monetair beleid verder versoepelt om de inflatie aan te wakkeren in de eurozone.

15.01 uur: Chrysler, het Amerikaanse merk van Fiat Chrysler Automobiles, heeft een sterke oktobermaand achter de rug. De verkoop in de VS steeg met 22 procent, vooral dankzij het succes van Ram-pickups (+36%). Concurrent Ford verminderde de productie van de F-150 pickup omdat wordt overgeschakeld op een nieuwe versie in aluminium die eind dit jaar op de markt komt. Analisten hadden voor Chrysler een verkoopgroei van 20 procent verwacht. In een neerwaartse markt stijgt Fiat Chrysler 1,9 procent.

14.59 uur: Telecomanalist van Bank Degroof heeft zijn licht eens laten schijnen op Belgacom en Mobistar.

$MOBB upgraded to Accumulate, new TP EUR 19. On short term, #Mobistar should profit relatively the most from 4G growth.— Bart Jooris (@BartJooris) 3 Nov 2014

 

$BELG downgraded to Reduce #Belgacom is on right track but market neglects higher tax rate from notional interest deduction. New TP EUR 29.7— Bart Jooris (@BartJooris) 3 Nov 2014

 

14.52 uur: Volgens berichten in Amerikaanse media gaat het Turkse Yildiz het Amerikaanse United Biscuits overnemen. De deal zou nog vandaag bekendgemaakt worden.

Volgens berichten in de Amerikaanse media wordt Delacre binnenkort onderdeel van het Turkse Yildiz, dat ook al eigenaar is van Godiva. ©Delacre

United Biscuits is onder andere eigenaar van Delacre en Sultana. Yildiz is sinds 2007 ook eigenaar van het Belgische chocolademerk Godiva.

14.23 uur: In Frankrijk heeft de ‘Mondial de l’Automobile’ geen onmiddellijke weerslag gehad op de autoverkoop. In oktober daalde het aantal inschrijvingen zelfs met 3,8 procent in vergelijking met dezelfde maand in 2013. Vanwege de onzekere economische situatie stellen de Fransen grote aankopen uit. De Franse constructeurs deden het vorige maand relatief beter dan de markt met een verlies van 2,2 procent voor PSA en van 0,4 procent voor Renault – dit laatste overigens dankzij het budgetmerk Dacia.

 

13.48 uur: PostNL zakt nu al 10 procent (zie ook 11.46 uur) na een dividendalarm. Vanavond maakt Bpost zijn kwartaalcijfers bekend.

13.44 uur: Credit Suisse verlaagt wisntprognoses voor GDF Suez. Koersdoel zakt naar 20 euro. 

365 miljoen
De stillegging van drie reactoren in Doel en Tihange zal GDF Suez dit jaar 365 miljoen euro ebitda kosten, zegt Credit Suisse.

12.49 uur: De spanningen rond Oekraïne lopen weer op na de verkiezingen in het oosten van het land. Die leverden, weinig verrassend, een overwinning op voor de pro-Russische rebellen in Loehansk en Donetsk. De rebellen hopen zo een democratische legitimering te kunnen claimen voor hun opstand tegen de pro-Europese regering in Kiev. Maar voorlopig erkent enkel Rusland de uitslag van deze verkiezingen. De Russen distantiëren zich zo nog maar eens van het Westen, en dat laat zijn sporen na op de markten, waar de roebel een stevige tik krijgt:

#Russia Ruble is back to a familiar pattern of losing value vs Dollar on new #Ukraine tensions. pic.twitter.com/ZXgv9FziBb— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) November 3, 2014

11.52 uur: De Franse kabelgroep Altice heeft honger, grote honger. Na de recente overname van telecomoperator SFR heeft de groep van CEO Dexter Goei al een nieuwe prooi beet. Altice biedt 7,03 miljard euro op Portugal Telecom, dat in handen is van het Braziliaanse Oi. Portugal Telecom is in eigen land marktleider in breedband, vaste en mobiele telefonie. In betaaltelevisie is het de nummer twee na NOS.

11.46 uur: In Amsterdam keldert PostNL ruim 7 procent. Het bedrijf waarschuwt dat aandeelhouders mogelijks langer zullen moeten wachten op een dividend als gevolg van de pensioenverplichtingen en het belang in TNT Express. Het bedrijf heeft een belang van 14 procent in TNT Express en wil dat verkopen indien de marktomstandigheden dat toelaten. Dit jaar is het aandeel TNT Express evenwel al 31 procent in waarde gedaald. 

11.33 uur: Analist Gert de Mesure over Option:

Goed nieuws dat contract met USRobotics van #Option. Maar hiermee is er nog niets verkocht. De uitdaging blijft dus— Gert De Mesure (@gertdemesure) 3 Nov 2014

10.52 uur: In de cementsector gaat het vandaag tegenovergestelde richtingen uit. Holcim  verliest terrein nadat de Zwitserse groep over het derde kwartaal zwakker dan verwachte resultaten publiceerde. Herstel in India en een hogere verkoop in de VS volstond niet om negatieve wisselkoerseffecten en zwakte in Europa en Latijns-Amerika goed te maken. De omzet kwam 2,1 procent lager uit op 5,18 miljard Zwitserse frank en de nettowinst zakte 4,7 procent tot 447 miljoen frank. Analisten hadden op respectievelijk 5,27 miljard en 459 miljoen gerekend volgens Reuters.

Sectorgenoot HeidelbergCement  gaat dan weer hoger. De Duitse bouwmaterialengroep maakte bekend dat zij geen bod zal uitbrengen op de activa die Lafarge en Holcim in de etalage zetten om (van Europa) te mogen fuseren. HeidelbergCement torst een zware schuldenlast en wil zijn geld liever gebruiken om schulden terug te betalen en voor ‘groeiprojecten van hoge kwaliteit’. Dat geld komt in de eerste plaats van de geplande beursgang van de Amerikaanse dochter Hanson Building Products.

10.49 uur: Vooral de Franse en Italiaanse industrie is zorgwekkend aan het begin van het vierde kwartaal, terwijl de Duitse het minder doet dan eerder verwacht.

Eurozone manufacturing remains weak as France, Italy and Austria struggle. Liveblog: theguardian.com/business/live/... theguardian.com/business/live/...— Graeme Wearden (@graemewearden) 3 Nov 2014

10.35 uur: Nieuwe cijfers over de industrie in de eurozone (van Markit Economics), die het moeilijke herstel van de Europese economie bevestigen.

De PMI (Purchasing Managers Index) meet het vertrouwen in van aankoopdirecteurs in de Europese industrie. Een eerste raming van de index kwam uit op 50,7. Dat was blijkbaar nog iets te optimistisch. Een cijfer boven 50 wijst op groei. Een cijfer van 50,6 betekent dus dat er groei is, maar om over naar huis te schrijven is het niet.

The eurozone manufacturing sector remained in a state of near-stagnation in October, as weak demand continued to restrict growth of both output and employment across the currency union.

Eurozone PMI revised down to 50.6 vs 50.7 after big upward revision in France canceled out by downward ones in Germany and (worse) Italy.— Geoffrey Smith (@Geoffreytsmith) 3 Nov 2014

10.03 uur: Guy Sips van KBC Securities handhaaft zijn verkoopadvies voor Option  , ook nu het Leuvense bedrijf in zee gaat met het Amerikaanse USRobotics. Die gaat producten van Option in de VS commercialiseren onder eigen merknaam.

Option heeft zich de voorbije jaren getransformeerd tot een softwarebedrijf met een oplossing (Couldgate) voor machine-to-machinetoepassingen. 'Het is nu dat de machine-to-machinemarkt  verdeeld wordt. Er komen steeds meer toepassingen bij. Het is belangrijk er nu bij te zijn. Option is zeker niet de enige speler, maar dat USRobotics Option opneemt in zijn gamma, is een teken dat het bedrijf kwaliteit levert', zegt Guy Sips. 'Maar ik wil nog zien welke omzet en winstmarge dat contract zal opleveren.'

Dat de producten Option opgenomen worden in het gamma van een grote speler als USRobotics is een teken dat Option kwaliteit levert. MAar we willen nog zien wat het contract in omzet en marges betekent. Dat zal pas wat duidelijk worden in de lante van volgend jaar.
Guy Sips
analist KBC Securities

Het is een commentaar die bij beleggers vaak terugkeert, namelijk dat Option nog moet bewijzen dat zijn nieuwe strategie vruchten oplevert. De verkoop van CloudGate zit dan wel in de lift, maar dat is onvoldoende om dit jaar al met winst af te sluiten. 'We denken dat dat pas ten vroegste in 2016 het geval zal zijn. Option moet daarvoor volgens ons namelijk 30 miljoen euro omzet draaien', zegt Sips die voor dit jaar op zowat 14 miljoen euro omzet rekent.

We handhaven ons verkoopadvies voor Option door de grote verwatering die de komende jaren boven het hoofd van de aandeelhouders hangt.
Guy Sips
analist KBC Securities

Maar zijn verkoopadvies is vooral het resultaat van de enorme verwatering die boven het hoofd van aandeelhouders hangt. Option gaf in april 2013 (uitoefenprijs 0,285 euro) en april 2014 (uitoefenprijs 0,295 euro) in totaal voor 21 miljoen euro converteerbare obligaties uit. Als alle investeerders hun obligaties op vervaldag omzetten in aandelen, verdubbelt het aantal aandelen bijna tot 170 miljoen. Dat zou betekenen dat het bedrijf aan de huidige aandelenkoers meer dan 55 miljoen euro waard is. 'Veel', klinkt het. 

09.37 uur: Option  neemt de kop in Brussel.

08.58 uur: Het biotechbedrijf Argen-x heeft bij de FDA een aanvraag ingediend om zijn middel ARGX-110 in de VS te gaan testen op patiënten met Waldensröm- kanker, een zeldzame bloedkanker. Argen-x wil tegen midden 2016 alle patiënten gerecruteerd hebben. De resultaten van de fase1B/fase2-studie zullen dan ergens in 2017 beschikbaar zijn. ARGX-110 wordt momenteel ook al getest voor andere kankervormen. 

08.51 uur: Ryanair trekt zijn winstprognoses op. Reden? De slabakkende economie in Europa. 

Ryanair: 'Hoera, de economie slabakt' bit.ly/10e4ebc...— De Tijd (@tijd) 2 Nov 2014

08.48 uur: Hamon publiceerde vrijdagavond een trading update met de volgende korte boodschap. Hamon boekte in het derde kwartaal 99,5 miljoen euro nieuwe orders. Een prognose voor de jaarresultaten geeft het bedrijf niet 'in het licht van de algemene economische omgeving".

08.41 uur: Een drukke week voor de boeg, met heel wat macro-ecomische cijfers. Collega Wouter Vervenne maakte een selectie van de zaken die u zeker niet mag missen.

08.32 uur: Slecht nieuws uit China. Een index die het ondernemersvertrouwen meet, is in oktober op 50,4 uitgekomen. Een cijfer boven 50 wijst op een groei van de industriële activiteit. Maar de groei blijft heel erg zwak. Ter herinnering: het Chinese economie steeg in het derde kwartaal met 7,3 procent. China lijkt op weg om dit jaar de traagste groei in meer dan 20 jaar neer te zetten.

China HSBC PMI 50.4 in Oct, up from 50.2 in Sept. But output, orders, exports all slow. More weakness, more easing pic.twitter.com/Vly44waXmp— Tom Orlik (@TomOrlik) 2 Nov 2014

 

08.20 uur: Korte terugblik op het beursfeest vorige vrijdag. Het was vrijdag feest op Wall Street. De Amerikaanse beurzen kenden een stevige rally, die de Dow Jones en de S&P500 naar nieuwe records leidde. Het fundament van de hausse was de Japanse stimulus en stevige economische cijfers.

Net zoals de Europese beurzen trokken de Amerikaanse beleggers zich vrijdag op aan de onverwachte bazooka die de Japanse centrale bank

De S&P 500 brak door zijn plafond. De brede markt tekende vrijdag een winst van 1,2 procent op, naar 2.018 punten, het hoogste slotniveau ooit. Eind augustus brak de S&P 500 al eens door de 2.000 punten en nu was het wederom raak. Voor de Nasdaq was er een winst van 1,4 procent, naar 4.630 punten. Ook voor de techbeurs is dat een indrukwekkend prestatie. De laatste keer dat de Nasdaq die regionen bereikte, was in voorjaar 2000, toen de techbubbel op klappen stond.

08.19 uur: Vandaag is de beurs van Tokio dicht, maar op de andere grote beurzen wordt er normaal handel gedreven. We kijken uit naar de kwartaalcijfers van Bpost (nabeurs) en ook van enkele boeiende Europese bedrijven: Ryanair, HSBC en Holcim.

Via de indicator van de aankoopdirecteurs nemen we ook de pols van de ondernemers en dat zowel in de eurozone (10 uur) als in de Verenigde Staten (16 uur).

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud