Amerika, dé opkomende markt

Wall Street rijgt de records aan elkaar, met dank aan de verrassend sterke lokale economie ©AFP

Op Wall Street lijkt de Dow op weg naar het 33ste record van 2014, gedreven door een beresterke lokale economie. Op de Brusselse beurs trokken UCB en Galapagos de kar.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.15.40 uur:

17.52 uur: We ronden hier af. Fijne avond nog, hou het warm en tot morgen voor een zonder twijfel boeiende dag met Mario Draghi, Nyrstar en Bpost. Tot dan!

17.50 uur: De slotbel. De Bel20 finishte 0,4 procent hoger, aangevoerd door UCB. Buiten de beursbarometer blonk Galapagos uit. Meer over de Brusselse beursdag leest u hier, voor Wall Street moet u hier zijn.

17.37 uur: Nog even over de ECB morgen. Onder ECB-watchers - en dat volkje heeft op het vlak van ietwat nerdy discussies zijn gelijke niet - is er flink wat discussie of Frankfurt als voorbereiding op kwantitatieve versoepeling niet beter zijn depositorente weer zou optrekken tot nul procent. Pro memorie: op dit ogenblik betalen banken 20 basispunten rente om hun overtollige cash te morgen parkeren bij de ECB. Enkele ECB-watchers zien in die negatieve rente een belangrijke handicap in de doelstelling om de balans met 1.000 miljard op te pompen. De facto wil de ECB voor 1.000 miljard papier opkopen en dus tegelijk banken 1.000 miljard in de pollen stoppen (in de hoop dat dat geld richting reële economie stroomt). Maar banken zullen niet staan te trappen om die 1.000 miljard 'in ontvangst' te nemen als ze in afwachting op een betere besteding door 0,2 procent negatieve depositorente op moeten dokken. 

BNP Paribas-econoom Ken Wattret, al langer één van de beste ECB-watchers die de City rijk is, denkt echter niet dat de ECB komaf zal maken met de negatieve depositorente. Ten eerste was die negatieve rente vooral bedoeld om de euro te verzwakken en zo wat inflatie te 'importeren'. De rente weer tot nul verhogen dreigt de euro weer te versterken, wat Frankfurt absoluut niet wel. En ten tweede zou de ECB door na een paar maanden weer van koers te veranderen rond een essentieel beleidsinstrument als de depositorente, minstens de perceptie voeden dat haar beleid alle kanten uitzwiept. En dat wil ze ten allen prijze vermijden.

17.30 uur: Even vooruitblikken op de dag van morgen:

  • Mario Draghi. Verwacht niet dat de Europese centraal bankier al met vuurwerk komt, maar mogelijk laat hij meer in zijn kaarten kijken wat de start van de bulkinkoop van staatspapier - ergens in 2015 volgens de meeste ECB-watchers - betreft.
  • Bpost. Nabeurs cijfers over de eerste tien maanden én - vooral - het interimdividend over boekjaar 2014 (zie post van 12u17)
  • Nyrstar. Buitengewone aandeelhoudersvergadering die over het levensbelangrijke financieringsplan moet stemmen. Goedkeuring moet een formaliteit zijn, maar met een mysterieuze en wispelturige aandeelhouder als Trafigura is een verrassing nooit helemaal uitgesloten.

17.25 uur: Een opvallende daler op de continumarkt is Retail Estates . Petercam verlaagde na de halfjaarcijfers het advies voor de specialist in winkelvastgoed van 'houden' naar 'afbouwen'. 'Prachtig bedrijf, dure waardering', luidde in een notendop de analyse.

17.20 uur: Voor de (héél) moedige rendementszoekers onder ons, wat dacht u van langlopend Russisch staatspapier?

Chart: Russia's 10yr government bond yield above 11% - pic.twitter.com/qiXKyuviBN— SoberLook.com (@SoberLook) 3 december 2014

 

17.05 uur: Een half uur voor de slotbel blijft Galapagos één van de meest opmerkelijke Brusselse stijgers, nu er voor het potentiële reumamiddel van de Mechelaars één te duchten concurrent minder is. Ontex zit voor de tweede dag op rij in de lift, met dank aan het lovende rapport van KBC Securities dinsdag. Ontex nadert zo de vorige recordkoers, 22,55 euro. 

De topflop ziet er zo uit:

16.54 uur: De Dow Jones heeft het eerder milde verlies voor een kleine winst geruild. Dat zou bij slot volstaan voor het 33ste slotrecord van 2014.

16.30 uur: De Amerikaanse dienstensector boomt. De ISM-index van aankoopdirecteurs in de dienstensector steeg in november tot 59,3 punten, een pak meer dan de verwachting van 57,5 punten. De bestellingen stegen tot 61,4 punten, terwijl 50 punten op een stabiliteit wijzen. De index voor de huidige zakenactiviteit steeg van 60 naar 64,4 punten.

'De businessactiviteit is fenomenaal sterk, en is slechts een handvol keren beter geweest sinds de cijfers in 1997 gestart zijn. De Amerikaanse economie wordt de echte motor achter het wereldwijde groeiverhaal in 2015.'
James Knightley
Econoom ING

16.10 uur: De grootste stijger in de S&P50-index is gasbedrijf Oneok Group , dat 4 procent wint. Oneok trekt de prognoses op en ziet meer ruimte om dividenden uit te keren. De gasproductie in de VS piekt, in die mate dat er stemmen opgaan om het huidige verbod op de export van olie en gas op te heffen. DAt laatste zou goed kunnen zijn voor een gastankerrederij als Exmar.

15.35 uur: Wall Street is rond het nulpunt geopend. De Dow verliest 0,1 procent, de Nasdaq Composite Index krijgt er 0,2 procent bij.

15.20 uur: Goed nieuws voor de luchtvracht. De wereldwijde vraag naar luchtvrachtvervoer is hersteld tot het hoogste peil sinds 2010, zegt de International Air Transport Association (IATA). De vraag naar luchtvrachtvervoer steeg in oktober met 5,4 procent. De capaciteit volgde niet met een toename van 4,4 procent.

©RV

14.55 uur: De investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren gaat voor het eerst in haar bestaan boven de grens van 100 euro. Gisteren werd al even exact 100 euro aangetikt. In 30 jaar tijd is de koers sinds de beursintroductie gestegen van 1,95 naar meer dan 100 euro. Inclusief dividenden bracht Ackermans per jaar 14,6 procent op, het dubbele van de Belgian All Share-index.

14.31 uur: Het Amerikaanse ADP-banenrapport valt tegen. De werkgelegenheid in de private sector is in november minder dan verwacht gegroeid. Er kwamen vorige maand 208.000 jobs bij, terwijl op een groei van 223.000 was gerekend. In oktober steeg het aantal banen nog met 233.000, een opwaartse herziening van de eerder gemelde 230.000.

14.30 uur: De Britse minister van Financiën George Osborne heeft in zijn Herfstspeech aangekondigd dat het VK dit jaar meer gaat lenen dan gepland. In totaal 91,3 miljard pond (116 miljard euro). Zijn doel om komaf met het begrotingstekort wordt zo  enkele jaren opgeschoven, tot 2018-2019. ‘We lopen niet weg van de problemen waarmee de Britse economie nog kampt’, zei hij.

Toch had Osborne ook goed nieuws op zak. De Britse groeiverwachtingen voor volgend jaar worden licht omhoog getrokken, met 0,1 procent, tot 2,4 procent. De nationale schuld gaat volgend jaar wel nog pieken op 81,1 procent van bbp. Maar de jaren erna moet ze flink zakken, tot 72,8 procent in 2019.

14.10 uur: Ferrari heeft een nieuwe hybride sportwagen voorgesteld, met een vermogen van liefst 1.050 pk. Er zullen hoogstens enkele tientallen exemplaren gebouwd worden. Het ding gaat zo'n 2,5 miljoen euro kosten en de eigenaars moeten beloven er alleen mee te rijden op afgesloten testcircuits of op speciale evenementen van het merk. De auto steekt vol nieuwe technologie. Het dochtermerk van Fiat Chryslers Automobiles wil op die manier de extreme kenmerken van de wagen beter kunnen testen vooraleer ze te gebruiken in wegvoertuigen.

Fiat Chrysler stijgt opnieuw 4 procent in Milaan. Sinds de afronding van de overname van Chrysler door Fiat en de introductie van de fusiegroep op de beurs van New York half oktober, is Fiat Chrysler Automobiles het best presterende auto-aandeel ter wereld. De koers ging al 55 procent hoger. Dochter Maserati maakte vandaag nog bekend dat de verkoop in Europa dit jaar al met 305 procent is gestegen tot bijna 5.000 wagens. Dat is te danken aan het succes van de luxesportwagen Ghibli, die concurreert met Duitse topwagens als de BMW5-reeks de Audi A6. Gisteren meldde Fiat Chrysler dat verkoop in de VS in november met bijna 21 procent was gestegen, dankzij de nieuwe modellen van dochter Jeep.

De Maserati Ghibli is een verkoopsucces. ©RV DOC

14.00 uur: De Europese Commissie vertraagt de overname van het Spaanse Jazztel door Orange. Er volgt een grondig mededingingsonderzoek, waardoor de geplande afronding van de overname in het eerste kwartaal van 2015 niet kan doorgaan. Belgische beleggers met een goed geheugen kennen Jazztel nog als een van de eerste noteringen op de in Brussel gevestigde schermenbeurs Easdaq.

13.46 uur: Een opsteker voor Tesla Motors. Het model S is voor het tweede jaar op rij naar voren gekomen als de wagen waarvan de eigenaars het meest tevreden zijn. Dat blijkt uit een enquête in de VS van het gezaghebbende Consumer Reports. Tesla gaat Porsche vooraf. Over het algemeen scoorden elektrische en hybride wagens beter dan benzine- of dieselversies.

Het model S van Tesla is de wagen waarvan eigenaars in de VS het meest tevreden zijn. ©Bloomberg

13.31 uur: Op Euronext Brussel liggen UCB en Galapagos in de bovenste beleggerssschuif. Klik hier om meer over de Brusselse beurs te lezen.

13.30 uur: De futures op Wall Street wijzen op een vrij stabiele opening, al kan de publicatie van het ADP-banenrapport (om 14.15 uur) daar nog verandering in brengen.

13.20 uur: Electrabel, dochter van GDF Suez, maakte bekend dat ze bijna rond is met de herstelling van de schade in de kerncentrale Doel 4 die sinds augustus stil ligt na sabotage. Het herstel kost 30 miljoen euro, naast 27 miljoen euro extra kosten per maand om elders energie te halen.

12.17 uur: Even aanstippen dat morgen niet alleen Mario Draghi in de kijker staat. Nabeurs komt ook Bpost met de resultaten over de eerste tien maanden van het jaar. Waarom de eerste tien maanden, horen we u denken. Het klopt: dat is een unicum voor beursgenoteerde bedrijven, te meer daar Bpost nog maar een maar geleden een update over het kwartaal tot 30 september verschafte.

De reden is dat Bpost telkens een - stevig - interimdividend uitkeert op basis van de cijfers per 31 oktober. Dat de grootaandeelhouder, de Belgische overheid, dat dividend goed en zo snel mogelijk kan gebruiken om de gammele begroting dicht te rijden, kan niet helemáál los gezien worden van die ietwat vreemde traditie. Een Sinterklaascadeau van Bpost zeg maar, om het in Didier Bellens-termen te omschrijven.

Petercam rekent op een interimdividend tussen 1 en 1,05 euro per aandeel, tegenover 93 cent vorig jaar. Pro memorie: Bpost keert in principe 85 procent van de nettowinst volgens de Belgische boekhoudnormen uit. 

12.10 uur: De Duitse DAX-index mag dan al dicht tegen een record aanzitten, toch vindt Asoka Wöhrmann, hoofdstrateeg van Deutsche Asset & Wealth Management Duitse steraandelen nog steeds een prima belegging in dit klimaat van nulrentes. En dan vooral de stevige dividenden. We citeren even:

We ramen dat de bedrijven uit de DAX30 over boekjaar 2014 voor 26,9 miljard euro dividenden zullen uitkeren. Dat maakt dat Duitse aandelen, samen met de aantrekkelijke waardering, nog steeds een investering waard zijn.
Asoka Wöhrmann
Hoofdstrateeg Deutsche Asset & Wealth Management

11.50 uur: Agfa-Gevaert bekijkt de bouw van een nieuwe productievestiging in België. Dat liet de Mortselse groep  weten in de marge van de uitreiking van de Innovation Award van chemiefederatie Essenscia. Agfa viel daar in de prijzen met een nieuwe soort inkt. Het is voor de productie van die inkt dat een nieuwe fabriek nodig zou zijn.

11.15 uur: Binnenkort krijgen biotechbeleggers meer keuze. Biocartis trekt voor volgende zomer naar de beurs, vernam De Tijd. Er worden enkel nieuwe aandelen aangeboden. Biocartis is bekend van zijn minilab Idylla. Dat laat toe binnen de twee uur een kankerdiagnose te stellen en  een gepersonaliseerde behandeling voor te stellen.

11.00 uur: Galapagos heeft in zijn zoektocht naar een middel tegen reuma een tegenstander van formaat minder. Johnson & Johnson eindigde zijn licentieovereenkomst met de Japanse farmagroep Astellas voor de ontwikkeling van een zogeheten JAK-inhibitor. Dat is een enzyme die reuma tegenhoudt en zijn nut al bewees in kankerbestrijding. Astellas voltooide al twee fase b-studies voor het medicijn, maar Johnson & Johnson trekt zich nu terug voor de dure fase3-studies van start gaan. Ook Galapagos focust op een JAK-inhibitor tegen reuma.

'Terwijl het middel nooit stellaire klinische resultaten heeft bewezen, verandert de beslissing toch wat de competitieve markt voor JAK-medicijnen in immunologie', zegt analist Jan De Kerpel van KBC Securities. 'Xeljanz van Pfizer is al op de markt, maar kan de verkoopsprognoses niet inlossen. Eli Lilly heeft een middel in fase 3, en het middel van Astellas kan nog steeeds het derde JAK-medicijn op de markt worden. Galapagos rapporteert eind maart interimresultaten in fase 2b. Tegen eind 2015 moet AbbVie beslissen of het mee verder doet.' Voorlopig houdt De kerpel vast aan zijn koersdoel van 16,50 euro.

10.45 uur: De goudprijs herstelt licht. Voglens de vermogensbeheerder Blackrock hebben verschillende goudmijnen plannen om de productie te verlagen. Zo kunnen ze helpen om het edelmetaal opnieuw duurder te maken, maar ze sparen ook operationele kosten uit zodat ze middelen kunnen vrijmaken om dividenden te betalen of eigen aandelen in te kopen.

Een mijn van Randgold in Congo. Volgens Blackrock willen verschillende mijnen de productie terugschroeven. ©Bloomberg

10.30 uur: In de Bel20 is UCB de sterkste klimmer. De biofarmagroep gaat eind deze week 24 presentaties houden op de jaarlijkse meeting van de American Epilepsy Society. Er volgen onder meer nieuwe onderzoeksresultaten van het nieuwe epilepsiemedicijn brivaracetam. Het middel is al op 3.000 mensen getest, en de resultaten zijn veelbelovend. UCB gaat begin 2015 het dossier bij de Amerikaanse FDA indienen, en wil het medicijn in 2016 lanceren. De groep voert nu al de communicatie naar specialisten over het product gevoelig op.

De zakenbank Morgan Stanley startte met de opvolging van UCB met een neutrale rating en koersdoel van 69 euro.

10.20 uur: Dit zijn de grootste stijgers en dalers in Brussel.

©RV

10.10 uur: Solvay verhoogt zijn capaciteit om harsen te maken in India. De fabriek in Panoli, in de deelstaat Gujarat, wordt met een kwart uitgebreid. Solvay ziet een groeiende vraag voor zijn polymerenmerken KetaSpire en AvaSpire. Analist Bernard Hanssens van Bank Degroof stelt dat de merken gebruikt worden in markten die jaarlijks 8 à 10 procent groeien. De plastics kosten meer dan 100 dollar per kilo, en genereren een marge van meer dan 40 procent. De grotere capaciteit kan de omzet 16 miljoen euro hoger sturen. Ook Wim hoste van KBC Securities is optimistisch.

'Wij beschouwen de afdeling specialiteitpolymeren als een van de kroonjuwelen van Solvay.'
Wim Hoste
Analist KBC Securities

09.55 uur: Bank Degroof verlaagt de rating voor Elia van 'opbouwen' naar 'houden'. Operationeel is er niets veranderd, maar na de recente koersstijging wil analist Bart Jooris even op de rem gaan staan. Elia won sinds de ratingverhoging bij Degroof op 2 september 10 procent, terwijl de Bel20 maar 3 procent vooruit ging. Het grootste neerwaartse risico is dat de finale regelgeving waaronder Elia werkt niet zo voordelig kan uitvallen als gedacht. De analist acht het evenwel mogelijk dat Elia beter kan presteren dan de prognoses, aangezien hij ervan uitgaat dat Elia slechts de helft van zijn nieuwe initiatieven kan invullen. Ook een volgende overname zou de koers hoger kunnen sturen.

09.25 uur: Kinepolis gaat als eerste bioscoopketen ter wereld vier van zijn cinema's uitrusten met een nieuwe technologie: Laser Ultra. Die combineert twee  technologische hoogstandjes: Barco's laserprojector met een lichtsterkte van 60.000 lumen en het ruimtelijke geluidssysteem Dolby Atmos met 64 unieke kanalen. De groep organiseert daarvoor volgende week persconferenties in Brussel, Madrid en Rijsel.

09.15 uur: De fel geplaagde oliesector is met voorsprong de best presterende op de Europese beurzen. De sectorindex wint 3,6 procent. De prijs voor een vat Brent-olie herstelt lichtjes met 0,5 procent tot 70,92 dollar.

09.10 uur: Intervest Offices & Warehouses (+1,2% op 22,78 euro) profiteert van het positieve rapport dat KBC Bolero gisterenavond over de vastgoedgoedgroep uitbracht. De portefeuille van IO&W bestaat voor 58 procent uit kantoren en voor 42 procent uit logistiek. Maar als het van het bedrijf afhangt, blijft dit niet zo. De groep wil op termijn de verhouding omkeren. Analist Koen Overlaet-Michiels juicht de plannen  toe. België is een logistieke hotspot. Bovendien noteren de aandelen aan een aantrekkelijke waardering ten opzichte van de sectorgenoten, en is er een stabiel vooruitzicht op de uitkering van een dividend. Hij hanteert een opbouwen-advies met een koersdoel van 24 euro, ofwel een opwaarts potentieel van bijna 8 procent.

Aan magazijnen zijn minder onderhoudskosten verbonden, ze hebben een langere levenscyclus dan kantoren en ze leveren een hoog investeringsrendement op.
Koen Overlaet-Michiels
Analist KBC Securities

 

09.00 uur: De Bel20-index opent vrij stabiel op 3.283 punten. Op de meeste andere Europese markten zijn er bescheiden winsten.

08.50 uur: Een opmerkelijk feit bij de bewoners van het grootste eiland in Europa. De Britten betalen hun schulden uit de eerste wereldoorlog terug.

.@fastFT: UK to repay WW1 debts, eyes all perpetual bonds http://t.co/H6eLGlJZdE— Financial Times (@FinancialTimes) December 3, 2014

08.45 uur: Ook Citigroup heeft het herstel in de Belgische telecomsector opgemerkt. De rating voor Belgacom gaat van 'verkopen' naar 'neutraal'.  

08.40 uur: Nog nieuws uit de vastgoedwereld. Montea en Panafrance hebben een partnershipovereenkomst ondertekend voor de ontwikkeling van een logistiek platform op een terrein van 103.000 m² in Camphin-en-Carembault. Het logistieke terrein ligt ten zuiden van Rijsel, aan de A1-snelweg in het hart van de logistieke verkeersas Rijsel-Parijs-Lyon. 

08.35 uur: Op de beurs van Brussel is het onder meer uitkijken naar de koersreactie van Cofinimmo op de eerste stappen in Duitsland. De vastgoedgroep neemt een revalidatiekliniek in Baden-Baden over voor 11 miljoen euro. Het aanboren van de Duitse markt moet de diversificatie van de groep vergemakkelijken. De grootste Belgische beursgenoteerde vastgoedgroep was tot nu voor zorgvastgoed vooral aanwezig in België (800 miljoen euro), Frankrijk (350 miljoen) en pas sinds 2012 nog zeer bescheiden in Nederland (18 miljoen). De Bel20'er was al een tijd op zoek naar een nieuwe geografische markt voor zorgvastgoed met een sterk groeipotentieel.

08.20 uur: Op Wall Street boekte de Dow Jones het 32ste record van 2014. De Dow Jones ging 0,6 procent hoger naar 17.877 punten. De motor van de klim vormden de oliereuzen, die herstelden van de recente klappen.

Vandaag staan de inkoopmanagerindices voor de dienstensector in Duitsland en de eurozone op het programma, naast de kleinhandelsverkopen in de muntunie. In de VS zijn het ADP-banenrapport en de ISM-index voor de dienstensector de belangrijkste indicatoren, naast de wekelijkse hypotheekaanvragen en olievoorraden. Vanavond volgt de publicatie van het Beige Book, de leidraad voor het monetair beleid van de Federal Reserve.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud