1. Markten Live
 2. Live blog

Amerikaanse consument houdt Wall Street op de been

Beter dan verwachte cijfers van Walmart en gunstig nieuws over de kleinhandelsomzet zetten Wall Street licht hoger. De Europese beurzen tekenden kleine verliezen op. Beleggers toonden zich tevreden over de resultaten van zoutgroep K+S en verzekeraar NN.
 • Blik op morgen

  Voor vandaag sluiten wij hier af. Morgenochtend zijn weer bij u terug met het laatste beursnieuws. Tot slot nog de agenda voor morgen:

  VRIJDAG 16 AUGUSTUS 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  België:

  Handelsbalans juni, 15.00 uur

  Eurozone:

  Handelsbalans juni, 11.00 uur

  Verenigde Staten:

  In aanbouw genomen woningen en bouwvergunningen juli, 14.30 uur

  Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) augustus, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  Luxemburg:

  Aperam: notering ex dividend 0,4375 euro bruto

  Verenigde Staten:

  Deere: resultaten derde kwartaal 2018/2019, 13.00 uur

 • Bel20 sluit in de min

  De Bel20 sloot de dag af met een verlies van 0,3 procent op 3.443 punten. De toppers waren Ontex , Proximus en Barco . De floppers waren Umicore , Solvay en ING

 • ECB-bestuurder Rehn vraagt grote stimulus

  De Europese Centrale Bank (ECB) moet op 12 september een pakket stimuleringsmaatregelen lanceren dat impact heeft en significant is. Dat zegt bestuurder Olli Rehn in een interview met The Wall Street Journal.

  Het is beter meer te doen dan de markt verwacht dan minder. De futuresmarkt verwacht nu dat de ECB de depositorente verlaagt van -0,4 naar -0,6 procent. Voor de uitspraak van Rehn anticipeerde de markt op een kleinere renteverlaging naar -0,5 procent. De euro en de langetermijnrente dalen.

 • Klokkenluider praat koers GE naar beneden

  General Electric (GE) crasht met meer dan 12 procent nadat Harry Markopolos - bekend van zijn rol als klokkenluider in de Madoffzaak - heeft gezegd dat de financiële resultaten van het bedrijf onjuist en frauduleus zijn.

  Markopolos zegt onder meer dat de verzekeringsdivisie van het concern zijn reserves moet opdrijven met 18,5 miljard dollar en dat het zijn olie- en gasdivisie Baker Hughes onjuist weergeeft in zijn boeken.

  GE reageert virulent en heeft het over 'onterechte, misplaatste en zelfbedienende speculatie' en 'compleet valse en misleidende beweringen'. Dat neemt niet weg dat de beurswaakhond SEC en het Amerikaanse gerecht al een onderzoek voeren naar mogelijke boekhoudfraude. 

  Lees hier het volledige artikel.

 • Joe Sixpac houdt de moed erin

  Voor een overzicht van de Amerikaanse beursdag kunt u hier klikken.

 • Euronext Brussel: Beleggers schuilen in vastgoed

  Het overzicht van de Brusselse beurs leest u hier

 • Amerikaanse beurzen beginnen hoger aan de dag

  Na het hallucinante verlies van gisteren nadat een belangrijke recessie-indicator alarm sloeg in de VS, gaan de Amerikaanse beurzen vandaag hoger van start. 

  De Dow Jones tekent een winst op van 0,2 procent, de S&P500 wint 0,1 procent en de Nasdaq klimt met 0,2 procent. 

  De aandelen Walmart en Cisco staan in de schijnwerpers:

  • Walmart kwam met goed nieuws, de resultaten en de vooruitzichten van de supermarktreus waren beter dan verwacht. Beleggers sturen het aandeel 6,8 procent hoger. Lees hier meer over Walmart.
  • Cisco kwam met slecht nieuws. Hoewel de resultaten iets beter waren dan verwacht, zorgden de sombere vooruitzichten voor een domper. Het aandeel schuift met 6,4 procent uit. Lees hier meer over Cisco.
 • Amerikaanse industrie krimpt onverwacht

  De Amerikaanse industriële productie is in juli met 0,2 procent gedaald. Economen hadden een stijging met 0,1 procent voorspeld. In juni groeide de productie met 0,2 procent. De krimp van de productie bevestigt dat de Amerikaanse industrie als grote exporteur het meest last heeft van de handelsoorlog tussen de VS en China.

 • Pletwals Alibaba dendert voort

  De Chinese e-commercereus Alibaba   zet in het recentste kwartaal zijn indrukwekkende opmars verder. De omzet groeide met 42 procent tegenover een jaar eerder.

 • Amerikaanse kleinhandelsomzet stijgt flink

  De omzet van de Amerikaanse kleinhandel is in juli met 0,7 procent gestegen na een toename met 0,3 procent in juni. Economen hadden een omzetstijging van slechts 0,3 procent voorspeld. Vooral de onlineverkopen groeiden meer dan voorzien.

  Er werden nog enkele meevallende cijfers gepubliceerd over de Amerikaanse economie. De industriële activiteit in de regio New York en de economische vooruitzichten in de regio Philadelphia zijn beter dan verwacht. Ook de productiviteit en de loonkosten per eenheid product stegen meer dan voorzien. Dat laatste kan een signaal zijn dat de te lage inflatie zal versnellen.

  De enige tegenvaller is een lichte afkoeling van de arbeidsmarkt. Het aantal aanvragen van een werkloosheidsuitkering steeg vorige week met 9.000 naar 220.000. Economen hadden een veel kleinere toename tot 212.000 voorspeld.

 • Futures: Wall Street zal hoger openen

  Als we de futures mogen geloven gaan de Amerikaanse beurzen straks hoger van start. De Dow Jones en de S&P500 zouden 0,4 procent winnen, de Nasdaq zou een groene openingszet van 0,5 procent doen.

 • Maersk vaart wel

  De Deense rederij Maersk kwam zojuist met cijfers over het tweede kwartaal.

  De omzet groeide niet ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en bleef gelijk op 9,6 miljard dollar. De brutobedrijfswinst steeg wel met 17 procent naar 1,4 miljard dollar. De marge verbeterde tot 14,1 procent. 

  De scheepsreus zegt dat het geprofiteerd heeft van de gestegen vrachtprijzen. 'Met een toename van de prijs voor vrachtvervoer met 1,5 procent, steeg het volume met 1,4 procent', zegt het bedrijf. 

 • De kassa rinkelt bij Walmart

  Walmart  komt zojuist met cijfers over het tweede kwartaal. De resultaten zijn beter dan verwacht.

  De omzet kwam uit op 130,4 miljard dollar, terwijl er een omzet van 130,1 miljard verwacht werd. Walmart zag de vergelijkbare verkopen met 2,8 procent stijgen, tegenover een verwachte 2,1 procent.

  De grootste supermarktketen van de wereld behaalde daarnaast een aangepaste winst per aandeel van 1,27 dollar. Dit was een stuk hoger dan verwacht, want analisten rekenden op een winst per aandeel van 1,22 dollar. 

  Ook de vooruitzichten die het bedrijf heeft voor het jaar 2020 zijn beter dan verwacht. De supermarktreus verwacht nu dat de aangepaste winst per aandeel licht zal stijgen in 2020, terwijl het eerder uitging van een lichte daling.

  De CEO de supermarktgigant is positief:

  Klanten reageren op de verbeteringen die we maken, de productiviteit verbetert en we winnen marktaandeel
  Doug McMillon
  CEO van Walmart

  Het aandeel gaat voorbeurs met 6 procent hoger.

  Lees hier het volledige artikel.

 • 'China moet nu wel terugslaan'

  Het Chinese ministerie van Financiën zegt dat China zal reageren op de nieuwe heffingen die de Amerikaanse president Donald Trump onlangs aankondigde. Het ministerie zegt dat het land 'geen andere keuze' heeft dan terug te slaan.

  Volgens de Volksrepubliek zijn de nieuwe tarieven een schending van de overeenstemming tussen Trump en zijn Chinese evenknie.

  De Amerikaanse futures gingen lager door het nieuws. Ook de Europese beurzen staan inmiddels weer in de rode cijfers, de EuroStoxx50 levert 1,5 procent in.

 • Umicore en Melexis verliezen 3 procent

  De recessie-angst speelt na enkele uren weer volop op de Brusselse beurs. Dat vertaalt zich vooral in lagere koersen voor industriële aandelen zoals Solvay (-2,2%). De toeleveranciers aan de autosector krijgen extra tikken, getuige de koersdalingen bij Melexis (-2,9%), Umicore  (-3,3%) en Recticel  (-3,5%). 

 • Europese beurzen nu duidelijk in het rood

  De Europese beurzen zijn door terugvallende Amerikaanse futures in het rood gedoken. De Bel20 noteert met een verlies van 0,9 procent. 

  Toppers in Brussel: 

  Care Property: +3,9%
  Curetis: +2,9%
  Warehouses Estates: +1,9%

  Floppers: 
  Mithra -3%
  Moury Construct -3,8%
  Agfa-Gevaert -4,2%

 • Saxo lanceert uitrookbod op Binck

  Saxo heeft na twee biedrondes 97,96 procent van de aandelen van Binck  in handen gekregen. Dat maakte de groep gisterenavond bekend. Doordat de grens van 95 procent is overschreden, kan Saxo de procedure starten om 100 procent van de aandelen te verwerven. Op 25 september zullen de aandelen van Binck voor het laatst verhandeld worden op de Amsterdamse beurs. 

 • Aegon 7 procent onderuit

  Beleggers verteren de resultaten van Aegon slecht. Het aandeel gaat 7 procent onderuit. Aegon presenteerde een onderliggende winst die conform was aan de verwachtingen (post 7u54), maar beleggers storen zich aan de dalende solvabiliteit van de Nederlandse tak. Die komt uit op 152 procent, tegenover 190 procent vorig jaar. Aegon moest extra voorzieningen inlassen als gevolg van de lage marktrente. 

  Aegon vormt vandaag op het Damrak een contrast met concurrent NN. Dat aandeel wint 0,6 procent na halfjaarcijfers. 

 • Nieuwe klap voor ForFarmers

  De producent van veevoeder ForFarmers krijgt een klap van 3 procent en tikt met 6,42 euro het laagste peil aan sinds 2016. Beleggers worden weinig vrolijk van de resultaten die voorbeurs verschenen. Het management herhaalt dat de brutobedrijfswinst (ebitda), bedrijfswinst (ebit) en nettowinst lager zullen zijn dan in 2018. 'De richting is duidelijk, de omvang van de richting niet', zegt Degroof Petercam-analist Fernand de Boer. Hij hanteert een neutraal advies en een koersdoel van 8 euro. 

  The warnings on 2018 and 2019 illustrate that the business is more volatile than initially assumed.
  Fernand de Boer
  Analist Degroof Petercam

 • Technische storing - beurskoersen

  Wegens een technische storing zijn de beurskoersen op onze website momenteel niet geupdate. Onze excuses. 

 • Europese beurzen geven openingswinst snel op

  De Bel20 ging bij opening tot 0,4 procent hoger, maar noteert nu een fractie lager. Ook de andere Europese beurzen hebben hun openingswinsten prijsgegeven en noteren licht in de min. 

 • Carlsberg doet zoals verwacht

  De Deense brouwer puurt winst op groeimarkten: speciaalbieren en alcoholvrije bieren, en de niet evidente Aziatische markt. De nettowinst van het afgelopen halfjaar ging met een kwart hoger tot 3,1 miljard Deense kronen (416 miljoen euro). Die winst was verwacht, het bedrijf heeft onlangs de prognoses voor dit jaar zelf verhoogd.

  Goed nieuws ook voor de aandeelhouder, de brouwer kondigde aan te beginnen met het tweede deel van een aandeleninkoopprogramma van maximaal 2 miljard kronen.

 • Futures: 'Europese beurzen openen licht hoger'

  De Euro Stoxx50 zal - volgens de huidige stand van de futures - openen met een winst van 0,3 procent. Ook in Azië milderen de verliezen. De Nikkei225 bijvoorbeeld is afgesloten met een verlies van 1,2 procent, tegenover een verlies eerder in de sessie van 2,3 procent. 

  Europa en Azië volgen de trend in de VS. Daar staan de futures op winst. 

 • K+S ziet omzet en winst stijgen

  De Duitse zout- en meststoffenproducent K+S  maakt voorbeurs een stijging van de omzet en de winst bekend. De groep profiteerde van hogere meststoffenprijzen en een hogere potassiumproductie  in de fabrieken in Werra (Duitsland) en Bethune (Canada). 

  Voor dit jaar gaat K+S voortaan uit van een brutobedrijfswinst (ebitda) tussen 730 en 830 miljoen euro. De eerdere vork lag tussen 700 en 850 miljoen euro. De vrije kasstroom zal dit jaar minstens 100 miljoen euro bedragen, voordien sprak K+S enkel over een 'positieve' kasstroom. 

  Het aandeel gaat voorbeurs 4 procent hoger. 

 • Interimdividend Aegon stijgt met 7 procent

  De Nederlandse verzekeraar Aegon  behaalde over het eerste halfjaar een 'onderliggende winst voor belastingen' van 1,01 miljard euro. Dat is 5 procent minder dan vorig jaar, maar analisten dachten aan 973 miljoen euro. Een gedeelte van de winstdaling is te wijten aan investeringen 'om de groei te bevorderen'.

  Aegon keert een interimdividend uit van 0,15 euro, een stijging met 7 procent. 

 • Cisco Systems nabeurs onderuit

  Nadat Wall Street zijn slechtste beursdag van het jaar had afgerond, kwam Cisco Systems  nog eens met tegenvallende prognoses. Dat duwde het aandeel nabeurs 8 procent onderuit. Voor het huidige kwartaal - voor Cisco het eerste kwartaal van het boekjaar 2020 - ziet de technologiereus de omzet met slechts 0 tot 2 procent groeien. Dat impliceert een omzet tussen 13,07 miljard en 13,33 miljard dollar, terwijl analisten hadden gerekend op 13,40 miljard dollar. 

  Mogelijk heeft het nieuws van Cisco vandaag een impact op Europese telecomproducenten zoals Nokia en Ericsson. 

  Lees hier ons artikel. 

 • Resultaten NN in lijn met verwachtingen

  De Nederlandse verzekeraar NN  heeft in het tweede kwartaal een operationele winst geboekt van 445 miljoen euro, tegenover 508 miljoen euro in dezelfde periode het jaar voordien. Het cijfer is wel volledig in lijn met de analistenverwachtingen die Bloomberg bijhoudt. NN gaat een interimdividend uitkeren van 0,76 euro. 

 • Hoe presteerde de Amerikaanse economie in juli?

  Vandaag publiceren de VS cijfers van de industriële productie en kleinhandel, twee belangrijke economische indicatoren. Zij geven onze verse inzichten over de impact van de handelsoorlog in de maand juli. 

  Lees hier onze vooruitblik op de beursdag. 

 • Aziatische beurzen op verlies

  Goedemorgen! Het is een ruw ontwaken na het verlies van 3 procent voor Wall Street gisterenavond. Beleggers schrokken van een recessie-alarm van de obligatiemarkt: namelijk een Amerikaanse tienjaarsrente die onder het niveau van de tweejaarsrente dook.

  Ook Azië slikt vanochtend verliezen, al zijn die in de loop van de nacht wat verkleind door een herstel van de Amerikaanse futures. De Australische beurs is het grootste slachtoffer met een verlies van 2,7 procent. De Japanse beurs verliest 1,6 procent. De Chinese CSI300-index houdt het op een verlies van 0,5 procent. 

  ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud