1. Markten Live
 2. Live blog

Amerikaanse inflatie brengt renteverhoging dichter

De Europese indexen sloten licht hoger, de Bel20 licht lager. ASML sloeg munt uit sterke cijfers. Aantrekkende inflatie brengt een nieuwe Amerikaanse renteverhoging dichterbij.
 • We besluiten deze sessie op een zorgwekkende noot: 2016 was het warmste jaar op aarde sinds het begin van de metingen in 1880.

  Morgen/donderdag maakt de ECB om 13.45 uur haar rentebesluit bekend. Veranderingen qua monetair beleid of inkoopprogramma worden niet verwacht. Niettemin wordt het interessant wat Mario Draghi tijdens de persconferentie zal zeggen over actuele thema’s als de stijgende inflatie, de nakende brexit en het presidentschap van Donald Trump.

  In Brussel is het uitkijken naar Ahold Delhaize. De Nederlands-Belgische retailer maakt cijfers over het vierde kwartaal bekend. 

 • Sapec rondt verkoop landbouwtak af

  De verkoop van de tak Agrobusiness (meststoffen en bestrijdingsmiddelen) aan Bridgepoint heeft uiteindelijk 345 miljoen euro opgebracht, laat Sapec weten in een persbericht. Dat is meer dan verwacht, want eerder was sprake van 318 miljoen euro.

  Op de deal realiseert Sapec Portugal SGPS een meerwaarde van ongeveer 220 miljoen euro. Overeenkomstig het fiscaal regime waarvan SGPS in Portugal geniet, zal die meerwaarde niet belast worden.

  Sapec zal nu onderzoeken hoe het geld kan worden overgetapt naar de holding Sapec en uitgekeerd aan de aandeelhouders. Hoe dat zal gebeuren, is nog niet beslist. Topman Antoine Velge zei eind 2016 dat hij een uitbetaling wil die voor alle aandeelhouders - referentie-aandeelhouders, institutionelen en particulieren - gunstig uitvalt.

 • Bel20 zwakker dan andere Europese indexen

  De Europese beurzen zijn uiteindelijk met winst de dag uitgegaan. De Euro Stoxx50 sloot 0,3 procent hoger, de brede Stoxx Europe600 won 0,2 procent.

  De Bel20 eindigde met 0,1 procent verlies. Koerswinsten bij Ageas (+1%) en Solvay (+0,9%) werden tenietgedaan door verliezen bij ING (-1,1%), KBC (-0,7%) en Colruyt (-1,4%).

  Op de brede markt verzwakte Hamon 6,1 procent. De koers (3,84 euro) evolueerde in de richting van de prijs waartegen de nieuwe aandelen werden uitgegeven (3,615 euro). De kapitaalverhoging bij Hamon werd dinsdag afgerond. De operatie bracht 42,9 miljoen euro op.  

 • Anouk Lagae in raad van bestuur Deceuninck

  De raad van bestuur van Deceuninck heeft Anouk Lagae gecoöpteerd als onafhankelijk bestuurder. Lagae is momenteel chief marketing officier bij Duvel Moortgat. Ze werd in 2015 door Trends/STIMA verkozen tot 'Marketeer van het Jaar'. Voor ze bij de bierbrouwer uit Breendonk aan de slag ging, werkte ze bij Coca-Cola en Unilever. Lagae brengt 'internationale expertise op het vlak van consumentenmarketing en -branding bij', aldus Deceuninck-voorzitter Paul Thiers in een persbericht.

 • Canadese rente blijft stabiel

  De Bank of Canada behoudt de basisrente op 0,5 procent. De instelling waarschuwde tegelijk dat ‘significante onzekerheden’ uitgaande van de Verenigde Staten op de vooruitzichten voor de Canadese economie wegen. De bank vernoemt onder meer een ruk naar een meer protectionistische handelsbeleid.

  De Canadese economie had de voorbije twee jaar sterk te lijden onder de lage olieprijzen. Mede daardoor is er minder residentiële bouwactiviteit en is de arbeidsmarkt verslechterd. 

 • Vanavond Beige Book

  Het was ons even ontgaan, maar de Federal Reserve publiceert vanavond om 20 uur zijn Beige Book. Dat rapport met anecdotische informatie over de economische situatie in verschillende regio’s van de VS dient als basis voor de volgende vergadering over het rentebeleid. Het Federal Open Market Committee komt samen op 31 januari en 1 februari.

 • Slechtste beurs van het jaar

  Na twee en een halve week is het nieuwe jaar nog erg jong, maar toch is er nu al een beurs die negatief uitblinkt: de Nairobi Securities Exchange. Sinds 1 januari verloor de Keniaanse beurs al 6,9 procent, waarmee ze de verlieslijn van 2016 (-8,5%) doortrekt.

  In augustus zijn er in Kenia algemene en presidentsverkiezingen maar nu al heerst er nervositeit onder beleggers. Dat zorgt voor grote volatiliteit en heeft de meeste pensioenfondsen ertoe aangezet hun aandelenportefeuilles af te bouwen en meer in obligaties te beleggen.

  Een koersenbord in het gebouw van de Nairobi Securities Exchange ©Bloomberg

 • 'Volgende Amerikaanse renteverhoging in maart'

  Nu de Amerikaanse inflatie de neus boven 2 procent steekt, lijken economen er steeds meer van uit te gaan dat de renteverhoging van december snel een opvolger krijgt. 'Met een inflatie die tegen de tweede jaarhelft tot 2,5 procent kan stijgen plus een president Trump die extra groeistimulus belooft voor een economie die nu al aardig op toerental is, zijn nieuwe renteverhogingen niet ver weg. We verwachten de volgende in maart, en nog één in het derde kwartaal van 2017', zegt ING-econoom James Knightley.

 • Rode start in New York

  In tegenstelling tot wat verwacht werd zijn de Amerikaanse beurzen met verlies van wal gestoken. Na een tiental minuten handel zakt de Dow Jones 0,3 procent en de S&P500 0,1 procent. De zenuwachtigheid neemt toe vermits Donald Trump vrijdag officieel president van de Verenigde Staten wordt. En het is nog steeds niet duidelijk welke koers hij economisch gaat varen.

  Mogelijk speelt ook de inflatie een rol bij de indexverliezen. De Amerikaanse inflatie steeg in december tot 2,1 procent van 1,7 procent in november. Vooral hogere prijzen voor benzine en huurwoningen zijn de oorzaak. Het cijfer van 2,1 procent is iets boven het streefdoel van de Federal Reserve (2%) en kan aanzetten tot snellere renteverhogingen. De Fed heeft er voor dit jaar drie in het vooruitzicht gesteld. 

 • Inflatie stijgt boven twee procent in de VS

  De inflatie is in december op jaarbasis lichtjes gestegen tot 2,1 procent, dat is ook wat de markt had verwacht. Daarmee komt ze voor het eerst sinds mei 2014 boven de grens van twee procent. Het gaat ook om de sterkst toename van de prijzen in vijf jaar.

  De kerninflatie (exclusief voeding en energie) ligt met 0,2 procent nog steeds erg laag. Maand op maand stegen de prijzen in december met 0,3 procent, en dat was ook verwacht.

 • Opstoot trading helpt ook Citigroup

  De Amerikaanse bank Citigroup heeft afgelopen kwartaal meer winst gemaakt dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het financiële concern dankt dat met name aan een sterke groei van de opbrengsten uit de effectenhandel. Net als andere grote Amerikaanse banken verdiende Citigroup in het vierde kwartaal flink meer aan met name de obligatie- en valutahandel. De sector profiteerde daarbij van de deining die de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten op de financiële markten teweegbracht.

  Citigroup hield onder de streep 3,6 miljard dollar (3,4 miljard euro) over, tegen 3,3 miljard dollar een jaar eerder. De totale inkomsten vielen met 17 miljard dollar wel 1,5 miljard dollar lager uit dan in de laatste drie maanden van 2015. De courante winst per aandeel bedroeg 1,14 dollar, iets boven de verwachtingen van de markt.

 • Goldman Sachs beter dan verwacht

  Eén van de Amerikaanse grootheden in de financiële wereld, Goldman Sachs Group maakte zopas zijn resultaten bekend. De omzet steeg tot 30,61 miljard dollar en daaruit puurde de groep 7,40 miljard dollar winst. De winst per aandeel groeide van 12,14 naar 16,29 dollar. De opbrengst van het kapitaal (ROE) bedroeg 9,4 procent in 2016.

  De nettowinst over het vierde kwartaal lag ongeveer vier keer hoger dan een jaar eerder en die 2,15 miljard dollar is beter dan verwacht. Dat sterke resultaat is vooral te danken aan de explosie van de opbrengsten uit de handel in aandelen. Die schoot de hoogte in na de verkiezing van Trump. Een jaar eerder woog een boete van vijf miljard dollar ook op de cijfers. 

  De winst per aandeel over de laatste drie maanden bedroeg 5,08 dollar, duidelijk boven de gemiddelde verwachting van 4,82 dollar die Thomson Reuters verzamelde.

  Niettemin gaat het aandeel in de handel voor beurs lager.

 • Burberry in the mood

  Een uitzonderlijke grote vraag van toeristen en lokale shoppers tijdens de kerstperiode zorgde ervoor dat de inkomsten van luxegroep Burberry tijdens het laatste kwartaal stegen met drie procent. Dat is beter dan verwacht. Burberry werd daarbij ook geholpen door het goedkopere pond dat meer buitenlanders naar het VK lokte. De verkochte volumes stegen in de periode oktober-december op zijn thuismarkt zelfs met 40 procent. Die thuismarkt staat voor tien procent van de groepsomzet.

 • Pierre & Vacances in blakende gezondheid

  De Franse groep Pierre & Vacances , bekend van onder meer Center Parcs, zag zijn inkomsten het eerste kwartaal van het boekjaar 2016-2017 met 8,9 procent stijgen tot 291 miljoen euro. Dat is beter dan wat beurshuis Portzamparc had verwacht. Het lopende kwartaal zal wel lijden onder kalendereffecten omdat de paasvakantie dit jaar in april en niet in maart valt. Maar uit de boekingen voor april blijkt, dat Pierre & Vacances die achterstand in het derde kwartaal ruimschoots zal goedmaken, aldus Portzamparc. Het aandeel is één van de sterkste stijgers van de Europese reisindustrie.

  Vakantiehuizen in Avoriaz ©pierre & vacances

 • 'Ageas: risicovrij, maar niet opgewaardeerd'

  UBS is zoals gezegd (post 8u26) gestart met de opvolging van verzekeraar Ageas , onder de titel 'The Blue Lotus: De-risked but not re-rated'.  Analisten Arjan van Veen en Colm Kelly achten de kans groot dat de winstgevendheid van de groep de marktconsensus zal kloppen en dat die ook beter zal zijn dan die van de concurrentie. Die winst wordt aangevuurd door de inkoop van aandelen en mogelijk ook door fusies en overnames, aldus UBS.

  Op korte termijn zien de analisten de verkoopoptie van BNP Paribas van 25 procent in de Belgische operaties (AG Insurance) als trigger. Die put zou in de eerste helft van volgend jaar kunnen plaatsvinden. Ageas beschikt daarvoor over een oorlogskas van circa 1,1 miljard euro. De uitoefening van die optie zou de winst van Ageas met 15 procent kunnen opkrikken.

  Dat Ageas begin vorig jaar ook 1,0 miljard euro opzij zette voor een Fortis-regeling - een definitief vonnis wordt verwacht midden dit jaar - heeft een aanzienlijk risico weggenomen, aldus UBS. 

  Het aandeel verdient ook op middellange termijn een opwaardering omdat de Aziatische operaties in China, Thailand en Maleisië, die 30 procent van de winst uitmaken, van uitstekende kwaliteit zijn in samenwerking met sterke lokale partners. En die Aziatische activiteiten blijven renderen. UBS hanteert daarom een koopadvies met een koersdoel van 50 euro.

  Het gemiddeld koersdoel is nu 37,8 euro met acht koopadviezen, twee houden en drie verkopen. Ondanks het erg gunstige rapport, blijft Ageas last hebben van de malaise in de financiële aandelen en staat het kort voor de middag op verlies (-0,1%), KBC (-0,9%) en ING (-1,3%) zakken nog meer weg.

 • 'Cosco Shipping plant overname Orient Overseas'

  Volgens Chinese mediaberichten plant Cosco Shipping Corp (+6,2%), al dan niet in samenspraak met andere rederijen, een overname op Orient Overseas International (+12%) , eigenaar van de grootste containerrederij van Hong Kong.

  Een combinatie van Cosco en Orient Overseas zou CMA CGM voorbijsteken als 's werelds derde containerrederij, na Maersk en MSC. Sinds enige tijd is een consolidatie aan de gang in de sector. Einde vorig jaar ging Hanjin uit Korea kopje onder; in Japan vond een megafusie plaats tussen rivalen; A.P.Moller-Maersk kocht Hamburg Sud en sinds kort is een fusie Hapag-Lloyd met United Arab Shipping (zie post 10u48) in de maak.

 • Ryanair weer onder vuur in Frankrijk

  De Ierse prijsvechter, die sinds vorig jaar in aantal passagiers de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa is, wordt opnieuw verdacht van het overtreden van de Franse arbeidswetten. Een onderzoeksrechter is met de zaak belast en Ryanair moet een borg storten van vijf miljoen euro voor inbreuken die zouden begaan zijn in de periode van 2011 tot 2014. In 2014 kreeg het bedrijf van Michael O'Leary een boete van acht miljoen euro over de periode 2007-2010 voor gelijkaardige inbreuken. Net als toen gaat het om werknemers op de luchthaven van Marseille.

  De luchthaven van Marseille ©AFP

 • Britse arbeidsmarkt blijft stabiel

  Het aantal mensen dat een job heeft in het Verenigd Koninkrijk is voor de tweede keer op rij gedaald. Tussen september en november daalde het met 9.000 tot 31,8 miljoen, zo deelde de overheidsinstantie ONS mee. Maar met 74,5 procent blijft de werkgelegenheidsgraad op recordhoogte en dat geldt ook voor werkloosheidsgraad die met 4,8 procent op het laagste peil in elf jaar zit. Bovendien stijgen de lonen: in het vernoemde kwartaal met 2,8 procent tegenover een jaar eerder.

 • 7 procent op scheepsobligatie

  Hapag-Lloyd AG geeft 100 miljoen euro extra obligaties uit wegens een grote vraag van de markt, het gaat nu om 250 miljoen.

  Het is de eerste keer sinds 2014 dat de Duitse containerrederij via dit kanaal geld wil ophalen. Beleggers zijn verlekkerd op het rendement van circa zeven procent en schatten bovendien het risico lager in omdat ze verwachten dat de crisis in het overaanbod van de zeecontainers eindelijk een bodem heeft bereikt. Hapag-Lloyd zou de komende weken fuseren met United Arab Shipping Co.

  Tot voor kort leed de sector fel onder overcapaciteit omdat steeds meer nieuwe en groter schepen in de vaart kwamen, schepen die grotendeels voor de financiële crisis waren besteld. Tegelijkertijd slabbakte de handel en ging dus de transportprijs voor containers de dieperik in. Maar de voorbije drie maanden steeg het aandeel van Hapag met ruim de helft, marktleider A.P.Moller-Maersk won in die periode meer dan 20 procent.

  De operatie wordt geleid door Berenberg Bank, Deutsche Bank en Credit Suisse Group.

 • 'Populisme grootste zorg van financiële markten'

  Volgens Ray Dalio, de stichter en co-CEO van Bridgewater Associates, het grootste hefboomfonds ter wereld, is het beleid van de centrale banken nu minder belangrijk geworden dan de opkomst van het populisme

 • Strijd om Lavendon gaat voort

  Het Franse Loxam is niet bereid de strijd om Lavendon op te geven. De groep verhoogde zijn bod op de Britste groep tot 270 pence per aandeel en overtroeft daarmee het bod van het West-Vlaamse TVH met 9 pence. In een reactie vraagt TVH aan de aandeelhouders van Lavendon daar niet op in te gaan omdat TVH nog zijn opties overweegt. Hier leest u meer.

 • Lof voor ASML

  Marcel Achterberg van Degroof Petercam had al een koopadvies voor de chipmachinebouwer met een koersdoel van 120 euro. Hij kondigt aan dat dit allicht zal aangepast worden na de conference call met analisten. 'We geloven dat (ook) 2017 een sterk jaar wordt voor het bedrijf. De stevige waardering van ASML is de weerspiegeling  van zijn indrukwekkende groei, winstgevendheid en dominante marktpositie. Volgens ons zou het aandeel verhandeld mogen worden tegen 20 keer de verwachte ratio ondernemingswaarde/wint, zeker wanneer die winstgevendheid dit jaar nog oploopt.

  ING hanteert vreemd genoeg een koersdoel van 90 euro voor ASML met een 'houden'-advies. Nigel van Putten geeft in zijn rapport deze ochtend geen indicaties dat hij daar snel iets gaat aan veranderen.

  Het aandeel staat na ruim een huur handel nog altijd 4,6 procent hoger op 112,65 euro.

 • Indigestie voor Premier Foods

  Ze is niet zo groot als die van Pearson, maar de tuimelperte van voedinggroep Premier Foods mag er ook zijn. Het management verlaagt zijn prognose voor de tweede keer in drie maanden. Het slaagt er maar niet in de stijgende kosten te compenseren door hogere prijzen aan de rekenen aan zijn klanten. Premier Foods vreest tien procent onder zijn winstdoelstelling te blijven. De omzet daalde met één procent in het laatste kwartaal.

 • Pearson gaat helemaal onderuit

  De Britse uitgever Pearson verlaagt zijn winstvooruitzichten voor de komende twee, trekt zijn dividend lager en plant de verkoop van zijn belang in Penguin Random Housee in een poging 'onuitgegeven' veranderingen in zijn sleutelmarkten te lijf te gaan. De uitgever moest de voorbije jaren al de ene na de andere winstwaarschuwing uitsturen. In 2015 verkocht het zijn kroonjuwelen Financial Times en The Economist om zich te concentreren op onderwijs en opleiding.

  Dat pakte slecht uit omdat vooral in de VS de arbeidsmarkt steeds meer jobs creëerde wat de appetijt van werkzoekenden om te gaan (bij)studeren verkleinde. Bovendien gebruiken studenten steeds vaker tweedehandsboeken of huren ze cursussen: dat zorgde voor een daling van de inkomsten uit de verkoop van cursussen en aanverwante in Noord-Amerika met 30 procent in het laatste kwartaal van vorig jaar.

  CEO John Fallon zei dat de winstprognose voor 2016 wel zou gehaald worden door kostenbesparingen, maar dat de operationele winst dit jaar zowat 180 miljoen pond lager zou liggen. Ze zou nu 48,5 tot 55,5 pence per aandeel bedragen, waar analisten hadden gerekend op 64 pence. 

  Pearson overweegt ook de 47 procent in Penguin (Bertelsmann heeft de rest) te verkopen. De Duitse uitgever zou bereid zijn zijn belang te vergroten.

 • Financiële aandelen incasseren weer

  Net als de andere Europese beurzen, gaat de Bel20 met winst van start.

  De Euro Stoxx 50 gaat een derde van een procent hoger. Vooral de AEX in Amsterdam doet het goed met een voorlopige stijging van drie kwart procent. ASML Holding is daar de ster van de beursvloer na de bekendmaking van sterke cijfers, het aandeel gaat ruim vier procent hoger en staat daarmee ook op plek 1 in zowel de Euro Stoxx 50 als de Stoxx Europe 600.

  In Brussel profiteert Ageas hoegenaamd niet van het koopadvies van UBS en het erg hoge koersdoel van 50 euro, het trappelt zelfs ter plaatse. Het ziet er immers naar uit dat de financiële aandelen opnieuw op een slechte dag afstevenen. Onder de vijf grootste dalers van de Stoxx Europe 600 bevinden zich drie banken.

  Op de brede markt in Brussel zien dit de voorlopige winnaars en verliezers

  Top   Flop  
  Fountain +5,62% Genticel -0,84%
  MDxHealth +4,45% Econocom -0,81%
  Rosier +4,32% KBC Bankverz. -0,93%
  Celyad +3,25% RealDolmen -0,94%
  Argen-X +1,58% Connect Group -1,12%
  Hamon +1,47% KBC Ancora -1,41%
  Smartphoto +1,31% Option -0,67%

   

 • Heijmans rondt verkoop Franki af

  De Nederlandse bouwgroep Heijmans  laat weten dat de verkoop van funderingsspecialist Franki aan PORR Deutschland GmbH is agerond. Heijmans kreeg de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten. De netto-opbrengst bedraagt 15 miljoen. De operatie moet de schuldratio van de Nederlandse bouwgroep verbeteren. In november vorig jaar liet de groep nog weten dat hij mogelijk niet mee zou kunnen voldoen aan zijn afspraken met de banken, indien een aantal verlieslatende projecten slecht zou aflopen. Op 23 februari maakt Heijmans zijn jaarcijfers bekend.

 • Hoger koersdoel voor Ageas

  UBS start de opvolging van verzekeraar Ageas met een koopadvies en een koersdoel van 50 euro. Dat is het hoogste koersdoel dat analisten hebben voor Ageas en impliceert een opwaarts potentieel van 31 procent. Tot gisteren hadden 7 analisten een koopadvies voor het aandeel, drie raden aan om te verkopen. De koersdoelen variëren van 31 euro tot 50 euro.

  Bart Jooris van Degroof Petercam raadt aan om 'bij te kopen' (koersdoel: 39 euro); Matthias De Wit van KBCS heeft een 'houden'-advies met een koersdoel van 34 euro

 • TomTom neemt Duitse start-up over

  TomTom  neemt het Duitse Autonomos over, een start-up uit Berlijn op het gebied van autonoom rijden. Dat maakte het navigatiebedrijf woensdag bekend zonder financiële details over de deal naar buiten te brengen.Volgens TomTom wordt met de overname de positie op de markt voor autonoom rijden versterkt.

  Autonomos levert diensten voor geautomatiseerd rijden, waaronder software en sensortechnologie. Het bedrijf werd in 2012 opgericht nadat de oprichters meerdere jaren hadden gewerkt aan autonoom rijden op de Vrije Universiteit van Berlijn. Er werken meer dan dertig mensen voor Autonomos.

 • Notering Hamon straks hervat

  De kapitaalverhoging bij Hamon, de Waalse producent van industriële koelsystemen heeft uiteindelijk 42,9 miljoen euro opgeleverd. Het maximale bedrag waar Hamon op mikte was 49 miljoen euro. De operatie ver liep in twee grote etappes. Eind 2016 kochten de twee referentieaandeelhouders - Sopal (familie Lambilliotte) en Sogepa (Waals Gewest) - voor 37,7 miljoen euro nieuwe aandelen.

  In een tweede fase kregen de bestaande aandeelhouders van Hamon de kans aandelen bij te kopen: per vier aandelen in bezit konden ze vijf nieuwe verwerven. Dat werd geen groot succes. Op minder dan een derde van de aangeboden aandelen werd ingeschreven. De niet-uitgeoefende voorkeurrechten - in totaal 1,7 miljoen - werden gisteren in de vorm van scrips geplaatst bij institutionele en particuliere beleggers. Dat werd ook geen succes: voor vier scrips kreeg de inschrijver vijf aandelen. Toch werden maar 450.000 nieuwe aandelen bijgecreëeerd of minde dan een vierde van wat die plaatsing had kunnen opleveren.

  Door de kapitaalverhoging zakt het belang van Sopal van 66,82 procent eind 2015 tot 38,52 procent. Sogepa daarentegen stijgt van 9,56 procent tot 44,23 procent.

 • Biotech-nieuws

  -Het Luikse biotechbedrijf Mithra Pharmaceuticals kondigt aan dat het USPTO, het Amerikaanse patentbureau, het licht op groen heeft gezet voor het gebruik van Estetrol als een 'emergency contraceptive', een soort van 'mornging after' pil.

  -Door de uitoefening van warrants heeft Ablynx nu 154.342 nieuwe aandelen uitgegeven, goed voor een bijkomend kapitaal van 1,01 miljoen. Er staan nu nog warrants uit die omgezet kunnen worden in 2,46 miljoen aandelen en 1.000 obligaties die recht geven op 7,73 miljoen aandelen

  -In de VS heeft Horizon Blue Cross Blue Shield, één van de vele gezondheidsverzekeraars ConfirmMDx van MDxHealth erkend als test voor prostaatkanker. Dat betekent dat die organisatie de test (deels) terugbetaald aan haar leden.

  -Galapagos heeft Walid Abi-Saab in dienst genomen als chief medical officer (CMO). Hij gaat vanaf 1 maart aan e slag. Daarvoor werkte  hij bij Shire Pharmaceuticals. Hij haalde zijn diploma geneeskunde aan de universiteit van Beiroet in Libanon.

 • Olieprijs trekt weer aan

  Dinsdag ging de WTI (Texaanse olie) al hoger, vandaag volgt de Brent (+0,2%). De markten lijken weer te geloven in de belofte van de olieproducenten om hun productie te verminderen.

 • Aziatische beurzen tussen hoop en vrees

  De Aziatische aandelenmarkten tonen een gemengd beeld in afwachting van de inaugurale toespraak van Donald Trump volgende vrijdag. 

  S&P/ASX 200 (Sydney): -0,36%

  Kospi (Seoul): -0,06%

  Nikkei (Tokyo): +0,43%

  Shanghai: +0,21%

  Hang Seng (Hong Kong): +1,15%

 • Chipmachinebouwer ASML verbaast de markt

  ASML  , Europa's grootste leverancier van chipbakkers of halfgeleiderproducenten, boekte over het vierde kwartaal een nettowinst van 524 miljoen euro, dat is bijna het dubbele van een jaar eerder en ruim boven de analistenconsensus van 418 miljoen. Ook de omzet eindigde een stuk hoger dan de markt had verwacht met 1,91 miljard euro. 

  Nog veel beter nieuws is dat de verkoop van zijn nieuwst EUV's of extreme ultraviolet lithografiesystemen eindelijk begint te draaien. In het vierde kwartaal werden er zes van verkocht. EUV's zijn in staat om nog kleinere circuits te printen, tegen een hogere snelheid en met een grotere capaciteit.

  'Dat alles maakt dat we onze leidende positie in de markt van halfgeleideruitrusting nog hebben versterkt', klopte CEO Peter Wennnink zich op de borst. ASML sloot dinsdag bijna onveranderd op 107,75 euro. Het aandeel werd het voorbije jaar bijna één derde duurder.

 • Goede morgen, we gaan van start met een nieuwe blog

  Na Morgan Stanley komen in de Verenigde Staten vandaag nog twee grote banken met vierdekwartaalcijfers: Citigroup en Goldman Sachs. Als die resultaten meevallen, is het echter onzeker of ze ook door beleggers geapprecieerd zullen worden. Dinsdag kregen de Amerikaanse financials rake klappen. Het was grotendeels de weerbots van de sterke klim die ze neerzetten na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump.
  Woensdagmorgen komt een van de interessantste Nederlandse bedrijven met kwartaalcijfers: ASML. Degroof Petercam denkt dat de maker van lithografiemachines - toestellen om halfgeleiders of chips te produceren - zijn eigen guidance nipt zal kloppen. In oktober stelde ASML voor het vierde kwartaal onder meer een netto-omzet tussen 1,7 en 1,8 miljard euro in het vooruitzicht en een brutomarge van 47-48 procent. De door Bloomberg samengestelde consensusprognose bedraagt 1,766 miljard euro voor de omzet, 47,6 procent voor de brutomarge en 418 miljoen euro voor de nettowinst (of 0,98 euro per aandeel).

  Er staan ook enkele Amerikaanse macro-economische cijfers op het programma: de inflatie en de industriële productie. Beide zijn van belang voor het monetair beleid van de Federal Reserve. Er breken echter enkele maanden van onzekerheid aan tot duidelijk is wat de nieuwe president Donald Trump echt van plan is.

  De Europese beurzen bleven dinsdag vrij onbewogen na de beslissing van de Britse premier Theresa May om voor een 'harde brexit' te gaan. Gemiddeld verloren ze zo'n 0,3 procent. Alleen Londen (-1,5%) kreeg een klap, te wijten aan de forse versteviging van het pond.
  In New York bedroeg het verlies van de Dow Jones 0,3 procent. Drie dagen voor Trump aan de macht komt zijn beleggers er toch niet helemaal gerust op.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud