1. Markten Live
 2. Live blog

Amerikaanse recessie-indicator slaat alarm

Nu obligatiebeleggers een steeds somberder scenario in de koersen verrekenen, beginnen ook aandelenbeleggers te twijfelen. De Duitse lange rente dook even onder nul, de Amerikaanse recessie-indicator knippert voor het eerst sinds 2007 oranje.
 • En volgende week? ING, Exmar en Galapagos!

  We ronden hier af. Met de boodschap dat we uiteraard volgende week terug zijn. Met onder de beleggersdag van ING (maandag), de jaarcijfers van Exmar (donderdag) en - uiteraard - cruciale onderzoeksresultaten van Galapagos over goudhaantje filgotinib, die de Mechelaars tegen 'het eind van het eerste kwartaal' hebben beloofd. Fijn weekend!

 • Bel20 vlagt 1,8 procent lager af

  De slotbel. De Bel20  vlagt opgeschrikt door recessiesignalen in Europa en de Verenigde Staten 1,8 procent lager af op 3.588 punten. Om die appelflauwte in perspectief te plaatsen: er is nog altijd bijna 11 procent winst sinds nieuwjaar over. 

 • De beursrally sinds nieuwjaar? Klein bier vergeleken ...

  ... met de rally van Amerikaanse rommelobligaties.

 • Europese beurzen diepen verlies nog uit

  Nu ook Wall Street in de ochtendhandel stevig in het rood gaat, diepen de Europese beurzen hun verliezen nog uit. De Bel20  gaat 1,5 procent lager naar 3.600 punten, de Euro Stoxx50  - de korf steraandelen uit de eurozone - duikt 1,6 procent in het rood. 

 • Amerikaanse recessie-indicator slaat alarm

  De Amerikaanse economische expansie zal in juni exact tien jaar oud zijn. Voorlopig lijkt er weinig die sterke prestatie te kunnen verstoren, maar alvast één veel gevolgde recessie-indicator staat op oranje: de rentecurve.

  Voor het eerst sinds 2007 is die omgekeerd, met een driemaandsrente die hoger noteert dan de tienjaarsrente. En zo'n inverse rentecurve is in het verleden al vaker voorbode geweest van een recessie in de daaropvolgende paar jaar.

  En verklaart ook meteen waarom beleggers zich de jongste tijd wel vaker zorgen maken over een te lage rente in plaats van een te hoge rente

 • 'ING blijft samenwerken met Socfin'

  Op 6 maart schreef het kwartaalblad Médor dat ING tijdelijk de kredietverlening aan de plantagegroep Socfin stopzette, zolang niet al diens palmolieplantages RSPO-gecertificeerd zouden zijn. Dit bericht, dat door diverse media werd overgenomen, was onjuist, meldt Socfin in een persbericht. De jarenlange samenwerking tussen ING en Socfin wordt dus gewoon voortgezet.

  Socfin is overigens lid van de RSPO, de vereniging die de productie van duurzame palmolie beoogt. De groep maakt zich sterk dat tegen eind 2021 al haar Afrikaanse palmolieplantages RSPO-gecertificeerd zullen zijn.

 • Nike trekt Dow extra in het rood

  De grootste daler in de Dow Jones  is Nike , dat 4,6 procent inlevert en op 84 dollar noteert (zie post van 7u26). De sportartikelengigant kwam over het kwartaal tot eind februari wel met erg sterke resultaten, maar op de Amerikaanse thuismarkt kon de groei van 7 procent niet iedereen overtuigen.

  Bovendien liet het management zich tijdens de telefonische conferentie over de resultaten voorzichtig uit over het lopende kwartaal. De omzet zal organisch met een kleine 10 procent stijgen, maar tegenzittende wisselkoersen zal die groei tot minder dan 5 procent aftoppen. 

  Die boodschap overschaduwde de boodschap dat de onlinewinkel van Nike voor het eerst meer dan 1 miljard verkopen op één kwartaal realiseerde, een stijging met 36 procent jaar op jaar. CEO Mark Parker toonde zich ook tevreden over de sterke verkoop van vrouwenschoenen, een markt waar de sportreus uit Oregon met tennisster Serena Williams grote ambities rond koestert

 • Wall Street opent met verlies

  Na de slechte cijfers over de Duitse industriële activiteit gaan ook de beurzen in New York met verlies van start. Na een tiental minuten zakt de Dow Jones 0,4 procent en de S&P500 0,3 procent. De zorgen over een tragere groei van de wereldeconomie zijn weer helemaal terug.

 • Minder Chinese klanten voor Tiffany

  De Amerikaanse juwelier Tiffany & Co heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2018/19 de omzet zien stagneren op 1,32 miljard dollar. Bij vergelijkbare bedrijfsgrootte is dan 1 procent minder dan een jaar eerder. Analisten hadden op 1,33 miljard dollar gerekend.

  De relatief zwakke prestatie is te wijten aan de Chinese toeristen, die wereldwijd minder uitgeven, en aan een zwakkere vraag in zowel de Verenigde Staten als Europa. Tiffany en andere luxewarengroepen klagen er al langer over dat het Amerikaans-Chinese handelsconflict, de tragere economische groei en de sterke dollar de kooplust van de Chinezen afremmen.

  De nettowinst kwam wel bijna drie keer hoger uit op 204,5 miljoen dollar of 1,67 dollar per aandeel. Een jaar eerder hadden belastingen de winst gedrukt.

  Tiffany herhaalt zijn vooruitzichten voor het boekjaar 2019/20 en verwacht een daling van de winst per aandeel wegens externe factoren. In de voorbeurshandel verliest het aandeel tot 5 procent.

 • Nokia onderuit door verdachte transacties Alcatel-Lucent

  Nokia verliest in Helsinki meer dan 6 procent. Het Finse technologiebedrijf maakte bekend dat het transacties onderzoekt van de voormalige Franse groep Alcatel-Lucent, die het in 2016 overnam. Bij die transacties zouden onregelmatigheden zijn gebeurd.

  Nokia heeft uit voorzorg de Amerikaanse autoriteiten daarvan in kennis gesteld. Het onderzoek zelf zit nog in een vroeg stadium, maar Nokia waarschuwde dat er strafrechtelijke of burgerlijke sancties kunnen volgen en dat er ook financiële gevolgen kunnen zijn.

 • Barco opent 'healthcare hub' in Suzhou

  Barco heeft vandaag zijn nieuwe R&D-center en productievestiging geopend in de Chinese stad Suzhou, niet ver van Shanghai. Het centrum en de fabriek focussen op de producten voor gezondheidszorg (medische beeldschermen) die het Kortrijkse bedrijf maakt. Met deze investering wil Barco verder profiteren van de groei van de Chinese markt voor gezondheidszorg en zijn 'in China for China'-strategie ten uitvoer brengen.

 • Euronext Brussel: Griekse buizen brengen streepje zon

  Ons Brusselse beursoverzicht leest u hier

 • Russische centrale bank houdt rente op 7,75 procent

  De Russische centrale bank heeft haar basisrentevoet op 7,75 procent gehouden. De bank zag de inflatie lager uitvallen dan verwacht, ondanks een stijging van de BTW aan het begin van het jaar.

  In een toelichting verklaart de Russische centrale bank 'de inflatie enigszins onder de verwachtingen blijft' en dat 'de inflatierisico's op korte termijn zijn afgenomen'.

 • 'Dot plot' signaleert rentepauze Fed

  Leer hier alles over de 'dot plot' van de Fed. 

 • Crescent flirt met 10 cent-grens

  Crescent , het voormalige Option, zet zijn opvallende rit ook vandaag voort. Het aandeel is al twee weken lang onafgebroken aan het stijgen en is daarbij bijna verdrievoudigd. Nieuws rond Crescent is er niet, dus is het aandeel naar alle waarschijnlijkheid het speeltje van speculanten.

  Vandaag ging de koers al even boven 10 eurocent. De handelsvolumes zijn ook stevig: er wisselden al bijna 20 miljoen aandelen van eigenaar tegen gemiddeld 1 miljoen. Hierbij wel de kanttekening dat er 1,4 miljard aandelen Crescent in omloop zijn.

 • Groeivrees duwt Duitse rente voor het eerst in drie jaar onder nul

  De Duitse rente is als gevolg van slechte economische cijfers uit de eurozone onder nul gezakt. We gaan hier dieper op in in dit artikel.

 • Duitse tienjaarsrente zakt even onder nul

  De zwakke economische cijfers (PMI) voor Duitsland zijn ook voelbaar op de obligatiemarkten. Het rendement op de Bund, de Duitse tienjarige overheidsobligatie, valt met bijna 4 basispunten terug tot 0,003 procent. Heel even was de tienjaarsrente zelfs negatief.

 • Goede resultaten vuren Viohalco aan

  De Griekse holding Viohalco , die belangen heeft in diverse metaalverwerkende bedrijven, maakte donderdagavond sterke jaarresultaten bekend. De omzet schoot 18 procent hoger tot 4,4 miljard euro dankzij positieve evoluties in alle activiteiten. Zo was er 16 procent omzetgroei in het aluminiumsegment, 13 procent in het kopersegment, 20 procent in de staaltak, 59 procent bij de activiteit stalen buizen en 16 procent voor de kabelactiviteit.

  Ook de rendabiliteit verbeterde, zij het in iets mindere mate. De brutobedrijfswinst verbeterde met 10 procent tot 332 miljoen euro, vooral dankzij sterkere resultaten voor aluminium en stalen buizen. De winst voor belastingen bedraagt 95,6 miljoen euro, wat 68 procent meer is dan in 2017.

  Door de terugname van uitgestelde belastingen is het verschil met 2017 minder groot op het niveau van de nettowinst: die komt uit op 76,1 miljoen euro tegen 73,7 miljoen een jaar eerder.

 • Ook PMI eurozone onder de lat

  Naast de slechter dan verwachte PMI-cijfers uit Frankrijk en Duitsland zijn nu ook de Europese cijfers voor de industriële activiteit slechter dan verwacht. De PMI voor de eurozone komt deze maand uit op 51,3, terwijl economen een cijfer van 52 hadden verwacht. Er is echter geen sprake van krimp, want de PMI staat nog boven de 50. Wat dat betreft zijn de cijfers voor de eurozone niet zo erbarmelijk als die van Duitsland en Frankrijk. In beide landen krimpt de industriële activiteit. 

 • Duitse tienjaarsrente flirt met 0 procent

  Beleggers kopen in reactie op de slechte groeicijfers massaal overheidspapier van sterke landen. De Duitse tienjaarsrente zakt van 0,04 procent naar 0,003 procent, bijna onder nul dus. De Belgische tienjaarsrente zakt 4 basispunten tot 0,44 procent. 

 • Beurzen op verlies

  De slechte groeicijfers in Frankrijk en Duitsland hebben de Europese openingswinsten volledig weggevaagd. De Bel20  noteert 0,4 procent lager. Conjunctuurgevoelige aandelen krijgen de grootste klappen. In de Bel20 is roestvrijstaal producent Aperam  het kneusje. 

 • Euro neemt duik na slechte cijfers Duitsland en Frankrijk

  De euro duikt tegenover de dollar van 1,139 naar 1,132. De industriële activiteit in Duitsland en Frankrijk is in maart gekrompen. De Duitse Purchasing Managers' Index (PMI) kwam voor maart uit op een erbarmelijke 44,7, terwijl 48 werd verwacht. De Franse PMI kwam voor deze maand neer op 48,7, terwijl economen een cijfer van 50,7 hadden verwacht. Krimp dus in plaats van groei in Frankrijk.

  De euro staat tegenover de dollar op het laagste peil in 2 weken.

  Euro valt

 • Stern uit de bocht

  In Amsterdam gaat Stern  bijna 4 procent onderuit. Stern - als autoverdeler een sectorgenoot van D'Ieteren  - maakte gisterenavond tegenvallende resultaten bekend. Strengere Europese emissieregels en hogere kosten deden de netto-winst imploderen van 7,5 miljoen euro in 2017 naar amper 0,5 miljoen euro in 2018. De omzet kwam uit op 1,1 miljard euro, 18 miljoen euro minder dan in 2017.

  Stern neemt maatregelen en verkocht onlangs zijn leasedochter.

  2018 is voor Stern een bewogen jaar geweest. We bereiden Stern voor op de ingrijpende veranderingen die zich in de automotive sector aandienen.
  Henk van der Kwast
  CEO Stern

 • Zet herstel industriële activiteit eurozone door?

  Het komende uur brengen we u de laatste cijfers over de industriële activiteit, de Purchasing Managers' Index (PMI), in de eurozone. Dan gaan we zien of het herstel, dat de laatste keer uit de cijfers naar voren kwam, zich heeft voortgezet. 

  Eerder hebben we al gemeld dat een doorzetting van deze trend volgens Morgan Stanley van belang is voor Europese aandelenZo steeg de MSCI Europe in de helft van de gevallen met 9,4 procent of meer nadat de PMI zijn dieptepunt had gehad.

  De PMI's van de eurozone, Duitsland en Frankrijk


 • Licht hogere start in Europa

  Zoals verwacht krijgen we een licht hogere opening in Europa. De EuroStoxx50 stijgt in de eerste handelsminuten met 0,2 procent. De Bel20 wint 0,25 procent.

 • MillerCoors sleept AB InBev voor de rechter

  De meer dan 13 miljoen dollar die AB InBev  heeft besteed aan een SuperBowl-campagne om MillerCoors zwart te maken, krijgt een gerechterlijk staartje. In het reclamespotje maakt AB InBev de mensen duidelijk dat wie Miller Lite of Coors Lite drinkt, de facto graanstroop en maïsstroop met veel fructose innemen. MillerCoors stapt naar een rechter in Wisconsin.

  Een voorbeeld van zo'n controversieel spotje van AB InBev.

 • Ene GBL-man vervangt andere in rvb Umicore

  Bij Umicore vindt in de raad van bestuur een wissel plaats. Colin Hall, die sinds 2016 in de raad zetelde voor rekening van GBL, wenste zich niet herverkiesbaar te stellen en wordt vervangen door de 39-jarige Laurent Raets.

  Zowel Hall als Raets werken bij GBL , bovendien zij aan zij. Colin Hall is bij GBL 'head of investments', Raets is 'deputy head of investments'. Raets is handelsingenieur van opleiding en ook censor van de raad van bestuur van Imerys.

  GBL heeft 16,93 procent van het kapitaal van Umicore in handen.

 • Macron: '5 procent slaagkans brexitdeal'

  Emmanuel Macron zou op de brexitbijeenkomst in Brussel hebben gezegd dat de slaagkans van de brexitdeal 5 procent is. Dat meldt een bron aan het persbureau Bloomberg. De Britse premier Theresa May moet volgende week de Britse parlementsleden zover krijgen om alsnog voor haar brexitdeal te stemmen. Macron schatte de kans eerder op 10 procent, maar nadat hij de toespraak van May had gehoord, verlaagde hij zijn kans naar 5 procent. President Donald Tusk zou daarop hebben gereageerd: 'Ik denk dat dat een beetje optimistisch is'.

  Als de Britse parlementsleden het plan volgende week afslaan, dan heeft May tot 12 april om een lange verlenging aan te vragen bij Europa. Deze verlenging moet dan minimaal een jaar zijn.

  ©AFP

 • Verkoop bedrijfsvoertuigen in de lift

  De markt voor bedrijfsvoertuigen in de Europese Unie blijft het goed doen. In februari werden 4,7 procent meer bedrijfsvoertuigen van alle slag - van bestelwagens over lichte vrachtwagens tot zware vrachtwagens en trekkers - ingeschreven in de EU-landen. Over de eerste twee maanden van 2019 ligt de verkoop al 5,7 procent voor op 2018. De sterkste groei zien we in Duitsland (+15,5%), Frankrijk (+7,7%) en het Verenigd Koninkrijk (+6,3%).

 • Berenberg verhoogt koersdoel Adyen

  Het beurshuis Berenberg heeft het koersdoel voor de Nederlandse betaalspecialist Adyen opgetrokken van 590 naar 670 euro. Het advies blijft 'houden'. De koersdoelverhoging volgt op de resultaten van 2018. 'We denken dat de groei van het bedrijf onze oude verwachtingen zal overtreffen', klinkt het.

 • Licht hogere beursopening op komst

  De Europese beurzen zullen met kleine winsten van start gaan. De future op de EuroStoxx50 staat 0,15 procent hoger.

  Bepalend voor het sentiment zijn de jongste ontwikkelingen rond de brexit. De Europese Unie stemt ermee in de geplande brexitdatum van 29 maart te verschuiven tot 22 mei of 12 april, afhankelijk van het feit of het Britse parlement volgende week de brexitdeal van premier May wel of niet goedkeurt.

  Om 10 uur staat de PMI-cijfers voor de eurozone op de agenda. Die zullen licht werpen op de toestand van de Europese economie.

  Traders aan de slag op de beurs van Frankfurt ©REUTERS

 • Japanse kerninflatie gedaald

  In Japan is de kerninflatie (zonder voedingsprijzen) in februari teruggevallen tot 0,7 procent van 0,8 procent in januari. Economen hadden op een stabilisering op 0,8 procent gerekend. De daling is vooral te wijten aan de benzineprijzen, die met 1,3 procent zakten – de eerste daling in meer dan twee jaar. Zonder de energieprijzen bedroeg de ‘kernkerninflatie’ in februari slechts 0,4 procent.

  De eigenlijke inflatie kwam uit op 0,2 procent, onder de verwachting van 0,3 procent volgens Bloomberg.

  De Bank of Japan heeft een doelstelling van 2 procent voor de inflatie, maar geraakt al jaren niet aan dat cijfer. De centrale bank heeft dan ook weinig andere keuze dan haar stimulusbeleid voort te zetten.

  Een straatscene in Tokio ©REUTERS

 • Trump overweegt Moore voor zitje Federal Reserve

  De Amerikaanse president Donald Trump overweegt om Stephen Moore een zitje te geven bij de Federal Reserve. Dat berichten verschillende media. De 59-jarige kandidaat zat eerder bij de redactieraad van de Wall Street Journal en was economisch analist voor CNN. Net als Trump heeft Moore de Fed de schuld gegeven voor de vertraagde economie. Opvallend is dat hij hiermee voorstander leek te zijn van een soepel monetair beleid. Echter, hij is ook voorstander van een zogenaamde 'commodity price rule'. Dit is een afgeleide van de goudstandaard, wat juist het product is van een zeer streng monetair beleid.

  Naast Moore is ook de 73-jarige Herman Cain kandidaat voor het zitje. Cain deed in 2012 mee aan de presidentsverkiezingen in Amerika. Zijn belastingvoorstellen leken toen bijna linea recta van het videospel 'Simcity 4' te zijn overgenomen. De campagne werd vroegtijdig stopgezet door beschuldigingen van seksueel misbruik. Cain is daarnaast voor het herinvoeren van de goudstandaard.

 • Eisman nu 'big short' in Canadese banken

  Steve Eisman, die in 2008 de kredietcrisis en de instorting van de Amerikaanse huizenmarkt voorspelde en dat verfilmd zag in 'Big Short', viseert nu Canadese banken. Dat liet hij Financial Times weten. Volgens Eisman zijn de Canadese banken 'mentaal onvoorbereid' op een economische -en huizencrisis. Eisman heeft shortposities genomen in twee Canadese banken, waarbij hij dus gokt op een koersdaling. De fondsbeheerder van Neuberger Berman wou niet onthullen om welke shortposities het gaat. Mogelijk gaat het om TD Bank , CIBC  of Bank of Montreal . Deze drie banken hebben allen te maken met oprukkende shortposities, allicht geïnspireerd op de mening van Eisman.

  In grote steden als Vancouver en Toronto zijn de huizenprijzen fors gestegen de voorbije jaren, met dank aan een lage rente, soepele kredietvoorwaarden en een overvloed aan buitenlands geld. Maar er is een kentering in de maak. Zo ging vorig jaar de rente omhoog, werden bankiers wat strenger en kwam er een hogere belasting op buitenlandse huizenaankopen.

  ©AFP

 • 'Uber kiest voor NYSE'

  De taxiapp Uber heeft voor zijn geplande beursgang in april voor de New York Stock Exchange (NYSE) gekozen, schrijft Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Daarmee maakt Uber een andere keuze dan rivaal Lyft, dat volgende week naar Nasdaq trekt.

  Uber ambieert nog steeds een waardering rond 120 miljard dollar. Zelfs als Uber slechts 16 procent van de aandelen naar de beurs zou brengen, wordt het volgens deze waardering een van de vijf grootste beursintroducties ooit, berekende Bloomberg.

  Nasdaq was vroeger de logische keuze voor techgiganten zoals Microsoft, Apple en Alphabet (Google). Maar de voorbije jaren trekt NYSE steeds meer techspelers naar zich toe zoals Twitter (2013) en Snap (2017).

  Daarnaast blijken rivalen graag voor een andere beurs te kiezen. Toen in 2014 twee Chinese e-commercereuzen kort na elkaar naar Wall Street trokken, koos Alibaba voor NYSE en JD.com voor Nasdaq.

 • Vervanger voor Karsten in rvb Telenet

  Telenet laat weten dat Enrique Rodriguez is voorgedragen om bestuurder te worden bij Telenet. Rodriguez vervangt Diederik Karsten, die op 15 februari vrijwillig ontslag nam.

  Rodriguez is executive vice president & chief technology officer bij Liberty Global en dus net als Karsten een vertegenwoordiger van de referentieaandeelhouder van Telenet. Liberty Global controleert 56,36 procent van het kapitaal van de telecom- en mediagroep.

  De algemene vergadering van Telenet vindt plaats op 24 april.

 • Nieuwe vrouwelijke bestuurder bij Van de Velde

  Uit de oproeping voor de algemene vergadering van Van de Velde blijkt dat Isabelle Maes bestuurder wordt bij de lingeriegroep. Maes ruilde in 2017 haar functie van financieel directeur bij Lotus in, voor die van CEO van de nieuwe afdeling 'Natural Foods'.

  Isabelle Maes. ©Saskia Vanderstichele

 • Nike nabeurs onderuit na ontgoochelende omzet in de VS

  Sportschoenenproducent Nike  realiseerde in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een zwakker dan verwachte omzet in de VS. En dat stuurde het aandeel gisterenavond circa 5 procent lager in de nabeurshandel. De winst per aandeel (68 cent) en de omzet (9,611 miljard dollar) waren nochtans beter of in lijn van de verwachtingen, met dank aan de verkoop buiten de VS. Onder meer in China boekt Nike succes.

  Beleggers waren echter ontgoocheld over de verkoop in de VS die op 3,81 miljard dollar uitkwam, minder dan de verwachte 3,85 miljard. Mogelijk zochten beleggers gewoon een cijfer om winst te kunnen nemen. Sinds begin dit jaar won het aandeel al 19 procent.

  Concurrent Adidas ziet zijn verkopen in de VS gehypothekeerd door flessenhalzen in de productiecapaciteit, en Nike is de eerste om daarvan te profiteren.

 • Sterk Apple

  Goedemorgen! In New York verschenen donderdag mooie winstcijfers op de borden. De Dow Jones trok 0,8 procent hoger en beleefde zijn beste dag in een maand. De S&P500 won 1,1 procent. De klim van de Nasdaq Composite (+1,4%) sprong echter het meest in het oog.

  De erg voorzichtige Fed had woensdag tot vrees voor economische verzwakking geleid, maar economische cijfers spraken dat donderdag tegen. Zowel de aanvragen voor nieuwe werkloosheidsuitkeringen als de fabrieksactiviteit vielen dik mee.

  Apple nam het voortouw in een rally van de technologiewaarden. Het elektronicaconcern zelf won 3,7 procent. Dat Micron Technology (+9,6%) een herstel van de markt voor geheugenchips voorspelde, hielp ook een handje.

  De Aziatische beurzen breien daar vandaag geen vervolg aan. Tokio is 0,1 procent hoger gesloten en Seoel noteert vlak. Hongkong zakt dan weer 0,4 procent en Shanghai 0,1 procent.

  Het Apple-logo op een winkel in Zürich ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud