1. Markten Live
 2. Live blog
live

Amerikaanse techaandelen koersen lager

De Bel20 blijft ook op de laatste volledige handelsdag van een sterk 2019 met de grens van 4.000 punten worstelen. Op Wall Street staan de techaandelen onder druk.
 • We zwaaien af met een blik op de agenda van morgen. Graag tot dan!

  DINSDAG 31 DECEMBER 2019

  China:

  • PMI-industrie en -dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) december, 02.00 uur

  Oudejaar:

  • Oudejaar: Londen open tot 13.30 uur, Euronext-beurzen open tot 14 uur, Frankfurt en Tokio dicht, Wall Street gewoon open.

  Verenigde Staten:

  • Huizenprijzen (Case-Shiller) oktober , 15.00 uur
  • Consumentenvertrouwen (Conference Board) december, 16.00 uur
 • Geen 4.000 punten

  De Bel20 is er wederom niet in geslaagd boven de 4.000 te eindigen. Integendeel, er ging 0,7 procent af tot 3967,18 punten. Enkel Ontex (+0,5%) en Aperam (+0,2%) wisten met winst af te sluiten.

 • ECB-directeur Schnabel vraagt duidelijker inflatiedoel

  Isabel Schnabel, het nieuwe Duitse directielid bij de Europese Centrale Bank (ECB), zegt dat 'meer duidelijkheid' over het inflatiedoel van de ECB 'geen kwaad kan'. De nieuwe ECB-voorzitter Christine Lagarde plant een strategische review, waarbij ook de huidige doelstelling van een inflatie 'dichtbij maar onder 2 procent' herbekeken zal worden.

  Volgens Schnabel is niet duidelijk dat iedereen de doelstelling nu als symmetrisch beschouwt. Symmetrisch wil hier zeggen dat een te lage inflatie als even kwalijk ervaren wordt als een te hoge inflatie. Het expliciteren van dat laatste zou neerkomen op een de facto versoepeling van het beleid, bijvoorbeeld door de 'dichtbij maar onder' te laten vallen. In een gesprek met Boersen-Zeitung zegt Schnabel dat de huidige doelstelling volgens haar oorspronkelijk niet als symmetrisch gezien werd. 

 • Amerikaanse techaandelen vallen terug

  Wall Street noteert een half uur na de opening van de markt lager omdat de technologieaandelen terugvallen. Apple, Microsoft en Intel dalen elk met bijna één procent. Sommige beleggers nemen winst na de koersstijging van de jongste weken. Nasdaq daalt met 0,8 procent nadat het vorige week voor het eerst boven 9.000 punten steeg.

  De daling van de Amerikaanse aandelenmarkten weegt ook op de Europese beurzen. De Bel20 schommelt rond 3.980 punten. Het ziet er niet naar uit dat de graadmeter van de Belgische steraandelen boven 4.000 punten zal afsluiten.

 • Wall Street opent bijna onveranderd

  De Amerikaanse aandelenmarkten trappelen maandag ter plaatse bij de start van de beursdag. De Dow Jones noteert één minuut na de opening 0,02 procent hoger dan vrijdag, terwijl Nasdaq 0,08 procent lager noteert.

 • VS boeken kleinste handelstekort in drie jaar

  Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans voor goederen is in november gedaald naar 63,2 miljard dollar, tegenover 66,8 miljard in oktober. Het is van oktober 2016 geleden dat het deficit zo laag was. Economen hadden een stijging van het handelstekort naar 68,7 miljard dollar voorspeld.

  De nieuwe cijfers zijn een opsteker voor Donald Trump. De Amerikaanse president probeerde de jongste twee jaar met een handelsoorlog tegen China het handelstekort terug te dringen. De VS en China sloten een paar weken geleden een gedeeltelijk handelsakkoord. Dat akkoord wordt zaterdag ondertekend.

 • Futures hinten op licht hogere opening Wall Street

  De Amerikaanse aandelenmarkten zullen om 15.30 uur wellicht iets hoger openen. De futuresmarkten hinten op een stijging van zowat 0,1 procent voor de Dow Jones, de S&P500-index en de technologiebeuirs Nasdaq.

 • Update: de '4.000' weer wat verder weg ...

  Behoudens een stevige start op Wall Street lijken de Europese beurzen de laatste volledige handelsdag van 2019 niet met winst te zullen kunnen afsluiten. De Bel20  koerst nu 0,2 procent lager op 3.986 punten, voor de Euro Stoxx50  is er een minus van 0,3 procent op 3.769 punten. 

 • Van de Velde op maand tijd vijfde hoger

  Lingeriefabrikant Van de Velde  bouwt de eerdere winst nog uit en gaat 5,5 procent hoger naar 29,75 euro. Het lijkt er op dat beleggers bij de zoektocht naar achtergebleven aandelen ook Van de Velde ontdekken, zeker sinds KBC Securities eind november voor het eerst in vier jaar een koopadvies gaf voor het aandeel

  De Oost-Vlamingen horen nochtans niet bij de favorieten van de Belgische beurshuizen voor 2020, maar kreeg dit weekend wel een vermelding van ValueScan-analist Wim Lewi. We citeren:

  Een overname- of fusiescenario is ook niet ondenkbaar, aangezien de familie de volledige controle heeft. Het aandeel staat nog altijd meer dan de helft lager dan op het hoogtepunt eind 2016.
  Wim Lewi
  ValueScan

 • De recepten van Börsen-Oma

  De Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, altijd boeiende lectuur. Zo ging het dit weekend onder meer over 'Börsen-Oma', ofte Beate Sander. Die op haar 82 nog altijd met plezier de beurs opvolgt. Haar recept? Vooral timing en dankbaar gebruik maken van koopkansen. Zo sloeg ze in 2008 in volle Lehman-crisis een pakket vastgoedaandelen in. En ruilde ze die vastgoedaandelen bij de marktcrisis eind 2018 voor technologieaandelen als Apple, Alphabet en Salesforce.com. Twee keer prijs dus. 

 • Belgische rente op 'hoogste' peil sinds de zomer

  Net als elders in Europa stijgt ook in België de lange rente bij een dunne handel licht, tot 0,07 procent. Niet spectaculair, maar wel het 'hoogste' peil sinds half juli. Toen zakte de Belgische rente voor het eerst onder de grens van nul procent

 • De snelheidsduivels van Jumbo

  Indrukwekkend is het wel. De Nederlandse supermarktketen Jumbo sloot zijn boekjaar af op 29 december en een dag later heeft de niet op de beurs genoteerde groep al de omzetcijfers klaar

 • Bank of England-gouverneur zwaait af met klimaatwaarschuwing

  Volgens Mark Carney, de afscheidnemende gouverneur van de Bank of England, zijn grote beleggers en bedrijven nog veel te weinig bezig met klimaatverandering. Dat zegt Carney in een interview met het 'Today'-programma van BBC Radio 4. 

 • De beursspiegel, van AB InBev tot ASIT ...

  ... leest u hier

 • Overnamekoorts vuurt AS Roma aan

  Op de beurs van Milaan koerst AS Roma 7 procent hoger naar 0,702 euro, de hoogste koers in twee jaar. Vrijdag was er al een klim van meer dan 8 procent. Volgens de Financial Times heeft de Amerikaanse Toyota-miljardair Daniel Friedkin de overname van de Romeinse voetbalploeg zo goed als rond, al zegt de club zelf in een persbericht dat er nog geen definitief akkoord is

  ©Photo News

 • Tik(je) voor EssilorLuxottica

  Je kunt niet zeggen dat beleggers heel hard tobben om het Thais fraudeschandaal bij EssilorLuxottica  (zie post van 8u28). De brillenreus koerst in Parijs goed 1 procent lager op 137,45 euro. 

 • Beurzen starten met klein verlies

  De openingsbel: in Brussel koerst de Bel20  0,1 procent lager op 3.993 punten. Die vermaledijde 4.000 punten blijft dus moeilijk te ronden. Voor de Euro Stoxx50  is er 0,2 procent verlies naar 3.430 punten. 

 • Het Nederlandse cijferjaar van 0 tot 100

  In deze kolommen hebben we al vaker onze bewondering geuit over de originele manier waarop het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek met zijn in principe droge materie - cijfers dus - omgaat. Ook deze orginele top100 van 2019 willen we jullie niet onthouden. Te beginnen met de hoopgevende vaststelling dat er in 2019 nul Nederlanders zijn omgekomen door krokokillenbeten. 

 • Beurzen op weg naar licht lagere opening

  Op de laatste volledige handelsdag van 2019 lijkt de fut er een beetje uit te zijn voor de Europese beurzen. Afgaand op de belangrijkste futures, stevenen Euro Stoxx50  - de korf steraandelen van de eurozone - en Bel20  op een licht lagere start af. 

 • Brillenreus biecht zware Thaise financiële put op

  Nou, als dramatische mededeling vlak voor oudejaar kan dit wel tellen: EssilorLuxottica  laat weten dat fraude in de fabriek in Thailand bij de brillen- en lenzenreus een gat van 'maximaal 190 miljoen' heeft geslagen

  EssilorLuxottica kwam dit jaar vooral in het nieuws door de vete die de Italiaanse brillenmiljardair Leonardo Del Vecchio uitvecht tegen zijn Franse partners. Dat de fraude bij Essilor, de Franse tak dus, opduikt, is dus potentieel koren op de molen van de 84-jarige Italiaanse patriarch. 

 • Brussel herovert leiderschap in AB InBev-handel

  Neen, het was voor de al jaren aan bloedarmoede lijdende Brusselse beurs weer geen fantastisch 2019. Het kleine Sequana Medical, dat in april 27,7 miljoen ophaalde, was de enige Belgische beursintroductie van 2019 en niet meteen bijster succesvol. Omgekeerd verlieten met 2Valorise, Eckert & Ziegler Bebig, PCB, Connect en (in deze: bloemen noch kransen) Dexia vijf Belgen het Brussels koersenbord. 

  Toch is er ook een lichtpunt: de Brusselse beurs staat weer wat steviger in de handel in (dixit Mark Rutte) het enige echt Belgische steraandeel: AB InBev . Dit jaar wisselden op de Brusselse beurs 458 miljoen stukken van de biergigant van eigenaar, op Wall Street - waar AB InBev sinds de overname van Budweiser-brouwer Anheuser-Busch sinds 2009 onder de ticker 'BUD' noteert - bleef de teller steken op 347 miljoen stukken. 

  Daarmee haalt Brussel een marktaandeel van 57 procent, tegen 43 procent voor de New York Stock Exchange; De drie vorige jaren moest Brussel in zijn belangrijkste en meest verhandelde aandeel telkens het marktleiderschap aan Wall Street laten. 

 • Wat brengt beursjaar 2020? Chat met ons mee!

  Een terugblik op het sterke beursjaar 2019 én een vooruitblik - via onze nogal mistige glazen bol - op 2020. Daarvoor - en voor al uw vragen over de beurs en uw meest/minst favoriete aandelen - kunt u klokslag 12 uur terecht op onze livechat

 • Tokio rondt sterk jaar in mineur af

  Terwijl de Chinese beurzen en Hong Kong winst laten optekenen, noteert in Tokio de Nikkei zo'n 0,7 procent lager. Sinds nieuwjaar laten Japanse aandelen wel een klim van 18 procent optekenen. Beleggers nemen nu in Tokio traditiegetrouw een lange nieuwjaarsbreak: de rest van de week houdt de beurs haar deuren dicht, pas op maandag 6 januari is er weer handel. 

 • Goudprijs op weg naar beste jaar sinds 2010

  De prijs van een ounce goud  is dit jaar 18 procent gestegen. Ondanks de sterke beurshausse vond een aantal beleggers het bij de escalerende Chinees-Amerikaanse handelsoorlog en de aanhoudende onzekerheid rond brexit toch de moeite om als 'verzekering' een staafje in de kluis te steken.

  Bovendien is de 'opportuniteitskost' van goud als diversificatie fors gezakt: omdat door het beleid van de centraal bankiers veel obligaties rentevrij risico in plaats van risicovrije rente bieden, is een dividendloze staaf goud niet langer laagrentend vergeleken met het gros van het staatspapier.

  Merk op dat goud voor Europese beleggers dankzij de lichte koersdaling van de euro tegenover de dollar nog een iets betere belegging is, met een winst van 21 procent. 

 • Over het sterke beursjaar 2019 ...

  ... leest u in dit overzicht meer. 

 • Bel20 en de lastige 4.000 punten

  Goedemorgen! Doet ie het of doet ie het niet? Het jaar van de Brusselse beurs staat of valt er met een klim van 23 procent geenszins mee, maar vraag is of de Bel20  in 2019 nog boven 4.000 punten weet af te sluiten. Dat is geleden van maart 2018. Vorige vrijdag piepte de Brusselse beursgraadmeter voor de tweede vrijdag op rij even boven 4.000, om er vervolgens weer nipt onder af te sluiten. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud