Advertentie

Analisten vuren AB InBev en UCB aan

De ingang van Belle Vue, de gueuze van AB InBev, in Sint-Pieters-Leeuw ©BELGA

De Europese beurzen houden hun winst stevig vast. Nochtans is er weinig macroeconomisch nieuws waar de belegger zich kan over verheugen, behalve dan misschien een lichte stijging van de olieprijs, de tweede dag op een rij.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

17.28 uur: Niet alleen AB InBev profiteert vandaag van lovende analistenrapporten. UCB doet nog beter met een koerswinst van net geen 5 procent nadat niet minder dan 4 beurshuizen een rapport publiceerden. Hun adviezen en koersdoelen zijn niet allemaal even lovend, maar de positieve toon overwint duidelijk, en geeft het aandeel een flinke boost geholpen door een algemeen optimistisch beurssentiment.

17.21 uur: Korte vooruitblik naar morgen, naar het Amerikaans jobrapport. De economen verwachten dat er in december 245.000 jobs werden gecreëerd. Een vertraging ten opzichte van de 321.000 jobs in november. Het herstel van de arbeidsmarkt is één van de belangrijkste factoren die de Federal Reserve wikt en weegt voor zijn eerste renteverhoging. Die komt er ten vroegste midden dit jaar.

Friday's Jobs Report Likely to Reveal Slower Pace of Growth http://t.co/0GBeH6Bkta via @TheStreet— Peter Morici (@PMorici1) January 8, 2015


16.58 uur:
Opmerkelijk. Alstom Belgium krijgt van de Waalse regering een subsidie van 8,3 miljoen euro voor onderzoek. Het geld gaat naar het project ATLAS, het nieuwste bewakings- en beveiligingssysteem voor spoorverkeer van de ETCS-standaard. Alstom verloor onlangs met ATLAS een belangrijke aanbesteding bij Infrabel voor de uitrusting van het Belgische spoornet met ETCS van Siemens. Maar de Raad van State vernietigde de gunning en de procedure moet worden overgedaan. Alstom Belgium is een dochter van het Franse Alstom

16.41 uur: Volgens de Britse organisatie OAG was Charleroi vorig jaar in de categorie kleine luchthavens (tot 10 miljoen passagiers) de meest stipte na Bristol. De Waalse luchthaven zag 93,1 procent van zijn vluchten op tijd vertrekken of arriveren of met een vertraging van maximum 15 minuten. In de categorie middelgrote luchthavens (10 tot 20 miljoen) haalde Brussels Airport net de top 20 met een cijfer van 80,1 procent. Zaventem zal overigens volgend jaar in de categorie van de grote jongens zitten omdat het opnieuw meer dan 20 miljoen klanten telt. In die categorie was Munchen vorig jaar nummer één met 89 procent stipte vluchten.

©BELGA

16.17 uur: Het wordt moeilijk nog een touw vast te knopen aan de oliestrategie van Saudi-Arabië dat nu de facto zijn prijzen voor de Aziatische markt verhoogt en die voor Europa verlaagt

Saudi Arabia has launched an oil price offensive. http://t.co/tCDf5WdaNB— BI: Finance (@clusterstock) January 8, 2015

 

16.12 uur: Roularta heeft zijn verlies intussen teruggebracht tot 2,9 procent.

15.30 uur: Wall Street trapt zijn donderdagsessie af met een winst van om en bij de 0,8 procent en treedt daarmee in het spoor van Europa. Goede cijfers over de arbeidsmarkt geven de beleggers een steuntje in de rug.

15.11 uur: De forse daling van de olieprijs – een ruime halvering in zes maanden tijd – is, net als in alle grondstoffenmarkten, wellicht overdreven, zegt Hugo De Stoop, financieel directeur van tankerrederij Euronav, in een gesprek met De Tijd. Op een bepaald ogenblik zal er waarschijnlijk een herstel (‘rebound’) plaatsvinden, verwacht hij. Al zou het ook kunnen dat de olieprijs rond het huidige niveau stabiliseert. We zitten tenslotte in een markt  met een overaanbod en geen enkele producent wil inbinden. 

15.07 uur: Beursgang op komst in Londen. Trainline, het onlineboekingsplatform voor treintickets van het VK, plant in februari omgerekend 96 miljoen euro op te halen. De eigenaars van het bedrijf, de private-equitybedrijven Exponent, Harbourvest en Northwestern Mutual Life Assurance, gaan een deel van hun aandelen verkopen. Het aandeel zal een free float van 25 procent hebben. Trainline is  ruim 640 miljoen euro waard. CEO Clare Gilmartin, die voordien aan de slag was bij eBay, lonkt voor groei naar uitbreiding naar andere landen. Hij sloot eerder al deals met Deutsche Bahn en Trenitalia.De opbrengst van de beursgang zal Gilmartin gebruiken om de schulden af te betalen.

14.51 uur: Bij zijn eerste notering sinds dinsdagnamiddag, verliest Roularta 2,4 procent, en is daarmee de op drie na slechtste presteerder van de brede markt in Brussel.

14.48 uur: De Europese Commissie zou weer 1,8 miljard veil hebben voor Oekraïne

Juncker proposes third Ukraine bailout http://t.co/UHmQMoxPk9— Fabrizio Goria (@FGoria) January 8, 2015

 

14.44 uur: Het aantal Amerikanen dat een werkloosheidsvergoeding vraagt is de voorbije week gedaald, maar minder dan verwacht

U.S. jobless claims dip, point to firming labor market http://t.co/fYkNm0Wn67— Reuters Business (@ReutersBiz) January 8, 2015

 

14.38 uur: De notering van mediagroep Roularta wordt over een tiental minuten hervat, zo meldt de beurstoezichthouder FSMA

14.14 uur: Volgens bronnen van Bloomberg wil Banco Santander  zijn kapitaal met liefst 7 miljard euro verhogen. Voorzitter Ana Botin wil de balans van de bank verstevigen omdat beleggers bezorgd zijn dat de kapitaalstructuur van de bank zwakker is dan die van sommige concurrenten. Santander is één van de weinige Europese banken die niet op regelmatige tijdstippen zijn kapitaalratio's publiceert zoals de regels van Basel III dat vereisen. Eind september beschikte de bank over een Tier 1 ratio van 11,44 procent. Met de komst van Botin is de bank in elk geval aan een nieuw hoofdstuk begonnen. Ze volgde in september haar vader Emilio op en kieperde twee maanden later de CEO al buiten om hem te vervangen door CFO Jose Antonio Alvarez. Hier leest u meer.

14.03 uur: Het aandeel van Banco Santander wordt voorlopig niet meer genoteerd op de beurs van Madrid in afwachting van een mededeling. 

SANTANDER SAID TO CONSIDER MULTI-BILLION EURO CAPITAL INCREASE— Jonathan Ferro (@FerroTV) January 8, 2015

 

13.30 uur: De Euro STOXX 50 wint nu al 2,2 procent, ook de Bel20 heeft de kaap van twee procent genomen. Op de brede markt in Brussel leidt Euronav nog altijd de dans, met een winst van meer dan vier procent. Een opvallende verliezer is Fluxys. De exploitant van gasleiding gaat ruim drie procent lager.

13.13 uur: De grootste Indiase beurs is met winst gesloten. De Sensex deed er in Mumbai 1,4 procent bij tot 27.275 punten. Het was de eerste stijging na drie dagen van miserie. India wordt getroffen door een staking bij de kompels, de mijnbouw is één van de grootste werkgevers van het land. Het gaat om de omvangrijkste stakingsactie van de laatste 40 jaar.

Een trucker laadt kolen ©Bloomberg

13.05 uur: Opschudding in de City .... de Bank of England houdt de rente voor de 70ste opeenvolgende zitting onveranderd, dat is op 0,5 procent. Tegenover de dollar is het pond intussen op zijn laagste peil in 17 maanden beland.

13.00 uur: Petercam ziet het helemaal zitten bij Van de Velde: 'De notering is nog zeer aantrekkelijk en we verwachten een sterke toename van de winst', klinkt het bij het beurshuis. Daarom gaat het advies van 'houden' naar 'bijkopen' en gaat het koersdoel van 37 naar 44 euro. Het aandeel staat intussen 2,0 procent hoger en kruipt over de 40 euro.

12.54 uur: Roularta heeft in een persbericht bevestigd dat het exclusieve onderhandelingen voert met de Franse zakenman Patrick Drahi over de verkoop van zijn belangrijkste Franse magazines. De vermeende interesse in de rest van de Franse activiteiten lijkt weggevallen te zijn. Dat blijkt uit een persbericht. De notering van het aandeel op Euronext Brussel is nog niet hervat.

11.42 uur: Net voor de middag is de toestand op de Europese beurzen nog steeds dezelfde, een substantiële vooruitgang dus. De Euro STOXX 50 wint 1,45 procent, de Bel20 net iets meer. De top tien in Brussel ziet er nu zo uit:

11.03 uur: Het vertrouwen van de consument en de ondernemer in de eurozone is in december onveranderd op 100.7 gebleven, zo meldt de Europese Commissie. De gemiddelde verwachting van economen was een stijging tot 101,2. Het tegenvallende cijfer legt nog maar eens de vinger op de wonde, met name het fragiele en bijna onbestaande herstel van de Europese economie. En de vraag is of massale geldcreatie door de ECB - als die er komt - daar iets kan aan veranderen. De gegevens komen een dag na de publicatie van de prijsevolutie. Daaruit bleek dat de inflatie voor het eerst in vijf jaar negatief is geworden. Het globale vertrouwen maskeert sterke verschillen al naargelang van de sectoren. Het vertrouwen in de industrie daalde van min 4,3 in november naar min 5,2 in december. Het vertrouwen in de dienstensector daarentegen steeg van 4,4 naar 5,6.

10.41 uur: De euro blijft zakken, er moet nu minder dan 1,18 dollar voor betaald worden:

Euroooooooooooo pic.twitter.com/nRpMoQK1pF— Jonathan Ferro (@FerroTV) January 8, 2015

 

10.37 uur: KBCS verlaagt het koersdoel van het Nederlandse chemiebedrijf DSM :

Waarom KBC Securities het koersdoel van #DSM verlaagde. https://t.co/fQ4ZzalEJb pic.twitter.com/h9u5O6P08N— Tom Simonts (@TSimonts) January 8, 2015

 

10.28 uur: Bijltjesdag bij de Britse bank Standered Chartered waar 4.000 banen verdwijnen. De bankgroep stopt ook met haar activiteiten als makelaar voor institutionelen. Sinds oktober zijn er al 2.000 jobs opgedoekt bij Standard en de rest verdwijnt in de loop van dit jaar, vooral door het niet vervangen van mensen die vertrekken of met pensioen gaan.

10.25 uur: De beurs van Shanghai heeft een slechte dag achter de rug. De Composite-index sloot op 3.293 punten, een daling met 2,4 procent. 

10.16 uur: Aer Lingus , een luchtvaartmaatschappij van de omvang van Brussels Airlines, heeft er alle vertrouwen in dat ze haar winstdoel voor 2014 zal realiseren, met name een operationeel resultaat dat de 61,1 miljoen euro overtreft. In december bracht IAG, de holding boven British Airways en Iberia, een bod uit op de Ieren. Ryanair probeerde de voorbije 5 jaar tevergeefs Aer Lingus in te lijven. De CEO van Aer Lingus is Christoph Müller, de laatste topman van Sabena tot aan het faillissemnt. Müller gaat geen uitdagingen uit de weg, want in maart neemt hij het roer over bij het noodlijdende Malaysia Airlines

Christoph Müller, CEO van Aer Lingus en binnenkort topman van Malaysia Airlines ©Bloomberg

10.08 uur: De Franse oliedienstengroep CGG krijgt van Bank Degroof een koersdoel van 12,50, dat is een verhoging met 25 procent. Het advies blijft op 'kopen'. is gecharmeerd door de schuldenherschikkinig van CGG waardoor de kredietfaciliteiten met 75 miljoen werden opgetrokken tot 250 miljoen dollar en de looptijd werd verlengd met anderhalf jaar tot einde 2019. Het koersdoel voor TomTom gaat van 8,20 naar 8,60 euro.

10.01 uur: Toch nog even meegeven dat Julie Legrand van het beurshuis Oddo woensdag een rapport uitbracht met een koopadvies voor KBC Groep en een koersdoel van 55 euro, mogelijk speelt dat nu mee in de sterke prestatie van de bankgroep.

09.50 uur: Credit Suisse ziet de hemel uitklaren voor Alcatel-Lucent en de zon nog mooier schijnen voor AkzoNobel . De Frans-Amerikaanse telecomgroep krijgt een adviesverhoging naar 'outperform', kopen dus en een koersdoel van 3,75 euro (voorheen 3,25 euro). De Nederlandse chemiegroep wordt nu ook koopwaardig geacht met een koersdoel van 65 euro (58 voorheen).

09.45 uur: Straf, vindt collega Kurt Vansteeland: RBS verwacht dat de Duitse tienjaarsrente naar 0,13 procent zal zakken. 'Duitsland zal naast wereldkampioen voetbal ook wereldkampioen lage rente worden. Thomas en Gerd Müller droegen beide 13. Dat is ook ons nieuwe doel’, klinkt het bij RBS. Op dit ogenblik staat de tienjaarsrente op 0,486 een stijging met bijna een half procent.

09.30 uur: AB InBev profiteert van een gunstig rapport van Edward Mundy, analist bij Nomura. Hij verhoogt zijn advies voor de biergroep van 'neutraal' tot 'kopen' met een koersdoel van 105 euro. Mundy had hier wat inhaalwerk voor de boeg, want tot gisteren hanteerde hij een koersdoel van 80 euro.

De analist baseert zijn verhoogd optimisme en navenant koersdoel op vier pijlers: de lagere gasprijzen in de VS die de consumptie aanzwengelen; een stevig hefboomeffect als een overname van SAB er komt - al is Mundy niet enthousiast over zo'n fusie; het hogere winstpotentieel in China; en de aanhoudende forse bijdrage van Mexico en Brazilië tot de winst.

Trevor Stirling van Sanford C. Bernstein mikt exact even hoog als zijn collega - 105 euro dus - maar houdt zijn advies op 'market perform', neutraal dus. Na een half uur is er al voor 21 miljoen euro aandelen verhandeld in Brussel en heeft de groep opnieuw een marktkapitalisatie van meer dan 150 miljard. Op 29 december stond het aandeel op zijn hoogste peil ooit met 94,80 euro.

De ingang van Belle Vue, de gueuze van AB InBev, in Sint-Pieters-Leeuw ©BELGA

09.22 uur: Cardio3BioSciences heeft Vincent Brichard benoemd tot vice-president immuno-oncologie, hij zal de leiding krijgen over het nieuw verworven technologieplatform voor immuno-oncologie, zo meldt het biotechbedrijf.

09.20 uur: Eurotunnel pakt fier uit met nieuwe records. De concessionaris van de tunnel onder het Kanaal vervoerde tijdens de eindejaarsperiode 217.791 auto's, bussen en vrachtwagens tussen Folkestone en Calais, het hoogste aantal ooit. Voor elk van die drie vervoermiddelen ging het om een nieuw record. Eurotunnel exploiteert zelf de shuttles die de twee landen verbinden en verhuurt ongeveer de helft van de capactiteit van de tunnel aan andere spoorwegmaatschappijen, waaronder Eurostar.

Vorig jaar in mei vierde de Kanaaltunnel 20 jaar operaties ©REUTERS

09.11 uur: De Bel20 wint na een klein kwartier bijna 1,4 procent en heeft dat vooral te danken aan zwaargewichten als AB InBev en KBC . De bankgroep heeft zijn verlies van gisterennamiddag al volledig goedgemaakt, 's werelds grootste biergroep gaat 2,4 procent hoger tot meer dan 94 euro. Op de brede markt doen Cardio3BioSciences en ABO het weer goed, Galapagos en UCB profiteren van hun progressie in het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen.

09.00 uur: De Bel20 is net als de andere Europese beurzen ruim één procent hoger geopend. De kersverse toptien ziet er zo uit:

08.58 uur: De Amerikaanse economie mag dan op volle toeren draaien, de gemiddelde Amerikaan heeft onvoldoende geld gespaard om een herstelling te laten uitvoeren:

3 out of 5 Americans don't have enough savings to cover a $500 repair bill or $1,000 ER visit http://t.co/Rx3mG3MaGf pic.twitter.com/YVM8ieYlrn— Real Time Economics (@WSJecon) January 8, 2015

 

08.55 uur: De Wereldbank komt tot dezelfde conclusie als het IMF: de lage olieprijs kan de wereldeconomie opkrikken met een half procent

World Bank says oil price drop could boost global GDP by 0.5%.— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) January 8, 2015

 

08.44 uur: Dermira, een Californisch biotechbedrijf, en UCB kondigen aan dat ze starten met de derde fase van een studie voor het gebruik van Cimzia tegen de huidziekte psoriasis. Cimzia is één van de topproducten van de Belgische farmagroep en wordt vooral aangewend tegen reumatische arthritis.

08.40 uur: Lucas Bols, bekend van de gelijknamige jenever, trekt naar de Amsterdamse beurs. Dat zou 125 miljoen euro moeten opleveren door de uitgifte van nieuwe aandelen. De opbrengst zal gebruikt worden om de 'financiële positie van het bedrijf verder te versterken'. Meer vindt u hier.

Een deel van het assortiment van Bols, naast de jenevers ©ANP

08.33 uur: Marks & Spencer , die andere Britse retailer, houdt een kater over aan Kerstmis. De eindejaarsverkopen non-food liepen voor geen meter en daalden met 5,8 procent jaar op jaar, dat is ook slechter dan de markt had verwacht, die had op een daling van slechts drie procent gerekend. Het gaat ook om de 14de kwartaaldaling op rij .

08.24 uur: De Nederlandse investeringsmaatschappij Value8 neemt beleggingssite Beursduivel.be over van Sanoma. Dat heeft Value8 donderdag bekendgemaakt. De investeringsmaatschappij neemt beleggingssites Beursduivel.be en Belegger.nl over van Sanoma Digital The Netherlands. Sanoma verkoopt beide sites omdat er onvoldoende synergie is met de andere digitale merken van het bedrijf. Een overnamebedrag werd niet vrijgegeven. 

08.15 uur: Bij Tesco houden ze grote kuis. Ded Britse detailhandelaar keert over het boekjaar 2014-2015 geen dividend uit en verkoopt zijn activiteiten Tesco Broadband en Blinkbox. Er gaan ook 43 niet rendabele winkels dicht. Benieuwd hoe de belegger daar gaat op reageren. De nieuwe ceo Dave Lewis, die in september vorig jaar arriveerde, laat er duidelijk geen gras over groeien. Tesco gaat ook de prijzen van honderden merkproducten met gemiddeld 25 procent verlagen om de harde concurrente met andere retailers beter aan te kunnen. Tesco moest volgen want eerder al kondigden Sainsbury en Asda (Wal-Mart Stores) dergelijke prijsreducties aan.

©REUTERS

08.10 uur: Gaan we naar een tweede positieve beursdag op rij? Het ziet er zo naar uit, want de futures op de Eurostoxx 50 staan momenteel 2 procent hoger.

08.05 uur: In Duitsland is het even schrikken. Daar zijn in november de fabrieksorders met 2,4 procent gedaald in vergelijking met oktober. Een daling was verwacht, maar niet van die orde. Gemiddeld hadden economen gemikt op -0,8 procent. Jaar op jaar daalden de bestellingen met 0,4procent. Over het hele laatste kwartaal verwacht het mniisterie van Economie nog wel een stijging.

*GERMAN NOV. FACTORY ORDERS DROP 2.4% VS EST. 0.8% DECLINE— Michael Hewson (@mhewson_CMC) January 8, 2015

 

08.00 uur: De Japanse beurs is voor de tweede dag op rij hoger gesloten. De Nikkei deed er 1,7 procent bij tot 17.167 punten. De bredere index Topix ging 1,3 procent hoger. 

07.54 uur: Terwijl lagekostenmaatschappijen als Ryanair, maar ook kleinere traditionele carriers als Aer Lingus, een stevig tot behoorlijke groei kenden het voorbije jaar, trappelt Air France-KLM ter plaatse. De in passagier-kilometers gemeten nog altijd de grootste Europese luchtvaartgroep zag zijn passagiersverkeer in 2014 slechts met 0,2 procent stijgen, de vrachttrafiek daalde met 2,4 procent. Kort voor Kerstmis kwam de groep met zijn derde winstwaarschuwing van het voorbije jaar. Het aandeel sloot gisteren 2,9 procent lager op 7,73 euro. Het profiteerde de voorbije weken veel minder van de dalende olieprijs dan zijn concurrenten.

07.48 uur: Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung heeft de omzet in het vierde kwartaal met 12 procent op jaarbasis zien afnemen tot omgerekend iets meer dan 40 miljard euro. De operationele winst daalde naar zo'n 4 miljard euro. Dat maakte de maker van onder meer smartphones en televisies donderdag bekend op grond van voorlopige cijfers. Die winst ligt wel hoger dan de markt had verwacht. Het aandeel wint 0,5 procent op de Kospi in Seoul.

Samsung kampt al het hele jaar met toenemende concurrentie voor zijn Galaxy-smartphones, niet alleen van de nieuwe iPhones van aartsrivaal Apple, maar ook van toestellen van de nieuwe Chinese uitdager Xiaoming. In de eerste drie kwartalen moest het bedrijf marktaandeel prijsgeven. De kans is volgens analisten groot dat die trend zich in de laatste drie maanden van vorig jaar heeft doorgezet.

©REUTERS

07.40 uur: Galapagos   meldt dat het gestart is met de tweede fase van de klinische studie  met GLPG1205 bij patiënten met colitis ulcerosa, dat is een potentiële nieuwe behandeling tegen darmontstekingen. De eerste resultaten worden pas het eerste halfjaar van 2016 verwacht. Voor deze ziekte bestaat vandaag nog geen genezende behandeling, ze vraagt levenslange zorg. Het Belgische biotechbedrijf noteert in Amsterdam. Hier leest u meer.

07.33 uur: En daar is Van de Velde al. De omzet is gestegen met 8,8 procent tot 198,5 miljoen, zo meldt de lingeriespecialist, op vergelijkbare basis gaat het om een toename met 7,2 procent. Bij de publicatie van de halfjaarcijfers had KBCS nog gemikt op 194,7 miljoen, het bedrijf doet dus een stuk beter. De volledige resultaten komen er pas aan op 24 februari. Straks krijgt u meer informatie.

07.32 uur: Na een voorzichtig herstel in Europa en een stevige rebound in de VS, gaan ook de Aziatische beurzen deze morgen de goede richting uit. De MSCI Pacific Index staat ruim een procent hoger. 

07.30 uur: Morgen beste lezers, een goede kan het niet zijn na die zwarte woensdag.

De meeste Europese beurzen deden het erg goed woensdag. Het negatieve inflatiecijfer voor de eurozone dat 's ochtends werd bekendgemaakt, doet vermoeden dat ECB-voorzitter Draghi snel zijn grote kapitaalinjectie zal aankondigen.

Ook opnieuw wat beursvreugde over de plas woensdag. De sterindexen op Wall Street sloten zelfs stuk voor stuk ruim een procent hoger af, na verschillende dagen van dieprode cijfers. Beter dan verwachte cijfers over de tewerkstelling in de Amerikaanse privésector deden beleggers hun zorgen over de lage olieprijs en de politieke impasse in Griekenland even vergeten. Afwachten of de beurzen donderdag op die golf verder kunnen surfen.

In Europa zal donderdag een en ander afhangen van een nieuwe resem macro-economische cijfers die op het programma staan. Het is onder meer wachten op het ondernemersvertrouwen en het consumentenvertrouwen in de eurozone. En Duitsland zal aankondigen hoe het eind vorig jaar was gesteld met de fabrieksbestellingen in het land.

Een bedrijfsresultaat uit eigen land om naar uit te kijken donderdag: de omzetcijfers van lingeriespecialist Van de Velde. Het bedrijf komt als eerste van Brussel met cijfers van het voorbije kwartaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud