1. Markten Live
 2. Live blog
live

Apple en Facebook scoren boven verwachting

De Amerikaanse beurzen sloten lager af. Alphabet vloog hoger dankzij lovende analistenreacties op zijn resultaten. Apple en Facebook kwamen met beter dan verwachte cijfers. De Fed laat het beleid ongewijzigd.
 • Apple scoort boven de lat

  De techreus Apple komt zojuist met beter dan verwachte resultaten. De winst per aandeel steeg tot 1,40 dollar, terwijl analisten maar rekenden op een winst van 0,99 dollar. De omzet ging een stevige 54 procent hoger tot 89,58 miljard dollar, terwijl de consensus 77,35 miljard dollar voorzag.

  Het meest belangrijke product van Apple, de iPhone, zag de verkopen met 65,5 procent stijgen tot 47,94 miljard dollar. Ook die toename was veel groter dan analisten voorzagen. De verkopen van de smartphone werden gestuwd door de lancering van de iPhone 12 vorig jaar. 

  Verder stegen de verkopen van de Mac en iPad fors. Dat is het gevolg van de ongekende switch naar thuiswerken en -leren tijdens de coronapandemie. 'We behaalden omzetrecords in al onze geografische segmenten en zagen een dubbelcijferige groei in al onze productcategorieën', zei financieel directeur Luca Maestri. 'Deze resultaten zorgden voor een operationele kasstroom van 24 miljard dollar.'

  Die hogere kasstroom maakt ook een hoger dividend mogelijk. De winstuitkering stijgt met 7 procent tot 0,22 dollar per aandeel. Daarnaast gaat Apple voor 90 miljard dollar aan eigen aandelen opkopen.

  Apple gaat nabeurs 3,6 procent hoger.

 • Facebook scoort boven verwachting

  De cijfers van Facebook rollen binnen. De sociale-media-reus gaat nabeurs meer dan 5 procent hoger want de resultaten zijn boven de lat. De winst per aandeel komt uit op 3,30 dollar, terwijl analisten maar 2,37 dollar voorzagen. De omzet schiet 48 procent hoger tot 26,17 miljard dollar, terwijl de markt op een omzet van 23,67 miljard rekende.

  Niet alles was boven de lat. Het aantal maandelijkse actieve gebruikers steeg tot 2,85 miljard, terwijl analisten een getal van 2,86 miljard voorzagen. De gemiddelde omzet per gebruiker was met 9,27 dollar dan weer hoger dan de 8,40 dollar die de consensus voorzag.

 • Wall Street sluit in het rood

  De slotbel is gegaan en de Amerikaanse beurzen sloten in het rood. De Dow Jones verloor 0,5 procent, de S&P500 ging 0,1 procent lager en de Nasdaq zakte 0,3 procent.

 • Fornieri in verdenking gesteld voor misbruik van voorkennis

  De oprichter en belangrijkste aandeelhouder van farmabedrijf Mithra, François Fornieri, is in verdenking gesteld voor misbruik van voorkennis. Dat bevestigt zijn advocaat.

  Lees hier verder.

 • 'Financiële risico's zijn beperkt'

  'Mensen kijken vaak alleen maar naar aandelenmarkten, wij kijken breder', zegt Powell. 'Sommige assetprijzen zijn hoog en het kan te maken hebben met monetair beleid, maar het heeft ook te maken met de heropening en de vaccinaties. We gingen van een donkere winter naar een veel sneller dan verwachte heropening. Onze banken zijn daarbij goed gekapitaliseerd. Daarbij zijn de huishoudens financieel gezond. We waren bang dat huishoudens sterk zouden verzwakken en dat is niet gebeurd.'

 • 'Bij permanent hogere inflatie grijpen we in'

  Powell zegt dat hij niet monetair zal verstrengen wanneer de inflatie op korte termijn omhoog gaat. Maar als de Fed ziet dat de inflatieverwachtingen erop wijzen dat de inflatie op lange termijn teveel boven de 2 procent komt, dan zal de centrale bank ingrijpen.

 • 'Huizenmarkt is niet zoals voor 2008'

  'Huishoudens hebben nu een goede financiële gezondheid in tegenstelling tot in 2008', zegt Fed-voorzitter Jerome Powell. 'Dit is onderdeel van een sterke economie met mensen die geld hebben om te spenderen. Ik hoop dat huizenbouwers meer aanbod kunnen geven. We houden de huizenmarkt in de gaten.'

 • 'Sommige banen in de dienstensector zijn voorgoed verdwenen'

  Fed-voorzitter Jerome Powell zegt dat sommige banen in de dienstensector niet meer zullen terugkeren. 'We horen geluiden van bedrijven in de dienstensector die minder mensen ter werk willen stellen in de toekomst.'

 • We gaan nog lang niet taperen...

  ... dat zegt Fed-voorzitter Jerome Powell:

 • Volg de persconferentie van de Fed live...

  ... dat kan hier:

  FOMC Press Conference April 28, 2021

 • Fed ziet sterkere economie maar zet stimulus voort

  De Amerikaanse centrale bank (Fed) vindt het te vroeg om de obligatieaankopen te verminderen, hoewel het economisch herstel sterker wordt.

  Lees hier meer

 • Vastned Retail Belgium verkort naam

  Vastned Retail Belgium , de verhuurder van winkelpanden in topsteden als Brussel, Antwerpen, Gent en Brugge, wijzigt zijn naam in Vastned Belgium. De wijziging is vandaag/woensdag goedgekeurd op een buitengewone algemene vergadering. Zowel op de AV als de BAV werden alle agendapunten goedgekeurd, meldt het vastgoedbedrijf in een persbericht.

 • Cofinimmo zit nog niet aan de 60 procent

  Vastgoedspeler Cofinimmo komt zojuist met kwartaalcijfers. Dat is even verwarrend, want ja de portefeuille bestaat nu voor meer dan 60 procent uit zorgvastgoed (62,2%), maar nee de drempel van 60 procent voor de verlaagde roerende voorheffing is nog niet bereikt. Dat komt door de complexe wijze waarop de drempel berekend wordt. 

  Het nettoresultaat van de kernactiviteiten steeg van 41 naar 46 miljoen euro en de brutohuurinkomsten stegen met 13,5 procent tijdens de eerste drie maanden van het boekjaar. De bezettingsgraad kwam uit op een stabiele 97,3 procent en het dividend voor 2021 wordt vastgesteld op 6 euro per aandeel. 

  De schuldgraad zakte ten opzichte van 31 december (46,1%) naar 43,9 procent. Cofinimmo deed dit jaar twee kapitaalverhogingen. In maart haalde het bedrijf in enkele uren 180 miljoen euro op en in april financierde het de overname van 5 Belgische rusthuizen (ruim 100 miljoen euro) door nieuwe aandelen uit te geven.

 • Pensioenfondsen in VS beleggen meer dan ooit in obligaties

  De pensioenfondsen van de grootste 100 Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven investeren meer dan ooit in obligaties. Dat blijkt uit een rapport van het adviesbureau Milliman. Het gewicht van obligaties in de beleggingsportefeuille van de pensioenfondsen steeg in 2020 naar 50,2 procent. Het gewicht van aandelen zakte naar een historisch dieptepunt van 31,9 procent. De verschuiving van aandelen naar obligaties is volgens Milliman het gevolg van een wijziging van de regelgeving voor pensioenfondsen.

 • Familie slaagt in bod op Sioen

  Sihold, de holding van de familie Sioen, is er na de verhoging van haar overnamebod tot 27 euro per aandeel en het aanschrijven van de resterende aandeelhouders in geslaagd 97,71 procent van de aandelen van Sioen Industries te bemachtigen. Dat blijkt na afsluiting van de heropende aanvaardingsperiode op 27 april.

  Sihold gaat nu een uitkoopbod lanceren, dat zal lopen van 5 tot 28 mei. Daarna zal de notering van het aandeel Sioen Industrie op Euronext Brussel worden geschrapt. Wie dan nog aandelen Sioen bezit, zal zich tot de Deposito- en Consignatiekas moeten wenden.

 • Bel20 sluit hoger

  De Bel20 is met een winst van 0,3 procent gesloten op 4.044 punten. Stevig in het groen stonden AB InBev , Ageas en Umicore . De pechvogels waren UCB , Elia en Galapagos .

  De Europese beurzen sloten met een plus van 0,1 procent.

 • Een 'meh' voor Microsoft...

  ... u leest er alles over in ons Wall-Street-overzicht hier.

 • Alphabet schiet omhoog

  De Big-Tech-ers Microsoft en Tesla konden de torenhoge verwachtingen van Wall Street niet helemaal inlossen, maar Alphabet ging stevig boven de lat. De winst per aandeel steeg met 166 procent tot 26,29 dollar, terwijl analisten maar een winst van 15,82 dollar voorzagen. Het aandeel schiet vandaag ruim 4 procent hoger.

  De omzet klom met 34 procent tot 55,3 miljard dollar, terwijl analisten op een omzet van 51,7 miljard rekenden. Ook van belang: de internetreus kondigde aan dat hij voor 50 miljard dollar aan eigen aandelen gaat opkopen, waardoor de winst per aandeel in de toekomst over minder aandeelhouders verdeeld hoeft te worden.

  De beter dan verwachte cijfers weerspiegelen een fors herstel van de advertentiemarkt. Die kreeg in het heetst van de pandemie een klap toen bedrijven wereldwijd hun advertentie-uitgaven terugschroefden om zo veel mogelijk cash te sprokkelen om de coronacrisis door te komen. Daarbij waren veel bedrijven gesloten, waardoor minder advertentie-uitgaven nodig waren. Maar door de op stoom komende vaccinatiecampagnes en de geleidelijke heropening van de Amerikaanse economie zet het herstel van de advertentiemarkt zich stevig voort.

  Ook analisten zijn vol lof. 'De vooruitzichten voor het aandeel blijven zonnig', zeggen de analisten van Barclays. Ze behouden hun koopadvies en verhogen het koersdoel met 500 dollar tot 3.000 dollar. Ook de analisten bij Morgan Stanley zijn positief en kijken vooral naar de beter dan verwachte inkomsten uit de zoekmachine Google. Ze verhogen hun koersdoel met 225 dollar tot 2.575 dollar.

  De vooruitzichten voor Alphabet blijven zonnig.
  Barclays

 • Analisten over Microsoft

  Microsoft kwam gisteren met beter dan verwachte resultaten, maar vandaag zeggen analisten toch: 'meh, ik had meer verwacht'. Nooit tevreden die jongens en meisjes! De softwaregigant boekte in het eerste kwartaal een winst per aandeel en omzet van respectievelijk 1,95 dollar en 41,7 miljard dollar. Beter dan de analistenconsensus van 1,77 dollar en 40,83 miljard en toch schiet het aandeel tekort.

  Want Microsoft zakt vandaag met 3 procent. Jefferies-analist Brent Thill zegt dat de resultaten inderdaad beter waren dan de consensus, maar volgens Thill lag de werkelijke marktverwachting 'gewoon hoger'. Hij erkent dat de forse omzetstijging van 50 procent bij Azure - een clouddienst waarbij bedrijven à la carte rekenkracht en opslagruimte bestellen - indrukwekkend is, maar ook hij behoudt zijn koersdoel van 300 dollar. Thill heeft wel een koopadvies voor het aandeel.

  Ook analist Raymond James van Robert Majek zegt dat de omzetgroei 'indrukwekkend' is waarbij hij een zeer goede prestatie ziet van de genoemde clouddienst Azure en gaming. 'Het blijft daarmee een aandeel waar je niet tegen moet wedden.' Hij gaat echter niet over tot een verhoging van zijn advies tot 'strong buy', maar blijft bij zijn koopadvies. Wel verhoogt hij zijn koersdoel met 15 dollar tot 290 dollar.

  Ook de markt vindt het allemaal niet genoeg en stuurt het aandeel zuurtjes 3 procent lager.

  De werkelijke marktverwachting lag gewoon hoger.
  Brent Thill
  Analist bij Jefferies

 • Kan Apple de verwachtingen inlossen?

  Voor Big Tech was het deze week niet makkelijk om de analistenverwachtingen te overtreffen. Tesla zakte nadat het met een recordwinst op de proppen kwam en Microsoft gaat vandaag 3 procent lager na beter dan verwachte cijfers. Vanavond is het de beurt aan Facebook en Apple .

  Voor de techreus Apple rekenen analisten op een stevige winst per aandeel van 0,99 dollar voor de eerste drie maanden van het jaar. De omzet zou met 32,6 procent stijgen tot 77,35 miljard dollar. De iPhoneverkopen zullen waarschijnlijk het leeuwendeel van die omzet op zich nemen. De iPhoneverkoop zou volgens analisten met 44 procent groeien tot 41,7 miljard dollar. De verkopen van de smartphone zijn waarschijnlijk gestuwd door de lancering van de iPhone 12 vorig jaar. Verder verwachten analisten dat een groot deel van de iPhones in China zijn verkocht. 

  Verder voorzien analisten een klim van 40 procent tot 22,1 miljard dollar in de inkomsten in de divisie 'andere producten' (die bijvoorbeeld de iPad en de Mac bevat). Dat is volgens hen te danken aan het toegenomen 'thuiswerken' als gevolg van de coronapandemie. 'Het werken en leren op afstand zorgt voor sterke verkopen van Mac's en iPad's', zegt analist Michael Walkley van Canaccord Genuity . 'Meer en meer consumenten bezitten Apple-apparaten en dit zou de verkoop van hardware blijvend moeten stimuleren omdat consumenten vaak een ander Apple-product kopen als hun huidige Apple-apparaat aan vervanging toe is.' 

  Het aandeel Apple stijgt vandaag 0,3 procent.

 • Handelstekort in goederen VS bereikt nieuw record

  Het handelstekort van de VS steeg in maart voor de derde maand op rij. Het nam 4 procent toe tot 90,6 miljard dollar. De import van goederen steeg 6,8 procent naar 232,6 miljard dollar terwijl de export toenam met 8,7 procent tot 142,1 miljard dollar. Een handelstekort klinkt negatief, maar is in dit geval het gevolg van het snelle herstel van Amerika tegenover de meeste van zijn handelspartners. De economie van de VS is bijna volledig open en sterk 'gedopeerd' door de stimuluspaketten van president Biden.

  Het bruto binnenlands product (bbp) van de VS groeide naar verwachting - morgen 14u30 weten we het 'officieel' - op jaarbasis met 6,7 procent tijdens het afgelopen kwartaal, de snelle groei van Amerika en het enthousiaste spenderen van de stimuluscheques en het opgepotte spaargeld komt ook Europa ten goede, zegt JPMorgan-strateeg Vincent Juvyn. 'Wat Biden doet is ook geweldig voor Europa.' En bij uitbreiding natuurlijk ook de buurlanden en andere handelspartners die in de VS een gewillige afzetmarkt vinden.

  Hier vindt u het uitgebreide rapport van de handelscijfers.

 • Recordwinst voor Sony

  Op de beurs van Tokio won Sony vandaag 3 procent in de aanloop naar de resultaten voor het boekjaar 2020/21 na de slotbel. De verwachtingen werden ingelost. De elektronica- en muziekreus boekte een recordwinst van 1,17 biljoen yen (8,9 miljard euro). Dankzij een belastingmeevaller kwam de nettowinst hoger uit dan Sony zelf had ingeschat. De omzet ging 9 procent omhoog tot ongeveer 9 biljoen yen (68,5 miljard euro).

  Met zijn nieuwe spelconsole PlayStation 5 en een hogere verkoop in de muziektak haalde het Japanse concern ruim voordeel uit de pandemie. Omdat mensen weinig beweging en vertier hadden, zochten velen hun toevlucht in gaming en muziek.

  De pandemieboom zal echter niet blijven duren. Sony ziet in het lopende boekjaar 2021/22 zijn omzet nog verder klimmen tot 9,7 biljoen yen, vooral dankzij video games en herstel in de filmtak, maar de nettowinst zou blijven steken op 660 miljard yen.

 • Gemengd Wall Street

  De Amerikaanse beurzen zijn gemengd geopend. De Dow Jones zakt 0,2 procent, de S&P500 veert 0,1 procent op en de Nasdaq levert 0,1 procent in.

 • Naar licht lagere opening in New York

  De Amerikaanse beurzen gaat een vlakke tot licht lagere opening tegemoet, indiceren de futures. De future op de Dow Jones en de Nasdaq noteren 0,2 procent in de min, die op de S&P500 staat stabiel.

  Tijdens beurstijd staat het rentebesluit van de Federal Reserve gepland. In afwachting stijgt de Amerikaanse rente en gaat de dollar hoger. Het is vooral uitkijken of de Fed iets zegt over wanneer een begin wordt gemaakt met het afbouwen van de stimulus.

  Beleggers kijken ook uit naar de belastingplannen van president Joe Biden en naar de Amerikaanse groei in het eerste kwartaal. Het bbp-cijfer wordt donderdag bekendgemaakt.

 • Kleiner kwartaalverlies voor Boeing

  Dankzij meer vliegtuigleveringen - nu de 737 MAX weer mag vliegen - leed Boeing in het eerste kwartaal iets minder verlies dan een jaar eerder. Het nettoverlies verminderde van 641 tot 561 miljoen dollar. Per aandeel zakte het verlies van 1,11 tot 0,92 dollar.

  De vliegtuigbouwer zag de omzet met 10 procent dalen tot 15,2 miljard dollar. Het orderboek dikte met netto 76 bestellingen aan en is nu in totaal 364 miljard dollar waard. President en CEO Dave Calhoun ziet 2021 als een keerpunt voor de luchtvaartsector. Nu de vaccinatiecampagne versnelt, rekent hij op een ‘robuust herstel’.

 • Intradayswing van Ontex in beeld

  Wat begon als een rampdag voor Ontex blijkt uiteindelijk uit te monden in een puike beursdag. De luierproducent moest bij opening 7 procent inleveren na rampcijfers over het eerste kwartaal. Maar na een toelichting door CEO Esther Berrozpe in de conferencecall keerde het sentiment volledig. Ontex noteert nu met 1,7 procent winst en is daarmee bij de sterkste stijgers in Brussel.

 • Spotify kent sterke groei en kleine winst

  De Zweedse muziekstreamingdienst Spotify telde eind maart 356 miljoen actieve gebruikers, 24 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal betalende abonnees steeg met 21 procent naar 158 miljoen. Dat is aan de bovenkant van de eigen verwachting en iets meer dan analisten hadden verwacht (157,5 miljoen).

  De omzet groeide met 16 procent in het eerste kwartaal tot 2,15 miljard euro, wat een fractie meer is dan verwacht (2,14 miljard).

  Opvallend is dat Spotify een kleine winst van 23 miljoen euro kon voorleggen. Paradoxaal genoeg is dat te danken aan minder goede prestatie van het aandeel op de New York Stock Exchange, waardoor de sociale bijdragen op lonen en voordelen (waaronder koersgelinkte vergoedingen) afnamen. Vorig jaar verdrievoudigde het nettoverlies van Spotify tot 581 miljoen euro als gevolg van de fors gestegen beurskoers.

 • Späc voor Frankfurts bek

  In Frankfurt zijn de boeken volledig gevuld voor de beursgang van een nieuw blancochequebedrijf. De spac in kwestie heet 468 wordt naar de beurs gebracht door het durfkapitaalfonds 468 Kapital. Dat is het fonds van zakenmannen Alexander Kudlich en Ludwig Ensthaler (beide ex-Rocket Internet).

  De spac richt zich op overnamedoelen in de technologiesector en haalt via de notering 300 miljoen euro op.

 • Biedperiode Zenitel wordt verlengd

  House of Thor kondigde vrijdag aan de biedprijs voor Zenitel op te trekken tot 25,50 euro per aandeel. De nieuwe biedronde zou van 26 april tot 7 mei lopen. Nu laat House of Thor weten dat de ‘heropende aanvaardingsperiode’ wordt verlengd tot vrijdag 21 mei om 16 uur.

  De verlenging moet aandeelhouders voldoende tijd bieden ‘om met kennis van zaken over het bod te kunnen beslissen’, klinkt het in een persbericht. Er is ook een aanvulling op het prospectus gepubliceerd die nadere toelichting geeft bij de verhoogde biedprijs.

  De resultaten van de verlengde biedronde zullen ten laatste op maandag 31 mei worden bekendgemaakt.

 • Melexis: 'We verhogen prijzen, maar niet voor trouwe klanten'

  De conference call van Melexis   is afgelopen. CEO Françoise Chombar gaf aan dat Melexis in sommige gevallen profiteert van de chipschaarste op de markt. Collega Sebastien Rousseau woonde de call bij en bundelde de inhoud voor u in deze kant-en-klare Q&A.

  Hoe lang sleept het chiptekort in de autosector nog aan?

  Chombar: 'Zeker tot eind dit jaar blijft de toestand krap. Sommigen zeggen zelfs tot begin volgend jaar. Het is moeilijk te voorspellen. Positief is dat de visibiliteit verbeterd is tegenover twee, drie maanden geleden. Klanten bestellen nu voor een langere termijn, al is het moeilijk in te schatten wie hamstert en in welke mate.'

  Kan Melexis profiteren van de krapte op de markt?

  Chombar: 'In sommige gevallen wel. Zowel klanten als leveranciers bevestigen dat we betere voorspellingen doen dan onze concurrenten. Dat creëert natuurlijk opportuniteiten in ons voordeel.'

  Dragen prijsstijgingen bij aan de verbeterde vooruitzichten?

  Chombar: 'De hoofdmoot van de betere guidance is te danken aan de hogere verkoopvolumes. We verhogen sommige prijzen, maar niet voor onze loyale klanten - wel voor de minder trouwe, nieuwe en distributieklanten. Op de lange termijn loont loyaliteit.'

  Er kwam tijdens de call ook een antwoord op de vraag waarom de prognose voor de brutomarge stabiel blijft op 41 procent, ondanks de hogere omzetprognose. Financieel directeur Karen van Griensven: 'In de tweede jaarhelft wordt de productiecapaciteit opgevoerd, onder meer met de ingebruikname van de nieuwe faciliteit in Bulgarije. Dat zet druk op de marge.'

 • Delivery Hero mikt op verdubbeling jaaromzet

  Maaltijdenbezorger Delivery Hero heeft een sterk eerste kwartaal achter de rug. De omzet steeg met 116 procent tot 1,36 miljard euro. Het is het negende kwartaal op rij dat de omzet verdubbelt. Maaltijden aan huis laten leveren is niet alleen in, de coronapandemie heeft de trend ook fors versterkt. Door de beperkte bewegingsvrijheid en vrees voor besmetting bestellen veel mensen online maaltijden die ze thuis laten bezorgen. Dat levert Delivery Hero tal van nieuwe klanten op. Het bedrijf zet ook meer en meer in op snelle levering.

  Voor het hele jaar rekent Delivery Hero, dat onlangs zijn Zuid-Koreaaanse sectorgenoot Woowa overnam, op een omzet tussen 6,1 en 6,6 miljard euro. Dat zou een ruime verdubbeling zijn tegenover 2020, toen het bedrijf 2,8 miljard omzette. De goede vooruitzichten doen het aandeel steil omhoogvliegen.

 • Topvrouw Ontex verklaart zwakke verkoop

  Ontex heeft duidelijk last van de coronacrisis. Door de pandemie werden minder baby’s geboren, terwijl anderzijds meer bejaarden stierven, zegt CEO Esther Berrozpe in een interview met De Tijd.

 • 7,2 miljard aan vers geld voor Amsterdamse beurs

  Sinds begin dit jaar leverden de vijf beursintroducties op Amsterdam (Allfunds, CTP, InPost en twee spacs) 6,7 miljard euro aan vers geld op. Morgen komt daar nog een half miljard bij met de beursnotering van Pegasus, de spac van Bernard Arnault en Jean-Pierre Mustier. Daarmee komt de teller voor de eerste vier maanden van het jaar op 7,2 miljard euro.

  Volgens Het Financieele Dagblad werd maar in één volledig jaar meer geld opgehaald: 10,1 miljard euro in 2006.

  Tegenover het Nederlandse beurssucces steekt Brussel maar mager af. Totnogtoe trok enkel Ekopak naar de beurs, goed voor een deal van 60 miljoen euro.

  Bas van der Hout

 • ING trekt koersdoel Fugro licht op

  Analist Quirijn Mulder komt terug op de kwartaalcijfers die Fugro een kleine week geleden vrijgaf. De Nederlandse specialist in (zee)bodemdata meldde toen een omzetdaling van 17 procent en een (weliswaar afgenomen) bedrijfsverlies van 15,5 miljoen euro.

  Het jaarbegin van Fugro werd verstoord door de coronapandemie en ongunstige weersomstandigheden. Anderzijds is een ‘book to bill ratio’ (de verhouding tussen ontvangen en afgewerkte orders) van meer dan 1 zeker positief na een mager einde van 2020, zegt Mulder. De winstgevendheid was ook beter dan vorig jaar.

  ‘Er zijn nog uitdagingen maar groei ligt om de hoek, dankzij een sterke positie in windenergie.’ Hij trekt zijn ramingen op en wijst ook op de weinig veeleisende waardering: een verhouding bedrijfswaarde/brutobedrijfswinst (EV/ebitda) van 4,9 tegen een historische multiple van meer dan 7. Hij handhaaft zijn koopadvies en trekt zijn koersdoel op van 10 tot 10,70 euro.

 • Covestro herstelt dankzij Azië

  Covestro presteerde in het eerste kwartaal volgens de verwachting. Het Duitse chemiebedrijf zag de omzet met 18,8 procent stijgen tot 3,3 miljard euro dankzij een stevige toename van de vraag in Azië en meer bepaald van de auto-industrie in China. De brutobedrijfswinst (ebitda) ging nagenoeg maal drie naar 743 miljoen euro. Netto hield Covestro 393 miljoen euro winst over tegen amper 20 miljoen een jaar eerder.

  Het plaatje was wel niet overal even positief. Schuimrubberchemicaliën en harde plastics boekten beter dan verwachte resultaten, terwijl verven zwakker presteerden.

  Covestro liet ook weten dat de onlangs van DSM overgenomen harsenactiviteit vanaf 2022 zal bijdragen tot de winstgroei op lange termijn. Dit jaar zal er door integratiekosten nog geen positieve impact zijn. Het aandeel zakt licht op de beurs van Frankfurt.

 • Deceuninck bevestigt sterke omzetgroei

  Bij Deceuninck vond dinsdagnamiddag de algemene vergadering plaats, waarop alle agendapunten werden goedgekeurd. Ook de uitkering van een dividend van 0,05 euro bruto per aandeel. Marcel Klepfisch werd herbenoemd als voorzitter van de raad van bestuur, Benedikte Boone werd benoemd als vicevoorzitster.

  In het persbericht geeft de West-Vlaamse fabrikant van raamprofielen ook vooruitzichten. Deceuninck kent een ‘zeer sterke omzetgroei in alle regio’s’, wat het bedrijf eind februari ook al had gemeld. Deceuninck wijst ook op de moeilijke grondstoffenvoorziening, wat tot stijgende prijzen leidt die het ‘erg strikt’ doorrekent aan zijn klanten. Leverproblemen zijn er niet: ‘We hebben er vertrouwen in dezelfde leverbetrouwbaarheid te kunnen aanbieden ondanks de moeilijke bevoorradingssituatie.’

  Analist Kris Kippers van Degroof Petercam is er toch niet helemaal gerust op. De stijgende grondstoffenprijzen moeten nauwgezet in het oog worden gehouden en ‘zouden het feestje kunnen bederven mochten ze escaleren’, zegt hij in een commentaar.

  Al speelt wel in Deceunincks voordeel dat het op de meeste continenten actief is, wat spreiding toelaat. De pvc-geïndexeerde contracten in de VS of onmiddellijke prijszettingskracht in Turkije helpen ook voor de margeontwikkeling, zegt Kippers. Dat steeds meer aanvoer vanuit recyclage kan komen, kan ook helpen om de impact te verzachten. De analist behoudt zijn koopadvies en koersdoel van 3,40 euro.

 • 'Concurrent minder voor UCB nu Eli Lilly handdoek gooit'

  In het ochtendrapport van KBC lezen we bemoedigend nieuws voor UCB . De Belgische farmaspeler werkt naarstig aan een (Amerikaanse) lancering voor stermiddel bimekizumab. De Amerikaanse farmawaakhond plant op 15 oktober klaar te zijn met zijn review (zie post 7u24).

  UCB heeft intussen een machtige concurrent minder op de drukke markt voor psoriasisbestrijding. Eli Lilly gaat immers zijn kandidaat-middel mirikizumab, eveneens een zogenaamde inhibitor om psoriatische artritis te behandelen, niet indienen voor goedkeuring.

  'Dit duidt op het hoogst competitieve karakter van deze markt', zegt analist Lenny Van Steenhuyse. De analist vindt dat de lat voor bimekizumab gezien de sterke onderzoeksresultaten aan de lage kant ligt. 'De piekverkopen worden geschat op 2,5 miljard dollar, wat wij voorzichtig zouden noemen omdat bimekizumab mogelijk sneller en effectiever werkt dan bestaande middelen.'

  Van Steenhuyse herhaalt zijn koopadvies met een koersdoel van 119 euro.

 • Opvallende bewegingen van Europese aandelen

  De Euro Stoxx 50 blijft ter plekke trappelen.

  Hier zijn enkele uitschieters:

  • Sanofi , de Franse farmagigant, dat met name goede prestaties neerzette voor zijn vlaggenschipproduct Dupixent (gebruikt bij de behandeling van onder meer astma en atopische dermatitis, enz.) boekte een nettowinst van 1,56 miljard euro, aanzienlijk hoger dan de voorspellingen van analisten opgesteld door Bloomberg die uitgingen van 1,27 miljard euro. De beleggers duwen het aandeel alvast 1,3 procent omhoog op de beurs van Parijs (zie ook post 8u15)
  • Deutsche Bank boekt met 908 miljoen euro zijn grootste kwartaalwinst sinds 2014. De gemiddelde winstverwachting lag bij analisten op 642 miljoen euro. Het aandeel is één van de grootste stijgers van Europa met 5,5 procent. (zie ook post 7u52)
  • De Franse producent van schrijfgerief, BIC , legde zeer goede kwartaalcijfers voor dankzij een groei in verkoop van aanstekers in de VS. Ook het digitale schrijfblok Rocketbook deed het prima. Naar aanleiding van deze goede cijfers zegt BIC te mikken op de bovenkant van de vooropgestelde prognoses voor het hele jaar. Het aandeel schiet de hoogte in met meer dan 10 procent.
  • De Deense bierproducent Carlsberg verhoogt zijn winstprognose. Het verkochte volume bier steeg naar 30,3 miljoen van 26,9 miljoen hectoliter tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het aandeel stijgt meer dan een halve procent op de beurs van Kopenhagen.
 • 'Vanwaar de conservatieve brutomarge bij Melexis?'

  Melexis  kon deze ochtend uitpakken met een verhoging voor zijn omzet- en winstprognose voor het huidige boekjaar. Melexis rekent nu op een omzetgroei van 22 à 25 procent over heel 2021, terwijl de lat eerder op 15 à 20 procent lag. Bovendien voorspelt het op die boomende verkopen een winstmarge van ongeveer 21 procent te draaien, tegenover de eerder voorspelde 19 procent.

  'We vragen ons tegen die achtergrond wel af waarom Melexis de verwachte brutomarge ongewijzigd houdt op 41 procent', merkt analist Ruben Devos van KBC Securities op. Ook beurshuis Kepler Cheuvreux vindt dat aan de conservatieve kant.

  'We zien de leveringsketen voor zware uitdagingen staan', zegt Devos, 'en we vragen ons af hoe het chiptekort de marktvoorwaarden zoals de prijzen en de relatie met klanten en toeleveranciers wijzigt'. Kepler Cheuvreux voegt toe: 'Wij zien zeker nog ruimte voor Melexis om te scoren op basis van deze verhoogde prognose. Maar we stellen ook vast dat de koers toch al stevig vooropliep'.

   

 • 'Dit toont aan welk titanenwerk voor Ontex op de plank ligt'

  Beurshuis Jefferies reageert op de kwartaalcijfers bij Ontex waar de al fors gedecimeerde winst nog eens met een kwart uitdunde. 'Dit duidt op de dieperliggende trend die overduidelijk negatief is', zegt analiste Molly Wylenzek van beurshuis Jefferies.

  'Er ligt een titanenklus voor Ontex op de plank en dat harde werk begint hier', reageert Wylenzek op de aanwerving van Peter Vanneste (JDE Peet's) als CFO bij de luierproducent. Ontex is dit jaar de slechtste presteerder onder de Belgische midcaps. Het verloor 10 procent sinds januari, terwijl de koers bij de start van het jaar ook al rond een dieptepunt noteerde.

 • FSMA-insidermeldingen: CEO van ABO aan de verkoopzijde

  Op de FSMA-website vallen enkele verkopen op van CEO Frank De Palmenaer van ABO Group  , de specialist in bodemonderzoek. Via negen transacties verkocht De Palmenaer in de maand april in totaal 17.496 aandelen tegen koersen tussen 5,85 en 6,45 euro. De totale verkoopopbrengst komt uit op 109.539 euro. 

  ABO Group promoveerde onlangs naar de Brusselse continumarkt en kondigde een tweede notering aan op de beurs van Parijs

 • Hyloris neemt voorhoede na Amerikaanse distributiedeal

  De koploper op de Brusselse beurs is Hyloris . De Amerikaanse partner van Hyloris, AFT Pharmaceuticals tekende een commercialisatiedeal met de Britse generieke geneesmiddelenproducent Hikma Pharmaceuticals. Hikma zal in de VS het pijngeneesmiddel MaxigesicIV van Hyloris gaan verdelen. De deal levert een eerste mijlpaalbetaling op van 4 miljoen dollar.

  Hyloris boekt stevige vooruitgang met zijn pijnstiller MaxigesicIV. Die toonde in een recente fase III-studie een betere pijncontrole en een snellere werking aan dan andere pijnstillende geneesmiddelen. De pijnstiller heeft als doel de behoefte aan verslavende opioïden na operaties te verminderen.

 • Brussel opent groen | Melexis | Ontex | Proximus | Recticel

  De Brusselse beurs is met winst geopend. De Bel20  wint 0,4 procent naar 4.050 punten.

  Melexis wint 1,7 procent. Dankzij een grote chiphonger in de autosector kan de halfgeleiderspecialist zijn jaarprognose fors verhogen.

  Ontex  verliest 6 procent. De luierproducent zag de omzet en de winst in het voorbije kwartaal fors terugvallen.

  Proximus wint 0,7 procent. De marktleider in de Belgische telecom knipt een slotcoupon van 0,7 euro bruto per aandeel. Het verteert die knip goed en verliest minder dan de coupon.

  Recticel wint 1,6 procent na een koersdoelverhoging van Berenberg.

 • De dood van het BRIC-fonds

  Kent u nog het acroniem, BRIC, een van de beleggingshypes in het begin van de jaren 2000? Goldman Sachs bedacht het acroniem voor de vier grote groeilanden in 2001, maar begraafde zelf zijn BRIC-fonds in 2015.

  Op de Belgische markt zijn er nog vier BRIC-fondsen. Maar eigenlijk zijn dat Azië-fondsen geworden.

  Lees hier de focus over de BRIC-fondsen door Peter Van Maldegem.

 • De honey badger in Mark Zuckerberg

  Kent u dat heerlijk becommentarieerde clipje op YouTube over de 'crazy nastyass' honingdas? Collega Kurt Vansteeland ziet er een heerlijke analogie in met Mark Zuckerberg.

  Lees hier onze rubriek Voorkennis en raak op kruissnelheid voor de kwartaalcijfers van Facebook  (én Apple ) straks na de slotbel op Wall Street.

 • Sanofi voelt boedelscheiding Regeneron

  De Franse farmagigant Sanofi zag zijn nettowinst in het eerste kwartaal met 7 procent dalen. Die daling is het gevolg van de scheiding vorig jaar van zijn Amerikaanse partner Regeneron, waarvan het de resultaten niet meer in de boekhouding integreert.

  Sanofi, dat goede prestaties neerzette met zijn vlaggenschipproduct Dupixent (gebruikt bij de behandeling van onder meer astma en atopische dermatitis, enz.) boekte een nettowinst van 1,56 miljard euro, aanzienlijk hoger dan de voorspellingen van analisten opgesteld door Bloomberg, die uitgingen van 1,27 miljard euro.

 • De Beurs van Tegenwoordig: Beleggen 101, beursbasics voor beginners

  Wie met een smile naar het werk wil rijden (voor wie niet kan thuiswerken welverstaan) en intussen leerzame beurstips wil opstrijken, moet zeker naar onze podcast luisteren, De Beurs van Tegenwoordig.

  In de eerste aflevering ontvangt uw gastvrouw Ellen Vermorgen Gert Bakelants van De Belegger. Waarom moeten we eigenlijk beleggen? En hoe doen we dat dan?

 • Europese beurzen op weg naar lichte winst

  De futures op de Euro Stoxx 50 wijzen op een openingswinst van 0,3 procent.

 • Deutsche Bank kent grootste kwartaalwinst sinds 2014

  Deutsche Bank verdiende in het eerste kwartaal van 908 miljoen euro, met dank aan een sterke prestatie van de zakenbanktak. De gemiddelde winstverwachting lag bij analisten op 642 miljoen euro. Ter vergelijking: in het vierde kwartaal van 2020 was er een winst van 51 miljoen euro.

  Terwijl Deutsche Bank in het verleden in tal van schandalen betrokken was, kon het deze keer in een flinke boog rond Archegos lopen. De implosie van dat hefboomfonds drukte bijvoorbeeld de winst van UBS in het eerste kwartaal met ruim 400 miljoen euro.

 • Berenberg krikt koersdoel Recticel op

  Berenberg verhoogt het koersdoel voor Recticel van 15 naar 16 euro. Het advies blijft kopen. De koersdoelverhoging volgt op de tradingupdate van gisteren. Recticel maakte een omzetgroei van 15,9 procent bekend over het eerste kwartaal. 'We denken dat het prijseffect (hogere verkoopprijzen als gevolg van hogere grondstoffenprijzen,red.) 80 procent van de omzetgroei verklaart', zegt analist Christophe Greulich. Bijgevolg wil Greulich de omzetgroei niet doortrekken naar het onderste lijntje in de resultatenrekening. 'Toch bewijzen de hogere volumes dat er een gezonde vraag is in de eindmarkten van Recticel ondanks de prijsverhogingen.'

  Greulich kijkt uit naar de verkoop van de matrassendivisie. 'We verwachten daarover nieuws in de tweede helft van het jaar. Een succesvolle exit zien we als een katalysator voor het aandeel.'

 • Vandaag: 7 algemene vergaderingen bij Belgische bedrijven

  Gisteren kon u het verslag lezen over de algemene vergadering van GBL. Daar vroeg een aandeelhouder zich af waarom de holding de intrinsieke waarde niet meer wekelijks publiceert. 

  Vandaag staan zeven andere algemene vergaderingen gepland: AB InBev, Bois Sauvage, Intervest O&W, Telenet, Van de Velde en Zenitel. Alle vergaderingen vinden uiteraard digitaal plaats. Het voordeel daarbij is dat sommige vergaderingen vrij toegankelijk zijn. 

  Dat is vandaag het geval met de algemene vergadering van Intervest Offices & Warehouses. Een e-mailadres achterlaten via deze link is voldoende om de algemene vergadering vanaf 15 uur live te volgen. 

 • 15 oktober: UCB-beleggers, onthoud die datum

  UCB  laat weten dat de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA uiterlijk per 15 oktober met een review zal komen over bimekizumab voor de behandeling van psoriasis.

 • Worstelend Ontex schrapt dividend en herschikt management

  Daar lopen ook de cijfers van Ontex  binnen, de eerste voor de nieuwe CEO Esther Berrozpe. De omzet daalde met 16,5 procent naar 480 miljoen euro door een lagere consumentenvraag. De brutobedrijfswinst (ebitda) valt een kwart lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar en landt op 50 miljoen. De brutomarge teert ook verder in en zakt met ruim een procentpunt naar 10,3 procent.

  De hoge schuld die Ontex torst bleef in het eerste kwartaal bijna ongewijzigd op 845 miljoen euro. Het bestuur kiest ervoor geen dividend uit te keren.

  We zijn allerminst tevreden met dit resultaat maar denken dat de bodem nu wel achter ons ligt.
  Esther Berrozpe
  CEO Ontex

  In een apart persbericht kondigt de luierproducent een stevige reshuffle van zijn management aan. Het benoemt Peter Vanneste als CFO en Vincent Crepy als Chief Supply Chain Officer. Dat is een nieuwe functie die het bedrijf in het leven roept om zijn logistieke keten te stroomlijnen.

  'We zijn allerminst tevreden met onze cijfers', zegt CEO Esther Berrozpe. 'Maar daarin schuilt ook het potentieel voor verbetering. We hebben het dieptepunt van onze verkoop bereikt en we werken aan een verkoopherstel in de rest van het jaar, terwijl we naarstig proberen de impact van de stijgende grondstoffenprijzen in te dijken.'

 • Melexis trekt na sterk kwartaal jaarprognose op

  Melexis   heeft een sterk eerste kwartaal achter de rug. De omzet steeg 13 procent naar 155,6 miljoen euro, jaar op jaar een stijging van 13 procent. Het cijfer ligt wel aan de onderkant van de 155 à 160 miljoen euro die CEO Françoise Chombar bij de publicatie van de - sterke - jaarcijfers in 2020 aangaf. Het tweede kwartaal moet ongeveer dezelfde omzet opleveren. 

  We hebben er nu meer vertrouwen op dat de verkoop ook in de tweede jaarhelft sterk zal blijven
  Françoise Chombar
  Melexis-CEO

  Daar staat tegenover dat de specialist in autochips door de huidige schaarste aan halfgeleiders bij een boomende vraag meer vertrouwen heeft dat ook de tweede jaarhelft sterk wordt. Daarom rekent Melexis op een omzetgroei van 22 à 25 procent over heel 2021, terwijl de lat eerder op 15 à 20 procent lag. Met andere woorden: ongeveer 628 miljoen euro, tegenover de 507,5 miljoen over boekjaar 2020. 

  Bovendien voorspelt Chombar een winstmarge van ongeveer 21 procent, tegenover de eerder voorspelde 19 procent. Ongeveer 132 miljoen euro dus, liefst 75 procent meer dan de 75,5 miljoen over boekjaar 2020. Toen kwam de winstmarge op 15 procent uit. 

 • Houtprijs door het dak

  Jawel, u leest het goed. Niet de goud- maar de houtprijs (al is er - flauw mopje in aantocht - voor West-Vlamingen allicht weinig verschil) zit in een ongeziene hausse. De prijs voor timmerhout breekt de jongste tijd elk record. Veel grondstoffenprijzen zitten in de lift. Bijna elke dag melden bedrijven dat ze die hogere kost zullen doorrekenen aan klanten.

 • Proximus knipt slotcoupon

  Samen met de echte kappers, gaat ook het Brusselse couponsalon weer open. Steeds meer bedrijven hervatten hun dividenduitkeringen. Proximus  opent traditiegetrouw het kapsalon en knipt een slotdividend van 0,7 euro per aandeel over boekjaar 2020.

  Het hernieuwde coupongeknip kan ook de Bel20 bijtrimmen. Telkens een Bel20’er een couponnetje knipt, gaat die van de koers en dus van de Bel20 af.

 • Alphabet lanceert miljardeninkoop

  Alphabet kwam gisteren stevig boven de lat uit bij zijn kwartaalresultaten. De vrije kasstroom bij de Google-moeder, de cash die een bedrijf na investeringen uit de dagelijkse werking puurt, steeg met 150 procent van 5,4 naar 13,3 miljard dollar. Een luxe, aangezien Alphabet al op een berg cash van 135 miljard dollar zit.

  De techreus zet die cash nu aan het werk door ze terug te laten vloeien naar aandeelhouders in de vorm van een grootscheepse aandeleninkoop. Het zal voor 50 miljard dollar eigen aandelen inkopen en vernietigen.

  The Jackson 5 - ABC | Megacashflows genereren? Voor Alphabet 'simple as ABC'.

 • Focus op Fed en kwartaalcijfers

  Goedemorgen! Een blik op het Verre Oosten leert dat de Aziatische beurzen grotendeels status quo noteren. In India flirten aandelen met hun hoogste peil in drie weken ondanks een zware opflakkering van het coronavirus. Ook in Japan noteren aandelen hoger dankzij sterke kwartaalrapporten. Zuid-Korea en China geven licht terrein prijs. Amerikaanse en Europese futures noteren met lichte winst.

  Wall Street sloot gisteravond vlak. Tesla zakte na kwartaalcijfers waarin het een recordwinst rapporteerde. 

  Beleggers houden hun blik strak op de cijfers van enkele megacaps. Ook de Fed-vergadering van donderdag komt steeds meer in de focus. De Amerikaanse tienjaarsrente stijgt weer boven 1,6 procent. Een stijging van de grondstoffen, waaronder koper en tarwe, pauzeerde, maar wakkert nog altijd de bezorgdheid over de prijsinflatie aan.

  Beleggers toetsen de waarderingen van megabedrijven af met hun kwartaalcijfers. ©Frank Rumpenhorst/dpa


Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud